Τετάρτη, Απριλίου 11, 2012

Περιμένοντας τον κοντό

Εμείς τώρα (αύριο δεν ξέρω) λογιζόμαστε για άνθρωποι κι ως εκ τούτου ζούμε σε κοινωνίες. Αυτές τις κοινωνίες δυο πράγματα τις καθορίζουν: η ιδεολογία και η καθημερινή πρακτική. Άτιμο πράμα η ιδεολογία –εκεί που λέει ο Ιάπων οτι μάς τελείωσε, εκεί ακριβώς υπάρχει, ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει.


Διότι –τι είναι η ιδεολογία; Μαρξισμός, αναρχισμός, σοσιαλισμός, κομμουνισμός άντε και καπιταλισμός, θα σου απαντήσει ο φωστήρας. Ναι μεν –αλλά όχι. Αυτές είναι κάποιες ιδεολογίες κι εγώ δεν ρώτησα τα ονοματάκια τους, άλλο ρώτησα. Ιδεολογία, το λοιπόν, είναι η εικόνα που έχουμε για τον μελλοντικό κόσμο. Και αυτή η εικόνα θα ενδιέφερε μονάχα τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας αν δεν καθόριζε την καθημερινή πρακτική μας. 

Πρόσεξε τώρα απλούν παράδειγμα: Βγαίνει ο άτομος στον τηλεοπτικό καφενείο (το οποίο μπορεί και να είναι το Λουι Σεζ βιτρώ σαλονάκι μας) και αναλύει περί του οτι πέθαναν οι ιδεολογίες κι αυτά είναι αναχρονιστικά πράγματα του προπερασμένου αιώνος όταν κυκλοφορούσαν ακόμα τα γκαζοζέν. Τι θέλει να πει ο φιλόσοφος; Εγώ το καταλαβαίνω ως «οι παλιές ιδεολογίες δεν ισχύουν πια κι έχουν αντικατασταθεί από καινούργια ή, άντε, καινούργιες». Δηλαδή ο κομμουνισμός πέθανε, τώρα υπάρχει, ας πούμε, ο οτιαρπαξειοκωλισμός. Εντάξει –αλλά γιατί δεν το διατυπώνει έτσι, να καταλάβουμε κι εμείς οι ανιστόρητοι;
Επειδή αν το έλεγε τοιουτοτρόπως θα έπρεπε, για παράδειγμα, να μπει σε μια κουβέντα περί του τι λέει λάθος ο κομμουνισμός και περί του πόσο παρωχημένος είναι σε σχέση με την ιδεολογία την οποία αυτός υποστηρίζει. Πράγμα δύσκολο έως και ακατόρθωτο –όχι επειδή ο κομμουνισμός δεν έχει θεωρητικά λάθη, ούτε επειδή δεν είναι παρωχημένη θεωρία, αλλά επειδή ο φιλόσοφος του παραδείγματός μας δεν κατέχει τι πρεσβεύει ο κομμουνισμός! Αν τον στριμώξεις, το πολύ να σου αρχίσει τα περί αιμοσταγούς Στάλιν, πατερούληδων, στρατοπέδων συγκέντρωσης κ.λ.π. –δηλαδή, θα φύγει από το θεωρητικό επίπεδο και θα πάει στην πρακτική εφαρμογή! Μπινιά; Τεράστια. Διότι από τη μια, θέτει την πρακτική εφαρμογή μιας ιδεολογίας και από την άλλη, σου αντιπαραθέτει την θεωρητική θεμελίωση της ιδεολογίας που αυτός πρεσβεύει! Σα να λέμε δηλαδή –ποιος μπορεί να εξολοθρεύσει περισσότερους κακούς, ο «με λένε Τριντιτά και βαράω δυνατά» ή ο Σούλης, άρτι αποφοιτήσας της σχολής Σοτοκάν Καράτε Ντο; Προφανώς, όσο και να χτυπάει τον κώλο του κάτω ο Σούλης, ο Τρινιτά θα δέρνει πάντα περισσότερους καθότι πλάσμα φανταστικό που κάνει ότι γουστάρει ο σκηνοθέτης.

Πάμε τώρα σε πιο σύγχρονα πράγματα –σημερινά δηλαδή.

Υπάρχει μια κυρίαρχη ιδεολογία στον κόσμο που αντιδρά (διαδηλώνει, γιαουρτώνει, φασκελώνει, «δεν πληρώνει» κλπ) εκεί έξω και υπάρχει μια δευτερεύουσα (σε σχέση με το πλήθος των υποστηρικτών) ιδεολογία:

-Η κυρίαρχη ιδεολογία, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υποστηρικτών της μοιάζει να είναι ο παρελθοντολάγνος εθνικισμός. Οι Έλληνες, αυτός ο περιούσιος λαός που συμμετείχε περήφανα σε όλες τις μεγάλες αναμετρήσεις (χάνοντας την πρόκριση στα τελευταία λεπτά με αυτογκόλ -αλλά μην αφήνεις τις λεπτομέρειες να σου χαλάνε το τριπάκι) διεκδικούν την επιστροφή στις ρίζες της φυλής, τουτέστιν στο «Ελλάς, Ελλήνων χριστιανών», στο «είμαστε έθνος ανάδελφο» και στο «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Οι αλλόθρησκοι Ευρωπαϊστές θέλουν να μας υποδουλώσουν, ως συνήθως, κι εμείς αγωνιζόμαστε «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Από τις σημαίες στην πλατεία Συντάγματος, στα γιουχαϊσματα των πολιτικών με την ιαχή «προδότες», μέχρι και στην αυτοκτονία εκείνου του γεράκου –οι ιδεολογικές καταβολές μοιάζουν κοινές.
 Έγραψα περί αυτοκτονίας –ας κάνω μια διευκρίνηση: Σέβομαι την απελπισία του ανθρώπου, αγανακτώ με τα όσα φέρνουν τους ανθρώπους σε τέτοια κατάσταση (και δεν μιλάω μονάχα για την «κυβέρνηση Τσολάκογλου» αλλά και για τους σιχαμερούς δημαγωγούς των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, τύπου Τράγκα και τους δημογέροντες τύπου Θεοδωράκη οι οποίοι οδηγούν το κοινό τους στην παράνοια για δικά τους συμφέροντα), αλλά η συγκεκριμένη αυτοκτονία δεν σημαίνει κάτι περισσότερο για μένα. Αντιθέτως, εκείνος ο Αλβανός που κρεμάστηκε στην Ιεράπετρα τις ίδιες μέρες επειδή δεν είχε να θρέψει τα παιδιά του, αλλά πήγε σχεδόν άκλαυτος, είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη ένα τρομακτικό παράδειγμα του οτι αυτό το κράτος σκοτώνει τους ανθρώπους που το κατοικούν. Κλείνω την παρένθεση.
Ποιος είναι ο μελλοντικός κόσμος τον οποίο ατενίζει η συγκεκριμένη ιδεολογία; Μια Ελλάδα που θα κυβερνάται από «φωτισμένους πολιτικούς» (κάτι σαν τον γερο Καραμανλή ή τον Παπαντρέα ας πούμε), μια Ελλάδα την οποία όλος ο κόσμος θα χαρτζιλικώνει τζάμπα και βερεσέ (καθότι όλος ο κόσμος μάς χρωστάει), μια Ελλάδα τσαχπίνα την οποία όλοι θα θαυμάζουν αλλά κανένας δεν θα μπορεί να μιμηθεί, μια Ελλάδα, κοντολογίς, όπως ακριβώς μας την υποσχέθηκαν οι «φωτισμένοι» του παρελθόντος –μέσα αλλά και έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, κέντρο του κόσμου και σημείο αναφοράς. Ε, άμα γίνουμε και «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» ακόμα καλύτερα!

δευτερεύουσα ιδεολογία, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των υποστηρικτών της, μοιάζει να είναι ο εξ αποκαλύψεως μηδενισμός. Δηλαδή, μας έχει αποκαλυφθεί από κάποιες Άγιες Γραφές (V for Vendetta, τα ευαγγέλια του Ντουρούτι ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο) οτι ο κόσμος θα αλλάξει μόνο εφόσον καταστραφεί –εξ ου κι όπου βλέπουμε μπάχαλο τρέχουμε να συνδράμουμε.

Σύμφωνα με τις ιδεολογίες καθορίζονται και οι πρακτικές –το είπαμε αυτό. Στην περίπτωση των εξ αποκαλύψεως μηδενιστών η πρακτική εφαρμογή κάνει μπαμ όπως ακριβώς και μια μολότωφ –εύκολα την διακρίνουμε, ακόμα ευκολότερα την ακούμε. Ακόμα δυνατότερο μπαμ κάνει βέβαια η αγωνιώδης προσπάθεια προσεταιρισμού του οποιουδήποτε «τα βάζει με το κράτος», είτε αυτός είναι ληστής ψιλικατζίδικου, είτε οδηγός του ΟΑΣ, είτε ταρίφας, είτε ακραιφνής εθνικόφρονας.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των «κάθε πέρσι και καλύτερα» εθνικιστών. Να στο εξηγήσω αυτό αναλυτικότερα:

-Έχω γράψει 320 φορές για το δημοψήφισμα Γιωργάκη και την έκπληξη που ένιωσα όταν αυτοί που απαιτούσαν να γίνει, άλλαξαν στάση με την προκήρυξή του. Παράλογο; Σε πρώτη φάση –ναι. Σε δεύτερη φάση (τρομερή φάση!) –καθόλου. Όσοι πρεσβεύουν την παραπάνω κυρίαρχη ιδεολογία δεν κάθονται να συνδιαλλαγούν  με τους «προδότες». Το πολύ να συζητήσουν μαζί τους αν προτιμάνε κρεμάλα στου Γουδή ή στου Μπαϊρακτάρη –αλλά μέχρι εκεί! Έχει και ο ανθρωπισμός τα όρια του! Οι άνθρωποι το δηλώνανε (κι εγώ ο βλάκας δεν ήθελα να τους ακούσω): «να φύγει ο Τζέφρι και μετά βλέπουμε». Έφυγε και είδαμε!

-Ένα άλλο θέμα που με απασχόλησε όλο αυτό το διάστημα είχε να κάνει με την αντίδραση του κόσμου η οποία ήταν αντιστρόφως ανάλογη του βαθμού στον οποίο τους έπλητταν τα εκάστοτε κυβερνητικά μέτρα.
Δηλαδή, ας πούμε, όταν μείωσαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τους κατάργησαν τα «δώρα» έγινε το αναμενόμενο πανηγυράκι της ΑΔΕΔΥ κι «έξω απ΄την πόρτα» κύριος! Το απέδωσα (τέτοιος κόπανος είμαι) στο οτι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κοινωνική μειοψηφία, άρα δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο τα προβλήματά τους.
Ήρθε όμως στη συνέχεια ο Βαγγέλας να με βγάλει από την πλάνη. Χρατς μια αύξηση του «κεφαλικού φόρου», χρουτς ένα πιπέτο με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (άπαντα και τα δυο μέτρα καθολικής ισχύος για τους μικρομεσαίους) πάρτον κάτω τον τσολιά! Ε, σκέφτηκα, τώρα δεν γίνεται! Θα καεί ο πελεκούδης! Φυσικά, όταν πλήρωσα τις δόσεις μου σαν καλό παιδί, ο πελεκούδης καθόταν απέναντι από το ταμείο και με κορόιδευε πυρίμαχος. Κάτι διαμαρτυρίες «για το καλό» και αυτό ήταν όλο.
Είναι τώρα αυτός ο νόμος Κατσέλη (αρτοποιήματα μιλάμε!) όπου βοηθάει όσους χρωστάνε μέχρι σώβρακο στις τράπεζες. Καλός νόμος, σου δίνει μια βάση να πατήσεις, χρηματοδοτεί και το πρώτο νταραβέρι με τις τράπεζες μέσω δικηγόρων (βέβαια, το νταραβέρι αποτυγχάνει πάντα και το θέμα πάει σε δίκη την οποία πληρώνεις φρομ γιορ πόκετ), τέλος πάντων, «απ΄το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα». Είδε εκείνος ο καλός άνθρωπος (γιατί είναι καλός άνθρωπος –ρώτα όποιον υπερχρεωμένο να στο βεβαιώσει) ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, οτι ο νόμος Κατσέλη έμπαζε από χίλιες πάντες και είπε να τον σουλουπώσει. Προς όφελος του υπερχρεωμένου και μπράβο τού ανθρώπου –έφτιαξε λοιπόν μια τροπολογία για να γλιτώνει ο υπερχρεωμένος το σπιτάκι του, να γλιτώνει τη δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού αν έχει κάτω από 2 χιλιαρικάκια και να μη χρειάζεται να προηγηθεί της δίκης προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού (άρα να τρέχουν οι τόκοι), εφόσον μέχρι σήμερα δεν υπήρξε διάθεση συνεργασίας από τις τράπεζες. Καλά μέχρι εδώ; Φάε τώρα το πρώτο λάκτισμα –η τροπολογία πριν κατατεθεί στη Βουλή ξεχείλωσε ολίγον τι προκειμένου να χωρέσει και τους επιχειρηματίες που έχουν πάρει μικροδάνεια. Τώρα, τι σχέση έχω εγώ ο μαλάκας ο υπερχρεωμένος καταναλωτής με τον άλλο που πήρε δάνειο για να βγάλει κέρδος από τη δική μου κατανάλωση –μόνο η κούτρα του Κουτρουμάνη ξέρει! Ο οποίος Κουτρουμάνης κατέθεσε μεν την τροπολογία αλλά την απέσυρε «διότι δεν είχαμε συνεννοηθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και με τον Άνακτα της Δανιμαρκίας μη σου πω! Τσίμπα ένα ακόμα βολ πλανέ λοιπόν –παραιτήθηκε κι ο καλός άνθρωπος ο Γενικός (μπράβο του ξανά) και δήλωσε ο Κουτρουμάνης οτι ‘ντάξει ρε παιδί μου, τα συμφωνήσαμε με τους Ευρωπαίοι και όλα καλά αλλά κοίτα ένα περίεργο πράμα –έκλεισε η Βουλή κι έμεινα με την τροπολογία στο χέρι! Αυτά είναι τα γεγονότα και απορώ εγώ: δεν ισχύει οτι ένα τεράστιο ποσοστό Ελλήνων είναι υπερχρεωμένοι; Πώς αντέδρασαν σε όλο αυτό το σήριαλ; Ε, Πώς; Α –μάλιστα! Δεν τους ενδιέφερε το όλο ζήτημα; Ή ντράπηκαν (σαν τις πουτάνες που τους φεύγει πόντος από το καλσόν) για να μη φανεί οτι χρωστάνε;

Ρεζουμέ –τρία στα τρία. Δεν μας αφορά το τι κάνουν οι «δοσίλογοι» εμείς είμαστε υπεράνω –θέλουμε να φύγουν. Κι αν μας στοιχίσει κάτι παραπάνω –δε βαριέσαι; Μπροστά στην εθνική περηφάνεια –τι είναι τα φράγκα;

Αυτά είναι κάποια παραδείγματα συνεπούς στάσης, σύμφωνης με την κυρίαρχη ιδεολογία. Η οποία κυρίαρχη ιδεολογία εντοπίζεται μέχρι και στις (ο Αλλάχ να τις κάνει) δημοσκοπήσεις των ημερών. Πάρε για παράδειγμα την τελευταία δημοσκόπηση (η οποία βεβαίως είναι κάργα αντιεπιστημονική από τη στιγμή που το «δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω» συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό από το πρώτο κόμμα). Ακόμα κι έτσι όμως -18,2 πιάνει η ΝΔ, 4 το Λάος, 7 οι καταΚαμμένοι και 3,1 η Χρυσή Αυγή –το όλον μάς αθροίζει 32,3. Πάει να πει –ο ένας στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσε περήφανα οτι γουστάρει «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Βάλε από δίπλα και τους μη καταμετρηθέντες ΕΠΑΜίτες, βάλε και τους Σπινθηροβόλους δημογέροντες, βάλε κάτι Άρματα Πολιτών Δημαρώδη –άνετα βγάζεις το μεγαλύτερο ποσοστό του «αγανακτισμένου πλήθους» της κάθε πλατείας Συντάγματος.
Κι από αυτό μπορείς να κατανοήσεις την πρεμούρα που έχει πιάσει κάμποσους για εκλογές –έχουν άποψη οι άνθρωποι και έχουν και εκφραστές της άποψής τους (ιδεολογικούς εκφραστές) γι΄αυτό βιάζονται να πάνε να τους ψηφίσουν.

Θέλεις κι άλλη απόδειξη; Το Πασόκ εθνικίζει όσο μπορεί (προσπαθεί δηλαδή να προσεταιριστεί την κυρίαρχη ιδεολογία) –μέχρι και στρατόπεδα συγκέντρωσης τάζουν οι άνθρωποι!
Ο «Ελλάς –Ελλάς» Αντώνης Σαμαράς έδωσε προχτές μια συνέντευξη την οποία θα ζήλευε κι ο Μιχαλολιάκος (ούτε ο Άδωνης να του την έγραφε!). Κάθε δεύτερη κουβέντα φρόντιζε να υπενθυμίσει οτι θ΄αλλάξει τον νόμο Ραγκούση περί ιθαγένειας (δηλαδή, εμείς αδερφούλη είμεθα οι ντεκλαρέ φασίστες –μην ψήνεσαι από τους ιμιτασιόν του Πασόκ). Υπενθύμισε οτι θα βγάλει τις κουκούλες από τους αντιεξουσιαστές (και, καθότι τσίπης λέω εγώ, θα τις δώσει στους ΜΑΤατζήδες να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με τζάμπα έξοδα). Δήλωσε οτι θα μπει μέσα στο Πολυτεχνείο (δεν είναι κακή η δια βίου μάθηση –λέω εγώ) για να βρει τον σταθμό του ιντυμήντια γιατί αυτοί γράψανε την προκήρυξη για τη βόμβα στο Μετρό (να μπει μετά και στα γραφεία των εφημερίδων γιατί κι εκεί γράφουν προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων –πώς; απλώς τις αναδημοσιεύουν; άντε ρε –πού θα αμφισβητήσεις τον Αντώνη!) Σε κάποια φάση κάτι πήγε να του ξεφύγει για τις δικαιοδοσίες της αστυνομίας οι οποίες θα αυξηθούν, αλλά το μάζεψε άτσαλα.

Τι μένει; Ας πούμε η «Αριστερά» -το ΚΚΕ δηλαδή το οποίο ανεμίζει το λάβαρο του εθνικισμού (πατριωτισμό το λέει) εδώ και κάτι χρόνια κι ο Τσίπρας με το «ελληνόμετρό» του. Θέλεις κι άλλα ή χόρτασες;

Εγώ πάντως ναι. Και χαίρομαι δηλαδή αν θες να ξέρεις γιατί ζω σε μια χώρα με προοπτικές αναγέννησης –μόνο το πουλί (ο φοίνικας) μάς λείπει κι ο κοντός με το σκοροφαγωμένο μουστάκι για να δούμε «ένα καλύτερο αύριο» αλλά πού θα πάει; Οι ηγέτες είναι γεννήματα των καιρών όπως θα σου πει ο κάθε διαβασμένος μαρξιστής. Άντε να δούμε!

40 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπέροχο άρθρο. Βέβαια, ως ιδεολογία χαρακτηρίζεται το σύνολο των αντιλήψεων ερμηνείας του κόσμου, της κοινωνίας και του οραματικού μέλλοντος (αλλά δευτερύουσα σημασία έχει). Συμφωνώ απόλυτα και ειδικά με το σημείο που σχολιάζεις εκείνους που απαιτούσαν δημοψήφισμα, αλλά όταν το πρότεινε ο ΓΑΠ, αμέσως επιδίωξαν τα εκλογικά τους οφέλη. Και μάλιστα υποτίθεται ότι θα έκαναν και κινητοποιήσεις για να πιέσουν. Αν ήθελαν να πιέσουν μπορούσαν κάθε μέρα να κάνουν διαδηλώσεις και ανάλογες συγκεντρώσεις ή να συνεργαστούν με άλλα κόμματα. Ουπς, αυτό δε γίνεται (να συνεργαστούν οι αριστεροί) ούτε επιτρέπεται να φανεί ότι συμφωνούν μεταξύ τους ή και με το ΛΑΟΣ κλπ (σε ένα δημοψήφισμα).

The Motorcycle boy είπε...

Δείμε, δεν διαφωνούμε στον ορισμό της ιδεολογίας -αλλά το δια ταύτα παραμένει, οτι δηλαδή πρόκειται για μια προβολή του μελλοντικού κόσμου που καθορίζει τις ενέργειές μας.

Όλα όσα αναφέρω μοιάζουν παρανοϊκά αν τα εξετάσεις σε ένα "λογικό" πλαίσιο αναφοράς -δηλαδή, γιατί βρε παιδί μου φωνάζουν για θέματα νεφελώδη ("τα χρέη να πληρώσει η πλουτοκρατία", "μην ξεπουλάτε την πατρίδα μας") αλλά δεν αντιδρούν σε πρακτικά (επιζήμια) θέματα; Σαν μοναδική απάντηση προβάλλει το: φωνάζουν επειδή ο σκοπός τους δεν είναι να συνδιαλλαγούν αλλά να ανατρέψουν την παρούσα κατάσταση και να φέρουν μια διαφορετική. Ωραία -ποια είναι αυτή η διαφορετική;
Ο κοντός ή κάτι άλλο; Γιατί τον κοντό τον διακρίνω -το "άλλο" όμως, όχι.

Oolon Colluphid είπε...

Και είπεν ο Φουκουσίμας Ιστορία ΤΕΛΟΣ διότι αυτός ο κόσμος είναι ο καλύτερος δυνατός και στο party προσκεκλημένα είναι όλα τα παιδάκια και μπλα μπλα μπλα. Να η ευκαιρία είπαν τότε οι κάτοικοι μιας μικρής χώρας σε μια χερσόνησο που παραδοσιακά παρήγαγε περισσότερη Ιστορία απο όση μπορούσε να καταναλώσει. Να γίνουμε Ευρώπη να αποβαλκανοποιηθούμε να χαλαρώσουμε βρε αδελφέ. Ιστορία; Δώσαμε δώσαμε και από δω και πέρα Life Style (λιγότερο life περισσότερο style αλλά ας είναι) ζωή ε....μαγική. Έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν για να αγκαλιάσουν τον ονειρικό κόσμο του Θεάματος όπου τίποτα ποτέ δεν συνέβη και τίποτα ποτέ δεν θα συμβεί. Υπάρχουν μόνο άτομα το κυνήγι της ευτυχίας και οι τράπεζες που δανειοδοτούν τους παίκτας and the show....
Και ήρθε η Κρίση να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού ερήμην φυσικά των παιχτών που με φρίκη διαπιστώνουν πως υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο της αποβολής και ότι ο ρεφερις πιθανόν να είναι στημένος και πως η αδιατάρακτη παρουσία τους στο παιχνίδι είναι τόσο εξασφαλισμένη όσο ασφαλής είναι η πυρηνική ενέργεια. Η άνοδος και η πτώση του Πέτρου Rosebud Κωστόπουλου σημάδι των καιρών.
Η Ιστορία δείχνει τα δόντια της (αυτό μόνο προς το παρόν θα δαγκώσει υποψιάζομαι) καταστρέφοντας την ωραία ατμόσφαιρα. Η επιστροφή στα Βαλκάνια ως λύση-τιμωρία για αρχή και ο κίνδυνος να γίνει ορατή η κοινωνία είναι λογικό να οδηγήσουν τον ηρωικό έλληνα να κρυφτεί πίσω από όποιο οπαδικό σχήμα βρει πρόχειρο από χρήσεις παρελθόντων ετών. Η φάση με το δημοψήφισμα του ΓΑΠ έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως δεν υπάρχει διάθεση για σοβαρή συζήτηση. Η φάση με τους αγανακτισμένοι έδειξε πως αναζητούνται απλοϊκές απαντήσεις εύκολες λύσεις επιστροφή στην “κανονικότητα” χωρίς πολλά πολλά. Η φάση εκλογές θα δούμε τι θα δείξει
μάλλον σύγχυση και επαναδιαπραγμάτευση των οπαδικών σχημάτων. Η αναμέτρηση με την Ιστορία αναβάλλεται μέχρι να γίνει εισαγωγή από τίποτις προηγμένες χώρες. Κάτι Αίγυπτος και Τυνησίες πολύ μπακλασαρία δεν ταιριάζει.
Το ότι έρχεται ο Εφιάλτης το έχω σιγουράκι. Το σχήμα του μου διαφεύγει.
ΥΓ Μου δίνεις τροφή για σκέψη εξαιρετική αυτή η ανάρτηση btw ανταποδίδω
http://dangerfew.blogspot.com/2012/03/blog-post_16.html
http://anthostoukakou.blogspot.com/2012/04/realpolitik.html

The Motorcycle boy είπε...

Αυτά παθαίνω ρε Oolon -κάθομαι και γράφω σεντόνια κι έρχεται μετά ο πάσα ένας (εσύ) και τα λέει απλά και στρέι θρου και νιώθω μαλάκας.

Το σχήμα του Εφιάλτη το έχει σκιτσάρει ήδη ο Μεγάλος -βλέπε Ζέρο Γίαρς.

Ανώνυμος είπε...

φιλε
Έριξα μια ματιά σε όλο το μπλογκ και ενώ έχεις δυνατότητες έχεις μείνει πίσω στο χρόνο.
Τα βλέπεις όλα από την οπτική της δεκαετίας του 80 .
Παρατηρώ ότι και οι σχολιαστές σου που μάλλον έχουν κάποια ηλικία , σε ακολουθούν σαυτη σου την οπτική , βλέποντας στο πρόσωπό σου τον προφήτη της χαμένης τους νιότης.
Σου απαντάνε λοιπόν στο ίδιο μοτίβο και ο χρόνος δεν λέει με τίποτε να ξεκουνηθεί και να πάει παρακάτω.
Σε γενικές γραμμές ξεκινάς από "στοιχεία"( ιδεολογίες, αμερικάνικη υποκουλτούρα, φιλμογραφία, προσωπικότητες) της δεκαετίας του 50 , τα βάζεις στο μικροσκόπιο της κυριάρχης ιδεολογίας των αθηναϊκών δυτικών συνοικιών των έιτις και δίνεις απλοποιημενες λύσεις τύπου εγχρωμου σινεμασκοπ εξελιγμένου σε 16Χ9.
Όσο για το σήμερα , ότι δεν σου αρέσει το επιστρέφεις χρονικά στο 80 και το φέρνεις στα ίσα του. Και έχεις και ...οπαδούς.
Να σου πω πως το βλέπω εγώ; Αρκεί ένα ποστ για την ψήφο μέσω υπολογιστή , για την ψήφο μέσω κινητού, αρκεί μια κίνηση για μπλακ φέισ στα μπλογκς , στα ...μπλογκς σας μέχρι τις εκλογές ...ώστε να αποκαλυφθούν και αυτοί που θέλουν μέσα απο τα μπλογκ τους να παρασύρουν τον κόσμο και θα αρνηθούν να το βάψουν μαύρο , αρκεί ένα μύνημα στο τουίτερ που θα φθάσει σε όλους τους χρήστες και μετά θα βγεί και στους δρόμους, αρκεί ένα λάικ στο φέισ μπουκ που θα ξεριζώσει τους γέρους της πολιτικής απο τις καρέκλες τους.
... χωρίς να μου ξεφύγεις πάλι προς τα αγαπημένα σου έιτις περιμένω μια "σύγχρονη" απάντηση.

The Motorcycle boy είπε...

Ρε γιατρέ ευχαριστώ για τη τζάμπα ψυχανάλυση -με μπέρδεψες λίγο εκεί που έμπλεξες το '80 με το '50 αλλά δε γαμιέται... έτσι είναι οι γιατροί. Άμα στα λέγανε απλά και τα καταλάβαινες όλα δεν θα τους χρειαζόσουν!

Πάμε παρακάτω: προτείνεις κάποιες ενέργειες με σκοπό να "ξεριζωθούν οι γέροι της πολιτικής από τις καρέκλες τους" -καλά το κατάλαβα; Εγώ λοιπόν, για χάρη της κουβέντας θα δεχτώ οτι οι ενέργειες που προτείνεις είναι 100% αποτελεσματικές.
Πες μου τώρα -ο σκοπός όλων αυτών θα είναι να φύγουν οι γέροι της πολιτικής; Και παρακάτω -τι; Να έρθουν νέοι; Ο Καζάκης ας πούμε και η Αλεξανδράτου; Δηλαδή είναι θέμα προσώπων και ηλικίας;
Αν το βλέπεις έτσι -συγνώμη, δεν θα πάρω, άλλωστε κι εγώ γέρος είμαι, κάνε την επανάσταση μόνος μου.
Εγώ λέω οτι κάθε κίνηση χρειάζεται συνειδητοποίηση -χρειάζεται να ξέρεις το συμφέρον σου, αν σκοπεύεις να πετύχεις κάτι. Διαφωνούμε; Αν όχι πες μου ποιος είναι ο σκοπός που επιδιώκεις για να βγάλουμε μια άκρη.
Σύγχρονη ή έιτις η απάντησή μου -πώς με βλέπεις;

Ανώνυμος είπε...

συγχαρητήρια για την ... διάγνωση. Πέρασα λίγο καιρό στα ιατρικά θρανία.
το διαδίκτυο βασίζεται σε έναν κόσμο που πάντα διάβαζε τις δευτερεύουσες σελίδες και όχι τα πρωτοσέλιδα και τους πρωταγωνιστές .
πως να στο πω : οι πρώτοι άνθρωποι που ήρθαν εδώ στο www διάβαζαν συνήθως μικρες αγγελίες, λιγο αθλητικά, λίγο κοσμικά, λίγο παράξενα από όλο τον κόσμο , λίγο σινεμα , αλλά ποτέ τα μεγάλα γράμματα.
όπως καταλαβαίνεις δεν κάνουν αυτοι για επαναστάσεις...είναι γεννημένοι θεατές.
τώρα που υπάρχει κινητικότητα στο www βλέπεις ότι πλάκωσαν οι τύποι που κυριαρχούν και σε τιβι, σε ράδιοφωνα , σε μουζούκια , σε μυκονο , σε κολονακι.
πρόσεξε με τωρα :
το www εχει τους τροπους , την ταχυτητα και το ποσοστό για να γίνει η εκθρόνιση ...αρκεί ένα μέιλ . Γράψτο εσύ που τα καταφέρνεις τόσο καλά με τις λέξεις.
πως να στο πω , "οι άλλοι" (οι πρωταγωνιστές ) θεωρούν και το www τηλεορασούλα , οθονίτσα, πασαρέλα για πόζες, δεν γνωρίζουν που καραδοκεί ο κίνδυνος.
και ... ο κίνδυνος είναι ένα μέιλ. θα το πάρει ο γιατρός που εφημερεύει και την άλλη μερα το πρωί θα ρίξει μια γριθιά στον νοσοκομειακό "προμηθευτή" φαρμάκων , θα το πάρει ο γιός του σκουπιδιάρη και θα πάει να γιαουρτώσει το δήμαρχο (τον εργοδότη του πατέρα του) , ένα μέιλ είναι φίλε , θα το διαβάσει ο υπάλληλος στην τράπεζα και θα δημοσιεύσει τον αληθινό αριθμό των κόκκινων δανείων , θα το διαβάσει ο δικαστικός επιμελητής και θα φωτογραφίσει με το κινητό του έναν μεγαλοδικηγόρο με φουσκωμενη τσάντα να μπαίνει και να την ξαλαφρώνει στο γραφείο του δικαστή ...
πως να στο πω , τέτοια αναίμακτα γεγονότα θα φέρουν το ταρακούνημα , πόσοι είναι , μα πόσοι είναι επι τέλους αυτοί που τα παίρνουν; πόσο ανίδεος μπορεί να είσαι περιμένοντας τον πενιχρό μισθό σου στο τέλος του μήνα;
γράψτο αυτό το ρημάδι το μέιλ λοιπόν ....
άσε τους τύπους που έζησαν τότε (το 80) στην ησυχία τους .
βάλε ένα μικρό λιθαράκι στο σήμερα.

The Motorcycle boy είπε...

Ναι -μάλλον έπρεπε να κάτσεις λίγο περισσότερο στα ιατρικά θρανία, ότι μαθαίνει κανείς ΚΑΛΑ, για καλό του είναι.

'νταξει είναι λίγο απλουστευτική η ανάλυσή σου περί βουβουβού αλλά δε γαμιέται -πάμε παρακάτω.

Σε ρώτησα ποιος είναι ο σκοπός της (υποθετικής) κίνησής σου (μου, του) και μου έγραψες περιγραφικά -απ΄ότι κατάλαβα- οτι σκοπός είναι να ωθήσουμε τον κόσμο να εναντιωθεί στην εξουσία ή στη διαφθορά (δεν πολυκατάλαβα αλλά είναι κοντινά αυτά τα δύο, οπότε μέσα είμαστε).
Πρόσεξε τώρα: αυτό που ζητάς είναι να βρεθεί ένας Σωτήρας, ένας Βε Βεντέτας, ένας Φωτισμένος ο οποίος θα κατέχει την αλήθεια (την οποία οι άλλοι δεν βλέπουν καθότι βλάκες) και θα τη φανερώσει στους άλλους (τους βλάκες) με τέτοιο τρόπο ώστε οι άλλοι (οι βλάκες ντε) να εξεγερθούν. Αυτό που ζητάς φίλε μου είναι σκέτος φασισμός. Γιατί ακόμα κι αν υπήρχε αυτός ο Φωτισμένος τι θα γινόταν μετά; Δεν θα λέγανε οι άνθρωποι "άφεριμ που μας έσωσες, κάτσε τώρα να μας κυβερνάς μέχρι να τουμπανιάσεις αφού είσαι τόσο σούπερ";
Την "αλήθεια", την καταπίεση -το συμφέρον του καθενός όπως το λέω εγώ -αν δεν τη βρει ο καθένας μόνος του χέστα κι άστα. Οι επαναστάτες που παίρνανε την εξουσία "στο όνομα του λαού" μάς τελείωσαν από το 1950 και δώθε.
Τώρα, ειλικρινά, πού διάολο κολλάνε αυτοί που έζησαν το '80 (και κάποιοι ζούμε ακόμα σήμερα) ακόμα δεν τα πιάνω -αλλά δε βαριέσαι...
Λοιπόν, άσε τα μέιλ και τα τσέιν και τα σχετικά μανουάλια -σκέψου απλά. Βρες ποιο είναι το συμφέρον σου, το ατομικό σου συμφέρον και υπερασπίσου το. Τόσο απλά.

The Motorcycle boy είπε...

Α ναι -και μην μου γράφεις για λιθαράκια ρε παιδί μου. Μού θυμίζεις ένα χαζό σκυλί κάτι γνωστών μου που μάζευε βοτσαλάκια στην παραλία, τα ντάνιαζε και μετά τα φύλαγε να μην του τα πάρουν.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ περιπτωσιολογία (και) εσύ. Υποτίθεται ανάλυση, χωρίς πρόταση παρα μόνον η προστασία του "ατομικού συμφέροντος" !!!
Την πάρτη μας δηλαδή. Ε, και αυτό δεν συνέβαλλε σε ότι συμβαίνει; Φαύλοι κύκλοι λοιπόν.
Και τί σχέση έχει ο Καζάκης με την Αλεξανδράτου; Τους βάζουμε στον ίδιο κουβά σχολιάζοντας εξυπνακίστικα περνώντας το απαξιωτικό μας και τους βαφτίζουμε γραφικούς;
Δεν πάει έτσι.
Αν έχεις να απαντήσεις στον Καζάκη, με δικές σου αντηρήσεις και προτάσεις, κάτσε και γράφε, στείλτου τα και ξεκίνα να υπερασπίζεσαι το δίκιο σου. Τόσο απλά.

The Motorcycle boy είπε...

Κάπου μάλλον τα έχεις μπερδέψει -σου έκανα πρόταση χωρίς να κάνω ανάλυση (το αντίθετο από οτι γράφεις δηλαδή!)
Ναι -την πάρτη σου, το ατομικό σου συμφέρον -μπορείς να μου πεις ποιο είναι αυτό; Έχεις καταλάβει;
Όχι -μέχρι τώρα δεν συνέβαινε αυτό. Μέχρι τώρα, η πλειοψηφία υπηρετούσε το συμφέρον μιας ομάδας ανθρώπων (το οποίο αντιστρατευόταν στο δικό τους μακροπρόθεσμο συμφέρον) παίρνοντας σε αντάλλαγμα ψίχουλα. Εγώ λέω "βρες το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ και υπερασπίσου το". Όχι να υπερασπίζεσαι, ας πούμε, το συμφέρον του Άκη και του Κωστάκη για να σου δώσουν έναν μισθό πείνας!

Ο Καζάκης με την Αλεξανδράτου έχουν σχέση στο οτι όσο ξέρει να πρωταγωνιστεί σε τσόντες η Τζούλια, τόσο ξέρει κι από οικονομικά ο Καζάκης. Τουτέστιν, πυροτεχνήματα για να εντυπωσιάζονται οι χαχόλοι κι "αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με την ανάλυσή μας, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα". Στο εξηγώ αυτό άμα θέλεις.
Όχι -δεν έχω να απαντήσω στον Καζάκη για τον απλούστατο λόγο οτι παραποιεί τα γεγονότα (κυρίως τα ιστορικά γεγονότα) για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ε, δεν είμαι εγώ αυτός που πρέπει να δικαιολογήσει το γιατί δεν υπήρξαν ποτέ λιοντάρια στην πλατεία Ομονοίας! Μην τρελαθούμε κιόλας!

Oolon Colluphid είπε...

Αυτή δεν είναι η ιδέα ή η καλή ιδέα του να διατηρείς blog; Γράφεις την σκέψη σου έρχεται κάποιος άλλος παίρνει την πάσα και το πάει λίγο παρακάτω και στο τέλος της ημέρας με λίγο τύχη και πολύ σαφήνεια ίσως να έχουμε λίγο πιο καθαρό κεφάλι :)
Το σχήμα του Εφιάλτη που έρχεται είναι κεντρικό στην φιλμογραφία του Νικολαΐδη. Στο υποτιμημένο zero years απλά έχει (περίπου) πρόσωπο. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως οι ήρωες του σχεδόν έχουν παρατηθεί απ΄την ιδέα του να πολεμήσουν και ψάχνουν την φυγή. Τι διάολο έβλεπε άραγε να σαπίζει στην κοινωνία και απο τόσο νωρίς;
@ ανωνυμος
Δεν έχω καταλάβει τις ενστάσεις σου ούτε τι προσπαθείς να πεις είμαι και μιας κάποιας ηλικίας βλέπεις αλλά ενιγουειζ για να μην κάνει όλη την δουλειά ο μαγαζάτορας ιδού χτύπα Καζάκης site:techiechan.com και τα του Καζάκη έχουν αναλυθεί διεξοδικά ειδικά στα σχόλεια. Αν δεν βαριέσαι....

The Motorcycle boy είπε...

Έτσι όπως τα λες -αυτό είναι το καλό του μπλογκ (το διαδραστικό που λένε και οι κομπιουτερίστες) κι αυτό είναι το καλό των σχολίων -όταν γίνονται με διάθεση συζήτησης...

Ο Νικολαϊδης είχε δει τον Εφιάλτη -παιδάκι στον Εμφύλιο και τα Δεκεμβριανά και έβλεπε οτι ποτέ δεν είχε φύγει αυτό το πράγμα από κοντά μας, απλά άλλαζε μορφές.
Το Ζέρο γίαρς είναι υποτιμημένο επειδή είναι γδαρτικά αληθινό -αν δεν το υποτιμήσεις θα πρέπει να δεχτείς αυτά ακριβώς που λες κι εσύ, ότι οι ήρωες έχουν παραιτηθεί (στο τέλος μάλιστα παραιτούνται κι από τη φυγή με την επιστροφή της ηρωίδας στο μπουρδέλο -τρομερή ατάκα: "δεν βρήκα κανέναν εκεί έξω") οτι δεν μας παρακολουθούν πλέον -εμείς τους παρακολουθούμε... Κάνε την αντιστοίχιση με τη σημερινή και την αυριανή κατάσταση και θα δεις τι έβλεπε.

Με τον Καζάκη βαριέμαι να ασχοληθώ -θεωρώ πιο έγκυρο τον Τσάκα.

Manuel είπε...

Ωραίο άρθρο, εύστοχο, έχω όμως μία κουκουεδίστικη ένσταση. Εντάξει όλα τ' άλλα, αλλά να κατηγορείς για εθνικισμό το κόμμα είναι άδικο. Υπάρχει η Κανέλλη θα μου πεις, αλλά τι να κάνουμε; Σε λίγα χρόνια θα λέμε γι' αυτήν "Έγιναν και λάθη". Οι αναφορές στονπατριωτισμό που λες είναι λελογισμένες και δεν ξεπερνούν την ανάγκη το κόμμα να απευθυνθεί σε υπαρκτά ανακλαστικά των "μαζών". Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε Καζάκηδες, αλλά κόμμα είναι, δεν είναι ταινία του Νικολαϊδη, που ο σκηνοθέτης σου πετάει ό,τι έχει μέσα του κι άμα γουστάρεις. Πολύ πιθανόν να γουστάρεις, αν είναι τίμιο, θα μου πεις, αλλά πόσες τίμιες ταινίες δεν πήγαν άπατες;

Ανώνυμος είπε...

hello
ειμαι ο ανώνυμος που μίλησα αρχικά.
δεν θα αφιέρωνα χρόνο να μιλήσω για τα δύο πρόσωπα που ανέλαβε ο σέκοντ ανώνυμος.
έχω ξαναμπεί σ' αυτό το μπλογκ και διάβασα ενδιαφεροντα πράγματα ...και κακώς που μπαίνω σαν ανώνυμος.
ο μοτορσάικλμποι με το λευκό του θόρυβο ενώ έχει άποψη , λόγω των εμμονών του με κάποια είδωλα και λόγω των εικόων που έχουν αναρτηθεί στο μπλογκ δίνει την εντύπωση του τύπου που ακολουθεί τα γεγονότα με μία δύο δεκαετίες καθυστέρηση.
Ενδεχομένως όμως αυτό να είναι μία εντύπωση αφού αρκετές θέσεις και απόψεις του είναι σύγχρονες.
για μένα το μπλόκιν είναι εκείνο το κλικ που δεν γίνεσαι απλώς δημοφιλές μπλογκ αλλά καταφέρνεις η άποψη σου να κινητοποιεί, να προβληματίζει , ειδικά τέτοιες μέρες που προεκλογικών ερωτημάτων και αυτό να συμβαίνει όχι γιατί κατα αναγκη θες να περάσεις τις βαρυσήμαντες θέσεις σου, αλλά γιατί συμπασχεις και αγγιζεις το σφυγμο των ημερών .
επίσης μη ξεχνάτε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αποπροσανατολισμό είναι οι αναποφάσιστοι.
αυτοί θα αποφασίσουν μέσα στο κουβούκλιο ποιον θα ψηφίσουν και τότε θα λειτουργήσει μέσα τους η πιο συγκινισιακή πολιτική διαφήμιση.

The Motorcycle boy είπε...

Manuel, περί ΚΚΕ δεν είχα καθόλου υπόψη τη γελοία την Κανέλη η οποία είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτά που (λέει οτι) πρεσβεύει το συγκεκριμένο (μαρξιστικό, λενινιστικό μην ξεχνάμε) κόμμα.
Ο εθνικισμός του ΚΚΕ (εθνικισμός είναι ο πατριωτισμός άνευ εμφανούς αναγκαιότητας) έγκειται σε δηλώσεις της Αλέκας περί εθνικής υπερηφάνιας και εθνικής ανυπακοής στις εντολές των Βρυξελλών (π.χ. έτσι αιτιολόγησε την άρνηση του κόμματος να υπογράψει το σύμφωνο συμβίωσης για ομοφυλόφιλους). Όπως καταλαβαίνεις μιλάμε για καραμπινάτο εθνικισμό ο οποίος παρουσιάζει τα ίδια φοβικά συμπτώματα με τον κλασσικό φασισμό.

Ανώνυμε -έχεις δίκιο, καλά είναι να βάζετε ένα σημάδι στα σχόλιά σας για να ξεχωρίζετε και να μη δημιουργούνται μπερδέματα.
Παρακάτω -το μπλογκ (και τα μπλογκ) είναι δημόσια ιδιωτικοί χώροι, πάει να πει, δεν με πολυκαίει αν κάποιος βλέπει την αφίσα του Νικολαϊδη ή το εξώφυλλο του Τσάντλερ και νομίζει οτι ζω στο 1950 και βγάλε ή διαβάζει τις προσωπικές μου εμπειρίες κι αποφασίζει ότι ζω ακόμα στο ΄80. Γιατί εγώ μπορεί να ζω και στο 1820 αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα οτι η Χ ή η Ψ άποψή μου είναι "σωστές" ή "λάθος". Αν οι απόψεις είχαν ημερομηνία λήξης θα είχαμε πετάξει στα σκουπίδια τον Μαρξ, τον Άνταμ Σμιθ και τον Κέυνς και θα διαβάζαμε μόνο Στέλιο Ράμφο!
Κατά τη γνώμη μου ελάχιστοι είναι οι πραγματικά αναποφάσιστοι στις εκλογές. Εννοώ οτι ο περισσότερος κόσμος έχει καταλήξει στο ΠΟΥ θα ψηφίσει κι έτσι το ΤΙ έχει μικρή σημασία. Δηλαδή, αν εγώ για παράδειγμα ψηφίζω κόμμα εξουσίας μονίμως, έχει καμιά σημασία αν θα ψηφίσω Πασόκ ή ΝΔ; Αν ψηφίζω Αριστερά, παίζει ρόλο αν θα το ρίξω Σύριζα ή ΚΚΕ; Οι αναποφάσιστοι είναι αυτοί που αμφιταλαντεύονται μεταξύ του να πάνε στην κάλπη ή να πάνε σε ταβέρνα κι αυτοί φίλε μου ψηφίζουν σχεδόν πάντα μαλακοειδώς. Γιατί στις προηγούμενες μπορεί να ψήφισαν Οικολόγους και τώρα να ψηφίσουν Καμμένο και δεν βλέπουν καμιά διαφορά στις επιλογές τους αυτές.

Manuel είπε...

Τα συγκεκριμένα τσιτάτα της Αλέκας δεν τα έχω υπόψη μου και δεν είναι τυχαίο, αφού προφανώς δεν αποτελούν τη βασική πολιτική γραμμή του κόμματος. Αντιθέτως υπάρχουν εκτενείς αναλύσεις-καταγγελίες του εθνικισμού Σπίθας, Καζάκη, Καμμένου και λοιπών, ενώ γενικότερα καταγγέλεται η στάση "κάτω από τη γαλανόλευκη, για να πολεμήσουμε τον κοινό εχθρό".

The Motorcycle boy είπε...

Τς, τς, τς -θα σε μαλώσω! Δεν αποτελούν οι δηλώσεις της Γ.Γ. επίσημη γραμμή του κόμματος; Για να μην έχεις πάντως αμφιβολίες, πάρε και κάποια κόπι πέιστ από την ομιλία της Αλέκας για το νομοσχέδιο περί υπηκοόητας -το οποίο βέβαια καταψήφισε το τιμημένο (μαζί με ΛΑοΣ και ΝΔ): "Ενσωμάτωση σημαίνει να χάσεις την όποια συνείδηση, αυτό που λέμε την εθνική σου ταυτότητα, η οποία μπορεί ταυτόχρονα να είναι και διεθνιστική κάλλιστα, αλλά με ταξικά κοινωνικά κριτήρια - άλλο ο διεθνισμός της εργατικής τάξης και άλλο ο διεθνισμός του κεφαλαίου - και να γίνεις παγκόσμιος πολίτης, Ευρωπαίος πολίτης....
Ιδεολογικά, μια ιθαγένεια έπρεπε να έχει ο άνθρωπος..."

Oolon Colluphid είπε...

OK πιθανόν να΄ναι άδικο να κατηγορήσεις το ΚΚΕ για εθνικισμούς και τα ρέστα. Υπάρχουν βέβαια και κάτι κακοπροαίρετοι σα κι εμένα που θα πουν πως στα αριστεροτέτοια ο αντιμπεριαλισμός κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά χωρίς να ακούγεται τόσο σιχαμένος. Τα θέματα με το κώμα όμως είναι αλλού όπως πχ στο sex n drugs n rock n roll ζήτημα όπου ακόμα και η μάνα μου (τυπική ελληνίδα μάνα-κλασσική περίπτωση βλάβης-πιο μικροαστή/ος πεθαίνεις δηλ) έχει χαλαρά πιο προωθημένες θέσεις. Καταλαβαίνει η φουκαριάρα πως πουχου η ομοφυλοφιλία δεν είναι αποτέλεσμα της βαρεμάρας των αστών καταλαβαίνει πως πουχου η απαγορευτική πολιτική ενάντια στα ναρκωτικά δεν φέρνει αποτελέσματα άλλα εκτός από το να αυξάνει το κέρδος των εμπόρων κλπ. Μην αρχίσω για τα του Δεκέμβρη ε; (Βάρκιζα Τέλος; Αnyone ;) και πω τι καταλαβαίνω εγώ.
Το διασκεδαστικό είναι πως στην φάση Κρίση mode on ο φερόμενος αυτισμός του ΚΚΕ του έχει δώσει πλεονέκτημα να μην το ρίξει εντελώς τελείως στην παράνοια διατηρώντας μια ιδιάζουσα επαφή με την πραγματική πραγματικότητα. Μέχρι που λες μήπως και ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα βγάλει τον κόσμο του απ'το κώμα δια της ριζοσπαστικοποιήσης η οποία με τον Ριζοσπάστη σχέση δεν βλέπω να έχει για να μην ξεχνιόμαστε. Sci-fi mode off
Στον κάθε ένα που κάτι βλέπει στο πρόσωπο wtf τύπων όπως του Τσάκα αντιστοιχούν μερικές δεκάδες που κάτι βλέπουν στα πρόσωπα των Καζάκηδων και σε αυτούς αντιστοιχούν μερικές χιλιάδες που κάτι θα δουν σε οποιαδήποτε μαλακία (u name it) τους απαλλάξει απ'το βάσανο να σκεφτούν απο μόνοι τους. Στους ενδιαφέροντες καιρούς μας το θέμα είναι αν όλοι αυτοί έχουν την κρίσιμη μάζα για να δώσουν σχήμα στον Εφιάλτη και αν ναι εμένα να ψάχνω τον δρόμο για την θάλασσα...

Manuel είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Manuel είπε...

Σε τι διαφωνείς με το κόπυ πέηστ που παρέθεσες; Μια χαρά τα λέει και σίγουρα καθόλου εθνικιστικά.

The Motorcycle boy είπε...

Oolon, μέσα είσαι φίλε μου. Εντάξει -αδικία να κατηγορούμε το ΚΚΕ για εθνικισμό (όπως, ας πούμε, αδικία να κατηγορούμε την Παογκάρα ότι έχει διαιτητική εύνοια) αλλά στην τελική, μήπως το ΚΚΕ λέει τα ίδια ακριβώς με τους μαύρους τους δεξιούς; Μήπως το "Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια" γίνεται εκεί "πατρίς, κόμμα, οικογένεια"; Άλλωστε, έχει καμιά σημασία αν τους γκέι τους βρίζει δεξιός ή ΚΚΕ; Έχει σημασία αν ο μπάτσος που χώνει μέσα τον έρμο τον μαστούρη είναι χουντικός ή κομματικός; Και ας μην κοροϊδευόμαστε. Έχει πάρει και η Παογκάρα παιχνίδια με τη διαιτησία!

Μανώλη μου, μια χαρά τα λέει η Αλέκα; Δηλαδή είσαι κι εσύ υπέρ του να διατηρήσουμε την εθνική μας συνείδηση και την εθνική μας ταυτότητα; Και είσαι υπέρ του ότι ο άνθρωπος ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ έχει μια ιθαγένεια; Αυτά τα δυο πράγματα σημαίνουν:
-Το μεν πρώτο οτι καταργούμε το "οι προλετάριοι δεν έχουνε πατρίδα" και γυρνάνε στο "είμαστε πρώτα Έλληνες και μετά όλα τα υπόλοιπα" που λέγανε οι "μιλημένοι" για να πάνε στο Αλβανικό μέτωπο;
-Το δεύτερο σημαίνει οτι ΚΑΠΟΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ Η ΑΛΕΚΑ, πρεσβεύει την ιθαγένεια σαν ΜΟΝΑΔΙΚΟ προσδιοριστικό στοιχείο -δηλαδή, εγώ επειδή γεννήθηκα σ΄αυτή τη γαμωχώρα πρέπει να είμαι ΜΟΝΟ Έλληνας κι ο Αλβανός "δεν θα γίνει Έλληνας ποτέ".
Εντάξει;

Manuel είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Manuel είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Manuel είπε...

Για να μη μιλάμε με αποσπάσματα, παραθέτω το λινκ με την άποψη Αλέκας. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5495606

Manuel είπε...

Διεθνισμός δε σημαίνει ότι πατάμε ένα κουμπί και αποβάλλουμε την εθνική ταυτότητα. Το ζήτημα είναι το πώς προσδιορίζουμε την εθνική ταυτότητα και πώς την αξιολογούμε ως παράγοντα συνδιαμόρφωσης της ταξικής και πολιτικής μας συνείδησης. Αντικειμενικά έτσι είναι τα πράγματα. Όλα τ' άλλα είναι αναρχοβολονταρισμός, που απλώς παραβλέπει το προφανές. Όσο για την ιθαγένεια, η Αλέκα μίλησε για ιδεολογική ιθαγένεια και όχι θεσμική (ταυτιζόμενη εν πολλοίς με την υπηκοότητα και τα απορρέοντα από αυτήν πολιτικά δικαιώματα). Αντιθέτως, το κόμμα έχει κάνει ουσιαστική δουλειά σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση δικαιωμάτων για τους μετανάστες και την προστασία τους από την εκμετάλλευση των εργοδοτών. Αυτός είναι διεθνισμός, όχι η στάση του τύπου "Αγκαλιάζουμε τους μετανάστες" στα λόγια ή τους χρησιμοποιούμε για να κάνουμε αριστερίστικο μπούγιο. Αυτό τεκμαίρεται και από το αιτιολογικό της καταψήφισης του νόμου που αναφέρεις παραπάνω. Το να βάζεις ΝΔ και ΚΚΕ στο ίδιο τσουβάλι, επειδή καταψήφισαν τον ίδιο νόμο, είναι μάλλον παραπλανητικό. Για μένα σημασία έχει και η αιτία της καταψήφισης. Κλείνοντας, να πω ότι αν πραγματικά θέλουμε να βρούμε διεθνιστές όπως τους εννοείς,ας στραφούμε στον Στέφανο Μάνο. Ακόμη και ο Γιώργος (για τον Αντώνη δεν το συζητάμε)μας τα είχε κάνει τσουρέκια με το πατριωτικό μας καθήκον να σώσουμε τη χώρα.

The Motorcycle boy είπε...

Μανώλη, καλά κάνεις και βάζεις το λινκ από το κείμενο και μαλακία μου που το παρέλειψα.

Παρακάτω, θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τι όρους θα κάνουμε κουβέντα. Θα κουβεντιάσουμε σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη περί του θέματος ή θα το δούμε μαρξιστικά-λενινιστικά (όπως δηλαδή θα έπρεπε να το βλέπει το ΚΚΕ);

-Αν το πάμε σε προσωπικές απόψεις θα σου πω απερίφραστα οτι η καταψήφιση ενός νόμου για ιθαγένεια σε μετανάστες, όπως και η καταψήφιση ενός νόμου για αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών, όπως βέβαια και η καταψήφιση του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης είναι κάργα φασιστικές ενέργειες και δεν με νοιάζει καθόλου η τεκμηρίωσή τους. Δεν πάει να λέει ο άλλος οτι το κάνει γιατί ήρθε στον ύπνο του η Παναγιά των Εξαρχείων; Φασίστας παραμένει.

-Αν το δούμε τώρα μ-λ (όπως λέει οτι το βλέπει το ΚΚΕ) θα πρέπει να θυμηθούμε οτι ήταν κοινό πρόταγμα η αποβολή της εθνικής ταυτότητας προς όφελος της διεθνιστικής συνειδητοποίησης. Εξ ου και οι Διεθνείς των εργατών κλπ. Σαφώς χρειάζεται δουλειά για να αποβληθεί η εθνική ταυτότητα, αλλά δεν νομίζω οτι η πρακτική του ΚΚΕ οδηγεί σε κάτι τέτοιο -θύμισέ μου τη διεθνιστική του δράση! Ο όρος "ιδεολογική ιθαγένεια" μου είναι άγνωστος και είναι και αδόκιμος -κοινώς, δεν σημαίνει τίποτα. Αν μπορείς να μου τον εξηγήσεις θα σου ήμουν υπόχρεος. Πάντως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που καταψήφισε αφορούσε την ΚΑΝΟΝΙΚΗ ιθαγένεια -αν στη βουλή ψηφίζουν νόμο για τα αδέσποτα κι εγώ πάω και μιλήσω για τις αδέσποτες καρδιές των γυναικών και ως εκ τούτου καταψηφίσω, κάπως γελοίος δεν θα είμαι; Τέλος, το θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πώς ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΑΝ ο Μαρξ κι ο Λένιν την εθνική ταυτότητα (εφόσον μιλάμε για ΚΚΕ) κι όχι πώς την προσδιορίζουμε εμείς οι δύο. Και οι συγκεκριμένοι κύριοι θεωρούσαν την εθνική ταυτότητα τροχοπέδη, μπουρζουάδικο κατάλοιπο που έπρεπε να ξεριζωθεί ακόμα και με τη βία (για τον Λένιν).

Για την ουσιαστική δουλειά του κόμματος σχετικά με τους μετανάστες -έλα τώρα! Το κόμμα στηρίζει μονάχα τους πολιτικούς πρόσφυγες από χώρες που τις πολεμάει ο ιμπεριαλισμός και το ΠΑΜΕ αντιμετωπίζει τους μετανάστες εργάτες σαν απεργοσπάστες.
Μη με μπλέκεις με τη στάση του Σύριζα -άλλο θέμα αυτοί. Πάντως, το να αγκαλιάσεις έναν χτυπημένο από τη ζωή άνθρωπο δεν μου ακούγεται κακό σαν άποψη.
Διεθνισμός είναι το "κάτω τα κράτη και τα σύνορα, προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" -όλα τα άλλα είναι μπαρμπούτσαλα.
Βάζω στο ίδιο τσουβάλι το ΚΚΕ με το Λάος επειδή καταψήφισαν τον νόμο με παρόμοια επιχειρήματα (μιλάω για το σύμφωνο συμβίωσης και για το νόμο περί αποποινικοποίησης). Παραπέρα -ΝΔ και ΚΚΕ κάποτε συγκυβέρνησαν και από τότε έχουν αγαστή συνεργασία -εγώ τους βάζω στο ίδιο τσουβάλι; Μόνοι τους μπαίνουν!
Αν νομίζεις οτι ο Μάνος είναι υπέρ του προλεταριακού διεθνισμού (γιατί έτσι τον εννοώ εγώ) -τότε ναι, κι ο Μάνος μαζί μας είναι. Αλλά αυτό που έλεγε ο Γιωργάκης (για την ακρίβεια ο Βενιζέλος το έλεγε, αλλά υπάρχει μια μανία να τα ρίχνουμε όλα στον Γιωργάκη) περί "πατριωτικού καθήκοντος να σωθεί η χώρα" είναι άποψη Αλέκας -κι αυτή έχει μιλήσει για το πατριωτικό σώσιμο. Απλώς ο καθένας το εννοείς διαφορετικά και κανένας δεν το σχετίζει με κομμουνιστικούς όρους -ούτε η Αλέκα.

Manuel είπε...

Μη με τρελαίνεις ότι δεν τα 'λεγε ο Γιώργος. Ούτε ο Μιχαλολιάκος να ήταν δε θα ανέφερε τόσες φορές σε λόγους του τον πατριωτισμό και τα παράγωγά του.

Η εθνική ταυτότητα ποτέ δεν παραγνωρίστηκε ως παράγοντας (πες το τροχοπέδη, αν εκεί είναι το πρόβλημά σου) που διαδραματίζει ρόλο στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Από μόνο του το όνομα της ΕΣΣΔ το αποδεικνύει. Σαφώς αντιμετωπίστηκε ακόμη και με βία,μόνο όμως στο βαθμό που έγινε εργαλείο της αντεπανάστασης.

Το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνάει με τη ΝΔ για δεκαετίες. Στη μαλακία του Χαρίλαου έχεις κολλήσει εσύ;

The Motorcycle boy είπε...

Μανώλη, δεν είπα εγώ οτι ο Γιωργάκης δεν χρησιμοποιούσε πατριωτικές κορώνες -είπα οτι το τσιτάτο που ανέφερες το είχε πει ο Βενιζέλος, τέλος πάντων, λίγη σημασία έχει αυτό εφόσον συμφωνώ οτι ο Γιωργάκης τον πατριωτισμό τον είχε καραμέλα (μαζί με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης βέβαια -ας μην το ξεχνάμε!)

Η εθνική ταυτότητα τουλάχιστον στην ΕΣΣΔ αντιμετωπίστηκε μονίμως σαν εργαλείο της αντεπανάστασης (εξ ου και τα πογκρόμ του Τρότσκι αρχικά και του Στάλιν αργότερα) και τελικά αυτή η εθνική παπαριά διέλυσε τη Σοβιετία (αν αυτό ήταν καλό ή κακό είναι άλλη κουβέντα).
Τέλος πάντων -εγώ λέω οτι το ΚΚΕ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης εθνικής ταυτότητας κι αυτό είναι αντιμαρξιστικό. Απλά πράγματα.

Μην τα μπερδεύεις -η ΝΔ και το Πασόκ εναλλάσονταν στην κυβέρνηση, αλλά η ΝΔ και το ΚΚΕ συνεργάζονται χρόνια. Και δεν μιλάω μόνο για τη μαλακία του Χαρίλαου, αναφέρομαι και στην στήριξη που παρέχει το ΚΚΕ σε κυβερνήσεις ΝΔ (και μέσω ΠΑΜΕ) αλλά και στον πόλεμο που κάνει το ΚΚΕ σε κυβερνήσεις Πασόκ μόνο και μόνο επειδή με αυτό το κόμμα ψαρεύει ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή (οπουρτουνισμός του κερατά δηλαδή!) Και τέλος πάντων για να μην το ζαλίζουμε το ζήτημα -γιατί διάολο μάς έσπαγε τον πόυτσο τόσα χρόνια το κόμμα περί απλής αναλογικής και περί "ΚΚΕ, Αλλαγή, Δεύτερη κατανομή"; Για να συγκυβερνήσουν δεν το έκαναν -σε συνθήκες μη αυτοδυναμίας; Ωραία. Νάτες οι συνθήκες! Θα συνεργαστεί το τιμημένο με Σύριζα; Με την καμμία! Θα συνεργαστεί με Πασόκ, Κουβέλη, Κατσέλη, ξέρω ΄γω; Ούτε με σφαίρες! Άρα -τι μένει; ΝΔ, Καμμένος, Λάος, Χ.Α., Παπαθεμελής. Κάνω λάθος;

Manuel είπε...

Εσύ που είσαι μέσα στο Δημόσιο ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ συγκυβερνούν. Έχουν μοιράσει με συμφωνία κυρίων τη διοίκηση και τα όποια προνόμια προσφέρει στους κομματικούς στρατούς τους και οι υπόλοιποι είναι στην απ' έξω.
Αυτά ως προς το μπακαλίστικο της υπόθεσης, για να μην αναφερθώ στη λεγόμενη "μεγάλη πολιτική", όπου υπάρχει απόλυτη ταύτιση ήδη από το '81.
Συμφωνώ ότι η αντιπολίτευση στον χοντρό ήταν χλιαρή, αλλά πέρα από το τακτικισμό που μπορείς (δικαίως) να προσάψεις στο κόμμα, πρέπει να παραδεχτείς ότι η εξαετία Καραμανλή ήταν η χαρά του "δεν κάνω τίποτα που θα με φθείρει". Στο λαϊκισμό δεν μπορείς εύκολα να αντιτάξεις λαϊκή αντίσταση και αίτημα για λαϊκή εξουσία.

Manuel είπε...

Για να μην παρεξηγηθώ, όταν λέω "οι υπόλοιποι" εννοώ και τους δ.υ. που δεν είναι κομματόσκυλα.

The Motorcycle boy είπε...

Μανώλη μου, επειδή ΑΚΡΙΒΩΣ είμαι δημόσιος υπάλληλος επιμένω οτι δεν υπάρχει συγκυβέρνηση αλλά εναλλαγή στην εξουσία των 2 μεγάλων κομμάτων. Δηλαδή, πέρα από το γεγονός οτι ο υπάλληλος που τρουπώνει επί Ν.Δ. (για παράδειγμα) δεν απολύεται επί Πασόκ και τούμπαλιν -όλο το υπόλοιπο είναι σκέτη σφαγή (με εξαίρεση ΜΟΝΑΧΑ τη δεύτερη 4ετία Σημίτη όπου είχαν βολευτεί όλοι οι ημέτεροι μια χαρά κι έτσι έμενε κάποιος χώρος για ΚΑΤΙ ΣΑΝ αξιοκρατία). Κάθε που αλλάζει κυβέρνηση, μη σου πω κάθε που αλλάζει υπουργός ακόμα και στην ίδια κυβέρνηση -κλαίνε μανούλες. Βγαίνει κόσμος από τον πάγο και μπαίνει άλλος -συνταξιούχοι επανέρχονται και ενεργοί υπάλληλοι τρώνε δυσμενή. Μακάρι να μοιράζανε τη δημόσια διοίκηση αλλά αυτοί μέχρι τώρα απλώς συσσωρεύουν κόσμο.
Δεν ξέρω ποια είναι η "μεγάλη πολιτική" συγνώμη...

Η εξαετία Καραμανλή ήταν η χαρά του "δεν κάνω τίποτα"; Χαχαχαχα -εντελώς λάθος φίλε μου, αυτή ήταν η παραμύθα που πούλαγε το κόμμα και η κοινοβουλευτική αριστερά γενικότερα. Η εξαετία Καραμανλή είχε τα εξής:
-Απογραφή Αλογοσκούφη, άρα αύξηση του χρέους.
-Πλήρη διάλυση των εργασιακών από τον Παναγιωτόπουλο με την κατάργηση υπερωριακών αμοιβών και συλλογικών συμβάσεων εργασίας (πού ήταν το κόμμα τότε; έκανε μπάνια;)
-Κουμπάρους, Βατοπέδι, Τσιτουρίδη και άλλους σκανδαλιστικούς τύπους.
-Ζαχόπουλο (το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει αποκαλυφθεί στην Ελλάδα, επειδή σ΄αυτό ήταν μπλεγμένος κι ο πρώθυ -αλλά δεν έγινε τίποτα βέβαια).
-Κάψιμο της Πελοποννήσου για να γίνει η Ιονία οδός (έτσι νομίζω τη λέγανε)
-Κάψιμο Πάρνηθας και ανοικοδόμηση του καζίνο.
-Δομημένα ομόλογα (πού ήταν το κόμμα -οεο;)
-Διάλυση ΔΕΚΟ για τη φτηνότερη πώλησή τους.
-Σκάνδαλο ΟΤΕ-Γερμανού (νάτο το κόμμα!)
Αυτά τα ολίγα θυμήθηκα πρόχειρα -μπορώ να το πάω κι άλλο..

Manuel είπε...

Τα περισσότερα απ' όσα αναφέρεις είναι αίτια θεωρητικής κριτικής, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι πρώτη ύλη για επαναστατική προπαγάνδα. Πολύ απλά, στ' αρχίδια του του Έλληνα εργαζόμενου, αν δούλευε στο σούπερ-μάρκετ για τρεις κι εξήντα. Είχε την ελπίδα (τουλάχιστον) ή και τη βεβαιότητα ότι κάνει τη θητεία του πριν τον αγκαλιάσει το στοργικό δημόσιο. Τα υπόλοιπα, δε, σκάνδαλα κ.λπ., που αναφέρεις είναι αστείο και να λέμε ακόμη ότι πραγματικά εξόργιζαν τους Ελληνάρες. Πολύ απλά:"Στ' αρχίδια τους".

The Motorcycle boy είπε...

Αίτια θεωρητικής κριτικής η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και η κλοπή του αποθεματικού των ταμείων; Ρε παιδί μου -αν αυτά δεν τσούζουν τις τσέπες μας, τι να πω; Πολύ μπρούκληδες πρέπει να είμαστε!
Έχεις δίκιο όμως -ο παπάρας ο Ελληνάρας όταν κάηκε η Πελοπόννησος και πέθανε τόσος κόσμος τον ξαναψήφισε τον Χονδρό, όταν όμως μαθεύτηκε για το Βατοπέδι -τον μαυρίσανε, λες κι έχει καμιά σημασία ποιος νέμεται τη Βιστωνίδα, το Δημόσιο ή οι παπάδες! Εκεί ακριβώς πάντως θα έπρεπε να επέμβει το κόμμα και να δουλέψει πάνω στη λαϊκή συνειδητοποίηση. Αλλά πού να κουνήσει τον κώλο της η Αλέκα! Έχει βάλει τον Μπογιόπουλο να κάνει σερί προβοκάτσιες και καθάρισε από θέμα επαναστατικού καθήκοντος.

Manuel είπε...

Μη δουλευόμαστε. Ποια ταμεία και ποιες συλλογικές συμβάσεις; Μιλάμε για τη χώρα που είχαμε φτάσει στο σημείο να μην αναρωτιόμαστε για το πώς ο απόφοιτος Δημοτικού έπαιρνε στο Υπουργείο Οικονομικών περισσότερα από τον καθηγητή Πανεπιστημίου; Και υπονοούμενα για τον κώλο της Αλέκας δε θέλω. :-)

Manuel είπε...

Όσο για τον χοντρό έχασε όχι τόσο από το Βατοπέδι, όσο από τη δήλωσή του ότι έρχονται δύσκολες μέρες. 10% στο κεφάλι από εκεί έφαγε και προσωπικά θεωρώ ότι το έκανε επίτηδες. Μόνο έτσι θα διασφαλιζόταν άνετη πλειοψηφία στον Γιώργο, για να μας "σώσει" χωρίς την άμεση εμπλοκή της ΝΔ.

The Motorcycle boy είπε...

Μπα -δε νομίζω... Η κάτω βόλτα, δημοσκοπικά, τον πήρε μετά από εκείνη την ΔΕΘ που κάλυψε το σκάνδαλο με το Βατοπέδι. Αυτά για τις δήθεν δύσκολες μέρες που έλεγε ο χονδρός και τα δήθεν κιμπαριλίκια του Γιωργάκη είναι παραμύθια για να φαίνεται ο χονδρός υπεύθυνος κι ο Γιωργάκης δημαγωγός.

Απ΄ότι θυμάμαι, οι τελευταίοι μήνες τους Χονδρού είχαν περάσει μέσα σε κλίμα χρεοκοπίας -ήδη μάς είχαν ειδοποιήσει στο Δημόσιο οτι θα μας κρατήσουν ένα μισθό σε δόσεις για να πληρωθούν οι συντάξεις κι ο Παπαθανασίου ασκούσε την περίφημη οικονομική πολιτική της χαρτοπετσέτας, όπου οι Κοινοτικοί τού λέγανε να πάρει μόνιμα μέτρα κι αυτός απαντούσε με έκτακτες εισφορές και φορολόγηση ποτών-καπνού.
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, ούτε και περίπτωση να ξαναβγεί η ΝΔ -ακόμα κι αν ο Γιωργάκης έβγαινε κι έλεγε οτι θα μας πηδήξει τις μανάδες, πάλι τα ίδια ποσοστά θα έπαιρνε.

The Motorcycle boy είπε...

Τώρα είδα και το προηγούμενο σχόλιο -αυτά τα έχει λύσει ο Βέγγος ρε παιδί μου στο "Θα σε κάνω βασίλισσα": "Για στάσου ρε Μήτσο, δηλαδή πόσο σου πήρε για να κουβαλήσεις τα έπιπλα -μισή ώρα; Ένα κατοστάρικο για μισή ώρα, δηλαδή 200 την ώρα και 1.600 τη μέρα; Δηλαδή, 40.000 το μήνα -παίρνει ρε Μήτσο ένας καθηγητής Πανεπιστημίου 40.000 το μήνα; Για δείτε ρε το Μήτσο που το ΄βαλε αμέτι μουχαμέτι να γίνει καθηγητής Πανεπιστημίου στην πλάτη μου!"
Δεν είναι οτι δεν αναρωτιόμαστε πώς γίνεται ο υπάλληλος Υ.Ε. του Οικονομικών να παίρνει όσα ένας καθηγητής πανεπιστημίου φίλε μου -είναι που κόμματα όπως το ΚΚΕ (κι ο Σύριζα) υπερασπίζονται μανιωδώς το δικαίωμα του υπαλλήλου να τα παίρνει αυτά τα χρήματα (μέχρι εδώ καλά κάνουν) αδιαφορώντας για το αν ο ΠΕ με διδακτορικό στο Υπουργείο τρέχα γύρευε (Παιδείας, Γεωργίας, Υγείας, Εργασίας)δεν παίρνει ούτε τα μισά. Για την ακρίβεια, υποστηρίζουν τη συνέχιση αυτής της μισθολογικής ανισότητας επειδή οι ΥΕ και οι ΔΕ είναι περισσότεροι, άρα δίνουν περισσότερες ψήφους.

Manuel είπε...

Δεν είμαι καθόλου βέβαιος για την έκταση της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, αν ο Κωστάκης δε θυμόταν ξαφνικά τη λέξη "ειλικρίνεια". Απ' ό,τι θυμάμαι η διαφορά είχε σταθεροποιηθεί για μήνες υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν ξεπερνούσε τις 5 μονάδες. Μόλις βγήκε και μας είπε ότι προκηρύσσει εκλογές, για να του δώσουμε εντολή (ποιοι; εμείς οι Έλληνες)για επώδυνα, αλλά αναγκαία μέτρα το άνοιγμα της ψαλίδας πήγε στο7-8%, για να κάτσει τελικά η μπίλια στο δέκα το καλό. Όπως δε, απεδείχθη, δεν αρκούσε μία ισχνή πλειοψηφία 3-4 εδρών, με αυτά που επρόκειτο να γίνουν.

The Motorcycle boy είπε...

Δεν ξέρω -έχω πάντως την εντύπωση οτι όταν ξεκαθαρίζει ποιο κόμμα θα βγει από τα πριν, στις εκλογές ανεβαίνουν τα ποσοστά του κι άλλο επειδή υπάρχουν ένα κάρο μαλάκες οι οποίοι θέλουν να λένε οτι ψήφισαν τους νικητές.
Ειλικρίνεια και Κωστάκης δεν πάνε μαζί -θυμάμαι εκείνη τη δήλωσή του οτι το έλλειμμα είναι 6%!
Παραπέρα, δεν ξέρω αν υπήρξαν κι άλλοι τόσο ηλίθιοι εκτός από τον Λαζόπουλο (ο οποίος βέβαια το έκανε επί τούτου) που να πίστεψαν οτι με τον Κωστάκη θα σφίγγαμε το ζωνάρι ενώ με τον Γιωργάκη θα χεζόμασταν στο τάληρο -λες κι ο ένας θα έβγαινε πρωθυπουργός της Ελλάδας ενώ ο άλλος θα έβγαινε πρωθυπουργός της Ελβετίας και θα μας έπαιρνε όλους μαζί του!

Κατά τη γνώμη μου ο Γιωργάκης δεν είχε καμιά σοβαρή ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ πλειοψηφία και γι΄αυτό δεν μπόρεσε να περάσει τίποτα πέρα από τις μειώσεις μισθών και τις αυξήσεις των φόρων. Εκεί ήταν και η αποτυχία του, στο ότι δηλαδή τον πήρε από κάτω το κόμμα Πασόκ και παραμείναμε μια από σκατά. Θα μου πεις, αν πέρναγε τις πολιτικές του ο Γιωργάκης με την παρέα του θα ήμασταν καλύτερα; Ούτε ξέρω -ούτε μπορώ να υποθέσω, το μόνο που ξέρω είναι οτι με το βαθύ Πασόκ έχουμε γαμηθεί κάνα πεντάρι φορές μέχρι σήμερα.

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι