Τρίτη, Σεπτεμβρίου 12, 2006

Αφήστε τους ελεύθερους ρε καργιόληδες!

Υπάρχει μια ιστορία κατασκοπίας και τρομοκρατίας. Με καλούς, που σαπίζουν στη φυλακή (και κακούς που κόβουν βόλτες ελεύθεροι). Αυτή είναι η ιστορία των 5 Κουβανών, που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, εδώ και 8 χρόνια. Και αυτή δεν είναι μια ιστορία από εκείνες που γίνονται Χολιγουντιανές υπερπαραγωγές.
40 χρόνια τώρα –οι Κουβανοί του Μαϊάμι (με την υποστήριξη της CIA και του FBI βεβαίως) εκτελούν τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Κούβας. 3.000 Κουβανοί και αρκετοί τουρίστες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις ενέργειες και ακόμα περισσότεροι έχουν τραυματιστεί. Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί –η τρομοκρατία χτύπησε κόκκινο. Βλέπεις, οι λεβέντες της απέναντι ακτής δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, οι Κουβανοί ξεπέρασαν την «Ειδική Περίοδο» (φτώχιας) και στάθηκαν πάλι στα πόδια τους.
Για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών, οι Κουβανοί έστειλαν 5 άτομα στο Μαϊάμι. Αποστολή τους να εισχωρήσουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως οι Comandos F4 και οι Brothers for the Rescue –προκειμένου να ειδοποιούν τις Κουβανικές Αρχές για τα σχέδια των τρομοκρατών. Οι 5 φαίνεται πως έκαναν κάποια δουλειά, μέχρι να τους πιάσει το FBI, γιατί οι τρομοκρατικές επιθέσεις μειώθηκαν αισθητά στο νησί. Κι από εδώ αρχίζει το παράλογο του πράγματος. Γιατί, οι Αμερικάνοι, που «πολεμάνε λυσσαλέα την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο», αντί να συλλάβουν τους πραγματικούς τρομοκράτες, ή, στη χειρότερη περίπτωση, να απελάσουν τους 5 –έστησαν μια όμορφη δίκη. Και ποιο θα ήταν το καλύτερο μέρος γι’ αυτή τη δίκη; Μα φυσικά το Μαϊάμι. Ναι, αυτό που έβγαλε Πρόεδρο τον Μπους με νοθεία –το μέρος που ο φανατισμός κατά της Κούβας έχει αντικαταστήσει κάθε έννοια νομιμότητας.
Ποιες ήταν οι ποινές για τους 5; Θαύμασε:
Gerardo Hernandez -2 φορές ισόβια.
Antonio Guerrero –Ισόβια.
Ramon Labanino –Ισόβια.
Fernando Gonzalez -19 χρόνια.
Rene Gonzalez -15 χρόνια.
Οι κατηγορίες; Κατασκοπία κατά των ΗΠΑ και συμμετοχή στη συντριβή 2 αεροπλάνων πάνω από τον Κουβανέζικο εναέριο χώρο. Κάποιες εξηγήσεις, για αυτό το τελευταίο, είναι απαραίτητες:
Στις 24 Φεβρουαρίου του 1996, σηκώθηκαν τρία αεροπλάνα από τη βάση της οργάνωσης Brothers for the Rescue. Δεν ήταν η πρώτη φορά –συνήθως τέτοια αεροπλάνα έβγαζαν φωτογραφίες Κουβανέζικων στρατοπέδων και πετούσαν προκηρύξεις. Σε ένα από τα αεροπλάνα βρισκόταν ο Jose Basulto, βετεράνος της Απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, ο οποίος συντόνιζε την όλη επιχείρηση. Οι Κουβανοί τα εντόπισαν και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από τον Κουβανέζικο εναέριο χώρο, αλλιώς θα τα καταρρίψουν. Από τους ασυρμάτους άκουσαν τον Basulto να γελάει και να κοροϊδεύει. Το γεγονός είναι πως τα αεροπλάνα αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και οι Κουβανοί έριξαν 2 από αυτά. Τα πληρώματά τους σκοτώθηκαν. Για τον θάνατο αυτών των πληρωμάτων, έχουν φάει ισόβια οι τρεις από τους 5 Κουβανούς.
Μόνο που, όταν καταρρίφθηκαν τα αεροπλάνα, οι 5 Κουβανοί ήταν στο Μαϊάμι. Άρα, δεν είχαν ενεργό συμμετοχή. Γιατί καταδικάστηκαν; Επειδή, ίσως, ειδοποίησαν για την πτήση των αεροπλάνων; Δηλαδή, η Κούβα δεν έχει ραντάρ και περιμένει από κατασκόπους να της πουν τι πετάει στον εναέριο χώρο της; Εντάξει, πες πως είναι έτσι. Αλλά και πάλι –ήταν παράνομη ενέργεια η κατάρριψη των αεροπλάνων; Δεν είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ελέγχει τον εναέριο χώρο της; Κι αφού η Κούβα άσκησε το νόμιμο δικαίωμά της, γιατί οι άνθρωποι έφαγαν ισόβια;
Θα μου πεις, υπάρχει και η κατασκοπία. Σωστά. Μόνο που δεν αποδείχτηκε πως οι 5 είχαν στην κατοχή τους διαβαθμισμένα έγγραφα. Το μόνο που βρέθηκε στα σπίτια τους ήταν εφημερίδες και βιβλία. Ούτε φωτογραφίες, ούτε μικροφίλμ, ούτε κραγιόν με μικροκάμερες –τίποτα. Συγνώμη Τζέιμς, οι άνθρωποι δεν είχαν εξοπλισμό σαν τον δικό σου. Και, στα δυο χρόνια που τους παρακολουθούσε το FBI πριν τους συλλάβει, δεν μπόρεσε να στοιχειοθετηθεί εμπλοκή τους σε κανενός είδους παράνομη πράξη. Όλα αυτά βγήκαν από μαρτυρικές καταθέσεις –δεν τα λέω στον αέρα. Τότε; Τι κατασκόπευαν, αν όχι το επίσημο Αμερικάνικο κράτος; Μήπως κατασκόπευαν παράνομες τρομοκρατικές οργανώσεις; Και από πότε αυτό τιμωρείται σύμφωνα με τους Αμερικάνικους νόμους; Προφανώς από τις 12 Σεπτεμβρίου του 1998, τη μέρα που συνέλαβαν τους 5 Κουβανούς.
Οι δικηγόροι των Κουβανών έκαναν έφεση στην απόφαση, ζητώντας να ξαναγίνει η δίκη σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ, εκτός του Μαϊάμι –λόγω του φορτισμένου κλίματος που επηρέασε την απόφαση. Η έφεσή τους έγινε αρχικά δεκτή, από το Ανώτατο Δικαστήριο, στις 9 Αυγούστου του 2005. Αλλά, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε μια περιποιημένη ντρίπλα, δυο μήνες μετά και αποφάσισε να ακούσει την αντέφεση του Δημόσιου Κατήγορου. Έτσι, απέρριψε αυτό που το ίδιο είχε εγκρίνει. Όμορφα και νοικοκυρεμένα.
Όλο αυτό το διάστημα, οι 5 Κουβανοί είναι απομονωμένοι. Οι ΗΠΑ δεν δίνουν ούτε καν βίζες στις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, προκειμένου να τους επισκεφτούν στις φυλακές.
Στις 23 Σεπτεμβρίου θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας που θα φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο. Όχι ότι θα καταλάβει τίποτα ο καουμπόης –αλλά δε βαριέσαι … Μπορεί κάποιος να ακούσει, κάποιος να μάθει, κάποιος να ενδιαφερθεί.

Αυτή ήταν η ιστορία των 5 φυλακισμένων Κουβανών και την έγραψα σήμερα, που είναι η επέτειος της σύλληψης τους. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Δεν ξέρω πόσο μπορεί κανείς να τους βοηθήσει. Αυτό που ξέρω είναι πως δεν έχουμε δικαίωμα να μην γνωρίζουμε.

19 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

divine mitsakos είπε...

eyxaristw
egw pragmati den gnwriza :(

divine mitsakos είπε...

paramenw sygklonismenos!
alla poly donation sti selida ypostiriksis, me credit card, debit card klp klp

The Motorcycle boy είπε...

Εγώ ευχαριστώ που το διάβασες. Βασικά, δεν πιστεύω πως θα πετύχουν τίποτα με τη σελίδα υποστήριξης και τις πορείες και τις υπογραφές -πέρα από το να κάνουν το θέμα γνωστό στον κόσμο. Θα μου πεις κι αυτό, κάτι είναι.
Πάντως η καμπάνια τους είναι γαμώ τις πολυέξοδες γιατί πληρώνουν ένα σκασμό δικηγόρους, μπας και καταφέρουν να ξαναγίνει η δίκη. Και η κουβανέζικη κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει, χρηματικά -για ευνόητους λόγους.
Πάντως, για μένα -το σημαντικότερο μέρος της σελίδας τους είναι τα γράμματα που έχουν γράψει οι φυλακισμένοι προς τους έξω. Πάνω -πάνω είναι, αν κλικάρεις τις εικόνες τους.

o erwtas pernaei ap' to stomaxi είπε...

euxaristoume gia to post Mboy. Oso kai na 8elw na pisteuw mera me th mera oti plh8ainoun oi hliaxtides toso me frenaroun gegonota san kai auto.
Einai sixameroi oi skatades ths amerikanikhs e3ousias kai olo kai pio sixameroi 8a ginontai mexri na parakmasoun.

The Motorcycle boy είπε...

Φίλε Στομάχη, για μένα υπάρχει κάτι πιο σιχαμερό. Να γίνονται τέτοιες ιστορίες και εμείς, οι διανοούμενοι, οι bloggers, οι ευαισθητοποιημένοι να καυτηριάζουμε τον δικτάτορα Κάστρο κι αυτά να τα κάνουμε γαργάρα. Αυτό αποτελεί τον ορισμό του "εδώ ο κόσμος καίγεται κι ο blogger χτενίζεται".

Ανώνυμος είπε...

eisai poly ftinos re motor!

xereis posoys tetoioys exei gamisei o Kastro? ki amesos na peis oti kapoioi bloger den lene gi'aytoys...

Alla pali den mporo na min symfoniso mazi soy gia to oti prepei simera ki olas na eleytherothoyn aytoi.

The Motorcycle boy είπε...

Μπορεί να είμαι φτηνός αλλά τουλάχιστον δεν είμαι ανώνυμος (δηλαδή τζάμπας).
Πόσους έχει γαμήσει ο Κάστρο; Πες μου εσύ που ξέρεις κι αμέσως θα κάνω ποστ γι΄αυτούς.
Οι 5 δεν θα έπρεπε να είναι φυλακή -δεν το συζητάμε. Αλλά πάλι, αν ο Κάστρο είναι φονιάς κι αυτοί τσιράκια του, γιατί να μην είναι φυλακή;

Ανώνυμος είπε...

e kai? giati xaliesai me ton xi anonymo apenanti soy? Se evrisa? se prosvala? An xaliesai kopse to anonymiliki tote. Alla oi tsampes katesena einai oi anonymoi poy mas xonontai. Ean egrafa: "ti gamata poy ta les re file" tha apantoyses "ela more, siga , oti mporoyme kanoyme, eyxaristo gia ta logia soy ta kala :-))))"

tora oso gia to thema toy kastro, epeidi den katalaba, theoreis oti den exei faei kosmo?

zouri1 είπε...

αυτες οι ιστοριες ειναι καλα κρυμενες.Δεν επιτρεπεται να βγαινουν προς τα εξω.τρομοκρατες ειναι μονο οι μουσουλμανοι,οι σερβοι και οι συν αυτω

roidis είπε...

MotoBoy..
έχω φέρει γλυκά του κουταλιού σπιτικά από Χίο είσαι;
(ego evoska ta provata edw parapera...)

ξέρεις εσύ.

divine mitsakos είπε...

na kaytiriazontai oloi osoi katapatoyn dikaiwmata, xwris eksairesi, den xwrane tetoia...
mono poy synithws stin ameriki ta katapatoyn ligo pio entexna/krymmena/ypoyla kai meta gamoyn ton planiti epeidi katapataei dikaiwmata
oust

Cherryfairy είπε...

ΜΒ,δεν είχα ιδέα...καλό είναι να ενημερωνόμαστε πάνω σε αυτά.¨Ολοι.

The Motorcycle boy είπε...

Ρε ανώνυμε -χαλιέμαι γιατί δεν ξέρω με ποιόν μιλάω. Αν μου έγραφες κάτι για να σε διακρίνω θα μπορούσε να γίνει διάλογος. Αλλά, ο εντελώς ανώνυμος είναι τίποτας. Όποιος θέλει, μπαίνει και λέει ότι άσχετο του έρθει. Τώρα αν μου πει "τι καλά που γράφεις", του λέω "ευχαριστώ" καθότι ευγενικός -ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Κατανοητό;
Τους ανώνυμους τους αφήνω γιατί θέλω να σχολιάζουν όσοι γουστάρουν. Αλλά διατηρώ το δικαίωμά μου να απαντάω όπως γουστάρω. Σωστά;
Τώρα, για το θέμα του Κάστρο (και για να δικαιολογήσω τον χαρακτηρισμό του 'τζάμπα' που σου έδωσα πριν) -σε ρώτησα: Πόσους έχει φάει ο Κάστρο; Και μου απάντησες "θεωρείς πως δεν έχει φάει κόσμο;". Κατάλαβες; Σε ξαναρωτάω -πόσους έχει φάει; Ξέρεις κάποιους; Ή γενικά το λες;
Υπουργέ μου -κάπως έτσι είναι.
Ροϊδη -τώρα θα πάρω ένα, μετά την πίκρα που πέρασα.
Μητσάκο, δεν τα καταπατούν έντεχνα στην Αμερική. Απλά η καταστολή είναι τεράστια. Όσο δεν μπορείς να φανταστείς.
cherry, έτσι πιστεύω κι εγώ.

άσωτος υιός είπε...

πανε αυτοι... εδω στο γκουανταναμο (αν και ειναι αλλο καθεστως εκει) τους εχουν χρονια μεσα χωρις καν να τους απαγγειλουν κατηγοριες τι λεμε τωρα...

The Motorcycle boy είπε...

Άσωτε, ότι θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι δεν υπάρχει αμφιβολία. Απλά, αφού γαμιούνται οι άνθρωποι στις φυλακές -καλό είναι να το ξέρει ο κόσμος. Να έχει και η ταλαιπωρία τους κάποια αξία.

mortaki είπε...

πες τα!!!

τι θα γίνει με αυτά τα κελιά???

θα τα έχουν για πολύ ακόμα???

The Motorcycle boy είπε...

Αγαπητή, πάντα τα κτήνη θα απομονώνουν τους ανθρώπους σε κελιά γιατί τα κτήνη φοβούνται μην μολυνθούν από τα συναισθήματα των ανθρώπων.
Υ.Γ.: Θα τα έχουν για πολύ ακόμα και θα χτίσουν καινούργια δίπλα στα σπίτια μας, πολύ σύντομα. Έτσι πιστεύω εγώ.

Ανώνυμος είπε...

re motor theleis na peis oti o kastro den exei faei kosmo? Kala asto... syggnomi gia tin enoxlisi. As se afiso na oneireyteis..

The Motorcycle boy είπε...

Ανώνυμε, όσο απαντάς στην ερώτηση με ερώτηση θα σου ξανακάνω την ερώτηση -απλό είναι:
Τώρα, για το θέμα του Κάστρο (και για να δικαιολογήσω τον χαρακτηρισμό του 'τζάμπα' που σου έδωσα πριν) -σε ρώτησα: Πόσους έχει φάει ο Κάστρο; Και μου απάντησες "θεωρείς πως δεν έχει φάει κόσμο;". Κατάλαβες; Σε ξαναρωτάω -πόσους έχει φάει; Ξέρεις κάποιους; Ή γενικά το λες;

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι