Παρασκευή, Απριλίου 10, 2009

Θυμήσου

Σήμερα κλείνουν 82 χρόνια από την ημέρα που ο Σάκο και ο Βανσέτι καταδικάστηκαν σε θάνατο. Κι αυτό εδώ είναι απόσπασμα από το γράμμα που έστειλε ο Μπαρτολομέο Βανσέτι στον γιό τού Νικόλα Σάκο πριν τους εκτελέσουν στην ηλεκτρική καρέκλα:

Αλλά, αν όλα πάνε καλά θα μεγαλώσεις και θα καταλάβεις τι συνέβη με μένα και τον πατέρα σου, θα μάθεις τις αρχές μας για τις οποίες σύντομα θα μας εκτελέσουν.
Σου λέω από τώρα οτι είμαι σίγουρος πως ο πατέρας σου δεν είναι εγκληματίας, αλλά ένας από τους πιο γενναίους άντρες που έχω γνωρίσει. Κάποια μέρα θα τα καταλάβεις καλύτερα όλα αυτά. Πως ο πατέρας σου θυσίασε όλα όσα αγαπούσε και σεβόταν για την πίστη του στην ελευθερία και τη θέλησή του για δικαιοσύνη. Εκείνη τη μέρα θα είσαι περήφανος για τον πατέρα σου, κι αν είσαι το ίδιο γενναίος μ΄εκείνον, θα πάρεις τη θέση του στη μάχη ανάμεσα στην τυραννία και την ελευθερία για να υπερασπιστείς το όνομά του (τα ονόματά μας) και το αίμα μας.

Αν πεθάνουμε τώρα, θα ξέρεις, όταν μεγαλώσεις και καταλάβεις πλήρως αυτή την τραγωδία, πόσο καλός κι ευγενικός στάθηκε ο πατέρας σου απέναντι σε σένα –ο πατέρας σου κι εγώ –αυτά τα 8 χρόνια του αγώνα, της θλίψης, του πάθους, του θυμού και της αγωνίας. Ακόμα και τώρα θα πρέπει εσύ να σταθείς στο πλευρό της μητέρας και των αδελφών σου, να κάνεις τα πάντα για να τις βοηθήσεις, να τις στηρίξεις.

Θέλω επίσης να με θυμάσαι σαν σύντροφο και φίλο του πατέρα σου, της μητέρας και των αδελφών σου και σε βεβαιώνω οτι ούτε κι εγώ υπήρξα εγκληματίας, οτι δεν έχω κάνει καμιά ληστεία και κανένα φόνο, απλώς αγωνίστηκα ταπεινά για να εμποδίσω τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για να απαιτήσω δικαιοσύνη.

Θυμήσου Ντάντε, όποιος πει διαφορετικά πράγματα για τον πατέρα σου κι εμένα, είναι ψεύτης, προσβάλει αθώους νεκρούς άντρες που έζησαν τη ζωή τους με γενναιότητα. Θυμήσου και μάθε επίσης, Ντάντε, οτι αν ο πατέρας σου κι εγώ ήμασταν δειλοί και υποκριτές και προδότες των ιδανικών μας, δεν θα μας πήγαιναν για εκτέλεση. Δεν θα διανοούνταν να κατηγορήσουν ούτε λυσσασμένο σκυλί –δεν θα καταδίκαζαν ούτε δηλητηριώδη σκορπιό με αυτά τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν για να μας παγιδεύσουν. Ακόμα κι ένας κατάδικος για μητροκτονία και παιδοκτονία θα πετύχαινε αναθεώρηση της δίκης του με τα στοιχεία που προσκομίσαμε.

Θυμήσου Ντάντε, να θυμάσαι για πάντα αυτά τα πράγματα –δεν είμαστε εγκληματίες, μας καταδίκασαν σε στημένη δίκη, μας αρνήθηκαν επανεξέταση της υπόθεσης και, αν μας εκτελέσουν τώρα, μετά από 7 χρόνια, 4 μήνες και 17 μέρες ανομολόγητων βασανιστηρίων και αδικιών, είναι λόγω όσων σου προανέφερα –επειδή είμαστε στο πλευρό των φτωχών και ενάντιοι στην εκμετάλλευση και την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τα έγγραφα της υπόθεσής μας, που εσύ και όλοι οι άλλοι θα μαζέψετε και θα φυλάξετε, αποδεικνύουν οτι ο πατέρας σου, η μητέρα σου, η οικογένειά μου κι εγώ θυσιαστήκαμε από και για χάρη του Αμερικάνικου Πλουτοκρατικού συστήματος.

Θα έρθει η μέρα που θα καταλάβεις την αγριότητα της πράξης τους σε όλο της το μέγεθος. Τότε θα μας τιμήσεις.

Τώρα, Ντάντε, να είσαι δυνατός και καλός για πάντα. Σε αγκαλιάζω.

ΜΠΑΡΤΟΛΟΜΕΟ

Υ.Γ.: Αφήνω ένα αντίτυπο της Αμερικάνικης Βίβλου στη μητέρα σου, νομίζω οτι θα της αρέσει να το διαβάσει και θα στο δώσει όταν μεγαλώσεις και μπορείς να το καταλάβεις καλύτερα. Κράτα το να μας θυμάσαι... Αντίο Ντάντε.Και για να μη νομίζεις οτι άλλαξαν πολλά από τότε, αντιγράφω το απόσπασμα μιας πρόσφατης συνέντευξης του Μουμία Αμπού Τζαμάλ, μετά την πολλοστή άρνηση του αμερικάνικου κράτους να γίνει επανεξέταση της υπόθεσής του. Έχει καταδικαστεί σε θάνατο, για τον φόνο ενός αστυνομικού στις αρχές του '80. Ισχυρίζεται οτι η υπόθεση ήταν στημένη, οτι καταδικάστηκε λόγω των αναρχικών απόψεών του και της δράσης του:

Θα ήθελα να σου πω μια ιστορία, αν δε σε πειράζει –μου την είπε αυτός ο φίλος μου, ο δικηγόρος, πριν μερικές μέρες. Ήταν στο Πίτσμπουργκ, σε ένα συνέδριο και παρακολουθούσε την ομιλία κάποιου διάσημου μαύρου ποινικολόγου. Αυτός λοιπόν μιλούσε κατά της θανατικής ποινής, σε φοιτητές της νομικής και σε διάφορους άλλους εκεί πέρα και τότε σηκώθηκε ένας να ρωτήσει «τι γίνεται με τον Μουμία;» Κι ο τύπος λέει «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, θα ξαναγίνει η δίκη του».

Κι εντελώς τυχαία, 5 λεπτά πριν το πει αυτό, ο φίλος μου ο δικηγόρος είχε λάβει ένα μήνυμα που έλεγε οτι η αίτησή μου για νέα δίκη είχε απορριφθεί. Ο ποινικολόγος που σου λέω θεωρείται αυθεντία, όχι μόνο σε πολιτειακές υποθέσεις αλλά γενικότερα αυθεντία στη Νομολογία –είναι διάσημος. Έχοντας λοιπόν μελετήσει την υπόθεση, ήταν σίγουρος, αλλά –όπως βλέπεις –έκανε λάθος. Επειδή ακόμα και οι δικηγόροι που είναι πολύ έξυπνοι και ικανοί, δεν έχουν μάθει να υπολογίζουν τον πολιτικό παράγοντα σε μια δίκη, δεν έχουν μάθει να υπολογίζουν τον παράγοντα προσωποποίησης του νόμου, δεν έχουν μάθει να υπολογίζουν τη δύναμη που έχει ο νόμος να μεταλλάσσεται σαν το χαμαιλέοντα. Και πολλοί άνθρωποι που είναι καλά πληροφορημένοι και ριζοσπαστικοί ή ακόμα κι επανάστατες, για μια στιγμή, για μια μόνο στιγμή, λένε οτι αυτό είναι καλό, επειδή ότι διαβάζουν ή ότι ακούνε ή ότι συμπεραίνουν από τις συζητήσεις τους κάνει να πιστεύουν οτι κάτι θα αλλάξει. Λοιπόν, βλέπουμε οτι τα πράγματα δεν είναι γίνονται έτσι. Γι΄αυτό ας ξαναγυρίσουμε στα βασικά.

Δεν πρόκειται να πω στους ανθρώπους τι να κάνουν ή με ποιο τρόπο να οργανωθούν. Ξέρουν πως να τα κάνουν όλα αυτά. Πρέπει να εμπιστευτούν το ένστικτό τους. Εγώ πιστεύω στους ανθρώπους. Πάντα πίστευα σ΄αυτούς, από μικρό παιδί. Οι άνθρωποι ποτέ δεν σε απογοητεύουν, ξέρουν να κάνουν το σωστό επειδή το σωστό υπάρχει μέσα στις καρδιές τους. Κι εγώ τους προτείνω να ενεργούν έτσι ακριβώς.

Μουμία Αμπού ΤζαμάλΘυμήσου.

19 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=gcgYwTnBIIQ

to prtf

Ανώνυμος είπε...

οτι ναναι.
τώρα είδα το video που είχες ανέβασει.

πρτφ

The Motorcycle boy είπε...

Όχι, το βίντεο που ανέβασα είναι άλλο τραγούδι. Καλά κάνεις και βάζεις αυτή την καταπληκτική τραγουδάρα της Μπαέζ από την ταινία, την οποία, ταινία, υποθέτω έχεις δει. Τρομερή! Και καταπληκτικές ερμηνείες.

Ανώνυμος είπε...

ναι ρε, είναι από αυτές τις ταινίες που όταν έχεις επισκέψεις στο σπίτι τη βάζεις κι από μια φορά.

το στοιχιό το ίδιο.

το πρτφ

Ανώνυμος είπε...

πριν λιγο διαβαζα ενα αρθρο γι αυτους στο tvxs. τι να πω οτι το κρατος δολοφονει, τα εχουν πει πολλοι και καλυτερα το θεμα ειναι οτι δεν παιρνουμε χαμπαρι...
η ταινια πολυ καλη οντως.

Utopia είπε...

FREE MUMIA!

Στο παραπάνω λινκ υπάρχει μεταξύ άλλων και petition για συλλογή υπογραφών-αν και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές είναι κάποιες τέτοιες κινήσεις(;;;)

Ανώνυμος είπε...

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ

ΜΙΑ ΑΘΩΑ ΨΥΧΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Η ΜΑΡΙΑ (http://mariatweety.blogspot.com) ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΟ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ♥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ. ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. ΕΞΑΛΛΟΥ, ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΩΣΕΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΜΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ!

ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

The Motorcycle boy είπε...

Από την ταινία με έχει στοιχειώσει πάντως εκείνη η στιγμή που η κάμερα φεύγει προς τα κάτω και φαίνονται κάτι ξεσκισμένα σανδάλια στα πόδια του δικηγόρου υπεράσπισης -αν κάποιος θέλει να φέρει παράδειγμα ποιητικού σοσιαλιστικού ρεαλισμού δεν μπορώ να βρω καλύτερο.

Άσωτε, υπάρχει ένα αστείο εδώ πέρα. Όλος ο κόσμος ξέρει π.χ. την περίπτωση του Σολζενίτσιν και τον προσκυνάνε για το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ -αλλά για τον Σάκο και τον Βανζέτι ... "εντάξει μωρέ, τους σκοτώσανε άδικα -ένας τσαγκάρης κι ένας ψαράς ήτανε, συμβαίνουν αυτά!" Κατάλαβες; Την Περίπολο την είδες;

Utopia ευχαριστώ για το λινκ.

Ανώνυμος είπε...

ειδα το σιντ και νανσυ πολυ καλο και ο χαρβει γαμαει!!! το επομενο θα ειναι η περιπολος.

The Motorcycle boy είπε...

Ποιος είναι ο Χάρβεϊ; Η ατομάρα, Άλεξ Κοξ, που σκηνοθέτησε το Σιντ και Νάνσι, έχει βγάλει τη μυθικότερη ταινία της εποχής μου Straight to Hell, και πριν είχε βγάλει το Repo man. Τρομερά πράγματα!

Balidor είπε...

Κάποτε υπήρχαν άνθρωποι με μπαλάκια στο κάτω μέρος του σώματος τους!

The Motorcycle boy είπε...

Πάντα θα υπάρχουν φίλε. Τσέκαρε στα διεθνή νέα -στην 5η μέρα απεργίας πείνας μπαίνει ο Έβο Μοράλες στη Βολιβία. Θα μου πεις "ο μόνος είναι;" Ναι. Ο μόνο; εκλεγμένος πρόεδρος χώρας που κάνει απεργία πείνας επειδή η Γερουσία της χώρας του αρνείται να επικυρώσει νόμο της κυβέρνησής του!

Ο Καλος Λυκος είπε...

ο νόμος πέρασε και ο Μοράλες σταμάτησε την απεργία πείνας. Με τον νέο νόμο οι γηγενείς κάτοικοι της Βολιβίας που είναι μειονότητα στη χώρα τους, θα έχουν οκτώ έδρες στη Βουλή τους.

αουτς! αυτό έτσουξε! ειδικά εδώ κάτω, που όπου διαβάσεις άρθρο γιά το θέμα, λένε πως ο Μοράλες το έκανε γιά να ξαναβγεί στις εκλογές.

Κάνε search στο google γιά "Evo Morales hunger strike" να δείς... σιγά να μην είχε auto-complete... eat shit and die motherfuckers!

The Motorcycle boy είπε...

Ναι, ναι ο Μοράλες το έκανε για να ξαναβγεί κι ο Τσάβες κάνει το ίδιο -είναι κολλημένοι με την εξουσία βλέπεις! Όχι σαν τους Αμερικάνους Προέδρους που ενδιαφέρονται μόνο για το λαό και αδιαφορούν για την επανεκλογή τους!

Φυσικά κανένας δεν γράφει εκεί πέρα για τα ποσοστά του Μοράλες στις εκλογές, ούτε αναφέρει οτι η άρνηση επικύρωσης του νόμου από τη Γερουσία συνιστά στην ουσία πραξικόπημα απέναντι στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Όπως έλεγε κι ο Μάικλ Μουρ για την Κούβα "το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το οτι ο Κάστρο είναι δικατόρας -το πρόβλημα είναι πως ο Κάστρο δεν είναι Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ δικατόρας".

Ο Καλος Λυκος είπε...

ούτε γιά τα ποσοστά του Μοράλες λένε, ούτε του Κάστρο, ούτε το τι ακριβώς θέλει και ζητά ο κάθε λαός. Η γραμμή είναι κοινή : δικτάτορας - καταπίεση - ο λαός του θέλει να φύγει - ΕΜΕΙΣ υποστηρίζουμε την ελευθερία - ΑΥΤΟΣ είναι κακός - μα γιατί δεν τον διώχνετε - τι χαζοί που είστε...

δεν ξέρεις πόσες φορές έχω ακούσει "μα καλά, γιατί τον ανέχονται; ας ξεσηκωθούν να τον διώξουν και εμείς θα βοηθήσουμε" ή "για να τον ανέχονται, φαντάσου σε τι σκοτάδια ζούνε". Έχει πάψει πιά να με καραφλιάζει, αλλά πάντα με βγάζει από τα ρούχα μου, το θράσος του "εμείς ξέρουμε τί σας χρειάζεται, πολύ καλύτερα από ότι το ξέρετε εσείς"... άει στο διάολο motherfuckers!

The Motorcycle boy είπε...

Πάντως τους "ανέχονται" με τρελά εκλογικά ποσοστά -π.χ. στην Κούβα ο Κάστρο έπαιρνε κοντά στο 90%. Αλλά αυτά είναι λόγω τρομοκρατίας του κόσμου -δεν γίνονται δημοκρατικές εκλογές εκεί, όπως έγιναν, ας πούμε στο Μαϊάμι επί Τζορτζ Νταμπλ Γιου.

Ο Καλος Λυκος είπε...

μόνο στο Miami; στο Miami τους πιάσανε, εννοείς...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό πολύ καλό!!!
Νίκος

The Motorcycle boy είπε...

Ποιο είναι το καλό; Που τους πιάσανε στο Μαϊάμι; Χαχαχα. Πλάκα κάνω -χαίρομαι που σου άρεσε ρε φίλε.

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι