Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2007

Τίποτα δεν είναι Δεδομένο

Θυμάμαι την εποχή που τα ατομικά δικαιώματα ήταν προφανή, τα εργασιακά δικαιώματα ήταν αδιαπραγμάτευτα και οι προσωπικές ελευθερίες δεν καθορίζονταν από τα δελτία ειδήσεων. Όχι πολύ παλιά –ίσως εσύ να μην τα θυμάσαι γιατί, τότε πήγαινες σχολείο, ας πούμε. Ή επειδή ποτέ δεν κατάλαβες τον λόγο που γινόταν η όλη κουβέντα, τον λόγο δημιουργίας κάποιων ανεξάρτητων αρχών που είχαν μόνο ονόματα αλλά όχι και αρμοδιότητες. Γι΄αυτό θα σου πω όσα θυμάμαι –μήπως βγάλεις κάποια άκρη –τώρα. Την ώρα που καταργούν ακόμα και τους τύπους, με το πρόσχημα της έλλειψης ουσίας!

Μια εποχή, λοιπόν, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αυθαιρεσίες που γεννούσαν τα ίδια τα ισχύοντα κοινωνικά της συστήματα. Μπάτσοι τα άρπαζαν και κανένας δεν τους τιμωρούσε, πολίτες ταλαιπωρούνταν από τον γραψαρχιδισμό των δημοσίων υπαλλήλων, εταιρείες έκλεβαν στοιχεία και τα μεταπωλούσαν. Τα φαινόμενα ήταν αλλεπάλληλα και εμφανίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισής τους. Εντάξει, μην τρελαίνεσαι –δεν θέλησε κανένας να φτιάξει έναν δικαιότερο κόσμο. Απλά αποφάσισαν να ιδρύσουν κάποιες Ανεξάρτητες Αρχές για «τα μάτια του κόσμου». Αποστερημένες από πραγματικές εξουσίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Η Αριστερά είχε, τότε, αντιδράσει. Ζητούσαν να δοθούν πραγματικές εξουσίες στις Αρχές και να μην εξαντλείται ο ρόλος τους στη συμπλήρωση εκθέσεων που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν απλά για να σταθεροποιήσουν τα «κουρεμένα» πόδια του τραπεζιού τους. Δίκιο είχαν που αντιδρούσαν.

Στην Ελλάδα, η μόδα ήρθε παρέα με τους διπλωμάτες των Βρυξελλών που είχαν γνωρίσει από κοντά τον θεσμό του «Όμπουτσμαν». Στα ελληνικά το μετάφρασαν «Συνήγορος του Πολίτη», έβαλαν κι έναν αξιοπρεπή καθηγητή να προΐσταται, έγινε κάποια αρχή. Ο «Συνήγορος» δεν είχε καμιά σοβαρή αρμοδιότητα –μόνο εκθέσεις μπορούσε να συντάξει για τις περιπτώσεις που η Δημόσια Διοίκηση ενεργούσε παράτυπα, αδικώντας τους πολίτες. Κι αυτό κάνει ακόμα –οι εκθέσεις πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων -μόνο κάτι ραδιοφωνικοί σταθμοί τις διαβάζουν και φρίττουν.
Έγιναν και άλλα όργανα, οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, κάποια Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας –διάφορα εύηχα ονόματα, ίσως να τα έχεις ακουστά.

Δεν θυμάμαι αν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εμφανίστηκε πριν ή μετά από την ιστορία της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες –αλλά, θυμάμαι πως τότε περίπου ξεκίνησε η κουβέντα για τα προσωπικά δεδομένα. Η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες –τι μέγιστο καραγκιοζιλίκι! Ο Κωστάκης και η Νατασσούλα να υπογράφουν συγκινημένοι έξω από την εκκλησία, ο Χριστόδουλος να θριαμβολογεί για το ένα εκατομμύριο υπογραφές που απαιτούσαν δημοψήφισμα σχετικά με το όλο θέμα! Θυμάσαι; Ήταν τότε, μια πρώτη ένδειξη πως τα προφανή μπορούν κάλλιστα να αμφισβητηθούν, πως η λογική στήριξη ενός επιχειρήματος δεν παίζει κανέναν ρόλο σε τελική ανάλυση.

Προσωπικά δεδομένα –δες μερικά παραδείγματα:
-Μια γυναίκα γεννάει σε μαιευτήριο. Η γραμματεία πουλάει τα στοιχεία της σε διαφημιστική εταιρεία. Μετά από δυο μήνες σκάνε στο σπίτι της δείγματα από πάνες και μπιμπερό. Κακό είναι; Όχι ιδιαίτερα! Αν εξαιρέσεις το γεγονός οτι το βρέφος μπορεί, στο μεταξύ, να έχει πεθάνει και την φρίκη που θα προκληθεί στους άτυχους γονείς, ή αν παραβλέψεις την περίπτωση να είναι το παιδί «αγνώστου πατρός» και να προσπαθεί η οικογένεια να κρατήσει την ύπαρξή του κρυφή –κανένα πρόβλημα! Ε;
-Ένας άμοιρος άνθρωπος νοικιάζει δωμάτιο ξενοδοχείου για να «βγάλει τα μάτια του» κρυφά από την οικογένειά του. Μετά από λίγο καιρό, το ξενοδοχείο στέλνει καρτούλες –«να μας ξανάρθετε, μη σας χάσουμε».
-Κάποιος αγοράζει είδη από sex shop για προσωπική ευχαρίστηση. Σε λίγες μέρες το μαγαζί του στέλνει τον καινούργιο, ανανεωμένο κατάλογο με τους δονητές –ο οποίος φιγουράρει στην είσοδο της πολυκατοικίας με το όνομα του «κάποιου» γραμμένο πάνω του.
-Πηγαίνεις να νοικιάσεις σπίτι –«τι δουλειά κάνετε;» ρωτάει η σπιτονοικοκυρά. Δε μιλάς. «Να δω ταυτότητα;» επιμένει. Της δείχνεις. «Αααα, οικοδόμος! Και η σύζυγος; Ταυτοτητούλα; Πως; Δεν είστε παντρεμένοι! Αμέτε μου στο καλό και οι δυο σας!»
-Πηγαίνεις να πιάσεις δουλειά –τορναδόρος, ας πούμε. Σε βλέπει ο κυρ Μήτσος, δεν του πολυαρέσει το στυλ σου. «Ταυτοτητούλα;» Δίνεις. «Πως; Θρήσκευμα κενό; Τι είσαι εσύ; Κουμουνιστής; Αναρχικός; Άθεος; Μπολσεβίκος; Ξουτ ρε!»

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα προσωπικών δεδομένων και η δημοσιοποίησή τους μπορεί να σε βλάψει. Μπορεί και όχι –αλλά, σε κάθε περίπτωση, εσύ πρέπει να αποφασίζεις. Δικά σου είναι, γαμώτο! Ήρθε λοιπόν το Σύνταγμα και έφτιαξε αυτή την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που υποχρεώνει τις εταιρείες να ενημερώνουν τους πελάτες για την τήρηση προσωπικών αρχείων, φωνάζει όταν ο Μάκης τραβάει κρυφά βίντεο, ορίζει πια στοιχεία πρέπει να γράφονται στις ταυτότητες –τέτοια πράγματα. Αυτή η Αρχή παραιτήθηκε σύσσωμη χτες!

Έβγαλε, λέει, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μια απόφαση που επέτρεπε τη μαγνητοσκόπηση της πορείας του Πολυτεχνείου, εφόσον γίνονταν επεισόδια σε αυτή. Και στείλανε κάτι ελεγκτές στα Κεντρικά της Ασφάλειας οι οποίοι διαπίστωσαν οτι οι κάμερες έγραφαν –κι ας μην γίνονταν επεισόδια! Θυμίζω πως η συγκεκριμένη Αρχή ήταν αυτή που, μέχρι σήμερα, απαγόρευε τη χρήση του υλικού από τις κάμερες που έχουν μείνει σε όλη την Αθήνα –κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Βλέπω ειδήσεις. Οι κυβερνητικοί λένε πως «έκαναν δεκτές τις παραιτήσεις, αλλά η Αρχή το παράκανε –γιατί κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους»! Ο κόπανος ο Καψής λέει «και τι έγινε δηλαδή; κι αν τραβούσαν τους διαδηλωτές –ποιος ενδιαφέρεται; είναι αξιόποινη πράξη η συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου; είχαν τίποτα να φοβηθούν οι διαδηλωτές;» Το βράδυ χαζεύω Τριανταφυλλόπουλο. «Σκασίλα μας που παραιτήθηκε η Αρχή», αποφαίνεται ο αποκαλυπτικός εκδότης. «Το παράκαναν! Κανένας δεν είναι πάνω από το κράτος!» σιγοντάρει ο επίτιμος καλεσμένος Λιακόπουλος!

Σκέφτομαι. Έχουν δίκιο οι κυβερνητικοί που υποστηρίζουν οτι κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο. Αυτή είναι η δουλειά τους, σε τελική ανάλυση. Ποιος είναι όμως ο νόμος; Έχουμε, από τη μια πλευρά το Σύνταγμα (τον υπέρτατο νόμο του κράτους, που κατουριούνται στο όνομά του όλοι οι κοινοβουλευτικοί) και από την άλλη, μια εισαγγελική εντολή. Πας στον εισαγγελέα και του λες –«η πεθερά μου με βρίζει, βγάλε μια εντολή να σταματήσει». Και ο εισαγγελέας τη βγάζει –δεν τρέχει τίποτα. Κενό χαρτί είναι. Για να κλείσεις την πεθερά σου στη φυλακή πρέπει να γίνει δίκη και να αποδειχθούν όλα τα σχετικά. Πήγε ο μπάτσος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ξηγήθηκε «θέλω να τραβήξω με κάμερα τα κωλόπαιδα την ώρα που σπάνε βιτρίνες και καίνε αμάξια». Και ο εισαγγελέας το έδωσε το χαρτάκι. Ή το έβγαλε από μόνος του –ακόμα χειρότερα. Τι πάει να πει αυτό; Πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το υλικό που τράβηξες για να κλείσεις τον άλλο στη φυλακή; Πως επιτρέπεται να τραβάς αβέρτα και μετά να διαλέγεις; Το Σύνταγμα λέει οτι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι αρμόδια για να καθορίσει τι επιτρέπεται και τι όχι –σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν η Αρχή λέει «απαγορεύεται», έτσι είναι. Κι αν εσύ κάνεις το αντίθετο από αυτό που λέει η Αρχή –παρανομείς. Θυμάστε κύριοι της κυβέρνησης; Κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους –εσείς το είπατε!

Έχω κουβεντιάσει με διάφορους για τις κάμερες των δρόμων –έχω ακούσει να κυκλοφορεί η άποψη πως, στην τελική, «δεν τρέχει και τίποτα να μας καταγράφουν –αφού δεν κάνουμε τίποτα παράνομο». Η άποψη βασίζεται στη λογική της πρόληψης εγκλημάτων μέσω της καταγραφής. Όπως έγινε, για παράδειγμα, στην Αμερικάνικη Πρεσβεία –όπου λειτουργούσαν οι κάμερες! Αλλά τον τύπο με τη ρουκέτα δεν τον έγραψαν! Αυτό, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα καταπολέμησης του εγκλήματος μέσω καταγραφής.

Λέω λοιπόν. Το βράδυ, στο κρεβάτι σου δεν κάνεις τίποτα παράνομο με τη γυναίκα σου. Γιατί θα σε πείραζε να μπουκάρουν ξαφνικά οι μπάτσοι και να αρχίσουν τις φωτογραφίες; Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα! Άσε που έτσι θα καταπολεμούνταν, τυχόν, φαινόμενα κακομεταχείρισης!

Λέω λοιπόν. Στην τουαλέτα δεν κάνεις τίποτα παράνομο. Γιατί θα σε πείραζε να βάλουν κάμερες εκεί –προκειμένου να ειδοποιούνται αν γλιστρήσεις στο σαπούνι; Για να σε σώσουν βρε αδερφέ!

Αστεία παραδείγματα; Ακραία; Μπορεί. Αλλά δεν χρειάζεται κάποιος να τους εμποδίσει, αν ποτέ περάσει από το μυαλό τους να τρυπώσουν στην κρεβατοκάμαρά σου; Ποιος θα είναι αυτός;

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα. Εγώ αποφασίζω αν θα δημοσιοποιήσω την εξάρτησή μου από τα ναρκωτικά, την επιληψία μου, το θρήσκευμά μου, την εξωσυζυγική μου σχέση, τα σεξουαλικά μου γούστα, την εργασία μου .... Εγώ και μόνο εγώ! Και θα το κάνω μόνο όταν με συμφέρει!

Οι εταιρείες χρειάζονται τα στοιχεία μας. Χρειάζονται να ξέρουν πόσα χαλασμένα δόντια έχουμε, αν χρησιμοποιούμε προφυλακτικά, τι ταινίες βλέπουμε, πόσα παιδιά έχουμε, πόσο συχνά πλένουμε τις μασχάλες μας... Αυτά κι άλλα τόσα χρειάζονται για να φτιάξουν το προφίλ του αγοραστικού τους κοινού. Και κάποιοι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν αυτά μας τα στοιχεία.

Οι εργοδότες θέλουν να ξέρουν τα πάντα για μας. Αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν πηγαίνουμε στο γήπεδο, αν σκοπεύουμε να κάνουμε παιδιά, αν σημαδεύουμε σωστά στη λεκάνη όταν κατουράμε.... Και μας υποχρεώνουν να τους τα πούμε.

Οι τράπεζες μας φακελώνουν –όχι μόνο όταν είμαστε «ακάλυπτοι» (βλέπε Τειρεσίας), αλλά και όταν πληρώνουμε κανονικά (βλέπε Λευκή Λίστα). Κι εμείς έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε εξαίρεση –σαφώς! Αλλά αν το κάνεις φιλαράκο, την πάτησες! Γιατί γράφεται και σε θεωρούν όλοι απατεώνα!

Για όλα αυτά είχε ιδρυθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και δεν ξέρω αν έκανε καλά τη δουλειά της. Ξέρω όμως πως, αν δεν την έκανε, θα έπρεπε να βγούμε στους δρόμους απαιτώντας να την κάνει όσο καλύτερα γίνεται! Γιατί είναι ηλίθιοι όσοι πιστεύουν πως οι, κάθε είδους, Αρχές –που ιδρύθηκαν προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών- δεν έχουν λόγο ύπαρξης επειδή δεν είναι αποτελεσματικές. Συμφέρον μας είναι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους όλοι αυτοί και όχι να κλείσουν –κατάλαβες;

Όσοι λοιπόν μάθατε χτες για την παραίτηση των μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αδιαφορήσατε –ετοιμαστείτε να φάτε την κρατική αυθαιρεσία χωρίς προσχήματα. Μάλλον γουστάρετε να σας καταπιέζουν –βίτσια είναι αυτά!

Όσοι σκεφτήκατε πως –«εντάξει, αυτοί έφυγαν, θα έρθουν άλλοι» -μην ονειρεύεστε τζάμπα. Όποιος δεχτεί να πάει σε μια Αρχή πλήρως απογυμνωμένη από το, όποιο, κύρος της θα είναι διακοσμητικός. Για να στέλνει καρτούλες στις άλλες Υπηρεσίες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Όσοι νοιάζεστε ακόμα για το μείζον θέμα των Ζωνιανών, την υγεία του Αρχιεπισκόπου και τον καυγά Καρβέλα –Λαζόπουλου, κακώς φτάσατε μέχρι εδώ. Το κείμενο αυτό δεν έχει να κάνει, σε τίποτα, με τα φιλοσοφικά σας ενδιαφέροντα.

Αλλά αν υπάρχει έστω και ένας που απορεί για τα αυτονόητα –όπως π.χ. γιατί δεν παραιτούνται αυτοί που παραβαίνουν το Σύνταγμα (στο οποίο ορκίστηκαν πίστη –γαμώτο!) ή, ποιος θα μας προφυλάξει από τις κάμερες των δρόμων που καταγράφουν τις ιδιωτικές μας στιγμές ... Αν υπάρχει κάποιος που έχει τέτοιες απορίες –μην περιμένει να λυθούν από αυτό το κείμενο. Γιατί αυτές είναι και οι δικές μου απορίες.

Και μια τελευταία απορία –πόσο ακόμα θα πρέπει να μας εξευτελίσουν για να κουνηθούμε από τη θέση μας;

72 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

Mantalena Parianos είπε...

¨Αουτς...


Και διόρθωσέ με αν έχω λάθος, αλλά πρόκειται σαφώς για μια ΠΟΛΙΤΙΚΗ αποφαση γαμώ τη ΝΔ τους.

Dot.Hakers είπε...

"πόσο ακόμα θα πρέπει να μας εξευτελίσουν για να κουνηθούμε από τη θέση μας;

Κάπου είχα διαβάσει ότι όσο περισσότεροι είναι αυτοί που στέκονται μάρτυρες σε ένα έγκλημα τόσες λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν κάποιος να κάνει κάτι να το αποτρέψει. Είχε και επιστημονικό όρο! Υποθέτω έτσι είναι και με τον εξευτελισμό. Αν μάς εξευτεύλιζαν έναν-έναν την ίδια στιγμή ίσως να υπήρχε πιθανότητα να αντιδράσουμε. Τώρα όμως, η ενοχή που αισθανόμαστε είναι μικρότερη και έτσι δεν κάνουμε τίποτα!

NIEMANDSROSE είπε...

Πολύ καλό motorcycleboyic κείμενο! Αλλά επειδή οι φιλοφρονήσεις είναι ευχάριστες αλλά άγονες στην τελική, να παρατηρήσω πως δε μου άρεσε αυτή η ατάκα "Όσοι νοιάζεστε ακόμα για το μείζον θέμα των Ζωνιανών [...] Το κείμενο αυτό δεν έχει να κάνει, σε τίποτα, με τα φιλοσοφικά σας ενδιαφέροντα." Νομίζω πως υποτιμάς, αδίκως, τον αναγνώστη σου. Εκτός πάλι και αν έχεις συγκροτήσει τα profile μας με χρήση προσωπικών δεδομένων. Που δεν... Φιλικά.

b.b. chris είπε...

Για να θεωρήσουμε ότι μια Αρχή έχει λόγο ύπαρξης πρέπει πρώτα απ' όλα να ξέρουμε το αντικείμενό της.
Πόσοι πιστεύεις ότι ξέρουν το αντικείμενο της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων;
Αυτοί που τα Προσωπικά τους Δεδομένα αρχίζουν και τελειώνουν στα γκομενικά τους;
Ή μήπως αυτοί που γλείφουν τον κάθε τρίτης διαλογής δημοσιογραφίσκο μπας και πάρουν επιτέλους τα 5 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν στον μάταιο τούτο κόσμο και αποκτήσει λόγο ύπαρξης η φράση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;»;

Από την άλλη, περιμένεις ν' αγχωθούν για τις κάμερες αυτοί που έχουν μάθει να βλέπουν τη ζωή μέσα απ' το κλείστρο μιας τηλεοπτικής κάμερας; Τα junkie της ζωής των άλλων;

Για τις mailing list δεν χρειάζεται καμιά αρχή προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει σαφής νομοθεσία που υπερκαλύπτει το θέμα. Με πινελιές να σου εξηγήσω, ότι αν καταφέρεις ν' αποδείξεις ότι έχουν βρει τα στοιχεία σου παράνομα, η αποζημίωση είναι «όσα σου λείπουν».
Πρακτικά, η εμπειρία μου λέει ότι όσες φορές καταναλωτής πήγε να κινήσει τέτοιες διαδικασίες, υπήρχε πάντα η υπογραφή του για να μπει στην mailing list. Απλά... το είχε ξεχάσει...

οι σκιές μιλάν είπε...

Είναι τουλάχιστον αστείοι, Α-θάνατε!
Τουλάχιστον!
Βιώνουμε την περιστολή βασικού-βασικότατου ατομικού δικαιώματος και δεν κουνιέται φύλλο.
Δεν ξεσηκώνεται άνθρωπος, δεν εξανίσταται ψυχή (πλην Λακεδαιμονίων).
Μετρούμαστε και βρισκόμαστε λίγοι, διάβολε, κι αυτό εκτός του οτι με θλίβει, με φοβίζει.
Τί να κάνεις μόνος, χωρίς συντρόφους;
Πώς να ξεκινήσεις μια προσπάθεια;
Ασ' τα πάνε...
Μας πήρε η μπάλα πια.

Ο Καλος Λυκος είπε...

μιά απορία... η Αρχή που παραιτήθηκε... γιατί το έκανε; Γιατί η "ευθιξία" γιά 'μένα είναι λίγο άχρηστη. Για παράδειγμα, πως ακούγεται το "δεν ανέχομαι την κατάσταση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, και παραιτούμαι λόγω ευθιξίας"; Γιατί δεν κάθομαι μέσα, να φωνάξω απο κεί, χρησιμοποιώντας την θέση μου - και αν θέλουν ας με παραιτήσουν;
Δεν ξέρω... μιά ερώτηση κάνω, μπας και καταλάβω καλύτερα...

Chaca-Khan είπε...

πάρα πολύ καλό κείμενο!μπράβο!

marquee de mud είπε...

το λοιπον

τι κανουμε ΤΩΡΑ για ολα αυτα;

exiled είπε...

Ρε γαμώτο, ακόμα να καταλάβω σε τι διαφέρει όλη αυτή η ιστορία από αντίστοιχες ιστορίες και πολιτικές συμπεριφορές στα πλαίσια δικτατοριών. Όπως λένε και οι φίλοι μας οι αναρχικοί: "Η δημοκρατία αντεπιτίθεται"! Μπρρρρρ!

The Motorcycle boy είπε...

Μανταλένα μου, κάνεις λάθος. Αυτό δεν είναι πολιτική απόφαση -είναι ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. Μία ακόμα παραβίαση, από τους κυρίους αυτούς και τώρα πλέον ξεδιάντροπη.
Θυμάσαι έναν τυπάκο που τον λέγανε Παπαδόπουλο; Κι αυτός 2-3 άρθρα του Συντάγματος είχε παραβεί. Αλλά άκουσα οτι τον κλείσανε φυλακή γι΄αυτό.

Dot, μεγάλη μου χαρά που σε βλέπω στη γειτονιά φιλαράκο! Ναι, έχεις δίκιο. Αν τρώμε την ξεφτίλα μαζικά θεωρούμε πως αφορά τον διπλανό μας και όχι εμάς. Εγώ όμως μεγάλωσα με τους παλιότερους να με τρομάζουν, προειδοποιώντας οτι "κάποιο πρωί θα χτυπήσουν την πόρτα σου και δεν θα είναι ο γαλατάς". Άσε που δεν έπινα και γάλα από μικρός γιατί μυρίζει το στόμα μετά.
Διάβαζα σε ένα άρθρο του Φακανά (ναι ρε γαμώτο, του μπασίστα!) πως μας έχουν ψήσει οτι η πολιτική είναι μόνο αυτό που γίνεται στη Βουλή και στις ειδήσεις. Μπορεί να φταίει κι αυτό.

The Motorcycle boy είπε...

niem ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια -είναι όντως όμορφο να βλέπεις οτι αυτά που γράφεις αρέσουν σε κάποιους.
Αν πρόσεξες, έβαλα μαζί Ζωνιανά, Αρχιεπίσκοπο, Καρβέλα και Λαζόπουλο. Και, όντως, θα υποτιμούσα όσους πέρασαν από εδώ αν πίστευα οτι τους απασχολούν αυτές οι μαλακίες.
Είδα πως επικεντρώθηκες στα Ζωνιανά. ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, αγαπητή μου! Σου λέει κάτι αυτό;
Και οι καταλήψεις, μαζί με το ασφαλιστικό και τον εκλογικό νόμο ΜΟΛΙΣ 3 ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΛΕΠΤΑ! Σου λέει κάτι αυτό;
Αν όχι -να στο πω εγώ: Χεστήκαμε για την ιστορία στα Ζωνιανά. Χεστήκαμε για τους μπάτσους και τα αλισβερίσια τους με τους πρεζέμπορους και τους κουμπουροφόρους. Όχι οτι δεν μας ενοχλούν. Όχι οτι δεν είναι αθλιότητες όλα αυτά. Όχι οτι δεν γίνονται σε βάρος μας.
Αλλά ρε γαμώτο -αν υπάρχει ένας άνθρωπος που πιστεύει πως ο ένας συνέταιρος θα βάλει στη φυλακή τον άλλο, αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει οτι η αστυνομία και οι πολιτικοί θα εξαρθρώσουν τα κυκλώματα στα οποία οι ίδιοι συμμετέχουν -τι να πω ... ή χαζός είναι, ή εξωγήινος.

Αυτά με τα προφίλ και τα προσωπικά δεδομένα που γράφεις δεν τα καταλαβαίνω και τα περνάω για αστείο -γιατί αλλιώς θα εκνευριζόμουν αφάνταστα.

The Motorcycle boy είπε...

chris, δεν συμφωνώ. Τι πάει να πει "δεν ξέρουν"; Τι πάει να πει "δεν τους ενδιαφέρει"; ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ! Όταν το αγγούρι φτάνει δίπλα στον κώλο σου δεν συγχωρείται η άγνοια ή η αδιαφορία.
Γιατί, στην τελική, δεν έκλεισε μόνο η κυβέρνηση την Αρχή Προστασίας. Κι αυτοί οι "δεν ξέρω", "δεν μ΄ενδιαφέρει", "άσε με τώρα, βλέπω Πάνια" την κλείσανε. Κι αν αυτοί είναι μαλάκες εγώ δεν φταίω σε τίποτα να την πληρώσω για πάρτη τους. Ούτε εσύ, ούτε κανένας.

Η νομοθεσία που υπάρχει και για τις mailing list -μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο με τη συνδρομή της Αρχής. Ξέρεις γιατί; Επειδή, μπορεί εσύ να υπογράψεις, ΑΛΛΑ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Και η σύμφωνη γνώμη σου δεν νομιμοποιεί την παρανομία εναντίον σου. Αλλά ποιος θα πει τι είναι παράνομο; Ε; Η Αρχή φίλε μου, αυτή είναι η δουλειά της.

The Motorcycle boy είπε...

Σκιές, δεν είναι έτσι ρε αδερφέ. Όταν φωνάζεις δεν μετράς πόσοι είναι μαζί σου. Φωνάζεις για να μην πνιγείς.
Πάντως, απ΄οτι είδα -δεν είμαστε λίγοι. Και από το πρωί τρώγομαι να διαβάσω τι έγραψες, αλλά το μπουρδέλο της δουλειάς δεν με αφήνει. Γιατί τρώγομαι; Γιατί ξέρω οτι θα έχεις γράψει φίλε.

Λίγοι λες; Εντάξει. Αλλά όχι μόνοι.

The Motorcycle boy είπε...

Λύκε, κοίτα να δεις πως έχει η φάση. Είσαι η Αρχή και οι αρμοδιότητές σου καθορίζονται ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Πας να τις ασκήσεις. Λες "κύριοι αυτό που κάνετε είναι παράνομο". Σε γράφουν κανονικότατα! Τι να μείνεις να παλέψεις; Αφού σου αφαίρεσαν τις αρμοδιότητες!
Σηκώνεσαι και φεύγεις να ξέρει τουλάχιστον ο κόσμος πως η Αρχή Προστασίας ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ.
ΕΝΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ!

The Motorcycle boy είπε...

Chaka, το δικό σας είναι καλύτερο και πιο εμπεριστατωμένο. Το δικό μου ήταν άρπα κόλα. Μπράβο σε σας λοιπόν και μακάρι όσοι περνάνε από εδώ να περάσουν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) από το δικό σας κείμενο για να τους λυθούν μπόλικες απορίες.

marquee, απλά είναι τα πράγματα. ΝΑ ΞΗΛΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ. ΤΩΡΑ! ΧΤΕΣ! Είναι παράνομες.
Γιατί υπήρχαν και δείγματα ανθρώπων που έπαιρναν την αστυνομία όταν έβλεπαν κάποιον να καταστρέφει κάμερα.
Και να μην ξεχνάμε -Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Ξέρεις που πάνε όσοι το παραβιάζουν; Εκεί είναι η θέση και αυτών.

Η κοινοβουλευτική Αριστερά κάνει την πάπια με γενικές ανακοινώσεις, το ΠΑΣΟΚ γενικολογεί επίσης, γιατί φοβάται μη βρεθεί αύριο στην ίδια θέση, το ΛΑΟΣ πανηγυρίζει! Φτάσανε τα indymedia να υπερασπίζονται την εφαρμογή του Συντάγματος ρε αδερφέ!
Κάτω οι κάμερες και ας μην ξεχνάμε. Αυτά για αρχή.

Exiled, το έγραψα σε παραπάνω σχόλιο. Για παραβίαση άρθων του Συντάγματος κατηγορήθηκαν και οι χουντικοί. ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΡΘΡΩΝ! Καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. "Η δημοκρατία επαναλαμβάνεται με τη μορφή φάρσας" για να παραφράσουμε και λίγο τον θείο.

Ο Καλος Λυκος είπε...

Κοίτα να δείς τώρα...

Επί τσάρου Αλέξανδρου Γ', στη Ρωσία ζούσε ένας κρατικός λειτουργός που δήλωνε πως "το εβραϊκό πρόβλημα της Ρωσίας θα λυθεί όταν το 1/3 των εβραίων εκτελεστεί, το 1/3 πάει εξορία και το 1/3 διωχθεί από τη χώρα"... κάπως έτσι το βλέπω τώρα εγώ το θέμα... μερικούς μας φέρνουν στο αμήν και λέμε "αντε γαμηθείτε", μερικούς μας κάνουν την ζωή πατίνι και παραιτούμαστε, κάποιους άλλους βάζουν και μας δέρνουν, κάποιοι άλλοι μένουν στο σκοτάδι γιατί δεν ξέρουν που να βρούν άκρη και τελικά περνάει το δικό τους...
όχι φίλε... όπως το βλέπω εγώ, δεν παραιτούνται ούτε σαν μέθοδο πίεσης, ούτε λόγω ευθιξίας (που μου κάθεται στο λαιμό σαν έννοια), ούτε σαν σιχτήρ-πιλάφι. Αυτό θέλουν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πάρουμε δρόμο, να μην ακουγόμαστε, να μην προκαλέσουμε ανακατωσούρα.
Όχι... ανεβαίνεις στο τραπέζι και φωνάζεις και ας έρθουν να σε κατεβάσουν. Μένεις μέσα και φωνάζεις απο κεί.
Αν οι εφήμερίδες και η τηλεόραση το έκαναν γαργάρα τώρα, πιστεύεις πως θα ακουστεί μετά κάτι, όταν δεν θα είναι "η επιτροπή", αλλά κάποιοι παλαβοί που φωνάζουν;

Ένα συνταγματικό όργανο καταργήθηκε. Το μάθαμε; Το κατάλαβε ο κόσμος; Όχι σαν αφηρημένη έννοια, αλλά σαν γεγονός. Αν ναι, τότε καλώς το χειρίστηκαν και συγγνώμη γιά τη μουρμούρα - λείπω βλέπεις, και τα μαθαίνω αποσπασματικά.

Ξέρεις τι με φοβίζει, με λίγα λόγια; Πως ο πνευματικός ελιτισμός μας βάζει γκόλ από τα αποδυτήρια. By default έχουμε δίκιο, και πάλι χάνουμε...

Ο Καλος Λυκος είπε...

να προσθέσω πως μόλις διάβασα το κείμενο του προέδρου και των μελών της ΑΠΠΔ, (link : http://www.dpa.gr/deltio.htm#31), οπότε θα αναθεωρήσω το παραπάνω comment μου στο εξής : O πρόεδρος πολύ σωστά και έντιμα μίλησε. Ίσως όντως η μόνη λύση που του έμενε να ήταν η παραίτηση. Απλά εγώ πιστεύω πως δεν παραιτούμαι - παραιτήστε με εσείς άν τολμάτε....

The Motorcycle boy είπε...

Άκου αδερφέ μου:

1. Δεν μιλάμε για τον Αλιέντε και τον Μάλκομ Χ. Κάποιος Γουργουλάκης ή κάπως έτσι ήταν ο πρόεδρος και κάτι άλλοι σχετικοί. Καθωσπρέπει άνθρωποι, επιπέδου, πανεπιστημιακοί κι έτσι. Μην περιμένεις να συμπεριφερθούν σαν τον Ρόκο Χοϊδά! Μαγκιά τους που τα βρόντηξαν και πολύ μακριά το έφτασαν. Μην ξεχνάς πως ο Δαφέρμος (ναι, εκείνος ο Δαφέρμος που ήταν στο Πολυτεχνείο) ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος της Αρχής αλλά τον έστειλαν σπιτάκι του γιατί ήταν αγύριστο κεφάλι και δεν χαρίστηκε στους παπάδες, ούτε στους Μάκηδες. Αυτοί που παραιτήθηκαν ήταν διορισμένοι επί Δεξιάς!

2. Που να χτυπηθούν ρε συ; Μόνη δυνατότητα που έχουν είναι να βγάζουν τις αποφάσεις τους. Το έκαναν. Έστειλαν και ελεγκτές. Τι άλλο να κάνουν; Να καούν στο Σύνταγμα; Μια χώρα που δεν συγκινείται από την παραίτηση μιας συνταγματικά ορισμένης Αρχής, δεν θα κούναγε ούτε βλέφαρο ακόμα κι αν οι τύποι αυτοκτονούσαν τελετουργικά.

Ο Καλος Λυκος είπε...

αδελφέ, δεν ξέρω τι να κάνουν... εδώ δεν ξέρω τι να κάνω εγώ, σε άλλους θα πώ τι "πρέπει";
η αδυναμία του να κάνω/κάνεις/κάνουμε κάτι, είναι που με πνίγει...
ο Χοϊδάς, ο Ροίδης, ο Μάλκολμ Χ ήταν μοναδικοί - γι' αυτό και τους ξέρουμε με το όνομα τους... όσοι τους ξέρουμε...

αντι-λογος είπε...

Ζούμε σε μια χώρα που μέχρι τελευταία η έννοια των προσωπικών δεδομένων, περνούσε απαρατήρητη, για να μην πω ότι ήταν άγνωστη.

Η ίδρυση μιας Αρχής ΠΠΔ ήταν μια πράξη που έδωσε μια αισιοδοξία στον Ελληνα πολίτη, ότι τελικά δεν είναι όλα ξέφραγο αμπέλι, αλλά θα μπορεί να προστατευθεί από αυτούς που θα καταπατούσαν τα όρια της προσωπικής του ζωής.

Δυστυχώς όσοι πίστεψαν σε αυτό, γελάστηκαν. Γιατί εκ των πραγμάτων σε μια χώρα σαν την δική μας, ο Μεγάλος Αδελφός πιθανόν δεν μπορεί να εκλείψει, και είναι πάντα και παντού παρών.

Επομένως, από την αρχή ήταν φανερό ότι η Αρχή ΠΠΔ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν Αρχή, αλλά μάλλον σαν διακοσμητική παρουσία.

Το αν προσπάθησαν τα μέλη της Αρχής να αποκτήσουν πραγματική οντότητα ή από την αρχή γνώριζαν τον ρόλο τους δεν το ξέρω. Το αν θα μπορούσαν να εκδηλώσουν την αντίδραση τους με άλλο τρόπο πλην της παραίτησης, ναι πιθανόν να μπορούσαν, αν ήθελαν.
Κι αυτό γιατί η σημερινή παραίτηση τους πέρασε ελαφρώς στα ψιλά, δεν άγγιξε τον μέσο Ελληνα, που δεν κατάλαβε καλά καλά γιατί παραιτήθηκαν.

Το σενάριο "μένω και πολεμάω από μέσα μέχρι να με παραιτήσουν" στη δεδομένη φάση θα είχε μάλλον αποτέλεσμα, γιατί θα έτρεφε για πιο πολλές μέρες τον Τύπο, θα πληροφορούσε επομένως μεγάλο μέρος του πληθυσμού για το συμβάν, και σε τελική ανάλυση ό Ελληνας όταν μυρίζεται μάχη, πάντα υποστηρίζει τον αδύνατο.

ΥΓ Ναι, νοιάζομαι για τα Ζωνιανά κι ισως καποια αλλα θεματα που θεωρεις απαξιωτικά, αλλά δεν μετανιώνω που έφτασα μεχρι τελους το κειμενο σου.
Φιλοσοφικά ενδιαφέροντα;αυτά άστα είναι μεγάλη ιστορία

miaarkoudapouthneleganbetty είπε...

@mb:
Η (όποια) απόφαση της Αρχής συνιστά διοικητική πράξη και εφόσον δεν έχει ακυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας η ΜΗ συμμόρφωση με αυτή, συνιστά παράνομη ενέργεια.
Δεν διάβασα το κείμενο παραίτησης των μελών στην οποία παραπέμπει ο κακός λύκος, όμως επιθυμώ να επισημάνω πως είναι πολλές οι φορές που η παραίτηση είναι μονόδρομος. Όταν δεν τηρούνται τα συμπεφωνημένα (όπως συνέβη σε ό, τι αφορά τις αποφάσεις της συγκεκριμένης Αρχής) ή όταν διαπιστώνεις, όπως γράφεις mb, πως "τα προφανή αμφισβητούνται και η λογική στήριξη ενός επιχειρήματος δεν παίζει κανέναν ρόλο".

The Motorcycle boy είπε...

Λύκε, όντως η αδυναμία του να κάνεις κάτι είναι τρομερά καταπιεστική, όσο δεν κάνεις κάτι. Από τη στιγμή που ΑΝΤΙΔΡΑΣ απέναντι σε όσα σε ενοχλούν, χωρίς να νοιάζεσαι αν η πράξη σου θα περιορίσει, έστω και στο ελάχιστο, την πηγή ενόχλησης -από εκείνη τη στιγμή και μετά νιώθεις καλύτερα φίλε.

betty, έχεις απόλυτο δίκιο ακόμα κι αν δεν διάβασες την ανακοίνωση. Ο άνθρωπος λέει εκεί μέσα το απλούστατο: "έχουμε βγάλει μια απόφαση γιατί εμείς είμαστε οι αρμόδιοι γι΄αυτό ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε να ακυρωθεί η απόφασή μας από το Συμβούλιο της Επικράτειας. Αν και το θέμα εκκρεμοδικεί ακόμα, αν και οι εισηγήσεις του ΣτΕ δεν προτείνουν την ακύρωση της απόφασής μας, εκείνοι προχώρησαν και την ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ. Άρα θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες του νόμου".
Η παραίτηση νομίζω πως ήταν ο μόνος δρόμος, αλλιώς θα καταντούσαν γραφικοί.

Υ.Γ.: Αλήθεια, το πόρισμα Ζορμπά (αυτός δεν παραιτήθηκε) που είναι;

The Motorcycle boy είπε...

Αντί-λογε, έχω κάποιες διαφωνίες:

1. Δεν μας είναι καθόλου άγνωστη η έννοια των προσωπικών δεδομένων. Οι περισσότεροι τη θυμόμαστε από το θέμα των ταυτοτήτων και από τις καμπάνες που έχει φάει ο Τριανταφυλλόπουλος (θυμίζω: υπόθεση Κορκολή, υπόθεση σουσέλ κ.λ.π.). Άσχετα αν κάμποσοι είναι με τον Μάκη και θεωρούν πως το μπανιστήρι σε ξένες κρεβατοκάμαρες είναι καλό πράγμα.

2. Ο Μεγάλος Αδελφός (αλήθεια, δεν είναι τρομακτικό το γεγονός πως ο μεγαλύτερος εφιάλτης του 20ου αιώνα έγινε τηλεπαιχνίδι;) υπάρχει στο σύνολο σχεδόν των Δυτικών κοινωνιών -όχι μόνο στην Ελλάδα. Σου θυμίζω την απόφαση της Ε.Ε. για καταγραφή των προσωπικών μας δεδομένων όπως αυτά διακινούνται μέσω μέιλ και τηλεφώνου (και την αισχρή επισήμανσή τους πως για την αντιμετώπιση του κόστους της επεξεργασίας αυτών των δεδομένων θα έχουν το δικαίωμα να τα πουλάνε σε ιδιωτικές εταιρείες!) Αυτή ήταν η αναγκαιότητα που δημιούργησε την Αρχή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

3. Η Αρχή δεν ήταν διακοσμητική -το αντίθετο μάλιστα. Όπως λέει και ο φίλος μου ο Σκιές, ήταν η μόνη που παρήγαγε έργο -μέχρι πρόστιμο στην αστυνομία για τις κάμερες έχει κόψει! Και ο πρώτος πρόεδρος της Αρχής, ο Ολύμπιος Δαφέρμος ήταν ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ για τη χώρα μας. Από τους συλληφθέντες και βασανισθέντες στο Πολυτεχνείο το '73, άνθρωπος που δεν εξαργύρωσε την αγωνιστική του πορεία με υπουργική καρέκλα.

4. Η πρότασή σου "μένω και πολεμάω μέχρι να με παραιτήσουν" λειτουργεί με τηλεοπτική λογική. Δηλαδή, για να μην περάσει η ιστορία στα ψιλά, γίνεται ο άλλος μαϊντανός στα κανάλια και τσακώνεται με τον κάθε Γεωργιάδη. Δεν συμφωνώ με αυτό. Υπάρχει και η αξιοπρέπεια! Αν η μόνη διέξοδος που αφήνουν στον κόσμο είναι η Πάνια, ο Ευαγγελάτος και η Στεφανίδου -ας βρούμε άλλη διέξοδο ρε γαμώτο! Γιατί, όσοι και όποτε εμφανίστηκαν στα κανάλια, έχοντας δίκιο, δεν κατόρθωσαν ΚΑΝ να ακουστούν.

5. Τα Ζωνιανά και τα άλλα θέματα τα χαρακτηρίζω φιλοσοφικά με μεγάλη δόση απαξίωσης. Εννοώ πως μπορούμε να κουβεντιάσουμε ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, για το αίσχος της οπλοκατοχής στην Κρήτη, για τις σχέσεις κουμπουροφόρων με πολιτικούς, για τη διασύνδεση πρεζεμπόρων με αστυνομικούς (μόλις χτες ο Χαρδαβέλας ανακάλυψε ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΜΕΝΟΣ οτι "οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη"!). Αλλά, αγαπητέ μου, αυτά είναι θεωρίες κι εδώ καίγεται ο κώλος μας! Οι κάμερες είναι υπαρκτές πάνω από τα κεφάλια μας και η Αρχή Προστασίας ΔΕΝ μας προστατεύει πια! Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στα δυο θέματα.

Υ.Γ.: Ο Έλληνας (ο σύγχρονος) όταν μυρίζεται μάχη, όλα δείχνουν οτι υποστηρίζει τον πιθανότερο νικητή. Αυτό κάνει στις εκλογές, αυτό κάνει στις περιπτώσεις που κάποιος κατηγορείται για κάποιο έγκλημα χωρίς να έχει αποδειχτεί η ενοχή του, αυτό κάνει στις κόντρες κυβέρνησης με ομάδες πληθυσμού. Ξέρεις γιατί; Επειδή ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.

miaarkoudapouthneleganbetty είπε...

@mb:

Επίσης, ο σύγχρονος Έλληνας (με το μυαλό το πολτοποιημένο), σε μια διένεξη δεν αποφασίζει υπέρ ή κατά της μίας ή της άλλης πλευράς με γνώμονα τα επιχειρήματα και τις αποδείξεις που η κάθε μία επιφέρει, αλλά με βάση (και) την αριθμητική υπεροχή των υποστηρικτών του ενός ή του άλλου. Πολλοί μάλιστα σου θέτουν και το σχετικό ερώτημα προκειμένου να σε "κατατροπώσουν" (τρομάρα τους): "Δηλαδή ΟΛΟΙ αυτοί έχουν άδικο και συ δίκιο?".
Ή, κάποιοι εξ αυτών, υπεράνω, ψύχραιμοι και νηφάλιοι, ως άλλοι Σολομώντες, αποφαίνονται: "Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση!".
Λησμονώντας να αναλογιστούν την πρόσβαση που έχουν στα ΜΜΕ συγκεκριμένοι εκπρόσωποι πληθυσμιακών ομάδων όπως λες, τις παραχωρήσεις που (δεν) είναι πρόθυμοι να κάνουν προκειμένου να ακουστεί η φωνή τους (κι αν ακουστεί), τα οφέλη που αποκομίζει το ΣΥΣΤΗΜΑ από την μαζική προβολή συγκεκριμένων στερεοτύπων και για ΑΥΤΟΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ επιστρατεύει όλους τους μηχανισμούς προπαγάνδάς του (ομοφυλόφιλος = Φίφης, ζωόφιλος = γραφικός, οικολόγος ή αριστερός = ουτοπικός, εκτός πραγματικότητας, άνθρωπος που κυνηγάει χίμαιρες, κ.ά.), καθώς επίσης και ότι πάρα πολλές είναι οι φορές που η Αλήθεια δεν είναι καθόλου "στη μέση" αλλά στην άκρη! Και θεωρώ ολωσδιόλου περιττό να επιφέρω παραδείγματα...

Υ.Γ. Από σήμερα σε χρίζω εκπρόσωπο Τύπου (μου):))))

The Motorcycle boy είπε...

betty, σιγά μη σε περίμενα -έχω αυτοχριστεί από μόνος μου, χεχεχε.

Στα στερεότυπα που λειτουργούν μέσω των ΜΜΕ έχεις απόλυτο δίκιο. Πέρα από τα "απαραίτητα" προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο "τηλεοπτικός χρόνος" (παράδειγμα: καλούν έναν οικονομικό αναλυτή και όταν πάει να δώσει οικονομικά στοιχεία παρεμβαίνουν γιατί "αυτά δεν τα καταλαβαίνουν οι θεατές"! τι τον κάλεσες τότε, χρυσό μου; για να σου πει για τον ανάδρομο Ερμή;), πέρα από αυτά λοιπόν, λειτουργούν και οι "ελκυστικές απλουστεύσεις".
Δίνω ένα ακόμα παράδειγμα:
Σε πάνελ βουλευτών ρωτάει ο Γεωργιάδης της Ν.Δ. κάποιον του Κ.Κ.Ε. -"ξέρετε εσείς καμιά χώρα που το σύστημα υγείας να είναι αποκλειστικά δημόσιο;"
Απαντάει ο άλλος -"Ναι, την Κούβα".
Αποφαίνεται ο Γεωργιάδης -"Δηλαδή μας λέτε να γίνουμε Κούβα; Δεν είστε σοβαρός κύριε!"
Έτσι παίζεται το σόου και, φυσικά, κανένας δεν πρόλαβε να πει οτι η Κούβα έχει σύμφωνα με τον ΟΗΕ αυξήσει το προσδόκιμο ζωής πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, έχει μειώσει και σχεδόν μηδενίσει την παιδική θνησιμότητα και επίσης είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει αντιμετωπίσει σε απόλυτο βαθμό το πρόβλημα της πείνας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ -έτσι; Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του και τα κριτήρια που ο Οργανισμός θέτει!
Αλλά πως να τα πεις αυτά στα κανάλια των πυροτεχνηματικών παρουσιαστών;

Σε αυτή την πρακτική που εφαρμόζεται στα κανάλια -θεωρώ την μη συμμετοχή σε τηλεοπτικά πάνελ τιμητική ενέργεια για όποιους την εφαρμόζουν.

miaarkoudapouthneleganbetty είπε...

@ mb:

Ομοίως, όλοι όσοι θριαμβολογούν για την κατάρρευση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλογκ (προφανής, πιστεύω, η πρόθεσή μου να μην υπερασπιστώ τα σοσιαλιστικά καθεστώτα, στο σύνολό τους, απλώς μια γενική παρατήρηση θέλω να κάνω) και επικαλούνται την έλλειψη ελευθεριών (για δες ποιος μιλάει!), υλικών αγαθών και καταναλωτικών προϊόντων, λησμονούν να μάς αναφέρουν ότι - εκ παραλλήλου - σε κείνα τα καθεστώτα, δεν υπήρχε ανεργία, υπήρχε στέγη για όλους, τροφή για όλους και είχαν πρόσβαση στη γνώση και την εκπαίδευση όλοι.
Και οι αποχαυνωμένοι τηλεθεατές συγκατανεύουν και ΟΥΔΟΛΩΣ προβληματίζονται που η Ρωσία σήμερα είναι πνιγμένη μέσα στο αλκοόλ και ελεγχόμενη από τη Μαφία.

***

"Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του και τα κριτήρια που ο Οργανισμός θέτει!"

***

"Επίσημες μετρήσεις"? Και ποιος δίνει σημασία σε "επίσημα στοιχεία"?
Εδώ ο καθείς πανίβλαξ (του οποίου η ψήφος έχει την ιδία βαρύτητα με τη δική σου που τα πάντα τα περνάς από κόσκινο), πείθεται για το δίκαιον ή το άδικον του πράγματος όχι από τα "επίσημά στοιχεία σου" αλλά από το αν ο τάδε "τους τα ΄πε καλά", "εάν τους τα ΄χωσε", εάν "του βγάζει κάτι" ο υποψήφιος, εάν "τον γουστάρει τον τυπάκλα!".

Δουλειές με φούντες οι επικοινωνιολόγοι, οι στυλίστες και οι image makers!

Μόνο ανείπωτη θλίψη μου προκαλεί πια αυτή η αδυναμία εμβάθυνσης, ορθής κρίσης και αξιολόγησης δεδομένων. Ούτε καν οργή, όπως παλιότερα.

ell είπε...

Αρε Motorcycle... τι να πω...
είσαι χείμαρρος. Και όλοι οι από πάνω. Όταν διάβαζα το κείμενό σου μου ερχόνταν η αίσθηση ασφυξίας κ φοβίας που μου είχε δημιουργηθεί σιγά-σιγά όσο ζούσα Αθήνα. Κ δεν είναι καθόλου υπερβολικά αυτά που αναφέρεις. Όπως όταν έψαχνα για σπίτι και πραγματικά μου κάνανε ανάκριση κ αν κανόνιζα να δω κάποιο όντως μου ζητούσαν ταυτότητα για να μην αναφέρω το κλασική ερώτηση αν είμαι ελληνίδα... Ωσπού εφτανα να τους βρίσω κ τελείωνε όμορφα κ ωραία η όλη φάση.
Τα ΜΜΕ είναι μεγάλη δύναμη κ ο μόνος τρόπος να μην υπνωτιστείς είναι να ενημερώνεσαι από άλλες πηγές κ αν γινόνταν να μοιράζονται τέτοια κείμενα σαν το δικό σου... ξερώ γω... σε γειτονιές ή να γράφονται σε φύλλα όπως η "LIFO". Γιατί όλα αυτά τα "ομορφα" περνάνε σιγά σιγά κ στο τέλος θα φτάσουμε να ζούμε το "1984" (δε θυμάμαι το όν. του συγγραφέα, η ταινία με πρωταγ. έναν Άγγλο, τέλεια!).
Γιατί το δηλητήριο αν το δίνεις σιγα σιγά κ με μικρές δόσεις που θα πάει, το συνηθίζει ο οργανισμός. Αυτή είναι η μαγκιά. Να περάσει ο "φασισμός" όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Υ.Γ.Συγνώμη για το τεράστιο σχόλιο. όλοι οι προηγούμενοι έχουν θίξει πολύ σοβαρά θέματα λόγω του κειμένου σου. Επίσης, γουστάρω πολύ την Betty. Ό,τι σκεφτείτε να κάνετε υπολογίστε με μέσα (αν κ είμαι λίγο δειλή γενικά)...

my way είπε...

Τα λες καλά! Συμφωνώ απόλυτα και λέω τα ίδια. Καθισμένη στον καναπέ με τους φίλους μου. Και προσπαθώ να είμαι συνεπής και εντάξει και γιαυτό κοιμάμαι ήσυχα το βράδυ. Αυτό το ΤΕΡΑΣ όμως που έχει γεννηθεί και ζει ανάμεσα μας και μεγαλώνει κάθε λεπτό και μας τρώει σιγά σιγά (εμάς, τη ζωή μας και τα όνειρα των παιδιών που μεγαλώνουν) δεν ξέρω πως να το πολεμήσω. I think globally and I act locally, ανακυκλώνω, δεν κάνω μαλακίες με το αυτοκίνητο, σέβομαι τους γύρω μου και τους νόμους, μαθαίνω το ίδιο στα ανήψια μου (παιδιά δεν έχω δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα με την ευθύνη του μεγαλώματος τους)...
και εκεί τελειώνουν τα όπλα της 'επανάστασης' μου. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Θέλω να ακούσω ιδέες.

The Motorcycle boy είπε...

betty, δίκιο έχεις σχετικά με την ισοπέδωση. Τα Μέσα πουλάνε έγχρωμα, ασπρόμαυρες εικόνες -σαν τις χολυγουντιανές ταινίες. Κάποιοι είναι κακοί και κάποιοι άλλοι είναι καλοί. Απολύτως καλοί και απολύτως κακοί. Δεν έχει καμιά σημασία που αναφέρονται σε ανθρώπους, άρα, όντα πολυσύνθετα και κατά περίπτωση δρώντα. Το Ανατολικό μπλοκ ήταν η Αυτοκρατορία του Διαβόλου και η Δύση είναι ο Παράδεισος της Ελευθερίας! Βρε άντε από εδώ!

Έχω ρωτήσει κι εγώ πολλές φορές -για τους κατοίκους της ΕΣΣΔ, για παράδειγμα, τι ήταν καλύτερο; Το πριν ή το τώρα; Αλλά απάντηση δεν παίρνω.

Για τις ψήφους -δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν έχουν απολύτως καμιά βαρύτητα. Ότι και να ψηφίσεις, ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα θα βγει και 2-3 από τα μικρότερα κόμματα (2 κατ΄επίφαση αριστερά κι ένα ξέφτι κάποιου από τα δυο μεγαλύτερα) θα μπουν στη βουλή. Τώρα, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των πολιτών; Καμιά. Το πολύ πολύ να καταπιούμε το χάπι με τη συνοδεία νερού (βλέπε τυπικές πολιτικές ελευθερίες στις οποίες συνήθως είναι συνεπείς οι "σοσιαλιστές") ή σκέτο (με τους δεξιούς.
Αυτό έχει καταντήσει να είναι το μέγιστο επίτευγμα του πολιτικού μας συστήματος.

The Motorcycle boy είπε...

ell, δεν έχω, ειλικρινά, καμιά πρόθεση να δω τα κείμενά μου στα χέρια πολλών ανθρώπων. Γιατί τα κείμενα είναι για εδώ μέσα και απευθύνονται σε άτομα με τα οποία μπορώ να κουβεντιάσω σε επίπεδο που θα χαρακτήριζα "φιλικό".
Να κάνεις ακόμα μεγαλύτερα σχόλια και έχεις απόλυτο δίκιο που συμπαθείς τη Betty -είναι πραγματικά, ένα από τα πιο αξιόλογα άτομα που περνάνε από εδώ.
Όλοι δειλοί είμαστε -μην ανησυχείς. Αλλά οι δειλοί κάνουν τις μεγάλες αλλαγές, οι τολμηροί απλώς κάνουν εντύπωση.
Από δειλία φωνάζουμε για να σώσουμε οτι μας έχει απομείνει -κατάλαβες;

my way, κατά τη γνώμη μου, καλώς κάνεις οτι κάνεις. Χαίρομαι κιόλας που συνειδητοποιείς την ευθύνη που συνεπάγεται η ανατροφή των παιδιών (δεν το κάνουν πολλοί -να είσαι σίγουρη). Έχω όμως μια διαφωνία. Αυτά και άλλα τόσα (και βάλε 10 φορές τόσα αν θέλεις) δεν φτάνουν για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Όσο ζούμε σε συνθήκες ενυδρείου, όσο αγοράζουμε ρούχα ματωμένα από ανήλικους εργάτες, όσο καταναλώνουμε τον αέρα του πλανήτη και στερούμε τι προοπτικές ζωής από τη μισή υφήλιο δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Γιατί, σε τελική ανάλυση, το δικό σου και το δικό μου παιδί δουλεύουν στα φανάρια και πουλιούνται σε σκλαβοπάζαρα.

Έχω τη γνώμη οτι αναρωτιέσαι για μια επανάσταση που θα ανατρέψει το σύστημα. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για την ανατροπή του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάψουμε να το στηρίζουμε. Γιατί σε μας στηρίζεται και χωρίς εμάς καταρρέει.

Αυτό που σου λέω δεν είναι δική μου ιδέα -είμαι πολύ μικρόμυαλος για να έχω ιδέες. Αν δε βαριέσαι, κάνε μια βόλτα από τους Ανθρώπους από Καλαμπόκι και βρες 2 ποστ όπου κάνω μια συνοπτική παρουσίαση του βιβλίου του Τζον Χολογουέι "Πως να ανατρέψουμε το σύστημα χωρίς να καταλάβουμε την εξουσία". Τα ποστ νομίζω λέγονται "Προσεγγίζοντας την κραυγή". Ακόμα καλύτερα πήγαινε να αγοράσεις το βιβλίο. Εγώ εκεί βρήκα πολλές απαντήσεις σε αυτά που ρωτάς και για τα οποία επίσης αναρωτιέμαι.

ell είπε...

Συγνώμη, ίσως να μην κατάλαβα καλά...
Η δύση σαφώς κ δεν είναι ο παράδεισος της ελευθερίας αλλά το Ανατολικό μπλοκ ήταν;
Δικτατορία κ φασισμό είχαν κ 'κει, μην τρελαθούμε.
Και έχει αλλοτροιωθεί τόσο πολύ η ελευθερη βουλησή τους που απορώ μ' αυτά που λένε σε συζητήσεις.
Τελοσπάντων δε θα πω περισσότερα.
Αλλά και 'κει φασισμός υπήρχε σε άλλο "χρώμα".
Για να μην πούμε για την απόλυτη παράνοια επί Στάλιν που κατασφαγιάζανε αδιακρίτως οποιονδήποτε υποψιαζόνταντουσαν ότι μπορεί να έχει αντίθετες απόψεις.

ell είπε...

Εγώ πάντως διαφωνώ. Όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά. Κάπως θα έπρεπε να ακούγονται αυτές οι απόψεις κ σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο internet. Γιατί να είναι μόνο για 'μας; Θα μπορούσε να δοθεί σε κάποια δωρεάν εφημερίδα αυτό το κείμενο ή κ άλλα.

Υ.Γ. Πιστεύεις ότι αυτό το βιβλίο που αναφέρεις θα μπορούσε κάποιος να το βρει κ στην "Πολιτεία";
Αν όχι, πού;

Ο Καλος Λυκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο Καλος Λυκος είπε...

ell, ποιός και που είπε πως στην ανατολή ήταν καλύτερα από τη δύση; φασισμός και εκεί και εδώ... το γεγονός πως ο κόσμος είχε σπίτι, παιδεία, φαγητό, υγεία, δεν μειώνει το γεγονός πως δεν είχε ελευθερία... αυτό που ενοχλεί όμως, εμένα τουλάχιστον, είναι πως δουλειά σίγουρη δεν έχω, η παιδεία μου είναι αστεία και παρωχημένη, το φαγητό κάθε μέρα είναι και πιό δηλητηριώδες, η υγεία δίνεται με το δελτίο και το φακελλάκι και, από πάνω, μου περιορίζουν και την ελευθερία μέρα με τη μέρα... το ίδιο γίνεται (και γινόταν) και στα ανατολικά και στα δυτικά... αυτά που έκανε ο Στάλιν δεν μειώνουν τις αριστερές ιδέες, όπως ο Αλέξανδρος δεν είναι λιγότερο Μέγας επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Μήν ξεχνάς άλλωστε πως εμείς, σαν δυτικοί, μάθαμε μόνο τα στραβά του Στάλιν. Γιά τον Φράνκο, τον Χίτλερ, τους λατινοαμερικάνους δικτάτορες, το Βιετνάμ, την Κορέα, τα αποτελέσματα της αποικιοκρατίας στην Αφρική, τα ανθρακωρυχεία του Βελγίου και τους γκασταρμπάϊτερ τα κάναμε γαργάρα, ή βγάζουμε τους υπεύθυνους παρανοϊκούς. Χωρίς να εξανθρωπίζω τον Στάλιν, δεν κάναμε και εμείς οι Δυτικοί λίγα. Το θέμα δεν είναι ποιός έκανε ποιό πολλά όμως - το θέμα είναι να το παραδεχτούμε πως γίνανε και να μην ξαναγίνουν. Αλλοιώς πάμε σε διαγωνισμούς πλειοδοσίας... "ο Στάλιν έφαγε 10 εκατομμύρια" - "ο Σάχης της Περσίας 100 χιλιάδες"... τι είναι αυτό; 1-0 κατά της αριστερής ιδεολογίας, και καλά; Αντιπροσωπεύει ο Στάλιν την αριστερά ή μήπως ο Σάχης την Δύση; Δηλαδή τι πρέπει να μας μείνει από την θρησκεία - το "αγαπάτε αλλήλους" ή η Ιερά Εξέταση;

my way είπε...

Thanx mboy. Βρήκα τα post στα οποία αναφέρεσαι και θα τα διαβάσω (κάποια στιγμή που θα είναι πιο ήσυχη). Πάντως φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις την ειρωνεία στο 'κοιμάμαι ήσυχη'. Νομίζω ότι κανείς μας πια δεν κοιμαται πολύ ήσυχος. Ακόμα και οι πιο ανυποψίαστοι, κάτι έχουν καταλάβει... λίγο οι κάμερες, λίγο το άγχος του αύριο, λίγο η απομάκρυνση του ενός από τον άλλον...

The Motorcycle boy είπε...

Ell, εν πολλοίς σου απάντησε ο Λύκος. Να προσθέσω μερικά πράγματα:

1. Φασισμός είναι ΕΝΑ ΜΟΝΟ πράγμα. Λέγεται και εθνικοσοσιαλισμός και το είχαν στην Ιταλία του Μουσολίνι, την Ελλάδα του Μεταξά, στην Ισπανία του Φράνκο κ.λ.π. Σταλινισμός είναι ΑΛΛΟ πράγμα. Γιατί κάνω τον διαχωρισμό; Γιατί ο φασισμός (θεωρία) εφαρμόστηκε στις παραπάνω περιπτώσεις με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο Σταλινισμός ΔΕΝ ΕΧΕΙ θεωρητικό υπόβαθρο. Ήταν η διαστρέβλωση της κομμουνιστικής θεωρίας -όταν μια κλίκα ανθρώπων ανέβηκε στην εξουσία. Το ίδιο ήταν και ο Βοναπαρτισμός. Ένας ακόμα σφετερισμός της εξουσίας, μια ακόμα διαστρέβλωση των ιδεών της Γαλλικής επανάστασης και του Διαφωτισμού. Εντάξει;

2. Δικατορία είναι η βίαιη κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και η απαγόρευση των εκλογών. Σύμφωνα με αυτό -στην ΕΣΣΔ ΔΕΝ είχαν δικτατορία. Γιατί μπορεί να καταλήφθηκε η εξουσία, αλλά έγινε από τον λαό και εκλογές γίνονταν. Μην αρχίσουμε τώρα τα περί εγκυρότητας των εκλογών -έτσι; Ήταν το ίδιο έγκυρες με τις δικές μας εκλογές εκείνης της εποχής. Ακριβώς το ίδιο!

3. Είπα εγώ πως το Ανατολικό μπλοκ ήταν ο παράδεισος της ελευθερίας; Είπα πως η Δύση ΠΛΑΣΣΑΡΕΤΑΙ σαν "Ο παράδεισος της ελευθερίας".

4. Η αλλοτρίωση της ελεύθερης βούλησης είναι φαινόμενο που συναντάται ΚΥΡΙΩΣ στις δυτικές κοινωνίες. Ρίξε μια ματιά στον αριθμό αντιφρονούντων στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ και σύγκρινέ τον με τον αριθμό των αντιφρονούντων στη Δύση. Θα καταλάβεις τι εννοώ. Γιατί οι Ανατολικοί δεν ήταν τόσο αλλοτριωμένοι; Λόγω παιδείας και έλλειψης καταναλωτικών ψευδαισθήσεων, αν θέλεις μια πρόχειρη άποψη.

5. Είπα κάτι πολύ απλό. Ελευθερία δεν υπάρχει (σε ανεκτό βαθμό έστω), ούτε στη Δύση, ούτε υπήρξε στο Ανατολικό μπλοκ. Απλά εκεί είχαν δωρεάν υγεία, παιδεία και διαβίωση. Τώρα τα έχασαν κι αυτά. Ε, του κερατά -καλύτερα ήταν τότε! Εκτός αν θεωρείς πως το δικαίωμα που απέκτησαν να εκπορνεύονται και να πουλάνε όπλα και ναρκωτικά αύξησε τον βαθμό ελευθερίας τους.

6. Το βιβλίο που λέω θα βρεις σίγουρα στην Πολιτεία (εκεί που πουλάνε φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ιστορία κ.λ.π.) Διάβασέ το και αν δεν δεις κάποια πράγματα με εντελώς διαφορετικό μάτι (δεν εννοώ πως θα συμφωνήσεις με τις απόψεις μου, μιλάω για μια διαφορετική κοσμοθεώρηση), πες μου να σου δώσω τα λεφτά σου πίσω.

7. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο τα κείμενά μου για να μπουν σε εφημερίδες. Αρκετή παραπληροφόρηση έχουν από μόνες τους.

Υ.Γ.: Λύκε, ο Αλέξανδρος ήταν Μέγας -αλλά σφαγέας. Όπως έλεγε ένας καθηγητής μου, "προτίμησε να κάνει πόλεμο και όχι έρωτα, γι΄αυτό είχε άσχημο τέλος" (αθάνατε Τσαούση -που να είσαι τώρα;)

The Motorcycle boy είπε...

Εγώ ευχαριστώ my way. Καλό κουράγιο με τα κείμενα και ναι -κανένας μας δεν κοιμάται στο κρεβάτι του πια. Μακάρι να μην κοιμόμασταν και στους καναπέδες μπροστά στην τηλεόραση ρε γαμώτο!

αντι-λογος είπε...

Γεια και πάλι στη συντροφιά
απαντάω πρώτα στο θέμα προστασιας των προσωπικών δεδομένων γιατι τωρα βρηκα συνδεση και μετά βλέπουμε, γιατί τωρα πηραμε ενα δρομο χωρις τελειωμό και επιστροφή (Ανατολή ή Δύση)

1. Η έννοια των προσωπικών δεδομένων και της προστασίας τους, μόνο τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε σοβαρό πλαίσιο, που θα καθόριζε υποτιθεται τη σχέση κράτους-πολίτη σε αυτό το θέμα. Οι περιπτώσεις που αναφερεις ηταν κάποιες σποραδικές, το πρόστιμο αν θυμάμαι, μπήκε τότε από το Ρ.Τ. συμβούλιο και μάλιστα μπήκε και εισαγγελέας μετα ( περιπτωση Κορκολή) που κινηθηκε εναντιον του.

2. Για το πώς δημιουργήθηκε η Αρχή ΠΠΔ συμφωνώ μαζί σου.

3. Για το αν η Αρχή είχε πραγματικό ρόλο, ή όχι, επί της ουσίας, μάλλον όχι και καταλαβαίνεις τι εννοώ. Το ότι έκοψε κάποια πρόστιμα δεν την αναβαθμίζει, ούτε την καθιστά απόλυτη και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Αρχή στο αντικείμενο της. Όσο για το Δαφέρμο συμφωνώ, και η πορεία του στο Σ. τ.Ε. μόνο θετικά έχει να επιδείξει.

4. Βέβαια, με τα ΜΜΕ που ανέφερα δεν εννοούσα μαιντανός στα κανάλια, αλλά οπωσδήποτε ανακοινώσεις στις εφημερίδες, και καποιες επιλεκτικές παρουσίες στην τηλεόραση, θα ενημέρωναν περισσότερο.Και μην είσαι βέβαιος πως τα ξερεις ολα. Κι αυτοί που έχουν δίκιο, κάποια στιγμή ακούγονται. Ας συνέχιζαν ακομη για λίγο στη θεση τους, να εκοβαν και καποια πρόστιμα ακομα... με τα αναλογα επεισοδια. Πίστεψε με, δεν θα εχαναν την αξιοπρεπεια τους.

5. Πριν μερες ειχα παει Κρητη. Τα Ζωνιανα για τους Κρητικούς δεν ειναι καθολου θεωρία, είναι ενα τεραστιο υπαρκτό θέμα. Αλλά και για μας ειναι, αν αναλογιστείς τις τεραστιες ποσοτητες επικινδυνων ουσιών που λεγεται ότι διακινούνται.

ΥΓ Μην υποτιμας τον Ελληνα. Όποτε μυριζει μπαρουτι μεταμορφωνεται.

Παρ ότι φαινεσαι να εισαι παλαιος αγωνιστής (ως φοιτητης ισως εννοω), εν τουτοις τωρα απλα παρατηρεις και καταγραφεις.

Τετοιο μακρυ κειμενο σε blog δεν εχω ξαναγραψει. Αρα κατι καταφερες, εστω και σαν αντι-λογο.

Τωρα το θεμα Ανατολή ή Δύση είναι ενα φοβερό κεφάλαιο, που μπορεί να παρει εκατονταδες σελιδων. Ο λύκος καλά τα λεει. Όλοι σε ανατολή και δύση εχουν καλά και κακά. Τιποτα δεν βγαινει σε πλειστηριασμό, παθαινουμε και πιθανον μαθαινουμε,και για αυτό τις εμπειρίες μας τις πουλαμε πολύ ακριβά στον επόμενο γυρο, οπου και οποτε και απο οποιον έρθει.

Ο Καλος Λυκος είπε...

χεχεχε... έτερον εκάτερον βρε... δεν διαφωνούμε στο πως πήρε τον τίτλο... απλά, ιστορικά είναι "Μέγας" - όπως και ο Ναπολέων - γιά αυτά που έκανε. Και αυτό δεν μειώνεται με το άν ήταν από πάνω ή από κάτω στο κρεβάτι. Σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποίησα τον όρο.

αντι-λογος είπε...

τωρα ειδα το τελευταιο κειμενο σου mcboy
Κι εσυ καλα τα λες

Διαφωνω στο θεμα ελευθερίας στη Δυση (σε ανεκτο βαθμο εστω οπως λες)
Γενικά ελευθερια υπαρχει και μη βιαστεις να πεις καθοδηγούμενη και ακολουθουσα την αναγκαια πλυση εγκεφαλου

Ο Καλος Λυκος είπε...

αντί-λογε, κατά την ταπεινή μου άποψη, ελευθερία στη Δύση, (αλλά και παντού αλλού), υπάρχει μόνο μέσα στα πλαίσια που σου επιτρέπει το καθεστώς. Ελευθερία να μιλάμε υπάρχει, γιατί μιάς και δεν συντονιζόμαστε, ο λόγος μας είναι white noise. Μην ξεχνάς πως η δυνατότητα του να μιλήσεις και να σε ακούσουν ελέγχεται αυστηρότατα - βγές να πείς κάτι που δε συμφέρει το καθεστώς στα ΜΜΕ, και άμα φτάσεις μέχρι την πόρτα τους το ξανασυζητάμε. Επίσης, γιά να μπορείς να συζητήσεις πρέπει να έχεις και το υπόβαθρο. Δηλαδή να έχεις τόσο την παιδεία, όσο και την πρόσβαση στις πληροφορίες. Θες να μιλήσουμε γιά την παιδεία;
Όσο για την πρόσβαση που αναφέρω, εκτός του internet με τα εκατομμύρια sites, (περισσότερο white noise), έχεις τα λεφτά, τον χρόνο ή τη διάθεση να αποκτήσεις και να μελετήσεις μία βιβλιογραφία γιά το όποιο θέμα σε ενδιαφέρει; Από την άλλη, ακόμα και να περάσεις μιά ζωή κάνοντας κάτι τέτοιο, λες πως θα βρείς το βήμα να μιλήσεις αν η άποψη σου είναι "αιρετική";
Όπως ακριβώς το ανέφερες, είνα : η ελευθερία είναι καθοδηγούμενη, γιατί αν δεν ήταν καθοδηγούμενη δεν θα υπήρχε σαν έννοια. Και το γεγονός πως κάθε μέρα μας κόβουν και ένα μικρό κομματάκι και δεν αντιδρούμε, δείχνει πόσο πορωμένοι είμαστε πιά. Σήμερα σου καταργούν την ΑΠΠΔ, αύριο θα σε χώνουν στο φούρνο γιατί δεν είσαι ψηλός, λιγνός, ξανθός και γαλανομάτης... ή κοντός, χοντρός και μελαχροινός... ή γιατί διαβάζεις από αριστερά προς τα δεξιά και όχι ανάποδα... όλοι οι φασισμοί το ίδιο κακοί είναι...

miaarkoudapouthneleganbetty είπε...

@ ell,

ίσως παρεξήγησες τη δική μου αναφορά στα πρώην σοσιαλιστικά καθεστώτα παρότι διευκρίνισα ότι πρόθεσή μου δεν είναι να τα υπερασπιστώ στο σύνολό τους.
Και βεβαίως, αναφερόμουν στην έλλειψη ελευθεριών που τα διέκριναν.

Ο Καλός Λύκος (πολύ τρυφερό ψευδώνυμο, αγαπητέ φίλε, μπράβο! Σαν την κυρα - Μάρω των παραμυθιών μας, ο λύκος υπήρξε για μένα πολύ αγαπημένος ήρωας γιατί όλο σε πηγάδια έπεφτε, όλο του σκίζαν την κοιλιά και του έβαζαν πέτρες, άσε που τον έραβαν και ζωντανό μετά που του έβγαζαν απ΄ την κοιλιά τα κατσικάκια... Και "καλός" αντί για "κακός", κόντρα σε ένα ακόμα στερεότυπο που, εν πολλοίς, συνετέλεσε στον αφανισμό του), αλλά και ο mb απήντησαν με επάρκεια.

Εγώ να προσθέσω, στα γραφόμενά τους, μόνο ότι εκείνοι οι λαοί καταδικάστηκαν στην ανέχεια, στην πείνα και την εξαθλίωση, συνεπώς ακόμη και εάν καυτηριάζω το έλλειμμα ελευθερίας και τη στέρηση δικαωμάτων σε κείνα τα καθεστώτα, εάν έπρεπε να επιλέξω αναγκαστικά, θα επέλεγα το τότε και όχι το τώρα.

Μήπως και ο δικός μας ο λαός όμως δεν υποφέρει τα πάνδεινα, δεν στερείται ΒΑΣΙΚΑ δικαιώματά του (γιατί το δικαίωμα στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια, στη Ζωή, είναι ΒΑΣΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ δικαίωμά του), μήπως δεν θίγονται τα εργασιακές κατακτήσεις μας, μήπως δεν παραβιάζεται (στην πράξη) το 8ωρο, μήπως δεν διαλύεται το σύστημα κοινωικής μας ασφάλισης ή το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι έτοιμο να καταρρεύσει?

Αναλογίσου την πλύση εγκεφάλου που γίνεται στα παιδιά και τους εφήβους μέσω της τηλεόρασης και της διαφήμισης (εδώ, σε μας, έναν ακόμα "παράδεισο" της Δύσης), τους τρόπους με τους οποίους τους καλλιεργεί πλασματικές ανάγκες (τις οποίες όμως με το μισθό των 700 ευρώ ΔΕΝ μπορούν και να τις καλύψουν), ακόμη και τις μεθόδους που το σύστημα "κατασκευάζει" καταναλωτικές συνειδήσεις. Δες τι προβάλλεται ως πρότυπο μέσω των ΜΜΕ και ποια αξία είναι η ύψιστη, εκείνη του χρήματος! Και το δικό σου παιδί και το δικό μου και του mb, ναι, σκλάβοι θα πουληθούν και νομίζω και γω πως είμαι πολύ μικρή και πολύ αδύναμη για να το αποτρέψω.

[Εδώ σκέφτομαι ότι, όπου να ΄ναι, θα είμαι εντελώς ανίκανη να αποτρέψω την μόλις 2 1/2ετών κόρη μου από το να καταναλώνει σκουπίδια, μεταλλαγμένα και χρωστικές, που σε πληροφορώ πως βρίσκονται σε ΚΑΘΕ παιδότοπο, σε ΚΑΘΕ παιδικό πάρτυ, σε ΚΑΘΕ μικρή γιορτούλα του Παιδικού Σταθμού μας. Αυτοί οι μικροί καταναλωτές χρωματιστών απορριμμάτων είναι οι αυριανοί μικροί καρκινοπαθείς ασθενείς του Αγαλϊα Κυριακού και του Λαϊκού Νοσοκομείου και στις μικρές τους πλάτες παίζονται τα πιο εφιαλτικά παιχνίδια. Με κίνδυνο να φανώ γραφική, θα πω για ακόμη μία φορά ότι στον καπιταλισμό και στον βωμό του Κέρδους θυσιάζονται τα πάντα. Ανθρωποι, ζώα, περιβάλλον, συνειδήσεις].

αντι-λογος είπε...

Όχι ρε Betty
γιατί είμαστε εδώ εμείς και γράφουμε σελίδες ολόκληρες?
Ποιός θα αφήσει να χαθούν στο βωμό του κέρδους μια παιδική ψυχή ή μια συνείδηση?
Πάνω από το πτώμα μας.
Λίγη αισιοδοξία

Λύκε (ωραία η προσέγγιση της Betty, όντως είσαι παρεξηγημένος φίλε), άφησε μου την ψευδαίσθηση? ότι ζω ελεύθερα.
Μπορεί να με κόψουν κοματάκια και να με καρβουνιάσουν, όμως αυτό δεν θα μου αφαιρέσει την ελευθερία.
Της σκέψης και της πράξης.
Αυτό που νιώθω θα το κανω. Από κει και πέρα, αν θα εισακουστώ ή αν θα περάσω κάποιες κλειστές πόρτες, αυτό είναι άλλο θέμα.

Σημασία εχει η αυτονομια. Όπως ειπε και ο Κορνήλιος "δεν υπαρχει οποιαδήποτε προδιαγεγραμένη πορεία της κοινωνίας, καθώς αυτή είναι συνεχής δημιουργία που γεννιέται και νοηματοδοτείται μέσω του «Κοινωνικού Φαντασιακού»".

Συμφωνώ μαζί σου για την παιδεία και την πρόσβαση στην πληροφορία. Αυτά ναι, πιθανόν να είναι καθοδηγούμενα.

Αλλά πολεμάω. σήμερα καινε τα δαση? φωναζω και φυτευω 2 δενδράκια, καταργουν την ΑΠΠΔ? ολοι τη διαμαρτυρία μας στα blogs, σημερα ανακοινωσαν 2,5 % στην Παιδεία, αντι του πολλά υποσχόμενου 5%?
Ας το φωνάξουμε δυνατα στα blogs μας.

Θυμα μπορεί να ειμαι τελικά αλλά είμαι ελευθερο θύμα.

Ο Καλος Λυκος είπε...

αρκούδα μπέττυ, και αντί-λογε ευχαριστώ γιά τα καλά σας λόγια διά το άτομον μου :)

φίλτατε αντί-λογε να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω... εσύ/εγώ/εμείς που μιλάμε, μπορεί να είμαστε ελεύθερα θύματα, όπως λές. Αυτοί που δεν ακούγονται γιατί τους καλύπτουν, που δεν μιλάνε γιατί τους φιμώνουν, που δεν τους βλέπουν γιατί τους έχουν κρυμμένους; Και που αφού δεν τους ακούς, δεν τους βλέπεις, δεν τους αγγίζεις, παύουν και να υπάρχουν; Φοβάμαι πως θα γίνουμε όπως στο "1984" - η διακύρηξη της ανεξαρτησίας θα μπορεί να εκφραστεί μόνο με το "εγκλημασκέψης" - και αυτό θα είναι παράνομο, οπότε και αδύνατο.

εσύ και κάποιοι - λίγοι - άλλοι μπορεί να κάνουν αυτό που θέλουν και λένε αυτό που θέλουν, όπως λες... αλλά εγώ δεν θα το έπαιρνα και για σίγουρο ούτε και γιά δεδομένο...

miaarkoudapouthneleganbetty είπε...

@ Αντίλογε,

Αντίλογε,

Είναι τόσο μα τόσο λίγα, καλέ μου φίλε, αυτά που μπορούμε να κάνουμε και νομίζω πως στο βάθος το γνωρίζεις και συ, γι αυτό μιλάς για ψευδαίσθηση ενώ το ζητούμενο είναι η βεβαιότητα.

Και το βέβαιον εδώ είναι πως το σάπιο αυτό σύστημα και οι μηχανισμοί προπαγάνδάς του, έχουν επιτελέσει με τον καλύτερο τρόπο το έργο τους. Αποκοιμίζουν συνειδήσεις, εκμαυλίζουν τη νεολαία, παραλύουν τα αντανακλαστικά, "πόσο πρέπει πια να μας εξευτελίσουν για να κουνηθούμε από τη θέση μας?", αναρωτιέται ο mb αλλά απάντηση ούτε και γω μπορώ να δώσω.

Συμφωνώ όσο δεν φαντάζεσαι μ΄ αυτά που γράφεις, είναι και δικές μου πεποιθήσεις. Όταν οι άλλοι σώπαιναν εγώ μιλούσα, όταν οι άλλοι επέλεγαν τη διγλωσσία εγώ μιλούσα γλώσσα καθαρή, όταν οι άλλοι με ρωτούσαν "εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο?", εγώ τους απαντούσα πως "όχι, αρνούμαι όμως να τον κάνω ακόμη χειρότερο".

Θεωρώ σχεδόν βέβαιο, από τα γραφόμενά σου, πως σκέπτεσαι ελεύθερα, δεν είμαι καθόλου βέβαιη όμως πως έχεις και την πολυτέλεια να πράττεις και κατά (ελευθέρα) βούλησιν.

Εάν συμμετάσχεις ενεργά σε κοινωνικούς αγώνες θα αναγκαστείς, κάποια στιγμή, να συγκρουστείς με οργανωμένα συμφέροντα. Εάν είσαι άτυχος και πείσεις κι άλλους, καθίστασαι αυτομάτως "επικίνδυνος" και η διαδικασία εξόντωσής σου και "αποχώρησής" σου από το παιχνίδι, έχει κιόλας αρχίσει.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την παραλυσία του Κράτους, τη γενικευμένη διαφθορά των υπαλλήλων του και την κοινωνική απάθεια που - όπως έχω κι άλλες φορές πει - είναι για μένα το πιο επικίνδυνο καρκίνωμα, συνθέτουν ένα ανίκητο τέρας το οποίο και μπορεί και θα σε ισοπεδώσει. Για έναν και μόνο λόγο. Διότι η "άλλη πλευρά" διαθέτει χρήμα, σε επάρκεια, που δεν διαθέτεις εσύ.

Η παραίτηση λοιπόν είναι μονόδρομος και η επιστροφή σου στο σπίτι η μόνη αξιοπρεπής και έντιμη λύση εφόσον δεν επιθυμείς να συμβιβαστείς, να αφομοιωθείς, να "καταλάβεις" (ο φονιάς και το θύμα αγκαλιά, που τραγουδάει κι ο Σαββόπουλος) και εφόσον από εσένα εξαρτώνται και άλλοι, που εσύ έφερες στη Ζωή και είσαι εσύ ο μοναδικός για να τους αγαπάς σ΄ αυτόν τον κόσμο:)))

αντι-λογος είπε...

Φίλε λύκε

Μεχρι τώρα στη ζωή μου ο μεγαλυτερος φόβος μου είναι να μην ζήσω το φοβερό καθεστώς του μεγάλου αδελφού του 1984. Κι αυτό γιατί αν υποπέσω σε έγκλημα σκέψης, θα οδηγηθώ στον θάνατο αλλά με αναμόρφωση, δηλαδή θα πεθάνω αγαπώντας τον μεγάλο αδελφό.

Δέχομαι τις φιμωμένες φωνές και τους κρυμενους αγωνιστές, ναι υπάρχουν σε πολλές κοινωνίες, όποιος μπορεί, κι εμεις μέσα, ας τους βγάλει στο φως, ας τους δωσει τη φωνή τους. Προσπαθουμε πάντως.

Οσο για μας που λεμε ότι ειμαστε ελευθεροι, μπορει τιποτα να μην είναι δεδομένο, όμως
δες την παρακάτω φράση

Betty

ορθά μιλας

Πάντα όμως εχω στο νου μου
αυτή τη φραση από την Ασκητική

“Να πεθαίνεις κάθε μέρα.
Να γεννιέσαι κάθε μέρα.
Ν' αρνιέσαι ο,τι έχεις κάθε μέρα.
Η ανώτατη αρετή δεν είναι να 'σαι ελεύθερος παρά να
μάχεσαι για την ελευθερία”

Για σκέψου το

Ο Καλος Λυκος είπε...

αντί-λογε, οψόμεθα...

The Motorcycle boy είπε...

Είμαι πολύ χαρούμενος για την κουβέντα που έγινε εδώ -αυτό σημαίνει πως το συγκεκριμένο ποστ είχε κάποιο λόγο ύπαρξης.

Δεν θα μπω στα θέματα που αναλύσατε γιατί το κάνατε καλύτερα από μένα. Απλά θέλω να διευκρινήσω μερικά πράγματα στον (την;)Αντί-λογο επειδή αφήσαμε μια κουβέντα στη μέση:

Αντί-λογε, χρησιμοποιείς φράσεις από τον θεϊκό Κορνήλιο και τον Καζαντζάκη -αν 5 άνθρωποι έχουν καθορίσει τη ζωή μου με τα γραπτά τους, οι 2 είναι αυτοί. Άρα, ξεκινάω να σου απαντώ με πολύ φιλική προδιάθεση.
Μην ξεχνάς όμως πως η Ασκητική του Καζαντζάκη απευθύνεται σε ήρωες και η άποψη του Καστοριάδη προϋποθέτει τη συνάφεια θεωρείν και πράττειν μέσα από το (τόσο ταλαιπωρημένο από τους σαλτιμπάγκους της πολιτικής) Πρόταγμα.

1 και 2 -συμφωνούμε.

3. Είπα πως η Αρχή παρήγαγε έργο σε σχέση με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες (π.χ. Συνήγορος του Πολίτη, Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης). Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου οτι επρόκειτο για ανεξάρτητη αρχή -του κερατά δηλαδή! Σιγά μην δημιουργούσε το κράτος τις προϋποθέσεις αυτο-ελέγχου του! Τα μίνιμουμ και τα προσχήματα προστάτευε η Αρχή, αλλά τώρα, φαίνεται οτι τα χάσαμε κι αυτά.

4. Δεν τα ξέρω όλα -όμως καταλαβαίνω, σε σχετικό βαθμό, αυτά που βλέπω. Αν πιστεύεις κάτι διαφορετικό, πες μου μια είδηση που άκουσες στις πραγματικές της διαστάσεις από τα επίσημα ΜΜΕ την τελευταία δεκαετία (κάντο και εικοσαετία -αν σε βολεύει). Για ποιο θέμα ενημερώθηκες από την τηλεόραση; Τι κατάφερες να δεις πέρα από το σόου των δελτίων ειδήσεων και τον καιροσκοπισμό των εφημερίδων; Η παραίτηση μιας συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής αποτέλεσε, στην νεώτερη και σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, ένα από τα αποτελεσματικότερα coup d' etat. Αλλά φαίνεται πως ζούμε σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που διαμορφώθηκαν τους τελευταίους 2 αιώνες. Σου υπενθυμίζω το δίλημμα που είχε θέσει ο Καστοριάδης -"Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα". Δεν χρειάζεται να σου πω τι πιστεύω οτι επικράτησε.

5. Δέχομαι οτι αυτά που λες απασχολούν την Κρήτη. Δέχομαι οτι θα έπρεπε να απασχολούν όλους μας. Ποια είναι αυτά; Η οπλοκατοχή που είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ. Το εμπόριο ναρκωτικών (αναφέρομαι στα σκληρά -γιατί τα μαλακά δεν είναι πρόβλημα, αλλά πρόσχημα) που στοιχίζει ζωές. Είδες εσύ να ασχολούνται με αυτά τα θέματα τα κανάλια; Αυτοί μετέτρεψαν την υπόθεση σε χολυγουντιανό υπερθέαμα με Ράμπο και Αδιάφθορους του Έλιοτ Νες και πουλάνε ηθικολογία του κώλου. Από την άλλη πλευρά -έχεις ακούσει τι έγινε όταν οι κάτοικοι των Εξαρχείων και οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή προσπάθησαν να διώξουν τους πρεζέμπορους από την πλατεία; Μήπως διάβασες πουθενά ποιοι έφαγαν το ξύλο από τα ΜΑΤ; Αυτή είναι η ενημέρωση που μας παρέχεται -αυτές είναι οι πληροφορίες που σπανίως φτάνουν στ΄αυτιά μας.

Υ.Γ.: Ο σύγχρονος Έλληνας (μόνο για αυτόν έχω άποψη) είναι, κατά κύριο λόγο, μια εξαμβλωματική κοινωνική κατασκευή, ένα ασπόνδυλο χωρίς ταυτότητα. Δεν τον υποτιμώ -τον σιχαίνομαι.

Είμαι παλαιότερος (λόγω ηλικίας), αλλά αγωνιστής δεν υπήρξα ποτέ. Μόνο αμυνόμενος κι αυτό από ανάγκη. Μπορεί απλά να παρατηρώ και να καταγράφω, όπως λες, μπορεί και να είμαι πολύ δειλός για να κατέβω στους δρόμους -αλλά τουλάχιστον δεν κατακρίνω αυτούς που βρίσκονται εκεί έξω. Γιατί κατανοώ πως αγωνίζονται και για μένα.

Κάτι τελευταίο περί ελευθερίας στη Δύση:
-Που ήταν η ελευθερία στη δεκαετία του '60, όταν έκαναν λοβοτομή τα ψυχιατρεία, σε όσα παιδιά τολμούσαν να μιλήσουν; Όταν σκότωναν με πρέζα τα καλύτερα μυαλά που κυκλοφορούσαν;
-Που ήταν η ελευθερία στη δεκαετία του '70 όταν έχωναν στις φυλακές όσους ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ ΑΠΛΩΣ διαφορετικά;
-Που ήταν η ελευθερία στη δεκαετία του ΄80 όταν μας κοπανάγανε αδερφωμένοι οι μπάτσοι, οι κομματικοί και οι "αγανακτισμένοι πολίτες" γιατί ήμασταν "κωλόπαιδα" και "αντιδραστικοί";
-Που ήταν η ελευθερία στη δεκαετία του ΄90 όταν καθάριζαν κάθε περιοχή όπου συγκεντρώνονταν νέοι με τεράστιες επιχειρήσεις "σκούπα";
-Που είναι η ελευθερία σήμερα, όταν αποθεώνεται η τρομοϋστερία; Ποιος έχει ακούσει έστω και ένα από τα αιτήματα όσων συμμετέχουν σε "αντιεξουσιαστικές" εκδηλώσεις; Ποιος ξέρει αν υπάρχουν καταλήψεις κτιρίων στην Αθήνα; Σήμερα που αν δεν είσαι κομματικός θεωρείσαι αυτόματα "κουκουλοφόρος" και "ταραξίας"!

Αυτή είναι η ελευθερία του Δυτικού κόσμου!

Και για το 1984 του Όργουελ -λοιπόν αυτό έχει έρθει, έχει καθίσει και έχει περάσει. Ζούμε μετά το 1984, ζούμε σε χειρότερες συνθήκες από αυτές που περιγράφονταν εκεί. Τόσο χειρότερες που το ρήμα "ζούμε" το χρησιμοποιώ καταχρηστικά. Μάλλον το "επιβιώνουμε" θα ήταν σωστότερο.

αντι-λογος είπε...

Καλημέρα mcboy

είναι τόσο λυρικά απελπισμένο το κείμενο σου, που πριν σου απαντήσω το απόγευμα (γιατί θέλω να σκεφθώ), πρέπει να ζητήσω την άδεια σου

ell είπε...

Αρε τι μου κάνετε...κ δεν έχω χρόνο
Motorcycle boy κ Καλέ Λύκε. Χθες είχα δουλειά. Όντως το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Εγώ απάντησα σ' αυτό που είδα στο από πάνω σου σχόλιο κ είπα: Ίσως να μην κατάλαβα καλά...
γιατί μου φάνηκε ότι ότι εξωραϊζατε την κατάσταση στο ανατολικό μπλοκ. Μιλησα καθαρά για το περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που ανέφερες!
Σε όλα τα υπόλοιπα που λες κ συ κ ο Λύκος συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ. Καταρχήν από την πείρα μου μιας κ όχι απλά έχω γνωρίσει άτομα από ανατ. μπλοκ αλλά έκανα κολλητή παρέα για καιρό με κάποια κοπέλα.
Το παράδοξο είναι ότι η μόρφωση τους είναι απίστευτη. Τουλάχιστον από άτομα από Ρωσία,Βουλγαρία κ Ουκρανία. Και δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα πώς σε ένα τέτοιο καθεστώς τους παρείχαν τέτοια μόρφωση γιατί για μένα δικτατορία ήταν.
Εν πάση περιπτώση δεν έχω χρόνο.
Έχετε απόλυτο δίκιο κ για τα υπόλοιπα που τα διαβασα γρήγορα για το σύστημα υγείας, κα.
Σαφώς κ δεν είναι καλύτερα τώρα. Σαφώς κ ήταν σφαγέασ ο Μ. Αλέξανδρος
Αλλά ελευθερία δεν υπήρχε στα ανατ. μποκ.
Και μου κάνει τρομερή εντύπωση η τρελή στέρηση που νιώθουν. Δε μπορω να συγκεντρωθώ να γράψω καλά.
Αλλά όταν αυτά τα άτομα ζούσαν με κουπόνια κ όλη την ώρα σου μιλάνε για τα πραγμ. που τους λείπανε...
Τώρα τους έχει πιάσει μανία με οτιδήποτε υλικό. Και οτιδήποτε δε βρίσκεται σε "τάξη". Πριν από μια βδομάδα για κάποιο σκάνδαλο που βγήκε για ένα κόμμα μου είπε κάποιος εδώ (από ανατ. μπλοκ) αυτός θα πρεπε να πάει φυλακή που βγήκε κ είπε αυτά (γουστάρει το συγκεκριμ. κόμμα κ χαλιέται με οτιδήποτε αρνητικό ακούσει γι αυτό, παρόλο που δεν μπορεί να ψηφίσει).
Είναι απιστευτα συντηρητικός κ κρύβει μέσα του χαρέμι από μπάτσους. Κοροϊδευονται πολύ εύκολα από μεγάλα λόγια που ακούγονται σοσιαλιστικά (για μένα λαϊκίστικα τελείως) και ψάχνουν το μεγάλο σωτήρα! Έτσι όπως όταν νόμιζαν ότι τον βρήκαν οι προγονοί τους στο πρόσωπο του Στάλιν.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν που σαφώς τα είπατε πολύ σωστά.
Όμως ξεκαθαρίζω ότι πιάστηκα από συγκεκριμένη λέξη: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
αυτά που είπα ήταν ξεκάθαρα κ ξεκίνησα με το: συγνωμη μπορεί να μην κατάλαβα καλά...
Όταν εχω χρόνο θα διαβα΄σω κ τους άλλους "από κάτω" γιατί βλέπω ότι πολύ σημαντικά πραγμ. γραφονται εδω.

ell είπε...

Motorcycle boy ευχαριστώ για την πληροφ. για το βιβλίο!

ell είπε...

Betty, δεν παρεξήγησα αυτά που είπες.
Εμφανώς όμως εσείς παραξηγήσατε εμένα... που ρώτησα για ένα κομμάτι.
Συμφωνώ μαζί σου κ με τον motorcycle & Καλό Λύκο. Είναι πολύ μεγάλες συζητήσεις όλες αυτές κ δεν έχω χρόνο ούτε για πολιτικές αναλύσεις ούτε για ιστορικές κ φιλοσοφικά ζητήματα. Ούτος ή άλλος τα παιδιά τα είπαν πολύ καλά.
Τα παρακάτω που λες είναι αυτονόητα για το τι συμβαίνει εδώ κ που βρίσκεται η κατάσταση. Πρέπει να εθελοτυφλεί κανείς για να μη συμφωνει.
Παρόλο που ποτέ δεν ψήφιζα από πεποίθηση κ ας άκουγα κύρηγμα από φίλους κ μη οι απόψεις μου είναι αριστερές. Προτιμώ οποιαδήποτε άλλη δράση από το να σηκώνομαι από τον κάναπέ μου κάθε 4 χρόνια για να ρίξω ένα χαρτάκι στην κάλπη κ να θεωρώ ότι ως μικρός θεός τιμώρησα ή επαίνεσα κάποιους για το "έργο" τους.

Όλα όσα λέτε είναι σημαντικά κ γουστάρω να σας διαβάζω.

The Motorcycle boy είπε...

Αντί-λογε, προφανώς και κάθε απάντηση είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να μην είναι τζάμπα βρισίδι. Αλλά δεν σε έχω κόψει για τέτοιο άτομο -οπότε ... τα λέμε το απόγευμα.

Ell, μην αγχώνεσαι δεν σε παρεξήγησε κανείς. Απλά είπαμε τη γνώμη μας, δικευρινίζοντας τη θέση μας ο καθένας.
Προσωπικά, επειδή είμαι απλοϊκός άνθρωπος σκέφτομαι απλουστευτικά.
Για μένα δεν υπάρχει "ολίγη από" ελευθερία, όπως είναι το "σκέτο από γιουβέτσι" ας πούμε. Ή έχεις κοινωνική ελευθερία ή δεν έχεις. τόσο απλά. Στο πρώην Ανατολικό μπλοκ δεν είχαν στη Δύση ακόμα δεν έχουν, στις νυν χώρες του πώην δεν έχουν επίσης.
Δεν μετριέται η ελευθερία και δεν κόβεται με το μέτρο σαν την πίτσα. Γι΄αυτό δεν δέχομαι συγκρίσεις -ποιος την είχε μακρύτερη και ποιος μικρότερη. Αν τις κάναμε, θα βγάζαμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα αλλά άχρηστα.
Το γεγονός παραμένει οτι όπου και όποτε οι άνθρωποι ζήτησαν την κοινωνική ελευθερία που δικαιούνταν κατέληξαν άψυχα κουφάρια. Κι όταν σε στείλουν άκλαφτο,το λιγότερο που σε ενδιαφέρει είναι αν ο εντολέας της σφαγής λέγεται Στάλιν, Τίτο, Νίξον, ΝτεΓκολ, ή Μπους.

ell είπε...

Motorcycle boy τα βλέπω λίγα-λίγα κ μου γυρίζει το μάτι ανάποδα. Δεν έχω υπολογ. γι αυτό κ δεν απάντησα χθες. Κ μάλλον μπορεί να μην μπεις καν στον κόπο να διαβάσεις αυτά που έγραψα σήμερα.
Αλλά αυτό τι είναι;
"Διάβασέ το και αν δεν δεις κάποια πράγματα με εντελώς διαφορετικό μάτι (δεν εννοώ πως θα συμφωνήσεις με τις απόψεις μου, μιλάω για μια διαφορετική κοσμοθεώρηση), πες μου να σου δώσω τα λεφτά σου πίσω."

Έχεις προδικάσει κ σύ κ καποιοι άλλοι πώς βλέπω τα πραγματα; κ μου λες ότι θα τα δω με άλλο μάτι. Που ξέρεις με τι μάτι τα βλέπω; Από την ερώτηση που έκανα; αλλά από αυτό που γράφεις προφανώς έχεις καταλήξει για μένα πώς τα βλέπω. Γι αυτό κ τα κατεβατά πολιτικών αναλύσεων ε; Είμαι παρανοϊκη ή μήπως έχεις βγάλει συμπερασμα κ ξέρεις ήδη πώς τα βλέπω επειδή ρώτησα για το τι εννοείς περί ελευθερίας στο ανατολ. μπλοκ.
ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ: ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ!!!!
Λες να έμπαινα κ να σε διάβαζα τόσο πολύ κ σενα κ τους άλλους που γράφουν εδω αν ήταν τόσο διαφορετική η κοσμοθεωρία μου;
Νιώθω ότι έχεις βγάλει ήδη το συμπερασμά σου.
Δηλαδή πρέπει να κάθομαι με τις ώρες (που πολλές φορές δεν έχω) κ ν' αγοράσω υπολογιστή για να αναλύω πολιτικά ώστε να εξηγούμε κ να μπορώ να σας διαβάζω ή να γράφω σχόλια χωρίς να νιώθω την απογοήτευση που νιώθω τώρα...
Ή πρέπει να "υμνώ" το καθε τι που λέτε ακόμα κ αν δεν καταλαβαίνω κατί.
ΡΩΤΗΣΑ Κ ΖΗΤΗΣΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. και λυπάμαι πολύ αν έβγαλες τα συμπεράσματά σου για μένα όπως φαίνεται κ από το μικρό κομματάκι με το βιβλίο. Προφανώς κ κάνεις πλάκα για τα λεφτά, αλλά εμένα με ενόχλησαν αυτά που υποννοείς.
Δε θα τα ζητούσα τα λεφτά μου ακόμα κ αν ήταν μαλακία το βιβλίο κ ας ψάχνω βιβλία σε Δημοτ. βιβλιοθ. λόγω του εισοδήματο΄ς μου.
Αλλά αρκετα κάθησα κ δικαιολογήθηκα που ξέρω ότι δεν έχει σημασία
Συγνώμη για την ευθιξία μου αλλά δε γουστάρω όταν νιώθω ότι κάποιοι βγάζουν συμπεράσμ. χωρίς να με ξέρουν στο ελάχιστο.
Συγνώμη κ πάλι που ακούγομαι επιθετικά κ εγωϊστικά αλλά ήθελα να τα πω...

Ελπίζω να συνεχίσεις να γράφεις έτσι κ να μας χαρίζεις τις ιστορίες σου.

diml είπε...

η κουβεντα που εγινε πιο πανω ειναι αρκετα ενδιαφερουσα, ενημερωτικη και δινει τροφη για σκεψη. ας προσθεσω και εγω δυο σκεψεις και τελειωνοντας να το παω στο πιο πρακτικο το ζητημα.

το κυριο επιχειρημα του "απλου ανθρωπου" (ειτε αυτος λεγεται η θεια η το θειο της γειτονιας ειτε λεγεται φραπεδομαγκας ειτε λεγεται κυρτσος ειτε καψης κοκ) ειναι οτι εχουμε δημοκρατια και οχι χουντα. αρα το δικαιωμα στην διαμαρτυρια ειναι κατοχυρωμενο αρα γιατι να φοβασαι να σε καμερωσουν. το ολο επιχειρημα ειναι μια λογικη συνεπαγωγη η οποια ομως εχει σαθρες βασεις. και προφανως αναφερομαι στο εχουμε δημοκρατια.

ο "απλος ανθρωπος" ειναι οπως προειπα διαφορων ειδων.

το εχουμε δημοκρατια για τη θεια η το θειο μπορει να σημαινει πως εχει το δικαιωμα να βρισει τον πρωθυπουργο στο καφενειο η μπροστα απο την ηλεοραση και να μην του πουν τιποτα.

για τον φραπεδομαγκα μπορει να σημαινει πως θα κανει τη μοστρα του με "τ' αμαξι το φτιαγμενο" θα παει στη δουλιτσα του και θα παρει 3 και 60 θα βρει και ενα "γκομενακι" να του πλενει τα ρουχα που θα τα χρωσταει σε καμια τραπεζα, θα πεθανει εχοντας αφησει ενα τεραστιο χρεος στα παιδια του και κανενας μα κανενας δε θα τον εμποδισει(ισα ισα).

τελος για τους "πολλα ξεροντες και λιγα κατεχοντες" δημοσιογραφισκους - τρομοκρατες σημαινει πως ξερουν πως οτι και να κανουν ποτε δε θα κινδυνευσουν γιατι αυτοι που κρατουν και διανεμουν τη δημοκρατια ειναι φιλοι η συνεργατες τους. πως, οποτε, θα πουν η θα κανουν κατι που ενοχλει τους κρατουντες αφου ουσιαστικα ειναι ο ιδιος τους ο εαυτος?

η λυση απεναντι σε αυτες τις κατηγοριες "απλων ανθρωπων" μοιαζει να περιοριζεται στην κουβεντα μαζι τους (τουλαχιστον με τους δυο πρωτους τυπους) και στην συνειδητοποιηση τους μεσω αυτης. πραγμα που το θεωρω αν οχι ακατορθωτο επαρκως δυσκολο (παντως αξιζει να το δοκιμασουμε). γνωμη μου ειναι πως οταν καει ο κωλαρακος τους (φωτιες αυγουστου πχ) θα ξυπνησουν για λιγο και μετα πισω στο ληθαργο, επειτα οταν θα καιγεται καθημερινα ισως ξυπνησουν για τα καλα και δεσει το γλυκο.
για την τριτη κατηγορια μην περιμενουμε ποτε μα ποτε να τους βρουμε στην ιδια οχθη ηταν ειναι και θα ειναι απεναντι. και αν καποτε ερθουν στην ιδια οχθη θα ειναι γιατι τα καιροσκοπικα συμφεροντα τους θα βρισκονται εδω, αλλα θα ειναι πολυ πιο επικινδυνοι απο τωρα.

το ξερω πως ακουγομαι απαισιοδοξος. αν καποιος μπορει να δωσει λυση την ακουω. λυση πρακτικη ομως. καλες οι θεωριες αλλα λιγες στους καιρους μας.

υ.γ.1 οι κατηγοριες βγηκαν με σκεψεις λεπτων οποτε μπορει κ να μην ειναι ειτε σωστες ειτε πληρεις.

υ.γ.2 motoboy το απλοικο ειναι το δυσκολο... go on

The Motorcycle boy είπε...

Ell, για όνομα!

Το συγκεκριμένο βιβλίο αναπτύσσει μια εντελώς διαφορετική θεωρία αντιμετώπισης, σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο, των θεμάτων σχετικά με ζητήματα επανάστασης, αλλαγής δομών, ανατροπής του συστήματος, θεώρησης των υπαρχουσών κοινωνικών δομών. Και πρόκειται για ΤΡΟΜΕΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΑΠΟΨΗ.

Άρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει την (ΟΠΟΙΑ) κοσμοθεώρησή σου ΟΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ!!

Αυτό εννοούσα -τόσο απλά.

Δεν σε ξέρω, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν έχεις τη συγκεκριμένη κοσμοθεώρηση στην οποία αναφέρομαι και παρουσιάζεται από το βιβλίο. ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΙΧΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥ.

Δεν υπάρχει λόγος να αρπάζεσαι λοιπόν -δεν σε κρίνω, ούτε σε κατακρίνω και φυσικά δεν σε κατηγοριοποιώ.

Εντάξει;

The Motorcycle boy είπε...

diml, κατανοώ την οπτική σου και, εν μέρει, είναι σωστή. Το θέμα είναι πως πάμε να ξεκινήσουμε μια κουβέντα "λύσεων, προτάσεων" οι οποίες θα εξαχθούν από εμάς (τους οξυδερκείς και εκλεκτούς) και μετά θα πρέπει να τις περάσουμε "στην πλέμπα".

Δεν είμαι, γι΄αυτό και δεν μπορώ να το κάνω. Οι λύσεις για μένα είναι απλές και ατομικές.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση -το είπα και παραπάνω -ας καταργήσουμε από μόνοι μας τις κάμερες. Δεν ξέρω αν κάποιος θέλει να τις σπάσει, κάποιος άλλος γουστάρει να κάνει μηνύσεις, ή κάποιος τρίτος αρέσκεται στο να πηγαίνει από κάτω και να παίζει κουκλοθέατρο. Αλλά ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙ. Είναι συνταγματικό δικαίωμα -εκτός των άλλων.

Και η λύση έχει να κάνει με κάτι ακόμα, για μένα. Στο να μην ξεχνάμε. ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΜΟΥ.

diml είπε...

γμτ και φοβομουν οτι θα παρεξηγηθει αυτο...

σε καμια περιπτωση δε θελω να κανω αυτους τους διαχωρισμους υπονοώντας οτι εμεις οι σοφοι θα δωσουμε τα φωτα στην πλεμπα.

αυτο που βλεπω ομως mb ειναι οτι ο κοσμος δεν ενδιαφερεται, δεν τον νοιαζει ρε παιδι μου. αλλαξε αν θες την ερωτηση στο πως να του δωσεις ερεθισματα να ασχολειται..

η ατομικη λυση που προτεινεις σωστη αλλα εχει αποδειχθει λιγη.. η τουλαχιστον οχι τοσο αποτελεσματικη..

The Motorcycle boy είπε...

Κατάλαβα οτι δεν το εννοούσες έτσι όπως το έγραψα. Απλά σου επεσήμανα τον κίνδυνο που υπάρχει σε αυτές τις πρακτικές. Ας πούμε, κι αυτό που λες -το να δώσουμε ερεθίσματα -στο ίδιο μπορεί να καταλήξει. Γιατί ΕΜΕΙΣ σε ΑΥΤΟΥΣ; Τα ερεθίσματα να τα βρουν μόνοι τους ή να πάνε να γαμηθούν. Η σωτηρία του κόσμου πωλείται σε εξειδικευμένα πολυκαταστήματα κι εμείς είμαστε μονίμως με τρύπιες τσέπες.

Δεν με καίει η αποτελεσματικότητα. Ούτε η επάρκεια. Ας κάνω εγώ τα λίγα μου, κι εσύ τα δικά σου λίγα και που ξέρεις; Μπορεί να μας δει κανένας και να σκεφτεί να κάνει άλλα λίγα. Λίγο το ΄χεις;

αντι-λογος είπε...

Φίλε mcboy

Κατ’ αρχήν σωστά μ’ έκοψες.
Δεύτερον, πέτυχα 2 από τους 5 που σε έχουν σημαδέψει, να τολμήσω να προσπαθήσω για τρίτο;
Ζαν Πωλ Σαρτρ; L'Être et le Néant?
Τρίτον, παναθεμα με, πώς σου μιλάω για ελευθερία, όταν υπόσχομαι να απαντησω το απόγευμα και γυρίζω σπίτι στις 9 το βράδυ από σκληρή δουλειά! Αρα θέλω, αλλά δεν έχω ελευθερία.

Τώρα στο ψητό

Επί της αρχής, συμφωνούμε για τον περιορισμένο ρόλο της Αρχής.

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο ίδιος, δηλαδή καθοδηγούμενος. Παρ’ όλα αυτά, και σ’ αυτό επιμένω,μπορούμε κάποιες φορές να περάσουμε μηνύματα, άμεσα ή έμμεσα, και ν’ ακουσθούμε. Κάτι θα μείνει.

«Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» του Καστοριάδη ε;
Ναι, αλλά γραμμή της ομάδας αυτης ήταν «Σοβ Ενωση καθεστώς γραφειοκρατικού καπιταλισμού με μεγάλη άσκηση πίεσης και όσο για τη Δύση; η ταξική διαφοροποίηση προέρχεται πια από την κατοχή και ικανότητα ασκησης εξουσίας κι όχι από την κατοχή μεσων παραγωγής. Αρα; Ποιοι είναι τελικά οι σοσιαλιστές και ποιοι οι βάρβαροι δεν θα μάθω ποτέ.

Ζωνιανά, είμαι ΟΚ, αφού παραδέχεσαι το τεράστιο πρόβλημα. Το πώς προβλήθηκε στον τύπο είναι που σε ενοχλεί. Εγινες κατανοητός πληρως.

ΥΓ Μην σιχαίνεσαι το συγχρονο Ελληνα. Μην μας υποτιμάς.

Αλλωστε ο Καζαντζάκης είχε μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο που χαίρεται και λυπάται, αμφιβάλλει και είναι σίγουρος, κάνει λάθη και τα επανορθώνει.
Κι ο Ελληνας είναι τετοιος.

Ελευθερία στη Δυση
Και γιατι δεν λες!

1960ς Πολιτιστική και κοινωνική επανάσταση στην Ευρώπη, γεννιούνται τα παιδια των λουλουδιών, ο άνθρωπος πάτησε το φεγγάρι, η έννοια της ελευθερίας μεσουρανούσε ( εστω και σαν ιδεα)

1970 Περιβαλλοντική έξαρση με πρώτα κινήματα, φεμινιστικά κινήματα, μεγάλες μουσικές συναυλιες με πολιτικό χρώμα

1980ς Επεσε το τειχος, λαικες εξεγερσεις σε Κινα Τσεχοσλοβακία, Ρουμανια κλπ, τελος ψυχρού πολεμου
κλπ κλπ

Το συμπέρασμα;
Πάντα πράττουμε όπως θεωρούμε σωστότερα.
Συνήθως η δική μου μάχη για την ελευθερία συμπίπτει με τη δική σου,
tης Βetty, του καλού λύκου, της ell…

Όπως όμως και να έχει το πράγμα
Εμείς παλεύουμε και
Ad tuu, Domine tribunal appello

Καληνύχτα

ΥΓ2 οξυδερκείς, εκλεκτοί, πλέμπα!
πωπω ταπεινότης :)

The Motorcycle boy είπε...

Αντί-λογε (μου αρέσει πολύ που χρησιμοποιείς τον χαρακτηρισμό "φίλε" και προφανώς ανταποδίδω):

Έπεσες έξω, σιχαίνομαι τον Ζαν Πολ. Φιλοσοφικά αισχρός, κατά την ταπεινή μου γνώμη και κοινωνικά καιροσκόπος κατά την ταπεινή μου άποψη. Όπως έγραφε ο Καστοριάδης "η άποψη πως 'οι άλλοι είναι η κόλασή μου' δεν είναι μόνο αντιδραστικά ελιτίστικη, είναι και ανόητη. Ο συγκεκριμένος κύριος ας αναλογιστεί πως ο ίδιος έγινε η κόλαση πολλών άλλων". Κάπως έτσι.

Παντελής έλλειψη της δυνατότητας αυτοδιάθεσης του εαυτού μας. Ήθελες να απαντήσεις απόγευμα και λόγω δουλειάς σε πήρε βράδυ. Θυμίσου όλες εκείνες τις φορές που θέλεις να πας για κατούρημα ή να πιείς ένα ποτήρι νερό και δεν προλαβαίνεις, λόγω δουλειάς. Σύγκρινε και με τις συνθήκες της βιομηχανικής επανάστασης του 18ου αιώνα -μάλλον χειρότερα είμαστε.

Για τα ΜΜΕ κι εγώ επιμένω. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κανείς οτιδήποτε. Είναι τέτοιοι οι μηχανισμοί ελέγχου που, ακόμα και κατά λάθος να ξεφύγει κάτι, θα το απαξιώσουν την επόμενη στιγμή. Απλά πράγματα -πες μου μια σοβαρή τοποθέτηση που άκουσες, σε οποιαδήποτε θέμα, στα δελτία ειδήσεων. Π.χ. ποια ήταν η θέση της συντακτικής ομάδας του βιβλίου Ιστορίας; Δεν λέω αν είχαν δίκιο ή άδικο, λέω πως δεν ακούστηκε η θέση τους. Ποιες είναι οι θέσεις των παιδιών που καταλαμβάνουν σχολεία;
Από την άλλη -ξέρουμε απέξω τις θέσεις του ΛΑΟΣ, για παράδειγμα.

"Γραφειοκρατική ολιγαρχία" χαρακτήριζαν την Σοβιετική Ένωση τα μέλη της ομάδας. Και η άσκηση ωμής βίας που θα οδηγούσε στην πλήρη αλλοτρίωση των συνειδήσεων ήταν φαινόμενο που θα έτρεφε την επικράτηση της κοινωνικής βαρβαρότητας. Βάρβαροι λοιπόν ήταν όλοι αυτοί ("ίδια είναι τα αφεντικά -δεξιά κι αριστερά", που λέγανε οι αναρχικοί)και σοσιαλιστές ήταν οι αντιδρώντες στην αποκτήνωση άνθρωποι.

Υ.Γ.: Θα πρέπει να σου εξηγήσω κάτι. Ο "σύγχρονος Έλληνας", ο "σύγχρονος Ευρωπαίος" ή ο "σύγχρονος Αμερικάνος" είναι απλουστευτικές κατασκευές που χρησιμοποιούνται σαν παραδείγματα εργασίας για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα χαρακτηριστικά του "σύγχρονου Έλληνα" είναι κάπως έτσι -όπως τα είπα. Άσχετα αν δεν πρόκειται να βρεις αυτόν τον τύπο, καθαρό, έξω στο δρόμο. Θα τον βρεις χειρότερο ή καλύτερο -αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά τον τύπου παραμένουν.

Χμ, ο Καζαντζάκης είχε μεγάλη αγάπη για τον "αναγεννημένο άνθρωπο", τον "νέο άνθρωπο" κι αυτό τον κατατάσσει στις επαναστατικές προσωπικότητες. Για τον κυκλοφορούντα τύπο ανθρώπου είχε μόνο συμπόνοια.

Αυτά που λες είπα για την Δυτική ελευθερία:

Σου είπα τι έπαθαν τα παιδιά των λουλουδιών και οι υπόλοιποι επαναστατημένοι τύποι το ΄60. Το φεγγάρι άστο -μια ακόμα υπερπαραγωγή τύπου Ζωνιανών ήταν, δεν άγγιξε κανένα πρόβλημα και δεν καλυτέρευσε τη ζωή μας.

Το οικολογικό και το φεμινιστικό κίνημα στη δεκαετία του '70 ξεκίνησαν να αποκολλούνται από τη γενικότερη επαναστατική πρακτική (γιατί οι αντικρατιστές σάπιζαν σε φυλακές) και έτσι ξεδοντιάστηκαν πλήρως. Ωραίο κόλπο μα την αλήθεια! Κάποιες πάλευαν για τα δικαιώματα των γυναικών και κάποιοι αγωνίζονταν για το περιβάλλον! Μα αυτά είναι κομμάτια του αριστερού κινήματος! Ο αριστερός αγωνίζεται για όλα αυτά, γιατί αγωνίζεται για έναν κόσμο ισότητας και για μια πραγματικά ανθρώπινη ζωή! Τα ξεκολλήσαμε από το γενικότερο κίνημα κι έτσι, οι επαναστατικές πρακτικές έγιναν διεκδικήσεις συνδικαλιστικού τύπου.
Πάρε μειωμένο ωράριο γυναίκα και να είσαι ευχαριστημένη! Βάλε ένα φουγάρο βιομήχανε κι όλα καλά! Σκατά! Το θέμα ήταν πως αυτή η κοινωνία καταπιέζει τις γυναίκες (όπως και τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους κ.λ.π.) και πρέπει να αλλάξουν οι δομές! Το θέμα ήταν πως ο βιομήχανος σκοπεύει στη μεγιστοποίηση του κέρδους -άρα θα γαμάει πάντα τον πλανήτη και θα γαμάει τους εργαζόμενους!

Αυτά που λες για το '80 μόνο θλίψη μου προκαλούν. Θα δανειστώ μια φράση του γερο Καραμανλή για να σου το εξηγήσω: "κανένας σώφρονας άνθρωπος δεν πρέπει να χαίρεται με κατάρρευση του ενός από τους δυο πόλους κυριαρχίας και ιδιαίτερα θα πρέπει να ανησυχούμε εμείς που η ασφάλειά μας εξασφαλιζόταν από αυτό το δίπολο". Αφού το κατάλαβε μέχρι και αυτός ο γερο καιροσκόπος -είναι νομίζω προφανές.

Με το συμπέρασμά σου συμφωνώ. Και προσθέτω:
-ας πράττουμε πρώτα κι ας εξετάζουμε την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα μετά.
-κι αν η δική σου μάχη για ελευθερία δεν συμπίπτει με του Λύκου, ή της Μπέτυ, ή της ell -αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω για να συνεχίσεις να μάχεσαι.

Υ.Γ.2: Ναι, επειδή δεν χαρακτηρίζομαι από την οξυδέρκειά μου και δεν νιώθω κανένα φωτοστέφανο πάνω από το κεφάλι μου (αν είχα θα το ένιωθα -έτσι δεν είναι;) μάλλον στην πλέμπα ανήκω. Γι΄αυτό δεν μπορώ να "ανέβω κατηγορία" και να προτείνω, να αποφανθώ, να οδηγήσω.

ell είπε...

Αρπάχτηκα γιατί είπα κάτι πολύ συγκεκριμένο κ σεις αρχίσατε το κύρηγμα περί κομμουνισμού. Ειλικρινά δεν το περίμενα.
1 από τα πολλά έξυπνα:
"ell, ποιός και που είπε πως στην ανατολή ήταν καλύτερα από τη δύση; φασισμός και εκεί και εδώ... το γεγονός πως ο κόσμος είχε σπίτι, παιδεία, φαγητό, υγεία, δεν μειώνει το γεγονός πως δεν είχε ελευθερία..."
Ενα παρόμοιο κατεβατό για τα "καλά" στο Ανατολ. έγραψε κ η Betty.

Ειλικρίνα ξανασκεφτείτε τα αυτά!!!
Γιατί πάει πολύ μακρυά η βαλίτσα... πάει στο Χίτλερ, που μου τον αναφέρατε λες κ είμαστε παιδάκια, επειδή ανέφερα τον Στάλιν...
Παιδακι 1: Άντε ρε, κι ο Χίτλερ έκανε τα ίδια
Παιδάκι 2: Γιατί ρε ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν καλύτερος;
Και άλλα τέτοια.
Ειλικρίνα απογοητεύτηκα!
Κύρηγμα και πατρονάρισμα κ φυσικά συγκατάβαση από τους αξυδερκείς, πεφωτισμένους προς την πλέμπα.

Και επί Χίτλερ είχε ανέβει η οικονομ. της χώρας, είχαν σπίτι, παιδεία, φαγητό, υγεία... κ υποτίθεται είχαν διεξαχθεί εκλογές.
ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΥΤΟ;;;
Είναι σα να λέτε (σχεδόν το λέτε) ότι καλύτερα εκεί κι ας ήταν δικτατορία.

Επρεπε να ζούσες εκεί (σε ανατολ. μπλοκ) ρε Betty γιατί τα παιδιά σου θα είχαν σιγουριά κ ασφάλεια κ δε θα τρώγανε σκατά!

Τα ίδια λένε κ κάποιοι για τις κάμερες κ τους μπάτσους...

Ναι! Ναι! Ζήτω η ασφάλεια κ η σιγουριά! Αυτά που δεν υπολογισε ο παππούς μου κ τόσοι άλλοι κ είχε καταλήξει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία και μετά για να του ξεπληρώσουν την αντιστασιακή του δράση (όχι ότι τον ένοιαξε ποτέ να του την ξεπληρώσουν)τον στείλανε διακοπές στη μεγαλόνησο.
Την ασφάλεια που δεν υπολογίσανε η κ οι αδερφές της γιαγιάς μου που δεν ήταν ούτε εννια χρονών κ μεταφέρανε μηνύματα στους αντάρτες
Τι να πω αν το είχα καταλάβει κατά που αρμενίζετε δεν θα είχα ανόιξει το στοματάκι μου να σας θίξω κάποιες αριστερoφασιστικές σας απόψεις. Γιατί ειλικρινά μου άρεσε όπως γράφατε κατά καιρούς. Κ το κομμα του Χίτλερ Σοσιαλιστικό αυτοβαφτίστικε. Μαλακίες κ δε βγαίνει άκρη...
Ας κοιτάξουμε να κάνουμε κάτι γιατί όσο αριστερές κι αν είναι οι απόψεις κάποιου ή όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι, όταν διαβάζει αυτά οπώς εγώ, κοματόσκυλα και άλλα του 'ρχονται στο μυαλό...
Και ελπίζω να πέφτω τελείως έξω γιατί ειδικά τον motorcycle boy τον γούσταρα πολύ.
Αλλά τελικά ποτε δεν ξέρεις τι κουβαλάει το κεφάλι του καθενός.

Απλά με χάλασε το πατροναρίστικο κύρηγμα κ άλλα. Αυτά καλύτερα σε παιδάκια (που ανήκουνε για σας στην τάξη που ονομάζετε μπλέμπα... Αρε διανοούμενοι!!!) κ νομίζετε (κ ίσως να 'χετε δίκιο)ότι ψάχνουν κάποιον ηγέτη ή εθνοπατέρα. Η΄ σε τιποτα καημένους που ψάχνουν για σωτήρες.
Όλα τα υπόλοιπα πέρα από το κύρηγμα του στιλ πόσο καλύτερα ήταν στο ανατολ. μπλοκ, είναι απίστευτα σημαντικά.

Τώρα που το ξαναδιάβασα, το σκέφτομαι να το στείλω γιατί τελικά στα πιο πολλά μπλογκ που μπαίνω ο ένας ευλογάει τα γένια του άλλου κ πετάνε κ τίποτα διαφωνιούλες έτσι για το ξεκάρφωμα. Και εγώ ακόμα κι αν είμαι αρνητική (για 'σας) ή πήρα λάθος αυτά που είπατε (μετά τη "Στάλιν" αναφορά μου), θα ήθελα να σας ξαναδιαβάσω.

The Motorcycle boy είπε...

Ell, σε ευχαριστώ που θεωρείς τα κείμενά μου ενδιαφέροντα, αλλά θα σε παρακαλούσα να μη με ξαναδιαβάσεις.
Να γλιτώσεις και το πατρονάρισμά μου ρε συ -γιατί, είπαμε, εγώ είμαι κομματικός ισντρούχτορας και σε βλέπω σαν πλέμπα.

Τι να πω; Είναι θλιβερό να μην ξέρεις να διαβάσεις.

Άντε στο καλό.

ell είπε...

Συγνώμη.
Όλα μου φταίνε αυτό τον καιρό. Ψάχνομαι να μαλώσω κ να τσαμπουκαλευτώ.
Δε θα ξαναγράψω.

Να 'σαι πάντα καλά.

The Motorcycle boy είπε...

Εντάξει -θεωρώ πως το όλο θέμα έχει λήξει.

αντι-λογος είπε...

mcboy

(έβγαλα το «φίλε», πλέον εννοείται)
Τελευταίο κειμενο που γραφω σε αυτό το post σου για να μην κουράζω

Για τον Ζαν Πωλ έχεις την άποψη σου και είναι σεβαστή

Για ποια αυτοδιάθεση μιλάμε; παραμυθιάζομαι ότι ζω ελευθερα και χωρίς συμβιβασμούς, όμως σίγουρα μάχομαι. Αυτό δεν δέχομαι να μου το αμφισβητήσει κανείς

Για τα ΜΜΕ κι εγώ επιμένω. Δεν πρέπει να αφήνουμε το παιχνίδι στα χέρια λίγων. Επιθετική πολιτική όπου μπορούμε, ναι, και δια λόγου. Αλλιώς δεν έχουμε νόημα ύπαρξης.

Βάρβαροι και σοσιαλιστές. Εν μέρει συμφωνώ μαζί σου.
Δεν είναι όμως βάρβαροι όλα τα αφεντικά. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Ίσως κάποτε…

ΥΓ Η έννοια και ο ορισμός του ανθρώπου είναι διαχρονικοί. Δεν υπάρχει σύγχρονος άνθρωπος ή αναγεννημένος άνθρωπος.
Αυτοί είναι καποιοι τυποι που διαμορφώνονται, κλεβοντας χαρακτηριστικά από δω κι από κει, προκειμενου να επιβιώσουν; καταξιωθούν; εξαπατήσουν;
Εγώ σου μιλαω για τον άνθρωπο και ξερω ότι παλι θα μου πεις «θεωρητικές αυταπάτες».

Για τη δυτική ελευθερία

Εσυ λες πως αυτά που ανεφερα εγω έγιναν γιατι προυπηρξαν αυτά που εγραψες εσύ, κι εγω το αντιθετο. Πιστευω ότι καταλαβαινεις τι εννοώ.

¨Η έννοια της αειφορίας βρήκε στη δυτικη Ευρώπη το πιο πρόσφορο εδαφος της και σ’ αυτό δεν δεχομαι αντιρρηση.
Το ότι η αναπτυξη δεν μετριέται με τον αριθμό των καμινάδων, εχει γίνει αποδεκτό εδώ και πολλα χρόνια στην Ευρώπη.

Δεν χρειαζεται να εισαι οπωσδήποτε αριστερός για να εισαι συνειδητοποιημένος.
Τελικά είμαστε ελεύθεροι ή όχι;
Το σίγουρο είναι ότι για μια ακόμα φορά είμαστε «ελεύθεροι πολιορκημένοι»

ΥΓ 2 Φαινεται να είσαι υψηλης νοημοσύνης άνθρωπος και δεν χρειάζεται να ανέβεις καμια κατηγορια για να πεισεις.
Από τις πιο ευχαριστες κουβεντες μου. Θα συναντηθούμε στο επομενο σου post. Ϊσως φτιάξω κι εγώ ένα blog καποια στιγμή. Αν μου δωσει το συστημα λίγη ελευθερία :)

fak-uoi είπε...

ειπαμε μιας κ βρηκατε ενδιαφερον το προηγουμενο αφιερωμα να ποσταρουμε και το 2ο μας.
δεν ξεραμε που να το αφησουμε κ ειπαμε εδω. αν θελεις μετακινησε το.

Αφιέρωμα στο Mexico - Chiapas, Oaxaca

The Motorcycle boy είπε...

Αντί -λογε, ναι, νομίζω πως γίναμε αρκετά κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Εντάξει, κάνεις κάποιο λάθος υπερτιμώντας τη νοημοσύνη μου, αλλά τι να γίνει; "Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε, κανείς δεν είναι άσφαλτος!"

Η συνέχεια της κουβέντας χρειάζεται "συνεδριακές προϋποθέσεις", προκειμένου να διεξαχθεί απρόσκοπτα. Ξέρεις τώρα, καμιά μπύρα, τίποτα μπινελίκια (καλύτερα να τα τρως παρά να τα μελετάς) -τέτοια πράγματα. Πολιτισμένα.
Ελπίζω κάποτε να την κάνουμε και ελπίζω να ανοίξεις μπλογκ γιατί έχεις πολλά να πεις.

Αλλά φοβάμαι πως θα σε απογοητεύσω στο επόμενο ποστ μου. Βλέπεις, λόγω τεμπελιάς, αποφεύγω τα "κοινωνικά θέματα" και ασχολούμαι με ψευτοκαλλιτεχνίζουσες ιστοριούλες. Τις οποίες, αν κρίνω από τον εργασιακό σου φόρτο -καλά θα έκανες να μην διαβάσεις χεχε.

fak uoi, για ακούστε κάτι ρε παιδιά. Βλέπετε ένα μπανεράκι στο πλάι με κάτι Καλαμπόκια; Βλέπετε μια ετικέτα στην αρχή που γράφει "Άνθρωποι από Καλαμπόκι"; Κάντε ένα κόπο και πατήστε κάποιο από τα δύο (στο ίδιο μέρος πάνε). Στείλτε μας ένα μέιλ από εκεί για να σας στείλουμε μια πρόσκληση να συμμετάσχετε στους Ανθρώπους από Καλαμπόκι και να σηκώνετε από μόνοι σας όλα αυτά τα ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, που λινκάρετε συνήθως εδώ. Άντε γρήγορα!

αντι-λογος είπε...

Καλημέρα

Για τις "πολιτιστικές εκδηλώσεις" με μπύρα και μπινελίκια, μέσα είμαι, γιατί εγώ "είδη υγιεινής δεν τρώω".

Την επόμενη ιστοριούλα σου οπως λες θα τη δω και θα σου πω. Αν και από ό,τι ψιλοείδα, η πένα είναι σταθερή στο χέρι, δεν τρέμει.

Όταν ανοίξω το blog, θα σε καλέσω στα εγκαίνεια!

The Motorcycle boy είπε...

Καλημέρα κι από εδώ.
Εντάξει, μέσα είσαι στην υγιεινή διαστροφή -στείλε κι ένα μέιλ για να μπορώ να σε βρω όταν κανονίσουμε τίποτα. Ε;

Ναι, αυτό λέω -η επόμενη ιστοριούλα θα συνδέεται με την προηγούμενη, που συνδεόταν με την προ-προηγούμενη. Δεν σου το συνιστώ.

Θα έρθω στα εγκαίνεια αν βάλεις καναπέδες και καναπεδάκια. Γιατί μου αρέσει να τρώω καθιστός.

vangelakas είπε...

Γειά σας, πώς είστε; Ενδιαφέρον τό ποστάκι σας, συμφωνώ μέ κάποια, συμφωνώ επίσης καί μέ αυτούς πού τίς θέλουν, είμαι κάπου στήν μέση...

Άσχετο: Δέν μέ λές ρέ μάστορα... Γιατί σκάγαν βεγγάλικος τό βράδυ τού Σαββάτου στήν ορεινή Τερψιθέα; Ξές τίποτις;

The Motorcycle boy είπε...

Καλά είμαστε ρε αδερφέ. Εσείς εντάξει και οι δύο;

Καλό πράγμα οι Αρχές προστασίας -μπορεί και να σε προστεύσουν καμιά φορά. Από την άλλη, το Ραδιοτηλεοπτικό αφήνει αέρα την Τατιάνα και κόβει τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη. Είπαμε -έτσι; Καμιά φορά!

Για τα βεγγαλικά -υπάρχει δράκα γαύρων στα ορεινά. Ε, το γλεντήσαμε επειδή πήραμε το ντέρμπι με τη Βέροια. (Μεταξύ μας τώρα, κάθε ΠΣΚ σκάνε βεγγαλικά στην πλατεία -είμαστε γκράντε οι βουνίσιοι).

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι