Παρασκευή, Οκτωβρίου 08, 2010

"Καλύτερα νεκρός παρά κόκκινος"

Οι γέροι μου ήταν βασιλοχουντικοί κι έτσι με μεγάλωσαν, σε τέτοιο περιβάλλον. «Και τι με νοιάζει εμένα», θα πεις –αλλά περίμενε να δεις πού το πάω. Μεγάλωσα λοιπόν με τέτοιες επιρροές, είχαν κι έναν τόμο δερματόδετο με την ηρωική ιστορία της Ελληνικής Χωροφυλακής, ακόμα θυμάμαι τη σελίδα από τα γεγονότα στου Μακρυγιάννη με κάτι φωτογραφίες ημίγυμνων πεθαμένων γυναικών, "θυμάτων των κομμουνιστών" έγραφε. Θυμάμαι οτι οι γυναίκες ήταν γυμνές από τη μέση και κάτω, φορούσαν μονάχα κάτι χοντρές αντρικές κάλτσες στα πόδια, κάποιας μάλιστα της έλειπε η μια κάλτσα –αυτό με στεναχωρούσε πιο πολύ απ΄όλα. Ρεζουμέ –μου είχε καλλιεργηθεί από τότε μια απέχθεια περί τους κομμουνιστές, όχι επειδή θα μας παίρνανε το σπίτι (γιατί σπίτι δεν είχαμε –με νοίκι μέναμε) αλλά επειδή σκοτώνανε γυναίκες.
Οι γέροι μου, σαν βασιλοχουντικοί, μου επαναλάμβαναν δυο συμβουλές: «μη μπλέξεις με τους κομμουνιστές γιατί θα καταλήξεις φυλακή» και «μη μιλάς ποτέ για πολιτικά –άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».

Όταν έπαψα πλέον να είμαι παιδί –εκεί κάπου στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου –συνειδητοποίησα δυο πράγματα: 1. άμα δεν βγάλεις εσύ το φίδι από την τρύπα θα βγει από μόνο του και θα σε δαγκώσει, 2. το μουνί σε γκρο πλαν δείχνει πολύ χάλια. Ας αφήσουμε το δεύτερο επειδή δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με την καλλιτεχνία κι ας μείνουμε στο πρώτο.
Πήγαινα σε ένα υποβαθμισμένο συνοικιακό γυμνάσιο (εκείνη την εποχή το θεωρούσαν δυσμενή τοποθέτηση και στέλνανε νέους καθηγητές για να ψηθούν στα δύσκολα) όπου η πολιτικοποίηση ήταν αναγκαιότητα. Στην Δευτέρα Γυμνασίου κάναμε την πρώτη μας κατάληψη κι έτυχε να είμαι πρόεδρος τμήματος –καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η προοπτική «χάνομαι γιατί ρεμβάζω» δεν έπαιζε. Η ΚΝΕ είχε κάποια ερείσματα στο γυμνάσιο, όχι τίποτα ισχυρό, απλά οι Κνίτες κάνανε την περισσότερη φασαρία (και τη λιγότερη δουλειά). Το Πασόκ δεν ήταν ακόμα στην εξουσία και το έπαιζε «Αριστερό εξτρέμ με τάσεις να συγκλίνει προς το κέντρο» -κάτι σαν τον Φετφατζίδη να πούμε, αλλά δεν είχε κονέ στην μαθητιώσα. Η Δεξιά ήταν υβριστικός χαρακτηρισμός για τα μέρη μου...
Όταν λοιπόν έφτασε η στιγμή να δηλώσω πολιτική κατεύθυνση μπερδεύτηκα. Το προφανές ήταν η ΚΝΕ, έλα όμως που είχα αυτή την υποσυνείδητη απέχθεια! «Και τι είσαι εσύ ρε φίλε;» με έδειχνε ο πρόεδρος του 15αμελούς με αμείλικτο ύφος. Θα μπορούσα να τον ρωτήσω τι ήταν αυτός –αλλά ήξερα. Κνίτης. Θα μπορούσα να απαντήσω οτι δεν καταδεχόμουν να ταμπελοποιηθώ, αλλά δεν τα κατείχα αυτά τα κόλπα τότε. Έτσι λοιπόν απάντησα: «Αναρχικός». Αν του έλεγα οτι είχα πάρει παρτούζα τη μάνα και την αδερφή του λιγότερο θα συγχυζόταν! «Και πώς έβγαλε Αναρχικό το Β1;» μούγκρισε ο πρόεδρος. Τι να του απαντήσω; Οτι στο τμήμα είχαμε βγάλει πρόεδρο δια της ατόπου απαγωγής; Οτι κανένα ρεμάλι δεν ήθελε να γίνει κι εγώ είχα δεχτεί (μετά από απειλές συμμαθητών) για να αποφύγουμε τη λύση που πρότεινε η φιλόλογος: «αφού είσαστε γαϊδούρια και δεν ενδιαφέρεστε για τα κοινά θα γίνει πρόεδρος ο απουσιολόγος!» Τέλος πάντων.
Το γεγονός είναι οτι η υποσυνείδητη απέχθειά μου προς τον κομμουνισμό με οδήγησε στον αναρχισμό. Αυτή και το Αγκάθι του συχωρεμένου του Θανάση του Μάνθου. Στον αναρχισμό και στον Peter Hammill.

Γιατί ανέφερα τη συγκεκριμένη ιστορία (πέρα από την τάση μου να διηγούμαι προσωπικές ιστορίες και να αυτοθαυμάζομαι); Επειδή έχω την υποψία οτι η πολιτική συμπεριφορά ενός μεγάλου ποσοστού Ελλήνων καθορίζεται από τον βασιλοχουντισμό ή αλλιώς την άκρα δεξιά.
Πριν στο εξηγήσω, να σου δώσω τον χάρτη πλεύσης της ελληνικής πολιτικής σκηνής: Ναζισμός, Άκρα Δεξιά, Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά, Άκρα Αριστερά. Αν το θες και σε κέρματα: Χρυσή Αυγή, Λάος, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ –ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π., ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μ-λ, λ-μ, κ.λ.π. Οι αναρχικοί όσες φορές οργανώθηκαν σε πολιτικό φορέα προφανώς εντάχθηκαν στην Άκρα Αριστερά. Τα κόμματα τύπου: Οικολόγοι, Κυνηγοί, Ταβλαδόροι, Δεν Ψηφίζω-Δεν Πληρώνω, δεν εντάσσονται στο παραπάνω σχήμα λόγω πολιτικής ηλιθιότητας (ελληνιστί: ιδιωτεία).

Είναι προφανές πώς η αναμενόμενη πολιτική συμπεριφορά από τους δηλωμένους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, του Λάος και της Ν.Δ. ταιριάζει με το βασιλοχουντικό μοντέλο –δεν χρειάζεται να επεκταθώ.
Αν πας λίγο πιο κεντρικά θα συναντήσεις το Πασόκ κι εκεί αρχίζει το μπερδεγουέι. Βλέπεις, ο χώρος του Κέντρου προσδιορίστηκε ιστορικά από τον καιροσκοπικό φιλελευθερισμό του Βενιζέλου, δηλαδή τον αχταρμά κατοχύρωσης δικαιωμάτων του πολίτη και Ελληνικού μεγαλείου –δύο σε ένα. Κατάλοιπα αυτού του περίεργου ιδεαλισμού παρέλαβε ο Γέρος της Τρομοκρατίας και τα εκμεταλλεύτηκε υπέρ του δέοντος. Όταν ήρθε η σειρά του υιού Ανδρέα με το ζιβάγκο, ο πονηρός παίκτης κατάλαβε οτι ο Κουρτινοφρύδης με τη βαριά προφορά είχε προλάβει να λεηλατήσει την κεντρώα συνθηματολογία. Από που να πάρει ο Αντρίκο ντ' Ελ Πάσο; Πήρε από την Αριστερά πού ήταν και της μόδας τότε (είχε, βλέπεις, φροντίσει να μαντρώσει τους ακραίους που απειλούσαν εκτός από τη χούντα να ταρακουνήσουν και το πολιτικό σύστημα). Έτσι το Πασόκ έγινε σαν τον Εθνικό Μάνης (συνένωση δηλαδή δυο εντελώς άσχετων μεταξύ των αθλητικών σωματείων -ενός της πόλης κι ενός της μακρινής επαρχίας). Παλιοί κεντρώοι τραβάγανε από τη μια, παλιοί αριστεροί κοντράρανε από την άλλη. Είδε κι αποείδε το κόμμα-κίνημα κι αποφάσισε να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό. Τουτέστιν υποσυνείδητο βασιλοχουντισμό (αλλιώς ακροδεξιισμό)–τι διάολο! Μαλάκες ήταν οι Δεξιοί δηλαδή; Τόσα χρόνια εξουσία!

Τι εστί ακροδεξιισμός; «Μη μιλάς –άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα» ή αλλιώς «Τσοβόλα δώστα όλα», «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Και «μη μπλέκεις με κομμουνιστές» δηλαδή κάνε παρέα με κάθε συντηρητικό φανατίλα Αραφάτ για να τονώσεις το αγωνιστικό σου προφίλ, άλλαξε το «αντικαπιταλιστικό» σε «πατριωτικό», κατάγγειλε ασύστολα κάθε αντικαπιταλιστική ενέργεια σαν προβοκατόρικη.

Κι όταν εξαντλήθηκε η (εξίσου μπασταρδεμένη) αριστερή φρασεολογία του Πασόκ βρέθηκε η παράταξη σε αμηχανία, το εκμεταλλεύτηκε ο Κινέζος, βγήκε στα κουμάντα.... Ο Κινέζος ήταν ένα κράμα Κεντρώου από ιδεολογία και τεχνοκράτη από εκπαίδευση. Ότι χειρότερο για το ακροδεξιό σύνδρομο δηλαδή! Γι΄αυτό και το παραδοσιακό Πασόκ ξεκωλιάστηκε να τον υπονομεύει –παρεούλα κάνανε αντιπολίτευση ο Ακης, ο Λαλιωτάκης, ο Βερυβάκης κι ο Έβερτ, για όσους τα θυμούνται. Θα πεις, συμβαίνουν αυτά. Καθότι ο Κινέζος κακός πολιτικός, αμοραλιστής, απατεώνας κι όλα τα υπόλοιπα πού λανσάρει ο Τράγκας και επαναλαμβάνουν οι «προοδευτικοί αδέσμευτοι» πολίτες. Εντάξει λοιπόν, ας δεχτώ για την οικονομία της κουβέντας οτι ο Σημίτης ξεσήκωσε τόση κατακραυγή γιατί ήταν παλιανθρωπέας. Αλλά ο Γιωργάκης ο υιός; Όλοι αυτοί πού κατάπιαν αμάσητη την διαχειριστική απειρία του Καραμανλή τζούνιορ ρητόρευαν περί ανεπάρκειας διαχειριστικών εμπειριών του Γιωργάκη! Το «ανιψιός» σταμάτησε να αποτελεί υβριστικό χαρακτηρισμό αλλά το «υιός» όχι! Οι άνθρωποι που αλάλαζαν περί του «να ξεκουμπιστεί να φύγει η πασοκική λαίλαπα του Σημίτη» υιοθέτησαν το «όποιος και να φύγει, όποιος και να ΄ρθει το ίδιο είναι», όταν τέθηκε το θέμα της δεύτερης τετραετίας Καραμανλή. Οι άνθρωποι που σιγοτραγουδούσαν το μάντρα: «όλοι οι πολιτικοί ίδιοι, όλοι οι πολιτικοί αναξιόπιστοι» για όσο κουμάνταρε ο Καραμανλής, άρχισαν το «μας κορόιδεψαν με τις υποσχέσεις τους», με το που ανέβηκε ο Γιωργάκης! Οι άνθρωποι που σνόμπαραν το Σύνταγμα όσο το παραβίαζε ο Καραμανλής έγιναν συνταγματικότεροι του Τσάτσου και του Αλιβιζάτου όταν υπήρξε υπόνοια παραβιάσεως από τον Γιωργάκη! Κι ο Γιωργάκης παλιάνθρωπος; Τι τρέχει εδώ πέρα;

Τρέχει οτι το τεχνοκρατικό Κέντρο του Σημίτη αντικαταστάθηκε από τον Κεϋνσιανισμό σκανδιναβικού τύπου του Γιωργάκη. Όλα αυτά για την τιμημένη ακροδεξιά ιδεοληψία είναι πιο ενοχλητικά κι από παρέμβαση μοριακού βιολόγου σε κυριακάτικο κήρυγμα εκκλησίας.

Πρόσεξε για να μην παρεξηγούμαστε: δεν τοποθετούμαι ηθικοπλαστικά ή έστω κριτικά απέναντι σε κάποια από τις παραπάνω θεωρήσεις, απλώς τις καταγράφω. Και ο όρος «ακροδεξιά –βασιλοχουντισμός» καλό είναι να μην ληφθεί τις μετρητοίς –δεν ισχυρίζομαι οτι οι σύγχρονοι βασιλοχουντικοί-ακροδεξιάς υποσυνείδησης αναπολούν απαραίτητα τον Κοκό και τον Γιώργη τον λεβέντη τον καραμπουζουκλή. Απλώς πιστεύω οτι εφαρμόζουν τη γραμμή πλεύσης που καθιέρωσε η συγκεκριμένη ιδεολογία.

Και πάω στο επόμενο πιάτο του μενού, τουτέστιν στην Αριστερά που ακροδεξιίζει. Την Αριστερά που υπόσχεται ριζοσπαστικές αλλαγές όσο βρίσκεται στην απέξω αλλά όταν αποκτάει τα μέσα ανακαλύπτει οτι «οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για τέτοια πράγματα». Βλέπε: γάμους ομοφυλοφίλων και ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπε: Σύμφωνο Συμβίωσης και ΚΚΕ.
Στην Αριστερά που κοιτάζει να μην την περάσουν για κομμουνιστική, γι΄αυτό και εξελίσσει διακριτικά την επανάσταση για την κατάληψη της εξουσίας σε «κοινοβουλευτική επανάσταση», ονομάζει προβοκάτσια τον αγώνα στο πεζοδρόμιο, χαρακτηρίζει φραξιονιστικές τις ενέργειες οργάνωσης των πολιτών πέραν της κομματικής γραμμής... Γενικά, απομακρύνεται από οτιδήποτε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αποτελεσματική ενέργεια στα πλαίσια της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Κι αν δεν με πιστεύεις άντε να προτείνεις κατάληψη των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ, για παράδειγμα, αντί για τα μαλακισμένα μπλοκαρίσματα των εισόδων των κρουαζιερόπλοιων. Άντε να προτείνεις κατάληψη της Ακρόπολης αντί για ανάρτηση πανό.

Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά ενεργοποιούνται με ζηλευτή συνέπεια και στις ομάδες πολιτών οι οποίοι αρνούνται την πολιτική πολιτογράφηση (πλεονασμός με σκοπό την εμπέδωση!) Μιλάω για τους πολίτες που δεν ψηφίζουν στις εκλογές με το σκεπτικό οτι το παιχνίδι είναι στημένο και δεν τους αφορά, ή αυτούς που θεωρούν οτι η ψήφος είναι δείγμα κομματικής υποτέλειας ξέρω ΄γω... Μιλάω για όσους θεωρούσαν, π.χ., την Ελευθεροτυπία ξεπουλημένη στο Πασόκ και την Καθημερίνη πραγματικά αδέσμευτη! Μιλάω για όσους θεωρούσαν τη Μαλβίνα αντιεξουσιάστρια, τους Ελληνοφρένειες καυστικούς, τους ΑΜΑΝ αδέκαστους και τον Λαζόπουλο ταλαντούχο! Μιλάω βέβαια και για εκείνους τους αστείους που κινούνται μέσα-έξω από τα κόμματα και στηρίζουν απόψεις του τύπου: «στις δημοτικές εκλογές ψηφίζω για να αντιδράσω στο Μνημόνιο!» Άποψη που μου δημιουργεί την απορία: αν έχω δυο υποψήφιους, έναν φιλομνημονιακό (Πασόκο, Ντορικό, ξέρω ΄γω ποιοι είναι...) κι απέναντί του τον Κώστα Πρέκα, θα ψηφίσω Πρέκα για να χτυπήσω το Μνημόνιο; Και θα περάσω μετά μια τετραετία με τον Πρέκα δήμαρχο; Ή δεν θα ψηφίσω τίποτα εφόσον οι ικανότητες του δημάρχου μου είναι αδιάφορες -χέστηκα αν θα βάλει λεωφορεία στην περιοχή μου, όλοι ίδιοι είναι, όλοι τα ίδια κάνουν; Δηλαδή -υπάρχουν όρια στη μαλακία;

Σ΄αυτή την κατηγορία πολιτών τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά φαίνονται πιο έντονα εφόσον δεν διαθέτουν το φτιασίδωμα της κομματικής ορολογίας. Όπως οι γιαγιάδες τους φοβόντουσαν να πάνε να ψηφίσουν μην τις δουν και τις «χαρακτηρίσουν», έτσι ακριβώς φοβούνται κι αυτοί τον «χαρακτηρισμό». «Να μην ξέρει κανείς τι πιστεύεις παιδί μου!» έλεγε η μάνα μου και μάταια προσπαθούσα να της εξηγήσω οτι αυτό είναι αδύνατο. Το αδύνατο προσπαθεί να κάνει δυνατό η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.
Πού βαριέται ή φοβάται να βγάλει το φίδι από την τρύπα επειδή τέτοιου είδους ενέργειες σημαίνουν ανατροπή του ημερήσιου προγράμματος.
Που βρίσκει δήθεν ιδεολογικές δικαιολογίες για να μην ενεργήσει, παρόμοιας υφής με τις μαλακίες που έλεγα εγώ στην Πρώτη Γυμνασίου για να μη γίνω κομμουνιστής.
Που αντιδρά στον κομμουνισμό επειδή «έχει ξύλινη γλώσσα» και «είναι φασιστική πρακτική», ενώ δεν έχει διαβάσει ούτε μισό βιβλίο περί της συγκεκριμένης θεωρίας κι ενόσω καταδικάζει κάθε ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ τοποθετώντας την στο κρεβάτι του Προκρούστη την ώρα που ο καπιταλισμός έχει το ακαταλόγιστο.
Που χρησιμοποιεί θεωρίες του 1800χαίρετε περί «επιβιώσεως του δυνατού», περί «ανθρώπινης έμφυτης κακίας» (Homo homini lupus) για να δικαιολογήσει την απροθυμία της να αποχωριστεί το i-pod, ή την ανάγκη της για τζιπάκι με δόσεις.

Θα πρόσεξες οτι άφησα την Άκρα Αριστερά έξω από το ξεκοίλιασμα με σκοπό την ανεύρεση Ακροδεξιάς υπόφυσης. Το έκανα ηθελημένα –επειδή δεν μου αρέσει να κλέβω εκκλησίες κι ας διαφωνώ με το δόγμα που πρεσβεύουν. Αυτό σημαίνει (ΕΚΤΟΣ ΟΣΩΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ) οτι η Άκρα Αριστερά είναι τόσο κατακερματισμένη που ότι κι αν πεις, μέσα θα πέσεις. Ακόμα κι αν ισχυριστείς οτι οι Ακροαριστεροί είναι ΠΑΣ Γιάννενα ας πούμε...

Κλείνω δίνοντας τη συνταγή της σίγουρης επιτυχίας σε κάθε κομματάρχη (στο πάνω μέρος της σελίδας μου έχω το μέιλ –επικοινωνήστε μαζί μου για να σας δώσω αριθμό τραπεζικού λογαριασμού): Θέλεις πουλάκι μου να κερδίσεις τις εκλογές; Κάνε τους πολίτες να πιστέψουν οτι δεν έχεις καμιά σχέση με την πολιτική. Εξήγησέ τους οτι κατέχεις την απόλυτη αλήθεια, γνωρίζεις τον τρόπο να εισπράττουν όλοι μισθό ή επιδότηση από το Δημόσιο και εγγυάσαι οτι στο τέλος της θητείας σου θα εμφανίσεις τον από μηχανής θεό για να πληρώσει τα σπασμένα. Πες τους οτι παρέχεις εγγυημένη ανομία παράλληλα με την προστασία της περιουσίας τους από εξειδικευμένους μπάτσους –σκυλιά. Υποσχέσου οτι θα τους φέρουν φτωχούς απέξω για να ξεχαρμανιάζουν. Εξήγησέ τους πώς όσο δεν σε ενοχλούν δεν θα τους ενοχλείς. Μετά από δυο πετυχημένες τετραετίες κάνε στην άκρη, βάλε έναν μαλάκα στη θέση σου να φάει το ξύλο και περίμενε.
Σε λίγο θα σε ξαναφωνάξουν να ξανακυβερνήσεις Κώστα μου.

94 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

bernardina είπε...

Να πάρει η οργή, το διάβασα, το ξαναδιάβασα, έψαξα ΈΝΑ σημείο να διαφωνήσω -έτσι για το ονόρε- και δεν τα κατάφερα.
Άξιος ο μισθός σου ρε μότορα. Η διαύγεια που είχες σε αυτό το ποστ με τρομάζει (όπως και ο λιβανωτός που σου αναπέμπω, δεν είμαστε καλά!)
Εν πάση περιπτώσει, όσο διάβαζα και ξαναδιάβαζα, ένα μου ερχόταν να αναφωνήσω: πες τα Χρυσόστομε! (κι όποιος ακούει...)
Tώρα να πω ότι δε λυπάμαι για το ότι έχεις δίκιο σε όσα λες για την Αριστερά... Λυπάμαι. Γιατί παιδί της είμαι και με πονάνε, αλλά επιτέλους να λέμε τα σύκα σύκα και τα φραγκόσυκα φραγκόσυκα. Στο "δια ταύτα" μόνο ομολογώ ότι θα με βρεις κομματάκι απροετοίμαστη. Το παλιό γαρ πέρασε και το καινούργιο δεν φαίνεται ακόμα (ή τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να το δω). Και, παρακαλώ, ας μη μου πει κανείς για το εγχείρημα του μπαρμπα-Φώτη. Μια ζωή αισχρή μειοψηφία ήμουνα, αλλά τα γκρουπούσκουλα τα έχει βαρεθεί το φιλοκάρδι μου όσο και το στεγαστικό μου δάνειο...

The Motorcycle boy είπε...

Στο "δια ταύτα" ο καθένας τραβιέται μόνος του. Κι άμα τύχει και βρεθούν δυο κάνουνε παρέα, τρεις παίζουν πρέφα και τέσσερεις κουμ καν. Από πέντε κι απάνω γυρίζει στο αθλητικό το ζήτημα και αρχίζουν οι καυγάδες.

Υ.Γ.: Ή απλώς έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας, ξεβουλωμένα τα μάτια μας και περιμένουμε.

Кроткая είπε...

τι ωραίος προβοκάτωρ που είστε, dear!
ούτε εγώ έχω να διαφωνήσω, αλλά αναρωτιέμαι: εφόσον ισχύουν όσα λες, να πάμε να αυτοκτονήσουμε;

Darthiir the Abban είπε...

Ωχ;
Το έχεις σίγουρο δηλαδή ότι ο Κωστάκης θα ξαναπιάσει το τζόιστικ;;;

Μα καλά παιδάκι μου, τόσο ωραίο κείμενο για να καταλήξει σε τόσο τραγική κατακλείδα;;;

bernardina είπε...

Αποτρεπτική είναι η κατακλείδα, Άραψ μου (φαντάζομαι, δηλαδή. Και ελπίζω!) Κάτι σαν ξόρκι, σαν "φτου κακά", σαν "κούφια η ώρα που τ' ακούει", σαν "βρε, κουνήσου από τη θέση σου"... Kάτι τέτοιο. (Τουλάχιστον εγώ έτσι το προσλαμβάνω).

The Motorcycle boy είπε...

Κροτ, γιατί να αυτοκτονήσουμε; Βλέπω οτι κι εσύ όπως και η Μπερναντίνα αναρωτιέστε για το "δια ταύτα". Λοιπόν φιλενάδα όλα έχουν ειπωθεί από παλιά, πρόσεξε: "Είναι καιρός να μετρηθούμε και να διαλέξουμε καινούργιους εχθρούς και καινούργια όπλα. Γιατί έχουμε πεθάνει και δεν μας το έχουν πει ακόμα", Νίκος Νικολαϊδης.

Darth δεν το λέω εγώ οτι θα επιστρέψει ο μπούλης -το περιοδικό το Μαριάν το έλεγε (και το κοροϊδεύανε οι εξυπνάκηδες Έλληνες μπλόγκερ και δημοσιοκάφροι) και τώρα το λέει η μισή Ν.Δ. Τι να πω; Τους εμπιστεύομαι επειδή είναι προσωπικό τους θέμα! Ενοχλείται άλλωστε κανένας από τον Καραμανλή; Δεν νομίζω...

Μπερναρντίνα, το να γυρίσει ο μπούλης στη ΝΔ είναι δική τους δουλειά. Το να ξαναβγεί πρωθυπουργός περνάει από το χέρι μας. Άρα δεν είναι θέμα κούφιας ώρας, αλλού είναι το κούφιο.

trelos είπε...

εγώ, που για να δικαιολογήσω την απροθυμία μου να αποχωριστώ το i-pod και την εσπρεσιέρα, ασπάζομαι (ή μήπως λανσάρω;) τη νιου γουέιβ θεωρία "είμαι αυθεντικός μαλάκας";
σε ποια συνομοταξία ανήκω;

Vlaxos είπε...

Δεν χρειάζεται να σχολιάσω κάτι για την ουσία του κειμένου σου, φανταζομαι πως ψυχανεμίζεσαι την θέση μου.

Θα σταθώ όμως σε εκείνο το "ύπουλο" συναισθηματικό χτύπημα
Το "Αγκάθι" ρε ρεμάλι ε;
Πειράζει που τα έχω κρατήσει ακόμη;

... και να που κατά έναν παράξενο τρόπο, ήρθε η εποχή που εκείνο το "Αγάλι αγάλι γίνεται η μπύρα μαντολίνο" που είχε γράψει σε κάποιο τεύχος ο Μάνθος, αρχίζει να αποκτά πραγματικό νόημα και να μην φαίνεται τόσο σουρεαλιστικό πια

Manuel είπε...

Πολύ καλό κείμενο, παλιοαναρχικέ. Είσαι σε καλό δρόμο για να δεις το έωλον του Μπακούνιν και το εύλογον του Μαρξ.
Ειδικά στο σημείο με την αντικομμουνιστική οικογένεια και την επιρροή της ταυτίστηκα απόλυτα.
Κωστάκης ε; Ναι, γουστάρω επιστροφή και ανάληψη εξουσίας. Αρκεί να κάνει πορεία προς το λαό και να εμφανίζεται συχνότατα. Χρειαζόμαστε το γέλιο στη γκρίζα καθημερινότητά μας.

The Motorcycle boy είπε...

Τρελέ, έχεις εσπρεσιέρα; Στις πόσες ατμόσφαιρες; Η νιου γουέιβ θεωρία, όπως τη θυμάμαι ήταν "Τέρμα η αυτοκριτική, είμαι ένας μαλάκας", Αλτάν. Πάντως αν είναι καλή η εσπρεσιέρα νομίζω οτι θα σε κατατάξω στα άκρως φιλοσοφημένα άτομα -κερνάς καφέ;

Βλάχο, είναι τρομακτικό να αποκτούν νόημα όλες εκείνες οι μαλακίες των παιδικών μας χρόνων. Επειδή σημαίνει είτε πώς αυτοί που τις έγραψαν ήταν προφήτες, είτε οτι εμείς είμαστε σε προχωρημένο στάδιο μαλάκυνσης εγκεφάλου.

Μανώλη, δεν τα'μαθες; Τώρα δεν είμαι αναρχικός, είμαι Πασόκος -μού το έχουν επισημάνει καμιά δεκαριά σχολιαστές. Το έωλο του Μπακούνιν είναι σημαντικό σαν το μαντήλι της πρώτης μας γκόμενας που το έχει πάρει ο αέρας. Το εύλογο του Μαρξ το αρπάξανε τα κοράκια του κεϋνσιανισμού και το κάνανε αγνώριστο. Μετά το αποτελείωσαν οι κομματικοί βέβαια.
Δεν ξέρω αν θα ξαναγυρίσει ο Κωστάκης, ξέρω όμως οτι αν τον ξαναφάμε στη μάπα για καμιά τετραετία και μετά μου κόψουν πάλι τον μισθό για να πληρώσουν τα κιμπαριλίκια του θα πάω να ανατιναχτώ μεσα στη Βουλή για να γλιτώσω τη φυλάκιση.

trelos είπε...

είναι ένα απ' αυτά τα μοντέλα της κρουπς που φτιάχνουν καλό εσπρέσσο, χωρίς μασσάζ, πεντικιούρ κλπ ..αν έρθεις στη χίο κερνάω καφέ μετά τις σούμες :)

The Motorcycle boy είπε...

Ε, εντάξει -για σωστό διανοούμενο σε κόβω! Σούμες είναι οι σουμάδες;

HΛ. είπε...

Ποιός Κωστάκης και ποιός Γιωργάκης;
Ωρες ώρες αναρωτιέμαι είσαι τόσο αφελής ή μας δουλεύεις;
Tελικά το ξεπέρασες με τις σκοτωμένες γυναίκες ή σε κυνηγάει ακόμα;

The Motorcycle boy είπε...

Μπαα, το ξεπέρασα! Αλλά το μουνί φωτογραφημένο γκρο μου φαίνεται ακόμα χάλια.

Κοίτα τώρα -αν υποθέσουμε οτι ζεις σε μια πολυκατοικία της Πρόνοιας όπου άλλοι έχουν καθορίσει τα κόζια κι εσύ δεν επηρεάζεις πουθενά, το ποιος θα είναι διαχειριστής, έχει ή δεν έχει σημασία;

HΛ. είπε...

Kαλά τόχεις ακόμα αυτό το......
Εχω ένα μέρος με κουνελάκια,πότε τα ταίζω εγώ πότε η γυναίκα μου,έχει σημασία ποιός θα τα σφάξει;

The Motorcycle boy είπε...

Ναι αμέ πώς δεν έχει; Είτε είσαι το κουνελάκι οπότε έχει σημασία να σε καθαρίσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται, είτε είσαι ο έχων τα κουνελάκια -οπότε σε συμφέρει να μην πάει χαμένο όλο το κρέας στο γδάρσιμο.
Εννοώ όπως καταλαβαίνεις οτι κακό πράγμα ο βιασμός αλλά ο βιασμός μετά φόνου ακόμα χειρότερο! Κι όποιος λέει, εμένα μου κάνει το ίδιο, είτε δεν το τραβάει στο πετσί του, είτε είναι ηλίθιος.

ΗΛ. είπε...

Δεν απαντάς ξεφεύγεις.
Τέλος πάντων,επειδή αυτοί που καθορίζουν τα κόζια δεν θα μπορούσαν να περάσουν αυτά που περνάν με τον Κωστάκη μας φορτώσαν τον Γιωργάκη και δεν κουνιέται φύλλο.Τώρα αν εσύ πιστεύεις ότι θα αντέξεις τον Γιωργάκη μετά τον Κωστάκη και ξανά μετά τι θα γίνει όταν ξανάρθει ο Γιωργάκης τι να πω βλέπεις πολύ μακριά και σου βγάζω το καπέλο.

The Motorcycle boy είπε...

Όχι ρε γιατρέ, δεν ξεφεύγω -προσπαθώ να εξηγηθώ μέσα από το παράδειγμά σου. Αλλά να στα κάνω και κέρματα, για να μη νομίζεις.
Άλφα (σε κύκλο): Αν θεωρείς οτι είμαστε κουνέλια που απλά περιμένουμε να μας σφάξουν απορώ γιατί δεν πας να ανατιναχτείς έξω από τη Βουλή να πάρεις και μερικούς σφαγείς μαζί σου. Δεν το κάνεις επειδή ξέρεις οτι δεν είναι έτσι.
Βήτα (όπως βιταμίνη): Εγώ είμαι απλοϊκός άνθρωπος και δημόσιος υπάλληλος. Ξέρω λοιπόν οτι με το Σημίτη πήραμε αύξηση, μπήκαμε στην ΟΝΕ (άρα αρχίσαμε να πληρωνόμαστε σε νόμισμα που είχε αξία και όχι σε ξεφτιλισμένο νόμισμα) και είχαμε ελάστιστο πληθωρισμό, τουτέστιν το σουβλάκι έκανε 1,3 σήμερα, το ίδιο αύριο και το ίδιο μεθαύριο. Μετά ήρθε ο Κωστάκης ο οποίος όχι μόνο αύξηση δεν μας έδωσε αλλά μας μείωσε και το μισθό αυξάνοντας την παρακράτηση και απειλούσε να μας κρατάει 1 μισθό το χρόνο για να πληρώνει συνταξεις, άσε που κόντεψε να μας βγάλει από την ΟΝΕ. Εσύ τώρα μπορεί να είσαι ο Βελουχιώτης και να προτιμάς τζέρτζελο κι εγώ ο μικροαστούλης που όλοι αγαπάμε αλλά θα συμφωνήσουμε πώς υπήρξαν σημαντικές διαφορές από τη μια περίοδο στην άλλη.
Γάμα (τα): Αν έφευγε ο χοντρός το '07 θα είχε γλιτώσει ο πενιχρός μισθός μου αλλά όταν το φώναζα ήμουνα Πασόκος. Τώρα που φάγαμε την πτώχευση και πληρώνουμε εμείς οι μαλάκες οι Δημόσιοι τις μασαμπούκες των προηγουμένων, εσένα μπορεί να μη σου κάνει διαφορά αλλά εγώ λέω οτι αν ξανάρθει ο χοντρός και ξανακάνει τα ίδια θα πρέπει κάποιος να αυτοκτονήσει τουλάχιστον από ντροπή.

Ο Καλος Λυκος είπε...

ντροπή; τι ντροπή;

ΗΛ. είπε...

Aφλα:φυσικά και δεν θεωρώ ότι είμαστε κουνέλια,παράδειγμα στό παράδειγμα.
Βλήτα:το ότι ήρθε ο Σημίτης κ.λ.π.που λές μπορεί να ήταν καλό αλλά όπως αποδείχτηκε ήταν ψεύτικο και με δανεικά.
Αμα κάθονται:αν έφευγε ο χοντρός το 07 θα έρχονταν ο Γιώργος και θα πτωχεύαμε τότε,εκτός κι αν θεωρείς ότι το κακό έγινε στο διάστημα αυτό.Τώρα από δω και πέρα όποιος και να έρθει τα ίδια θα κάνει αφού έχουν πέσει οι υπογραφές ή θα πέσουν.

trelos είπε...

η σούμα είναι είδος ρακής του οποίου οι χιώτες διεκδικούν την πατρότητα (αν και, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια συναντιέται και σ' άλλα νησιά) -διαφέρει απ' το τσίπουρο στο ότι προστίθενται (εξ ου και το όνομα, υποθέτω) εκτός των στεμφύλων κι άλλα φρούτα με υψηλά σάκχαρα, κυρίως σύκα ..κάποιοι προσθέτουν γλυκάνισο όπως στο ούζο, κάποιοι ένα άλλο περίεργο που το λένε ανατόλ, εγώ την προτιμώ αγνή και αμόλυντη, φταίει το προφίλ του διανοούμενου υποθέτω

The Motorcycle boy είπε...

Έλα ντε Λύκε μου! Ποιος την έχασε;

Τρελέ, καλό ακούγεται αλλά αν δεν πιάσει ουρανίσκο δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας.

Ηλία,
θα μπορούσα να σου απαντήσω οτι χέστηκα για τα δανεικά του Σημίτη αφού μέρος τους ερχόταν στην τσέπη μου ενώ ο Κωστάκης ΚΑΙ δανείστηκε ΚΑΙ μού πήρε. Αλλά θα σου το πω διαφορετικά: όλοι δανείζονται -όμως το θέμα είναι αλλού. Υπάρχουν τα δανεικά, υπάρχουν οι εισπράξεις και υπάρχει και η διαχείριση. Μέχρι το '07 η χώρα πήγαινε λόγω κεκτημένης, όπως πέρσι ο Παναθηναϊκός του Τεν Κάτε πού έκανε νταμπλ με Νιόμπλια. Όμως κάποια στιγμή θα έσκαγε το θέμα με τη διαχείριση της παρέας του Χονδρού οι οποίοι ΔΕΝ εισέπραταν και όσα δανείζονταν τα παντελόνιαζαν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ. Όλοι παντελονιάζουν αλλά ρε παιδί μου όχι το 110%! Ειδικά μετά το '07 που την είδαν οτι θα την πουλεύουν και αρπάζανε μέχρι κουταλάκι του καφέ. Αν ερχόταν ο Γιωργάκης το '07 ΙΣΩΣ να χρησιμοποιούσε την πείρα των Σημιτικών και να γύριζε την κατάσταση σε 1 τρώω 1 αξιοποιώ. Και ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΤΑ θα πήγαινε την χρεοκοπία μια δεκαετία μετά -συνεχίζοντας το κατενάτσιο που παίζει η χώρα μετά τη χούντα. Ρεζουμέ: όσες υπογραφές κι αν πέσουν στη Βρυξέλλα η διαχείριση μετράει. Πώς στον πούτσο να δεχτώ οτι και οι άλλοι τα ίδια θα κάνανε όταν επί 1,5 χρόνο ζητάγανε οι Βρυξέλλες στον Αλογοσκούφη και τον Παπαθανασίου να πάρουν ΜΟΝΙΜΑ μέτρα μείωσης του ελλείματος κι εκείνοι έβαζαν έκτακτες εισφορές; Μιλάμε για ηλίθιους στην καλύτερη περίπτωση.

ΗΛ. είπε...

Φιλάκια!!

"..σκατόκαιρος.." μουρμούρισε είπε...

Ομολογώ ότι όταν -μετά από σύσταση- άρχισα να προσεγγίζω τη σελίδα σου, διστακτικά την αρχή, πιο οικεία κατόπιν, ενθουσιαστικά στη συνέχεια και περίπου αποθεωτικά "τό γε νυν έχον", δεν πίστευα ότι μπορεί να υπάρχει και ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ, με μια προσέγγιση στην πολιτική, (σκέψη & δράση)τόσο "αντιφατική" (σύμφωνα πάντα με την εδώ play list) όσο, ας πούμε η δική μου:
Ρηγάς 70-74 με όλα τα συμπαρομαρτούντα τότε(ΑΝ 509 σε συνδυασμό με τον 375, φλκ. κλπ), στην ηγεσία κατόπιν της μεταδικτατορικής ΕΔΑ του μπαρμπα-Λιά του Ηλιού, και "τελική έξοδος" με τις εκλογές του 77, όπου ενώ προσδοκούσαμε για τη "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ 5" ένα "σεμνό" (αλλά καθόλου, όπως αποδεικνύεται, ταπεινό)
7 - 8%, ήρθε εκείνο το "δύο, κόμμα λίγα"% (2,7%) και -προσωπικά- με "τελείωσε".
Και μετά από μια εικοσαετία σε δουλειές, στήσιμο και κουπί (ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ εκδόσεις ΣΤΗ θΕΣ/ΝΊΚΗ & θέατρο ΑΕΙΚΙΝΗΤΟ εδώ στην Αθήνα)και -κυρίως- ουσίες,
(εδώ, εσύ -και όποιος αγορεύειν βούλεται- μπορείς να ανοίξεις παρενθέσεις και να χωρέσεις ό,τι γουστάρεις, εγώ χρωστάω να είμαι απόλυτα λακωνικός, τουλάχιστο...) άρχισα το 1997 πάλι, (από το 77) να ξαναμιλάω με τους κοντινούς μου ανθρώπους, μια γλώσσα που τη θεωρούσαμε σε αχρησία πια,να μιλάμε με τους πολλούς παλιούς συντρόφους,
(που -τυχαία;-έσκαγαν σαν από θαύμα, ή μάλλον σαν σαλιγκάρια μετά τη βροχή)
για τον Κινέζο και το σοσιαλδημοκρατικό-εκσυγχρονιστικό του εγχείρημα, (εκτός από την πολιτική του σημασία, και για την πολιτισμική ρωγμή που επιχειρούσε να ανοίξει)που..., και εκεί στις αρχές των 2000ς, φτάσαμε στην προσχώρησή μας, με εκείνο το "κείμενο των 47" (αν θυμάμαι καλά, όχι τους φίλους, το νούμερο).
Και έκτοτε, μαζεύουμε κράξιμο.

Αλλά ιδίως μελαγχολία για την αποκάλυψη του αριθμού και της αληθινής φύσης των ηλιθίων με τους οποίους κάποτε (εκεί στα τόσο μακρινά πια 70ς,συγχρωτιζόμασταν, και "σχεδιάζαμε -λέει- ν' αλλάξουμε τον κόσμο!" Για σκέψου!

Το σκεπτικό σου για το εγχείρημα του Κινέζου, σα βάση για μια τελική εκτίμηση, αν το συνδυάσω με την τόλμη σου να αποκαθηλώνεις (σε άλλα ποστ) ταινίες-σταθμούς-χνάρια ζωής, ("φέτες ζωής" κατά Χιτς)
στ αλήθεια με συγκινεί..
Και από τη μεριά μου, θα επιδιώξω να τα λέμε από δω...
Νάσαι καλά

The Motorcycle boy είπε...

Να τα λέμε ρε φίλε -από όπου θες, από εδώ, από εκεί, από αλλού...

Αυτά τα παλιά τα 70άρια που γράφεις δεν τα έζησα, εξ ακοής μόνο και πάντα με συναρπάζανε οι ιστορίες όσο ακριβώς με σιχτίριζε το τουπέ των ανθρώπων που τις διηγούνταν. Ουδέν κακόν αμειγές χειρότερου, βεβαίως...

Το έγραφα και στον πιτσιρικά σε σχόλιο εκεί πέρα στις ταινίες -αν δεν ισοπεδώσεις δεν χτίζεις. Κι αν μείνεις στο λιβανιστήρι εξαϋλώνεις ανθρώπους που αναπνέουν ζωντάνια μέσα από το μπινελίκι.

Χάρηκα που ήρθες και θα τα λέμε, αλλά κι εσύ ρε παιδί μου -πρόσεχε τι σου συστήνουν, θα μπλέξεις, χαχαχαχα.

ΗΛ. είπε...

Eίπα να μην ξαναεπανέλθω στο θέμα,αλλά επειδή φαντάζομαι ότι σε ενδιαφέρει(;)ποιό είναι το συμπέρασμα που έβγαλα μετά την κουβέντα επανήλθα.Μετά από τόσον καιρό που "συμβιώνουμε" πιστεύω ότι μόνο αφελής δεν είσαι, επίσης πιστεύω ότι αυτά που γράφεις ούτε εσύ τα πιστεύεις,άρα....

The Motorcycle boy είπε...

Τι είπες τώρα ρε άθρωπε! Γίνε ποιο συγκεκριμένος δεν κατάλαβα Χριστό!

Υ.Γ.: Και όταν θα γίνεσαι συγκεκριμένος μην ξεχάσεις να υπολογίσεις οτι αυτά που εννοώ τα λέω κιόλας -μη μου φορτώσεις ολόκληρο το γαϊδούρι επειδή πήρα την ουρά για να βαράω τις μύγες.

"..σκατόκαιρος.." μουρμούρισε είπε...

Aν κρίνω από τις εμφανείς δυσκολίες που έχεις να πείσεις, παλιούς φίλους και (προφανώς) συντρόφους πως αυτά που (με σπάνια σαφήνεια, πρέπει να πω, και ενάργεια) διατυπώνεις δεν έχεις τον παραμικρό λόγο να μην τα πιστεύεις ή να μην τα εννοείς μέχρι την τελευταία τους συνέπεια,
*-καλό σου κουράγιο, αλλά
*-ούτε ψύλλος στον κόρφο σου.
και νούργιε μου φίλε...

The Motorcycle boy είπε...

Φίλους ναι, παλιούς όχι, συντρόφους... ο τελευταίος από δαύτους κυλοφορεί "κορίος με στιλέτο στην πλάτη" και φυσικά με αποφεύγει.
Κουράγιο; Ε, δεν είχα και ποτέ για να αποκτήσω τώρα στα γεράματα, ξεροκεφαλιά ίσως, αχαλίνωτη βλακεία σίγουρα...

Δε βαριέσαι -καλημέρα, νύχτωσε.

HΛ. είπε...

Αφού εννοείς αυτά που λες παίρνω πίσω το δεν πιστεύεις αυτά που γράφεις,γράψε λάθος.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν τρέφω καμιά συμπάθεια για τον χοντρό και την παρέα του,είναι κλέφτες λωποδύτες αρχίδια και ότι άλλο θες επί δέκα.Η διαφωνία μας είναι στο θέμα της διαχείρησης, λόγω του ότι κι άλλες χώρες ήταν στην ίδια κατάσταση με μας μπορεί και σε χειρότερη,δλδ κι από κει πέρασε ο χοντρός;Λες στ’αρχίδια σου αν δανείστηκε ο Σημίτης αφού μας πέταγε και μας μερικά ψίχουλα, τώρα όμως που ήρθε ο λογαριασμός τον στείλανε όλον σε μας και όχι σ’αυτούς που φάγανε την φρατζόλα αυτό δεν σ’ενοχλεί;Αμα ο Γιώργος είχε καλές προθέσεις θα ξεκινούσε από τους κλέφτες πρώτα αλλά εκεί κάνει τζίζ άσε που ψάξε ψάξε μπορεί να κλείσει ο κύκλος.Δεν είδες τι έγινε μ’εκείνα τα περιβόητα Τ3 και Τ10, δεν έπρεπε να πάει φυλακή ο Προβόπουλος;δεν κατάλαβε τίποτα ο Γιώργος;
Επίσης έχεις πει παλιότερα όταν έλεγε ο Λοβέρδος δεν έχω να πληρώσω "μάννα μου τάφαγε ο χοντρός τράβα πάρτα απ’αυτόν",μα είναι κουβέντα αυτή ρε φίλε;πως θα τα πάρω εγώ με τι προσόντα;γι’αυτό ο κόσμος του έδωσε την διαχείρηση για να τα πάρει αυτός, αυτός είναι το κράτος,έχει τους μηχανισμούς τη δικαιοσύνη τη νομοθεσία να τους ξεσκίσει,δεν το κάνει όμως γιατί όπως είπα φοβάται μην κλείσει ο κύκλος.Θα μπορούσα να πω κι’αλλα όμως επειδή τα ξέρεις θα ήταν μαλακία,και επίσης μαλακία είναι να χαλάμε τις καρδιές μας γι’αυτά τα’αρχίδια.
Αν ήσουν δηλωμένος Πασόκος δε είχα κανένα λόγο να ανοίξω ωποιαδήποτε συζήτηση, θα ήταν άνοστο,όμως επειδή σε κάποιο πόστ λες ότι είσαι αριστερός(εκτός και αν διαφοροποιήθηκες) και ότι αγαπάς τους ανθρώπους κλπ κλπ, και επειδή και γω είμαι αριστερός και αγαπώ τους ανθρώπους κλπ κλπ,γιαυτό κουβεντιάζουμε και θα λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω,καλοπροαίρετα πάντα.Τώρα αν θεωρείς ότι είμαι λάθος τι άλλο μένει από το να σου ζητήσω συγγνώμη.
Χαίρεται.

ΗΛ. είπε...

O γκούγκλης γαμιέται

The Motorcycle boy είπε...

Ηλία, όχι ρε αδερφέ -λάθος δεν θεωρώ οτι είσαι και γενικότερα δεν συνηθίζω να καταλογίζω εύκολα τα λάθη -προτιμώ να πιστεύω οτι κάποιες φορές υπάρχουν παρανοήσεις, άλλο λέει ο ένας, άλλο καταλαβαίνει ο άλλος. Γι΄αυτό και ρωτάω ξαναμανά. Παρακάτω:

1. Κάθε χώρα είναι ιδιαίτερη περίπτωση αλλά αυτό που κάνει μπαμ στις συγκρίσεις είναι το δίπολο που χαρακτηρίζει την Ελλάδα: Μηδέν παραγωγή, άρρωστος τριτογενής. Αν σε αυτό βάλεις και 10 αρπάχτρες μπατάρισε το καράβι -επειδή δεν έχει έρμα από πουθενά.

2. Δεν λέω οτι ο Σημίτης μας πέταγε ψίχουλα. Λέω οτι μας έκανε αυξήσεις ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ χαμηλό τον πληθωρισμό (κι όταν λέω αυξήσεις εννοώ οτι πήρα 30% πάνω στο μισθό μου κι ένιωσα άνθρωπος -80 χιλιάρικα στο 160άρι). Ψίχουλα πέταγε ο χονδρός (κι εγώ πήρα σαν δημόσιος ένα τριαράκι σε πλαστές υπερωρίες για τη συνολική εξαετία του) και εμείς οι μαλάκες μασάγαμε τα ψίχουλα την ώρα που άλλοι μασάγανε χοντρά και το βουλώναμε. Κι ο πληθωρισμός έτρεχε -έτσι;

2. Τις προθέσεις του Γιώργου πού να τις ξέρω; Η πεθερά του είμαι; Οι τοποθετήσεις του πάντως σε κάποια ζητήματα με καλύπτουν. Τι είναι τα Τ3 και Τ10; Μοντέλα της Πόρσε; Δεν κατέχω.

3. Είχα πει παλιότερα οτι ΟΣΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ Ή ΜΗ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ο κάθε υπουργός θα τους απαντάει "δεν έχω μάνα μου -οι άλλοι τα φάγανε". Κι εφόσον το ταμείον είναι μείον παύει η κουβέντα. Αν όμως πηγαίνανε και του λέγανε π.χ. "μάζεψε ρε άνθρωπε τις τράπεζες που ανεβάζουν τα επιτόκια κάθε ζυγή μέρα" τι θα έλεγε ο υπουργός; Θα έπρεπε να το κάνει -δεν θα είχε δικαιολογία. Κατάλαβες πού διαφωνώ με τα αιτήματα του συνδικαλιστικού; Ζητάνε ΜΟΝΟ αυτά που δεν γίνονται.

3. Δηλωμένος μόνο γάβρος είμαι -αριστερός δηλώνω δια της εις άτοπον απαγωγής, αφού δεν μπορώ να είμαι κάτι άλλο θα είμαι αυτό. Μεταξύ μας κάτι τελευταίο -αγαπάω τους ανθρώπους αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο σπορ αν ζεις στην Ελλάδα.

Υ.Γ,: Τι συγνώμες και μαλακίες ρε; Κουβέντα κάνουμε! Θα σε βρίσω, θα με βρίσεις θα περάσουμε όμορφα. Πώς αλλιώς;

ΗΛ. είπε...

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα ιδιαίτερα,συμφωνώ απόλυτα σ'αυτό που λες για την καταστροφή της παραγωγικής βάσης.80 χιλ.εννοείς δραχμές έτσι;Tώρα για το Τ3το έχω διαβάσει και το έχω κατανοήσει αλλά αδυνατώ να στο εξηγήσω πλήρως,είναι το σορτάρισμα που κάνανε με τα ομόλογα του δημοσίου οι κερδοσκόποι με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα σπρέντ ή τα ασφάλιστρα δλδ τα αγοράζανε και σε τρείς μέρες έπρεπε να τα πουλήσουν, με την ανοχή της τράπεζας της Ελλάδας και του Υπουργείου των Οικονομικών τα κρατούσαν 10 μέρες με αποτέλεσμα να γίνεται ζημιά,(για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σε κάποιον πιό ειδικό) αυτά τις πρώτες μέρες της ανάληψης της εξουσίας από το Πασόκ, γι'αυτό λέω μας πηγαίνανε ντουγρού για χρεωκοπία από την αρχή.
Τι να βρίσω ρε φίλε;εγώ για να βρίσω κάποιον πρέπει να μ'έχει βλάψει! με σένα κάθε άλλο.

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε...

Σαν να το'χω ξαναδιαβάσει αυτό το ποστ...
Ρε συ? κοπυ-πεϊστ τα κάνεις;

The Motorcycle boy είπε...

Ηλία, αν καταλαβαίνω καλά εννοείς οτι κάποιοι κονομήσανε όταν ανέβηκε ο Γιωργάκης, κάποιοι κυβερνητικοί ή κοντινοί κάνοντας σορτάρισμα. Δεν το ξέρω το θέμα αλλά ξέρω ένα πράγμα (ίσως βοηθάει): εκεί κάπου στα μέσα του '08 έγινε γνωστό οτι χρεωκοπήσαμε σαν κράτος. Και όταν λέω "έγινε γνωστό" εννοώ οτι το έμαθα εγώ και οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν δυο προοπτικές: ή ΔΝΤ ή δήλωση χρεωκοπίας. Αν δήλωνε η κυβέρνηση χρεωκοπία εγώ που πληρώνομαι από το κράτος θα ήμουνα τώρα φυλακή αφού δεν θα με πλήρωναν και δεν θα μπορούσα να πληρώσω τη διατροφή για την κόρη μου και κάτι δάνεια που έχω. Τώρα, αν κάποιοι τα πιάσανε στην τράμπα... Τι να σου πω κι εγώ; Εμένα δε μου δώσανε πάντως. Άσε που αυτή την ιστορία με τους Πασόκους που τα πιάνουν με χρηματιστηριακούς τρόπους την έχω ξανακούσει για τον Χριστοδουλάκη και ήταν τότε κουραστικά εξωπραγματική.

Ολλανδέζα, να το έχω ξαναγράψει εγώ και να το επαναλμβάνω -μικρό το κακό, μεγάλο το Αλτσχάιμερ. Φαντάζεσαι να το έχω διαβάσει από άλλον και να νομίζω οτι είναι δικό μου; Χαχαχα

ΗΛ. είπε...

Με κατεστραμένη παραγωγική βάση όσα δανεικά και να πάρουμε είναι αδιέξοδο,αναβάλουμε την χρεωκοπία,για πόσο;δεν ξέρω;
Aν προλάβεις και ξεχρεώσεις θα είσαι τυχερός διαφορετικά(ακούγεται ψυχρό)δεν την γλιτώνεις τη φυλακή(εγώ θα σου φέρνω τσιγάρα γιατί θα το ξαναρχίσεις σίγουρα,ή δεν το έκοψες ακόμα;)
Απ'ότι γράφεται οι δόσεις των δανεικών πάνε στην αποπληρωμή παλιών δανείων οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί "χαίρεται και χαμογελάει ο κόσμος πατέρα".Λένε ότι πληρώνουμε 4 δις € το μήνα σε τόκους,μέσα στο καλοκαίρι με τα δανεικά του ΔΝΤ πληρώσαμε ένα δάνειο που είχε πάρει ο Σημίτης πριν 10 χρόνια με επιτόκιο 16%.
Θα ήταν θετικό αν τα λεφτά που δανείζονται τα επενδείαν στην "αποκατάσταση" της παραγωγικής βάσης που λέγαμε ή τέλος πάντων κάπου που να αποφέρει έσοδα.
Μετά, όπου πήγε το ΔΝΤ έφερε την καταστροφή,δεν διαβάζεις "ιστορία";

YΓ. Μην δίνεις και πολλή βάση σ'αυτά που λέω, δεν είμαι ειδικός την άποψή μου λέω.

The Motorcycle boy είπε...

Το 'κοψα το τσιγάρο -σιγά μην πληρώνω 4 ευρώ επειδή νομίζουν οτι βρήκαν τους μαλάκες αυτοί στις επιτροπές φορολόγησης!

Παραγωγική βάση ξέχασέ το αν δεν αλλάξουν ριζικά οι δομές -αν δε γίνει επανάσταση δηλαδή ή κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορούμε είναι να πιάσουμε μια καλή τιμή παρέχοντας υπηρεσίες του δρόμου: διόδια, ξενοδοχεία, τουρισμός, πουτάνες, σαλέπι, παγωμένα νερά, βεντάλιες για τη ζέστη και τέτοια.

Μη με μπλέκεις με το τι πληρώνουν τα δάνεια -δεν έχω στοιχεία και βαριέμαι να ψάξω. Αλλά το να πάρει δάνειο ο Σημίτης με 16% όταν τα καταναλωτικά των τραπεζών στους πολίτες ήταν 12% μου κάνει κάπως περίεργο.

Αυτά με το ΔΝΤ που έφερε την καταστροφή τα ακούω βερεσέ. Πρώτον επειδή κάθε χώρα είναι άλλη περίπτωση. Δεύτερον επειδή πήγε, λένε, το ΔΝΤ στην Αργεντινή (και μια χαρά τη βλέπω τη χώρα) πήγε και στην Ουγγαρία η οποία επίσης μια χαρά είναι. Ούτε σβήστηκαν από τον χάρτη ούτε τίποτα τόσο κακό. Απ΄ότι βλέπω...

Από την άλλη, υπήρχε λύση εκτός ΔΝΤ; Αν ναι -ποια;

"..σκατόκαιρος.." μουρμούρισε είπε...

Ας μου συχωρεθεί @Ηλ. & @Μότορα, μια προσθήκη για τα Τ3 & Τ10 που όμως στην πραγματικότητα είναι "Τ+#" ή "Τ+10".
Το +3 ή +10, λοιπόν, δεν είναι παρά το περιθώριο ακέραιων 24ώρων που δίνεται σ αυτόν που κάνει πράξεις επί πιστώσει
(σε κρατικά ομόλογα στο προκείμενο)
να εκκαθαρίσει τον ήδη ανοιγμένο διαπιστευμένο λογαριασμό του, έτσι που να μην εμφανίζεται χρεωστικό υπόλοιπο στο τέλος των 3 ή 10 ημερών.
Αυτό στη γλώσσα των βλαμένων που ασχολούνται επαγγελματικά
(μεταξύ των οποίων κάπως παλιότερα κι εγώ, για κάμποσα φεγγάρια)
λέγεται RECYCLING.
ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΗΜΕΡΏΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΌΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ, ΟΣΟ πιο ΧΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ από τους γνωστούς διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Moody's κλπ) ή κεντρικές Τράπεζες, ή άλλα συνεκτικά διεθνή οικον. μορφώματα (ΕΕ, λόγου χάρη)
ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΚΡΙΜΈΝΩΝ ΧΡΕΩΓΡΑΦΩΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ).

Τις μέρες εκείνες, λοιπόν, η μόλις νέα ηγεσία του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους), με το καλημέρα, δέχτηκε στη μάπα μια επιθετική αρνητικότατη αξιολόγηση των ελληνικών "χαρτιών", και πριν βρεθεί εκ των πραγμάτων εκτός μερικών τεχνικών barriers
(των οροφών κάποιων τεχνικών προδιαγραφών, ας πούμε)
που θα σήμαινε στην πράξη εκτός αγορών, δηλαδή πέρα από σπρεντς και ότι άλλο, δεν θα μπορούσαν να γίνονται αγοραπωλησίες στα ομόλογά μας.
Πράγμα που με τη σειρά του, θα ήταν το "τρίτο κουδούνι" για τη χρεοκοπία της χώρας.
Γι αυτό, στη ρήτρα Τ+3, έβαλαν οι δικοί μας του ΟΔΔΗΧ για να ξανακάνουν ελκυστικά τα ομόλογά μας παρά το ρίσκο, ένα καπέλο 7 24ώρων, και τόκαναν Τ+10.
Πράγμα φυσικά που έδινε τη δυνατότητα να μπεις με 0 λεφτά, στα χαμηλά, να σπεκουλάρεις προς τα πάνω, και στο τέλος των 10 ημερών να εισπράξεις το διάφορο στη τζαμπαδούρα. Ή το αντίθετο (σορτάρισμα).
Αυτά στη θεωρία, γιατί οι τζίροι στα ελλ. ομόλογα ήταν ήδη σχεδόν μηδενικοί, δεν υπήρχαν τρελέγκες να αυτοκτονούν τον περασμένο Απρίλη & Μάη στα ελληνικά χαρτιά, και με λίγα λόγια, τζάμπα ο θόρυβος.
Πέρα απ αυτό, λέω, θάλεγα μάλλον, μια χαρά επιχειρήματα υπάρχουν all around να στηρίζουν τις όποιες απόψεις μας, ας μην καταφεύγουμε έτσι στο φτερό σε τεχνικά "επιχειρήματα" περί διαγραμμάτου που δεν τα ξέρουμε καλά-καλά (όπως οι ίδιοι λέμε)
Με προφανή κίνδυνο να πάρουμε κανέναν στο λαιμό μας χωρίς καν να το επιδιώκουμε..

The Motorcycle boy είπε...

Ευχαριστώ ρε! Κάποια άκρη έβγαλα τώρα! Αλλά έχεις δίκιο κι εγώ το προσπαθώ να μην αναφέρομαι σε πράγματα που δεν ξέρω ή όπου δεν εμπιστεύομαι τις πηγές πληροφοριών. Είναι άλλο (για να πάω στο ακριβώς από πάνω σχόλιο) να έχω απορία ας πούμε σχετικά με το γιατί ο Σημίτης δανείστηκε ακριβότερα από όσο δάνειζε η Γιούρομπανκ εμένα κι άλλο να δηλώσω με σιγουριά οτι ΔΕΝ δανείστηκε! Να τα ξεχωρίζουμε αυτά.

ΗΛ. είπε...

Mότορ, η Αργεντινή τους έδιωξε νύχτα, με την Ουγγαρία είναι στα μαχαίρια, η Τουρκία τους έδιωξε επίσης στα μισά.Οσο για λύση εκτός ΔΝΤ,καλύτερα θα ήταν να μας προτείνει ο καινούργιος μας φίλος.
"Σκατόκαιρος", δεκτή η κριτική,πως θα μπορούσα να την αρνηθώ άλλωστε από έναν επιστήμονα του θέματος.Δεν νομίζω να πάρουμε κανέναν στο λαιμό μας,μεταξύ μας τα λέμε.Αν ο εισαγγελέας άκουγε τι λένε στα πηγαδάκια δεν θα ήταν κανένας έξω.

The Motorcycle boy είπε...

Ρε Ηλία φίλε μου, αυτά τα "τους έδιωξε νύχτα, είναι στα μαχαίρια" κ.λ.π. μού φαίνονται μεγάλες μαλακίες επιπέδου Τράγκα, Καρατζαφέρη και Αλαβάνου. Εννοώ οτι αν εσύ, ας πούμε, χρωστάς σε μια τράπεζα υπάρχει περίπτωση να "τη διώξεις νύχτα"; Το ίδιο ισχύει και για τα κράτη -είτε που θα παίζουν με τους διεθνείς κανόνες (όπως αυτοί έχουν επιβληθεί από τις μεγάλες εταιρείες), είτε που θα το γυρίσουν σε τύπου Κούβα και Κορέα καταστάσεις. Είδες εσύ στην Αργεντινή π.χ. να έχει γίνει τίποτα τέτοιο; Είδες οι γκαούτσος να έχουν βγει στο κλαρί; Μια χαρά τους βλέπω στα διεθνή φόρα! Λες να πετάγανε έξω το ΔΝΤ και να ήταν ακόμα καλά με τους Αμερικάνους και τα Ηνωμένα Έθνη;
Αυτή είναι η απορία μου.
Παρακάτω -αν δεν πέρνανε τα λεφτά του ΔΝΤ θα σταματάγανε να με πληρώνουν και θα ήμουνα τώρα φυλακή -αυτό πιστεύω εγώ. Εσύ (άσε τον καινούργιο φίλο μας) υποθέτεις οτι υπήρχε κι άλλος τρόπος; Να μην πάρουν τα λεφτά του ΔΝΤ δηλαδή και να μην κηρύξουν πτώχευση; Αν ναι -έχω περιέργεια να τον ακούσω.

Ποιος εισαγγελέας αδερφέ μου; Αφού εμείς που μιλάμε εδώ έχουμε έδρα την Αμερική, Σίλικον Βάλεϊ και Νάπα Βάλεϊ γωνία, χαχαχα.

ΗΛ. είπε...

Στην Αργεντινή φύγαν μαζί με την τότε κυβέρνηση,τους έδιωξε ο κόσμος,είχαν και νεκρούς 70 νομίζω;Tώρα επιστρέψαν στις αγορές αφού διαγράφτηκε κάποιο χρέος.
Αυτό που λες ότι θα έμπαινες φυλακή είναι καθαρά ατομική περίπτωση και δε μιλάμε με βάση τα προσωπικά συμφέροντα,γιατί και ένα σωρό κόσμος θα πάει φυλακή και τώρα μετά ΔΝΤ.Σκέψου ότι μπορεί να σε είχαν απολύσει, όπως τόσους άλλους.Η λύση εκτός ΔΝΤ πρέπει να συνοδευτεί και με έξοδο από το Ευρώ,κιαυτό εμένα με συμφέρει αλλά δεν συμφέρει εσένα πχ εξαρτάται τα συμφέροντα του καθενα.

The Motorcycle boy είπε...

Ρε Ηλία, συγνώμη κιόλας επειδή με πιάνεις αδιάβαστο. Θες να πεις οτι στην Αργεντινή έκαμαν επανάστασιν; Ρίξανε την κυβέρνηση, ανέβηκε κυβέρνηση επαναστατών, γίνανε εξεγέρσεις και τέτοια; Ή απλώς η κυβέρνηση που υπήρχε στη χώρα όταν έγινε η συμφωνία με το ΔΝΤ έχασε στις εκλογές ΑΦΟΥ είχε χώσει τα αγγούρια και ήρθε μετά κάποια άλλη κυβέρνηση που βρέθηκε κοντά στην αποπλήρωση; Στην πρώτη περίπτωση όντως έδιωξαν το ΔΝΤ στη δεύτερη, κι εμείς ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ξεχρεώσουμε θα τους διώξουμε -σιγά τώρα!

Λέω οτι αν έκανε στάση πληρωμών το κράτος οι υπάλληλοι του κράτους θα μπαίνανε φυλακή λόγω χρεών και γενικότερα πολύς κόσμος δεν θα έπαιρνε τα δεδουλευμένα του, τουτέστιν θα έπεφτε πείνα και των γονέων. Αν το θεωρείς ατομική περίπτωση... τι να πω; Σκέψου πόσες τέτοιες ατομικές περιπτώσεις θα είχαμε και βγάλε σούμα.

Αν δεν με πλήρωναν θα ήταν το ίδιο με το να με απέλυαν και λίγο χειρότερο επειδή τώρα στις απολύσεις κάτι ψίχουλα δίνει το ταμείο ανεργίας. Να με απολύσουν γιατί ρε αδερφέ; Ξέρεις πολλούς μαλάκες με 15 χρόνια προϋπηρεσία και μεταπτυχιακό να δουλεύουν για 1.400 το μήνα; Οι "άλλοι" που "απολύθηκαν" από τον δημόσιο τομέα ήταν συμβασιούχοι με ληγμένες συμβάσεις ή σταζιέρ που δεν θα έπρεπε να είναι καν εδώ! Για τον ιδιωτικό τομέα δεν το συζητάμε -υπήρξε σφαγή για την οποία ευθύνονται ΚΥΡΙΩΣ τα αφεντικά με τα κουμάντα τους.

Έξοδος από το ευρώ ε; Χμμ, αυτό σημαίνει οτι τα χρέη μας δεν θα παραγράφονταν και θα έπρεπε να τα πληρώσουμε ακριβότερα εφόσον θα πηγαίναμε σε υποβαθμισμένο νόμισμα. Αν τώρα αυτό σε συμφέρει... τι να πω; Σαράφης είσαι ρε;

Για να μην κουράζεσαι πάντως, πτώχευση κράτους (με τις σημερινές συνθήκες) σημαίνει οτι γίνεται στάση πληρωμών, παραγράφονται τα χρέη του κράτους προς τους πολίτες καθώς και οι πάγιες δαπάνες του, παραμένουν (αλλά δεν αποπληρώνονται) τα χρέη προς τους διεθνείς οργανισμούς και μπαίνουν όλα στο τραπέζι από την αρχή. Εργασικά, μισθοί κ.λ.π. Σχετικά με τα χρέη πέφτει διαπραγμάτευση όπου ή εκποιείς κρατική περιουσία ή σου δίνουν οι διεθνείς οργανισμοί παράταση για να πληρώσεις ΧΩΡΙΣ όμως να σε δανείζουν. Έτσι δουλεύει το σύστημα.
Υπάρχει βέβαια και η μέθοδος του Φιδέλ και του Έβο -γι΄αυτά λες;

ΗΛ. είπε...

Δεν θα είχα αντίρηση για τη μεθοδο Φιδέλ κλπ.
Για να μη μιλάμε υποθετικά,ας το αφήσουμε εδώ,ύστερα οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες, εδώ θα είμαστε και θα τα ξαναλέμε.

The Motorcycle boy είπε...

Καλά -ούτε κι εγώ θα είχα, ειδικά τώρα που σκατογερνάω και χρειάζομαι ιατρική φροντίδα και φάρμακα κι έχω και παιδί στο σχολείο...

Ναι, το υποθετικό μπορεί να καταλήξει σε επιστημονική φαντασία έχεις δίκιο. Όσο για τις εξελίξεις, μην περιμένεις κάτι γρήγορα. Θα μπούμε στο μούσκιο μέχρι το '13 και βλέπουμε.

ΗΛ. είπε...

Nαι και το '13 κοντά είναι, εδώ πέρασαν 50 τάκα τάκα, αν έχουμε να πληρώσουμε το δίκτυο(μάλλον μπασκί θα μας βάλουν χαχα,γιου νόου μπασκί;)

The Motorcycle boy είπε...

Μπασκίνες γιές, μπασκί σκέτο γιόκ.

ΗΛ. είπε...

Το μπασκί έχει σχέση με τον καπνό(το φυτό).Όταν έρχονταν η ώρα να πατήσουν τα ξερά φύλλα του καπνούπου ήταν σε αρμαθιές έπρεπε να είναι γυρισμένα (να έχουν κάποια υγρασία)για να μην τρίβονται.Μόλις έβρεχε στις αρχές του φθινοπώρου οι συνθήκες ήταν κατάλληλες,αλλά επειδή ήταν αδύνατο να πατήσουν αρκετό καπνό πριν ξαναξεραθεί βάζανε γρήγορα τις αρμαθιές σε μια ντάνα τις σκεπάζανε με νάυλον ή πανιά βάζανε και αρκετό βάρος ώστε να μην παίρνει αέρα και ξεραθεί αλλά να μαζέψει κιόλας,μετά όποτε ήθελαν χωρίς να βιάζονται τα κάνανε δέματα.Αυτό είναι το μπασκί,σου θυμίζει τίποτα;

ΗΛ. είπε...

Και κάτι που δεν πρόσεξα,΄πριν 10 χρόνια το επιτόκιο στα καταναλωτικά ήταν 12%;μήπως κάνεις λάθος;πήρα αυτοκίνητο το 2000 και το πλήρωσα πάνω από 20%.

Manuel είπε...

Επανέρχομαι, μετά από λίγες μέρες, καθότι είχα μείνει κάγκελο όταν είδα στην απάντησή σου ότι σε χαρακτηρίζουν Πασόκο. Να σου πω την αλήθεια δεν είχα δει τα προηγούμενα σχόλια και δεν περίμενα την κεραμίδα. Τώρα που βλέπω από κάποια χρονική απόσταση το συμβάν και έχοντας διαβάσει τα σχόλια, λέω το εξής: Η άποψή σου περί χρεοκοπίας αποδιδόμενης στα "κιμπαριλίκια του Κωστάκη" είναι παρεξηγήσιμη ως πασοκοειδής και σίγουρα δεν συμφωνώ στην ουσία της. Παρ'όλα αυτά είναι πιο λογική και τελικά αποδεκτή από τους ύμνους για τον "ηγέτη", "τον πατριώτη", "τον μάγο της διπλωματίας", "τον κυρίαρχο του παιχνιδιού", "τον πολέμιο των νταβατζήδων", με τους οποίους μας είχαν πρήξει τα ούμπαλα επί χρόνια οι υπό τον Ρουσσόπουλο (και όχι μόνο) γλείφτες της νεοδημοκρατικής εξουσίας.

The Motorcycle boy είπε...

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΛΙΟΚΑΙΡΟΣ:

Δυο κουβέντες για τα περί πώς στο διάολο φτάσαμε εδώ, τα περί ΔΝΤ & τις "αναλογίες" της δικής μας κρίσης (απολύτως καμία, να μου επιτραπεί να πιστεύω) με αυτήν άλλων χωρών:
*α)Νομίζω ότι το κράτος που παραδόθηκε το 2004 με αυτό που παραλήφθηκε τον Οκτώβρη του 2009, -τόσο στατικά στην αποτύπωσή του με στοιχεία, όσο και δυναμικά, στις προοπτικές του τότε με εκείνες 1 χρόνο πριν-
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΧΕΣΗ!

Ενώ η καταστροφή που προκάλεσε η διαχείρηση 2004-2009, μόνο με καταστροφή πολεμικών περιόδων (αν αφαιρέσει κανείς τις ανθρώπινες απώλειες) μπορεί να αντιπαραβάλλεται.
Η θέση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό, με
-την είσοδό της στον αρχικό, κατ' εξοχήν σκληρό (οικονομικά & πολιτικά)πυρήνα της ΟΝΕ, και με
-σκανδαλωδώς ευνοϊκά λυμένο το κατ' εξοχήν ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ της πρόβλημα με άλλη χώρα, που της προκαλούσε απορροή πόρων & δυναμικού, με την είσοδο στην ΕΕ μόνο του ελληνοκυπριακού κρατιδίου σαν ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,
βρισκόταν στις αρχές τότε του 21ου αιώνα, (2002-2003),σε επίπεδα που ούτε να τα διανοηθούμε δεν μπορούμε σήμερα (ούτε και τότε το καταλαβαίναμε, βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Και ενώ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η τήρηση του Μάαστριχτ 92, γινόντουσαν στην ΕΕ "νόμιμα" αποδεκτοί(στη βάση της συνενοχής, πρβλ. Ιταλία, Ισπανία, αλλά & Γαλλία) κάποιοι οριακοί δημοσιονομικοί χειρισμοί για χρέος-έλλειμμα στο 3%(πχ. μετάθεση σε άλλο χρονικό ορίζοντα πληρωμών με τη "μάκινα" των ομολόγων της goldman-Sachs), το ξήλωμα του ελληνικού πουλόβερ, η κατάρρευση της ελληνικής αξιοπιστίας δλδ, ξεκίνησε με την αυτοκτονική ΑΠΟΓΡΑΦΗ του (να τον πεις απλό μαλάκα, ή εγκληματία;) ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ, που αλλάζοντας τις εγγραφές για τις αμυντικές-εξοπλιστικές δαπάνες για να "ξηλώσει" την αξιοπιστία Σημίτη (που όμως τύχαινε να είναι απλά Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ),
μόλις υποτίθεται ότι το "κατάφερε", εκτοξεύοντας εκουσίως (ο μεγιστοτεράστιος) το ελληνικό έλλειμμα πέρα από την οροφή του 3%, στο 7,5%(!!), ξανάφερε τον υπολογισμό των δαπανών για εξοπλισμούς τη στιγμή της εκταμίευσης, και όχι της παραγγελίας!. Ακριβώς όπως πριν δηλαδή.
The rest is history...
*β) Για ΔΝΤ-κρίση, όσο γίνεται συνοπτικά,"στα όρθια".
Το ΔΝΤ, εκλέγοντας τον επόμενο Σοσιαλιστή υποψήφιο για την Γαλλική προεδρία, τον Ν.Στρος Καν επί κεφαλής, και έχοντας εξαντλήσει το ρόλο του με τη μορφή που εκτέθηκε στην Λ. Αμερική, βάζει μπρος ένα νέο προφίλ, ας πούμε αντι-νεοφιλελεύθερο και πιο νεο-κεϋνσιανό, στην κεφαλή του δρόμου των ΗΠΑ για πολιτική επανάκτηση του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τον Ομπάμα (που επ αυτού, τα μισά να έκανε η Ευρώπη απ ότι κάνει αυτός θα ήμασταν μια χαρά), διάλεξε για χώρα πιλότο στη νέα του περίοδο εμάς, μιας και έτσι, είχε την ευκαιρία για κοινή, ηγεμονική σε παγκόσμια βάση, δράση ΔΝΤ, FED & ΕκΤ.
Με την έννοια αυτή, και επειδή η Γερμανία χρειάζονταν το ΔΝΤ στον Μηχανισμό της ελληνικής διάσωσης για να αποφύγει τον ΜΟΝΟ ευρωπαϊκό χαρακτήρα του, με τα αναπόφευκτα ατελείωτα βέτο όλων εναντίων των πάντων και κυρίως τα ενδεχόμενα δικά μας, νομίζω ότι για την Ελλάδα, το σχήμα Τρόικα-Μνημόνιο, αποτελεί ευκαιρία σε σχεση με τους ασύγκριτα πιο σκληρούς & ανελαστικούς καταναγκασμούς στους οποίους υποχρεώθηκαν χώρες με τα ίδια ή και λιγότερα προβλήματα από μας. .
(Καλά, νη βαράτε όλοι μαζί!)
Αφού πλέον κατανοήθηκε πλήρως και από τους πάντες, πως ελληνική χρεοκοπία, θα σήμαινε απλά τίτλους τέλους για το ευρώ.

The Motorcycle boy είπε...

ΚΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΣΗΣ:

Τώρα, στο πόδι, για τις αναλογίες μας με άλλες χώρες και κρίσεις: απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
Αφού ήμαστε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης με αυτήν την πορεία.
Και στα σχήματα των άλλων, ήταν πάντα "χώρα με προβλήματα απέναντι σε δανειστική δύναμη" ενώ με μας, η ριζικά άλλη στρατηγικά μορφή, είναι "χώρα με πρόβλημα, δέχεται παρέμβαση δανειστικού συνόλου δυνάμεων, που στην κυριότερη απ αυτές, αποτελεί μέλος με πλήρη δικαιώματα"! (Στην ΕΕ κατ αρχήν, αλλά και στην ΕκΤ)!!

Συγγνώμες για την με τίτλους προχειρογραφία, αλλά πιέζει ο χρόνος, χώρια που μπορούμε να επανέλθουμε...
Να είστε -όσο μπορείτε καλά, τα λέμε...

The Motorcycle boy είπε...

Μανώλη, για να είμαστε ακριβείς η άποψή μου είναι οτι: Η προοπτική της χρεωκοπίας ΕΠΙΣΠΕΥΣΤΗΚΕ με τη ΛΗΣΤΕΙΑ των φίλων Κωστάκη και την ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ απροθυμία της συγκεκριμένης κυβέρνησης να εισπράξει φόρους, εισφορές, πρόστιμα κ.λ.π.

Παλιόκαιρε, συμφωνώ μαζί σου και τα λες καλύτερα από μένα.

The Motorcycle boy είπε...

Ηλία, αν πήρες αυτοκίνητο το 2000 και το πλήρωσες με 20% επιτόκιο ενώ ακόμα και στη σημερινή κρίση τα επιτόκια είναι 19% μάλλον σε κοροϊδέψανε. Εκτός αν στο επιτόκιο σου βάλανε και καμιά γκομενίτσα την οποία ξεκοκάλλησες μακράν της συζύγου σου. Έτσι ναι!

Manuel είπε...

OK. Δεκτή η διευκρίνιση περί επίσπευσης και όχι πρόκλησης της χρεοκοπίας. Από εκεί και πέρα βέβαια πρέπει να συνεκτιμηθεί και ή όχι απίθανη περίπτωση να ήταν όλο το σκηνικό στημένο εξ αρχής. Ο Ανδρέας μετά το 80 μεταμόρφωσε τον Έλληνα σε καταναλωτή δυτικού τύπου (με υπέρογκο δανεισμό βεβαίως) και εξώθησε στην ενσωμάτωση του περιφερειακού κράτους μας στο κλαμπ που τότε ονομαζόταν εοκ. Με άλλα λόγια αυτός είναι ο εκτελεστής του συμβολαίου που υπέγραψε ο Φρύδιας. Από εκεί και πέρα ό,τι έγινε και γίνεται με Σημίτη, Κωστάκη, Γιωργάκη είναι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος"μετατρέπουμε μία οριακά τριτοκοσμική χώρα" σε ευρωπαϊκή. Όλη η διαδικασία είναι σύνθετη και ταυτόχρονα απλή: Μαστίγιο και καρότο. Να επσημάνω ότι δηλώνω άγνοια ως προς το κατά πόσο το όλο παιχνίδι θα αποβεί εις βάρος μας ή προς όφελός μας. Μάλλον βέβαια θα φάμε τελικά μεγάλο πακέτο, μαζί με τον υπόλοιπο "προηγμένο" κόσμο, ο οποίος με τ η σειρά του θα προσεγγίσει κάπως τριτοκοσμικές καταστάσεις όσο αφορά εργατικό δίκαιο, αμοιβές, κοινωνικό κράτος και πάει λέγοντας. Γινόμαστε λοιπόν Ευρώπη, αλλά μήπως και η Ευρώπη γίνεται σιγά σιγα Αμερική και μετά Κίνα, που με τη σειρά της προσεγγίζει Αμερική κι Ευρώπη; Μύλος. Πάω ν 'ακούσω Sabbath.

bernardina είπε...

confusion will be my epitaph...

The Motorcycle boy είπε...

Ο Αντρέας απλώς έφερε τους υπόλοιπους μισούς στην κουτάλα του δημοσίου (και δεν εννοώ οτι τους έκανε δημόσιους υπάλληλους, εννοώ οτι τους μοίρασε δημόσιο χρήμα και περιουσία). Τώρα, ο καταναλωτισμός της Αμερικής του '80 (βλέπε και Γουολ Στριτ) ήρθε στην Ελλάδα με τη γνωστή καθυστέρηση 20ετίας. Το πρόβλημα; Ενώ π.χ. οι ΗΠΑ είναι τα κεντρικά γραφεία της παγκόσμιας βιομηχανίας, η Ελλάδα είναι two birds were sitting in Diakos' grave. Τουτέστιν καλώς να έρθουν οι Κινέζοι να κάνουνε καμιά δουλειά επειδή εμείς τόσον καιρό δεν...

σκατόκαιρος, μουρμούρισε είπε...

Eπειδή εύκολα στα θέματα που κουβεντιάζουμε δημιουργούνται παρανοήσεις, θέλω από τη μεριά μου να πω, πως όλα όσα παραπάνω ανάφερα (και ευχαριστώσε φίλε -πια- @Μότορε για το κολακευτικό σχόλιο)
ισχύουν με βάση την εκτίμηση πως από την εποχή ουσιαστικά της Μπρεζνιεφικής ακινησίας των 70ς που ετοίμαζαν την Σοβιετική κατάρρευση -χωρίς ένα μπαμ!- των 89-90 κε, οι δυνάμεις της εργασίας και οι σύμμαχοί τους, βρίσκονται σε υποχώρηση (μακάρι να αποδειχτεί τακτική και όχι άτακτο φευγιό) υπό το κράτος στρατηγικής ήττας.
Και ότι η περίοδος που περν΄;αμε, αν έχει κάποιο νόημα κοινωνικό-πολιτικό, αυτό αφορά μόνο ένα εγχείρημα συντήρησης θέσεων και δυνάμεων, μήπως κάποια στιγμή αργότερα, μπορεσει η μάχη να δοοθεί από καλύτερες τακτικά θέσεις και σε τερέν μάχης της δικής τους επιλογής...

The Motorcycle boy είπε...

Με βρίσκεις και σ΄αυτό σύμφωνο και έκπληκτο λόγω της σαφήνειας με την οποία το διατυπώνεις.

Αν μάλιστα βάλεις και την μετατόπιση της διαδικασίας παραγωγής προς την κατεύθυνση των ψευδών αναγκών που (δεν) ικανοποιούνται με την προμήθεια ανυπόστατων προϊόντων φαίνεται οτι το θέμα έχει φύγει από το επίπεδο των διεκδικήσεων τύπου περασμένου αιώνα. Καθότι πώς να απεργήσεις όταν δουλεύεις φασόν από το σπίτι σου και πληρώνεσαι με το κομμάτι για ένα προϊόν που δεν τεμαχίζεται;

christof είπε...

Καλημέρα σε όλους.Να πώ καιγω την κουβέντα μου παρότι καθόλου ειδικός σε θέματα οικονομίας...
Αρχικά για την Αργεντινη και με λίγα λογια.Μετα απο κάποια χρονια ύφεσης και λιτοτητας η κυβέρνηση αποφασίζει νέα μείωση σε μισθούς και απαγόρευση ανάληψης απο τράπεζες πάνω απο ένα ποσό.Ξεσπάνε μεγάλες ταραχές και ο πρόεδρος αναγκάζεται να φυγαδευτεί με ελικόπτερο απο την ταράτσα του προεδρικου μεγάρου ενω αυτό πολιορκείται απο διαδιλωτές.Μετά απο αυτό η κυβέρνηση παραιτείται και ο νεος προεδρος δηλώνει οτι η χωρα του δεν θα πληρώσει το χρέος.Κατω απο αυτές τις συνθήκες οι δανειστές διαγράφουν περιπου το 70% του χρέους στη λογική απο το να μην πάρουμε τίποτα καλύτερα να πάρουμε λιγα...Αυτά πανω κάτω έγιναν εκεί απο οσο ξέρω.Αν κάποιος τα ξέρει καλύτερα θα χαρώ να με διορθώσει.

Στα δικά μας τώρα.Σταση πληρωμών και επαναδιαπραγματευση του χρέους δεν σημαίνει “σταματαω να πληρώνω μισθούς και συντάξεις”, σημαινει “σταματάω να πληρώνω τις δόσεις των δανείων”.Δεν λέω οτι αυτη είναι η σωστή λύση λέω όμως οτι χωράει αρκετή κουβέντα η οποία και δεν έγινε ποτέ αφου η προταση αποριφθηκε αμέσως ως καταστροφικη.Πιθανόν να ήταν καταστροφική για τους δανειστές αφου εάν το έκανε η Ελλάδα θα ακολουθούσαν και άλλοι μετα.Για μας δεν ξέρω αν θα ήταν καλυτερα ή χειρότερα.Οι απόψεις διίστανται ακόμα και σε επίπεδο οικονομολόγων με νομπελ.Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι οτι επιλογές και λυσεις διαφορετικές παντα υπάρχουν.Αν είναι να λειτουργούμε με τη λογική του μονόδρομου τοτε τι τις θέλουμε τις εκλογές και τη βουλή κ.τ.λ Ας βάλουμε ενα μάνατζερ να κάνει τα διαδικαστικά και να προχωράμε.Και αυτό με φέρνει στο επόμενο σημείο που θέλω να σχολιάσω...

Το ότι η διακυβέρνηση Καραμανλή ήταν καταστροφική είναι δεδομένο.Φυλακή θα έπρεπε να ήταν ο άνθρωπος.Αυτό όμως δεν βγάζει λάδι τον Παπανδρέου.Πάμε λιγο πίσω στην προεκλογική περίοδο.Δεν θα μπώ καν στην κουβέντα “ήξερε,δεν ήξερε,του το ειπε ο προβοπουλος του το ειπε ενα πουλακι και τετοια”...Ουτε θα σχολιάσω το “λεφτα υπάρχουν”.Αυτα συζητήθηκαν πολύ.Θα σχολιάσω όμως κατι άλλο.Οτι υπήρχε πρόβλημα το ξέραμε όλοι.Πηγαμε λοιπόν σε εκλογές και τα δύο μεγάλα κόμματα μας είπαν με ποιο τρόπο θα λύσουμε το πρόβλημα.Η ΝΔ μας παρουσίασε ενα κλασσικό νεοφιλελευθερο μοντέλο ” πάγωμα μισθών,υφεση, εξοικονόμηση χρημάτων απο παντου” και τετοια.Λογικό και αναμενόμενο για ένα νεοφιλελευθερο κόμμα.Το ΠΑΣΟΚ απο την άλλη μας παρουσίασε ενα πιο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο.Είπε λοιπον ο ΓΑΠ οτι το πάγωμα μισθων θα φέρει ύφεση και οτι αυτο θα επιδεινώσει το πρόβλημα αντι να το λύσει.Είπε οτι η λύση θα έρθει απο την ανάπτυξη και τη σωστή διαχειρηση των κεφαλαίων.Είπε επίσης οτι η πολιτική του ΔΝΤ είναι καταστροφική και λάθος.Μετα που βγήκε και διαπραγματευόταν ελεγε στους ευρωπαίους οτι αν δεν βοηθήσουν θα πάει στο ΔΝΤ αλλά σε μας έλεγε οτι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση απλά το χρησιμοποιεί σαν απειλή στη διαπραγμάτευση.Το “γεματο πιστόλι πανω στο τραπέζι ” αν θυμασαι,που τελικά έσκασε στα μούτρα μας.Λογικά και αναμενόμενα και αυτά απο ένα σοσιαλδημοκρατικο κόμμα.Αποφασίζει λοιπόν ο κόσμος να λύσει το προβλημα με το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ.Και τι γίνεται μετά?Βγαίνει και λέει ο ΓΑΠ οτι το έλλειμα ήταν παραπάνω απο όσο νόμιζαν.και η συνέχεια γνωστή.Αυτό που ξέρω εγώ είναι οτι 150 χρονια σοσιαλδημοκρατιας στην Ευρώπη κανέις ποτέ δεν μας είπε οτι η οικονομική τους ανάλυση,οι ιδέες τους και οι λύσεις τους ισχύουν για έλλειμα μεχρι 10%.Και οτι για 11% και πάνω πρέπει να στραφούμε σε ακραία νεοφιλελευθερη πολιτική.Και επειδή όπως είπε και η Σακοράφα αν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής στην κρίση δεν μπορείς να είσαι ποτέ, ας το κλείσουν το μαγαζί να φτιάξουν ένα νεοφιλελευθερο κόμμα μαζι με τους νεοδημοκράτες να ξέρει και ο κόσμος τι ψηφίζει να τελειώνουμε.

Συνεχίζω στο επόμενο γιατί δεν χωράει...

christof είπε...

Και για να τελειώνω.Για τον Καραμανλή τα έιπα πιο πάνω.Ισπανία,Πορτογαλλια,Ιταλία,και οσες άλλες ακολουθούν όμως δεν έιχαν Καραμανλη.Κάτι που σημαίνει οτι παρότι θα μπορούσαμε να την γλιτώσουμε για μερικά χρόνια, αργά ή γρήγορα πάλι εδώ θάμασταν.Και αυτό γιατι απλά το “σύστημα ” πια δεν δουλεύει.Γιατι είναι αδιανόητο οι μισές χώρες της ΕΕ να χρωστάνε τα κέρατα τους και να μην έχουν να πληρώσουν,είναι αδιανόητο να κάνουν κουμάντο 10 υπάλληλοι της ΕΕ που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ και απο κανέναν και οι κυβερνήσεις να τους προσκυνάνε,γιατι είναι αδιανόητη αυτη η συσώρευση πλούτου σε τόσους λίγους ανθρώπους και γιατι είναι αδιανόητο να τσακίζουνε τη δημοκρατια(έστω αυτη που ειχαμε) και να κουρελιάζουνε το συνταγμα(έστω αυτό που είχαμε) καιμεις να τους κοιτάμε να φτιαχνουν βήμα βήμα ενα μέλλον για την Ευρώπη που εμένα τουλάχιστον μου προκαλεί αποτροπιασμό.

Και επειδή εγώ ποτέ δεν σε θεώρησα πασόκο θα είχα να προτείνω να σταματήσουμε όλοι να ψηφίζουμε με τη λογική του μονόφθαλμου στους τύφλους και να τους τσακίσουμε οπου τους βρίσκουμε και με οποιον τρόπο μπορούμε.Συγνώμη για την ατελείωτη φλυαρία μου,και παλί την καλημέρα μου σε όλους.

The Motorcycle boy είπε...

Ο Christof και η Παναϊα παιδάκι μου!
Δηλαδή στην Αρτζεντίνα βγήκαν στους δόρμους όταν τους κόψανε την έξτρα πίστωση οι τράπεζες; Χαχαχα -ωραίο. Και μετά; Δέχτηκαν οι διεθνείς τράπεζες να χάσουν το 70% του κεφαλαίου τους (συν τους κεφαλαιοποιημένους τόκους) έτσι χαλαρά για να σώσουν το 30%; Συγνώμη ρε φίλε, αλλά αυτό δεν μπορώ να το πιστέψω!

Εγώ δεν έγραψα για στάση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους -έγραψα για χρεωκοπία. Στη χρεωκοπία σταμάτανε να πληρώνουν ΠΡΩΤΑ μισθούς. Αν τώρα κάναμε στάση πληρωμών ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τότε θα έπρεπε να δώσουμε κάτι για να πάρουμε κάτι. Έτσι πάει. Αν για παράδειγμα βγαίνανε και λέγανε "δίνω στις τράπεζες που χρωστάω 10 νησιά της χώρας και πατσίζω" εγώ θα ήμουνα υπέρ γι'αυτού του είδους την επαναδιαπραγμάτευση. Αλλά επαναδιαπραγμάτευση του τύπου "σου χρωστάω 10 εδώ και πολλά χρόνια, θα σου δώσω 3 μετά από 5-6 χρόνια και θα μου πεις κι ευχαριστώ" υπάρχουν μόνο στη φαντασία του Καρατζαφέρη, του Τράγκα και του Αλαβάνου.
Επίσης η λογική "αν το παίζαμε έτσι θα ακολουθούσαν κι άλλες χώρες" δεν ισχύει από την εποχή που ο Λένιν το έπαιξε επανάσταση αλλά για να ακολουθήσουν οι διπλανές χώρες αναγκάστηκε να κάνει εισβολές.

Σαφώς και υπάρχουν επιλογές και διαφορετική διαχείριση γι΄αυτό άλλωστε ψηφίζουμε στις εκλογές, για το μάνατζμεντ. Αλλά οι βασικές συνισταμένες δεν αλλάζουν γι΄αυτό λέμε οτι δεν έχουμε δημοκρατία αλλά ολιγαρχία.

Πάμε τώρα στον Παπανδρέου αλλά να σταματήσουμε αυτή την τηλεοπτική σάχλα με το έλλειμμα πλιζ! Εδώ έχει περάσει ένας χρόνος ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ πόσο ήταν το έλλειμμα -και γίνεται κουβέντα σχετικά με το τι ήξερε ο Γιωργάκης; Απλά πράγματα: ΟΛΟΙ ΞΕΡΑΜΕ οτι είμαστε στα πρόθυρα χρεωκοπίας, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ήξερε το πραγματικό έλλειμμα. Αυτό σημαίνει οτι οι υπεύθυνοι για την παροχή στοιχείων (Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γ.Γ. Οικονομικών) και οι υπεύθυνοι για την καταγραφή (ΕΣΥΕ) έπρεπε να είναι φυλακή για κακουργηματική αμέλεια.
Επίσης, άλλο 11%, άλλο 12, άλλο 15% (να μην πούμε για το 8) όταν πρόκειται για έλλειμμα ΕΦΟΣΟΝ πάει η χώρα να κάνει "δημοσιονομική εξυγίανση". Τουτέστιν, άλλο να πρέπει να περικόψεις 2 δις από τις Δημόσιες Δαπάνες, άλλο 3 κι άλλο 5.

Παρακάτω, ποιος σου είπε οτι η προεκλογική πρόταση του ΓΑΠ ήταν σοσιαλδημοκρατική και του Χονδρού νεοφιλελεύθερη; Η πρόταση του ΓΑΠ (στήριξη της αγοράς, κίνηση λόγω πράσινης ανάπτυξης) ήταν τίγκα νεοφιλελεύθερη (ότι κάνανε στην Αμερική με τον Ομπάμα άνευ της πολιτικής δημόσιας υγείας του μαύρου που ήταν προς το κρατικοπαρεμβατίστικο). Η πρόταση του Κωστάκη δεν εισακούστηκε όχι λόγω της φύσης της αλλά λόγω του Κωστάκη. Αυτός οτι και να ΄λεγε δεν θα τον πίστευαν ούτε τα παιδιά του τα νήπια πλέον!

The Motorcycle boy είπε...

Ο Christof και η Παναϊα -η συνέχεια:

Η κριτική των χειρισμών Πασόκ στο θέμα της εξασφάλισης δανείων κ.λ.π. από τότε που ανέλαβαν και μετά είναι απλώς αστεία και να με συμπαθάς! Είναι σα να ρίχνουμε μια κοπέλα από τον 10ο όροφο και μετά να κάνουμε κριτική γιατί άφησε να φανεί το βρακί της κατά τη διάρκεια της πτώσης ή γιατί δέχτηκε να την πιάσει ένας κανάγιας σωματέμπορας και να τη σώσει από την ανώμαλη προσγείωση στο τσιμέντο!
Όταν ανέλαβε ο Γιωργάκης (για την ακρίβεια ΠΡΙΝ αναλάβει ο Γιωργάκης) η χώρα είχε χρεωκοπήσει. Την κρατάγανε στο παιχνίδι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί επειδή θέλανε να στηρίξουν τον σύντροφό τους Κωστάκη και να εξασφαλιστούν δάνεια (τα οποία θα πέρναμε εμείς και θα καρπούνταν αυτοί). Όταν ήρθε ο Ζωρζ, πού ούτε σύντροφός τους ήταν και έλεγε και μαλακίες περί επαναδιαπραγματεύσεων, είδαν τα παλικάρια οτι θα έσκαγε η βόμβα και αποφάσισαν να το παίξουν αμείλικτοι τιμωροί. Αυτό ήταν όλο το σήριαλ -πλας τα γνωστά καπιταλιστικά παιχνίδια των τραπεζών.

Ακόμα -ποιος σου είπε οτι η Ισπανία, η Πορτογαλλία και η Ιταλία ακολουθούν; Άλλο πράγμα το οτι πρέπει να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και άλλο πράγμα η χρεωκοπία. Εμείς χρεωκοπήσαμε, εκείνοι απλά πρέπει να σφιχτούν για να παραμείνουν εντός κριτηρίων ΟΝΕ.

Τέλος -ποιος σου είπε οτι αυτοί που αποφασίζουν στις Βρυξέλλες δεν ψηφίζονται; Για ποιον μιλάς; Για τον Επίτροπο; Μα ακόμα κι αυτόν τον προτείνουν και τον ψηφίζουν οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές ή οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Τώρα, αν οι Γερμανοί των 82 εκατομμυρίων και της βαριάς βιομηχανίας μετράνε περισσότερο από εμάς... ε, λογικό μου φαίνεται.

Αν είναι να τους τσακίσουμε -κι εγώ μαζί σου. Αν είναι να αντισταθούμε ακόμα και αρνούμενοι να πληρώσουμε τους φόρους μας, μαζί μου με τα 1.000. Αλλά αν είναι να τους τσακίσουμε καθισμένοι στον καναπέ ή πίνοντας κρασάκια στην ταβέρνα, εεεε, προτιμώ να ψηφίσω τον μονόφλθαλμο και να μην τους τσακίσω με τον συνδιασμό ρέψιμο κλάσιμο.

σκατόκαιρος, μουρμούρισε είπε...

Η ταύτιση απόψεων σε θέματα αυτής της κουβέντας
(όχι απλή σύγκλιση, συμφωνία, μιλάμε για ταύτιση,κάτι σαν ξεπατικωσούρα)
με τον @Μότορα, αρχίζει να με ανησυχεί, μπας και χωρίς να το υποψιάζομαι, συναντιέμαι απλά με μια από τις προηγούμενες ζωές μου, και γενικώς "αγρόν αγοράζω".
Πού θα μου πάει όμως, θα το ψάξω, και αν είναι έτσι, θα το πανηγυρίσω, και θα καλέσω και τον @μότορα για να τσεκάρω αν μπορεί ο πονηρός να είναι παρών ταυτόχρονα με τη μορφή δύο προσώπων.

Στο προκείμενο τώρα,
α)Για να σταματήσουμε να παίζουμε, (καλό είναι αυτό, το να παίζουμε γενικώς δηλαδή,μέχρι όμως το σημείο που χωρίς να το καταλαβαίνουμε, εμπλεκόμαστε σε καθόλου αθώα παιχνιδάκια),
ότι και να υποψιαζεται, ξέρει,ή στοχάζεται ή προβλέπει μια εκλεγμένη κυβέρνηση,
ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ "ΜΑΓΑΖΙ" ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ,
ή τα χείλη, ή τα επίσημα στοιχεία,ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ,
(εξ ού και οι τελετουργίες παράδοσης - παραλαβής, που συμβολίζουν ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα της μεταβίβασης εξουσίας, από τον αποδοκιμασθέντα εκλογικά στον νικητή)

ή τους κατατεθειμένους ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ της Τρ. της Ελλάδος!
(Που γι αυτόν ακριβώς το λόγο, και αφού στερήθηκε το "εκδοτικό δικαίωμα" να κόβει χρήμα δλδ, την κάναμε θεσμικά ανεξάρτητη, για να μη "στήνονται" δλδ νούμερα από απερχόμενους σε επερχόμενους, και κάποια άλλα εξ ίσου πονηρά θεματάκια)

ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ!.
Λοιπόν τέρμα η πλάκα με το τί ήξερε ή άκουγε από τον ένα ή τον άλλο, ή τούλεγε ο προσωπικός του οιωνοσκόπος (καφετζού), ή ψυχανεμίζονταν ο Γιωργάκης, γιατί με τον Κωστάκη, (ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ δηλαδή) δεν έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως άλλη τέτοια ξεφτίλα:
Το έλλειμμα να ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ 2,8% (δύο κόμμα οχτώ τοις εκατό, για όποιον δεν κατάλαβε)
στον Προϋπολογισμό του 09, και αφού κάνει "στάσεις" σαν το μετρό διαδοχικά στο 3,5%, στο 3,7%, στο 4,5%, στο 6,5% (τόσο ισχυριζόταν ότι ήταν, ο Παπαθανασίου 18 μέρες πριν τις εκλογές), και στα 8,5% ή "κοντά στο 10%", όσο πρόλαβε να αρθρώσει ξέπνοα ο Προβόπουλος τον Σεπτέμβρη του 09 πριν τον πάρουν με τα γιαούρτια οι συνάδελφοί του από τις άλλες κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης,
να πάει να αγκυρώσει τελικά στο 13,75%, από όπου τελικά παρά τις ελπίδες μας, "ξε-αγκυρώθηκε" προ δεκαημέρου στο 15,1% και....βλέπουμε.
(Και δε βλέπω κανέναν να θυμάται ότι μ αυτό το τελευταίο 15,1%, από τη Γιούροστατ, καταρέει με πάταγο και η μαλακία ότι τούτοι -λέει-, "φούσκωναν" πονηρά το έλλειμμα).

Επομένως, όταν αρχίζουμε να λέμε κάτι, καλό θα ήταν, από τη μια να το ξέρουμε στις λεπτομέρειές του, και από την άλλη, να μην κολώνουμε να το τραβάμε μέχρι την τελευταία του λογική συνέπεια.

Για όσα δε τόσο απελπιστικά ή τραγικά
(και ψωρίς πρόθεση, είμαι βέβαιος, ΨΕΥΔΗ)
περί ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ -λέει- ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ αναδιάρθρωσης χρεών ή Αργεντινής, ακούστηκαν,
προσπαθώντας (ανεπιτυχώς) να αντικρούσουν ΤΗ ΛΟΓΙΚΉ του Μότορα, να πω ΜΟΝΟ πως οποιαδήποτε ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ κινηση ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ, μου θυμίζει το πολύ πετυχημένο της ιστοσελίδας που τόσο γενναιόδωρα μας φιλοξενεί, (αλλά στο προκείμενο τόσο ασύλληπτα βλακώδες):
"Γκολ ΑΥΤΟΙ, σέντρα ΕΜΕΙΣ".
(Και να δεις για πότε θα τους πάρουμε τις φανέλλες, έε;)

Να ενισχύσω δε το ωραίο περί της έκθεσης της κιλότας κατά την πτώση, προσθέτοντας ότι και μετά απ' αυτά, είναι σαν κάποιος, λίγο πριν σκάσει η νεαρά κάτω, να της λέει με ύφος, ότι "δεν πέφτει με στυλ"!
Ο χρόνος πάλι (με και μας)πιέζει, ελπίζω να συνεχίσουμε όλοι την κουβέντα αργότερα, και να ζητήσω συγγνώμη αν το στυλάκι κάποια στιγμή παραέγινε επιθετικό, αλλά, και αυτή η συγκεκριμένη η κουβέντα, όπως εξελίσσεται κυρίως σε άλλα στέκια, τσακίζει η ρημάδα και το πιο καλά συντηρημένο νευρικό σύστημα...

The Motorcycle boy είπε...

Ρε με δουλεύεις; Συμφωνώ απολύτως και δεν έχω να προσθέσω ούτε κόμμα (ένα είναι το κόμμα).

Είδα σήμερα (κυρίως στο ραδιόφωνο που άκουγα γυρίζοντας σπίτι) οτι η Ελλάδα επαναστάτησε! Οι συμβασιοπυχοι κατέλαβαν την Ακρόπολη για να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους, οι εστιάτορες αποφάσισαν να σπάσουν τσαμπουκά τον αντικαπνιστικό νόμο κι ο κόσμος φωνάζει "κάτω η χούντα του Πασόκ που ξεπουλάει τη χώρα".
Έτσι ακριβώς μου περιέγραψε και την κατάσταση στην Αργεντινή ο Ηλίας νομίζω παραπάνω -όπου εξεγέρθηκαν επειδή μειώθηκαν οι μισθοί και κόπηκαν τα δάνεια.
Έλα ρε "Ελλάς Ελλάς Αντώνης Σαμαράς" να μας σώσεις από τη χούντα!
Υ.Γ.: Στην Αργεντινή η εναλλαγή ήταν από κέντρο προς τα δεξιά μετά την "επανάσταση";

ΗΛ. είπε...

Δεν τσιμπάω χαχα.

christof είπε...

Λοιπόν κάνω μια προσπάθεια να απαντήσω σε καποια απο αυτά που ειπώθηκαν για το σχολιο μου.

Το θέμα της Αργεντινής δεν το ανέφερα για να υπερασπιστώ την αναδιαρθρωση καθότι ουτε ξέρω ακριβώς τι συμφώνησαν εκεί αλλα και να ήξερα μιλαμε για τελείως διαφορετικες περιπτώσεις με την Ελλάδα.Το ανέφερα επειδη ειχε γίνει συζήτηση παραπάνω σχετικά με το πως έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης.Και εγω δεν μιλησα για καμμια επανάσταση.”Ταραχες” έγραψα οτι έγιναν.Το μόνο που έγραψα για την αναδιάρθρωση είναι οτι έπρεπε να συζητηθεί.Πάμε παρακάτω....

Μου τη πέφτει ο μοτορας και ο σκατοκαιρος για την τηλεοπτικη σαχλα του ελλείματος.Μα για αυτον ακριβώς τον λόγο είπα οτι ΔΕΝ θα μπω σε αυτη τη κουβέντα.Η κριτική που έκανα ήταν οτι θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτα που είπε προεκλογικά είτε το έλλειμα ήταν 9 είτε 12.Έστω προσαρμόζοντας τα κάπως.Εδώ μιλάμε για πλήρη αλλαγή κατευθυνσης στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προς μοτορα τώρα...πραγματικα είναι κάποιες φορες που δεν καταλαβαίνω τη λογική σου.Θα πιαστώ απο το τελευταίο σου σχόλιο που έλεγες για καναπέδες και ταβέρνες και θα σου πω πως το βλέπω εγώ το πράγμα.Η αντίδραση περνάει απο κάποια στάδια.Ας πούμε α) συνειδητοποιείς την κατάσταση ,β) σταματάς να στηρίζεις την κατάσταση και γ)αντιδρας στην κατάσταση.Εσύ λοιπόν έχεις συνειδητοποιήσει την κατάσταση και λές παραπάνω οτι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!Και υποθέτω οτι αυτό σε χαλάει αφού απο κάτω λές οτι αν είναι να τους τσακίσουμε εισαι μεσα.Αρα δεν εισαι ρε παιδι μου φίλος του καθεστώτος εισαι απο την άλλη πλευρά.Ολα καλα μεχρι έδω.Και εδω είναι που γίνεται ο παραλογισμος κατα τη γνώμη μου.Λες στην ουσία μέχρι να τους τσακίσουμε εγω θα τους στηρίζω.Ε αυτο δεν το καταλαβαίνω.Θα έκανες ποτέ πολιτική ανάλυση ας πούμε οτι η χούντα του Ιωαννιδη ήταν καλύτερη απο τη χόυντα του παπαδόπουλου επειδή ο ένας έδωσε 5% αυξήσεις και ο άλλος 2%.Είναι αστείο και μόνο που το λεω.Τώρα γιατι το κάνεις λοιπόν;Οταν δεν έχεις δημοκρατία ή πολεμάς το καθεστώς ή έστω στηρίζεις αυτους που το πολεμάνε.Εσυ τη μία μέρα μου βάζεις τον Καιν και τους ζαπατιστας και την αλλη μου πετάς μια πολιτική ανάλυση που βγάζει τον ΓΑΠ οχι μονο λαδι αλλα αρχοντα...Και εκεί ειναι που σε χάνω κάπως...Τελοςπαντων ελπίζω να μην το πάρεις σαν επίθεση αυτό απλα επειδη σε διαβαζω χρόνια μου κανει εντύπωση το πως βλεπεις τα πραγματα τον τελευταιο καιρο.

Υ.Γ Το να μου παρομοιάζεις τον Παπανδρέου με μια αμέριμνη κοπέλα που καθόταν ήσυχα ήσυχα και καποιος ήρθε και την έσπρωξε στον γκρεμό και εμεις της κάνουμε και κριτική απο πάνω είναι κάπως υπερβολικό δεν νομίζεις;Ελεος δηλαδη,20 χρονια η οικογένεια του κυβερνάει.Ουτε βασιλιας να ηταν.

The Motorcycle boy είπε...

Christof δεν σου είπαμε βρε οτι ανακάλυψες τον εγγονό του Τσε στην σύγχρονη Αργεντινή! Η παρατήρησή μου περί Αργεντινής πήγαινε στο φίλο που το πρωτοανέφερε και γενικά στην πιθανότητα αναδιαπραγμάτευσης κρατικού χρέους.

Για την τηλεοπτική σάχλα του ελλείμματος δεν την πέφτουμε σε σένα -στις τηλεοράσεις που τη λένε την πέφτουμε! Εσένα όμως σου είπα οτι ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ έστω και η μια εκατοστιαία μονάδα παραπάνω ελλείμματος όταν πας να το μειώσεις με γρήγορες διαδικασίες.

Παρακάτω: κάνεις λάθος -δεν με χαλάει καθόλου που δεν έχουμε δημοκρατία, με χαλάει που έχουμε καπιταλισμό και θα ήθελα να έχουμε ΑΜΕΣΗ δημοκρατία, κοινοτισμό, κομμουνισμό, όπως θες σκέψου το. Γιατί κάνω τη διαφοροποίηση; Επειδή η προοπτική στην οποία προσβλέπει ο καθένας καθορίζει και την πρακτική του (ή θα έπρεπε).
Στα στάδια της αντίδρασης που παραθέτεις δεν θα διαφωνήσω -πάμε όμως στο στάδιο β. Σταματάς να στηρίζεις την κατάσταση, κι εγώ μαζί σου το είπα, επειδή (μπορεί να προσδοκούμε διαφορετικά πράγματα αλλά) η συγκεκριμένη κατάσταση μας ενοχλεί. Ρωτάω -πώς ΔΕΝ στηρίζεις την κατάσταση; Αρνούμενος να πληρώσεις ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ φόρο, θα ήταν μια κάποια κίνηση και είπα, αν το κάνεις θα έρθω μαζί σου. Από την άλλη όμως, όποιος θεωρεί οτι δεν στηρίζει την κατάσταση απλώς απέχοντας όσες φορές δικαιούται να πει ακόμα και τη γνώμη μου (ακόμα και στα περιοριστικά πλαίσια των εκλογών) και παρακάτω κάνει αντίσταση στο καθεστώς από ταβέρνες και καναπέδες... Ε, δεν θα πάρω! Κοντολογίς, θεωρώ ποιο σημαντική τη στάση του ανθρώπου που συνειδητά πέφτει στα εκλογικά σκατά ψηφίζοντας προκειμένου να δείξει στην Χ κυβέρνηση οτι όταν π.χ. καις ένα δάσος δεν ξαναβγαίνεις αλλά όταν δίνεις υπηκοότητα σε μετανάστες παίρνεις παραπάνω ψήφους -κι αυτό κάνω.
Λες για την χούντα του Ιωαννίδη και την χούντα του Παπαδόπουλου. Έχω λοιπόν ακούσει οτι ο Ιωαννίδης είχε υποσσχεθεί αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους αν έβγαινε. Μην το ψάξουμε ιστορικά κ.λ.π. κάνω την υποθετική ερώτηση: αν αυτοί οι δύο σου ζητούσαν να διαλέξεις με την ψήφο σου ποιος θα βγει, δεν θα διάλεγες Ιωαννίδη; Θα έλεγες, στ΄αρχίδια μου χούντα είναι, δεν θα τη νομιμοποιήσω με την ψήφο μου (πολύ που την είχαν έχουν ανάγκη!) κι ας μείνουν μέσα οι πολιτικοί κρατούμενοι; Ε, εγώ δεν θα σκεφτόμουν έτσι.

Κι ο Κάιν και οι Ζαπατίστας έχουν κάνει λάθη και μάλιστα, αν θες να ξέρεις, με τον Κάιν απέχουμε αρκετά σε θέματα πρακτικής εφαρμογής των ιδεών μας και με τους Ζαπατίστας απέχουμε σε θέματα ιδεολογίας. Αλλά γουστάρω τη συνέπειά τους, συμφωνώ εν πολλοίς με το πλαίσιο των απόψεών τους κι όσο μπορώ τους προωθώ.
Τον ΓΑΠ πότε τον έβγαλα λάδι ή άρχοντα; Έχω πει γι΄αυτόν οτι κάποιες φιλολογικές απόψεις του με βρίσκουν σύμφωνο (αποποινικοποίηση, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του κάθε πολίτη, αυτά περί συστημικής διαφθοράς...) Τώρα, είναι άλλο πράγμα οι απόψεις και άλλο η πρακτική -σωστά; Εννοώ οτι κι ο Μαρξ (συγνώμη θείο για την χρησιμοποίηση του ονόματός σου επί ματαίω) έλεγε για επαναστάσεις αλλά σπανίως συμμετείχε. Τι θα πει αυτό; Οτι θα διαφωνήσω με τις απόψεις του; Αν κάποιος λέει κάτι νορμάλ τι να πω; Οτι διαφωνώ επειδή λέγεται Παπανδρέου;
Να στο πω κι αλλιώς. Έχει ο Χ Παπανδρέου τις Ψ απόψεις, ας πούμε περί αυτοπροσδιορισμού των πολιτών. Και σε αυτή τη βάση κάνει το κόμμα του μια διερεύνηση -είναι ώριμη η κοινωνία (δηλαδή θα πάρουν ψήφους ή θα χάσουν) αν ο αυτοπροσδιορισμός περάσει με νόμο; Θα το παίξεις αγωνιστής και κάτω η χούντα του Πασόκ αφήνοντας τα εθνίκια να πολεμήσουν τον νόμο και θα δείξεις στους Πασόκους οτι θα έχουν χασούρα αν τον περάσουν; Και μετά θα έρθεις να μου πεις οτι αγωνίζεσαι για τον αυτοπροσδιορισμό του κάθε ανθρώπου; Αυτό το θεωρώ υποκρισία.

Τέλος -δεν είπα πουθενά οτι η κοπέλα είναι αμέριμνη και άσπιλη, μπορεί να είναι και παλιοκαργιόλα που πηγαίνει με γέρους, τους τρώει τα φράγκα και μετά τους σκοτώνει. Αλλά τώρα πέφτει από τον 13ο όροφο ξέρω ΄γω... Κι επειδή η κοπέλα ΔΕΝ είναι ο Γιωργάκης αλλά είναι το ελληνικό κράτος μάς συμπαρασύρει μαζί του εφόσον έχουμε την ατυχία να ζούμε εδώ.
Το ΠΩΣ λέγεται αυτός που κυβερνάει λίγο με νοιάζει, το ΤΙ κάνει με ενδιαφέρει περισσότερο.

σκατόκαιρος είπε...

Καλημέρα σε όλους, άντε τέλος βδομάδας και θάχουμε το ΣΒ την ευκαρία να τα πούμε πιο εκτεταμένα.
Μια ερώτηση μόνο στον Κριστόφ:
Τη λενινιστική ΝΕΠ, το "πλουτίστε κουλάκοι και την ανατροπή τους τη σταλινική, πώς τα βλέπει όλα αυτά;
ΔΕΝ ήταν πλήρης ανατροπή όσων "προέβλεπαν τα εγχειρίδια";
(αν και προσωπικά το Μ-Λ "κόμμα νέου τύπου" με δικτατορίες προλεταριάτου & δημοκρατικό συγκεντρωτισμό τάχω αφήσει πίσω μου ξαναγυρνώντας σε νόρμες 2ης διεθνούς από τα 22 μου, 58 είμαι τώρα).
Καλημέρα, νάστε καλά, τα λέμε...

christof είπε...

Καταρχήν οι προσδοκίες μας συμπίπτουν.Επίσης με συγκεντρωτισμούς και δικτατορίες παντώς τύπου δεν θέλω να έχω σχέση για να απαντήσω και στον σκατόκαιρο.Ας τα κρατήσουμε αυτά και πάμε παρακάτω.

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε μια αστική δημοκρατία κακού τύπου.Ο στόχος είναι αυτος που ανέφερες , η επίτευξη του όμως περνάει και αυτή απο κάποια στάδια.Αν δηλαδη αυτή η αστικη δημοκρατία που έχουμε και δεν μας αρέσει καταληθεί και αντικατασταθεί απο ένα φασιστικό καθεστώς,αυτο θα ήταν κάτι που δεν βοηθάει καθόλου στην επίτευξη του στόχου.Αντιθέτως μας πάει απο την αλλή μερια.Αρα προφανώς μας αφορά.Δεν είναι μια κατασταση “τι είχαμε τι χασαμε”.

Και πάμε τωρα στο θέμα της αντιδρασης.Εγω στο έχω ξαναπεί μεχρι ένα σημείο καταλαβαίνω τη λογική οτι θα ψηφισω ας πούμε πασοκ γιατι με τη ΝΔ πηρε φωτιά η μιση Ελλαδα η γιατι ο Παπανδρέου εχει καποιες σωστες αποψεις για τους μεταναστες και καποια άλλα θεματα.Όπως είπες σωστά όμως άλλο οι απόψεις άλλο η πρακρική.Τι έκανε το ΠΑΣΟΚ λοιπόν ενα χρονο τώρα;Θες να δουμε τους μετανάστες;Η κατασταση στον αγιο παντελεήμονα είναι χειρότερη απο ποτέ,οι χρυσαυγιτες αλωνίζουν ανενοχλητοι στην Αθήνα,η Αλ Σαλεχ αποτι κατάλαβα τελείωσε και απο το υπουργείο και απο την εκπομπή που θα έκανε επειδη την έκραξαν οι γνωστοί μαλάκες και μόλις χτες ο Λοβερδος είπε οτι θα σταματήσει την δωρεάν ιατρικη περίθαλψη των “παράνομων ” μεταναστών επειδή λέει κοστίζει ακριβά.

Και πάμε και στα άλλα.Ψηφίζει μνημόνιο που στην ουσία αφαιρει απο την κυβέρνηση τη δυνατότητα οικονομικής πολιτικης ποιος ξέρει για πόσα χρόνια με απλή πλειοψηφία στη βουλή.Πάει μετα να δώσει με νόμο στον Παπακωνσταντίνου το δικαίωμα να κάνει συμφωνίες τετοιου τύπου χωρίς να τις περνάει ποτε απο τη βουλή.Ψηφίζει τώρα το “fast track ” που δίνει στον Παμπούκη το δικαίωμα να κάνει οτι γουστάρει χωρίς να το περνάει απο τη βουλή.Αλλάζει τον αντιτρομοκρατικό νόμο μεσα στον Αυγουστο με τη βουλη αδεια χωρις να τον καταλάβει κανείς,ζητάει αυτόφορο για του μαθητές που κάνουν τώρα καταλήψεις στα σχολεια,επικυρήσει ανθρώπους με αμοιβή οπως far west και δημιουργει θεσμούς που προωθούν το αγριο ρουφιάνεμα,βγαζει όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές και ποσα αλλα....

Και η ερώτηση είναι η εξής: Τη ΝΔ την τιμώρησες ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ,το ΠΑΣΟΚ θα το τιμωρήσεις για όλα αυτα που σου είπε και δεν έκανε και γιαυτα που έκανε χωρις να στα πει;Και γιαυτο σου λέω οτι βγάζεις λάδι το ΓΑΠ.Γιατι ενα χρόνο μετά κάνεις κριτική στον Καραμανλη και για τον αλλον λές “ε τι να κάνει και αυτος,ετσι που τα βρηκε παλι καλα να λέμε ”.Και εγω δεν είπα να μην πας στις εκλογές αλλα υπάρχουν κιαλλα κομματα ρε φιλε.Θέλεις άμεση δημοκρατία και θα ψηφίζεις αυτον που παρακάμπτει και την έμμεση;

Και για να κλείσω καταλαβαίνω τη λογική με την οποία ψηφισες ΠΑΣΟΚ στις προηγόυμενες εκλογές ας πούμε αλλα πιστεύω πως αυτή η λογική έχει και κάποια όρια.Και για μένα το ΠΑΣΟΚ τα ξεπέρασε πλέον.Οπότε για να απαντήσω και στο παράδειγμα σου , όχι δεν θα ψήφιζα τον Ιωαννίδη.Είναι και αυτός πολύ πέραν τον ορίων..

ΗΛ. είπε...

Μιά λεπτομέρεια.Τον ψήφιζες τον Ιωαννίδη,και μετά αυτός αθετούσε την υπόσχεση,τι θα έκανες θα τον "πολεμούσες"ή θα ήσουν παθητικός;

The Motorcycle boy είπε...

Christof κατ΄αρχάς άλλο η δικτατορίες πάντως τύπου και καιρού και άλλο η δικτατορία του προλεταριάτου -το καταλαβαίνεις αυτό, έτσι;

Στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουμε ΚΑΝΕΝΟΣ τύπου δημοκρατία (όπως δεν έχουν και στις ΗΠΑ για παράδειγμα). ΔΕΝ τηρείται η αρχή της αναλογικής εκπροσώπησης, ΔΕΝ τηρείται η αρχή της ισότητας στο εκλέγεσθαι, για ποια δημοκρατία μου μιλάς;

Στην συνέχεια, μην κάνεις το λάθος να μπερδέψεις το "ψηφίζω τον τάδε γιατί έταξε το δείνα" (είναι ίδιο με το ψηφίζω τον Χ για να με διορίσει) με το "ψηφίζω τον τάδε γιατί συμφωνώ ΓΕΝΙΚΑ με όσα λέει". Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία -εντάξει;
Τι έκανε το Πασόκ ένα χρόνο τώρα; Σαν διαχειριστής χρεωμένης χώρας τα πήγε καλά (πήρε δάνειο, απέφυγε την χρεοκοπία μέχρι σήμερα). Σαν προϊστάμενος της Δημόσιας Διοίκησης τα πήγε αρχίδια. Μας έχει γαμήσει, είναι αναποτελεσματικό και πιο δυσκοίλιο από διαφήμιση του Λαξατόλ. Κοντολογίς δεν κουνιέται τίποτα στον δημόσιο τομέα. Σαν διαχειριστής των δημόσιων επενδύσεων επίσης πήγε σκατά. Σαν πολιτευτής πήγε όπως ακριβώς κορόιδευε -γέμισε τον κόσμο τροχόμπατσους που τρώνε τυρόπιτες όλη μέρα. Αυτά χοντρικά. Δε κλέουν, αυτό στο βεβαιώνω -όχι λο΄γω τιμιότητας αλλά επειδή δεν υπάρχει τίποτα να κλέψουν.

Πάμε στη λιανική που ρωτάς:
Στον Άγιο Παντελεήμονα τα ΠασοκοΜατ κάνανε περιφρούρηση στους αντιεξουσιαστές για να μην τους την πέσουν οι φασίστες κι οι αντιεξουσιαστές δεν ήξεραν αν πρέπει να δεχτούν (στο ιντημήντια το διάβασα). Μετά φύγανε οι αντιεξουσιαστές και αφήσανε τον χώρο ελεύθερο για τους φασίστες που πουλάνε προστασία και ανεβοκατεβάσματα στις τιμές των ακινήτων. Σου θυμίζω οτι παλιότερα ο Μαρκογιαννάκης έδινε συγχαρητήρια στην πλατεία Αττικής.
Για το ότι οι μπάτσοι τα έχουν κάνει πλακάκια με τα φασιστάκια και δουλεύουν μαζί προστασία, πες μου τι θα μπορούσε να κάνει ΟΧΙ το Πασόκ αλλά οποισδήποτε κοινβουλευτικός, όσο καλή θέληση κι αν είχε.
Η Αλ Σάλεχ ήταν σύμβουλος του Βούγια σε θέματα μετανάστευσης, όταν έφυγε από το σχετικό πόστο ο Βούγιας έφυγε κι αυτή -τι να έκανε; Πήγε να κάνει εκπομπή στην κρατική και της την πέσανε παρέα οι φασίστες με τους εξυπνάκηδες και καλά προοδευτικούς. Υποστήριξη μηδέν, μας έριξε δυο φάσκελα η κοπέλα κι έφυγε. Φταίει γι΄αυτό το Πασόκ οι εμείς που δεν την στηρίξαμε;
3 ευρώ εισιτήριο έβαλε ο Λοβέρδος ρε παιδί μου! Δεν καταργήθηκε μ΄αυτό η δωρεάν περίθαλψη!

The Motorcycle boy είπε...

Παρακάτω:
Ή μνημόνιο ή κατευθείαν χρεωκοπία- μην τα ξαναλέμε. Αυτό με τον Παπακωνσταντίνου που λες είναι μαλακία των καναλιών και των ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ -ούτε η ΝΔ δεν το υποστήριξε. Ζήτησε από τη βουλή να τον εξουσιοδοτήσει να υπογράσψει ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΠΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ. Μη γινόμαστε και αστείοι -ε;
Αυτό με τον Παμπούκη δεν είναι αντισυνταγματικό. Είναι ότι ακριβώς είχαν πει προεκλογικά, οτι δηλαδή θα φροντίσουν να επισπεύδονται οι διαδικασίες για τις μεγάλες επενδύσεις και να μαζέψουν την γραφειοκρατία που επικρατεί στον τομέα. Ο κόσμος τους ψήφισε γι΄αυτό.
Θες αντισυνταγματικά που έχει κάνει το Πασόκ; Το Σύνταγμα απαγορεύει να μειωθεί ο μισθός δημοσίου υπαλλήλου αν δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη εκ μέρους του. Επίσης το Σύνταγμα απαγορεύει την επιδείνωση των όρων μιας σύμβασης εκ των υστέρων (σύμβαση είναι αυτό που έχουν οι υπάλληλοι με τους εργοδότες τους) εκτός αν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας.
Για τον τρομονόμο δεν ξέρω αλλά εφόσον δεν τον κατάργησαν είναι αρχίδια και γαμημένοι.
Αυτόφορο για τους μαθητές των καταλήψεων ζητούσε η ΝΔ αν θυμάμαι καλά. Αν ζητάει τώρα αυτόφορο ο Χ προϊστάμενος εκπαίδευσης δεν σημαίνει οτι το ζητάει η κυβέρνηση! Εγώ άκουσα πάντως οτι ζητάνε κάποιοι μπάτσοι (μετά από ειασαγγελική παραγγελία) τα ονόματα των καταληψιών για να τους χρεώσουν τυχόν ζημιές. Αυτό να το κουβεντιάσουμε, αλλά γιατί το χρεώνεις στην κυβέρνηση;
Για τις επικηρύξεις είμαι καθέτως αντίθετος και να πάνε να γαμηθούν -αλλά μεταξύ μας, επειδή είχαν επικηρύξει και εκείνους που σακάτεψαν την Κούνεβα θα γούσταρα να τους πιάσουν από ρουφιανιά.
Αν μιλάς για την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών η άποψή μου είναι οτι έδειξε την γνωστή κωλογλύφτικη ελαστικότητά του το Πασόκ. Δεν γίνεται να γαμάς τους πιτσιρικάδες και να κάνεις την κοτούλα στους προύχοντες όταν τα σπάνε.

Μου ζητάς να ρεζουμάρω το Πασόκ σήμερα; Ας υποθέσω λοιπόν οτι είχαμε εκλογές. Κατά πρώτον, τους ψήφισα για το μεταναστευτικό και το κάνανε έστω κουτσουρεμένο. Περίμενα να δουλέψει λίγο το δημόσιο αλλά μέχρι σήμερα το γαμάνε. Άρα, χοντρικά, ας πούμε οτι ψήφισα το Πασόκ για 10 κι έχω πάρει 2. Εντάξει -αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές θα το σκεφτόμουν. Αν ήταν ντέρμπι και έπαιζε να βγει ο Σαμαράς θα ψήφιζα Πασόκ ακόμα και με τα πόδια. Ο κώλος μου δεν συνήλθε ακόμα φίλε!

Μην μπερδεύεις τις εκλογές με τη δημοκρατία -εντάξει;

Μια λεπτομέρεια: αν αθετούσε ο Ιωαννίδης την υπόσχεση θα ψήφιζα τον άλλον που θα υποσχόταν απελευθέρωση (για μια ελπίδα ζούμε). Εσύ τι θα έκανες;

Μια ακόμα λεπτομέρεια: δεν πολεμάω κανέναν Παπανδρέου ή Καραμανλή ή Κορκονέα, ή Κούγια ή ότι άλλο όνομα θες. Πολεμάω ρόλους.

ΗΛ. είπε...

Και γω θα τον ψήφιζα,γιατί η οικογένειά μου τόχει ζήσει το δράμα αλλά αν αθετούσε θα τον γαμοστάυριζα,από μέσα μου τουλάχιστον αν δε μπορούσα απέξω.
Τους ρόλλους τους υποδύονται κάποιοι.

The Motorcycle boy είπε...

Ηλία μου μην τρελαθούμε κιόλας -μιλάμε για Καραμανλή Κωστάκη. Απέναντί του ο οποιοσδήποτε είναι προτιμότερος αρκεί να μην κοιμάται με το εικόνισμα του Χίτλερ τα βράδυα! Να τον γαμωσταυρίσω, γιατί να τον γαμωσταυρίσω; Και τον έναν και τον άλλον -γιατί; Τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι!

Τους ρόλους τούς υποδύονται κάποιοι σαφώς. Κι ένα περίεργο πράμα, όσο και αν σκοτώνεις τους κάποιους τόσο έρχονται άλλοι στη θέση τους, οι κάποιοι αλλάζουν, οι ρόλοι μένουν. Γι΄αυτό εγώ θέλω να μην υπάρχουν πια αυτοί οι ρόλοι. Και για να μην υπάρχουν οι ρόλοι ένα προεδρικό διάταγμα ή μια κομματική εντολή δεν είναι αρκετά -όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα η ιστορία. Για να μην υπάρχουν οι ρόλοι θα πρέπει οι άνθρωποι να καταλάβουν οτι είναι άχρηστοι και βλαβεροί. Δες κι ένα παράδειγμα στο πλάι δεξιά, όπως το περιγράφει ο Κάιν.

ΗΛ. είπε...

Ναι τη δουλειά τους κάνουν(συμφωνούμε πότε πότε)και την κάνουν πολύ καλά οι πούστηδες,ο ένας καλύτερα απ' τον άλλον,μόνο που δυσκολεύουν τις δουλειές μας και τις ζωές μας,γιαυτό και το θέλουν το γαμωσταύρισμα.
Μιά χαρά τα λέει ο Κάιν,το θέμα είναι αν θα βρεθεί η πρόταση που θα γεφυρώσει τους μεν με τους δε.

The Motorcycle boy είπε...

Ο Κάιν δεν τα λέει -κάνει πρόταση!

Το γαμωσταύρισμα στο μόνο που βοηθάει είναι να ξεπεράσουμε το γεγονός οτι ο Μύτογλου δεν μπορεί να σκοράρει σε άδειο τέρμα. Αν θες να δυσκολέψεις τη δουλειά τους θα πρέπει να κάνεις κι εσύ τη δική σου δουλειά -έχετε αντικρουόμενα συμφέροντα.

ΗΛ. είπε...

Tώρα μου ξαναπετάς τη μπάλα,άμα τη σηκώσω θα φθάσουν τα σχόλια 200,και ο μήνας Δεκέμβριος.

The Motorcycle boy είπε...

Ε, από το να φτάσουν τα σχόλια Δεκέμβριος κι ο μήνας 200 προτιμότερο δεν θα είναι; Χαχαχαχαχα

Πάντως δεν είναι θέμα που σηκώνει πολύ κουβέντα -απλά λέω οτι ο καθένας πρέπει ΠΡΩΤΑ να συνειδητοποιήσει τι δουλειά πρέπει να κάνει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και ΜΕΤΑ να την κάνει. Π.χ. αν είσαι βιομήχανος πρέπει να ρουφάς το αίμα του εργάτη με το μπουρί για να κονομάς υπεραξία. Αν είσαι όμως εργάτης και υποστηρίζεις το ρούφηγμα αίματος έχεις κάποιο πρόβλημα -μαζοχιστικού τύπου στην καλύτερη.

ΗΛ. είπε...

Ταξικός αγώνας.

The Motorcycle boy είπε...

Στο περίπου. Αρκεί να αποφασίσουμε ποια είναι τα κοινά μας συμφέροντα που μας τοποθετούν στην ίδια τάξη.

ΗΛ. είπε...

Μάλλον ταξική συνείδηση θα ήταν το σωστό.Τα κοινά συμφέροντα είναι εύκολο να τα βρούμε, το πρόβλημα είνα ότι το σύστημα είναι πανίσχυρο και εκμεταλεύεται ανθρώπινα πάθη αδύναμους χαρακτήρες κ.α. και τσακ σου "πετσώνει"μιά διχόνοια και σε διαλύει.Εδώ σε θέλω κάβουρα.

The Motorcycle boy είπε...

Ε, αυτό είναι η ταξική συνείδηση -τα κοινά συμφέροντα, το γράφω έτσι για να καταλαβαίνουν και τα παιδιά που τυχόν διαβάζουν.
Αν καταλάβεις το συμφέρον σου μετά θα μπορείς να βρεις και τον τρόπο με τον οποίο αυτό εξυπηρετείται καθώς και όσα βλάπτουν το συμφέρον σου.
Τώρα, η διχόνοια προκύπτει μονίμως από τη μοιρασιά -αλλά εμείς (η πλέμπα) δεν θέλουμε στην πραγματικότητα μοιρασιά, δεν μας συμφέρει κάτι τέτοιο. Θέλουμε αυτό που λένε και οι Ζαπατίστας "Όλα για όλους, τίποτα για μας". Είδες τους Ζαπατίστας να τσακώνονται;

ΗΛ. είπε...

Η διόρθωση ήταν στο δικό μου σχόλιο.
Πιστεύεις ότι δεν θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που όλο και κάτι παραπάνω θα θέλουν για τον εαυτό τους;Και το λέω γιατί βλέποντας πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, αυτή η πλεονεξία, το μίσος κλπ μεταξύ της πλέμπας με παγώνουν.
Για τους Ζαπατίστας δεν ξέρω πολλά πράγματα.

σκατόκαιρος είπε...

Δυό λόγια για κοινότητες συμφερόντων & ταξική συνείδηση.
Όσο απλό, στα όρια του αυτονόητου ακούγεται να κατανοήσει κανείς τα προσωπικά του συμφέροντα, απ' αυτό δηλαδή που κάνει για να βιοπορίζεται μαζί με άλλους, άλλο τόσο πολύπλοκη διαδικασία είναι μια κοινωνική ομάδα, μια τάξη, να συγκροτήσει συνείδηση "καθ' εαυτήν" (αυτό που οι θεωρητικοί λένε "συνείδηση per se").
Και 11 φορές στις 10, τα μεν πρόσωπα αποκτούν αυτοσυνείδηση κοινωνική και εντάσσουν εαυτά σε ευρύτερα σύνολα, σε κοιν. ομάδες, & κοινωνικές τάξεις, μοναχικά, με διαδικασίες πιο πολύ πρόσληψης & κατανόησης της εξωτερικής πραγματικότητας.
Τα δε σύνολα, οι κοιν. ομάδες & τάξεις,συγκροτούν συνείδηση της συλλογικότητάς τους, μόνο μέσα από τη δράση, τη διεκδίκηση, τη μαχητική διεκδίκηση καλύτερα..
Το "όλα για όλους, για μας τίποτα", κατά τη γνώμη μου φυσικά, δεν είναι κατά κανένα τρόπο έκφραση μιας ιδιότυπης κοινωνικής "καλοσύνης", αλλά μια ακραία έκφραση του καθαρά πολιτικού προτάγματος "Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΖΩΗΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΖΩΗΣ, της κοινωνικής ομάδας της οποίας μέλος θεωρώ τον εαυτό μου"
Αυτοί που πάντα(;) -μακάρι ΟΧΙ- θα "θέλουν κάτι παραπάνω" είναι πάντα αυτοί που ελλιπως κατανοούν την υπόθεση στην οποία υποτίθεται πως είναι στρατευμένοι..
Νάστε όλοι καλά..

The Motorcycle boy είπε...

Ηλία τι παραπάνω; Αφού είπαμε "όλα για όλους"! -όσο δηλαδή; Και παρακάτω, για να μην βγεις αύριο και μου πεις οτι "τα παίρνω όλα επειδή είμαι ένας από τους όλους" υπάρχει και το "τίποτα για μας". Στο λινκ επάνω για τους Ανθρώπους από Καλαμπόκι υπάρχουν πολλά πράγματα σχετικά με τους Ζαπατίστας.

Σκατόκαιρος, δεν είναι καταπληκτικό το πώς ταιριάζει το σύνθημα των Ζαπατίστας με την άποψη του Καστοριάδη; "η ελευθερία μου αρχίζει εκεί που αρχίζει και η ελευθερία του άλλου";

HΛ. είπε...

Με συγχωρείτε που κάνω το συνήγορο του διαβόλου αλλά είναι αγωνίες που μπορεί να έχει πολύς κόσμος.
Και κάτι τελευταίο:Γιατί ο λαός δεν έχει καταλάβει ακόμα το ταξικό του συμφέρον;

The Motorcycle boy είπε...

Κουβέντα κάνουμε ρε παιδί μου -απ΄όλα θα πούμε, τι να σε συμπαθάμε;

Γιατί ο λαός δεν έχει καταλάβει ακόμα το ταξικό του συμφέρον; Πρώτον γιατί δεν είναι μια τάξη ενιαία αλλά πολλές ψευδοτάξεις. Και δεύτερον, να στο δώσω μ΄ένα παράδειγμα: εσύ γιατί δεν έχεις καταλάβει οτι το τσιγάρο σε σκοτώνει και εξακολουθείς να καπνίζεις; (Σκέψου σοβαρά πριν απαντήσεις).

HLΛ. είπε...

Επειδή θα λείψω μέχρι αργά και για να μη νομίσεις ότι μέχρι τότε θα σκέφτομαι θα απαντήσω τώρα χαχα.
Συνεχίζω να καπνίζω γιατί πιστεύω ότι εγώ θα την γλυτώσω,ότι είμαι πιό δυνατός και δεν θα πάθω καρκίνο κλπ.
Γιατί είναι πολλές ψευδοτάξεις;

The Motorcycle boy είπε...

Πιστεύεις οτι θα τη γλιτώσεις, άρα πιστεύεις οτι εσύ είσαι διαφορετικός από την ομάδα σου που καπνίζει και πεθαίνει (κατευθυνόμενη αποστασιοποίηση από την τάξη μας), πιστεύεις οτι είσαι πιο δυνατός, άρα θεωρείς οτι ανήκεις σε άλλη ομάδα (τάξη) από αυτή που στην πραγματικότητα ανήκεις (ψευδαίσθηση ανέλιξης στο καπιταλιστικό σύστημα ή αλλιώς αμερικάνικο όνειρο), πιστεύεις οτι δεν θα πάθεις καρκίνο (δεν θα αλλοτριωθείς από την παραγωγική διαδικασία), άρα αρνείσαι να δεχτείς το αναπόφευκτο κι ας το βλέπεις μπροστά σου. Πώς σου φαίνονται αυτοί σαν λόγοι που ο λαός δεν καταλαβαίνει το συμφέρον του; (Μη μου κάνεις καμιά μαλακία σαν έναν άλλο παραδίπλα και κολλήσεις στο κατά πόσο πεθαίνεις από το κάπνισμα -παράδειγμα ήταν έτσι;)

Ο Μαρξ είχε κάνει ένα λάθος ή οι συνθήκες της εποχής δεν του επέτρεψαν να διακρίνει το μέλλον. Καθόρισε αυστηρά τις τάξεις ανάλογα με τη σχέση τους με τα μέσα παραγωγής -πράγμα βολικό μεν για να κάνουμε δουλειά αλλά ανεφάρμοστο στην κοινωνία. Τις ενδιάμεσες των δυο τάξεων τις θεώρησε ψευδοτάξεις οι οποίες θα απορροφούνταν από τις 2 κυρίαρχες. Τελικά δεν έγινε έτσι.
Αν σε ενδιαφέρει η ανάλυση του θέματος των ψευδοτάξεων (βάλε και εισαγωγικά αν θες) να το μαζέψω και να το κάνω ποστ

σκατόκαιρος είπε...

Φοβάμαι, φίλοι μου πολύ,
(κι αυτό είναι φόβος φρέσκος, της τελευταίας βδομάδας, στα όρια μάλιστα του πανικού),
πως την ώρα που εμείς κουβεντιάζουμε του καλού καιρού (και, αλήθεια, πολύ καλά κάνουμε!)
για την ταξική συνείδηση και τα προβλήματα που προκύπτουν από την ύπαρξή της ή μη, και ψάχνουμε τα γιατί και τα πως,
η πραγματικότητα εκεί έξω, επίμονη & ξεροκέφαλη όπως πάντα, μας δίνει όλες τις απαντήσεις στο πιάτο, με τη μορφή της πιο άγριας απειλής για το αύριο το δικό μας, της κοινωνίας, μα πιο πολύ των παιδιών μας, έχουμε δεν έχουμε παιδιά!
Όλα τα παιδιά, δικά μας παιδιά είναι, άλλωστε,όταν απλά μπορούμε καιυψωνόμαστε, και μιλάμε σαν πολιτικά υποκείμενα.

Κι αυτό που ο νέος μου (διαδικτυακός, προς το παρόν)
φίλος, ο @Μότορας έκφραζε σαν απαισιόδοξη βεβαιότητα,
(κι εγώ, το θεωρούσα κάπως πρόωρο αν μη και ψιλοϋπερβολικό, δλδ. το "ΕΛΛΑΣ - ΕΛΛΑΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ"),
αν δεν ξεκουνίσουμε κομμάτι την "αρίδα" μας, από τα "αγωνιστικά μας ενύπνια" και τις αυταπάτες, θα το φάμε στη μάπα, σαν τίτλους τέλους μιας πατρίδας και μιας κοινωνίας, με τη μορφη τουλάχιστο που την ξέρουμε...
Τρομάζω, όταν βλέπω ποιές ακριβως είναι οι σκληρές συντεχνίες και οι στα όρια ενός απεχθούς κυνισμού διεφθαρμένες ηγεσίες τους,
(μαζί φυσικά με τους μόνιμους πολιτικούς τους συμμάχους, το ΚΚΕ δλδ, που μετά τον γερο-Φλωράκη, με την Αλέκα και την θεωρητική πλατφόρμα της ηγετικής ΤΗΣ ομάδας, πέρασε πια οριστικά και αδίστακτα στο χώρο της πιο μαύρης αντίδρασης, λυπάμαι που το λέω, μα έτσι το βλέπω, ή έτσι το νοιώθω, καλύτερα),
που στην πραγματικότητα, βλέποντας την υπόστασή τους, την "πολιτική" αλλά κυρίως την εισοδηματική να απειλείται με εξαφάνιση, δίνουν πλέον αγώνα ύπαρξης, μάχη ζωής ή θανάτου.
Επενδύοντας αυτό τους τον αγώνα τον κοινωνικά-πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα τόσο αποκρουστικό,
με τον μανδύα τάχα της ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ πάλης, δήθεν για το δίκιο των υποπρονομιούχων, για το καρβέλι του "πάτου του βαρελιού"!
Κι εμείς...
Πολύ φοβάμαι λοιπόν, πως εκείνο το τραγικό "ΠΙΣΩΩΩ" που ακούστηκε τότε στη έξοδο στο Μεσολλόγγι με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, σήμερα, δεν είναι, παρά οι πολιτικά ανατριχιαστικές κραυγές και τα συνθήματα των "Φίλων του Λαού"!
Των παντοτινών(
σε όλη την έκταση της ιστορικής διαδρομής)
ΔΗΜΙΩΝ ΤΟΥ!
Κι εμείς...

The Motorcycle boy είπε...

Έχεις δίκιο να φοβάσαι επειδή (τώρα πρόσφατα το συζητούσα με τη γυναίκα μου) η τάση που ξεκίνησε το '60, γιγαντώθηκε το '70 και καθιερώθηκε (αμιφσβητούμενη) το '80, η στροφή δηλαδή της Ευρώπης προς τ΄αριστερά -αυτή η τάση μας τελείωσε. Σα ντονέρ στη σούβλα γυρίζουμε όλο και πιο δεξιά για να μη μείνουμε άψητοι κι από κει.
Θα φέρω ένα παράδειγμα: σύγκρινε τη θέση της κοινωνίας για την άμβλωση τις προηγούμενες δεκαετίας με τη θέση της κοινωνίας για την άμβλωση σήμερα.

Και θα σου πω ένα ανέκδοτο σχετικοάσχετο: όταν πριν 1,5 χρόνο περίπου είχα γράψει ένα ποστ που αμφισβητούσε την απαγόρευση του καπνίσματος από τον Αβραμόπουλο ΟΛΟΙ είχαν πέσει να με φάνε ζωντανό! Τώρα ΟΛΟΙ έχουν βγει στην αντίσταση επειδή η χούντα του Πασόκ απαγόρευσε το κάπνισμα! Ρε δε μαιόμαστε λέω εγώ!

ΗΛ. είπε...

Μ'άρεσε όπως τα τοποθέτησες σε μια σειρά τα ζητήματα,κάπως έτσι τα είχα σκόρπια στο μυαλό μου όταν απαντούσα.
Δεν ξέρω τι να σου πω σ'αυτό που με ρωτάς νοιώθω αμηχανία.

The Motorcycle boy είπε...

"Ρωτόντας προχωράμε" λένε οι Σαπατίστας, γι΄αυτό λοιπόν αναρωτιόμαστε όλοι και γι΄αυτό ρωτάμε. Όχι για να πάρουμε απαντήσεις ή κομματικές γραμμές. Τουτέστιν η αμηχανία είναι καλό πράγμα.

Υ.Γ.: "Δε μαιόμαστε" έγραψα από πάνω, εννοώντας ¨δε γαμιόμαστε"!!!! Εκτός από Αλτσχάιμερ παθαίνω και δυσλεξία με το πέρασμα του χρόνου;

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι