Γουστάρεις ισότητα; Κανονική ισότητα να πούμε, όλοι οι άνθρωποι ίσοι, καμιά διάκριση βασισμένη στο χρώμα του δέρματος, καμιά διάκριση στην βάση των πεποιθήσεων και των πιστεύω, καμιά διάκριση στη βάση της σεξουαλικής προτίμησης, καμιά διάκριση βασισμένη στο φύλο ... Γουστάρεις; Και βέβαια, τι διάολο, προοδευτικοί άνθρωποι είμαστε –με την ισότητα στο στόμα ξυπνάμε και στην τουαλέτα που πάμε μετά, βγάζουμε φιρμάνι –«λέω να μπω, μήπως θέλει να πάει κανένας άλλος πριν από μένα;» Ισότης! Όλοι την ξέρουμε και όλοι την υποστηρίζουμε. Έτσι νομίζεις;
Διάβασα ένα άρθρο στα ΝΕΑ, πρωτομηνιάτικο κιόλας, το υπογράφει η Σίλα Αλεξίου (κάπως μου κάνει αυτό το ‘Σίλα’ αλλά μη δίνεις σημασία). Τίτλος: «Μαζί» και μετά το διαζύγιο. Υπότιτλος: Νέα ρύθμιση δίνει την επιμέλεια των παιδιών και στους δύο διαζευγμένους γονείς.
Δώσε βάση στην πενιά:
«Επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου προκαλεί έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του νομικού κόσμου και των γυναικείων οργανώσεων, που κάνουν λόγο για επικίνδυνη ανατροπή βασικών αρχών του οικογενειακού δικαίου ενάντια στο συμφέρον του παιδιού.
Η επίμαχη διάταξη τροποποιεί τα αντίστοιχα άρθρα του Αστικού Κώδικα και προβλέπει τη συνέχιση τής από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας των ανήλικων τέκνων και από τους δύο γονείς, όπως ακριβώς συνέβαινε και προ της λύσης του γάμου. Το δικαστήριο θα αποφασίζει μόνο για την κατοικία του ανηλίκου, τον συγκατοικούντα γονέα και την επικοινωνία του παιδιού με τον άλλο γονέα, ενώ όσον αφορά την ανάθεση της γονικής μέριμνας, το δικαστήριο θα έχει λόγο μόνο αν προσφύγει ο ένας από τους δύο γονείς επικαλούμενος σπουδαίο λόγο».
Τι κατάλαβες από τα παραπάνω; Να στο εξηγήσω σαν έμπειρος που είμαι –θα φτιάξουν ένα νόμο που (εκτός των άλλων) θα ορίζει ότι κουμάντο στη ζωή του παιδιού (γονική μέριμνα) θα κάνουν, από κοινού, και οι δύο γονείς μετά το διαζύγιο ή όταν είναι σε διάσταση. Τι σημαίνει απλά και πρακτικά αυτό; Οτι ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ, μαζί θα αποφασίζουν αν το παιδί θα πάει ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο, αν θα πάει καράτε ή μπαλέτο, αν θα περάσει τις διακοπές του στο χωρίο ή στην κατασκήνωση, ή ίσως στην πόλη και ΚΥΡΙΩΣ πού θα μένει το παιδί όταν ο γονέας που ζει μαζί του αποφασίζει να μετακομίσει σε άλλη πόλη (ή χωριό). Ζορίστηκες κάπως; Το βλέπεις δύσκολο;
Άκου να σου πω κάποια απλά πραγματάκια. Όταν χωρίζει μια οικογένεια το παιδί, στις 95 από τις 100 περιπτώσεις μένει με τη μητέρα. Και μ΄αυτή παραμένει μέχρι να ενηλικιωθεί. Θα πεις –«φυσικό είναι». Και θα σου απαντήσω –«άντε γαμήσου ρε». Διότι, που το είδες γραμμένο οτι μόνο η μητέρα είναι κατάλληλη παύλα ικανή να μεγαλώσει το παιδί; Γιατί ο πατέρας δεν μπορεί να το κάνει ίδια ή και καλύτερα; Τι γίνεται αν το παιδί θέλει να μείνει με τον πατέρα; Που το είδες γραμμένο οτι η μητέρα έχει ιδιοκτησιακά δικαιώματα πάνω στο παιδί ενώ ο πατέρας είναι απλά ο μαλάκας που χρησίμευσε μονάχα στην αναπαραγωγική διαδικασία; Μίλα μου για ισότητα των δύο φύλων εδώ πέρα, φτιάξε με!
Εντάξει, γιατί όμως δεν μπορεί να πάρει ο πατέρας το παιδί; Μπορεί –πως δεν μπορεί! Αν του το δώσει η μητέρα. Αλλιώς, θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο οτι η μητέρα είναι πουτάνα, ναρκομανής και ψυχοπαθής (αν πιάσει 2 στα 3 παίζεται να τη χάσει τη δίκη). Για τον πατέρα βέβαια δεν ισχύει το ίδιο! Φτάνει να είναι γένους αρσενικού –αυτό μετράει καθοριστικά στο να χάσει το παιδί του. Και αν θέλει το παιδί να μείνει με τον πατέρα; Πανεύκολο! Θα γίνει πάλι δίκη, θα περάσει από ψυχολόγο-ιατροδικαστή το παιδί (να διαγνώσουν τι σόι ανωμαλία είναι αυτή που το δέρνει και θέλει να μείνει με τον πατέρα του!) και η γνωμάτευση ΘΑ ΣΥΝΕΚΤΙΜΗΘΕΙ στη δίκη. Διότι εδώ πέρα είμεθα υπέρ της ισότητος, αναφανδόν!
Το παιδί λοιπόν θα μείνει με τη μητέρα –το καταλάβαμε αυτό. Και η μητέρα θα το χρησιμοποιήσει σαν όπλο ψυχολογικού πολέμου εναντίον του πατέρα (ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια του χωρισμού) ή θα το αξιοποιήσει σα μηχανή που γεννάει φράγκα (το λένε διατροφή). Σε όλες τις περιπτώσεις; Όχι βέβαια. Σε κάποιες περιπτώσεις –αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Η πολιτεία «οπλίζει» τη γυναίκα στο συγκεκριμένο ζήτημα και καταρρακώνει τον άντρα –εκεί είναι το θέμα.
Σε αυτό το σκηνικό ο άντρας εξασφαλίζει την επικοινωνία με το παιδί, μια ή δυο φορές την εβδομάδα, μπορεί να το πάρει στο σπίτι του κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο και κάποιες μέρες στις γιορτές και τις διακοπές. Δατς ολ φολκς.
Πρόσεξε τώρα –αποφασίζει, ας πούμε, η μητέρα να φύγει από την Αθήνα, να μετακομίσει στην Αλεξανδρούπολη (δεν είναι αστείο –συνέβη σε έναν κολλητό μου). Τι γίνεται τότε; «Πως θα βλέπω το παιδί;» αναρωτιέται ο πατέρας. «Σου απαγόρευσε κανένας να το βλέπεις;» απορεί ο Νόμος. «Πήγαινε μέχρι Αλεξανδρούπολη δυο φορές τη βδομάδα και δες το –πήγαινε και κάθε τόσο να το παίρνεις σπίτι σου –τι είναι η Αλεξανδρούπολη άλλωστε; Είκοσι λεπτά με το ιδιωτικό σου ελικόπτερο!» Ε, αυτό έρχεται να σταματήσει ο καινούργιος νόμος! Αυτό κυρίως για να μην πω αυτό και μόνο!
Εντάξει, αλλά κι αυτή η έρμη η μάνα τι θα κάνει; Αν πρέπει να πάει στην Αλεξανδρούπολη να δουλέψει –να μην πάει δηλαδή; Και πως θα ζήσει; Να πάει κυρά μου, χίλιες φορές να πάει! Αλλά γιατί να τραβήξει μαζί της και το παιδί; Ας το αφήσει στον πατέρα κι ας επωμιστεί αυτή το βάρος της απόφασής της –τι φταίει δηλαδή ο πατέρας; Μήπως όμως αυτό είναι ανισότητα καραμπινάτη; Να χάνει δηλαδή η μάνα το παιδί (και το παιδί τη μάνα) λόγω δουλειάς; Αναρωτιέσαι; Το σκέφτεσαι; Καλά κάνεις! Στην όλη διαδικασία μετράς καθόλου το παιδί; Σκέφτεσαι οτι ίσως αυτό θα αποκοπεί από τον κοινωνικό του περίγυρο (παρέες, συγγενείς κ.λ.π.) μετακομίζοντας; Υπολογίζεις ίσως οτι, με τις καινούργιες συνθήκες που δημιουργούνται, μπορεί το περιβάλλον του πατέρα να είναι καταλληλότερο για να μεγαλώσει το παιδί; Ή κοιτάζεις μονάχα το συμφέρον της γυναίκας και στα τέτοια μας όλα τα υπόλοιπα; Πες μου πάλι για ισότητα, τη λατρεύω αυτή τη λέξη!
Συνεχίζει λοιπόν το άρθρο της Σίλας:
«Μεταξύ των σπουδαίων λόγων, όπως αναφέρεται στις διατάξεις τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου, είναι η μεταβολή του τόπου κατοικίας του γονέα που συγκατοικεί με το παιδί, αν αυτή η μεταβολή δυσχεραίνει την επικοινωνία του με τον άλλο γονέα. Σχολιάζοντας τον συγκεκριμένο λόγο, εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων επισημαίνουν την αντιφατικότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά: ‘Ενώ εμπιστευόμαστε την επιμέλεια του τέκνου στον γονέα αυτόν, αίρουμε την εμπιστοσύνη μόνο επειδή αλλάζει κατοικία!’.»
Άκου τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων! Θαύμασε επιχειρηματολογία! «Εμπιστεύομαστε την επιμέλεια στον γονέα αυτόν», λένε! Ρε χρυσές μου κυρίες, γιατί δε λέτε οτι ο γονέας αυτός είναι ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ η μητέρα; Πως γίνεται να παλεύετε για ισότητα, αλλά η ισότητα αυτή να καταλήγει μονίμως σε ανωτερότητα της γυναίκας; Γαμώ το φελέκι μου –τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι συνδικαλισμός! «Αίρουμε την εμπιστοσύνη όταν αλλάζει κατοικία», λένε! Για ηλίθιους μας περνάνε; Δεν αίρεται καμιά εμπιστοσύνη, απλά ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ και αυτό είναι κάτι που, συνήθως, βλάπτει τα παιδιά. Δε λέει κανένας οτι η γυναίκα που μετακομίζει είναι χειρότερη μάνα, λέει οτι ΑΠΟΚΟΠΤΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Και κάνει πρακτικά αδύνατη την επικοινωνία του πατέρα με το παιδί, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ! Δηλαδή, η μαμά αποφασίζει κι ο μπαμπάς τα λούζεται. Κάποια ισότητα έτσι;
Και θέλω να ρωτήσω ακόμα κάτι τις κυρίες γυναικείες οργανώσεις –αν πηγαίνατε στα δικαστήρια και ο δικαστής ήταν ΠΑΝΤΑ άντρας, πως θα το λέγατε αυτό; Ανισότητα δεν θα το λέγατε; Καταπάτηση δικαιωμάτων, δεν θα το λέγατε; Ρωτάω επειδή η πρώην γυναίκα μου κάνει δίκες κάθε φορά που θέλει να ανεβάσει τη διατροφή και δεν πέτυχα ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ άντρα δικαστή. Μόνο γυναίκες –κυρίες οργανώσεις μου! Και να σας πω ένα αστείο; Είμαι γαμημένος δημόσιος υπάλληλος, ότι βγάζω φαίνεται στη φορολογική μου δήλωση –το ξέρουν μέχρι και οι πέτρες αυτό. 1.400 φαίνονταν στη δήλωση, 2.100 αποφάσισε μια δικαστίνα οτι πληρώνομαι από τη δουλειά μου! Δηλαδή το ίδιο το Δημόσιο φοροδιαφεύγει και δηλώνει μικρότερα εισοδήματα στους υπαλλήλους του! Το Δημόσιο δίνει πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών! Τι σου λέει αυτό; Και όταν ζήτησα να μη φεύγει το παιδί μου τρεις μήνες το καλοκαίρι στο χωριό της πρώην γυναίκας μου γιατί δεν μπορώ να το βλέπω –η δικαστίνα τι απάντησε; «Πάρε τα τέτοια μου και κόψε το λαιμό σου», αυτό απάντησε. Πείτε μου τώρα κάτι για αυτή τη γαμημένη την ισότητα –περιμένω!
Πάμε παρακάτω, επειδή άποψη επί του θέματος έχουν κι άλλοι:
«Κατά της μεταρρύθμισης του ισχύοντος καθεστώτος, όπου την ανάθεση της επιμέλειας των ανηλίκων ρυθμίζουν τα δικαστήρια, τάσσεται και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι ‘η διατήρηση της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας θα προκαλέσει βλαβερές για τα παιδιά εντάσεις και συχνότερη παρέμβαση των δικαστηρίων στην καθημερινή ζωή για την επίλυση διαφωνιών’».
Καλώς τους, τούς Επίτροπους! Την ανάθεση της επιμέλειας, λένε, τη ρυθμίζουν τα δικαστήρια! Ναι ε; Για να το λένε –έτσι θα είναι. Φαίνεται όμως οτι οι πατεράδες είναι όλοι μέθυσοι, χαρτοπαίχτες και παλιοχαρακτήρες, γιατί όλο οι γυναίκες παίρνουν τα παιδιά κύριοι Επίτροποί μου!
Θα προκληθούν εντάσεις με τη νέα τροπολογία στα παιδιά –αυτό πάλι τι σου λέει; Ρε άνθρωποι –δηλαδή όταν λες σε ένα παιδάκι «μάζεψε τα πράγματά σου, σε μια βδομάδα φεύγουμε για την Καλαμάτα», αυτό δεν δημιουργεί ΚΑΜΙΑ ένταση στο παιδί; Πιστεύετε σοβαρά οτι υπάρχει παιδί που θα πει, «ευχαριστώ μανούλα γιατί εδώ έχω βαρεθεί τις παρέες μου –πάμε τώρα στου διαόλου τον κώλο, όπου σίγουρα θα γνωρίσω τα πιο ενδιαφέροντα άτομα του κόσμου!» Έτσι το βλέπετε; Ή νομίζετε οτι αν καυγαδίζουν οι γονείς σχετικά με τη μετακόμιση ή μη της γυναίκας θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να το κάνουν μπροστά στα παιδιά τους; Ποιος σας είπε οτι οι γονείς είναι περιοδεύον θίασος και παίζουν μόνο με κοινό; Άντε ρε εξυπνάκηδες! Και στην τελική, εγώ ξέρω ότι από την εποχή του Σολομώντα ισχύει το «αν δεν τα βρίσκετε μεταξύ σας, πηγαίνετε στον δικαστή». Εσείς δηλαδή γιατί θεωρείτε πως μια διαφωνία μεταξύ δύο ατόμων θα πρέπει να λύνεται μονίμως με την επικράτηση της άποψης της γυναίκας και όχι να λύνεται δικαστικά;
Έχει κι άλλο όμως –κοίτα:
«Εισηγούμενη την απάλειψη των σχετικών ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, το οποίο προωθείται εντός των ημερών προς ψήφιση στη Βουλή, η ΕΕΔΑ εστιάζει τις αντιρρήσεις της στους ισχυρισμούς των συντακτών του σχεδίου νόμου ότι η ανάθεση της γονικής μέριμνας και στους δύο γονείς θα τους καταστήσει πιο υπεύθυνους, έστω και αν αυξηθούν οι προστριβές μεταξύ των δύο τέως συζύγων. Και προσθέτει: ‘Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των γονέων, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τη θεμελιώδη υποχρέωση της καταβολής διατροφής. Και αυτοί οι ανεύθυνοι γονείς θα έχουν όμως δικαίωμα, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, να επεμβαίνουν και να ρυθμίζουν σημαντικές πτυχές της ζωής του παιδιού’».
Εδώ γελάνε! Καθότι η Επιτροπή δεν ξέρει τι ισχύει σύμφωνα με τη νομοθετική πρακτική, εδώ και χρόνια, στη χώρα μας. Μάγκες, ακούστε ένα νέο –αν καθυστερήσεις να πληρώσεις τη διατροφή, ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΜΗΤΕΡΑ να πάρει τους μπάτσους και να σε μπουζουριάσουν ΑΤΑΚΑ ΚΙ ΕΠΙΤΟΠΟΥ. Στο καπάκι σού δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία με διαδικασίες εξπρές κι αυτόφωρες. Τι λέτε λοιπόν; Τόσο ανεύθυνοι είναι οι πατεράδες και δεν πληρώνουν τη διατροφή; Μήπως (λέω –μήπως) κάποιοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν; Μήπως σε μερικές περιπτώσεις η μητέρα έχει εξοντώσει οικονομικά τον πατέρα και μετά τον κλείνει και φυλακή για να εκτονώσει ... τέλος πάντων, ότι θέλει να εκτονώσει. Και στην τελική, αν είναι ανεύθυνος ο γονιός, στα τέτοια του που θα μείνει το παιδί. Καλύτερα μακρύτερα για να μην τον πρήζει η πρώην να το επισκέπτεται και τον σηκώνει από την πόκα στον καφενέ –καλά δεν τα λέω; Λογικά δεν τα βλέπω;
Το κυρίως άρθρο κλείνει με ένα ποίημα-ύμνο στην ισότητα:
«Βασική αιτία της ανησυχίας που διακατέχει τόσο τους νομικούς όσο και τις γυναικείες οργανώσεις είναι ότι με την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και όχι της ανάθεσης της επιμέλειας στον έναν από τους δύο γονείς βάσει στοιχείων θα υπερισχύει η γνώμη του ισχυρού, που στην ελληνική κοινωνία είναι ο πατέρας.»
Το διάβασες; Το κατάλαβες; Ο ισχυρός στην ελληνική κοινωνία είναι ο πατέρας! Αυτός που χάνει σχεδόν πάντα το παιδί του, αυτός που δικάζεται σχεδόν πάντα από γυναίκες, αυτός που μέχρι τώρα δεν είχε δικαίωμα γνώμης σχετικά με την ανατροφή του παιδιού και περιοριζόταν στο να είναι ένα ανοιχτό πορτοφόλι συν η γκουβερνάντα που πηγαίνει το παιδί βόλτες! Αυτός είναι ο ισχυρός κύριοι –εμείς είμαστε οι ισχυροί! Δηλαδή, είπαμε να λέτε μαλακίες ρε Επίτροποι, είπαμε να συνδικαλίζεστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα κυρίες οργανώσεις –αλλά μη μας βρίζετε κι από πάνω! Και «βάσει στοιχείων» είμαστε ισχυρότεροι! Ποιων στοιχείων κυρίες και κύριοι; Για δείξτε μου τα ρημάδια τα στοιχεία! Που τα βρήκατε; Του πότε είναι; Του 1821 όταν οι γυναίκες πήγαιναν δίπλα στο μουλάρι και οι άντρες καβάλα;
Μιας και έφτασε εδώ το θέμα να πω ακόμα μια προσωπική ιστορία. Εγώ, που λες, μπήκα την ίδια χρονιά με την πρώην γυναίκα μου στο πανεπιστήμιο. Και βγήκαμε μαζί. Την επόμενη χρονιά αποφοίτησε μια φίλη της (κράτα το αυτό). Κάποια στιγμή μπήκε η πρώην μου στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Την επόμενη χρονιά μπήκε και η φίλη της. Τη ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ χρονιά μπήκα εγώ. Τώρα δουλεύουμε και οι τρεις στο δημόσιο, μόνο που οι δύο κυρίες έχουν μεγαλύτερη προϋπηρεσία, πληρώνονται καλύτερα και παίρνουν νωρίτερα από μένα τις προαγωγές. Θα ρωτήσεις: γιατί ρε ρεμάλι δεν μπήκες κι εσύ νωρίτερα στη σχολή; Τι έκανες απέξω κοπρόσκυλο; ΗΜΟΥΝΑ ΦΑΝΤΑΡΟΣ –αυτό έκανα! Εντάξει;
Και για να κλείσω με αυτή την ιστορία –κυρίες του γυναικείου κινήματος, εγώ είχα έρθει στη διαδήλωση για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων το 80κάτι και ήμουνα εκεί -κι απέναντι ήταν μπάτσοι πολλοί και στα πεζοδρόμια «αγανακτισμένοι πολίτες» μάς πετάγανε αυγά και ντομάτες και μας λέγανε «λουλούδες», αλλά εγώ ήμουνα εκεί επειδή πίστευα στην αυτοδιάθεση του ανθρώπινου σώματος. Εσείς πού ήσασταν στις πορείες για την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης; Καμιά σας δεν είδα εκεί πέρα –διορθώστε με αν κάνω λάθος. Και κάτι ακόμα –ο φιλαράκος μου είναι μαλλιάς, υπάρχει πρόβλημα σε αυτό; Κι έχω και έναν γνωστό που είναι αδερφή, έχει σχέση με κάποιο άλλο παιδί –υπάρχει πρόβλημα; Υπάρχει –επειδή όλους αυτούς τους πετάνε έξω από τα σπίτια και δεν βρίσκουν να νοικιάσουν ούτε πλυσταριό. Αν όμως ήταν γυναίκες, η εμφάνιση δεν θα έπαιζε τέτοιο ρόλο –έχω άδικο; Κι αν ήταν λεσβίες, θα τους νοίκιαζαν το σπίτι στο άψε-σβήσε, τα λέω καλά; Οπότε μη μου λέτε εμένα για ισότητα όταν επιδιώκετε μια, διαφορετικού είδους, ανισότητα –όταν ζητάτε να πάρετε τη θέση των φαλλοκρατικών γουρουνιών και όλα τους τα προνόμια για πάρτη σας! Εντάξει; Η ισότητα είτε αφορά τους ανθρώπους είτε είναι κοροϊδιλίκι –συνεννοηθήκαμε;
Το άρθρο της Σίλας (μα είναι όνομα αυτό;) παραθέτει και μια ενημέρωση σχετικά με το τι ισχύει στην Ευρώπη –μην περιμένετε από μένα να σας πω ότι παντού την επιμέλεια την έχουν από κοινού οι γονείς. Γιατί έτσι είναι και αυτό είναι το λογικό, το προφανές ρε γαμώτο! Αυτό που ισχύει στην Ευρώπη κι αυτό που, μάλλον, αναγκάζει την Ελλάδα να προωθήσει την σχετική νομοθεσία –μη νομίζεις ότι το κάνουν από ευαισθησία!
Για το τέλος φύλαξα δυο καταπληκτικά ανέκδοτα. Επειδή το γέλιο κάνει καλό και το γελοίο βγάζει γέλιο –κατάλαβες; Διάβασε λοιπόν:
«ΔΙΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ: Αυτό θα είναι πιθανόν το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη γνωστή ψυχολόγο Μαριέττα Ρήγα- Πεπελάση. Και αυτό γιατί τα παιδιά χρειάζονται σταθερό σπιτικό, ένα δικό τους δωμάτιο, γνώριμες παραστάσεις, σταθερές βάσεις.»
Να σου εξηγήσω τι λέει η κυρία Ρήγα-Πεπελάση (αλήθεια, γιατί δύο ονόματα; Η Μακεδονία-ΦΥΡΟΜ είναι; Ή τον φεμινισμό της τον βγάζει μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν άλλους;) Λέει λοιπόν ότι τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα στη ζωή τους, σπίτι, δωμάτιο, γνώριμες παραστάσεις… Γι΄αυτό, όταν μετακομίζει η μητέρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ να τα αφήνει στο σπίτι του πατέρα, που, όσο να πεις, το ξέρουν, αλλά πρέπει να τα παίρνει μαζί της ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟ, ΓΙ’ ΑΥΤΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ! Δηλαδή, θα μας τρελάνει εντελώς η ψυχολόγος!
«‘Προσφάτως, αντιμετώπισα ένα περιστατικό που μου έλεγε ότι τον μισό μήνα μένει με τον πατέρα του και τον άλλον μισό με τη μητέρα του. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είδους προσωπικότητα θα αναπτύξει η επόμενη γενιά’. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η κ. Ρήγα- Πεπελάση υπογραμμίζει πως η μεταρρύθμιση αυτή, ακόμη κι αν είναι προοδευτική, δεν συμβαδίζει με την ελληνική πραγματικότητα».
Πρόσεξε τώρα την επιστήμονα πόσο επιστημονική είναι! Παίρνει ΕΝΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ περιστατικό και με αυτό δικαιολογεί το συμπέρασμά της! Κυρία Πεπελάση μου, κι εμένα προσφάτως με πάτησε μια ψυχολόγος στο λεωφορείο και μου έλιωσε τον κάλο χωρίς να ζητήσει καν συγνώμη, να συμπεράνω λοιπόν ότι όλες οι ψυχολόγοι είναι γαϊδούρια;
Ποιο παιδί μεγαλύτερο των τριών χρονών μπορεί να μένει μισό μήνα στο ένα σπίτι και μισό μήνα στο άλλο κυρία Τέτοια μου; Αφού πάνε σχολείο τα παιδιά –πως θα γίνεται; Θα πηγαίνουν μισό μήνα στο 1ο Δημοτικό Γκράβας και τον άλλο μισό στο 20ο Δημοτικό Σεπολίων; Αλλά, ας πούμε ότι αυτή η αλχημεία όντως συμβαίνει σήμερα κυρία Απαυτούλα μου. Ας δεχτούμε ότι όντως γίνεται. Φταίει ο καινούργιος νόμος γι΄αυτό; Με τον ήδη ισχύοντα νόμο δεν ρυθμίστηκε το θέμα που αντιμετωπίσατε στο περιστατικό σας; Άντε παραδίπλα λοιπόν κυρία Ψυχώ μου.
Επειδή θέλω να περάσω στο δεύτερο (και δυνατότερο) ανέκδοτο –το αφηγείται επίσης μια γυναίκα. Και όχι οποιαδήποτε γυναίκα, η Μιλένα Αποστολάκη… Θα σου εξομολογηθώ την αμαρτία μου –εγώ την έχω ψηφίσει αυτή την κυρία, τη μοναδική φορά που ψήφισα ΠΑΣΟΚ (όταν ο Σημίτης είχε πει «ευχαριστώ τους Αμερικάνους»). Άκου τώρα τι λέει η βουλευτής μου:
«Στοχοποιούν τη μητρότητα
Η Κ. ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι χωρισμένη και το παιδί της μεγαλώνει μαζί της. Στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την ανάθεση της γονικής μέριμνας και στους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, η κ. Αποστολάκη αντιδρά έντονα.
‘Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτή τη πρόθεση της κυβέρνησης υπάρχει μια ευθεία στοχοποίηση της γυναίκας και της μητρότητας. Μερικά πράγματα που η ίδια η φύση αναγνωρίζει, πέρα από νόμους και κανόνες, έρχεται αυτή η ύποπτη νομοθετική πρωτοβουλία να τα αρνηθεί. Αρνείται την ειδική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί, γεγονός που δεν ακυρώνει βέβαια την αναγκαιότητα του πατέρα’. Σοβαρές αντιρρήσεις εκφράζει όμως και στο κατά πόσο θα μπορέσει η μεταρρύθμιση αυτή να αποδώσει στην πράξη. ‘Τα κόμματα, οι πολίτες, τα μέλη των γυναικείων οργανώσεων και οι δικηγόροι διαβλέπουν έξαρση της δικομανίας και των περαιτέρω δικαστικών αντεγκλήσεων μεταξύ των συζύγων. Και βέβαια, τα θύματα δυστυχώς θα είναι τα παιδιά’».
Μπράβο ρε Μιλένα (και με συγχωρείς για το ‘Μιλένα’)! Ευθεία στοχοποίηση της γυναίκας και της μητρότητας –έτσι; Δηλαδή για σένα πως πάει; Ή το παιδί θα είναι απόλυτη ιδιοκτησία της μητέρας ή αλλιώς δεν θα κάνετε παιδιά; Από πού προκύπτει αυτό το δικαίωμα της μητέρας; Το εξηγεί παρακάτω η βουλευτής, «η φύση (το) αναγνωρίζει, πέρα από νόμους και κανόνες». Τώρα εμένα γιατί αυτό μου θυμίζει το «σα ναυαγοί σα Ροβινσώνες, δίχως νόμους και κανόνες», του φιλόσοφου Νίνο; Και πως αναγνωρίζεται αυτό το απόλυτο δικαίωμα από τη φύση; Δηλαδή, αν η μητέρα ενός παιδιού πεθάνει (χτύπα ξύλο) πάνω στη γέννα, πεθαίνει αυτομάτως και το παιδί; Ή μήπως θα το γυρίσουμε στο μεταφυσικό και θα δεχτούμε ότι ποτέ δεν κόβεται στην πραγματικότητα ο ομφάλιος λώρος; Μιλένα, και πάλι συγνώμη, μην το πεις αυτό στην κυρία ψυχολόγο από πάνω γιατί θα το ταράξει στις συνεδρίες το παιδί!
Μήπως ανάγεις την περίοδο θηλασμού (η οποία στις σύγχρονες κοινωνίες τείνει πολλές φορές να εκλείπει) σε μόνιμη κατάσταση; Για απογαλακτισμό έχεις ακούσει; Ή ίσως θα αρχίσουμε πάλι την παπαρολογία περί «μητρικού φίλτρου»; Έχω ένα φίλο κυρία βουλευτής μου, που ζει σε νησί, είναι ζωγράφος και η γυναίκα του δουλεύει. Τα τρία παιδιά τους τα έχει μεγαλώσει αυτός, από μόνος του. Λες να του δάνεισε λίγο «μητρικό φίλτρο» η μητέρα; Ή μήπως τα παιδιά του είναι προβληματικά επειδή μεγάλωσαν με τον πατέρα; Κι αν είναι έτσι κυρία μου, αν η μητέρα είναι ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ για την ανατροφή του παιδιού, να τους απαγορεύσουμε να δουλεύουν όταν γίνονται μητέρες. Να κάθονται σπίτι να μεγαλώνουν τα παιδιά –αυτό εννοείς;
Αλλά είναι και «ύποπτη» η νομοθετική πρωτοβουλία! Για εξήγησέ το αυτό, δεν το έπιασα. Δηλαδή, εκείνος ο γεράκλας ο Υπουργός Δικαιοσύνης τη βγάζει για να έχει λόγο στον τόπο κατοικίας του ανήλικου παιδιού του, ας πούμε; Μήπως πάει να εξυπηρετήσει κανέναν «κουμπάρο»; Μήπως το θέμα σχετίζεται με τον Εφραίμ και τη Βιστωνίδα; Πες μας κυρία βουλευτής –θα μας φάει η αγωνία!
«Ειδική σχέση (υπάρχει) ανάμεσα σε μητέρα και παιδί, γεγονός που δεν ακυρώνει βέβαια την αναγκαιότητα του πατέρα» -άκου να δεις! Η μητέρα με το παιδί έχει ειδική σχέση, σε αντίστιξη με τον πατέρα που έχει –τι; Γενική σχέση; Ειδική σχέση η μητέρα με το παιδί, άρα σημαντικότερη από την σχέση του πατέρα με το παιδί; Κι αυτό το λέμε ισότητα; Αυτό το λέμε «εξάλειψη των διαχωρισμών που σχετίζονται με το φύλο των ανθρώπων»; Πες μου κι άλλα για την ισότητα –γίνομαι σοφότερος από τέτοιες απόψεις!
Αλλά και ο πατέρας είναι αναγκαίος, αναφέρει η βουλευτής! Ναι ε; Για ποιο πράγμα ακριβώς είναι αναγκαίος; Για την παραγωγή σπέρματος; Για να πληρώνει τη διατροφή; Για να πηγαίνει το παιδί στο λούνα παρκ; Ρωτάω επειδή αυτά είναι τα μόνα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στον πατέρα. Όλα τα άλλα -επιμέλεια, συμβίωση, διαπαιδαγώγηση, πάνε στη μητέρα. Γι΄αυτό λοιπόν είμαστε αναγκαίοι οι πατεράδες; Και τι διαφέρει αυτή η διατύπωση από το φαλλοκρατικό στερεότυπο του παρελθόντος –«η γυναίκα είναι μόνο για να γεννάει και να μεγαλώνει τα παιδιά που ανήκουν ολοκληρωτικά στον άντρα»; Να σου πω εγώ σε τι διαφέρει –τουλάχιστον στο παρελθόν η μητέρα είχε το δικαίωμα να ζει μαζί με τα παιδιά της, πλέον ο πατέρας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Ισότητα; Ναι, και μετά ξυπνήσαμε!
«Δικομανία της οποίας θύματα θα είναι τα παιδιά», διαβλέπει στη νομοθετική ρύθμιση η κυρία Αποστολάκη. Τώρα το θυμήθηκες αγαπητή μου; Και πάλι συγνώμη για το «μου». Αν δε γουστάρεις δικομανία γιατί δεν προτείνεις να ρυθμιστεί στη βάση κάποιων αντικειμενικών κριτηρίων η διατροφή και ΜΟΝΑΧΑ οι ειδικές περιπτώσεις να καταλήγουν σε δίκες; Αν δε γουστάρεις δικομανία γιατί δεν προτείνεις να γίνει αυτόφωρο αδίκημα η παρεμπόδιση επικοινωνίας του παιδιού με τον πατέρα (όπως είναι η μη πληρωμή διατροφής –μην ξεχνάμε) και αφήνεις τις μητέρες να παίζουν τους πατεράδες στο χαλαρό; Διότι, αγαπητή μου, αν η μητέρα δε θέλει να δώσει το παιδί, ο πατέρας πρέπει να τρέχει στα δικαστήρια και ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6-7 μήνες να πάρει μια ΑΧΡΗΣΤΗ ΠΛΕΟΝ απόφαση. Αν δε γουστάρεις δικομανία γιατί δεν αλλάζεις τις διαδικασίες έκδοσης διαζυγίου που συνεπάγονται 2 ΔΙΚΕΣ ακόμα κι όταν το διαζύγιο είναι συναινετικό; Αυτά δεν έχουν επίπτωση στα παιδιά; Άσε μας χρυσή μου (και συγνώμη για τη ‘χρυσή’).
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα την κυρία Σίλα Αλεξίου για την αντικειμενικότητα με την οποία χειρίστηκε το όλο θέμα. Στα πλαίσια της αντικειμενικότητας άλλωστε δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο άρθρο ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΑΠΟΨΗ κάποιου πατέρα –ενός σελέμπριτυ έστω ρε παιδί μου, ακόμα και του Κούγια, που είναι και νομικός! Για να μην πω ότι υπάρχει και Σύλλογος Χωρισμένων Πατεράδων οι οποίοι δραστηριοποιούνται πλήρως και αγνοούνται εξίσου πλήρως!
Ισότητα; Σκατά Ισότητα.
Έμφυλη βία
-
*Λίλια Τσούβα, Γοβάκια από Πάγο, εκδ. Κουκίδα, 2024*
Μια στρίγγλα, κακομίλητη και κυριαρχική – μια κανονική μέγαιρα. Είναι η
εικόνα που κάθε φορά ανα...
Πριν από 1 εβδομάδα
29 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:
Προφανώς η Σίλα Αλεξίου είναι κόρη (ή συγγενής) της Λίνας Αλεξίου, που μεσουρανούσε στα ΝΕΑ ως δημοσιογράφος/συυγραφέας την δεκαετία του 70!
Πω πω πω ρε φίλε
Χείμαρος.
Το έψαξα πολύ μπας και βρω κάτι να διαφωνήσω μαζί σου, αλλά τίποτα.
Αλλά και συ δεν φτάνει που ψήφισες πασοκ, πήγες και ψήφισες και Μιλένα;
Μα, τη Μιλένα;;;;;; Ακόμα δεν έχω καταλήξει αν είναι η πιο α-σεξουαλ ή η πιο σκύλα και dirty-for-sex πολιτικός.
Όσο για την άλλη την ψυχολόγα...
Ξεκίνησα να διαβάζω ένα βιβλίο της Βαμβουνάκη (διάσημη συγγραφέας-ψυχολόγα). Κλαίω ακόμα το χρόνο που σπατάλησα για να διαβάσω τις πρώτες 100 σελίδες. Τίγκα στο στρεότυπο, την κοινοτυπία, και τη μαλακία. Αν αυτή είναι διάσημη ψυχολόγος, γάμησέ τους τους τρελογιατρούς. Που δεν είναι γιατροί γιατί φυσικά ποτέ δεν φοίτησαν σε ιατρική. Η ψυλογια δεν είναι καν επιστήμη κατά τη γνώμη μου. Σύνολο θεωριών είναι που βασίζονται σε κάποια μη μετρήσιμα και απόλυτα υποκειμενικά γεγονότα. Σοφιστίες του κώλου δηλαδή.
Και να σκεφτείς ότι όλη αυτή η ιστορία είναι για να μπορεί να έχει και λόγο ο-πληρών-τοις-μετρητοίς πατέρας σε πιο σχολείο θα πάει το παιδί ή να μην μπορεί να μεταναστεύει η μητέρα με το παιδί.
Υ.Γ. Να προσθέσω ένα ακόμα επιχείρημα: Το παιδί χρειάζεται και τους δύο γονείς (ακόμα και αν δεχτώ το επιχειρήματα της σημαντικότητας της μητέρας). Με πια λογική επιτρέπεις στη μητέρα να αποφασίσει αυτόνομα (χωρίς καν δικαστική απόφαση) να κόψει τη σχέση του πατέρα με το παιδί;
Υ.Γ.2
Νομίζω ότι πάντα ο ομφάλιος λώρος κόβεται μόνος του (εξαρούνται οι περιπτώσεις Οιδιπόδειου). Στην περίπτωσή μου τον έκοψα ο ίδιος (με το ψαλίδι που μου' δωσε ο γιατρός) :-) .
Εννοώ τη σχέση τον ομφάλιο του υιού μου.
Ξανά-μανά: εννοώ τον ομφάλιο του υιού μου.
Θυμάμαι πως όταν είχα περάσει στο ΤΕΙ και πήγα να κάνω τα χαρτιά μου για κάρτα σίτισης με τη φορολογική δήλωση της μάνας μου, μου είπαν "α όχι δε μας κάνει, θέλουμε του πατέρα σου, εκτός κι αν υπάρχει δικαστική απόφαση πως την επιμέλειά την έχει η μητέρα σου". Και για εστία απ' οτι θυμάμαι το ίδιο ίσχυε. Weird, huh?
Τώρα αυτό με τη διατροφή δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν κάποια στάνταρ ποσά, ανάλογα με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία;
p.s. η από πάνω δήλωση περί ψυχολογίας είναι απ' τις πιο ισοπεδωτικές γενικεύσεις που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Αν πιστεύεις οτι ψυχολογία είναι τα βιβλία της Βαμβουνάκη και οι στερεοτυπικές παπαριές στα διάφορα άρθρα περιοδικών και εφημερίδων, τότε με χαρά μου να σε διαφωτίσω -δεν είναι. Α, και κανείς δεν είπε οτι οι ψυχολόγοι είναι γιατροί. Ffs. Fyi, η φράση "τρελογιατρός" αναφέρεται στους ψυχιάτρους, μερικές φορές όμως παίρνει η μπάλα και τους ψυχολόγους (ίσως γιατί αρκετοί δεν ξέρουν τη διαφορά)
Μακ, λες ε; Θα πάει ψηλά τότε αυτή η δημοσιογράφος -είναι αρκούντως κίτρινη.
Berliner, μου φαίνεται οτι οι ουσιαστικότερες συμφωνίες προκύπτουν μέσα από ουσιαστικές διαφωνίες. Λοιπόν:
1. Επειδή με τη Μιλένα έχω μιλήσει δις (η πρώτη φορά είναι πολύ καλό ανέκδοτο αλλά δεν μπορώ να το πω) σε διαβεβαιώνω οτι είναι το δεύτερο από αυτά που λες. Εν ολίγοις, θεά για τη βουλή. Τις ελάχιστες φορές που ψηφίζω κόμμα -σταυρώνω αποκλειστικά γυναίκες γιατί τις θεωρώ πιο καλόγουστες παρουσίες στη βουλή. Σύγκρινε ας πούμε την Καϊλή με τον Παπουτσή ή την άλλη της Ν.Δ. με τον Καμμένο και πες μου τι προτιμάς να βλέπεις στα δελτία ειδήσεων. Από πολιτικές απόψεις όλων των παραπάνω ... ας το αφήσουμε καλύτερα.
2. Η Βαμβουνάκη, λέγαμε παλιά, οτι απλώς γράφει Άρλεκιν για κουλτουριάρες γκόμενες. Μετά ήρθαν οι Πυξ Λαξ και δέσαμε. Τζάμπα τα δέντρα που κόβονται για τα βιβλία της.
3. Η ψυχολογία είναι η "επιστήμη" που περιελάμβανε την ομοφυλοφυλία στις ψυχικές νόσους μέχρι τα μέσα του '70. Όλα τα άλλα περιττεύουν νομίζω.
4. Χαρά στο κουράγιο σου ρε! Να κόψεις τον λώρο από μόνος σου! Στα υπόλοιπα που λες, δεν χρειάζεται να πω οτι συμφωνώ.
Raz, λογικό είναι αυτό χρυσό μου -επειδή στα στοιχεία ταυτότητας του καθενός φαίνονται τα στοιχεία του πατέρα του. Φαλλοκρατικό ε; Μπορεί!
Το μέγεθος της διατροφής καθορίζεται από ΕΝΑ και μόνο παράγοντα. Τις κάβλες του δικαστή. Και πλέον, ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΝΑΣ -ΜΟΝΟ. Ότι θέλει στο φοράει.
Περί ψυχολογίας έχει δίκιο ο Βερολινέζος, κατά τη γνώμη μου πρόκειται για επιστήμη που ασχολείται με το ντρεσάρισμα του ατόμου. Η ψυχιατρική είναι άλλη κουβέντα -όχι για τίποτα άλλο, μα επειδή υπάρχει η αντι-ψυχιατρική που βασίζεται σε αυτή.
Μεγάλε σε έχει γαμήσει η πρώην ε?
Μη κωλώνεις ρε η εκδίκηση θα έρθει στο τέλος. Κάποια στιγμή το παιδί θα μεγαλώσει και θα κρίνει. Χαζά τα παιδιά δεν είναι. Αλλά προσπαθούν να τα κάνουν. Από όσα έχω δει στα Δικαστήρια, όλες οι γυναίκες, μα όλες επιδιώκουν να εκδικηθούν τον πατέρα για όσα έγιναν. Ειτε έχουν δίκιο (γιατί υπάρχουν και πολλοί μαλάκες) είτε όχι, ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΟΥΝ τα παιδιά για να εκδικηθούν!!!!!!!!!! ότι θα έκαναν και κάνουν και στον έγγαμο βίο. Απλά δεν έκατσες να διαπιστώσεις το χάλι τους....
ΓΙΑΤΙ? Γιατί έτσι μάθανε από τις μανάδες τους. Και μη νομίζεις ότι οι γυναίκες σήμερα άλλαξαν μυαλά. Παρέμειναν γυναικούλες, οι οποίες αντί να διαμορφώνουν παιδιά, μεγαλώνουν παιδάκια, μικρόβια καθημερινής ελληνικούρας, τα οποία κυβερνούν κατά πως έβλεπαν από τις μάνες τους!
Και καμία μα καμία δεν έχει το πρόσωπο να το παραδεχτεί....
Φίλε κάνε υπομονή και μη χάνεσαι.
Όχι ρε φίλε κάνεις λάθος. Δεν με έχει γαμήσει καθόλου η πρώην, μόνη της γαμάει τον εαυτό της, εγώ είμαι μια χαρά. Εντάξει μου τρώει μπόλικα φράγκα, αλλά χαλάλι της -μεγαλώνει κι ένα παιδί στο κάτω-κάτω.
Και φυσικά δεν έχω καμιά διάθεση να την εκδικηθώ -γιατί να το κάνω άλλωστε;
Αλλά φίλε μου, ένα πράγμα με κάνει έξαλλο -η χρησιμοποίηση του παιδιού για ένα σωρό μαλακίες, όχι μόνο του δικού μου παιδιού -αλλά ΟΠΟΙΟΥ παιδιού.
Είναι πολλές γυναίκες όπως τα λες, είναι και πολλές εντελώς διαφορετικές, είναι και πάρα πολλοί οι καργιόληδες που τους έχουν κάνει τη ζωή κόλαση -όλα παίζουν εκεί έξω και στατιστικολόγος δεν είμαι.
Όμως φίλε μου, το νόημα του κειμένου ήταν η ισότητα. Αυτό που ευαγγελίζονται όλοι και όταν βρεθούν στα κόζια το γυρνάνε σε Φάρμα των Ζώων.
Εδώ είμαι, δε χάνομαι και υπομονή δεν υπάρχει λόγος να κάνω. Αύριο θα πάρω τη μικρή για να περάσουμε Π/Σ/Κ κι αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα -ξέρεις.
μπα, ακόμα και η παλιά ταυτότητα είχε και το ονοματεπώνυμο της μάνας, κανονικά. ένιγουεη. θα βγω οφφ τόπικ τώρα και με προδιαγραφές να ξεκινήσω flame, αλλά στην ίδια κατηγορία με την ψυχολογία μπαίνει και η κοινωνιολογία; Και αν όχι γιατί;
κι αυτό που λες για την ομοφυλοφυλία , blame psychiatry, not psychology.
Ρε φιλενάδα, εντάξει τώρα -κουπόνια ήθελες να πάρεις, συνηθίζεται να ζητάνε τη φορολογική δήλωση του πατέρα όπου είναι συγκεντρωτικά τα έσοδα της οικογένειας. Δεν το βλέπω και τόσο τρομερό το θέμα.
Η ψυχολογία έχει συγκεκριμένα μοντέλα (από που τα έχει εξάγει άραγε;) και πάνω σε αυτά προσπαθεί να ντρεσάρει τους "ασθενείς".
Η κοινωνιολογία, από την άλλη, προσπαθεί να φτιάξει μοντέλα προκειμένου να κατανοήσει και να ερμηνεύσει την κοινωνική "κίνηση".
Δεν βλέπεις εσύ κάποια διαφορά;
Ναι, να κατηγορήσω την ψυχιατρική για την ομοφυλοφυλική ασθένεια, αν μου πεις εσύ ποια είναι η διαφορά της ψυχολογίας από την ψυχιατρική σε επίπεδο θεωρίας -έτσι;
Υ.Γ.: Κάτι ακόμα. Σκέψου τη φροϋδική θεωρία σε αντίστηξη με την μαρξιστική θεωρία, ας πούμε. Και πες μου ποιος από τους δυο σου φαίνεται για σκιτζής.
Χείμαρρος & απόλυτα δικαιολογημένος .
Θυμάμαι τον αδερφό μου όταν χώρισε, που η πρώην γυναίκα του έβαλε λυτούς & δεμένους για να τον στείλει από Θεσσαλονίκη (που ηταν τα παιδιά) στη Σάμο και μετά που βγήκαν οι οροι του διαζυγιου έπρεπε να ανεβοκατεβαίνει τα Σαββατοκύριακα Σαλόνικα να βλέπει τα παιδιά, ενω το καλοκαίρι όταν έπρεπε να τα παίρνει για 15 μέρες, σχεδόν πάντα τα είχε στείλει κατασκήνωση και δε γινόταν...
Το πόσο συμφωνώ μαζί σου, το γνωρίζεις. Τα είχαμε συζητήσει όλα αυτά και στο Κουσούρι παλιότερα με αφορμή τον διαχωρισμό που γίνεται μεταξύ ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων και την ανημπόρια μας να απαλλαγούμε από όλα αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα.
Ένα εξ αυτών, θα το άκουγες και συ από μικρός, το ότι "το παιδί ορφανεύει από μάνα κι όχι από πατέρα". Πώς τα ΄φερε όμως η ζωή και συνάντησα έναν πατέρα που έγινε για τα παιδιά του και μάνα και πατέρας μαζί και πέρασε για χάρη τους μέσα από συμπληγάδες. Και γνώρισα και πολλές γυναίκες, "προορισμένες από τη Φύση να γίνουν μάνες", ανέτοιμες, ανώριμες, ανταγωνιστικές, ακατάλληλες (κάποιες φορές και επικίνδυνες). Γι αυτό, επιμένω, κάθε μα κάθε περίπτωση πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά και γνώμονας πρέπει να είναι το συμφέρον του παιδιού το οποίο πιθανόν να υπηρετείται από την μάνα πιθανόν όμως και όχι.
Πέρα πάντως απ΄ όσα αναφέρεις να θέσω υπόψη σου και κάτι που είχαν αναφέρει οι άνδρες μέλη του νεοσύστατου Συλλόγου για την πατρική υπερηφάνεια? Το ότι είναι σύνηθες πολλές γυναίκες προκειμένου να στερήσουν από τον πατέρα τη δυνατότητα επικοινωνίας του με το παιδί να τον καταγγέλλουν για σεξουαλική παρενόχληση. Εφιαλτικό έτσι? Δεν κατηγορούνται για βιασμό που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί από ιατροδικαστή, ο δικαστής από την άλλη έχει χρέος να προστατέψει το παιδί, οπότε σου επιτρέπει την επικοινωνία συγκεκριμένες ημέρες και ώρες υπό την επίβλεχη ή της μητέρας ή προσώπου της επιλογής της. Σχέση, εκ προοιμίου,
καταδικασμένη να μην ανθίσει ποτέ...
Και ας μου επιτρέψει ο φίλος που ανέφερε ότι τα παιδιά "όταν θα μεγαλώσουν θα καταλάβουν" να διαφωνήσω. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Εάν στη ζωή του παιδιού σου δεν είσαι παρών, είτε γιατί δεν ήθελες είτε γιατί δεν σου το επέτρεψαν, το παιδί - απλά - μαθαίνει να ζει χωρίς εσένα. Πονάει αρχικά αλλά κατόπιν ενεργοποιούνται βασικοί μηχανισμοί αυτοάμυνας, και προκειμένου να πάψει να υποφέρει, αποδέχεται την πραγματικότητα και ζει, μεγαλώνει και πορεύεται ΕΡΗΜΗΝ σου. Κι αν ακόμη, μετά από πολλά πολλά χρόνια, "καταλάβει", δηλαδή εκλογικεύσει αυτά που του συνέβησαν και πάλι η σχέση δεν αποκαθίσταται ουσιαστικά, δηλαδή συναισθηματικά. Ο γονιός έχασε δια παντός το παιδί του και το παιδί δια παντός τον γονιό του. Δυστυχώς σχέση εξ αποστάσεως δεν νοείται και αγάπη εκ του μακρόθεν δεν ωφελεί.
Υ.Γ. Φιλιά στα κορίτσια!
Χαρίδημε, ναι συμβαίνουν αυτά και συμβαίνουν και χειρότερα. Βέβαια, συμβαίνουν ανάλογα πράγματα και με άντρες που προσπαθούν να τσακίσουν τις πρώην γυναίκες τους. Εγώ λέω λοιπόν, όπως ο νόμος προστατεύει τις γυναίκες σε αυτά τα θέματα (και πολύ καλά κάνει), ας προστατεύει και τους άντρες. Κι εγώ λέω επίσης οτι, όταν κάποιος από τους γονείς χρησιμοποιεί τα παιδιά για να τσακίσει τον άλλο -σε κάποια φάση αυτό θα γυρίσει στα μούτρα του, επειδή τα παιδιά δεν είναι μπαούλα, είναι άνθρωποι κανονικοί (όσο κι αν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν).
Μπέτυ, ναι την έχω ακούσει την ιστοριούλα περί σεξουαλικής παρενόχλησης -είναι μάλλον το πιο εξελιγμένο στάδιο της παλιάς καλής κόντρας "πας να μου κάνεις το κορίτσι πουτάνα", αν τολμήσεις να αφήσεις την κόρη σου να βάψει τα νύχια της για παράδειγμα, ή να βάλει σκουλαρίκια.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου -δεν είναι θέμα φύλου η καταλληλότητα (ή μη) σχετικά με την ανατροφή ενός παιδιού.
Κι εγώ διαφωνώ με το "όταν μεγαλώσουν θα καταλάβουν". Γιατί εγώ πιστεύω οτι καταλαβαίνουν από μικρά τα παιδιά. Τον τύπο σχέσης που έχω εγώ με την κόρη μου, τον επέβαλλε από μόνη της η μικρή στη μητέρα της. Τόσο απλά.
Κι εσύ πολλά φιλιά στη δικιά σου.
Μέγα θέμα άνοιξες σύντροφε!
Κατ' αρχήν να πούμε πως από τη στιγμή που κάποιος μιλάει για "ειδικές σχέσεις", για τη "φύση" και τη προσαρμογή στην "ελληνική πραγματικότητα" δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ που φορά τη μάσκα του προοδευτικού, τίποτα άλλο. Ορθές οι αιτιάσεις σου και συμφωνώ στα περισσότερα μαζί σου σχετικά μ' αυτήν την by default ερμηνεία πως οι γυναίκες ΜΠΟΡΟΥΝ να μεγαλώνουν ένα παιδί ενώ οι άνδρες θεωρούνται ΑΝΙΚΑΝΟΙ και μπορούν μόνο να το βλέπουν περιστασιακά, χωρίς να λαμβάνεται ΚΑΝΕΝΑ άλλο στοιχείο για την προσωπικότητά τους και την ζωή τους.
Εδώ πρέπει να δεχθούμε πως κάποτε, από κάπου έπρεπε ο νομοθέτης να ξεκινήσει. Σαφώς και σε άλλες εποχές πιθανά να είχε δίκιο και να χρειαζόταν μια γενναία διάκριση για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους ή, έστω, σε μια "σειρά". Αλλά στην εποχή μας, όπου όλοι ευαγγελίζονται τον πολιτισμό και την ισότητα των δυό φύλων, οι νόμοι ακόμα αποδέχονται την "φύση", την "ελληνική πραγματικότητα" και την "ειδική σχέση". Αναγνωρίζω επίσης πως σε μια υποτιθέμενη κοινωνία όπου ο νομοθέτης θα προέβλεπε μια κατ' αρχήν κοινή σχέση γονικής μέριμνας μεταξύ δυο γονιών θα δημιουργούνταν πολλά προβλήματα γιατί πιθανά κάποιος θα προσπαθούσε να το εκμεταλλευτεί εις βάρος του άλλου. Μα χίλιες φορές αυτό παρά η σημερινή μαλακία όπου -ούτως ή άλλως- η εκμετάλλευση θεωρείται πως μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟΝ από την μια πλευρά, γι' αυτό και την αποκλείουμε με συνοπτικές διαδικασίες.
Δυστυχώς είμαστε ανίκανοι να δούμε πως από τη στιγμή που δυο γονείς καταφεύγουν σε δικαστήρια είναι πιθανόν το πρόβλημα να μην προέρχεται -όπως νομίζουμε- ΠΑΝΤΑ από τον πατέρα αλλά και από την μητέρα. Μα η "ελληνική πραγματικότητα" μας προσγειώνει, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να αμφισβητήσουμε το ρόλο της "μάνας"! Αυτό είναι πυρηνική βόμβα στην "πυρηνική" μας οικογένεια. Θα 'ναι σαν να αποδεχόμαστε πως μπορεί και να υπάρχουν παπάδες ΛΑΜΟΓΙΑ! Ε όχι βέβαια, ΠΟΤΕ δεν τους είδαμε!...
ΥΓ: Το οξύμωρο είναι πως υπάρχουν δεκάδες εκπομπές που συμβουλεύουν τους χωρισμένους πατεράδες λέγοντας να σκύψουν περισσότερο πάνω από το παιδί τους, να μην είναι "το λούνα παρκ του σαββατοκύριακου" και να έχουν περισσότερο ενεργό συμμετοχή. Σε τελική ανάλυση όλα αυτά είναι μπαρούφες, ειδικά στη κοινωνία που ζούμε, κούφια λόγια που γεμίζουν τις ώρες μας και μας κάνουν να νομίζουμε πως "προοδεύσαμε" πια. Κανείς μας δεν μπορεί να δει τα προβλήματα των ανθρώπων, μπορούμε μόνο να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε κατηγορίες και κάποιες από αυτές να τις θεωρούμε "ευαίσθητες" ενώ κάποιες άλλες "αναίσθητες". Τα κριτήρια είναι κοινωνικά και μόνο. Αν είσαι πλούσιο ζευγάρι έχεις τη δυνατότητα να υιοθετήσεις παιδί. Αν είσαι gay forget it anyway. Αν είσαι χωρισμένος πατέρας θα προτιμήσουμε το παιδί να μείνει με τη μάνα. Αν πάλι είσαι γυναίκα και λεσβία με σταθερή σχέση που σημαίνει πως θα υπάρχουν "τα μητρικά φίλτρα" εις διπλούν, τότε μπορεί ο πατέρας να διεκδικήσει την γονεϊκή μέριμνα επειδή είσαι σεξουαλικά ασταθής, εκτός "φύσης" (κάτσε να πάρω τηλέφωνο το δικηγόρο μου!). O νόμος δεν ελέγχει πια μόνο τις πράξεις μας αλλά και την κοινωνική μας συμπεριφορά επιβραβεύοντας το "κοινωνικά ορθό" και τιμωρώντας αποκλείοντας το κοινωνικά "μη αποδεκτό" (δεν το λέμε πια "ανώμαλο" γιατί λόγω της προόδου της κοινωνίας μας σε θέματα ισότητας ο λόγος έχει κι αυτός διαχωρισθεί σε κοινωνικά ορθό και μη αποδεκτό).
Έχω όμως καλά νέα: Η ισότητα είναι πια νόμιμη και γεγονός, είναι το πλέον διαδεδομένο και επίσημο κριτήριο της... διαφοράς!
Συμφωνούμε, γνωστό είναι αυτό και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς μετά την κοινή μας εμπειρία στην εφαρμογή θεωριών της κβαντομηχανικής επειδή (άκου τώρα!) είχαμε την τρελή και αλλοπρόσαλλη ιδέα να πάμε μαζί με τα παιδιά μας, μια βδομάδα διακοπές το καλοκαίρι!
Κατά τα άλλα, υπάρχει ένα πρόβλημα αντιστροφής ρόλων εδώ πέρα. Εννοώ, όταν ο γεροξούρας υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται προοδευτικότερος από γυναικείες φεμινιστικές οργανώσεις και ανθρώπους του πνεύματος και της διανόησης, κάτι δεν πάει καθόλου καλά!
Τελικά, ίσως κάποτε, όλοι μας θα πρέπει να κοιτάξουμε για τις ημερομηνίες λήξης των στερεοτύπων μας -ακόμα και για μένα είναι πολύ δύσκολο να το παραδεχτώ αυτό, αλλά μοιάζει αναγκαίο.
καλο και τουτο ρε μοτο. "η ψυχολογια δεν ειναι επιστημη".μετα απο 100 χρονια.
τι λετε ρε παιδια; πιο square επιστημη δεν υπαρχει στον πλανητη. περισσοτερο κι απο την φυσικη και τα μαθηματικα ειναι. τι λετε τωρα;
"μη μετρησιμα" μπορει να ηταν το 1922. τωρα πια ειναι τοσο μετρησιμα που πχ. με την "βοηθεια" αυτης της μη-επιστημης, μας γαμαν μανα και πατερα (βλ ισοτητα) καθημερινα και με ελαχιστη ικανοτητα αμυνας πια. μη παω στην θεραπεια.
μαλλον θεωρειτε ψυχολογια το βιβλιαρακι στο κατω ραφι των βιβλιοπωλειων του κεντρου, "γινετε ευτυχισμενοι με 12 κινησεις και πειτε "αντιο" τον φλουφλη μεσα σας ΤΩΡΑ".
οσο για την διαμαχη με τους ψυχιατρους , πες μου εσυ ρε μοτο ποσα μαθηματα σχετικα με την "ψυχη"(λαθος αυτο το "ψυχη" αλλα θελω να δωσω να καταλαβεις την ερωτηση) παρακολουθουν οι ψυχιατροι; ξερεις; σε καποια χωρα του εξωτερικου παντως που εχω αποψη δεν κανουν πανω απο 2 εξαμηνα κι αυτα κοινα με αυτους που εχουν ειδικοτητα ψυχολογια ή οποιοι περα απο τα 4 χρονακια για το πτυχιο θα φανε αλλα 3 στο μεταπτυχιακο αν θελουν να γινουν κλινικοι ψυχολογοι.
και 2 μηπως η μεγαλη μαχη αρχισε για το αν πρεπει να σε μπουκωνουν με χαπια ή οχι ; την οποια μαχη τελικα την κερδισαν οι φραμακευτικες πρακτικα, οι οποιες για χρονια εριχναν απειρο χρημα στην αγορα. απο την μια για να ριξουν απειρη λασπη στην ψυχολογια φτιαχνοντας τσιτατα και ερευνες για το ποσο "η ψυχολογια δεν ειναι επιστημη" κι απο την αλλη για να πεισουν ψυχολογους να "αλλαξουν" και να αρχισουν να συνταγογραφουν. ασχετα αν δεν ειχαν καν την δυνατοτητα.
τελικα την κερδισαν την μαχη και τωρα οι παντες μοιραζουν χαπια. στο usa τουλαχιστον. και απο τοτε αντε να πεις,στο usa τουλαχιστον, οτι η ψυχολογια δεν ειναι επιστημη. κι αυτα εχουν τελειωσει εδω και καμια δεκαετια.
οσο για το αλλο με την ισοτητα, γαματα κι αστα. εχω δυο φιλους που ειναι στα χωρισματα και μου ερχεται, εδω και δυο μηνες, να παω να πιασω, εγω, την κοπελια απο το λαιμο, με αυτα που ακουω οτι του ζηταει για να χωρισουν. και ειναι καλη μου φιλη παναθεματη. αλλα αν στραβωσουν οι γυναικες γινονται σκυλια ρε πουστη μου.
Ok, σίγουρα συμφωνώ με τα λεχθέντα, σίγουρα όλοι θεωρούν δεδομένο, κακώς, ότι το παιδί το παίρνει δικαιωματικά η γυναίκα, αλλά για σκέψου, ακόμη και να μην το 'θελε και τόσο η δύσμοιρη, θα τολμούσε να το ομολογήσει; Ούτε στον ίδιο της τον εαυτό, γιατί την μεγάλωσαν κι αυτήν με ένα κουλό πρότυπο σωστής μάνας που δεν έχει άλλη προτεραιότητα από το τέκνο So, evil is out there. Σ 'αυτή την περίεργη χώρα που έχει την αγία οικογένεια τιμή της και καμάρι. Put the blame on that, then.
Αδερφέ μου, ας μην ψάξουμε τώρα να βρούμε τις διαφορές της ψυχολογίας με την ψυχιατρική (υπάρχουν) όπως και δεν ψάχνουμε να βρούμε τις διαφορές της κοινωνιολογίας με την κοινωνική ανθρωπολογία, ας πούμε.
Να δεχτούμε οτι μιλάμε για κοινές βάσεις εκκίνησης των παραπάνω, για να προχωρήσουμε. (Εκτός αν το πάμε το θέμα σε διαφορετικές βάσεις εκκίνησης, οπότε θα βάλουμε στην κουβέντα και την αντιψυχιατρική και θα ξημερωθούμε εδώ μέσα).
Λέω λοιπόν οτι, όπως τα ξέρω εγώ, η ψυχολογία είναι σχετικά νέα επιστήμη, 100 ετών πάνω-κάτω. Και ακόμα δεν έχει καταλήξει στις ορίζουσές της, άρα δεν είναι ακόμα επιστήμη -είναι περισσότερο τεχνική, για να το πω απλά. Όπως ας πούμε (θα δώσω πολύ άσχετο παράδειγμα και συγνώμη) η οικονομολογία και η λογιστική. Η μια έχει τσιμεντένια θεωρία πίσω της και είναι επιστήμη, η άλλη (επειδή δεν το χρειάζεται) εχει πολλές πρακτικές εφαρμογές και είναι τεχνική. Δεν κάνω αξιολόγησ -έτσι; Δεν λέω, το Α καλύτερο από το Β -λέω απλά, το Α διαφορετικό από το Β. Και ούτε θεωρώ οτι οι επιστήμες είναι κάτι που πρέπει να προσκυνάμε -το αντίθετο μάλλον πιστεύω.
Η ψυχολογία λοιπόν είναι, κατά τη γνώμη μου μια τεχνική που σε ατομικό επίπεδο προωθεί το ντρεσάριμα και σε ομαδικό επίπεδο διευκολύνει το ομαδικό πήδημα -όπως ακριβώς το λες κι εσύ. Και αυτό είναι το πρόβλημά μου με την ψυχολογία -όχι η επιστημονικότητά της ή μη.
Για τα χάπια έχεις δίκιο βουνό (χαπιών).
Και στο τελευταίο που λες έχεις πάλι δίκιο, όσο κι αν (ειλικρινά) δεν θέλω να το δεχτώ.
Estelle, σωστά τα λες. Η γυναίκα είναι καταδικασμένη και εγκλωβισμένη στον κοινωνικό ρόλο που αναμένει από αυτή η κοινωνία. Και ο άντρας το ίδιο όμως. Κι εμένα μου κάνανε καζούρα όταν καθόμουν στο σπίτι με το παιδί για να βγει η γυναίκα μου κι όταν δεν πήγαινα να δω μπάλα για να τη βοηθήσω. Έχασα και παρέες με αυτό τον τρόπο.
Και σαφώς για τους κοινωνικούς ρόλους φταίει η κοινωνία, στην προκειμένη περίπτωση η ελληνική κοινωνία. Άρα ο συγκεκριμένος ρόλος ίσως να βοηθήσει και τη γυναίκα να ξεμπλοκαριστεί, να απεγκλωβιστεί από τον ρόλο της. Άλλο να λες "έδωσα το παιδί στον άντρα" και άλλο "μου το πήρε βάσει νόμου". Στην πρώτη περίπτωση είσαι "κακιά μητέρα" από στερεοτυπικής απόψεως στη δεύτερη ενήργησες αναγκαστικά.
Οι πατεράδες αγαπάνε και αυτοί τα παιδιά τους!
Ίση μεταχείριση ΤΩΡΑ!
Να σταματήσει η Ελλάδα να θεωρεί τους πατεράδες
ανίκανους για την γονική επιμέλεια των παιδιών τους.
Πληρώνουμε τα περισσότερα (80% εμείς),
βλέπουμε τα παιδιά μας το λιγότερο (20% εμείς),
οι μητέρες αποφασίζουν για τα πάντα αναφορικά με το παιδί.
Να σταματήσει επιτέλους ο ρατσισμός εναντίον των πατεράδων
Δικαίωμα στους δύο εν διαστάσει συζύγους να έχουν από κοινού
την επιμέλεια του ανήλικου παιδιού τους. Μετά την λύση του
γάμου η επιμέλεια θα εξακολουθεί να ασκείται από τους δύο
συζύγους από κοινού συνδιαχείριση της περιουσίας και
συνεκπροσώπηση του ανηλίκου. Με συμφωνία και των δύο
συζύγων που θα επικυρώνεται με συμβολαιογραφική πράξη θα
καθορίζεται ο τόπος κατοικίας του παιδιού καθώς και ο τρόπος
επικοινωνίας με τον γονέα με τον οποίο δεν συγκατοικεί.
Ψηφίστε ΤΩΡΑ στο www.fathersrights.gr
http://id65.tripod.com
Δίκιο έχεις αλλά άργησες. Μας τη φορέσανε κανονικά για μια ακόμα φορά στα πλαίσια της ισότητας και της ισονομίας βεβαίως βεβαίως!
Τώρα το είδα αυτό. Δεν είχα ακούσει τίποτα για αυτό το νόμο
δεν το διάβασα όλο κ είναι απίστευτα πολλες οι παπαρολογίες!!! από τις οργανώσεις δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει τόση μαλακία Κ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ!!!!
μερικά κομμάτια απ αυτά που λενε διαβασα
αυτά μόνο εδώ υπάρχουν
απιστευτες παπαρολογίες!!!!!
κάπου επίσης πεταχτα είδα κ καλά μία επιστημόνισσα υποτίθεται
Μπράβο σου ρε συ! Κ για το νεύρο που βγάζεις, αλλά πέρα από τα χιλια δικια σου η πολύ καλή παράγραφος είναι αυτή: "κυρίες του γυναικείου κινήματος, εγώ είχα έρθει στη διαδήλωση για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων το 80κάτι και ήμουνα εκεί -κι απέναντι ήταν μπάτσοι πολλοί και στα πεζοδρόμια «αγανακτισμένοι πολίτες» μάς πετάγανε αυγά και ντομάτες και μας λέγανε «λουλούδες», αλλά εγώ ήμουνα εκεί επειδή πίστευα στην αυτοδιάθεση του ανθρώπινου σώματος. Εσείς πού ήσασταν στις πορείες για την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης;......" κ όλο το παρακάτω
δεν εχει σχεση με δικαιωματα κ ισοτητες αυτές οι παπαρολογίες που λενε, πολεμος κ μανία είναι (τα δικάμας-δικά μας κ τα δικά σας-δικά μας)κ εκδίκηση για το μουνί τους δλδ! όχι για το παιδί κ μαλακίες!
κι όλα αυτά που λες για τη διατροφή είναι αληθεια, είχα δει παλια που υπάρχει μια οργάνωση χωρισμένων πατεράδων, δεν μπορούσανε για χρονια να κάνουν κ πολλά
κ τώρα καθόμαστε κ συζητάμε για κάτι που είναι αυτονοητο κ θα επρεπε να συμβαίνει εξ αρχης, όπως σε τόσες χω΄ρες
αλλά ξερεις γιατί ήταν δυσκολο κ ποτε μεχρι τώρα δεν καταφεραν κ πολλά αυτος ο συλ. χωρισμ. πατεράδων
εσυ μπορεί να είσαι μία από τις εξαιρεσεις...
η πλειοψηφία των πατεράδων είτε δω είτε στο εξωτερικό ΕΙΝΑΙ ΣΤ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!! κ απλά 1 πορτοφολι
η πλειοψηφία
Α, ρε Μοτορσάικλ που έμπλεξες, δεν είχα ιδέα
όταν κάτι τέτοιο γινεται για εκδίκηση (τι στιγμή που ξέρεις το εισοδημα του άλλου) τι να πω; αυτή η γαμημένη εκδίκηση δεν ξεθυμαίνει, ποτέ; δλδ μόνο ο κώλος μας μας νοιάζει; (αν κ ταιριάζει άλλη λέξη για τις τυπισσες)
Μόνο ελπίζω η πρώην σου να μην ανήκει σε καμιά τέτοια οργάνωση γιατί δεν πάνε καλά τα άτομα
ειλικρινα! αλλά κ κάποιες άλλες που είχα γνωρίσει από αριστερίστικες οργανώσεις έχουν την μέντα
το τι μπορούσες ν ακούσεις, δεν φαντάζεσαι, σε τρελένανε στο τέλος
(σου χα πει κ πιο παλια, κόλλημα με politically correct στην κάθε ανάσα που έπαιρνες κ μόνο, όχι σε λέξεις...) κ ενα ΤΟΥΠΕ ρε συ! απιστευτό τουπε! σκεψου ότι σε κάνανε να νιώθεις μαλάκας επειδή κανονιζες να μαγειρέψεις για τον αγαπημένο σου, δεν μπορείς να φανταστείς σου λεω.
Μια χαρά είναι η πρώην μου και δεν χρειάζεται να ανήκει σε οργανώσεις. Ο καθένας οτι κάνει για την πάρτη του το κάνει -αλλά και ότι σου έρχεται επιστροφή ας πούμε μόνος σου το τρως. Αυτά.
γεια σας...
γραφω για πρωτη φορα στο ΜΠΛΟΓΚ και ο λογος ειναι οτι διαβαζα τα λογια του μοτορσαϊκλμποϊ και ηταν σα να αντιγραφω ενα δικο μου ξεσπασμα στην κοινωνια στους νομους σε ολους αυτους που τους φωναζεις και αυτοι δεν εχουν αυτια...
η ιστορια μου ειναι παρομοια με μερικες λεπτομερειες να διαφερουν..
ειμαι δημοσιος υπαλληλος σε διασταση με δυο παιδια μισθο 1300-1400 ευρω διατροφη 600 ευρω και περιμενω αποφαση αγωγης για το υψος της διατροφης 1000 ευρω...
η σχεση μου με τη μεγαλη μου κορη ηλικιας 15-16 ετων εδω και 3 μηνες ανυπαρκτη... η πλυση εγκεφαλου λειτουργησε εδω με εξαιρετικη επιτυχια... κακοι βαθμοι? φταιει ο μπαμπας... βρεχει σημερα? φταιει ο μπαμπας... εχασε ο παναθηναϊκος? φταιει ο μπαμπας... καπως ετσι...ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΗΣ...
ο γιος μου ειναι 8-9 ειδικη σχεση μαζι μου... απαγορευεται αυστηρα καθε σχεση μαζι μου (οσο ειναι δυνατο)... ευτυχως εχω τα Σ-Κ και κλαιω μαζι του για τις χαμενες ωρες που δεν εχουμε ο ενας τον αλλον...τον θεωρω ηρωα (δεν του το δειχνω)βεβαια γιατι αντεδρασε και αντιδραει τουλαχιστον μεχρι και σημερα σε οτι συκοφαντικο και ψευτικο του σερβιρεται στο σπιτι που μενει...ΙΣΟΤΗΤΑ φιλε μου στην επιμελεια ε?
οταν καποια στιγμη αντεδρασε ασχημα σε στενο μαρκαρισμα της πεθερας μου να μη με δει συγκεκριμενο διαστημα το καλοκαιρι βριζοντας την (αϊ στο διαλο, ψευτρα) εφαγε το ξυλο της χρονιας του απο τη μητερα του μου ηρθε με μαυρισμενα ματια και μωλωπες παντου... οταν πηγαμε σε γνωστο Δ/τη Τμηματος Ασφαλειας (διχως ο μικρος να καταλαβει το λογο) οταν μου εξηγησε ο ανθρωπος ολη τη διαδικασια ειδα οτι θα εκανα πιο πολυ κακο στο παιδι (καταθεσεις, εξετασεις ιατροδικαστη κλπ)... και εχει απολυτο δικιο... περασαμε υπεροχα ολες τις ημερες εκεινες αν και τα πρωτα βραδια εκλαιγα επειδη ενιωθα τοσο ανισχυρος τοσο μικρος...ΑΑΑ μην ξεχασω οτι τη δευτερη ημερα που τον πηρα για τις καλοκαιρινες διακοπες η πρωην μου πηγε και κατεθεσε ψευδη μηνυση οτι τον παρελαβα προ 15-θημερου και δεν τον επεστρεψα οπως οφειλα παραβιαζοντας σχετικη αποφαση (αραγε αληθεια ποιος ελεγχει ποτε τον παραλαμβανω και ποτε τον παραδιδω?)...οταν πρωτοδιαβασα το προσχεδιο νομου για τη συνεπιμελεια τρελαθηκα απο τη χαρα μου, δεν το πιστευα και ειχα αρχισει να κανω ονειρα... ΑΛΙ ομως και ΤΡΙΣΑΛΙ...εκανε πισω ο υπουργος παει η μεταρυθμιση που μας υποσχεθηκαν παλι τα ιδια... ολο το καλοκαιρι ετρωγα για μεσημεριανο μου ενα τοστ για να μαζεψω χρηματα για να παρω ενα λαπ-τοπ στην κορη μου που το ειχα υποσχεθει εαν επαιρνε καλους βαθμους (μηπως με κακολογησουν και με πουν ψευτη) ομως το πηρα... στην αγωγη σηκωθηκε η μαρτυρας πεθερα μου και ορκισθηκε ψεμματα οτι κανω και β και γ δουλεια τα πινω καθε βραδυ στα μπαρακια (εχω να πιω αλκοολ εδω και τρια χρονια)ποτε δε μου αρεσε... και οτι η κορη μου δεν επιθυμει την επικοινωνια μαζι μου επεσα απο τα συννεφα...τωρα πια ουτε στο τηλεφωνο...εχω δυο χρονια περιπου σε διασταση ψυχολογικα ειμαι λιγο καλυτερα αλλα η πληγη με τα παιδια ειναι μεγαλη και δεν κλεινει...
ΔΕΝ ντρεπομαι να πω οτι τωρα που γραφω τα ματια μου ειναι μουσκεμα... ΓΑΜΩΤΟ για ποια ισοτητα μου μιλανε? 15 χρονια γαμου δε δουλεψε ποτε στη ζωη της ΔΕΝ γουσταρε... δεν την αφηνα εγω λεει στην αγωγη της... βλεπω την κορη μου να μεγαλωνει και να γινεται κακος ανθρωπος και τα χερια μου ειναι δεμενα... ειμαι γενικα χαμηλων τονων (αλλα μεχρι ποτε?)...τοσες τραγικες ιστοριες ακουω και αρχιζω να δικαιολογω καποιους που ερχονται αντιμετωποι με τη φτωχεια με τη μιζερια με τη συκοφαντηση και αντιδρουν ασχημα... ΝΑΙ φιλε αρχιζω και τους δικαιολογω και τρομαζω απο αυτο...δυστυχως λεω αυτοι (οι δικαστες) δεν ξερουν τιποτα δεν γνωριζουν τιποτα... λυπαμαι αν σας κουρασα θελω τοσα να γραψω αλλα φοβαμαι πως θα ξεφυγω κι αλλο απο το θεμα... ΤΟ ΘΕΜΑ χα χα φιλε μου ποια ισοτητα μας λενε? ποια ΜΙΛΕΝΑ και ποιος συλλογος γυναικων ενδιαφερεται για την ισοτητα? μονο για τους εαυτουληδες τους ενδιαφερονται ετσι ειναι ΜΟΤΟΡΣΑΪΚΛ ΜΠΟΥ δεν ξερω πως θα μπορουσα να παρηγορησω τον εαυτο μου γιατι οι δικαιολογιες απο αλλους οτι τα παιδια καποια μερα θα καταλαβουν μου τη δινει γιατι εγω μεχρι τοτε θα εχω χασει ολη την ιερη διεργασια το αγιο δικαιωμα μου να μεγαλωνω τα παιδια μου, να τα αγκαλιαζω οποτε θελω, να τα βλεπω να γινονται οσο το δυνατο καλοι ανθρωποι και να νιωθω υπερηφανος γι αυτο... δεν χορταινω με το να μου πουνε μια μερα ΜΠΑΜΠΑ ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ αλλα βιαζομαι τωρα γιατι αργησα σ ενα ραντεβου... ΑΥΤΑ φιλοι μου... ΚΡΙΜΑ και παλι ΚΡΙΜΑ
Φίλε Άλκη -καταλαβαίνω τι λες, δυστυχώς. Εκεί πέρα παίζει ένας πόλεμος και τα παιδιά χρησιμοποιούνται για καύσιμη ύλη -δεν ξέρω αν υπάρχει χειρότερο πράγμα να τους κάνεις. Έχω ξαναπεί οτι το χειρότερο έγκλημα που υπάρχει είναι να μεταφέρουν οι γονείς τα δικά τους σκατά στα κεφάλια των παιδιών τους κι αυτό το έγκλημα δεν τιμωρείται.
Από εκεί και πέρα...
Το οτι η κόρη σου έχει γίνει ένα άτομο που δεν εγκρίνεις καλώς σε προβληματίζει. Μπορεί να είχες ελάχιστες δυνατότητες να επικοινωνήσεις μαζί της, αλλά φίλε μου, αυτό δεν σε (μας) απαλλάσσει από τίποτα. Επειδή, αν χάνουμε τα παιδιά μας δεν έχει καμιά σημασία η αιτία, οι συνθήκες και όλα αυτά. Χάσαμε και θα το πληρώνουμε μια ζωή -έτσι πάει και το ξέρεις καλά αυτό.
Σε σχέση με την πρώην γυναίκα σου, νομίζω οτι είναι κανονικός αγώνας μποξ -όσο αμύνεσαι τόσο θα τρως τις μπουνιές βροχή. Ξέρω οτι τα δικαστήρια είναι πανάκριβα και η γυναίκα σου μπορεί να κάνει αβέρτα αγωγές με τα δικά σου λεφτά. Αλλά υπάρχουν και οι μηνύσεις. Υπάρχουν και οι εισαγγελικές παραγγελίες. Και σε όλα αυτά δεν χρειάζεται να μπλέξεις τα παιδιά. Αργεί να σου τα δώσει; Μήνυση. Παίρνεις τηλέφωνο και δεν απαντάει; Μήνυση. Σε βρίζει η πεθερά; Μήνυση. Χάνει ο Παναθηναϊκός; Μήνυση. Όχι στον Τεν Κάτε (που του αξίζει δηλαδή), αλλά στη γυναίκα σου. Στέλνε μηνύσεις και πριν δικαστούν τράβα τες πίσω. Όλα αυτά θα σου χρειαστούν σε τυχόν αυριανά δικαστήρια που θα σου κάνει.
Και κάτι ακόμα. Σίγουρα είναι ταλαιπωρία και ψυχολογική φθορά για το παιδί η εξέταση από ιατροδικαστή, αλλά όλο αυτό δεν συγκρίνεται με το ξύλο φίλε μου!
Η ιστορία σου με κάνει να νιώθω κάπως τυχερός γιατί τέτοιες ακρότητες δεν υπάρχουν στη δική μου περίπτωση.
Να είσαι καλά.
Αν ήταν το ίδιο η πατρότητα και η μητρότητα δε θα είχαμε τόσες περιπτώσεις πατεράδων που αδιαφορούν για τα παιδιά τους και εξαφανίζονται από τη ζωή τους. Κι αν θεωρείτε ότι δεν είναι πολλές σίγουρα είναι περισσότερες από τις περιπτώσεις που παρατάνε τα παιδιά τους οι μητέρες και αδιαφορούν.
Μην αισθάνεσθε τόσο αδικημένοι οι πατεράδες, αν είστε από αυτούς που νοιάζονται πραγματικά τότε απλά είστε μειοψηφία
Έχετε κάποιες στατιστικές που να υποστηρίζουν τις απόψεις σας; Κάποιες επιστημονικές έρευνες ίσως;
Όχι βέβαια -αλλά αποφασίσατε να μας υποδείξετε πώς θα πρέπει να αισθανόμαστε.
Καλό σας βράδυ.
Δημοσίευση σχολίου
Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!