Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2014

Εδώ δεν υπάρχει Άσυλο -η συναυλία

Κάποια πράγματα αξίζει να τα περιμένεις. Η συνάντηση με παλιούς φίλους που έχεις να τους δεις χρόνια, για παράδειγμα. Η κυκλοφορία του καινούργιου δίσκου από το συγκρότημα που μεγάλωσε μαζί σου. Ή μια συναυλία…

Και βρίσκεσαι να μετράς τις μέρες σα να είσαι πιτσιρικάς, έχεις κάποιο λόγο να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι ρε παιδί μου. Φίλοι, δίσκοι, συναυλίες –μερικές φορές όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα. 

Η ιδέα έπεσε σ΄ένα τραπέζι γεμάτο μπύρες (τελικά αυτό το ντοκυμαντέρ θα έπρεπε να λέγεται «Εδώ δεν υπάρχει συκώτι») από τα μέλη παλιών πανκ συγκροτημάτων. «Ρε σεις, αφού ζορίζεστε με τα οικονομικά του ντοκυμαντέρ, γιατί δεν κάνουμε μια συναυλία να μαζέψετε κάνα φράγκο;» Αμέσως άρχισα να σκέφτομαι:
1. Ποια συγκροτήματα θα πέθαινα (ή θα σκότωνα, καθότι οι πεθαμένοι δεν πάνε σε συναυλίες) για να ξαναδώ.
2. Οτι τα συγκροτήματα που παρακολουθούσα φανατικά πριν κάμποσα χρόνια μού κάνανε την τεράστια τιμή να παίξουν για να στηρίξουν το εγχείρημά μου.
3. Οτι ο Μιχάλης ο Καφαντάρης, ο σκηνοθέτης της ταινίας, θα άνοιγε σαμπάνιες εφόσον πλέον θα μπορούσε να σκηνοθετήσει τη μεγάλη σκηνή της συναυλίας που ονειρευόμασταν όσο χτενίζαμε και ξεχτενίζαμε το σενάριο.
Ενθουσιάστηκα!
«Λοιπόν;» με ρωτάνε τα παιδιά των συγκροτημάτων, «πόσα λεφτά λες οτι χρειάζεστε;»
«Για ποιο πράγμα;» απορώ ο ευτυχισμένος ηλίθιος.
Να έχεις ξεσκιστεί ψάχνοντας εταιρεία παραγωγής, να μετράς τα ψιλά στην τσέπη (του διπλανού σου) για να κάνεις γύρισμα και να σε κάνουν αυτοί οι μπαγάσες να τα θεωρείς όλα αυτά δευτερεύοντα! Αυτοί είναι οι τύποι που κινηματογραφούμε στο «Εδώ δεν υπάρχει Άσυλο».

Λένε οτι τα δυο καλύτερα πλάνα με τα οποία μπορεί να χαζολογήσει μια αντροπαρέα είναι το να φτιάξουν συγκρότημα και το ν΄ανοίξουν μπαρ. Επειδή αυτοί  εδώ οι τύποι έχουν ήδη φτιάξει συγκροτήματα, θα προσθέσω στα καλύτερα πλάνα και τη διοργάνωση μιας συναυλίας. Ποιος θα παίξει, τι θα παίξει, τι μουσική θα παίζουν τα πλατό, τι θα είναι τελικά –πάρτυ, συναυλία, και τα δύο, κάτι άλλο, κάτι ίδιο, δεν ξέρω/ δεν απαντώ: 3%; Και πού θα γίνει;
Γι΄αυτό το τελευταίο, τα βάλαμε κάτω τα πράγματα, αρχίσαμε να μετράμε τις αίθουσες που διαθέτει η Αθήνα, διαιρέσαμε τα τετραγωνικά δια της ξυνίλας ή/και της φραγκοφονίασης των ιδιοκτητών τους και καταλήξαμε οτι πέρα από το Gagarin δεν υπήρχε άλλο μέρος πού ΚΑΙ να χωράει τον κόσμο αυτής της συναυλίας ΚΑΙ να διαθέτει ηχητικά ΚΑΙ να μην είναι πολύ μακριά από το κέντρο της Αθήνας (ναι –το Electric Ballroom είναι ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ, όπως και το CBGB, άσε που έχει κλείσει κιόλας) ΚΑΙ ο ιδιοκτήτης του να είναι δικός μας άνθρωπος –της γενιάς μας, να μιλάμε την ίδια γλώσσα ρε αδερφέ! Να του πούμε ποιους θέλουμε να παίξουν και να πει «Ωραία!» κι όχι «ποιοι είναι αυτοί» ή «τίποτα ροκιές δε θα βαρέσουν;»
Πήρα τηλέφωνο το Νίκο τον Τριανταφυλλίδη, ήξερε για το ντοκυμαντέρ μας (είπαμε –μιλάμε την ίδια γλώσσα), κι όταν του είπα ποιους είχαμε κατά νου να παίξουν στη συναυλία, είπε «Ωραία!»
Βρεθήκαμε σπίτι του τη δεύτερη μέρα της συναυλίας του Πουλικάκου και η συναυλία κανονίστηκε σε λιγότερο από ένα δεκάλεπτο. Μετά αράξαμε και πιάσαμε την κουβέντα για παλιούς γνωστούς.

Από τότε τρέχουμε. Κανονίσματα με τα συγκροτήματα, χιλιάδες θέματα να ρυθμιστούν, πολλά μέιλ, πολλά τηλέφωνα, πολλές συνεννοήσεις –έχω κάποιο λόγο να σηκωθώ το πρωί από το κρεβάτι ρε παιδί μου… Γιατί ξέρω οτι θα περάσει η μέρα μου υπέροχα.

Πολυλογώ όμως –ενώ ήθελα να γράψω για τη συναυλία.

Θα γίνει στις 14 Μαρτίου στο Gagarin 205 –στις 9:00 το βράδυ.

Θα είναι εκεί:

Οι ΑΝΥΠΟΦΟΡΟΙ Από τα πρώτα punk συγκροτήματα που θυμάμαι, πιο κοντά στο στυλ των Buzzcocks παρά σε αυτό των Exploited. Με θρυλικές συναυλίες στη Σοφίτα του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη, σε Φοιτητικές Εστίες και φεστιβάλ… Ακόμα φρέσκοι, επειδή, έτσι γρήγορα που διαλύθηκαν το 1984 δεν πρόλαβαν να παλιώσουν. Ούτε καν να ωριμάσουν…

Τα Αρνάκια

Ξεκίνησαν από τον ιστορικό ΠΗΓΑΣΣΟ της Καλλιδρομίου, πέρασαν από 40 κύματα αλλά κατάφεραν να αφήσουν σημαδιακά τραγούδια πίσω τους. «Ο κακός σου εαυτός» είναι το κομμάτι που πολλοί έχουν τραγουδήσει, ψιθυρίσει, φωνάξει  -αλλά λίγοι ξέρουν σε ποιους ανήκει. Έχουν 15 χρόνια ν΄ανέβουν στη σκηνή και το γεγονός οτι το αποφάσισαν για το ντοκυμαντέρ θα με έκανε να βουρκώσω αν δεν φοβόμουν οτι θα με πάρουν στην καζούρα.

Οι Cpt Neφος

Το θρυλικό συγκρότημα τού Άκη Μπογιατζή με σύνθεση που θα παραπέμπει και στους Libido Blume (το αμέσως επόμενο στάδιο δημιουργικής έκφρασης αυτής της πορείας που ξεκίνησε από τα punk φεστιβάλ και ταυτίστηκε, μια εποχή, με τον ΠΗΓΑΣΣΟ).

Οι Χωρίς Περιδέραιο

Minimal synth pop και μερικοί από τους καλύτερους στίχους που γράφτηκαν στην ελληνική γλώσσα. Ο μυστηριώδης κύριος Νίκος Αγγελής θα ανέβει στη σκηνή με σύνθεση που παραπέμπει στην ηχογράφηση του καταπληκτικού lp «Χορός για μουσική». Δεν ήταν πολλοί αυτοί που είχαν την τύχη να τους δουν στη δεκαετία του ’80 αφού κράτησαν μόνο 4 χρόνια σαν συγκρότημα. Κι εμένα δηλαδή, αν μου έλεγαν πριν κάνα χρόνο οτι θα ξαναδώ στη σκηνή τους Χωρίς Περιδέραιο θα νόμιζα οτι με κοροϊδεύουν, παίζοντας με τον πόνο μου.

Οι Μetro Decay

Έχοντας στο ενεργητικό τους έναν από τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα , ένα σινγκλ που ακόμα λιώνει στα πλατό κάμποσων μπαρ αλλά και σημαδιακές συναυλίες (τι να θυμηθώ; το support στους Birthday Party του Nick Cave στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα; τη συναυλία στη Γκράβα;) δέχτηκαν να παίξουν κάποια κομμάτια τους για τη συναυλία του ντοκυμαντέρ. Το ποιοι θα ανέβουν στη σκηνή εκείνη τη μέρα, παραμένει μυστήριο μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, αλλά ως συνήθως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία ακόμα κι όταν πρόκειται για συγκρότημα με πεσιμιστικούς στίχους.

Οι This Fluid
Το τελευταίο σχήμα μουσικής αναζήτησης των αδελφών Σπύρου και Μάκη Φάρου. Κι όταν μιλάμε για Σπύρο Φάρο μιλάμε για Headleaders, Yell-o-Yell, Rehearsed Dreams, Spiders Web,Spy F and the Zakulas –μιλάμε για μια εμβληματική μορφή στον χώρο της εναλλακτικής μουσικής δηλαδή.

Οι Asylum Overdrive 
Louis, Kon, Spy Bokos
και Pan ThistleΝαι –αυτοί είναι. Οι Stress μαζί με τον τραγουδιστή των μυθικών ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΕΣΙΣ (και της πρώτης περιόδου των εκπληκτικών Forward Music Quintet)! Απίστευτο; Και λίγα λες!

Οι Asylum Nursery 
Κώστας Μάστορης-Στέλιος Μαστρόκαλος (
Metro Decay), Θοδωρής Βλαχάκης-Γιώργος Σκαρλάτος (Magic de Spell), Βασίλης Σαλαπάτας (Not 2 without 3),  Άντα Λαμπάρα (Villa 21), Γιάννης Ντρενογιάννης (Anti Troppau Council, Yeah!) και οι φίλοι τους.
Η φοβερή παρέα που είδαμε πρώτη φορά στην ηχογράφηση του «No Asylum here» (το τραγούδι τίτλων του ντοκυμαντέρ που έγραψε ο Κώστας Μάστορης). Δεν θα πουν μόνο αυτό βέβαια, αλλά μην περιμένεις να αποκαλύψω τι άλλο θα πουν!

Εκτός από τα συγκροτήματα, μουσική στα πλατό θα παίζουν οι Nikos L και Calamity Jane (η Όλγα μας, από το ντοκυμαντέρ δηλαδή).

Και βέβαια –τι διοργάνωση της ομάδας «Εδώ δεν υπάρχει Άσυλο» θα ήταν αν δεν προβάλλονταν και κάποια αποσπάσματα από την ταινία!

Όλα αυτά θα γίνουν το βράδυ της 14ης Μαρτίου στο Gagarin 205.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ στην προπώληση και 12 τη μέρα της συναυλίας από το ταμείο του Gagarin. Όποιος λοιπόν θέλει να τα προμηθευτεί νωρίτερα μπορεί να το κάνει μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας εδώ ή να περάσει από το Θέατρο Ακροπόλ ( Ιπποκράτους 9-11, Τηλ: 2103643700), οποιοδήποτε κατάστημα Public, Seven Spots ή Παπασωτηρίου.
Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 8:30 αλλά εμείς θα είμαστε εκεί από νωρίτερα. Γιατί κάποια πράγματα αξίζει να τα περιμένεις…

Τι θα παίξουν εκείνο το βράδυ; Ε, δε θα παίξουν...

1 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

dimK. είπε...

ρε φιλε τρελη επιτυχια για σημερα ευχομαι..σιγουρακι ειναι σαν τον γαυρο με το Αιγαλεω αλλα λεμε τωρα!!
Αγωνιστικους χαιρετισμους απο την κοιλια του Θηριου
(Γερμανια εννοω..απλα ηθελα να κανω δραματικη εξοδο)!!
Σιδηροκεφαλοι ρεεεε...

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι