Τρίτη, Μαρτίου 27, 2012

Γιατί δεν πήγε στην παρέλαση ο Τζαμέλ Αμπντούν;

Πάει –πέρασε κι αυτή η 25η Μαρτίου και η επανάσταση δεν ήρθε. Ο αγανακτισμένος λαός δεν κρέμασε τους πολιτικούς (κι ας τους είχε μαζεμένους σε μια εξέδρα), οι μελανοχιτώνες με τα κοντομάνικα δεν παρέλασαν δίπλα στ΄αδέρφια τους τα καταδρόμια, οι πλαστικές σημαιούλες δεν κουνήθηκαν. Θα πεις, συμβαίνουν αυτά –είδε ο αγανακτισμένος τον Ματατζή και μαζεύτηκε, άλλωστε από αρχαιοτάτων χρόνων τα ΜΑΤ ήταν «ο ανθός της ελληνικής νεολαίας», δεν κάνει να τα βάζουμε μαζί τους, εργαζόμενα παιδιά –πηλοφόρι το γκλοπ, για το μεροκάματο...


Αυτό όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η νεκρανάσταση της εθνικής επετείου σε βαθμό που ούτε ο Γιώργης ο καραμπουζουκλής (ο επιλεγόμενος και Γιός του Αητού) δεν θα το πίστευε. Η εμπειρία μου με τη νεκρανάσταση της επετείου ξεκίνησε Παρασκευή πρωί, όταν πήγα στη γιορτή του σχολείου της κόρης μου. Κάνανε εκεί μια επετειακή παράσταση σκέτο Ηρώδειο (απ΄αυτές δηλαδή που εύχεσαι να υπήρχε Ηρώδης και να κρύβανε οι γονείς τα παιδιά κι όχι να τα αφήνουν πάνω στη σκηνή να βασανίζονται). Πριν την παράσταση βγήκε η Διευθύντρια του σχολείου, μας μίλησε για το νόημα της εθνικής εορτής που συγκλόνισε την οικουμένη γιατί «ποτέ τόσο λίγοι δεν έκαναν τόσα πολλά». Βέβαια, εγώ θυμάμαι οτι οι «τόσο λίγοι» δεν έκαναν σχεδόν τίποτα περισσότερο τότε από το να πλακωθούν μεταξύ τους όσο ο Ιμπραήμ κι ο Κιουταχής τους μακέλευαν με την ησυχία τους κι αν δεν έρχονταν οι Μεγάλες Δυνάμεις (ναι, αυτοί οι μνημονιακοί κατακτητές) δεν θα τη γιορτάζαμε τώρα την ιστορική επέτειο! Ο κόσμος χειροκρότησε τη Διευθύντρια η οποία, σαν κανονική ντίβα της παραλιακής, πέρασε το μικρόφωνο σε κάτι πιτσιρίκια των μπροστινών θέσεων που είπαν οτι «νικήσαμε τους Τούρκους που μας είχαν σκλαβωμένους» -ένα μάλιστα πιτσιρίκι πρόσθεσε: «και μετά τους σκλαβώσαμε εμείς» για να πέσει σύννεφο το χειροκρότημα από τους μεγάλους! Δυστυχώς δεν βρέθηκε ούτε ένας να υπενθυμίσει οτι πριν κάνα χρόνο κερδίσαμε για μια ακόμα φορά τους Τούρκους στο Φάληρο, στο «Καραϊσκάκη» –με ενόχλησε λίγο αυτό το κενό στο μορφωτικό πρόγραμμα του σχολείου, το παραδέχομαι.
Τα παιδάκια στη σκηνή ήταν ντυμένα τσολιαδάκια, καραγκούνες –ήταν κι ένας ντυμένος μάγος της Ανατολής (Ρήγας Φεραίος, μου είπαν όταν ρώτησα) και κάποιον τον είχαν ντύσει Αρλεκίνο (Αλέξανδρος Υψηλάντης –μα ντιπ ανιστόρητος είσαι;) Και τραγουδάγανε το «10 παλικάρια στήσανε χορό» -οι γονείς σιγοντάρανε από κάτω με παλαμάκια, έτσι, για να σκάει από τη ζήλια του ο Νταλάρας!

Η κόρη μου πήγε με το ζόρι στη γιορτή, επειδή της είχαν δώσει ένα ρόλο αφηγήτριας –δεν ήθελε να ντυθεί καραγκούνα και όταν ακούει περί ΄21 βγάζει σπυράκια, φταίει το οτι διδάσκονται στην τάξη της για την επανάσταση. Διαβάζω καμιά φορά μαζί της, έχω δει το βιβλίο της –αυτό το παλιό που προϋπήρχε του επίμαχου της Ρεπούση και το επανέφεραν. Δεν ξέρω τι έγραφε το βιβλίο της Ρεπούση και της ομάδας της αλλά το βιβλίο που διδάσκονται τώρα τα παιδιά είναι ένα κορυφαίο αίσχος –μου είναι αδύνατο να προσδιορίσω τις σχέσεις της συγγραφικής ομάδας με αντικείμενα όπως η ιστορία ή η εκπαίδευση. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια συρραφή λογυδρίων επιπέδου χουντικού κοινοτάρχη –τα γεγονότα παρατίθεται ξερά, πομπώδη και ασύνδετα. Κορυφαία φράση του βιβλίου: «οι κλέφτες ζούσαν στα βουνά και εξασκούνταν στο λιθάρι και στο πήδημα»!

Μετά την ανατριχιαστική αυτή γιορτή γυρίσαμε σπίτι όπου διάβασα τις πομπώδεις δηλώσεις των αντιστασιακών δημογερόντων –περί του ΄21 που ανήκει στον λαό, περί της αδάμαστης θέλησης που δαμάστηκε, περί των Ευρωπαίων κατακτητών...
Να τα πούμε με απλά λόγια;

Κατά πρώτον η ιστορική 25η Μαρτίου δεν υπήρχε –ο εορτασμός ήταν ένα εφεύρημα (ποιητική αδεία που λέμε) για να εορτάζεται η επανάσταση την ίδια μέρα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (σε πρώτο επίπεδο αυτό παρομοιάζει τα καλά νέα για την επικείμενη  γέννηση του Χριστού με τα καλά νέα για την επικείμενη  γέννηση του ελληνικού κράτους –κάποιος υπερφίαλος μεγαλοϊδεατισμός νομίζω!)

Κατά δεύτερον, οι ηρωικοί Έλληνες που αγωνίζονταν για την ελευθερία είχαν ήδη συνειδητοποιηθεί πολιτικά πριν καν απελευθερωθούν, φτιάχνοντας τα πρώτα κόμματα με τα γλαφυρά (και ανεξάρτητα) ονόματα: Γαλλικό, Ρωσικό και Αγγλικό.

Κατά τρίτον, οι παραπάνω ηρωικοί Έλληνες προτίμησαν να αλληλοσφαγούν από το να πολεμάνε τους Τούρκους και χρειάστηκε η επέμβαση των μητρικών εταιρειών των κομμάτων, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας δηλαδή, προκειμένου να ηττηθούν οι Τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις.

Κατά τέταρτον, οι πρωτεργάτες του αγώνα ανήκαν στην κατηγορία «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ». Αρβανίτες, Μολδαβοί, Ρουμάνοι και άλλες εθνότητες –απόγονοι των οποίων πέφτουν, σήμερα, κατά κόρον θύματα ρατσιστικών επιθέσεων από τα ίδια εκείνα άτομα που θεοποιούν το ΄21!

Έχω λοιπόν την απορία (αφήνοντας στην άκρη τη ρατσιστική στραβομάρα): γιατί τόσος κόσμος ήθελε να γιορτάσει την επανάσταση του ΄21 διαμαρτυρόμενος για τις σημερινές «επεμβάσεις των ξένων» στη χώρα μας; Να μου έλεγες οτι θα βγαίνανε να διαμαρτυρηθούν επειδή μπλέκονται οι ξένοι στα δικά μας από αρχαιοτάτων –να το καταλάβω! Αλλά το να βρίζεις τη Μέρκελ στην πλατεία Κάνιγγος μού κάνει κάπως σχιζοφρενικό.

Έγραψα «σχιζοφρενικό» και θυμήθηκα τις επικείμενες εκλογές! Αυτές που όλοι περιμένουν μετά μανίας –διαμαρτύρονται μάλιστα που τις καθυστερεί η χούντα του Πασόκ! Το κουβεντιάζαμε και με τον φίλο μου τον Παναγιώτη τις προάλλες κι έλεγε οτι θα τις αναβάλουν πάλι –φοβόταν επεισόδια την 25η Μαρτίου και αυτό θα τους πρόσφερε επαρκή δικαιολογία αναβολής. Διαφωνούσα μαζί του –γιατί να τις αναβάλλουν τις εκλογές; Τι έχουν να φοβηθούν;

Η τωρινή κυβέρνηση (Πασόκ-ΝΔ-Λάος εσωτερικού) δεν στέκεται ούτε με τσιμεντενέσεις –εκεί που κάποτε το παίζανε όλοι αντιμνημονιακοί τώρα ψάχνουν ποια είναι «τα μνημονιακά άρθρα» σε κάθε νομοσχέδιο για να ψηφίσουν μόνο αυτά! Χρειάζονται λοιπόν «νωπή λαϊκή εντολή» (όπως λέμε ζώντα ζώα και νωπό κρέας) για να προχωρήσουν, άρα εκλογές. Και όλοι τις θέλουν, εδώ που τα λέμε.

Το Πασόκ γιατί έχει καινούργιο αρχηγό (να αναφέρω εδώ οτι οι περισσότεροι πολιτικοί μού είναι απεχθείς αλλά υπάρχουν τρεις που με τρομάζουν: ο Βενιζέλος, ο Βορίδης και η Μπακογιάννη) και θέλει να κάνει restart.
Η Ν.Δ. γιατί προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Το ΚΚΕ και ο Σύριζα επειδή φαίνονται να πιάνουν μεγάλα νούμερα (τους λες και ψηφοφόρους άμα θέλεις).
Ο Δημοκρατικός Αριστερός Κουβέλης επειδή έχει μαζέψει τους δημοκρατικούς αριστερούς Πασόκους.
Ο Καμμένος επειδή έχει εξασφαλίσει τη βοήθεια της Παναγίας (αλλά δεν ξέρει για πόσο ακόμα).
Το Λάος επειδή αν αργήσουν κι άλλο οι εκλογές θα κατέβει μονοπρόσωπο (ο Καρατζαφέρης μόνος του δηλαδή).
Το Καζακιστάν επειδή ακόμα περνάει η μπογιά του και έχει την ευχή της Παναγίας για τυχόν συνεργασία με τον Καμμένο.
Οι Οικολόγοι γιατί οι εκλογές κάνουν καλό στο περιβάλλον.
Οι φασίστες επειδή μυρίστηκαν πρόσφορους μαλάκες που κυκλοφορούν αδέσποτοι.
Η Ντόρα γιατί είναι γυναίκα του κεφιού.
Η Λούκα γιατί αδημονεί να συνεργαστεί.
Κι αν ξεχνάω κάποιον, αυτός ο κάποιος δεν ξεχνάει σίγουρα τις εκλογές!

Εκλογές λοιπόν. Με προεκλογικά κολπάκια τύπου «στρατόπεδα συγκέντρωσης» από τον Χρυσοχοϊδη –τι διάολο! Να μη μονοπωλούν οι άλλοι τον ναζισμό! Με απελευθέρωση των ιδιοκτητών ταξί από τον Βορίδη και ερμητικό κλείσιμο των αδειών ταξί βεβαίως! Με μπλοκάρισμα της κατάργησης των άχρηστων οργανισμών του Δημοσίου από τη ΝΔ! Με καταγγελία (πάλι από τη ΝΔ) προεκλογικών προσλήψεων συμβασιούχων τις οποίες κάνει ο Βορίδης! Με υποσχέσεις για περιορισμό της φορολόγησης, για έξοδο από το μνημόνιο, για απέλαση των μεταναστών... Υποσχέσεις.

Και ο μαλάκας από κάτω χάσκει περιμένοντας να δει κρεμάλες στο Σύνταγμα, ελικόπτερα να φυγαδεύουν τον Παπανδρέου και συγκυβέρνηση Καμμένου—Καζάκη-Παπαρήγα! Κάπως έτσι θα πάει να ψηφίσει ή μπορεί και να μην πάει. Μπορεί να είναι καλή η μέρα, ηλιόλουστη –και να προτιμήσει κάνα ταβερνείο στα εξοχάς, έλα μωρέ τώρα, τίποτα δεν πρόκειται ν΄αλλάξει, εγώ μόνος μου τι μπορώ να κάνω;

Κι από την επομένη, όταν η κυβέρνηση θα είναι ΝΔ-Πασόκ με ολίγη από Κουβέλη ή Λούκα, ή Καμμένο (στην καλύτερη χειρότερη περίπτωση) θα ξαναβγεί ο μαλάκας να φωνάξει αλλά δεν θα έχει πού να τα πει. Κι έτσι θα εξακολουθήσει να κοιτάει την πάρτη του, να κλέβει γιατί όλοι κλέβουν, να γαμάει τον διπλανό του για να μην τον γαμήσει αυτός, να ζει ελληνοπρεπώς με δυο λόγια.

Φυσικά –για όλα αυτά, κάποιος άλλος θα φταίει. Οι ξένοι, οι πολιτικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι λεωφοριατζήδες, ο Βαρδινογιάννης, ο Βγενόπουλος, ο Νοτιάς, ο Ζαγοράκης, ο Κωστόπουλος, ο Νταλάρας, ο Λέτο, ο Σπανούλης ή ακόμα κι ο Αμπντούν που είναι συνηθισμένος να φορτώνεται τα κρίματα του κόσμου ως φτωχός Αλγερινός.

Κι η επανάσταση ακόμα δε λέει να κατηφορίσει κατά τα μέρη μας η καργιόλα!

60 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

Ανώνυμος είπε...

Eisai korufh re pousth!
Xehases kai diaforous tourkalbanous, bosnious kai diaforous allous pou polemhsan, opws epishs kai diaforous ellhnes pou tous anagkasan na pane me tous tourkous (o mpakolas htan tetois)elew mauromixalh kai allwn.

exoume duo etoima kalogrammena kai episthmonika tekmhriwmena pou mono na ekdw8oun mazika xreiazetai kai na didaskontai. To ena tou Skarimpa (to 21 kai h alh8eia tou; den exei kai pneumatika dikaiwmata pisteuw) kai to allo ta kapakia tou Papagiwrgh. Oute kainourgia biblia oute tipota.

Giati tosh malakia kai propaganda se auth th xwra?rhtorikh h erwthsh 8a elege h berardina, den xreiazetai apanthsh

Pantelis

The Motorcycle boy είπε...

Παντελή, οι Τουρκαλαβανοί ήταν οι Αρβανίτες (μια μερίδα τους έστω) αν δεν κάνω λάθος. Η μεγάλη πλάκα εκεί πέρα είναι βέβαια με τους Σουλιώτες και τον Αλή Πασά, άπαντες Αλβανοί και μάλιστα ο Αλή Πασάς από το Τεπελένι, αλλά εμείς ήμασταν με τους Σουλιώτες, χαχαχαχα.

Του Σκαρίμπα είναι όντως πολύ καλό, για τον Παπαγιώργη έχω κάποιες επιφυλάξεις -βιβλία γενικώς υπάρχουν και πολλά και καλά. Όμως εδώ πέρα ασχολούνται με το αν πνίγηκε κόσμος λόγω συνωστισμού στη Σμύρνη ή αν τους σπρώχνανε οι Τσέτες (λες και είπε κανείς οτι ο συνωστισμός στο λιμάνι γινόταν επειδή είχαν έρθει τα καινούργια i-pod κι όχι επειδή τους κυνηγάγανε!)
Πάντως όταν βλέπω οτι ο Γλέζος μετά την τελευταία του αντιμνημονιακή δήλωση παρομοιάζεται με τον αρχηγό του Ρωσικού (αν δεν κάνω λάθος) κόμματος Κολοκοτρώνη καταλαβαίνω οτι σε αυτόν τον τόπο έχουμε ΚΑΙ μνήμη ΚΑΙ κρίση. Υστερίας.

Ανώνυμος είπε...

alloi oi arbanites alloi oi tourkalbanoi nomizw, uphrxan arbanitika tagmata apo to buzantio kiolas, 11o aiwna, den 8umami akribws. Tespa oi tourkalbanoi htan mousoulmanoi enw oi arbanites xristianoi, pantws kai oi duo tous polu pio eleu8eres proswpikothtes apo pollous periousious ellhnes, gamw th fara mou (eimai kai arbaniths kata to ena tetarto kai ta upoloipa apo Xrisso, Anabra Gouras, Karpa8o, Argos, gamw ta mpastarda etsi?).

Ta kapakia nomizw einai spoudaio biblio, alla opws eipes uparxoun kai alla kala.

Allh mia erwthsh, otan pas sto sxoleio ths korhs sou kai milas me tous ka8hghtes ths, ti les?prepei na se exoun parei xampari kai na klanoun mentes?

Gelaw mono me thn idea suzhthshs dikias sou kai ths dieu8untrias!

Xairetismata polla
Pantelis

The Motorcycle boy είπε...

Οι Τουρκαλβανοί ήταν Αρβανίτες που τούρκεψαν αν τα θυμάμαι καλά, όπως οι Τουρκοκρητικοί για παράδειγμα. Γενικώς αγριάνθρωποι και νομάδες -γι΄αυτό και είχαν καβατζάρει το Σούλι, οι Αρβανίτες.

Εγώ, απ΄οτι έχω μάθει κρατάω από καλό Πελοποννησιακό φύλο (δηλαδή από Αιγύπτιους του Ιμπραίμ) από τη μια μεριά κι από κάτι υπολείμματα Μαλτέζων καιροσκόπων που ανακατεύτηκαν με Μικρασιάτες φονιάδες από την άλλη (δεν κάνω πλάκα -ο προπάππος μου είχε σκοτώσει κάποιον εκεί πέρα και έφτασε στην Πελοπόννησο κυνηγημένος για να μην τον κρεμάσουν).

Δεν είναι καθηγητές -δάσκαλοι είναι, δημοτικό πάει η μικρή. Ευτυχώς έχει μια καλή δασκάλα αλλά με αυτή που της κάνει ιστορία πήγα μια φορά να τσακωθώ -δεν έκατσε όμως λόγω άνοιας.
"Δεν διαβάζει η κόρη σας", μου λέει.
"Τι να διαβάσει;" της λέω. "Αφού το βιβλίο δεν διαβάζεται!"
"Μην το λέτε! Αυτό το βιβλίο είναι καλύτερο από το προηγούμενο!" μου απαντάει.
"Μα, αυτό δεν είναι το προηγούμενο;" απορώ ο μαλάκας.
"Να της τα εξηγείτε, να μην παπαγαλίζει", λέει η δασκάλα.
"Τι να της εξηγήσω; Αφού μέσα σε μια σελίδα έχει την έξοδο του Μεσολογγίου, την καταστροφή των Ψαρών και της Χίου, τη μάχη του Πέτα, την ανατίναξη της ναυρχίδας από τον Κανάρη, τη νίλα του Δράμαλη και τα Δερβενάκια!" απορώ ο μαλάκας εγώ.
"Ε, να τη βάζετε να σημειώνει από δίπλα επικεφαλίδες", λέει η καλή παιδαγωγός.
"Και μετά;" απορώ.
"Μετά να τις μαθαίνει!"
"Παπαγαλία δηλαδή!"
"Ε, όχι παπαγαλία!"
Κάπου εκεί το παράτησα.
Με τη διευθύντριά της δεν έχω μιλήσει, αλλά έτυχε σε μια έκδρομη να μιλάω με την κόρη μου στο τηλέφωνο και να την ακούσω πώς φώναζε στα παιδιά στο πούλμαν και από τότε αποφεύγω κάθε πιθανότητα επαφής μαζί της γιατί όταν έχει να κάνει με εκφοβισμό παιδιών χάνω εύκολα την υπομονή μου.

ΓΛΑΥΚΟΣ είπε...

Αυτό είναι ρώσικη σαλάτα κι όχι ανάρτηση ...

ΓΛΑΥΚΟΣ είπε...

Έ και που'σαι ...αν κατηφορίσει η επανάσταση προς τα δω σφύρα να πάρουμε θέση...ξέρεις όπως στην παρέλαση, μπροστά μπροστά.

Ο Καλος Λυκος είπε...

...οι εξωγήινοι... γιατί ξέχασες τους εξωγήινους;

The Motorcycle boy είπε...

Γλαύκε, ειδικότης μου οι σαλάτες, αδύνατο σημείο μου οι αναρτήσεις καθότι τυγχάνω ειδικός στις καταρτίσεις, χεχεχε.
Και η επανάσταση ως γνωστόν γαμιέται...

Λύκε -έχεις δηλαδή την εντύπωση οτι όσοι ανέφερα παραπάνω είναι γήινοι; Πολύ απελευθερωμένο σε βρίσκω!

DimosK. είπε...

Εγω ενα εχω να πω..στο χωριο μου οταν ηθελαν οι γεροι(μεχρι την ηλικια της μανας μου σαν κατωτερο οριο) να πουν κατι μυστικο, μιλαγαν αρβανιτικα!!
Και καθομουν ο μλκας να αναρωτιεμαι "στον πολεμο του 21 με ποιους ειμασταν εμεις..με εμας η με τους αλλους?"..Ειχα φαει τρελη (πατριωτικη) ηττα σαν πιτσιρικας!!
Και φυσικα οταν πηγαινα να ρωτησω "μα καλα οι Αρβανιτες,ηταν ελληνες?τουρκοι? φιλοι η εχθροι,η δασκαλα μου ελεγε αστα αστα αυτα!!
Ειδα και αποειδα και τους εγραψα γενκα στα ..τσαρουχια μου και δεν ξανασχοληθηκα!
Φυσικα αν ρωτησεις καποιον σημερα "ρε φιλε,ποτε ακριβως νικησαμε στο 21? εκει που που μας εκανε δαχτυλοσκοπηση ο Ιμπραημ ή εκει που μας εσωζαν (καταλαθος) στην Ναυμαχια του Ναυαρινο?" ,η απαντηση θα ειναι επισης "αστα αστα αυτα"..ρε αει σιχτιρ ουτε εθνικα υπερηφανοι δεν μπορουε να ειμαστε σε αυτον τον τοπο(μιας και στο αλλο εθνικο limit up,στην 28/10 κερδισαμε μονο το πρωτο ημιχρονο..στο β` χασαμε με κατεβασμενα παντελονια..αλλα φταιει ο διαιτητης που δεν το εληγε με τους Ιταλους κρατησε καθυστερησεις για να παιξουμε και με τους Γερμανους)

Unknown είπε...

Γενικά υπήρχαν μωαμεθανοί Αρβανίτες και χριστιανοί Αρβανίτες. Οι πρώτοι πολεμούσαν παρέα με τους Τούρκους και έμειναν στην ιστορία (κακώς) ως "Τουρκαλβανοί', ενώ οι δεύτεροι με τους Έλληνες και επειδή το "ΕλληνοΑλβανοί" δεν ακούγεται προφανώς καλά, τους βολέψαμε με ένα σκέτο "Αρβανίτες". Ο Κολοκοτρώνης είχε προσπαθήσει η επανάσταση να μετατραπεί σε Ελληνες-Αρβανιτες εναντίον Τούρκων, και ήθελε άλλωστε το νέο έθνος να είναι δίγλωσσο (Ελληνικά-Αρβανίτικα) και Δίθρησκο (Χριστιανικό-Μουσουλμάνικο), αλλά δεν τα κατάφερε και αν δεν ήταν αυτός που ήταν, είναι σίγουρο πως η Ελληνική Εκκλησία θα τον είχε αφορήσει.Τέλος με τους Σουλιώτες υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα, αφού ήταν δίγλωσσοι(Ελληνικά-Αρβανίτικα) και κανένας δεν ξέρει με σιγουριά αν ήταν Έλληνες ή Αρβανίτες, αλλά ήταν ορθόδοξοι (και φυσικά ότι είναι ορθόδοξο θεωρείται αυτομάτως και Ελληνικό), έχουν και ωραία ιστορία, οπότε τους βαφτίσαμε Έλληνες και ησυχάσαμε. Πάντως οι ίδιοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους Σουλιώτες, (και ούτε Έλληνες, ούτε Αρβανίτες) και επειδή ήταν επαγγελματίες πολεμιστές δεν είχαν κανένα πρόβλημα να λεηλατούν και τα χριστιανικά και τα μουσουλμάνικα γύρω χωριά για να ζήσουν, χωρίς να κάνουν διακρίσεις. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πως όσοι Σουλιώτες επέζησαν από τον Αλή Πασά (με μοναδική εξαίρεση το Μεσολόγγι, που άντεξε τόσο καιρό την πολιορκία κυρίας εξαιτίας κάποιων Σουλιωτών που ήταν μέσα), δεν βοήθησαν στην επανάσταση, καθώς θεωρούσαν πως δεν τους αφορούσε.
Όλα αυτά είναι παρμένα από τα βιβλία του Ραφαηλίδη "Κωμικοτραγική ιστορία του ελληνικού έθνους" (το οποίο αν προτείνοταν να διδαχθεί στα σχολεία θα προκαλούσε από μόνο του επανάσταση) και "Ιστορία των λαών των Βαλκανίων" (όπου αναλύεται και η ιστορία των Αρβανιτών και ο ρόλοσ τους στην επανάσταση του 21).

Ανώνυμος είπε...

Να πούμε, τόση ημιμαθής πολυλογία μαζεμένη δεν έχω ξαναδεί. Είσαι ο τύπος του ημιμαθή που με τρία βιβλιαράκια και μπόλικη προκατάληψη, νομίζει πως θα @@σει το σύμπαν. 1) Αν έλεγες του Κολοκοτρώνη που ήταν Αρβανίτης θα σε @@σε, 2) φέρε μου αποδείξεις πως οι Πελοποννήσιοι είναι απόγονοι Αιγυπτίων: ιστορικές, βιολογικές, γλωσσολογικές, 3) πολλή μεγάλη αξία έχεις δώσει στον παράγοντα "Αλβανοί στην επανάσταση", απόδειξη ημιμάθειας, 4) και εμείς θαυμάζουμε τη Ρεπούση, δεν μας πέφτουν και τα σάλια όμως σαν σκυλί ψωριάρικο.

Ξεκαβάλα!!! Πολλές λέξεις και από πράξεις μηδέν, είσαι το παρελθόν της χώρας, μέρος του προβλήματός της!

Unknown είπε...

1) Δε νομίζω πως γαμάω κανένα σύμπαν
2) Δεν έγραψα εγώ ότι οι Πελοποννήσιοι είναι απόγονοι Αιγυπτίων
3) Δεν έγραψα ότι ο Κολοκοτρώνης ήταν Αρβανίτης (ξαναδιάβασέ με αν θες). Το ότι ήτα αδερφικός φίλος με κάποιους Τουρκαλβανούς οπλαρχηγούς είναι ιστορικό γεγονός, άλλωστε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς συννενοήθηκε μαζί τους καιάφησε τους Τουρκαλβανούς να φύγουν (και μετά προχώρησε στην άλωση βρισκοντας σχεδόν μηδαμινή αντίσταση).
Τώρα αν νομίζεις πως το πρόβλημα της χώρας είναι τι κάνανε οι Αρβανίτες (και όχι οι Αλβανοί) στην επανάστασης, μάλον το πρόβλημα το έχεις εσύ

The Motorcycle boy είπε...

Δήμο, πάντα οι διαιτητές φταίγανε -εκτός από το Ναυαρίνο που μας δώσανε πέτσινο πέναλτι και τους ανακηρύξαμε εθνικούς ευεργέτες! Πάντως το αστείο ρε παιδί μου είναι οτι ποτέ δεν υπάρχει ένας ουδέτερος (πάει να πει, ένας που κοιτάει το δικό του συμφέρον) στην εθνική μας ιστορία! Ή μαζί μας είναι ή εναντίον μας!

The Motorcycle boy είπε...

Unknown, σωστά όσα γράφεις -άλλωστε ας μην ξεχνάμε και τον Ρήγα με τη Χάρτα του κι ας μην ξεχνάμε ποιοι τον δώσανε και γιατί;

Ο άλλος ο Ανώνυμος μάς έκανε μιξ γκριλ -σε οτι αφορά πάντως πράγματα που ίσως να κατάλαβε από τα δικά μου γραφομενα:
1. Διάβασε την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (το τούβλο) και πες μου μετά την επιδρομή του Ιμπραήμ πόσοι Πελοποννήσιοι είχαν απομείνει ζωντανοί. Λένε για καμιά τρακοσάρα άτομα στο Μεγάλο Νησί. Βάλε κι άλλους πέντε φορές τόσους που την είχαν κοπανήσει στα διπλανά νησιά. Ο Ιμπραήμ είχε φέρει 1.000.000 Αιγυπτίους σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας τους κι από αυτούς γύρισαν πίσω καμιά κατοσταριά. Πόσοι να σκοτώθηκαν από τους ηρωικούς Έλληνες; 500.000; 600.000; Όπως και να το δεις μια κατοστάρα χιλιάδες (έχω τραβήξει από παντού το νούμερο για να το μικρύνω) ριζώσανε στην Πελοπόννησο. Ε, κάπως μπολιάστηκε η ράτσα -δε νομίζεις; Αν πάλι όχι, πάρε έναν βέρο Πελόποννήσιο καμπίσιο και βάλτον δίπλα σε έναν Αιγύπτιο κι όλο κάτι θα διακρίνεις. Από γλωσσολογία δε θα σε βολέψω γιατί δεν το έχω ψάξει.

2) Είπα εγώ οτι θαυμάζω την Ρεπούση; Εκτός αν το "δεν ξέρω τι γράφει το βιβλίο της" είναι ένδειξη θαυμασμού!

DimosK. είπε...

και επειδη ειδα οτι μπορει να γινει ο κακος χαμος με τους αρβανιτες και την γλωσσα τους να πω οτι ειμαι απο Πελοπονησο(Αργολιδα) και οτι η καταγωγη του σογιου(οπως την εψαξε ενας κολημενος και με πολυ ελευθερο χρονο, θειος) ειναι απο το Σουλι και εφυγαν απο εκει καποια στιγμη λιγο πριν την εισοδο του Αλη Πασα!!
και ναι ολοι οι παπουδες γιαγιαδες κλπ μιλαγαν Αρβανιτικα(στην διαρκεια του Μεσοπολεμου εφαγαν πολυ ξυλο για να μιλησουν ελληνικα,μιας και μονο αρβανιτικα μιλαγαν στα χωρια μας τοτε).
Επισης να τονισω οτι κανεις δεν ενιωθε κατι αλλος περα απο ελληνας ,αλλα και οτι εγω προσωπικα χε@@@κα αν ειμαι απογονοςαρβανιτων/τουρκων/αιγυπτιων/Β`Κενταυριανων..

Ανώνυμος είπε...

Loipon mplexame ta mpoutia mas.
Opoios 8elei na diabasei istoria as diabasei, uparxoun polla pragmata, antikeimenika kai mh, me dolo kai xwris, episthmonika kai entelws plhrwmena me skopo th propaganda. shmasia exei ti 8elei o ka8enas apo thn uparxh tou.
An den kaneis tipota sth ka8hmerinothta sou kai 8es na perniesai gia spoudaios, pipilas to paramu8i tou periousiou laou.
An pali 8es na ftaseis kapou, na eisai eleu8uerh proswpikothta kai na prosfereis me th skepsh sou kai tis praxeis sou wste na proxwrhsei h an8rwpothta, tote xreiazetai diabasma, kalliergeia, ka8hmerinh palh me ta egw sou, ka8hmerinh palh enantion twn koinwnikwn prepei kai mh kai polla alla pou xreiazetai blog xronwn gia na analu8oun. Egw dustuxws tetoia dia8esh den exw gia thn wra. Ant'autou stelnw ena videaki apo kati arxidates gkomenes punkisses pou kanoun kai sthn ousia auto pou to punk presbeuei (apo to lifo to eida, alla tis xerw kai apo allou, oi gkomenes xeroun ti kanoun):
http://www.youtube.com/watch?v=5bPH7rdeWSE

Pantelis

bernardina είπε...

Μεγάλε ανώνυμε με τα γαμάτα ελληνικά σου! Απόδειξη ότι είσαι άξιο τέκνο της τρισχιλιετούς και απευθείας απόγονος του Περικλή και της Ασπασίας έστω και εξώγαμος, γιατί αν δεν απατώμαι ο λεβέντης δεν τη στεφανώθηκε ποτέ τη σουρτούκω! Κι εκείνος ο Καραϊσκάκης ξώγαμο της καλογριάς ήτανε, γι' αυτό τον κάνανε γήπεδο, για να δοξάζονται οι μόρτες οι γαύροι που κάτι τέτοια μικροαστικά τα έχουνε γραμμένα!
Πρόσεξε μόνο μην πάθεις καμιά κήλη από τον βαρύ πατριωτισμό που σε βάρεσε στο κεφάλι και έπαθες μια σύγχιση -μάλλον δεν το κατάλαβες, Αϊνστάιν μου, αλλά άλλος είναι ο μοτορας, άλλος ο ανώνυμος. Όπως άλλο πράμα η ονομαστική και άλλο η αιτιατική στη σύνταξη των προτάσεων, αλλά δε γαμιέται... Είπαμε, εσείς οι ακρεφνείς Έλληνες έχετε κάθε δικαίωμα να γαμάτε γλώσσα και ιστορία. Εμείς οι μπάσταρδοι απόγονοι πειρατών και κοντραμπατζήδων πρέπει να προσέχουμε σαν τα μάτια μας μην κάνουμε κάνα ορθογραφικούλι γιατί θα μας στείλετε πάλι στα ξερονήσια με τους Νέους Παρθενώνες για μετεκπαίδευση...
Ρε δεν ...αγαπιόμαστε λέω 'γω...
Μότορα, τσακίσου για τεστ ντιενέι μη σε πάρει και σε σηκώσει! Μπρος μαρς!

Ανώνυμος είπε...

Nai mwre exei shmasia an eimaste gioi giatrwn oi merokamatiarhdwn, gallw, agglwn, portogalwn kleftwn h amartwlwn?. shmasia exei ti kaneis esu ws an8rwpos oxi o titlos pou exeis, e8nikos, oikogeneiakos, epaggelmatikos. Alla ti na peis gia ena e8nos madam sousoudwn, ti na peis otan h prwth erwthsh einai ti douleia kanoun oi dikoi sou.
Ta autonohta leme panta, parakatw den mporoume na pame dioti den uparxei h bash.

Pantelis

bernardina είπε...

Παντέλο, μην κάνεις καμιά βλακεία και νομίσεις ότι απευθύνεται σ' εσένα το σχόλιό μου, ε; Τον τετραπέρατο που μιλάει για ημιμάθεια αφορά, που θίχτηκε από την κουβέντα περί αρβανιτιάς και έμπλεξε τα μπούτια του.

Ανώνυμος είπε...

oxi re trelh eisai, egw upografw, hehehehehe!!!
P.

The Motorcycle boy είπε...

Τι τεστ DNA αφού κρατάω από Αιγύπτιους (γύφτους τους λένε), Μαλτέζους, Μικρασιάτες κι ένας πούστης ξέρει τι σκατά άλλο! Το αποτέλεσμα του τεστ θα είναι σαν γεωγραφικός άτλαντας της υφηλίου!

bernardina είπε...

Κατακαημένε μότορα, ξέρεις κανέναν άλλο που στις φλέβες του να τρέχει αγνό παρθένο μαλλί ή άλλη ανόθευτη ουσία; Να προσέχει να του πεις, μην πάθει κάνα χοντρό όβερ από την πολλή καθαρότητα και τον τρέχουμε για ανάνηψη...
Ρε δεν πάμε καλά. Σαν να κάθεται το σταυροδρόμι και να παραφυλάει με το δίκανο μην περάσει κάνα όχημα και του αναμοχλεύσει τους κόκκους του αμμοχάλικου που έχει βάλει ο αρχιμάστορας σε συγκεκριμένη θέση μέσα στην πίσσα. Χαχαχα! Και να θίγεται άμα του πεις πως δεν γίνεται ρε φίλε τόσες χιλιάδες χρόνια να έχουν περάσει από πάνω σου όλες οι φυλές της γης κι εσύ να χτυπιέσαι ότι είσαι Αρχαίος Έλλην μέχρι το μεδούλι. Απλώς δε γίνεται! Δεν είναι κακό, συμβαίνει και στις καλυτερες οικογένειες, στην τελική...

ΥΓ. Ρε συ, σου 'χω πει πως ο δικός μου προπάππους ήτανε πειρατής στο Αιγαίο και έκανε κοντραμπάντο με τα καλούδια που κούρσευε; Και να δεις πλάκα, το προφίλ μου είναι φτυστό μια φάτσα στη μετώπη του Παρθενώνα, χαχαχα

Γεια σου Παντέλο!

Ανώνυμος είπε...

E kai to nou sas, ta mpastarda einai ta pio omorfa, h ka8arothta sunu8ws exei ws apotelesma diafores aimatologikes as8eneis kai epilhpsies kai mh sou pw ti allo, dioti gia na eisai apo ena genos, prepei na gamietai to genos metaxu tou!!!!
Emena h gunaika mou filandeza me ligo kazkastan aima kai ligo germaniko, genikws mpourdello, alla filandeza ta xei dei ola pou h korh mas einai toso peismatara, pou na xere oti h arbanitia sunexizetai, hahaha. Agurista kefalia oi arbanites, gnwstoi kai ws gkranokefaloi (apo to grand kefal) pou elege h Xrisaitisa h giagia (sta salwna sfazoun arnia kai sto Xrisso kruaria, kai sths maria th podia ta arxidia mou ta duo).
Geia sou berardina karuatida!!!

P.

The Motorcycle boy είπε...

Άντε να χαθείτε! Με τι κόσμο έχω μπλέξει θεέ μου! Απογόνους πειρατών, κοντραμπατζήδες, ημίαιμους και λοιπά αποβράσματα! Άλλα όνειρα είχα εγώ γι΄αυτό το μπλογκ!

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι καταγομαι απο αρχαιους διοτι ο Ηροδοτος ελεγε για τους Ευρυτανες οτι τρωνε ωμο κρεας και μιλουν ακαταληπτη γλωσσα
...σημερα εμεις απλως το ψηνουμε λιγο

"ασχετος"

Ανώνυμος είπε...

Ε αφού σου ζήτησα βιολογικά και γλωσσολογικά αποδεικτικά και με παρέπεμπεψες σε βιβλία, καλά μιλάμε έμεινα κάγκελο... Το απόλυτο δε, επιχείρημα: "πάρε ένα καμπίσιο πελοποννήσιο και βάλτον δίπλα κλπ κλπ", αχαχαχαχα!! Με έστειλε, έτσι έκανε συγκρίσεις και ο παππούς μου ξέρεις (αρβανίτης της Πελοποννήσου). Άλλοι παράγοντες πχ, όπως ο ήλιος δεν παίζει να έχουν συμβάλει στην ομοιότητα ε; Ό,τι να 'ναι όμως, πραγματικά ό,τι να 'ναι γράφεις...

Δυστυχώς, η ημιμάθειά σου, μαζί με την απόλυτη ξερολίαση, είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας. Εσύ και άλλοι σαν εσένα μας έφεραν σε αυτό το χάλι το σημερινό. Κάνε μου μια χάρη και μην ψηφίσεις στις προσεχείς εκλογές, πληζ!!

bernardina είπε...

Κοίτα, Μεγάλε Ανώνυμε, επειδή μάλλον ο μότορας δεν κάνει για την περίπτωσή σου, μπες εδώ http://www.masterflorajesuschrist.gr/
και θα βρεις τη γιατρειά σου.
Επίσης θα βρεις ανθρώπους που ταιριάζουν τα χνώτα σου και κυρίως τη σωτηρία απ' όλα τα προβλήματά σου.
Το μόνο που ζητώ ως αντάλλαγμα είναι ν' ανάβεις ένα κεράκι στον Άγιο Βερνάρδο μια φορά το χρόνο επειδή χάρη σ' αυτόν βρήκες τον κόσμο που σου ταιριάζει. Γιατί σ' ετούτο το μπλογκ μάλλον βρέθηκες κατά λάθος και για κακή σου τύχη.
Άντε, καλό βόλι, καλό κατευόδιο και μη μας γράφεις. Άμα είναι θα σου γράψουμε εμείς, οκέι;

Ο Καλος Λυκος είπε...

καλησπέρα σας και από τον εγγονό προσφύγων, που ενώ στην τουρκία τους είχαν γιά γιουνάνι, στην ελλάδα τους είχαν γιά τουρκόσπορους... "δεν θα γίνεις έλληνας ποτέ", κλπ, κλπ...

bernardina είπε...

γεια σου ρε Λυκούδι καλό...

Ανώνυμος είπε...

Χαχα! Επίκαιρο το ποστ, για μένα, γιατί ξεκίνησα να διαβάζω Φωτιάδη...και έχω πάθει πλάκα.

Νίκος

The Motorcycle boy είπε...

Άσχετε, δηλαδή εγώ που παραγγέλνω το φιλέτο μου Bloody as Hell είμαι ΚΑΙ Ευρυτάνας; Τι γκαντεμιά ρε παιδί μου!

Ρε βλάκα Ανώνυμε -τι βιολογικά αποδεικτικά να σου παραθέσω; Είσαι κι εσύ απ΄αυτούς που πιστεύουν οτι οι μαύροι έχουν στραβή αλυσίδα DNA ενώ οι λευκοί την έχουν ίσια; Τα φυλετικά χαρακτηριστικά εξαντλούνται στην εξωτερική εμφάνιση ρε μπούφο -δεν στο μάθανε στο σχολείο; Κι αν δεν σε παραπέμψω σε βιβλία για ένα ιστορικό γεγονός (όπως η εγκατάσταση των Αιγυπτίων στην Πελοπόννησο) πού να σε παραπέμψω ρε παιδί μου; Στον Καζαμία; Για πες μου εσύ, αυτούς που τους λένε Γύφτους από που κρατάει η σκούφια τους; Και γιατί τους λένε Γύφτους κι όχι Τσιγγάνους; Ο παππούς σου ήταν λογικός άνθρωπος ρε βόιδι και σαν λογικός άνθρωπος ήξερε οτι όταν δυο άνθρωποι έχουν, για παράδειγμα, πολύ λευκό δέρμα, ανοιχτόχρωμα μάτια και πεταχτά ζυγωματικά το πιο πιθανό είναι να κρατάνε από Σλάβικη γενιά. Και για ποιον ήλιο μού λες; Τα χαρακτηριστικά των Αιγυπτίων είναι χαρακτηριστικά κατατομής (τι είναι αυτό ε;) -είπα εγώ οτι επειδή κάποιος είναι μαυριδερός είναι και Αιγύπτιος; Όχι δηλαδή πώς το καταλαβαίνεις -θα βγάλουμε και τον Ντιόγο Αιγύπτιο τώρα, να παίζει μαζί με τον Σικαμπάλα;
Είπα πουθενά ρε κόπανε οτι τα ξέρω όλα; Το οτι μπορώ να ξεχωρίσω από που κρατάνε οι πρόγονοί μου απαγορεύεται; Και να πω οτι δεν έδωσα βιβλίο όπου γράφονται όσα αναφέρω! Ιστορία Ελληνικού Έθνους, τίγκα στους συντηρητικούς πανεπιστημιακούς -ειδικά για σένα το έγραψα, για να μη μου πεις οτι οι πηγές μου είναι κομμούνια.
Μη στενοχωριέσαι μανάρι μου, και να ψηφίσω εγώ, θα πας μετά εσύ να φηφίσεις Καμμένο και θα τα διορθώσετε τα πράγματα. Και ξέρεις ε; Όταν θα φτιάχνετε την κατεστραμένη χώρα, θέλω δωμάτιο με θέα βουνό.

Νίκο, πού τον βρήκες τον Φωτιάδη τέτοιες εποχές;

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο αλλα μπορει να ειμαστε απογονοι του Τζεκινς Χαν...

http://www.alexander-edu.org/scientificgreek/pdf/keimena5.pdf

http://www.youtube.com/watch?v=LkGgtDlRY10

Εγω παντως ειμαι ορεσίβιος Ευρυτανας και εκει Motorcycle boy πιστεψετο μιλαμε ακαταληπτα χεχε και το τσικνιζουμε ελαφρως

"ασχετος"

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας κυρ. Μοτορσάικλ.
Διαβάζω κι έχω πει σοκ.
Λέτε ότι ο Ιμπραήμ πολέμησε στην πελοπόννησο και θυμήθηκα τη μάχη της Βέργας.
Είχα αποφασίσει να ψηφίσω χρυσή αυγή.
Ήθελα να σας ρωτήσω:
Υπάρχει περίπτωση δηλ. ο κ. Μιχαλολιάκος ο οποίος κατάγεται από τη Μάνη να έχει και αιγυπτιακό αίμα; Διότι σε φωτογραφίες και σε εκπομπές όπου τον έχω δει, δε φέρνει σε Αιγύπτιο.

The Motorcycle boy είπε...

Άσχετε -μπορεί κι αυτό, γιατί απ΄ότι θυμάμαι, όταν ήμουνα πιτσιρικάς, τραγουδούσε μια διασκευή ο Λάκης Τζορντανέλι που έλεγε "σε ξέρω από τα παιδικά μου χρόνια Τζέκινς Χαν (ε -ο)"

Τζερεμέ, όχι -δεν μοιάζει με Αιγύπτιο ο Μιχαλολιάκος -με τουρκόγυφτο μοιάζει. Μόνο το χρυσό δόντι του λείπει αλλά το υποκαθιστά με το χρυσό γυαλί.

Ανώνυμος είπε...

Τον Φωτιάδη τον βρήκα στο βιβλιοπωλείο. 14η (η πρώτη το 1956) έκδοση του "Καραϊσκάκη", εκδόσεις Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος. Και με ριβιού από πίσω (εκτός των άλλων) του Καζαντζάκη...

Νίκος

The Motorcycle boy είπε...

Νίκο, το συγκεκριμένο βιβλίο το θυμάμαι επειδή πιτσιρικάς (4η δημοτικού νομίζω) το είχα δει στη βιβλιοθήκη ενός σπιτιού που είχαμε πάει επίσκεψη με τους γέρους μου. Το γούσταρα έτσι δερματόδετο, το πήρα και το κράταγα σφιχτά όλο το βράδυ. Όταν φεύγαμε έρχεται η καργιόλα η οικοδέσποινα και λέει στους γέρους μου "βλέπω ο μικρός το υπεξαίρεσε το βιβλίο!" Τελικά μου το δάνεισε αλλά με ξεχέζανε οι γέροι μου μια βδομάδα που με είχε πει "κλέφτη" η καλή εκείνη κυρία. Χαλάλι -το άξιζε το βιβλίο το βρισίδι που έφαγα.
Ακόμα θυμάμαι αυτό που γράφει, οτι στην πολιορκία της Ακρόπολης είχε στείλει ο Κιουταχής (ο οποίος τύγχανε αξιωματικός ιπποτικού τύπου) τους γραμματείς του να παρακαλέσουν τον Καραϊσκάκη να μη βρίζει τόσο χυδαία γιατί ευτελίζει το επίπεδο της μάχης (τον ακούγανε οι Τούρκοι και γελάγανε και χάναν την αυτοσυγκέντρωσή τους).

Ανώνυμος είπε...

Χαχα...δεν εχω φτασει ακόμα εκεί. Μη μου κάνεις σπόιλερ. Πάντως είναι απίστευτο το βιβλίο, αν και το δικό μου δεν είναι δερματόδετο.

Νίκος

Δικαιόπολις είπε...

Κάπου του τη χαλάσατε τη κουβέντα, του φιλόξενου Motorcycle: ο άνθρωπος ξεκίνησε να λέει για την αμορφωσιά μας, τη μισαλλοδοξία μας και τα κόμπλεξ μας, που μας εμποδίζουν να δούμε την αλήθεια και να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα. Πολύ σωστά τα σχόλια περί Αρβανιτών, περί αφανισμού των Πελοποννησίων, κλπ, αλλά αυτά τελειώσανε. Ο γέγονε γέγονε. Τώρα τι κάνουμε, που ενώ κατρακυλάμε στις τελευταίες θέσεις του "ευρωπαϊκού κεκτημένου", βρίζουμε τους δανειστές μας, χλευάζουμε αυτούς που ψηφήσαμε και ... θα ψηφίσουμε αυτούς που χλευάζουμε, σαν εκείνες τις έγκυες στα μαιευτήρια, που βρίζουν αυτούς που τις γκαστρώσανε. Τέλος πάντων, αυτοί είμαστε και συγχαρητήρια στο Motorcycle που δεν φοβάται να το πει ξεκάθαρα.

asteraki fwteino είπε...

ooook.. έχω δει πολλές καμενιές στα ίντερνετς, αλλά τι είναι αυτό ρε bernardina. συναγωνίζεται χαλαρά σύσσωμους τους e-e-e and that's no mean feat. τα σέβη μου.

The Motorcycle boy είπε...

Φίλε Δικαιόπολις, εγώ πάντως το θεωρώ τιμητικό να κατάγομαι από 40 φυλές επειδή μεγάλωσα διαβάζοντας Καζαντζάκη (ο οποίος έψαχνε στους αυτοματισμούς του, όπως στο να κλείνει όποια βρύση έτρεχε άσκοπα, τις ρίζες του σε νομάδες της ερήμου). Από εκεί και πέρα το τι να κάνουμε τώρα, είναι για μένα απλό. Να κοιτάξουμε το συμφέρον μας. Τι μας συμφέρει; Αυτό ας προσπαθήσουμε.

bernardina είπε...

Άστεράκι, για να μη μαγειρεύω φακές με ξένες δάφνες, αρχικά το βρήκα εδώ http://tipotastasovara.blogspot.com/2012/03/blog-post_7525.html και για να είμαι ειλικρινής μού δημιούργησε αντικρουόμενα συναισθήματα. Αν δεν είναι μούφα, η γυναίκα είναι λυπηρή περίπτωση και χρειάζεται φροντίδα. Αλλά τέλος πάντων.
Και να ζητήσω συγνώμη αν ο Δικαιόπολις αναφέρεται σ' αυτό όταν λέει ότι χαλάσαμε την κουβέντα. Απλώς τα σχόλια στο συγκεκριμένο μπλογκ είναι κομματάκι αναρχούμενα και έχουν δική τους ζωή, χεχε.

Μότορα, ο Καζαντζάκης θα έπρεπε να ψάχνει τους αυτοματισμούς του στην αντικοινωνικότητα, τις ιδιοτροπίες και τις νευρώσεις του (και να δεις τι του σούρει η γυναίκα του πάνω σ' αυτό), αλλά πιπέρι στο στόμα μου, που θα πάω να τα βάλω με τον γίγαντα. (Μεταξύ μας, πάντως, μας πήρε αγρίως στο λαιμό του ο μπαγάσας, ε;)

asteraki fwteino είπε...

ekana ki egw to research mou kai mallon auth einai h original phgh http://failgreece.tumblr.com/post/19952331046

den einai moufa. dystyxws einai pragmatiko kai tetoies periptwseis kykloforoun pantou, apla den exoun site.

Ο Καλος Λυκος είπε...

άσε Berni, όταν διάβασα τι του έσουρνε, μου έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι - κυρίως γιατί είχε δίκιο.
Αν μας πήρε στο λαιμό του, λέει...!

Ανώνυμος είπε...

Ε τι του έσουρνε ρε παιδιά; Πείτε μας κι εμάς, ή βάλτε κάνα λινκ. Μη μας αφήνετε έτσι...

Νίκος

The Motorcycle boy είπε...

Δεν ξέρω τι του έσουρνε η γυναίκα του, ούτε ποια γυναίκα του ήταν αυτή -η τελευταία; Πού έκανε το μέλλον της με τα βιβλία του;
Αυτό που ξέρω είναι οτι όταν διάβασα Καζαντζάκη το καλοκαίρι της 5ης Δημοτικού (την Αναφορά στον Γκρέκο) έβαλα τους γέρους μου και μου αγόρασαν τα άπαντά του κι όταν τα τελείωσα είχα αποφασίσει να μην ξαναδιαβάσω άλλο βιβλίο στη ζωή μου -πίστευα οτι δεν είχαν τίποτα άλλο να μου προσφέρουν.
Μας πήρε στο λαιμό του ναι -επειδή όταν πηγαίναμε σχολείο είχαν πέσει κάτι αποβολές γιατί γράφαμε "Ήθελε, λέει, να είναι ελεύθερος -σκοτώστε τον" (το δεύτερο σε δημοφιλία σύνθημα ήταν: they've got the guns but we 've got the numbers"). Όσο για τις νευρώσεις του -ολόκληρη Αναφορά στον Γκρέκο έχει κάνει, πόσο άλλο να τις έψαχνε ο άθρωπος!

Υ.Γ.: Ο "Τίποτα στα Σοβαρά" είναι θεός -η πρώτη επίσκεψή μου το πρωί και η τελευταία μου το βράδυ, σαν την Κολγκέιτ ένα πράμα!

bernardina είπε...

Νίκο, πρόχειρα βρήκα μια σύντομη αλλά διαφωτιστική παραπομπή εδώ
http://alsoscom.blogspot.com/2012/01/blog-post_08.html
γιατί δεν κατάφερα να τη βρω εκεί που την έψαχνα. Πάντως το ίδιο κάνει, το περιεχόμενο δεν αλλάζει.
Εγώ πάντως τον Καζαντζάκη τον αγαπώ (μην πω ότι τον συμπονώ κιόλας) ακριβώς γι' αυτές τις φριχτές αντιφάσεις του που τον κάνουν τόσο ανθρώπινο. Αλλιώς θα ήταν ένας αποκρουστικός ηθικολόγος και τίποτε περισσότερο, όπως πάαααρα πολλοί που νομίζουν ότι είναι αριστεροί αλλά κουνάνε αυστηρά το δάχτυλο σαν αντιδραστικοί επαρχιώτες γυμνασιάρχες του πενήντα.
Αυτά.

Λυκούδι, όταν στα δεκατρία σου διαβάζεις ότι οφείλεις να κάνεις αυτό που ΔΕΝ μπορείς (αφού όλος ο κόσμος κάνει απλώς αυτό που μπορεί ) και καταλαβαίνεις ότι χρέος σου είναι κάθε φορά να προσδιορίζεις ποια είναι τα όριά σου απλώς και μόνο για να τα υπερβαίνεις και να θέτεις τα επόμενα για να τα υπερβείς κι αυτά, σε μια αέναη προσπάθεια, ε, όσο να ΄ναι ένα κουσούρι σ' το αφήνει. Κι όταν έρχεται καπάκι κι ο άλλος και σου λέει ότι ακόμα και η γη γυρίζει με δικά σου έξοδα, πάει, φτιάχνεις έναν ηθικό κώδικα που σε κάνει να αισθάνεσαι στην καλύτερη περίπτωση σαν ούφο που έπεσε από τον Άλφα του Κενταύρου. Τα 'χουμε ξαναπεί, έτσι δεν είναι;

Γι' αυτό κι εγώ μελετώ Μότορα και Τίποτα στα Σοβαρά και έρχομαι στα ίσα μου, χεχεχεεε

The Motorcycle boy είπε...

Πωπω κατινιά η Γαλάτεια! Πάντως, νωρίς θυμήθηκε να εντοπίσει τις αντιφάσεις του Καζαντζάκη -όταν έγραφε ο άνθρωπος οτι οι ήρωές του ήταν ο Οδυσσέας, ο Χριστός και ο Λένιν δεν ήταν αντιφατικός;
Πέρα από την πλάκα πάντως, η θέση του περί πείνας η οποία ωθεί κάποια κράτη στον ιμπεριαλισμό είναι διορατικότατη -κοινωνιολογικά. Όπως και η τοποθέτησή του περί καλού και κακού.

bernardina είπε...

Ε, τότε που έγραφε ο Νίκος για τους ήρωές του, η Γαλάτεια δεν ήταν παντρεμένη με τον Αυγέρη! (έτσι, για να μη νομίζει ότι μπορεί να μας βγει στην κατινιά, χεχε).

Το πρόβλημα ρε συ μότορα είναι πως, όσο κι αν έχεις την τόλμη να αναλύσεις και να ερμηνεύσεις κοινωνιολογικά τον ιμπεριαλισμό, είναι μεγάλη παράλειψη, ηθική και πολιτική, να μην καταδικάσεις γεγονότα όπως, πχ, ότι οι Ιταλοί κατάσφαξαν με τα τεθωρακισμένα τους τους δύστυχους Αιθίοπες που πήγαιναν να αντεπιτεθούν καβάλα στις γκαμήλες. Θέλω να πω, άλλο η ψύχραιμη επιστημονική ανάλυση και άλλο η τοποθέτησή σου ως αριστερός άνθρωπος και πολίτης του ελεύθερου κόσμου που ευαγγελίζεσαι. Θέλω να πω, όσο κι αν έχω, για παράδειγμα, τα φόντα να εξηγήσω με ψυχιατρικούς ή άλλους όρους το πώς έφτασαν οι ναζί στο σημείο να κάνουν πειράματα και να καίνε ανθρώπους στους φούρνους των στρατοπέδων συγκέντρωσης, με την ίδια ανάσα, οφείλω να εκδηλώσω τον αποτροπιασμό μου γι' αυτό, χωρίς ήξεις-αφήξεις και σάλιαμύξες, αλλιώς φαίνεται ότι ή δεν με πειράζει ή ακόμα και το επικροτώ.
Εκτός αν κάνω απλώς κλινική μελέτη του φαινομένου για δημοσίευση στην Ψυχιατρική Επιθεώρηση, ας πούμε. Γνώμη μου--

Η τοποθέτησή του περί καλού και κακού είναι πολύ επηρεασμένη από το βουδισμό, νομίζω

The Motorcycle boy είπε...

Η τοποθέτησή του περί καλού και κακού είναι και σύμφωνη με την κοινωνιολογική οπτική που αναφέρει οτι το καλό ή το κακό είναι σχετικές έννοιες και όχι απόλυτες. Σαφώς και έχει επηρεαστεί από τον βουδισμό πάντως.

Τώρα, μην κάνεις το λάθος να κρίνεις με τα σημερινά δεδομένα απόψεις που διατυπώθηκαν 100 χρόνια πίσω. Άλλη η οπτική του τότε, άλλη η πληροφόρηση κλπ. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε να κρεμάσουμε και τον Μαρξ ο οποίος πρότεινε την άνευ όρων εκμετάλλευση της φύσης για το καλό της ανθρωπότητας!
Παρ΄όλα αυτά, νομίζω οτι ο Καζαντζάκης τον καταδίκασε τον φασισμό και πολύ αιχμηρά μάλιστα στη συνέχεια.

bernardina είπε...

Αν δεν είχε καταδικάσει τον φασισμό ο Καζαντζάκης θα είχα καταδικάσει εγώ τον Καζαντζάκη, όπως καταλαβαίνεις. Και με απόλυτους όρους καλού-κακού σκέφτονται γενικώς οι μανιχαϊστές. (Όμως αν δεχτούμε ότι και το σχετικό είναι σχετικό, πάει να πει ότι υπάρχει και κάτι απόλυτο, σωστά; χο!)

Πάντως, ότι ο Κ. ήταν κάργα αντιφατικός -ήταν. Αλλά όπως είπα και παραπάνω, στα μάτια μου αυτό τον κάνει απλώς ανθρώπινο, όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά γιατί πρώτος αυτός βασανιζόταν από τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις του και όλη του η ζωή ήταν μια αναζήτηση ισορροπίας. Προς θεού, δηλαδή μη τον μπερδέψουμε τον άνθρωπο μ' αυτό που στις μέρες μας έχει αρχίσει να καθιερώνεται με τον όρο κωλοτούμπας, αν μ' εννοείς...

The Motorcycle boy είπε...

Ε, όχι και κωλοτούμπας! Χαχαχαχα. Ήταν το αντίθετο του κωλοτούμπα, με την έννοια οτι οι θέσεις που υπερασπιζόταν ήταν πάντοτε μειοψηφικές. Φυσικό είναι να αντιφάσκει ένας άνθρωπος που αγωνιά για την ύπαρξη -το αντίθετο (το οποίο συμβαίνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ συχνά) είναι αφύσικο.

Όχι -όταν λέω σχετικό εννοώ σχετικό με κάτι. Αυτές οι έννοιες σχετίζονται με κάποια κοινωνικά δεδομένα και με τις κοινωνικές συνθήκες -απόλυτες έννοιες δεν υπάρχουν πέραν των θρησκειών και του Ολυμπιακού. Άντε, να υπάρχει κι ο Πάοκ...

Ο Καλος Λυκος είπε...

Διαβάζοντας την Λιλή Ζωγράφου, ("Νίκος Καζαντζάκης - Ένας τραγικός"), έπαθα το σόκ που ανέφερα παραπάνω. Και το σόκ το έπαθα γιατί, όπως και ο μότορ, όταν διάβασα τον Καζατζάκη δεν υπήρχε μετά και γιά πολύ καιρό άλλος συγγραφέας γιά 'μένα.
Το σόκ βοήθησε να μου ανοίξει τα μάτια στο ότι και ο Καζατζάκς ήταν άνθρωπος - πιό πρίν, ήταν θεός... εντάξει, και εγώ είμουν στο δημοτικό...
Έκτοτε δεν έπαψα να αγαπώ τον Καζαντζάκη, απλά έμαθα να έχω πιό ανοιχτό μυαλό - σε καλό βγήκε.

και ναί, berni, τα έχουμε ξαναπεί...

GIORGOS είπε...

Μπράβο εμπάθεια η Γαλάτεια!Ήταν χρήσιμο Μπέρνι,σε ευχαριστώ πολύ.
Όσον αφορά εμένα,μου αρκεί αυτό που τινάχτηκε μέσα μου σαν αναμμένος δυναμίτης διαβάζοντας σε μετεφηβική ηλικία
τον ''Χριστό ''του.Δεν ξέρω πως ακριβώς πρέπει να αισθάνονται οι επαναστάτες,αλλά πάντως δεν τους φαντάζομαι απαραίτητα με σηκωμένες γροθιές και ψαλμωδίες του Μίκη.Μου αρκεί το να νοιώθω θυμωμένος και να μη θέλω να αφήσω τη σαπίλα στην ησυχία της.
Πάντως,για να θυμηθώ και τις εμμονοληψίες μου,όλη αυτή η ρητορική περί του υγιούς αριστερού και του αντιδραστικού μοναχικού κάπου έχει αρχίσει να με βάζει σε υποψίες για τις ρίζες κάποιων καταστάσεων,με πιάνεις βρε φίλε Μότορ;

The Motorcycle boy είπε...

Λύκε, νομίζω πάντως οτι ειδικά ο Καζαντζάκης μάς το έμαθε αυτό το πράγμα -οτι στην τελική δηλαδή ο θεός είναι άνθρωπος!

Γιώργο μου, ο "υγιής αριστερός" είναι συνήθως ο κρυφός φασίστας -όπως και ο "φανατικός αρσενικός στρατιωτικός" είναι συνήθως ντροπαλή κρυφή.

bernardina είπε...

Ειδικά αν δεις και ποιοι αριστεροί (αυτο)χαρακτηρίζονται υγιείς, εκεί θα καταλάβεις τι σημαίνει αρρώστια. Για τους υγιείς αριστερούς της μιας όχθης, που έλεγε κι ο μακαρίτης ο Λεωνίδας, ρωτήστε ας πούμε τη Ναυπηγοεπισκευαστική, έτσι για παράδειγμα, να σας πει.
Για τους άλλους δεν χρειάζεται να ρωτήσετε -εμπιστευτείτε τα ματάκια σας. Αυτοί δεν κρύβονται (το λόγο τον εξηγεί η γνωστή παροιμία με τη χαρά) Μέχρι και την ευλογία του αρχιεπισκόπου πάνε και ζητάνε, οι Μεγάλοι Επαναστάτες. Επειδή ο Λένιν έχει πει να κάνουμε ευρείες συμμαχίες (νομίζω).

Μη χέσω πρωινιάτικα... λέω να το αφήσω γι' αργότερα.

bernardina είπε...

Επίσης, όταν για παράδειγμα ο Καμμένος βγαίνει και δηλώνει ότι δεν θα είχε κανένα ζόρι να συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί σου για να συγκυβερνήσετε,(δηλαδή να κάνετε μια Συγκαμένη Κυβέρνηση) ε τότε νομίζω πως θα πρέπει ν' αρχίσεις να κοιτάζεις τα ρούχα σου μπας και δεις αν πασαλείφτηκες με σκατά και δεν το πήρες είδηση.
(Ή μήπως το πήρες, αλλά...
Δεν ξέρω, πάντα μπερδεύομαι σ' αυτή την περίπτωση)

The Motorcycle boy είπε...

Το κακό βέβαια Μπέρνι είναι οτι ο Καμμένος έχει δίκιο στα περί συνεργασίας -αν εξαιρέσεις κάνα δυο επιμέρους θέματα, η γραμμή του πλησιάζει πολύ αυτή του Σύριζα.

bernardina είπε...

Το να πλησίαζε η γραμμή του Καμμένου τη γραμμή ενός "αριστερού" κόμματος θα ήταν τιμητικό γι' αυτόν. Η φρίκη είναι ότι η γραμμή του Σύριζα πλησιάζει πολύ αυτή του Καμμένου, αν μ' εννοείς...

The Motorcycle boy είπε...

Φιλενάδα -είτε ο Τιτανικός πλησιάζει το παγόβουνο, είτε το παγόβουντο τον Τιτανικό πάντα οι ίδιοι πάνε στον πάτο.

Ανώνυμος είπε...

Bernadina ευχαριστώ για το λινκ.

Νίκος

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι