Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

"ΠΑΜΕ -έλα!"

Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από ένα εμφανές συμπέρασμα που ουρλιάζει στους δρόμους όσο ο κόσμος το αρνείται. Όπως δεν υπάρχει και τίποτα πιο ενοχλητικό από την κυρίαρχη επιμονή περί βροχόπτωσης όσο η ροχάλα πάει σύννεφο. Ή αλλιώς, «δεν χρειάζεσαι μετεωρολόγο για να μάθεις προς τα που φυσάει ο αέρας», που έλεγε κι ο Μπομπ Ντύλαν.

Από αρχαιοτάτων χρόνων με διακατέχει κάποια απέχθεια για τους κάθε λογής ινστρούχτορες, ενοχλούμαι μ΄αυτούς που τα ξέρουν όλα –τους βαριέμαι πες καλύτερα. Γι΄αυτό δεν πρόκειται να διατυπώσω ούτε καν το εμφανές (αν είναι τέτοιο, όλοι το βλέπουν –αν δεν είναι, τότε εγώ κάνω λάθος). Θα αρκεστώ σε μια καταγραφή κάποιων γεγονότων, όπως τουλάχιστον τα αντιλήφθηκα –υποκειμενικά, κι ως εκ τούτου κάθε διόρθωση δεκτή. Αρκεί η διόρθωση να είναι κατανοητή, επειδή τυγχάνω κάπως μειωμένης –τα υπονοούμενα και οι γενικεύσεις με μπερδεύουν. Συνεχίζω.

Τον περασμένο Ιούνιο η καλή μας κυβέρνηση διατυμπάνισε την πλήρη ανικανότητά της να εφαρμόσει αυτά που είχε υπογράψει στο Μνημόνιο. Υποθέτω οτι αυτοί οι κύριοι (η κυβέρνηση ντε) θεώρησαν οτι μια πτωχευμένη χώρα διαθέτει ακόμα τη δυνατότητα της πολιτικής διαπραγμάτευσης (σημαίνει: «μου δίνεις λεφτά και γι΄αντάλλαγμα στηρίζω μια πολιτική σου»), υποθέτω επίσης οτι αυτοί οι κύριοι (οι υπουργοί ντε) θεώρησαν πώς αρκούσε η ψαρωτική και εθνοσωτήριος παρουσία τους για να δουλέψει αποτελεσματικά ένας ξεχαρβαλωμένος δημόσιος μηχανισμός. Σα να λέμε, μπήκαν σ΄ένα αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη και με κολλημένο κινητήρα και πίστεψαν οτι θα κάνουν ταξίδι μονάχα με την ομορφιά τους. Δυστυχώς, δεν ήταν τόσο όμορφοι.
Γι΄αυτό παρουσίασαν το λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο» -ένα μείγμα σουρεαλιστικών ιδεών (αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, πάταξη της φοροδιαφυγής) και κρετινισμού (μειώσεις μισθών, αυξήσεις φόρων). Φυσικά υπήρξε αντίδραση. Το «κίνημα των Αγανακτισμένων» είχε ήδη στρατοπεδεύσει στην πλατεία Συντάγματος, ήρθαν και οι διαδηλώσεις όσων, από τους άμεσα θιγόμενους, μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν (οδηγοί αστικών συγκοινωνιών, υπάλληλοι ΔΕΚΟ και γενικότερα δημόσιοι υπάλληλοι απ΄ότι θυμάμαι). Στις διαδηλώσεις συμμετείχε και το ΠΑΜΕ (όπως παλιότερα σε κάθε «έντεχνο» δίσκο συμμετείχε ο Γιώργος Νταλάρας). Είχε γίνει μια προσπάθεια περικύκλωσης της Βουλής προκειμένου να μην μπορέσουν να μπουν οι βουλευτές –η προσπάθεια απέτυχε, το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε κι αυτό (έχω την εντύπωση πώς) ήταν ένα γερό πλήγμα για το «κίνημα των Αγανακτισμένων» που (μαζί με τις καλοκαιρινές διακοπές) τούς οδήγησε σε αριθμητική και «ιδεολογική» αποψίλωση.

Η κυρίαρχη αντίληψη εκείνων των ημερών ήταν προσωποκεντρική, η κυρίαρχη αναζήτηση δεν αφορούσε στη δημιουργία ενός διαφορετικού κοινωνικού συστήματος (ή εγώ δεν αντιλήφθηκα κάτι τέτοιο) αλλά στην ανακάλυψη αποδιοπομπαίων τράγων. Για τα χάλια της χώρας έφταιγε ο προδότης Παπανδρέου, για τα χάλια της οικονομίας ο προδότης Παπακωνσταντίνου και για τη διάλυση της διαδήλωσης και του «κινήματος των Αγανακτισμένων» οι «κουκουλοφόροι» (ή αλλιώς μπαχαλάκηδες). Όπου «κουκουλοφόροι» ήταν βεβαίως οι κάθε λογής προβοκάτορες αλλά ΚΥΡΙΩΣ τα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, πού, για μια ακόμα φορά «είδαν φως και μπήκαν». Εξηγούμαι: η ελιτίστικη επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος επέλεξε εν πολλοίς να μην κάνει άνοιγμα προς την κοινωνία αλλά να περιχαρακωθεί σε ένα πόλεμο μεταξύ των «κατόχων της απόλυτης αλήθειας και των αστών γενικότερα», είχε σαν αποτέλεσμα την μη ενδυνάμωση του χώρου μετά τον Δεκέμβριο του 2008 –αυτό ανάγκαζε για μια ακόμα φορά τις ομάδες των αντιεξουσιαστών να «κολλάνε ξώφαλτσα» στις μεγάλες διαδηλώσεις προσπαθώντας να δημιουργήσουν συνθήκες ρήξης.

Τα αποτελέσματα εκείνου του ταραγμένου μήνα μπορούν να αποτιμηθούν με διάφορους τρόπους. Για να μην χαθούμε στα πεδία των εκτιμήσεων θα αναφέρω μονάχα την εμφανή αλλαγή στο επίπεδο των κυβερνητικών χειρισμών –αφού άλλωστε η κυβερνητική πολιτική ήταν ο στόχος των διαδηλώσεων και των διαμαρτυριών: Οι, οποίες, προσωπικές επιλογές του Παπανδρέου στη στελέχωση των υπουργείων πήγαν περίπατο και η κυβερνητική εξουσία εκχωρήθηκε στον σκληρό κομματικό μηχανισμό τού ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια ντρίπλα απελπισίας -ενώ εμφανώς η μπάλα έβγαινε άουτ, ο πρωθυπουργός υπολόγισε στην ενδεχόμενη συμπαράσταση κάποιου, φανατικού, μέρους της κερκίδας. Ο νέος υπουργός Οικονομικών φρόντισε, με το καλημέρα, να διορθώσει μερικές φορολογικές ατέλειες του νομοσχεδίου –ενώ λοιπόν ο προκάτοχός του (προδότης, μην ξεχνιόμαστε) φορολογούσε έκτακτα το ποσό από συγκεκριμένο εισόδημα και πάνω, ο καινούργιος λαοπρόβλητος φορολόγησε μονίμως έκτακτα τα εισοδήματα από κάποιο ποσό και πάνω αλλά στο σύνολό τους.

Δεν θα κουράσω επαναλαμβάνοντας όσα έγιναν μετά τον ρομαντικό εκείνο Ιούνιο –οι περισσότεροι τα έχουμε αισθανθεί άλλωστε, σε διάφορα σημεία του σώματός μας. Γι΄αυτό θα περάσω στα γεγονότα των τελευταίων ημερών τα οποία συνέβηκαν εφόσον η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά διατυμπάνισε την πλήρη ανικανότητά της να εφαρμόσει όσα είχε υπογράψει στο Μεσοπρόθεσμο (καταντάει προβλέψιμο –έτσι;) Το όνομα του καινούργιου καλλιτεχνήματος (το οποίο φυσικά δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση) είναι «Πολυνομοσχέδιο». Αυτό που μας επιβεβαιώνει δυο πράγματα: α) οτι οι κυβερνώντες εξακολουθούν να έχουν την εντύπωση πως το αυτοκίνητο τού παραπάνω παραδείγματος, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί πλέον και οι ρόδες και στηρίζεται σε τσιμεντόλιθους θα μπορέσει να ταξιδέψει μονάχα με την ομορφιά τους, β) οτι δεν διαθέτουν το παραμικρό ίχνος γούστου στην επιλογή ονομάτων –αν αντί για «Πολυνομοσχέδιο» το έλεγαν, για παράδειγμα, «Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ», θα εξασφάλιζαν τη συμπάθεια κάποιας, μικρής έστω, κοινωνικής μερίδας.

Φρέσκο αγγούρι, φρέσκια σαλάτα –τουτέστιν ξανά στους δρόμους όσοι θίγονται και έχουν τη δυνατότητα διαμαρτυρίας (δημόσιοι υπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, ταξιτζήδες, κάποιοι μαγαζάτορες κ.λ.π.) Στις διαδηλώσεις συμμετέχει και το ΠΑΜΕ (όχι άλλο Νταλάρα, παρακαλώ!)

Θα κάνω εδώ ένα μικρό διάλειμμα για ενημέρωση περί των τηλεοπτικών καθότι τυγχάνω λάτρης της ίντριγκας: οι σταθμοί ALTER και ΣΚΑΪ τρώγονται από το προηγούμενο καλοκαίρι, ο ΣΚΑΪ φωνάζει για κάτι κομπινοδάνεια που έχει πάρει το ALTER όσο το κανάλι των Real δημοσιογράφων καταγγέλλει πόσο μαϊμού οικολόγος είναι ο Αλαφούζος του ΣΚΑΪ. Χώθηκε σαν την τσουτσού ο πρωθυπουργός σ΄αυτή τη διαμάχη δηλώνοντας πώς «δεν γίνεται οι τράπεζες να δανείζουν έναν τηλεοπτικό σταθμό που χρωστάει ήδη 500 εκατομμύρια και να μη δανείζουν τις επιχειρήσεις». Στήθηκα να δω την αντίδραση του ALTER και δεν απογοητεύτηκα –πρόσεξε πώς ξηγηθήκανε οι παίχτουρες:

1.Αρχίσανε να βγάζουν έναν λεβέντη του ΠΑΜΕ για προπόνηση στο προ-δελτίο του Άκη.
2.Επανέφεραν τον Τράγκα (παναγιά μου –ανοίξτε κάνα παράθυρο!)
3.Πήραν συνέντευξη από τον Alexis ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς (και υποτελώς) οτι δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να παρεμβαίνει στις διαμάχες μεταξύ των καναλιών!
4.Δήλωσε στη συνέχεια ο τσεκουράτος Χατζηνικολάου οτι «τα μεγάλα κόμματα καλά θα κάνουν να κοιτάνε τα δικά τους χρέη στις τράπεζες και να μην ασχολούνται με τα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών»!!

Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους –τέλος διαλείμματος.

Η πρώτη μέρα των διαδηλώσεων (19 Οκτωβρίου) ήταν «πάουερ –πακέτο» που θα ΄λεγε κι ο Φοίβος Δεληβοριάς. Πολύς κόσμος, ολίγα επεισόδια και μια σκηνή η οποία θα μου μείνει αξέχαστη: τα ΜΑΤ στα σκαλιά της μπροστινής πλευράς της Βουλής κι ο κόσμος ακριβώς από κάτω να τους έχει στριμώξει. Οι λοχίες παίρνανε τους τσολιάδες και η ερώτηση αναπόφευκτη: «μα γιατί δεν μπαίνει ο κόσμος μέσα;» Μια χόρτα θα μπορούσε να τους κάνει τους μπάτσους και τσουπ, να βρεθεί στης βουλής τα έδρανα ο επαναστάτης λαός! Γιατί δεν το έκαναν; Μια δεύτερη ματιά στην τηλεόραση αρκούσε για να λυθούν οι απορίες. Δεν έγινε ντου επειδή μπροστά στους μπάτσους είχαν στηθεί κάτι λεβέντες με ελληνικές σημαίες που ασχολούνταν με το πώς θα τις δώσουν στα ΜΑΤ (τις σημαίες!)  για να τις κουνάνε παρέα. Τέλος επανάστασης –καληνύχτα σας.

Η δεύτερη μέρα των διαδηλώσεων (20 Οκτωβρίου) ήταν σίγουρο οτι θα έχει την τύχη των σίκουελ –τουτέστιν, εμφανώς λιγότερα εισιτήρια. Αλλά το ενδιαφέρον μετατοπιζόταν πλέον στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ περί περικύκλωσης της Βουλής. Εντυπωσιάστηκα! Μέχρι να ξεκαθαρίσει ο κομισάριος Ζιώγας (στο φροντιστηριακό προ-δελτίο του Άκη) οτι δεν θα εμπόδιζαν τους βουλευτές να μπουν μέσα -απλώς θα περικύκλωναν τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν –είχα την εντύπωση οτι βρικολάκιασε ο Βελουχιώτης επειδή τον αφήσανε άνευ πολιτικό μνημόσυνο.

Όλοι γνωρίζουμε πλέον τι εννοούσε το ΠΑΜΕ. Η περικύκλωση της Βουλής ήταν όντως μια επαναστατική ενέργεια –με την έννοια οτι αποδείχτηκε περίτρανα πως τα ΚΝΑΤ είναι ακόμα ζωντανά και μπορούν να υποκαταστήσουν αποτελεσματικότητα τα ΜΑΤ. «Τι να τα κάνουμε τα ΜΑΤ, αφού έχουμε τα ΚΝΑΤ;» αναρωτιόμασταν το ’80 –η απάντηση ήρθε επιτέλους το 2011: Τα ΜΑΤ χρειάζονται για να πλαγιοκοπούν τους διαδηλωτές όσο κάνουν ντου τα ΚΝΑΤ. Κι αυτό δεν αποτελεί συμπέρασμα –με κανέναν τρόπο! Απλώς περιγράφω όσα είδα και διάβασα. Αν κάνω λάθος –εδώ είμαστε να μου το υποδείξετε.


Υπάρχει όμως μια απορία: γιατί επέλεξαν αυτή τη στιγμή στο ΠΑΜΕ για να αντιπαρατεθούν με τα άλλα (ή έστω, κάποια άλλα) τμήματα της διαδήλωσης; Τόσον καιρό μαζεύονταν «μοναχοί κι αγαπημένοι», περνάγανε τρέχοντας από τη Βουλή (μην τους πάρουν για ταραξίες) και διαλύονταν ησύχως στα Χαυτεία (που έχει φτηνό λαχματζούν).  Γιατί άλλαξαν στάση τώρα; Διατυπώνω υποθέσεις, σχολιάζοντάς τες συνοπτικά:

-Επειδή φοβήθηκαν οτι ο λαός θα καταλάβει τη Βουλή και θέλανε να προστατεύσουν το σύστημα (Σιγά τα ωά! Ακόμα κι αν υπήρχε αυτή η πιθανότητα, θα χρειαζόταν μια τριετία στο ΚΚΕ να την αντιληφθεί, να την αναλύσει και να καθορίσει τη δράση του σχετικά).

-Επειδή αποφάσισαν οτι έφτασε η ώρα να ηγηθούν του ρεύματος διαμαρτυρίας. (Έλα ρε! Πήρε τέτοια απόφαση το ΚΚΕ χωρίς να ρωτήσει το πολιτικό γραφείο του ΚΚΣΕ;)

-Επειδή αποφάσισαν οτι έφτασε η ώρα να κατασταλούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του κάθε λογής οπορτούνα, όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί, ας γραφτεί στο ΠΑΜΕ (παράλογο το βρίσκω –εξ ου και το θεωρώ πιθανό).

Τέλος πάντων, γεγονός είναι οτι το ΠΑΜΕ προστάτευσε τη Βουλή. Επιτέθηκε στους διαδηλωτές, πλακώθηκε με τους αντιεξουσιαστές, παρέδωσε κόσμο στην αστυνομία και τελικά κατάφερε να μην υπάρχει σχεδόν κανένας έξω από τη Βουλή την ώρα που ψηφιζόταν το «Πολυεργαλείο» (μα, ακόμα και για πλάκα –καλύτερα ονόματα τού δίνω από την κυβέρνηση!) Σε σχέση με τα γεγονότα του Ιουνίου όπου η κάθε θετική ψήφος συνοδευόταν από γιουχαΐσματα, υπήρξε κάποια βελτίωση εδώ πέρα!

Ενδιαφέρον έχει το πώς παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα γεγονότα στα κανάλια. Και το ενδιαφέρον βρίσκεται στο οτι η γραμμή του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ ήταν αδιαμφισβήτητη. Η περιφρούρηση της Βουλής ονομάστηκε «περιφρούρηση της πορείας», τα ντου του ΠΑΜΕ ονομάστηκαν «επιθέσεις κουκουλοφόρων», τα ματσούκια των Παμιτών μπορεί να ήταν εμφανή σε κάθε βίντεο αλλά σύμφωνα με τους εκφωνητές «το ΠΑΜΕ ήταν άοπλο μπροστά σε κουκουλοφόρους με πλήρη οπλισμό».

Ακολούθησε η δήλωση της Αλέκας περί «αναρχοαριστερών, φασιστοειδών και ανθρώπων του Λάος». Παρόμοια θέση εξέφρασε και η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (έλα!) της οποίας αντιγράφω κομμάτι:

«Όμως η ταξική πάλη έχει και μια άλλη πλευρά. Δίπλα στους κρατικούς, κατασταλτικούς μηχανισμούς υπάρχει και ένας άλλος μηχανισμός, στον οποίο συνυπάρχουν φασιστοειδή, αναρχικοί, χρυσαυγίτες, άνθρωποι του Καρατζαφέρη, οι γνωστοί κουκουλοφόροι.
Όλοι αυτοί επιχείρησαν να χτυπήσουν τη συγκέντρωση μας. Χάρις στην οργάνωση, την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ οι μηχανισμοί αυτοί αναχαιτίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν.
Οι παραπάνω δυνάμεις εμφανίστηκαν πίσω και μέσα στο λεγόμενο κίνημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Από αυτή τη δολοφονική επίθεση είχαμε το νεκρό συνάδελφό μας, οικοδόμο, γραμματέα του παραρτήματος Οικοδόμων Βύρωνα και τραυματίες.»


Δεν θέλω να αναφερθώ στον άνθρωπο που πέθανε, ούτε στη μανία όλων να τον προσεταιριστούν. Θέλω όμως να επικεντρωθώ στο παράδειγμα του ALTER επειδή δείχνει πιο ξεδιάντροπα την μηντιακή προσπάθεια μανιπουλαρίσματος. Αφού λοιπόν το συγκεκριμένο κανάλι ξεκίνησε τον αντιΠαπανδρεϊκό ανένδοτο (για το καλό του λαού βεβαίως!) έπαιξε χτες βράδυ μια όμορφη οπερέτα:

Πρελούδιο ο λεβέντης ο οποίος παρουσιάστηκε σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ –και άρχισε να εκλιπαρεί το Υπουργείο ν΄ανοίξει κι άλλα νοσοκομεία για εφημερία, προκειμένου να περιθάλψουν τους τραυματίες (μιλάμε για τις 7 το απόγευμα, ενώ τα επεισόδια είχαν σχεδόν λήξει). Άκουγα κι εγώ τον άνθρωπο να ωρύεται, μετά το γύρισε στο οτι η κυβερνητική προπαγάνδα διέδωσε πως ο νεκρός διακομίστηκε από το Άλσος Ζαππείου και ντροπή τους που θέλουν να δείξουν οτι δεν πέθανε στον αγώνα ο άνθρωπος αλλά ενώ βολτάριζε στο Ζάππειο –τον πήρα γραμμή οτι ήταν του κόμματος, γιατί αυτοί θέλουν να κρυφτούν μα η χαρά δεν τους αφήνει. Άρχισε σε λίγο τα περί πλουτοκρατίας και λαϊκής πάλης και ιμπεριαλισμού –γειώθηκα. Ο Άκης βέβαια τον άκουγε ευλαβικά –αργότερα πέτυχα τον ίδιο λεβέντη στο MEGA, με λεζάντα «γιατρός Ευαγγελισμού» όπου έγινε ο εξής ξεκαρδιστικός διάλογος:
Γιατρός: «Είναι ψέματα αυτά που λένε οτι ο άνθρωπος ήταν στο Ζάππειο, εκεί τον πήγαν για να τον πάρει το ΕΚΑΒ».
Πρετεντέρης: «Καλά, αυτό λίγη σημασία έχει. Εσείς ήσασταν εκεί όταν τον έφεραν; Του παρείχατε τις πρώτες βοήθειες;»
Γιατρός: «Πού εκεί; Στο Ζάππειο;»
Πρετεντέρης: «Όχι, στον Ευαγγελισμό. Εσείς τον  αναλάβατε όταν τον έφεραν;»
Γιατρός: «Όχι –άλλοι συνάδελφοι. Εγώ απλώς παρακολουθούσα».

Ένα το κρατούμενο ο γιατρός-εκπρόσωπος. Μπούκαρε στο λιμπρέτο ο Χατζηνικολάου ο οποίος δήλωσε οτι ο διαδηλωτής πέθανε από χημικά (αλλά το μάζεψε αργότερα). Φέρανε και τον Ζιώγα (που αποφοίτησε επιτυχώς από το προ-δελτίο) στο κεντρικό να μιλήσει για την πλουτοκρατία. Τα χώσανε και στην κυβέρνηση γιατί δεν πιάνει τους «κουκουλοφόρους» να τους ξεσκίσει τα πρέκια. Τα χώσανε στους μπάτσους γιατί δεν επενέβησαν να προστατεύσουν το ΠΑΜΕ (το μάζεψαν κι αυτό στη συνέχεια,  όταν ο Ζιώγας παραδέχτηκε οτι υπήρχε συνεννόηση). Μέσα σ΄αυτό το πατροπαράδοτο κλίμα, μέσα σε αθώες μαλακίες περί εμφυλίου (μη λέτε τέτοια ρε! θα τρομάξει το τιμημένο και θα σκαρφαλώνει πάλι βουνά!) μέσα από τις δηλώσεις αποτροπιασμού τού (ΕΛΛΑΣ –ΕΛΛΑΣ) Αντώνης Σαμαράς, μάς σερβίρανε κάποια στιγμή το καινούργιο γλυκό, τουτέστιν το «Πολυνομοσχέδιο» ψηφισμένο από όλους τους Πασόκους πλην Λούκας.

Τώρα έχουμε ένα ακόμα φρέσκο αγγούρι και η ντομάτα ξύνισε –άντε να φτιάξεις σαλάτα! Περιμένουμε τη συνέχεια -«Μεσοπρόθεσμο», «Πολυνομοσχέδιο»- μάλλον το επόμενο θα ονομαστεί «Μετανομοσχέδιο», για να μη χάνεται η συνοχή.

Ακούω πολλούς να ζητάνε να φύγει η κυβέρνηση –δίκιο έχουν. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς που ακούω δεν μου αφήνουν την παραμικρή ελπιδοφόρα προοπτική σχετικά με το τι θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση που θέλουν να διώξουν.

Και τελικά, αν αυτό που θέλουμε είναι κρεμάλες –γιατί δεν βάζουμε μπροστά τους μπαχαλάκηδες κι εμείς από πίσω να πατάμε τα απομεινάρια; Κρεμάλες με περιφρούρηση της Βουλής δεν γίνονται! Ούτε τα ελικόπτερα σηκώνονται με μούντζες! Θέλουμε ριζική αλλαγή ή απλώς αλλαγή προσώπων; Θέλουμε να αλλάξουμε σύστημα ή απλώς άλλη κυβέρνηση;

Ή, όπως θα αναρωτιόταν ο τρελο-Μπρίλης: «Λεμονάδα θέτε, πορτοκαλάδα θέτε, γκαζόζα θέτε; ΤΙ ΘΕΤΕ ΤΕΛΙΚΑ

44 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

Nikolas είπε...

Το άσχημο δεν είναι μόνο ότι οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα δε φαίνεται να επιδιώκουν ριζική μετατροπή του συστήματος. Το πραγματικά άσχημο για μένα είναι ότι, ακόμα κι αν στην Ελλάδα θέλαμε να το γυρίσουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα κοινωνικής οργάνωσης, οι υπόλοιπες χώρες θα μας κατέστρεφαν.

Κι αν τα Ελληνικά media προπαγανδίζουν μία φορά, τα ξένα media έχουν καταφέρει να απονομιμοποιήσουν κάθε Ελληνική αντίδραση, ώστε κανείς να μην έχει διάθεση συμπαράστασης στους Έλληνες πια. Οπότε ακόμα κι αν εμείς μετά από μια επανάσταση φτιάχναμε το τέλεια δίκαιο κοινωνικό σύστημα, όχι μόνο θα μας κατέστρεφαν απ' έξω αλλά επιπλέον θα κέρδιζαν και ψήφους κάνοντάς το.

Συμπέρασμα: η κατάσταση είναι γαμημένη από κάθε πλευρά. :(

DimK. είπε...

εγραφα μιση ωρα και το εφαγε το gmail!!
Αδικια ρε φουστη μου,για να μην πω και δαχτυλος εξωθεσμικων κεντρων.
(..ξανα οταν θα θυμηθω τι εγραφα)

The Motorcycle boy είπε...

Νικόλα, δηλαδή ας πούμε -εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα και μας εμποδίζει η ξένη αντίδραση; Δε νομίζω.
Δεν ξέρω τι λένε έξω για την Ελλάδα αλλά φοβάμαι οτι ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΠΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ έχουν δίκιο. Να το πω πιο απλά, με καπιταλιστικούς όρους είμαστε εντελώς παράσιτο χώρα.
Παρακάτω, η κοινωνική αλλαγή (την οποία εγώ θα ήθελα) δεν λειτουργεί σε επίπεδο χώρας, ακόμα περισσότερο δεν δέχεται τον συνοριακό περιορισμό, αλλά σε επίπεδο κοινότητας.

Dim καλώς στο έφαγε γιατί είσαι προβοκάτορας κι έτσι να 'ουμ...

Nikolas είπε...

Όχι, δε λέω ότι ο λόγος που όσοι διαδηλώνουν δε θέλουν να κοινωνική αλλαγή είναι ο φόβος της ξένης αντίδρασης. Αυτό που λέω είναι ότι εμπόδιο στην κοινωνική αλλαγή, εκτός από την εγχώρια διστακτικότητα, είναι και η εν δυνάμει ξένη αντίδραση.

Το συμπέρασμα εν τέλει είναι το ίδιο: οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές πρέπει να γίνουν σε παγκόσμιο και όχι εθνικό επίπεδο, επειδή αλλιώς είναι ουσιαστικά καταδικασμένες από την ξένη επέμβαση.

Και το γεγονός ότι είμαστε λίγο παράσιτο χώρο δε θα το έθετα μόνο με καπιταλιστικούς όρους. Σάμπως σε μια gift economy πάλι παράσιτο δε θα ήμασταν αν εισάγαμε περισσότερα από όσα εξάγαμε; Απλώς τότε δε θα υπήρχε συσσώρευση χρέους που (σύμφωνα με τους καπιταλιστές) μας δίνει το κίνητρο να σταματήσουμε να είμαστε παράσιτα.

The Motorcycle boy είπε...

Ανάποδα το βλέπω πάντως. Δηλαδή για μια παγκόσμια αλλαγή αρκούν πολλές τοπικές (κοινοτικές) αλλαγές ή αν το θέλεις διαφορετικά, είναι για μένα καθαρά θέμα συμφέροντος. Αν εγώ καταλάβω οτι με συμφέρει περισσότερο μια διαφορετική κοινωνία, αυτό είναι -την έστησα. Ο κόσμος αποτελείται, σε τελική ανάλυση, από πολλά "εγώ".

Ξένη επέμβαση τώρα... Ας πούμε οτι έχουμε φτιάξει το γαλατικό χωριό, 30 άτομα σ΄ένα βουνό, μια κοινότητα σαν τους ρολογάδες του Μπακούνιν σε γενικές γραμμές. Να έρθει ο ξένος (ή ο εγχώριος) εξουσιαστής και να μας πει τι; Αγοράστε με το ζόρι; Δεν έχουμε μία. Δουλέψτε με το ζόρι; Το απαγορεύουν οι δικοί του νόμοι. Πληρώστε φόρο με το ζόρι; Αφού δεν έχουμε αδερφέ μου -πάρε ότι βρεις! Με πιάνεις πώς το βλέπω;

Βασικά είμαστε χώρα παράσιτο (όπως κι αν το δεις) επειδή είμαστε γερασμένη χώρα, χωρίς φαντασιακό. Όπως ο γέρος που έχει ξεχάσει, όχι μόνο να πηδάει αλλά και πώς ένιωθε όταν του σηκωνόταν; Αυτό.

Narabuko είπε...

ωραίος και νηφάλιος...μ'αρεσεις

Ανώνυμος είπε...

για κάνε μια βόλτα σταδίου και μια αμαλίας να δεις από που ξεκολλάγανε τα μάρμαρα και που βρεθήκε το 99% πεσμένο κάτω. Σε παρακολουθώ καιρό γιατί έχουμε "κοινά γούστα"-ας το πώ έτσι. Τώρα για αυτό το περικύκλωση της βουλής και καλά να μην ψηφιστεί αυτά είναι μπούρδες. Δλδ , εσύ περίμενες τους αγανακτισμένους (να ταν στην καλύτερη μια πεντακοσάρα) ή το ΠΑΜΕ (αντε να ταν μια κατοστάρα στην καλύτερη μοναχοί τους ) ότί θα καταφέρουν κάτι, συγκεκριμένα αργά το απογευματάκι , τότε που λήγουν οι βάρδιες και μαζεύεται ένας αλφα παραπάνω κόσμος. Εγώ πάντως φίλε στη δουλειά βλέπω νεκροταφείο (ιδιωτικός είμαι ) και αντε να ξυπνάει κανένα κνιτόπουλο και κανένας αα τύπος , αντε για τους τύπους και κανένας σπανιότερα από αυτούς τους λενιναράδες των πανεπιστημίων αργότερα κότες.
Τι να λέμε τώρα, σίγα μην επίκειται και επανάσταση και αργήσουμε να ξυπνήσουμε.

Τώρα για το πρακτικό του πράγματος, επειδή και εγώ εκεί ήμουν και μπροστά στο αρχικό γεγονός γιατί μετά λάκισα, καθότι είμαι και λίγο κότα λόγω ασθένειας και ηλικίας ίσως εγώ δεν τα είδα έτσι...εγώ είδα κάποιους που θέλανε να ανέβουνε και μάλιστα ο ένας ήταν σίγουρα ελληνάρας μπροστα μπροστά με ελληνική σημαία -μπέρτα και μετά μαζευτήκανε σιγα σιγά και αρχίσαν να πετροβολάνε πρώτα κάποιοι ξέμπαρκοι..μετά ακουσα και δεν είδα ότι κανανε ντού .

The Motorcycle boy είπε...

Narabuko, αρκετά απογοητευμένος επίσης. Ή κουρασμένος -δεν ξέρω...

Ανώνυμε, απ΄όπου κι αν ξεκολλήσανε τα μάρμαρα καλά τους κάνανε -σα νεκροταφείο είναι η περιοχή! Για την περικύκλωση της βουλής, το έγραψα όπως το άκουσα -κι εμένα, από την προηγούμενη φορά, δεν μου φάνηκε τίποτα πιθανό, αλλά υπήρχε κόσμος που περίμενε να δει την ανατολή από την ταράστα του κοινοβουλίου -γιατί να τους χαλάσω το τριπ; Πάντως οι αγανακτισμένοι τον Ιούνη ήταν πολλοί, τώρα λιγόστεψαν. Και το ΠΑΜΕ έχει κόσμο -αρκετό κι οργανωμένο.

Στον ιδιωτικό τομέα δεν κουνιόταν φύλλο την εποχή που υπήρχε κάποιο χρήμα στα πέριξ -τώρα θα κουνηθεί; Δεν ξέρω από που να περιμένουμε την αλλαγή -από τους εξαθλιωμένους (εμάς σε λίγο δηλαδή) ή από τους κομματικοποιημένους. Από τους κουλτούρα να φύγουμε πάντως ελπίδα μηδέν.

Δεν διαφωνώ με την περιγραφή σου -αυτό είπα κι εγώ, οτι οι λεβέντες ήταν μπροστά την πρώτη μέρα. Ναι, μετά πλακώσανε αυτοί που κάψανε το φυλάκιο -έγινε φολκλόρ το θέμα και δατς ολ.
Να είσαι καλά πάντως που μοιράζεσαι "τα γούστα" μαζί μου.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος.
Διάβασε αυτό για κάποιες απορίες που έχεις
http://www.eamb.gr/kke/kke01.htm

DimK. είπε...

Loipon αν δεν το φαει ξανα το σχολιο, εχω να πω τα εξης:
Περσυ οταν στις πρωτες διαδηλωσεις ειχαν φτασει ο κοσμος στα σκαλια πανω απο τον αγνωστο στρατιωτη,το ΠΑΜΕ(που?)ηταν αυτο που σταματησε τον κοσμο και φωναζε πισω πισω
(πληροφορια που τον τυπο που ηταν στην ομαδα που φωναζε τα "πισω-πισω")
Καλως?κακως? ας κρινει κανεις αλλος..εγω λεω καλα να παθει ο κοσμος αφου ακουσε καποιους και δεν εκανε αυτο που ηθελε(ντου γενικο)
Χτες το ΠΑΜΕ(γιατι?)φυλαγε την διαδηλωση του ή την βουλη? Μαλλον το πρωτο και εξ αντανακλασεως το δευτερο..Ερωτηση προς ολους τους μπολσεβικους που ειχαν ψηθει να παρουν τα Χειμερινα Ανακτορα..Γιατι ρε παληκαρια δεν πηγαινατε απο Ακαδημιας να κανετε το ρεσαλτο,αλλα θελατε να πατε απο Συνταγμα?εχει καλυτερο φενγκ σουι?
Και οκ θελατε Συνταγμα γιατι γουσταρετε το σημειολογικο του πραγματος και (κανω οτι) σας καταλαβαινω..
Προχτες που το ΠΑΜΕ(λες?) δεν περιφρουρησε τιποτα,γιατι δεν την καταλαβατε την ρημαδα(την Βουλη)?
Μετα τις 6 που εφυγε το ΠΑΜΕ(βαριεμαι),γιατι δεν κανετε τα κουμαντα σας να την καταλαβετε?
Και το καλοκαιρι που το ΠΑΜΕ(απο που?) δεν ηταν καν στην πλατεια,γιατι δεν ειχατε ορμηξει ανενοχλητοι να γλυτωσουμε και τα Μνημονια?
κοινως το ΠΑΜΕ(μπαααα),ειναι μπουρδελο,στον κοσμο του,σταλινικο κλπ κλπ..
Οι υπολοιποι τι κανουν τωρα? προσπαθουν να μας πουν οτι "εμεις παιδια,ειμασταν ετοιμοι να κανουμε ντου,να παρουμε την εξουσια,μεχρι και μπερε απο Μοναστηρακι ειχαμε παρει για να τον φορεσουμε οταν ανακυρησουμε την Ελλαδα Λαικη Δημοκρατια,ΑΛΛΑ το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ(απο τωρα?),μας σταματησαν και καταλαβαινετε τωρα ειχε παει αργα,ειχαμε δουλεια αυριο,επρεπε να παμε και σουπερμαρκετ,οποτε επρεπε να το ξανακανονισουμε.."
Ρε πατε καλα? το καλοκαιρι εφαγα τοσο χημικο που γυρισα σπιτι και δακρυσαν τα πομολα,ολοι εμεις θελαμε να παρουμε την βουλη και δεν το ειχα καταλαβει? οταν ηρθε το ΠΑΜΕ(απο τωρα?) και εφυγε γιατι δεν προλαβαινε να κανει ΚΟΒ,εμεις δεν το βριζαμε πρωτοι οτι δεν εκατσε να περιφρουρησει την πλατεια?
Εμεις δεν ημασταν(οκ,εσεις εγω απλα επινα μπυρες) που μας πηδηξατε στα τσιτατα του Γκραμσι,και στις καστοριαδικες Αυτονομιες,και ολα αυτα μεχρι να βρειτε δωματιο σε Ικαρια,Αμοργο,Μυκονο και να γραψετε στα @@ σας την πλατεια?
Μιλατε(μιλαμε) εσεις για επαναστα και μλκιες?
Ρε αν καποιος νομιζει οτι το ΚΚΕ ειναι επαναστατικο κομμα,να σταματησει να διαβαζει και να πιει 2 κουταλιες μουρουνολαδο,αλλα το να προσπαθειτε να το αναγετε στον ΜΟΝΟ λογο που δεν εχει γινει επαναστα σε αυτο το μπουρδελο,τοτε σας εχω νεα:θα μας πηδανε στο αιωνα τον απαντα!!!

The Motorcycle boy είπε...

Ανώνυμε, καλά -νομίζω οτι τερατολογούν λιγάκι στο λινκ που μου έβαλες. Για μένα είναι λίγο πιο απλά τα πράγματα -κάνε τον κόπο να διαβάσεις το αμέσως προηγούμενο ποστ μου (ούτε να ήξερα τι θα συμβεί ο πούστης!)

The Motorcycle boy είπε...

Δήμο -σωστά τα λες, με τη μικρή (κι ανούσια τελικά) διόρθωση οτι το καλοκαίρι δεν ζητούσαν περιφρούρηση από το ΠΑΜΕ -συμμετοχή στο ντου ζητούσαν (τόσο μαλάκες δηλαδή!)

Κατά τα λοιπά, το θέμα είναι απλό. Σε εξουσιαστικό επίπεδο (βγάζω έξω τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται γιατί τους κόβουν το μισθό ή τους απολύουν) τα αιτήματα είναι:
-Να φύγει ο Γιώργος και ν΄ανέβει ο Αντώνης.
-Να φύγει ο Γιώργος και να κυβερνήσουμε όλοι οι πικραμένοι μαζί.
-Να φύγει ο Γιώργος και να νεκραναστηθεί ο Γιώργης ο λεβέντης, τ΄αϊτού ο γιός.
-Να κρατήσουμε τα εκλογικά μας ποσοστά και να στεργιώσουμε το μετερίζι μας στον παλλαϊκό αγώνα.
-Να μπούμε στο μάτι της διπλανής συνιστώσας.
-Να κρεμαστούν οι προδότες της πατρίδας.
-Να γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερη και βλέπουμε.

Αυτά έχω δει να εκφράζονται εκεί πέρα, από ποιους είναι εύκολο να καταλάβεις. Δε σου κρύββω οτι προτιμώ το τελευταίο ενώ τα υπόλοιπα τα απεχθάνομαι, εχθρεύομαι, βαριέμαι στην καλύτερη.

DimK. είπε...

Μα ειναι δυνατον ο Συριζα να μιλαει οτι το το παμε μονοπωλει τον αγωνα? ποιος, ο συριζα που τετοιες στροφες και κωλοτουμπες εχω να δω απο την εποχη της Κομανεντσι!
Και σκασανε το μεσημερι οι μπαχαλακηδες για να παιξουν το κλασικο "πετρα-μολοτωφ-στουπι" με τα στρατιωτακια απεναντι και ΟΟΟΟΛΟΙ εγιναν γκεβαρικοι τουλαχιστον και "αφηστε ολα τα λουλουδια να ανθισουν",ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ τους μλκ που κανουν πουτανα ΟΛΕΣ τις πορειες!!
Τρελαινομαι που ειτε κκουες ειναι καποιος ειτε συριζαιος ειτε δεν ξερω `γω τι,με την εγγραφη στο κομμα κανει δωρο την λογικη και και την ευθυκρισια του με την παραλαβη της κομματικης ταυτοτητας!
Κοινως μην μιλας ρε συριζαιε,αγανακτισμενε,ανενταχτε..ΔΕΝ σε παιρνει ρε φουστη μου..ΔΕΝ σε παιρνει!

ps:Μην μιλησω για αιτηματα,ειδα γνωστο απο τα παλια,να πιστευει οτι αυτη η κυβερνηση πρεπει να πεσει γιατι κρυβει το θεμα με τους αεροψεκασμους!!!!!

DimK. είπε...

..και συνειδητοποιω οτι οι γνωστοι μου εχουν προβλημα..ειτε κολημενοι τροτσκιστες ειτε συνωμοσιολογοι της πλακας..γιατρε εχω προβλημα?

The Motorcycle boy είπε...

Το θέμα με τους αεροψεκασμούς είναι σοβαρό -μην το γελάς! Με κάτι τέτοια (και με το 666 στις ταυτότητες) μάς κάνουν δούλους της παγκοσμιοποίησης. Πάντως κάποιος καργιόλης έκοψε τους ψεκασμούς και μας ξεκώλιασαν τα κουνούπια φέτος -αλλά τουλάχιστον γλιτώσαμε την παγκοσμιοποίηση (ούτε να μας χέσουν).

Εγώ πάντως στις πορείες είμαι με το μπάχαλο γιατί βαριέμαι τον ποδαρόδρομο.

DimK. είπε...

και επειδη η αληθεια ειναι στους σεξ πιστολς,παω να διαβασω τι γινεται στον βαζελο με αναλυση ...ΟΑΚΚΕ(!!)
http://oakke.blogspot.com/2011/10/blog-post_660.html
(αντε να γραψει και κανεις αλλος χριστιανος)
ΥΓ:εχουν ξεφυγει ετσι? και οι ΟΑΚΚΕδες και οι οι ΠΑΟτζηδες.

συσπειρωση αριστερων μηχανικων είπε...

Λίγα σχόλια για το διήμερο 19-20 Οκτώβρη
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2011/10
/blog.html

konstantinos είπε...

Ωραίο φίλε

vangelakas είπε...

Μπράβο.

The Motorcycle boy είπε...

Με πήξατε στη βιβλιογραφία κερατάδες! ΣΑΜ, αν και δεν συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο που μου λινκάρετε, μου αρέσει η δομή της ανάλυσής σας.

Κωνσταντίνε, ευχαριστώ.

Βαγγέλη, εσύ τώρα ή με δουλεύεις, ή έγινες Α/Α, ή ψάρωσες από το κοουτσάρισμα του Κωστένογλου, χεχεχεχε.

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε...

Καλημέρα :)
Αν και το "Υπάρχει όμως μια απορία: γιατί επέλεξαν αυτή τη στιγμή στο ΠΑΜΕ για να αντιπαρατεθούν με τα άλλα (ή έστω, κάποια άλλα) τμήματα της διαδήλωσης; " (αυτό το "επέλεξαν" τραβάει πολύ συζήτηση). Θα το παρακάμψω και θα σου δώσω την απάντηση που ψάχνεις εδώ και πολύ καιρό φίλε μου!

Δεν ρωτάς συχνά μετά το χάος τι;
Λοιπόν για να μην λες ότι δεν έχουν δημιουργηθεί νέοι πολιτικοί (και ελπιδοφόροι τολμώ να πω) σχηματισμοί, πάρτα τώρα:

http://www.dimiourgiaxana.gr/

Διάβασε σε παρακαλώ προσεκτικά το section με τις θέσεις τους!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Συνδικαλισμός και η Ανάπτυξη. Αλλά και σαν σύνολο είναι πολύ πολύ πολύ επιμορφωτικό.
Άντε ξεστραβώσου και μην τολμήσεις να ξαναπείς "και μετά βλέπουμε" μπορείς πια να λες "τώρα είδαμε!"

(έχω αλλάξει συκώτι από χθες που τους βρήκα)

The Motorcycle boy είπε...

Ε, μα βρε χρυσό μου -να μην απορώ; (κι από μι το ίδιο είναι πάντως). Τόσον καιρό περνάγανε μαρς απέξω -τώρα τους καϋλωσε να κάτσουν;

Ναι, τώρα είδα το φως το αληθινό -πάω να βάλω τα ηλίου μυωπίας μου μπας και μπορέσω να διαβάσω όλες τις θέσεις τους!

user with hip nickname είπε...

Να πω κάτι σε όλα αυτά: όντως στο ΠΑΜΕ επιτέθηκαν κουκουλοφόροι με πέτρες και μολότωφ χωρίς να τους προκαλέσουν, όντως πολλοί (ίσως και οι περισσότεροι) από αυτούς ήταν προβοκάτορες ή φασίστες , γενικά εντεταλμένοι του κράτους. Σε εκείνη την φάση όλοι οι υπόλοιποι προσπάθησαν να τους εμποδίσουν. Από 'και και πέρα η φράση (το ΠΑΜΕ έδειρε διαδηλωτές) είναι εν μέρει αληθής. Σίγουρα σάπισε στο ξύλο οποιονδήποτε του επιτέθηκε, του ότι έδειραν και αθώους είναι κάτι που φημολογείται γενικά, προσωπικά δε γνωρίζω αν ισχύει.

Η στάση του όντως ήταν απαράδεκτη, όντως ήταν συνεργασία με τα ΜΑΤ, αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομόα τους.

Από και και πέρα: οι διαμαρτυρίες, οι εξεγέρσεις, η επανάσταση αν θες είναι μια διαρκής διαδικασία η οποία ζημώνεται σιγά - σιγά μέσα από τους αγώνες. Αν παρατηρήσεις ας πούμε τα τελευταία 2 χρόνια θα δεις ότι οι διαμαρτυρίες έχουν μαζικοποιηθεί, έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, έχουν ενταθεί (είναι και άλλες οι συνθήκες βέβαια).

Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα γίνονται πάρα πολλές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και φορέων, η καθαριότητα έχει απεργία διαρκείας, αρχίζουν να γίνονται εβδομαδιαία συλλαλητήρια και ο κόσμος προσπαθεί μέσω συνελεύσεων στη δουλειά του, γειτονιές, να οργανωθεί σιγά - σιγά.

Προς το παρόν κυριαρχεί το σύνθημα να πέσει η κυβέρνηση - να φύγει Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. Αυτό μαζί με το σύνθημα δεν χρωστάμε - δεν πουλάμε - δεν πληρώνουμε και μέσα από τη συνειδητοποίηση του κόσμου (η οποία θα έρθει έμπρακτα, μέσα από το δρόμο, μέσα από τις κινήσεις όπως "δεν πληρώνουμε το χαράτσι της Δ.Ε.Η") ήδη απειλεί το παρόν σύστημα. Δεν θα αργήσει πολύ ο καιρός που αυτό το σύνθημα θα αντικατασταθεί από ένα καινούριο που θα μιλάει πιο ξεκάθαρα για ένα νέο σύστημα.

The Motorcycle boy είπε...

Έχω μια μικρή διαφωνία -σχετικά με το αν το ΠΑΜΕ προκάλεσε. Α είναι έτσι, ούτε οι μπάτσοι προκαλούν όταν εμποδίζουν τη διαδήλωση να περάσει!
Στις φωτογραφίες από το ιντυμήντια (ξέχασα να αναφέρω από που τις πήρα ο μαλάκας) φαίνονται Παμίτες να τραμπουκίζουν άσχημα και απάνθρωπα. Ας μην πάμε μακριά -τα ίδια έκαναν και οι αντιεξουσιαστές και μάλιστα τα έδειξε η τηλεόραση. Απλά η τηλεόραση δεν έδειξε τα αίσχη του ΠΑΜΕ, γι΄αυτό τα έβαλα -μάλιστα, σε κάποια στιγμή που παίξανε κατά λάθος ένα πλάνο με Παμίτες να βαράνε με ρόπαλα, είπαν: "διαδηλωτές εναντίον κουκουλοφόρων"!!!!
Αυτά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Από εκεί και πέρα:
-Η επανάσταση δεν είναι αποθεματικό που το βάζεις στην τράπεζα και αυγατίζει (του Καστοριάδη είναι αυτό, δεν είναι δικό μου). Όντως το τελευταίο διάστημα οι αντιδράσεις του λαού έχουν ενταθεί παγκοσμίως, όμως αυτό από μόνο του δεν επαρκεί. Λαϊκή αντίδραση ήταν και η Νύχτα των Κρυστάλλων.

-Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων είναι μια μαλακία και μισή (πάμε οι δημόσιοι υπάλληλοι, χτυπάμε κάρτα, καθόμαστε έξω για κάνα δυο ώρες και μετά γυρνάμε σπίτια μας χωρίς να χάσουμε το μεροκάματο). Η καθαριότητα δεν έχει απεργία -κατάληψη των ΧΥΤΑ (χωρίς όμως να χάνεται κι εκεί το μεροκάματο -εντάξει;) είχε μέχρι χτες. Μετά την ψήφιση του "Πολυμίξερ" δεν ξέρω πόσα συλλαλητήρια θα γίνουν, φοβάμαι οτι θα ξαναδούμε κόσμο στους δρόμους στα επόμενα έκτακτα αγγούρια με μόνιμο χαρακτήρα. Για τις γειτονιές που λες δεν έχω εικόνα -μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα, είναι η μοναδική μας ελπίδα.

Το σύνθημα "Κάτω η Κυβέρνηση-Ε.Ε.-ΔΝΤ" δεν μου λέει τίποτα αν δεν συνοδεύεται από το "Κάτω το κράτος". Να φύγει ο Γιώργος για να έρθει ο Αντώνης, να βγούμε από την Ε.Ε. και να το παίζουμε Λιβύη; Μπα -δεν ενδιαφέρομαι. Το "Έξω το ΔΝΤ" δεν ισχύει -δώστους τα λεφτά τους και θα φύγουν.
"Δεν πληρώνουμε" ΟΚ. Αλλά "δε χρωστάμε"; Χμμμ -έχω άλλη άποψη, όπως κι όλος ο κόσμος εκτός Ελλάδος. "Δεν πουλάμε"; Άλλο πάλι και τούτο! Τι ακριβώς είναι δικό μας και μάς ζήτησαν να το πουλήσουμε;
Μακάρι να μην αργήσει ο καιρός που λες.

user with hip nickname είπε...

Δεν μπορείς να απαιτείς ο κόσμος που να συνειδητοποιηθεί ξαφνικά, να χρησιμοποιήσει συνθήματα κατά του κράτους, κατά του καπιταλισμού (αν και έγινε αυτό από σωματεία την Πέμπτη) και να ξεκινήσει κατευθείαν για την επανάσταση.

Οι νίκες είναι που φέρνουν τον ενθουσιασμό και την συνειδητοποίηση. Ακόμη και η ανατροπή της κυβέρνησης (και δεν λέω με εκλογές ή με την εντολή του Παπανδρέου) είναι κάτι που αν το καταφέρει ο κόσμος, θα πειστεί πως έχει την ικανότητα να αλλάξει τα πράγματα.

Δεν λέω ότι είναι τέλειο, όμως ακόμη και αν δεχτούμε ότι ο σοσιαλισμός π.χ. είναι ένα καλό σύστημα, το σύνθημα "σοσιαλισμός τώρα" είναι κάτι που δεν μπορεί να το αγκαλιάσει και να το φωνάξει ο κόσμος ακόμη.

Λες ότι οι καταλήψεις δεν είναι σοβαρές. Ακόμη κι έτσι να 'ναι, το μέγεθός τους είναι πρωτοφανές.Η καθαριότητα ανέστειλε την απεργία της, και έχω την εντύπωση ότι σύντομα θα την ξαναρχίσει. Γενικότερα υπάρχει διάθεση και κινητοποίηση στον κόσμο.

Όσον αφορά στις φωτογραφίες που έχεις, το θέμα είναι αν αυτοί οι τύποι είχαν πριν από κάποια λεπτά πετάξει πέτρες και μολότωφ. Γενικά το ΠΑΜΕ κυνήγησε κόσμο, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτοί που κυνήγησε ήταν τελείως άμοιροι ευθυνών. Όντως και στα Μ.Α.Τ πετάνε πέτρες και μολότωφ. Ούτε στην μία ούτε στην άλλη περίπτωση είναι σωστό. Σωστό θα ήταν, σύσσωμος ο κόσμος, εάν ήθελε τόσο πολύ να μπει στη βουλή να οργανονώταν και να τους έσπρωχνε (ή και να τους πετούσε πέτρες, αν ήθελε) και όχι 500 άτομα (που απαρτιζόντουσαν από προβοκάτορες και θερμοκέφαλους ξεκάθαρα) να χτυπάνε χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν θα σκοτώσουν κάποιον (γιατί όταν πετάς μολότωφ σε άνθρωπο χωρίς εξάρτηση αυτό ακριβώς κάνεις).

Τελικά όμως, το θέμα είναι αλλού. Τις τελευταίες μέρες έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κόσμου, τα επεισόδια με το ΠΑΜΕ και το πώς περιφρουρούσε τη Βουλή και τον κατασταλτικό ρόλο που έπαιξε. Ξεχνάμε τί ψηφίστηκε την Πέμπτη, πόσος κόσμος είχε απεργήσει και είχε διαδηλώσει στο διήμερο που πέρασε, ξεχνάμε ότι ήταν η πιο μαζική συγκέντρωση εδώ και χρόνια, ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση σκότωσε έναν ακόμη άνθρωπο. Για μένα αυτά τα πράγματα είναι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Αυτά και το πώς συνεχίζουμε από δω και πέρα.

user with hip nickname είπε...

Όσον αφορά στο δε χρωστάμε - δεν πουλάμε - δεν πληρώνουμε:

Δε χρωστάμε, ναι δε χρωστάμε. Εγώ προσωπικά δεν χρωστάω. Νομίζω κανείς πολίτης δεν χρωστάει, η χρεωκοπία και το χρέος που αναφέρουν ξανά και ξανά δεν είναι θέμα του εργαζόμενου, είναι θέμα των επιχειρήσεων, των τραπεζών και της κυβέρνησης. Είναι θέμα και πρόβλημα του καπιταλισμού.

Δεν πουλάμε, είναι απάντηση στις ατέλειωτες ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιεί και πρόκειται να πραγματοποιήσει στο μέλλον η κυβέρνηση. Δεν είναι κάτι που πρόκειται να διευκολύνει τον κόσμο, το αντίθετο είναι μια κίνηση που στηρίζει ξεκάθαρα τις επιχειρήσεις εις βάρος του κόσμου.

The Motorcycle boy είπε...

Δεν απαιτώ να συνειδητοποιηθεί ο κόσμος δι΄επιφοίτησης, η συνειδητοποίηση είναι μια ΑΡΓΗ διαδικασία η οποία ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΝ στη μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Κι αυτό λέω -αλλαγή χωρίς συνειδητοποίηση δε γίνεται.

Οι νίκες φέρνουν ενθουσιασμό ΑΛΛΑ ΟΧΙ συνειδητοποίηση. Αν ήταν έτσι όπως λες, οι Λίβυοι που λιντσάρανε τον Καντάφι θα ήταν τώρα συνειδητοποιημένοι επανάστατες και θα προετοίμαζαν την διαφορετική κοινωνία.

Το "σοσιαλισμός τώρα" ή "κολεκτιβισμός τώρα" (ή οτιδήποτε παρόμοιο), όχι μόνο δεν τα αγκαλιάζει η πλειοψηφία του κόσμου αλλά ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΚΙΟΛΑΣ. Το κυρίαρχο αίτημα των διαδηλώσεων είναι να γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση, με τις μάσες μας και τις τούφες μας.

Δεν σε καταλαβαίνω -τι θα πει "το μέγεθος των καταλήψεων"; Από μόνο του το μέγεθος (ή η διάρκεια) δεν λέει τίποτα. Και η χούντα όταν ήρθε κατέλαβε τη βουλή και την έκλεισε για 7 χρόνια -αυτό θα έπρεπε να γεμίσει τον κόσμο χαρά;

Έγραψα στο ποστ μου οτι και οι Α/Α κάνανε εξίσου αίσχη σ΄αυτή την κλωτσοπατινάδα. Αλλά οι φωτογραφίες που δημοσιεύω δείχνουν δυο πράγματα: α) κάτι αρχίδια να κλωτσάνε έναν πεσμένο και β) κάποιους εγκληματίες να προσπαθούν να φουντάρουν έναν από τα σκαλιά της πλατείας. Δεν ξέρω αν τα δυο θύματα των επιθέσεων είχαν πριν πετάξει πέτρα ή μολότωφ αλλά ΑΝ ΕΣΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣ αυτού του είδους τη βία, τότε, υποθέτω δεν έχεις κανένα πρόβλημα με το ξύλο που ρίχνουν οι μπάτσοι. Κι αυτοί άλλωστε, συνήθως (λένε οτι) σαπακιάζουν στο ξύλο παιδιά που τους πέταξαν πέτρα ή μολότωφ. Το οτι το ΠΑΜΕ κυνήγησε κόσμο σημαίνει κατά την ταπεινή μου γνώμη οτι το ΠΑΜΕ ενέργησε μπάτσικα. Δεν είναι δουλειά ενός μπλοκ μιας διαδήλωσης να επιβάλλει την τάξη!
Τώρα, πού ξέρεις οτι οι 500 ήταν προβοκάτορες; Τους γνωρίζεις προσωπικώς;
Ο κόσμος δεν έχει μια κεντρική θέληση -ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ -απλώς άγεται από "φωτισμένες πρωτοπορίες". Οι Α/Α ενέργησαν σαν τέτοια, προσπαθώντας να σύρουν τον κόσμο σε εισβολή στη βουλή (αν θέλεις τη γνώμη μου, απεχθάνομαι τις φωτισμένες πρωτοπορίες) και το ΠΑΜΕ λειτούργησε σαν τέτοια προσπαθώντας να μαντρώσει τη διαδήλωση. Αυτό ήταν όλο.

Δεν θα ξεχνούσαμε τι ψηφίστηκε στη Βουλή και πόσο μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις αν δεν φρόντιζε το ΠΑΜΕ να κλέψει την παράσταση κι αν δεν κυριαρχούσε η συνήθης κλαψομουνίαση του στυλ "ήρθαν οι προβοκάτορες να μας διαλύσουν την πορεία". Κι αν οι "προβοκάτορες" δεν έρχονταν καν, το όλο θέμα θα ήταν τόσο βαρετό που δεν θα έτρωγε ούτε δεκάλεπτο από τα δελτία ειδήσεων. Λέγεται "κοινωνία του θεάματος" αν δεν το ξέρεις...

Σαν ΧΩΡΑ καταναλώνουμε χωρίς να παράγουμε -ΑΡΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. Κι ακόμα χειρότερα, για να καταναλώσουμε έχουμε πάρει δάνειο, άρα χρωστάμε δυο φορές. Τώρα αν εσύ δεν χρωστάς -μαγκιά σου. Όντως το χρέος είναι πρόβλημα που υπάρχει λόγω καπιταλισμού αλλά μάντεψε! Τον καπιταλισμό τον λατρεύουμε σ΄αυτή τη χώρα και τον στηρίζουμε φανατικά!

Το "δεν πουλάμε" πήγαινε (να σε διορθώσω) στο οτι δεν θέλουμε να εκχωρηθεί δημόσια περιουσία. Και λέω, στ΄αρχίδια μου -έτσι κι αλλιώς η δημόσια περιουσία έχει ήδη κλαπεί από μένα. Τι με νοιάζει πού θα πουλήσει ο μεταπράτης;
Για τις ιδιωτικοποιήσεις (που δεν είναι ατέλειωτες -ελάχιστα έχουν μείνει πλέον) δε νομίζω οτι η πλειοψηφία έχει την ίδια γνώμη με σένα. Για ρώτα πόσοι θέλουν να παραμείνει κρατική η ΔΕΗ, για ρώτα πόσοι θέλουν να παραμείνουν τα ΜΜΜ στη διαχείριση του κράτους. Και μην πας μακριά -θυμίσου πόσοι βρίζουν για το ειδικό τέλος ΕΡΤ στους λογαριασμούς. Ε, δεν νομίζω οτι όλοι αυτοί είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων!

Ανώνυμος είπε...

Εύστοχη απεικόνιση της κατάστασης κ το τελευταίο σχόλιο με βρίσκει διακόσα τοις εκατό σύμφωνο. Έχω απογοητευτεί κ σιγοβράζω με την φάση που έγινε , αλλά δυστυχώς ούτε εγώ μπορώ να πω τι πρέπει/θα μπορούσε να γίνει. Πέρα από το "όλα πουτανα κ βλέπουμε" το οποίο περιέργως όσο προχωράν οι μήνες κ αυτό έχει αρχίσει να ξεθωριάζει μέσα μου. Όλα πουτάνα από ποιον και πως? Άλλη μια ερώτηση που δυσκολεύομαι να βρω κάτι να αντιστοιχίσω...

The Motorcycle boy είπε...

Ευχαριστώ για την εκτίμησή σου. Το τι πρέπει να γίνει δεν υπάρχει κανένας να το πει (κι αν κάποιος υποστηρίξει οτι το ξέρει, μάλλον κοροϊδεύει). Το τι μπορεί να γίνει είναι μια άλλη (ολόκληρη) κουβέντα. Κατά τη γνώμη μου πάντως, αρκεί (για αρχή) να κοιτάξουμε καθένας το συμφέρον του. Το πραγματικό του συμφέρον όμως -όχι αυτά που φαίνονται ελκυστικά αλλά στην πραγματικότητα είναι εναντίον μας.

Καθαρά συναισθηματικά, κι εγώ με το "όλα πουτάνα" είμαι, γι΄αυτό αντιμετωπίζω με συμπάθεια τους μπαχαλάκηδες. Γνωρίζω όμως οτι κι αυτό, όχι μόνο λύση δεν είναι, αλλά μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φοβικών αντανακλαστικών από την πλευρά της μεγάλης κοινωνικής μερίδας -κι όταν ο κόσμος φοβάται, κάποιοι αναλαμβάνουν να τον σώσουν. Κι αυτοί οι κάποιοι ποτέ δεν μου άρεσαν.

Κοντολογίς, ας ξαναεξετάσουμε τα κοινωνικά δεδομένα, ας ξανακούσουμε τι λέει ο καθένας και πολλά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. Κι ας ξεκολλήσουμε επιτέλους από το θυμικό μας -δεν είναι όλα γήπεδο!

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς έτσι.

user with hip nickname είπε...

Λίγα σχόλια:

Η διαφορά της Χούντας με τον λαό όπως και του ΠΑΜΕ με τα ΜΑΤ είναι ότι είναι λαός. Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΜΕ συσπειρώνει αρκετό κόσμο, είτε το θέλουμ είτε όχι. Άλλο ρόλο έχει το ΠΑΜΕ (σωματεία) και άλλο ρόλο έχουν τα ΜΑΤ (δυνάμεις καταστολής). Συνεπώς το να τα συγκρίνουμε είναι άτοπο.

Ακόμη και εγώ προσωπικά αν συμμετείχα σε διαδήλωση και μου την πέφτανε με πέτρες και μολότωφ θα δρούσα με παρόμοιο τρόπο. Και συγχώρεσέ με, αλλά αν ο πεσμένος είναι ασφαλίτης ή χρυσαυγίτης ή ανεγκέφαλος μπάχαλος που προσπάθησε πριν από κάποια λεπτά να τραυματίσει μέλος του ΠΑΜΕ, καλά κάνουνε και τον πλακώνουν. Δεν το επικροτώ, αλλά μου φαίνεται άκρως λογικό, και γω στη θέση τους μάλλον το ίδιο θα έκανα.

Βίντεο και φωτογραφίες υπάρχουν πολλά. Σε ένα από αυτά μέλη του ΠΑΜΕ αφήνουν άνθρωπο που πριν από λίγο πετούσε πέτρες να ξεφύγει, σε άλλες φωτογραφίες εμφανίζονται κουκουλοφόροι με γκλομπ. Αυτό σε συνδυασμό με το αν σκεφτείς ποιος ουσιαστικά είναι αυτός που βγήκε νικητής εν τέλει από τα επεισόδια, οδηγεί νομίζω στο συμπέρασμα για το ποιοί τα ξεκίνησαν.

Όσον αφορά τις καταλήψεις: προφανώς όπως είπα και έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από την χούντα. Γίνονται από το λαό που θέλει να βρει το δίκιο του, όση και αν είναι η διάρκειά τους.

Ο λαός όντως δεν έχει κατασταλλάξει ακόμη. Πολλοί ονειρεύονται μια πρότερη κατάσταση, το θέμα είναι ότι αυτή δεν θα υπάρξει, πολύ απλά γιατί έχουμε κρίση, πολύ απλά γιατί έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Αυτό πολύς κόσμος έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί και μέσα από τις κινητοποιήσεις και την επέμβαση της αριστεράς σε αυτές, και μέσα από τις πλατείες (και την επέμβαση της αριστεράς σε αυτές).

Για τη Λιβύη που λες τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από εδώ. Την κατάσταση έσπευσαν αμέσως να χειριστούν οι μεγάλες δυνάμεις, και αυτό σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ισχυρής αριστεράς έφερε τα πράγματα εκεί που έφτασαν.

Κοινώς ο κόσμος, έχει διάθεση να κινητοποιηθεί. Κίνητρό του είναι μια αξιοπρεπής ζωή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο υπάρχει, αρκεί ο κόσμος να συνειδητοποιήσει την μαζικότητά του και τη δύναμή του. Το πως θα κινηθεί από 'κει και έπειτα, το έχει δείξει η ιστορία σχεδόν 100 χρόνια πριν. Ο λαός στη Ρωσία δεν πάλευε για το σοσιαλισμό, για ειρήνη και γη πάλευε, όμως με ένα μαγικό τρόπο κατάφερε να αλλάξει το σύστημα (βάλαν και οι μπολσεβίκοι το χεράκι τους). Όσο και αν κράτησε και αυτό και όσο και αν εκφυλίστηκε στη συνέχεια.

The Motorcycle boy είπε...

Υπέροχα! Το γυρίσαμε σε ποσοτικά κριτήρια! (Εκτός αν με την έννοια "λαός" εννοείς κάτι θεοκρατικό). Λοιπόν, να σε πληροφορήσω οτι ΚΑΙ η Χούντα είχε λαϊκό έρεισμα και μάλιστα, σε απόλυτα μεγέθη, είχε μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα από ότι έχει σήμερα το ΠΑΜΕ. Αυτό τι θα πει; Απολύτως τίποτα.

Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε -να καταργήσουμε την εξουσία ή να αποτρέψουμε κάποιες χοντρές αυθαιρεσίες της κάνοντάς την "δικαιότερη"; Αν το ΠΑΜΕ θέλει να καταργήσει την εξουσία (έστω και υποκαθιστώντας την) θα έπρεπε να την πέσει στα ΜΑΤ. Αν θέλει να την κάνει "δικαιότερη" (όπως κάθε κοινοβουλετικό "αριστερό" κόμμα) θα έπρεπε να είναι με τον λαό. Το να φυλάει τη βουλή μαζί με τα ΜΑΤ δεν κολλάει σε κανένα μοτίβο δράσης.

Επίσης, δεν είναι μόνο το ΠΑΜΕ σωματεία -και η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ σωματεία είναι. Αλλά το ΠΑΜΕ αποφάσισε να μην αφήσει ούτε αυτά τα σωματεία να αυτενεργήσουν.

Κάνεις το λάθος να δίνεις προσωπική υπόσταση τον όχλο. Εσένα άμα σου την πέφτανε λογικό θα ήταν να αντιδράσεις και αναμενόμενο να πλακωθείς. Αλλά το πέσιμο ΠΟΛΛΩΝ ΣΕ ΕΝΑΝ είναι τραμπουκισμός και φασισμός. Αυτό ισχύει και για τους Παμίτες και για τους Α/Α και για τα ΜΑΤ. Όπως ο φόνος δεν νομιμοποιείται από τις συνθήκες, το ίδιο και το λιντσάρισμα.

Το είδα το βιντεάκι με τους Παμίτες που αφήνουν τον άλλο να φύγει -έχω να πω οτι αν ήταν διαφορετικά, αν στη θέση των Παμιτών ήταν Α/Α, θα έλεγες οτι φανερά αυτός που αφήνουν είναι ασφαλίτης κι έτσι αποδεικνύεται ο προβοκατόρικος ρόλος τους. Κοντολογίς -κι εγώ είδα έναν Παμίτη να περνάει μια γιαγούλα στο απέναντι πεζοδρόμιο, αυτό δεν σημαίνει οτι οι Παμίτες είναι πρόσκοποι!

Νικητής σε αυτά τα επεισόδια βγήκε το ΠΑΜΕ εφόσον περιφρούρησε τη βουλή (όπως είχε δηλώσει οτι θα κάνει). Άντε, να πούμε οτι νίκησε και η αστική δημοκρατία (μπάτσοι, Πασόκ). Αλλά οι Α/Α που είχαν σκοπό να μπουν στη βουλή και να την κάψουν δε νομίζω να νίκησαν σε κάτι!

Οι καταλήψεις των δημόσιων κτιρίων έγιναν από δημόσιους υπάλληλους (οι οποίοι είναι μεν ΜΕΡΟΣ του λαού αλλά με τίποτα δεν είναι ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ του λαού) και έγιναν με μηδενικό κόστος γι΄αυτούς. Εκεί είναι η αστειότητα του ζητήματος -ελπίζω να το καταλαβαίνεις.

Επειδή ακριβώς είναι καπιταλισμός υπάρχει η πιθανότητα επαναφοράς της "ασταθούς ισορροπίας", πάει να πει, υπάρχει η προοπτική να γυρίσουμε σε μια κατάσταση λίγο χειρότερη από την προηγούμενη. Άλλωστε δεν είναι προς συμφέρον του συστήματος να πεθαίνει το εργατικό δυναμικό από την πείνα -για πολλούς λόγους. Όταν λοιπόν σκάσει η λύση "τον τρώτε τώρα αλλά θα ανασάνετε σε λίγο" ο κόσμος θα "ξαναβρεί την προοπτική του" -με αντιλαμβάνεσαι υποθέτω.

Τα πράγματα στη Λιβύη ήταν όντως διαφορετικά από οτι εδώ -το παράδειγμα στο έδωσα για να δείξω πόσο άσχετη μπορεί να γίνει η γενίκευση αν δεν δεις τις ισχύουσες συνθήκες κατά περίπτωση. Χαίρομαι που το αντιλαμβάνεσαι.

Περί των κινήτρων του κόσμου να μου επιτρέψεις να δηλώσω μερική άγνοια, επειδή δεν έχω κάνει κάποια σχετική μελέτη. Αν τώρα εσύ ξέρεις κάτι παραπάνω... να σε δεχτώ. Συμφωνώ πάντως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία αν θέλουμε να υποθέσουμε σχετικά με την κίνηση του κόσμου. Απλώς το παράδειγμα που μου έρχεται δεν είναι της Σοβιετικής επανάστασης αλλά του 3ου Ράιχ και θα στο εξηγήσω:
-Στη Ρωσία απεγνωσμένοι αγρότες στα πρόθυρα της λιμοκτονίας ωθήθηκαν από μια "φωτισμένη πρωτοπορία" στην ανατροπή μιας δυναστείας. Έτσι, από τη φάση της μοναρχίας προσπάθησαν να πάνε κατευθείαν στη φάση της δικατορίας του προλεταριάτου, χωρίς να μεσολαβήσει ο καπιταλισμός. Αλλά επειδή οι κοινωνικές φάσεις έχουν αλληλουχία, η προσπάθεια εκεί πέρα απέτυχε.
-Στη Γερμανία εξαθλιωμένοι μικροαστοί ωθήθηκαν από μια "φωτισμένη πρωτοπορία" σε κυνήγι μαγισσών προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Εσύ τι από τα δυο βλέπεις πιθανότερο σήμερα;

user with hip nickname είπε...

Δεν ξέρω αν σκοπός του ΠΑΜΕ ήταν να περιφρουρήσει την Βουλή, αυτό ήταν σίγουρα αποτέλεσμα, δε γνωρίζω αν ήταν αυτοσκοπός, αν ξέρεις κάτι που δεν ξέρω δεκτόν. Σίγουρα σκοπός του ήταν να φανεί ότι ήταν εκεί, να δείξει την ισχύ του, και η σκληρή περιφρούρηση ήταν κάτι που ενήργησε ενάντια στον κόσμο, όμως είναι κάτι που έχει ούτως ή άλλως ανεξαρτήτως θέσεώς του στο δρόμο.

Επίσης, φορές που το ΠΑΜΕ δεν περιφρουρούσε τη Βουλή, κανείς δεν μπήκε μέσα. Και οι Α/Α μπορεί να έχουν σκοπό να μπουν στη Βουλή, σίγουρα πάντως των συγκεκριμένων που πετούσανε μάρμαρα στο ΠΑΜΕ αυτοσκοπός δεν ήταν. Ούτε την υποστήριξη των ίδιων τους των "συντρόφων" (αν δεχτούμε ότι αυτοί οι τύποι ήταν όντως Α/Α) δεν είχαν, καθώς και Α/Α μέσα στους υπόλοιπους προσπάθησαν να τους εμποδίσουν.

Γενικότερα δε νομίζω ότι απλώς ήταν 500 άτομα τόσο συνειδητοποιημένα και αποφασισμένα άτομα με σχέδιο να καταλύσουν το αστικό κράτος, που ήταν τόσο πεισμένα για τον σκοπό αυτό ώστε έριξαν μολότωφ και πέτρες σε ό,τι τους στάθηκε εμπόδιο.

Για τα άτομα που πατούσαν κάτω, σε μια θεωρητική βάση είναι λάθος. Όμως σου λέω, εάν ήμουν στην περιφρούρηση του ΠΑΜΕ και έβλεπα τον διπλανό μου να τρώει μάρμαρο κατακέφαλα, θα έλεγα στους υπόλοιπους "γαμήστε τους". Λογικά είναι λάθος, όμως εκείνη την ώρα κυριαρχεί το συναίσθημα. Αν θες είναι και θέμα δυναμικής, και θέμα ασφάλειας του κάθε μέλους του ΠΑΜΕ: πρέπει ο κάθε άνθρωπος που συσπειρώνεται εκεί να γνωρίζει ότι είναι ασφαλής και ότι δεν πρόκειται

Αυτός που βγήκε νικητής ήταν το αστικό κράτος όντως, όχι όμως επειδή η Βουλή εκείνη τη μέρα κινδύνευε: (αν μη τι άλλο ουδέποτε υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εισβολής από την μάζα του κόσμου που βρισκότανε εκεί) νικητής ήταν καθώς έστρεψε το ενδιαφέρον του κόσμου από το πλήθος των διαδηλωτών και τον θάνατο ενός ανθρώπου στα επεισόδια μεταξύ ΠΑΜΕτζήδων και κουκουλοφόρων.

Το ΠΑΜΕ από την άλλη είχε μια μικρή "νίκη" (αν και είναι λάθος χαρακτηρισισμός κατά τη γνώμη μου), καθώς βρήκε πάτημα να πει για "οργανωμένη επίθεση στο ΠΑΜΕ και στο εργατικό κίνημα", να δηλώσει ότι "μας φοβούνται γι' αυτό μας επιτίθετνται" και να πει για ακόμη μια φορά ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη ανατροπής, καλύπτοντας έτσι ακόμη μια φορά ίσως το πολιτικό του κενό.

Στα άλλα:

Η κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή το σύστημα είναι τεράστια, πολύ βαθιά ίσως μεγαλύτερη από ποτέ. Η επαναφορά του είναι δυνατή μόνο με πόλεμο μεγάλων διαστάσεων (όπως και κάθε φορά στην ιστορία). Ειρηνική επαναφορά σε πρότερη κατάσταση δεν υπάρχει.

Το θέμα είναι να το καταλάβει αυτό ο κόσμος.

Στο τέλος μιλάς για δυο διαφορετικές καταστάσεις. Το τί θα συμβεί είναι ξεκάθαρα θέμα της αριστεράς στη χώρα(όσο απόλυτο και αν ακούγεται αυτό).Στην Γερμανία υπήρξε άνοδος του ναζισμού, λόγω πολύ συγκεκριμένων λανθασμένων επιλογών της.

The Motorcycle boy είπε...

Το οτι το ΠΑΜΕ σκόπευε να "περικυκλώσει τη βουλή και να επιτρέψει την είσοδο των βουλευτών" (άρα να περιφρουρήσει τη βουλή) το άκουσα από τον Ζιώγα, τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ -εγώ από πού αλλού να το ξέρω;

Δεν είπα εγώ οτι θα έμπαινε κανένας μέσα στη Βουλή -άλλωστε το έγραψα και στο ποστ οτι τον Ιούνιο, ο αποτυχημένος αποκλεισμός της Βουλής μάλλον στοίχισε την αποδυνάμωση του "κινήματος των Αγανακτισμένων". Είπα όμως οτι η εμπλοκή του ΠΑΜΕ αποπροσανατόλισε την κουβέντα -την πήγε από το νομοσχέδιο στο ξύλο Α/Α και ΠΑΜΕ. Πράγμα στο οποίο, νομίζω, συμφωνούμε.
Και μη μου πεις οτι οι Α/Α αποπροσανατολίζουν την κουβέντα με τη μόνιμη προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένταση γιατί (όπως έχω γράψει παραπάνω) διαδήλωση χωρίς ένταση δεν παίζει στα δελτία ούτε για τρίλεπτο.

Κοίταξε τώρα κάτι -το οποίο βέβαια είναι η προσωπική μου εμπειρία από τις διαδηλώσεις και μπορείς κάλλιστα να το θεωρήσεις μαλακία: άλλο πράγμα το να υπερασπίζεσαι τη θέση σου και να αμύνεσαι κι άλλο να λιντσάρεις κόσμο. Άλλο πράγμα το ντου κι άλλο να ξεμοναχιάζεις κάποιον και να τον λιώνεις. Κι εκεί ακριβώς είναι η διαφοροποίηση του ανθρώπου από τον μπάτσο -ο άνθρωπος αμύνεται κι ο μπάτσος ποδοπατάει. Δεν χωράνε σ΄αυτά θεωρίες, μιλάμε για την πρακτική στο δρόμο. Αν την ασπάζεσαι έχει καλώς, αλλιώς είσαι ιδεολογικός μου αντίπαλος (όχι εσύ -γενικά το λέω). Και γι΄αυτό άλλωστε την έχω χωθεί ένα κάρο φορές στην πρακτική του Α/Α χώρου -μη νομίζεις οτι κατηγορώ μόνο τα ΚΝΑΤ.

Το αστικό κράτος περιλαμβάνει και τα κόμματα της βουλής (αν διαβάσεις τα αποσπάσματα από τον Καστοριάδη που αντέγραψα στο προηγούμενο, από αυτό, ποστ θα το δεις εμπεριστατωμένα) -συμφωνώ λοιπόν οτι το αστικό κράτος βγήκε νικητής. Συμφωνώ επίσης οτι δεν υπήρχε περίπτωση να μπουν στη βουλή αν έλειπε το ΠΑΜΕ, κάτσε, θα στο κάνω λύσσα! Έχω την εντύπωση οτι αν κάποιος έμπαινε αυτό το διάστημα στη Βουλή θα ήταν οι φασίστες με τα τανκς! Αλλά ακόμα κι αυτό δεν δικαιώνει το ΠΑΜΕ να κάνει τον χωροφύλακα. Ειδικά το ΠΑΜΕ που προετοίμαζε πάντα (ως ΚΚΕ) τον δρόμο της κάθε καλής χούντας στη χώρα!

Ο θάνατος του ανθρώπου (λυπηρό γεγονός όντως) δεν είχε ΚΑΜΙΑ σχέση με τα γεγονότα ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΟΤΙ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ. Η καπηλεία του θανάτου του όμως από τα κόμματα είναι σιχαμερή. Κι ακόμα πιο σιχαμερό ήταν το παιχνιδάκι να παρουσιάστει ένας άνθρωπος που πέθανε στο Ζάππειο (ίσως στην άκρη της περιφρούρησης) σαν πρώτη μούρη έξω από τη Βουλή! Αίσχος στο οποίο, φυσικά, συμμετείχαν και τα κανάλια με ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ φωτογραφία.

Εδώ και 2 χρόνια περίπου (από την αρχή της κρίσης) έχω γράψει ένα ποστ στο οποίο λέω οτι τέτοιου είδους κρίσεις παλιότερα λύνονταν με πόλεμο. Δεν διαφωνώ λοιπόν σ΄αυτό που λες (και οι συνθήκες ήδη προετοιμάζονται με τους μαλακοΚύπριους και τους "αδερφούς μας" τους Ισραηλινούς) αλλά βλέπω οτι γίνεται μια προσπάθεια να αποφευχθεί η σύρραξη και να γίνει η μετάβαση με άλλο τρόπο. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

Συμφωνώ 1000% με αυτό που γράφεις: "Στην Γερμανία υπήρξε άνοδος του ναζισμού, λόγω πολύ συγκεκριμένων λανθασμένων επιλογών τής αριστεράς". Γι΄αυτό λέω οτι είμαστε πιο "κοντά" στο ιστορικό προηγούμενο της ανόδου του Ναζισμού παρά στη Ρωσική επανάσταση.

McZab είπε...

Από τις λίγες φορές που συμφωνώ με ποσοστό άνω του 75% με τα γραφόμενά σου boy...
(άργησα λίγο λόγω υποχρεώσεων (όχι δεν με συλλάβανε) αλλά έπρεπε να το πω, τα σχόλια δεν τα διάβασα ακόμα)

The Motorcycle boy είπε...

Mc φίλε μου -σου υπόσχομαι οτι δεν θα το ξανακάνω! χεχεχεχε

Αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα να διαφωνήσεις με τα σχόλιά μου, ε;

McZab είπε...

Την πάτησες μάγκα, όσο διαβάζω ανεβαίνει το ποσοστό...

Άσε που σε "σύστησα" σε κάτι φιλαράκια και συμφωνούν κι αυτοί...

(Αυτούς τους πείραξε το άλλο μαγαζί που τα έχωνες στον Παύλο αλλά δεν με πολυνοιάζει, τους αγαπώ οπότε τους παιδεύω...)

The Motorcycle boy είπε...

Την πατήσαμε κι οι δυο φαίνεται! Φαντάσου σε τι χαλεπούς καιρούς έχουμε φτάσει, χεχεχεχε.

Παύλος όταν λέμε εννοούμε Σιδηρόπουλος; Του ανθρώπου έχω όλους τους δίσκους και τον είχα δει πάνω 20 φορές, μου άρεσε λοιπόν. Αλλά αυτό δε σημαίνει οτι δεν ήταν εντελώς '70s, ούτε οτι δεν ήταν εντελώς στόκος όταν μίλαγε! Όσοι τον θυμούνται το ξέρουν -αν τώρα οι νεότεροι γουστάρουν να θεοποιούν, τι να γίνει; Συμβαίνουν αυτά.

McZab είπε...

Ναι, ναι για τον Σιδηρόπουλο λέγαμε. 'Ντάξει μωρέ και μένα μου αρέσει, και σένα σου αρέσει και αυτά λέγονται για να γίνεται και κουβέντα. Τέλος πάντων άστα για το άλλο μαγαζί αυτά...

Κοίτα, για να σε τσιγκλίσω και μόνο θα σου πω ότι συμφωνώ με τα γραφόμενα διότι τον τελευταίο καιρό μου τα έλεγες πολύ peace και σαολίν κατάσταση, και η βία δεν βοηθά και τα ρέστα. Μπορεί να φταίνε οι παρέες σου (σου κλείνω το μάτι τώρα κι ας μη με βλέπεις), αλλά πάντως η πραγματικότητα, με ΚΚΕ ή χωρίς, φροντίζει να μας θυμίζει καθημερινά ότι ακόμα και το Κράτος το οποίο διαθέτει πλέον τα πλείστα όσα όπλα εξημέρωσης και εκ-προβατισμού, στα σκούρα καταφεύγει στην παλιά καλή συνταγή του ανελέητου ξύλου.
Εμείς που δεν διαθέτουμε και τόσα όπλα και καθόλου δεν μας αρέσει ο πολιτικός καθωσπρεπισμός του κώλου που τόσο της μοδός έχει γίνει, γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι η μόνη αποτελεσματική (προσοχή στο επίθετο παρακαλώ) διέξοδος είναι η βίαιη;

The Motorcycle boy είπε...

Δεν είπα ποτέ οτι η βία δεν βοηθάει (αυτό είναι τόσο γενικό που δεν σημαίνει τίποτα), είπα και επιμένω οτι η βία άνευ σκοπού είναι αυνανισμός.

Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι η βίαιη; Διέξοδος ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ; Επειδή, αν είναι να βγω από τη σημερινή μηντιακή ολιγαρχία για να μπω σε δικτατορία -άστο, δε θα πάρω! Και δεν υπάρχει λόγος να ανοίγουν κεφάλια δηλαδή -δες το παράδειγμα της Αιγύπτου. Σκοτωθήκανε τόσοι άνθρωποι για να έρθουν οι στρατόκαβλοι να κάνουν τεστ παρθενίας! Ε, δεν είμαι φίλος.

The Motorcycle boy είπε...

Κι αφού σας αρέσει ο Παυλάκης να τσιτάρω κάτι δικό του: Βρε πρόσεχε μ΄αυτούς τους τρελούς/ που τ΄όνειρό τους είναι να μη ζουν/ και για επάγγελμά τους δηλώνουν "ο σώζων λαούς".
Μπας και θυμάσαι για ποιον το έλεγε;

McZab είπε...

Εντάξει είπα να σε τσιγκλίσω και το κατάφερα προφανώς...
Οτιδήποτε άνευ σκοπού είναι αυνανισμός, όχι μόνο η βία.
Εκτός αυτού το να το λέμε είναι πλεονασμός μιας και η βία είναι εργαλείο και όχι στόχος. Άρα ας μη συζητάμε το προφανές, μιας και όταν η βία παύει να είναι εργαλείο και γίνεται στόχος αυθύπαρκτος, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Διέξοδος προς τη λαική κυριαρχία, τον ελευθεριακό σοσιαλισμό ρε boy, προς τα πού; Προς την άνοδο της ΝΔ με αυτοδύναμη κυβέρνηση; Αφού είπαμε ότι συμφωνούμε, γιατί αναρωτιέσαι και το παιδεύεις;
Η ανατροπή της παρούσας κυβέρνησης πρέπει να θεωρείται ένα μικρό ενδιάμεσο στάδιο άνευ σημασίας μέχρι την τελικό προορισμό που ανέφερα.
Για αυτόν λοιπόν τον προορισμό θεωρώ ότι ο πλέον σύντομος και αποτελεσματικός δρόμος είναι ο βίαιος.

ΥΓ. Boy δεν είμαι νετσαγεφικός, δεν είμαι serial killer, δεν τη βρίσκω με ανοιγμένα κεφάλια ούτε με τα τεστ παρθενίας...Μιλάω για αναγκαστική λύση, όχι για επιλογή. Πώς λέει ο ΓΑΠ τόσο καιρό περί μονοδρόμου; Ε, έτσι κι εγώ!

McZab είπε...

Ω Μίκη Μίκη Μάους ευφυή, ω Μίκη Μίκη άξιον εστί
για πάρτη σου ένα ροκ εν ρολ με 12 μετράκια από σολ
Μια τούρτα αλά κρεμ σοκολά την ώρα που λες τα πολλά
που με χέρια ψηλά το παίζεις ο Μπαχ και καλά

The Motorcycle boy είπε...

Καλά -η τέχνη άνευ σκοπού μπορεί και να μην είναι αυνανισμός, άσε που καμιά φορά ο αυνανισμός είναι καλύτερος ακόμα κι από την επανάσταση, χεχεχεχε.

Σοβαρά τώρα, εγώ είμαι υπέρ σε όλα αυτά, λαϊκή κυριαρχία, σοσιαλισμός, κολλεκτιβισμός (μέχρι και στον γυμνισμό μέσα είμαι αρκεί να μην έχει γυαλιά η παραλία). Όμως αδερφέ μου βλέπεις κανέναν απ΄αυτούς που διαδηλώνουν εκεί έξω να τα θέλει; Προφανώς εξαιρώ ένα Χ ποσοστό των Α/Α -για τους υπόλοιπους μιλάω. Γιατί εγώ βλέπω οτι αυτό που θέλουν είναι επιστροφή στις παλιές καλές μέρες. Κι αν (υπόθεση εργασίας) ένας κοντός φούφουτος τους το εγγυηθεί -καλώστονα, καλώστονα, πάρε βεργούλα διώχτονα μετά.

Διότι αδερφέ μου η επανάσταση δεν είναι μονόδρομος -χωματόδρομος είναι. Ούτε αναγκαστική λύση -η επανάσταση είναι η καλύτερη λύση.

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι