Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2008

Κάποια περίεργα μικροπράγματα

Είναι κάτι μικροπράγματα, κάποια γεγονότα που δεν προσέχεις, δεν σε ενδιαφέρουν και πολύ -είναι κάτι βαρετά μικροπράγματα. Δεν έχεις άδικο –κι εγώ το ίδιο κάνω. Τι με νοιάζουν όσα δεν με αφορούν; Τι με κόφτουν όσα δεν είναι τόσο τρανταχτά, ώστε να παιχτούν εικοσάλεπτο από τα δελτία ειδήσεων; Θα σου δώσω ένα παράδειγμα γιατί μου αρέσει να το παίζω παραβολικός τύπος.

Αυτές τις μέρες ψηφίζεται το νομοσχέδιο που προβλέπει την πλήρη αποδυνάμωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Μέσω της μεταβίβασης όλων των αποφασιστικών και χρηματοδοτικών αρμοδιοτήτων της σε μια Ανεξάρτητη Επιτροπή. Χρόνια το πάλευαν, διάφορες κυβερνήσεις –αυτοί όμως μοιάζει να τα καταφέρνουν. Θα φτιάξουν, λένε, μια Ανεξάρτητη Επιτροπή η οποία θα χειρίζεται και θα γνωμοδοτεί σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Θα ανοίξουν τις χρηματοδοτήσεις γιατί, μέχρι τώρα, δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στις επιχορηγήσεις για Έρευνα και Τεχνολογία. Και η Γραμματεία; Εντάξει –εκεί θα μείνει, για να συντηρούν τα κατεψυγμένα λαχανικά.

Και τι με νοιάζει; θα απορήσεις. Βουνό το δίκιο σου –αφού να φανταστείς, τις προάλλες είχα διαβάσει κάποιον παντογνώστη μπλόγκερ ο οποίος αναρωτιόταν τι στο διάολο μας χρειάζεται Υπηρεσία σχετικά με την Έρευνα και την Τεχνολογία. «Λες και έχουμε καμιά τεχνολογία δηλαδή!», εξοργιζόταν ο αποκαλυπτικός τυπάκος –λίγο ακόμα και θα το έριχνε στις καταγγελίες –«όργιο κατασπατάλησης πόρων αποτελεί η ύπαρξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας!» Μάλιστα.

Να ρωτήσω κάτι -ίντερνετ έχεις; Σίγουρα –αφού διαβάζεις αυτό το κείμενο … Ξέρεις σε ποιον χρωστάς την πλοήγησή σου στο δίκτυο; Στον ΟΤΕ; Σαφώς –έβαλε τις γραμμές. Στον πάροχό σου; Χμμ, ας πούμε. Όταν, λοιπόν, άρχισαν να δραστηριοποιούνται οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ίντερνετ, υπήρξε ένα προβληματάκι. Σου έφερναν το καλώδιο στο σπίτι και σε έπαιρναν από το χεράκι για το ταξίδι στον παγκόσμιο ιστό, αλλά, αν ήθελες να επικοινωνήσεις με τη διπλανή, ελληνική, εταιρεία παροχής υπηρεσιών –έπρεπε να πας μέσω Καλιφόρνιας, Ταϊλάνδης, με ενδιάμεση στάση στο Λονδίνο και τρέχα γύρευε. Βλέπεις, οι ελληνικές εταιρείες δεν είχαν καμιά διάθεση να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να εξασφαλίσουν απευθείας επικοινωνία! Ευτυχώς που, χρόνια πριν, είχε στηθεί το δίκτυο ΑΡΙΑΔΝΗ και δούλευε μια χαρά, προκειμένου οι ερευνητές να έχουν δικτυακή πρόσβαση. Πάτησαν, που λες, οι ελληνικές εταιρείες σε μια «πόρτα» που τους παραχώρησε το συγκεκριμένο δίκτυο (είχε ήδη μετονομαστεί σε gr-net) και μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους –απευθείας. Σπουδαία τα λάχανα; Μπορεί –δεν ξέρω, εσύ να μου πεις. Αυτό που ξέρω είναι πως τα συγκεκριμένα «λάχανα» τα έφτιαξε ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και το ΙΤΕ. Ερευνητικοί φορείς είναι αυτοί –αν θυμάμαι καλά.

Αλλά, οπωσδήποτε, την Forthnet την ξέρεις –σωστά; Η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου πειράματος στον τομέα των «spin off». Είσαι ερευνητικό ίδρυμα (ας πούμε το ΙΤΕ), έχεις τεχνογνωσία, αλλά δεν μπορείς να βγεις στην παραγωγή –δεν είναι αυτή η δουλειά σου. Στήνεις μια εταιρεία, την βοηθάς στα πρώτα της βήματα και αυτή αναλαμβάνει να αγοράζει μόνο από σένα για συγκεκριμένο διάστημα. Βγάζεις λοιπόν τα χρήματα που έδωσες για να στηθεί η εταιρεία και μετά την πουλάς –για να χρηματοδοτήσεις την επιβίωση του Ιδρύματός σου. Αυτό, με απλά λόγια, έγινε με τη Forthnet. Υπάρχει τεχνολογία στην Ελλάδα; Όχι βέβαια! Ούτε για δείγμα!

Τσιπούρες τρως; Ανοιχτής θάλασσας ή ιχθυοτροφείου; Τέλος πάντων –άκου μια ιστορία με ψαρικά. Πριν κάμποσα χρόνια ένας Γάλλος τρελός επιστήμονας έφτασε στην Ελλάδα. Ιχθυολόγος ή κάτι τέτοιο. Έψαχνε ένα μέρος με ιδανικές συνθήκες για τα πειράματά του –είχε γυρίσει ήδη τη μισή Ευρώπη. Βρήκε το μέρος στη θάλασσα έξω από το Ηράκλειο. Μετά, έψαξε στην πόλη για να βρει αν υπήρχε ίδρυμα θαλάσσιων ερευνών. Υπήρχε. Παρακάλεσε –«πάρτε με για επιστημονικό προσωπικό, θα σας φτιάχνω και ψαρόσουπες μούρλια». Οι Κρητικοί κουφάθηκαν –ο Γάλλος είχε δέκα μπαούλα διπλώματα –τι σκατά γύρευε στην περιοχή τους; Τον προσέλαβαν. Ο Γάλλος δούλευε σαν παλαβός και στα ρεπό του έπαιρνε μια βάρκα για να βγει στη γύρα. Επέστρεψε με δείγματα, γόνους … σιχαμερά πράγματα. Πέτυχε τεχνητή γονιμοποίηση της τσιπούρας. Έφτιαξε μια αυτόματη ταΐστρα στον ελεύθερο χρόνο του –διεθνής πατέντα. Τώρα τα ιχθυοτροφεία αγόραζαν φτηνά τους γόνους και έπεσε το κόστος της εκτροφής τους. Η αγορά τούμπαρε. Σταμάτησαν οι εισαγωγές, έπεσε η τιμή της τσιπούρας (πλέον μπορούσε να την αγοράσει περισσότερος κόσμος), το ερευνητικό ίδρυμα άρχισε να αυτοχρηματοδοτείται –και συνέχισε τα πειράματά του. Τότε λεγόταν ΙΘΑΒΙΚ, δεν ξέρω πως λέγεται τώρα. Δεν ξέρω ούτε καν αν ζει ακόμα ο Γάλλος.

Α ναι, μην ξεχάσω τους σεισμούς! Πρόβλεψη, εκτίμηση, καταγραφή –Εθνικό Αστεροσκοπείο, ερευνητικό ίδρυμα. Και τα εμβόλια –για τα παιδιά, τους γέρους … Παρασκευή, διάθεση –ΠΑΣΤΕΡ, ερευνητικό ινστιτούτο. Αποκωδικοποίηση τμήματος της αλυσίδας του DNA -ΙΤΕ, ερευνητικό ίδρυμα.

Να σου θυμίσω επίσης την πρόγνωση του καιρού. Σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ –το μόνο έγκυρο στη χώρα, μέχρι να του γαμήσουν τη μάνα. Να σου θυμίσω τα ναυάγια και τις έρευνες στο βυθό –βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ, θα το έχεις δει στην τηλεόραση. ΕΚΘΕ λεγόταν το ερευνητικό ίδρυμα που ασχολούνταν με όλα αυτά –δεν ξέρω τώρα πως το λένε.

Σου φτάνουν τα παραδείγματα ή να προχωρήσω; Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη στη διάθεση κονδυλίων για την Έρευνα. Με αποτέλεσμα όλα τα ερευνητικά ιδρύματα να δουλεύουν με «ιδιωτικά κριτήρια» -πάει να πει ότι τρέχουν τριγύρω και πουλάνε τεχνογνωσία, συμμετέχουν σε προγράμματα … Δηλαδή η Έρευνα στοχεύει όλο και περισσότερο στην ιδιωτική χρηματοδότηση. Αυτό σου ακούγεται καλό;

Από την άλλη πλευρά, η Γραμματεία δουλεύει για τα Ερευνητικά Ιδρύματα. Διαπραγματεύεται τις πενιχρές κρατικές επιδοτήσεις, εξασφαλίζει ερευνητικά προγράμματα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Αυτή ήταν η δουλειά της. Μέχρι σήμερα.

Γιατί ετοιμάζεται η Επιτροπή που έλεγα παραπάνω. Η οποία θα αποφασίζει! Έχοντας μέλη «φορετά» και χωρίς δημοσιοϋπαλληλική δομή. Μέλη επιλεγμένα από την πολιτική ηγεσία! Και θα δίνει τα φράγκα όπου γουστάρει. Ακόμα και σε Πανεπιστήμια! Κάνουν έρευνα τα Πανεπιστήμια; Κάνουν έρευνα τα Πανεπιστήμια ρε; Άντε γαμηθείτε.

Σε όλον τον κόσμο τα Πανεπιστήμια κάνουν, στις καλύτερες των περιπτώσεων, πρωτοβάθμια έρευνα. Πάει να πει, θεωρητικές προσεγγίσεις που καταλήγουν σε διδακτορικά και χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση αν θέλουν να περάσουν στην παραγωγή. Αυτό το τελευταίο λέγεται «εφαρμοσμένη έρευνα» και το κάνουν τα ερευνητικά κέντρα με ψίχουλα –τα οποία κάποιοι φροντίζουν να τους τα αφαιρέσουν! Για να τα μοιράσουν στους πανεπιστημιακούς καθηγηταράδες –να μην αναγκάζονται οι άνθρωποι να καταφεύγουν σε καταχρήσεις! Σαν τον Αιμίλιο το μήλο –ας πούμε!

Και μετά; Το γνωστό παραμύθι για «ερευνητικά κέντρα που είναι ελλειμματικά και πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν ή να κλείσουν». Με την εφαρμογή της επιτυχημένης μεθόδου «ξεσκίσματος α λα ΟΣΕ». Παρένθεση ΟΣΕ: πριν 4 χρόνια ο ΟΣΕ ήταν η ναυαρχίδα των μαζικών συγκοινωνιών για τους ΠΑΣΟΚους. Δεν ξέρω πως την είχαν δει –δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που ξέρω είναι ότι με τα τρένα του ΟΣΕ ρύθμιζες το ρολόι σου. Αν το τρένο έλεγε ότι θα φύγει 12:37 και το ρολόι σου έδειχνε 12:32 ή 12:39, τη στιγμή που το τρένο ξεκινούσε –το ρολόι σου πήγαινε λάθος! Απλά πράγματα. Κάποια στιγμή με τρομερή χιονόπτωση –ένα δέντρο έκλεισε τις γραμμές έξω από το Καπανδρίτι. Μας το είχαν ανακοινώσει στα βαγόνια και είχαμε ετοιμαστεί για τρελή καθυστέρηση. Έβγαλαν το δέντρο, ο οδηγός πλακώθηκε στα Τέμπη και τελικά είχαμε 10 λεπτά καθυστέρηση. Η οποία ήταν η μεγαλύτερη που είχα συναντήσει όσο χρησιμοποιούσα το τρένο για Θεσσαλονίκη!
Άνοιξαν και οι καινούργιες σήραγγες, η κυβέρνηση διαφήμιζε «Αθήνα –Θεσσαλονίκη, 4 ώρες και 30 λεπτά!» Χλιδή το τρένο! Αν υπολόγιζες συνολικούς χρόνους σε πήγαινε Θεσσαλονίκη πιο γρήγορα από το αεροπλάνο! Τα εισιτήρια έφευγαν σαν πασατέμπος –έπρεπε να κάνεις ένα μήνα πριν κράτηση!
Και μετά ήρθαν οι τωρινοί. Έκοψαν τα βολικά δρομολόγια των τρένων –τώρα, αν θέλεις να πας με τρένο, θα πρέπει να είσαι είτε άνεργος, είτε νυχτόβιος. Άρχισαν μετά τις καθυστερήσεις άνευ λόγου. Τώρα, αν θέλεις να ταξιδέψεις –το εικοσαλεπτάκι στο «περίμενε» είναι στάνταρ. Φυσικά, πετσόκοψαν τα δρομολόγια του Intercity και αύξησαν τα δρομολόγια του παλιού τρένου –οπότε ξεφτίλισαν και το εισιτήριο. Γιατί, όταν πήγαινες χλιδάτος και γρήγορος τα ακούμπαγες –τώρα με τη φουφού, ότι και να δώσεις πολλά είναι. Μόνο που ένα ταξίδι με τη φουφού, έχει ίδια λειτουργικά έξοδα με το ταξίδι του Intercity. Το πιάνεις;
Και μετά βγήκε ο Κυριάκος της Μαρίκας (ο αδερφός της Ντόρας) –επώνυμο δεν λέω –και δήλωσε πως ο ΟΣΕ είναι προβληματικός και θα κλείσει. Τέλος παρένθεσης ΟΣΕ.

Και τέλος τους θέματος γενικότερα –δεν έχω όρεξη να πω άλλα, περί βαρετών μικροπραγμάτων -άσε που ξέφυγα από το θέμα μπερδεύοντας την Έρευνα με τον ΟΣΕ.
Ή μήπως δεν ξέφυγα;

38 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω καιρό το μπλογκ σου αλλά είναι πρώτη φορά που γράφω σχόλιο. Θεωρώ περιττό να σου γράφω ένα "εκπληκτικό" ή απόλυτα ειλικρινές "ευχαριστώ" κάθε φορά που διαβάζω ένα μυθιστηροματικό/διηγηματικό ποστ σου μιας και μου δίνεις τη δυνατότητα να μοιράζεσαι απλόχερα το ταλέντο σου με τους υπόλοιπους.

Σήμερα όμως και μετά από αυτή σου την τοποθέτηση έχω να πω πολλά περισσότερα. Αρχικά ξεκινάω με ένα γενικό "συμφωνώ" σε όλα όσα αναφέρεις για την έρευνα στην Έλλαδα, τον αφορισμό του ΈΛληνα, την αδιαφορία για όλα όσα δε φτάνουν στα δελτία ειδήσεων κλπ.

Πιο ειδικά όμως θέλω να σταθώ στο ρόλο των πανεπιστημίων στην έρευνα. Επίτρεψε μου πριν το κάνω όμως και αντί συστάσεων να σου πω ότι είμαι και γω ερευνητής σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, υπότροφος του ερευνητικού ινστιτούτου που ανήκει στο πανεπιστήμιο κάνοντας παράλληλα το διδακτορικό μου. Ο τομέας μου υπάγεται στις Κοινωννικές Επιστήμες και ό,τι πω προκύπτει από την τριβή μου με αυτό τον τομέα και σε καμία περίπτωση με τις θετικές επιστήμες.

Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι στην ΕΛλάδα (διαφωνώ με τη γενίκευσή σου ότι αυτό συμβαίνει παγκοσμίως) δεν υπάρχει έρευνα στα Πανεπιστήμια. Έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες ότι αυτό που γίνεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα είναι πρωτοβάθμια έρευνα που καταλήγει σε διδακτορικά χωρίς να υπάρχει παρακάτω "εφαρμοσμένη" έρευνα. (επαναλαμβάνω ότι μιλάω για τις κοινωνικές επιστήμες που γνωρίζω και πάντω σε ένα γενικό πλαίσιο και όχι ειδικά). Η διαφωνία μου με την τοποθέτησή σου προκύπτει από τι στιγμή που λες ότι αυτό συμβαίνει παγκοσμίως. Και εξηγώ...

Στο εξωτερικό, τουλάχιστον στις χώρες που γνωρίζω πώς λειτουργούν ακαδημαϊκά, τα πανεπιστημία φροντίζουν ακριβώς για να αποφύγουν αυτό που λες (να μένουν μόνο στην πρωτοβάθμια και να μην προχωρούν στην εφαρμοσμένη έρευνα) να δημιουργούν ερευνητικά ινστιτούτα στις παρυφές τους (όπως αυτό στο οποίο βρίσκομαι και εγώ), τα οποία λειτουργούν από το εκάστοτε πανεπιστήμιο, και προωθούν την έρευνα ξεκινώντας από το διδακτορικό επίπεδο, συνεχίζοντας στο λεγόμενο post-doc, αλλά και σε γενική έρευνα χωρίς να χρειάζεται τίτλους. Σε αυτό τα επίπεδα η έρευνα δεν είναι μόνο πρωτοβάθμια. Ακριβώς επειδή μιλάμε για ινστιτούτα ερευνών φροντίζουν να "πρακτικοποιούν" την έρευνά τους. Αυτά στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και εκεί είναι που συμμερίζομαι την ανησυχία σου ότι ενεδεχόμενη στροφή των κονδυλίων για την έρευνα από την επικείμενη επιτροπή προς τα πανεπιστήμια θα χαντακώσει εντελώς την έρευνα που πραγματοποιείται έξω από αυτά. Γιατί όμως; Η απάντηση προκύπτει έυκολα. Δεν θα προσφύγω σε ατάκες του στυλ ότι οι έλληνες καθηγητές είναι λαμόγια ή δημόσιοι υπάλληλοι που επαναπαύονται και δεν προσφέρουν τίποτα, γιατί ακόμα και αν αυτός είναι ο κανόνας δε θέλω σε καμία περίπτωση να τσουβαλιάσω μαζί τους τις εξαιρέσεις. Το πρόβλημα είναι λοιπόν η έλλειψη ενός συντεταγμένου σχεδίου για την προώθηση της έρευνας ΚΑΙ μέσα από τα πανεπιστήμια και όχι μόνο έξω από αυτά. Δεν μπορούμε να ζητάμε βελτίωση της ελληνικής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης όταν αυτή αναλώνεται σε παραγωγή πτυχίων και τίποτα περισσότερο.

Γι αυτό καταλήγω. Το να στρέφονται κονδύλια για έρευνα στα πανεπιστήμια δεν είναι λάθος αρκεί να υπάρχει σχέδιο για το πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν και αρκεί αυτό να μη γίνεται σε βάρος των ερευνητικών ινστιτούτων που δρουν ανεξάρτατητα από τα ΑΕΙ. Για να γίνει όμως σωστά αυτό χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν ερευνητικά ινστιτούτα κάτω από την ομπρέλλα των εκάστοτε ΑΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

καλημερα!
πρωτα θα πω οτι ακομη ΙΘΑΒΙΚ ονομαζεται το κεντρο ιχθυοκαλλιεργειας στο Ηρακλειο. για το γαλλο δεν ξερω αν ζει, νομιζω πως οχι πια. Το θεμα που θιγεις ειναι πολυ προβληαμτικο απο πολλες πλευρες, και καλα εκανες και εδωσε ςπαραδειγματα απο διαφορετικους τομεις. ομως πραγματικα αν δε στραφουν τα ερευνητικα προγραμματα στην ιδιωτικη χρηματοδοτησση, πως θα επιβιωσουν; διοτι οι κρατικες επιχορηγησεις, εκτος του οτι πια ειναι αμελητεες, μερικες φορες ειναι και πλασματικες.πραγμα που φυσικα δεν πρεπει να μας εκπλήσσει.
τα σεβη μου.
καλο ΣΚ

The Motorcycle boy είπε...

Νίκο,
κρίνοντας καθαρά και μόνο από την τοποθέτησή σου στο θέμα, ειλικρινά, θεωρώ πολύ τιμητικό για μένα να διαβάζεις το μπλογκ μου. Και χαρά στο κουράγιο σου δηλαδή -να σκρολάρεις δεκασέλιδα! Τέλος εισαγωγής.

Περί πρωτοβάθμιας (ή μη) έρευνας στα πανεπιστήμια ΚΑΙ του εξωτερικού -λέμε ακριβώς το ίδιο. Το "καθαρό" πανεπιστήμιο δεν μπορεί (λόγω αποστολής) να κάνει εφαρμοσμένη έρευνα. Μπορεί να δημιουργήσει ένα ερευνητικό κέντρο που να τροφοδοτείται από αυτό, αλλά το ερευνητικό κέντρο είναι ένα πράγμα και το πανεπιστήμιο είναι κάτι άλλο. Πρόσεξε -δεν μπαίνω στις αλληλοσυνδέσεις κ.λ.π., μένω στο δομικό επίπεδο.
Εκεί στην αλλοδαπή έχετε ερευνητικά συνδεδεμένα με πανεπιστήμια, εδώ πέρα έχουμε ερευνητικά ανεξάρτητα (και πολλές φορές εχθρικά -αντίπαλα) προς τα πανεπιστήμια. Οι λόγοι είναι πολλοί και τους ξέρουμε, πιστεύω και οι δυο μας.

Δεν με ενδιαφέρει πόσο λαμόγια είναι οι πανεπιστημιακοί -άλλωστε και οι ερευνητές δεν διαφέρουν σε γενικές γραμμές από αυτούς. Αυτά που με καίνε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα εξής δύο:

1. Η κατανομή των ερευνητικών κονδυλίων θα γίνεται πλέον μέσω Επιτροπής και όχι μέσα από παγιωμένες διαδικασίες -άρα, η πιθανότητα κακοδιαχείρισης (ρουσφέτι, μίζες, ημέτεροι) αυξάνεται εντυπωσιακά.

2. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν επιδείξει σχεδόν πλήρη ανικανότητα στη διαχείριση κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα μέχρι σήμερα (και έχω προσωπική πείρα σε αυτό). Η κατασπατάληση λοιπόν του πακέτου που αφορούσε την παιδεία, θα επεκταθεί, κατά πάσα πιθανότητα και στο πακέτο που αφορά την έρευνα. Τη στιγμή μάλιστα που το πακέτο παιδεία είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από το πακέτο έρευνα και τα ερευνητικά κέντρα έχουν να επιδείξουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.

Σε αυτό που αναφέρεις για την προώθηση της έρευνας μέσα ΚΑΙ από τα πανεπιστήμια ... δεν είναι δύσκολο να γίνει. Αρκεί να στείλουν one way ticket σπίτια τους, το 80% των συγκλητικών και το 80% των διευθυντών των ερευνητικών που σφάζονται σαν τα κοκόρια για τις προσωπικές τους μεγαλοπρέπειες. Μετά από αυτό, μια συνεργασία θα είναι εφικτή -τουλάχιστον στο πλαίσιο του σχεδιασμού.

Υ.Γ.1: Κοινωνικές επιστήμες ε; Είμαστε, εν πολλοίς, συνάδελφοι.
Υ.Γ.2: Κάποια στιγμή, μπορεί να τα φέρει η κατάρα και να σου εξηγήσω την προσωπική μου τραυματική εμπειρία από τη "συνεργασία" πανεπιστημιακών -ερευνητών.

The Motorcycle boy είπε...

whispers, δεν είμαι καλός στην απομνημόνευση ονομάτων, αλλά νομίζω πως το ΙΘΑΒΙΚ έχει αλλάξει, ή ενσωματωθεί με άλλο ερευνητικό. Δεν έχει σημασία βέβαια.

Δεν διαφωνώ -να στραφούν στην ιδιωτική χρηματοδότηση τα ερευνητικά. Άσε που έχουν στραφεί δηλαδή. Όμως:

1. Τα κοινοτικά κονδύλια για την έρευνα ΠΡΕΠΕΙ (και με βάση τον κοινοτικό σχεδιασμό) να πηγαίνουν στα ερευνητικά και όχι σε μισθοδοσίες μελών ΔΕΠ, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα στα πανεπιστήμια.

2. Το κράτος χρειάζεται τα αποτελέσματα των ερευνών και γι΄αυτό πληρώνει ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να πληρώνει τα ερευνητικά. Αλλιώς δεν θα του βγάζει π.χ. εμβόλια το ΠΑΣΤΕΡ, αλλά θα αναγκάζεται να τα εισάγει. Δεν θα του κάνει μετρήσεις το Αστεροσκοπείο, αλλά θα αναγκάζεται να τις αγοράζει απέξω.

3. Υπάρχουν κάποιες ερευνητικές δραστηριότητες οι οποίες δεν έχουν άμεση αξία πώλησης, αλλά θεωρούνται απαραίτητες. Ας πούμε, ποιος ιδιώτης θα δεχόταν να πληρώσει τα διαστημικά ταξίδια, όταν ξεκίνησαν; Αυτά όλα, υποτίθεται οτι τα πληρώνουν τα κράτη -αν θέλεις ελληνικό παράδειγμα μπορούμε να μιλήσουμε για το υποβρύχιο εργαστήριο νετρονίων στην Πύλο.

Εντάξει, μπορεί η έρευνα να μην είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας σαν χώρα και αν έπαιρναν τα χρήματα από εκεί για να τα δώσουν στην κατασκευή νοσοκομείων ή σχολείων -μπορεί και να συμφωνούσα. Αλλά όχι έτσι ρε γαμώτο! Όχι να τα παίρνουν από την έρευνα για να τα μοιράσουν σε ρουσφέτια!

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τις διευκρινήσεις σου λοιπόν. Όπως σου είπα και στο πρώτο μου σχόλιο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και συμμερίζομαι τους φόβους σου για την κατανομή των κονδυλίων από τη νέα αυτή επιτροπή και πώς/γιατί αυτό θα υπονομέσει περισσότερο την υπάρχουσα (έστω και ελάχιστη) έρευνα στην Ελλάδα. Από κει και πέρα, μέσα από την ενασχόλησή μου με τον φοιτητικό συνδικαλισμό κατά τη διάρκει των προπτυχιακών μου σπουδών είδα και γω με τα μάτια μου (αν και όχι ακριβώς στο θέμα που αναφερόμαστε) τι σημαίνει διαχείριση των πόρων του πανεπιστημίου, πώς αυτή γίνεται κλπ.

Στο κάτω κάτω της γραφής αν η κατάσταση με την έρευνα στην Ελλάδα ήταν διαφορετική και υπήρχε και καλύτερο επίπεδο μετατπυχιακών σπούδών (άλλο τεράστιο ζήτημα, εκεί να δεις γέλια) ίσως να μην είχα ξενιτευτεί και 'γω.

Για όλα τα άλλα που αναφέρεις (και στο ποστ - ΟΣΕ, τσιπούρες - και στο σχόλιό σου - πώς μπορεί να επιτευχθεί σχεδιασμός) βρισκόμαστε πάνω κάτω στο ίδιο μήκος κύματος.

The Motorcycle boy είπε...

Νίκο, σαφώς και βρισκόμαστε -νομίζω άλλωστε πως σε αυτά τα πράγματα οι αιτίες είναι εμφανείς και τα συμπεράσματα βγαίνουν από μόνα τους σαν κουνέλια από καπέλο.

Το θέμα πάντως είναι πως, εντάξει, εσύ ξενιτεύτηκες ... όταν τελειώσεις τι θα γίνει; Πως γυρνάς πίσω φίλε μου; Και στην τελική -γυρνάς πίσω να σου σπάσουν τα νεύρα ή κάθεσαι εκεί να κάνεις τη δουλειά σου ήσυχος;
Αυτή η ιστορία της "διαφυγής εγκεφάλων" -όπου η χώρα και η οικογένεια πληρώνουν τη βασική (και πανάκριβη) εκπαίδευση για να χρησιμοποιηθούν οι γνώσεις αλλού ... έχει καταντήσει κάπως τεταρτοκοσμική ρε γαμώτο.

Ανώνυμος είπε...

Αποτελεί γεγονός ότι η ερώτηση που μου απευθύνεις με έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές. Αν ήμουν αναγκασμένος να κάνω τώρα ένα σχέδιο (γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς έρχονται παρακάτω τα πράγματα) το οποίο θα με δέσμευε για το τι θα κάνω μετά τότε μάλλον θα επέλεγα να μείνω έξω τουλάχιστον για καμιά δεκαριά χρόνια αφού τελειώσω. Δε σου κρύβω ότι παρά τα κακά της, την καθημερινότητα της Ελλάδας δεν την αλλάζω εύκολα και θα ήθελα πάρα πολύ να έχω τη δυνατότητα να γυρίσω πίσω και να κάνω αυτό που κάνω εδώ και με τις ίδιες συνθήκες που επικρατούν εδώ. Μάλλον απίθανο όμως για το άμεσο μέλλον.

Μια ενδεχόμενη επιστροφή στην Ελλάδα άμεσα μετά το τέλος των διδακτορικών σπουδών συνεπάγεται το σούρσιμο πίσω από κομματάρχες καθηγητές για μια θέση στο ταλαίπωρο ελληνικό πανεπιστήμιο, καθημερινές προστριβές με συναδέλφους για αποφάσεις που είναι άσχετες με ακαδημαϊκά ζητήματα αλλά αποτελούν κομματικές ατζέντες καθώς και το στιγματισμό ως ονειροπόλος, χαζός, ηλίθιος και τελειωμένος σε περίπτωση που δεν συμβιβαστείς με τα δύο παραπάνω στοιχεία και αποφασίσεις να βοηθήσεις λίγο το θεσμό του πανεπιστημίου να ανέβει ένα σκαλί πιο πάνω.

Είμαι σίγουρος ότι ξέρεις πόσοι λαμπροί νέοι επιστήμονες βρέθηκαν με αρνητικές απαντήσεις σε εκλεκτορικά νέων μελών ΔΕΠ γιατί ο άλλος/η ήταν πασόκος, νδ, ξάδερφος, ανηψιός κλπ κλπ και όχι απλά καλύτερος.

Και πάλι όμως υπογραμμίζω ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις και μακάρι να γίνουν ο κανόνας.

PiKei είπε...

Πολύ καλά έκανες που το άνοιξες το θέμα. Και μακάρι να μαζεύαμε περισσότερα στοιχεία και να το τρέχαμε μια καμπάνια. Σκέψου το.

Σε κάθε περίπτωση δεν έχω την εμπειρία κανενός σας πάνω στο ζήτημα, αλλά πραγματικά τα συμπεράσματα βγαίνουν εύκολα. Το κομμάτι ΟΣΕ - τσιπούρα γαμάει. Και δεν είναι καθόλου άσχετο. Γιατί είναι ενδεικτικό του που το πάνε οι μάγκες σε όλα τα επίπεδα.
Το χειρότερο απ' όλα είναι πως το μοντέλο Θάτσερ τα φτύνει, και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το λουστούμε εμείς με καθυστέρηση...

bbchris είπε...

Σε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα [ή μάλλον παράγει νταβατζήδες πάσης φύσεως], το πρόβλημα είναι αν τα κονδύλια της έρευνας τα διανέμει μια επιτροπή ή μια γενική γραμματεία;


Ξεκινώντας απ' τις τσιπούρες, όπου συζητώντας μ' έναν γνωστό, ιδιοκτήτη ιχθυοτροφείου, επιμένει ότι δεν μπορείς να ξεχωρήσεις αν μια τσιπούρα είναι πελαγήσια ή ιχθυοτροφείου. Ξαφνικά όλοι μπορούν να τις ξεχωρήσουν εκτός απ' τον ιχθυέμπορα και γι' αυτό τις πληρώνουν ακριβότερα. Ο ιχθυέμπορας απ' την πλευρά του δεν ξέρει τι να κάνει όχι τις τσιπούρες αλλά τα τρελλά λεφτά που βγάζει απ΄τις τσιπούρες.
Αρχίζω και προβληματίζομαι. Αφού όλοι αγοράζουν πελαγήσιες τσιπούρες πως γίνεται ο ιχθυέμπορας να ξεπουλάει; Που στο διάλο τις πουλάει αφού εξαγωγές δεν κάνει όπως λέει ο ίδιος;
Όλοι καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Αγοράζουν ιχθυοτροφείου και τις πουλάνε ως πελαγήσιες κερδίζοντας τη διαφορά. Τι είναι μπαμπά ο νταβατζής μπορεί να ρωτήσει το ανυποψίαστο παιδάκι...

Όλα αυτά μπορούμε να τα λέμε μέσω internet. Αυτό που έστησε η Forthnet όταν άνηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με τον ΟΤΕ. Ξαφνικά ως δια μαγείας όλοι οι άλλοι providers [μαζί και η Forthnet που ως δια μαγείας βρέθηκε σε χέρια ιδιωτών] ζήτησαν να χρησιμοποιούν δωρεάν το δίκτυο του ΟΤΕ γιατί είναι αγαθό που ανήκει σε όλους.
Με λίγα λόγια να χρησιμοποιούν αυτό που ανήκει σε μένα και σε σένα για να βγάζουν λεφτά από εμάς τους δύο, χωρίς να πληρώσουν φράγκο. Κάτι σε νταβατζηλίκι μου μοιάζει αυτό, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Για να πάω στον ΟΣΕ.
Πιο γρήγορα δεν το κάνεις με αυτοκίνητο. Ότι και να έχει, τις 4.30 ώρες, Σείριο - Λευκό Πύργο τις έχεις καβατζάρει [μιλάω προ σύραγγων Μαλιακού]. Όποιος λέει κάτι άλλο είναι ψεύτης [και μαλάκας]. Έχει τσεκαριστεί μ' ένα σωρό αυτοκίνητα. Από RS4 και EVO X-treme μέχρι 14άρι Punto. Και όχι με τα καλύτερα παιδιά στο τιμόνι.
Πόσο κάνει το εισητήριο του ICity; 60 ευρώ πήγαινε-έλα αν θυμάμαι καλά...
Πόσο κοστίζει η Aegean; 220 η Β' θέση. Κάνει λιγότερο από 4.30 ώρες μαζί με τα check-in και τα λοιπά και τα ρέστα; Δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά το κόβω χλωμό.

Η λογική λέει ότι λόγω της ζήτησης θα έπρεπε ν' αυξηθούν τα δρομολόγια αφού έτσι κι αλλοιώς θα ήταν κερδοφόρα. Συμβαίνει το αντίθετο. Ποιος ωφελείται; Έλα ντε, έλα μου ντε.
Χαζά – χαζά η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν συνδέεται σιδηροδρομικώς με την υπόλοιπη Ευρώπη, τη στιγμή που η Ε.Ε. Προωθεί το να συνδέονται οι πρωτεύουσες μεταξύ τους με τραίνα υψηλών ταχυτήτων [TGV, 250-300 Km/h] . Βάλε και την Ολυμπιακή που την πάνε για κλείσιμο... Νταβατζήδες οι άνθρωποι... τι είναι αυτά που λες τώρα;

Τι θέλω να πω με όλο αυτό το παραλήρημα πάνω στα παραδείγματά σου;
Δεν με νοιάζει ρε αδερφέ, ποιος μοιράζει τα φράγκα. Ούτε με νοιάζει αν γίνεται έρευνα και πόσο σοβαρή είναι αυτή.

Με νοιάζει αυτή που γίνεται, τη στιγμή που γίνεται από κρατικά κονδύλια, να ξαναγυρίζει στην τσέπη μου και όχι στις τσέπες διαφόρων νταβατζήδων. Και κάτι τέτοιο δεν βλέπω να γίνεται. Και αυτό με ενοχλεί.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι απόλυτα σύμφωνη ότι η έρευνα είναι ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κομμάτι ενός μηχανισμού, όταν αυτός ο μηχανισμός θέλει να έχει αύριο. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη όμως αν ο μηχανισμός (βλέπε ελληνική κοινωνία ή ελληνικό πανεπιστήμιο) θέλει το αύριο.
Νομίζω ότι το φοβάται και προσπαθεί να φάει σήμερα ότι προλάβει. Δεν ξέρω αν είναι σύνδρομο ή αρρώστια, αλλά σίγουρα είναι η πραγματικότητα.
Και για το λόγο αυτό, ο μηχανισμός εδώ δεν νοιάζεται ούτε για την έρευνα, ούτε για την κατανομή των κονδυλίων.
Όταν βλέπω ερευνητές (πχ σεισμολόγους) να φαγώνονται στα τηλεοπτικά παράθυρα σαν τους υποψήφιους της eurovision (αν και δεν ξέρω αν αυτοί φαγώνονται), καταλαβαίνω ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι η σύντομη δόξα της τηλε-δημοσιότητας και όχι η έρευνα.
Νομίζω ότι αυτό απαντάει στο γιατί δεν θα ασχοληθεί κανείς με το σημαντικό θέμα που θίγεις.
Επίσης να προσθέσω ότι γνωρίζω και ερευνητικά ιδρύματα τα οποία είναι ΑΜΕΣΑ εξαρτημένα από τα πανεπιστήμια τους, ίσως όχι θεσμικά (δεν είμαι σίγουρη) αλλά ουσιαστικά (πχ το ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη). Αυτό που δεν γνωρίζω καθόλου, είναι αν αυτή η εξάρτηση βοηθάει και το ερευνητικό ίδρυμα αλλά και το πανεπιστήμιο.

Ο Καλος Λυκος είπε...

μιά και μίλησες γιά τον ΟΣΕ...

http://www.iospress.gr/ios2007/ios20071223.htm

The Motorcycle boy είπε...

Νίκο, όπως τα λες είναι και δεν θα ήθελα να ήμουν ούτε ψύλλος στον κόρφο σου, "Ευτυχώς" εγώ δεν βγήκα έξω και γλίτωσα τα διλήμματα.

pikei, φίλε μου τι καμπάνια; Το περνάνε νύχτα σου λέω. Δεν θυμάμαι αν γνωριζόμασταν πριν τις προηγούμενες εκλογές -έλεγα τότε πως θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ γιατί πονάει ο κώλος μου κι αυτό δεν έχει καμιά γαμημένη σχέση με δημοκρατία. Με την καινούργια τετραετία τους είναι η δεύτερη φορά που τσούζει ο απαυτός μου.

The Motorcycle boy είπε...

Chris δεν διαφωνούμε. Κι εγώ θέλω τα λεφτά που πληρώνω να γυρίζουν στην τσέπη μου. Πως όμως θα γίνει αυτό;

1. Όταν τα κονδύλια για την έρευνα, τη γαμημένη τη δική μας έρευνα, αυτή που γίνεται για να περνάμε εμείς καλύτερα, να τρώμε φτηνές τσιπούρες και να έχουμε μετρήσεις σεισμών, εμβόλια, βαθυσκάφη για τα δικά μας ναυάγια ... όταν λοιπόν τα κονδύλια αυτά δίνονται με στάνταρ διαδικασίες, από δημόσιους υπάλληλους ή όταν τα διαχειρίζονται 10 φορετοί από την κυβέρνηση; Αν σε νοιάζει που πάνε τα λεφτά σου, σε νοιάζει και πως και από ποιους μοιράζονται.

2. Αν κάποιος βοηθάει να πέσουν οι τιμές της τσιπούρας και να έχεις καλύτερο νετ, βοηθάει εσένα.

3. Το αεροπλάνο θέλει, 1 ωρίτσα για να φτάσεις στο Βενιζέλος, 2 ωρίτσες να περιμένεις (τσεκ -ιν και τα σχετικά), 40 λεπτά να πας μέχρι Θεσσαλονίκη και άλλη 1 ωρίτσα να πας από το Μακεδονία στο κέντρο της πόλης. Ενώ οι σταθμοί των τρένων είναι κέντρο. Άρα; Το τρένο είναι κανονικά πιο γρήγορο και πιο φτηνό από αυτοκίνητο (εκτός αν έχεις 4 στο αμάξι και μοιραστείτε τα έξοδα). Γιατί δεν το παίρνει ο κόσμος; ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΜΑΝΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΜΟΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ AEGEAN. Δικά σου λεφτά κλέβουν κι εδώ.

The Motorcycle boy είπε...

Ανώνυμη, οι καραγκιόζηδες που βλέπεις στα παράθυρα δεν έχουν καμιά σχέση με τους ερευνητές του Αστεροσκοπείου, ας πούμε.

Οι σχέσεις πανεπιστημίων -ερευνητικών είναι, ουσιαστικά, σχέσεις καθηγητών που τυχαίνει να κάνουν κουμάντο και στα δυο. Δεν υπάρχουν παντού -υπάρχουν στην Κρήτη και στη Θεσ/νίκη. Προσωποκρατία.

Λύκε, τα είδα -ελπίζω να τα δουν και οι υπόλοιποι εδώ μέσα.

Ανώνυμος είπε...

Κιόμως, ο BBChris δεν έχει καθόλου άδικο. Αν προτιμάς δέκα γραφειοκράτες δημόσιους υπαλλήλους από δέκα εγκάθετα μέλη επιτροπής, δικό σου θέμα. Αλλά αναφέρεις, θόρυβε, κάποια παραδείγματα καινοτομίας που αποτελούν εξαίρεση. Άραγε μπορείς να μας πεις άλλα τόσα παραδείγματα; Αμφιβάλω. Για τόσα χρόνια αδρών επιδοτήσεων, το παραγόμενο έργο είναι ελάχιστο. (Σημ. ε όχι και το πείραμα ανίχνευσης των νετρίνο ελληνική πατέντα! Συγχρηματοδοτούμενο από πέντε χώρες είναι... CERN-NESTOR) Ξέρω, θα πεις η Ελλάδα είναι μικρή οπότε αυτά που αναφέρεις είναι ήδη πολλά. Θα διαφωνήσω διότι η Ελλάδα από think tanks δεν υστερεί θαρρώ. Η λέξη καινοτομία έγινε καραμέλα για τα ερευνητικά ιδρύματα - και μη μου πεις ότι το ΙΤΕ για παράδειγμα δεν εξελίχθηκε ειρήσθω σε άντρο γραφειοκρατίας και διάφορων αδιαφανών μεθόδων διαχείρισης κονδυλίων, παρουσιάζοντας το πείραμα της Forthnet ως το μόνιμο άλλοθί τους. Η δουλειά που γίνεται στο ΙΤΕ (έρευνα για τον καρκίνο, ρομποτική κλπ) είναι το ισχνό αντιβαρο στην παρακμιακή του φάση. Και αυτό γίνεται σε κάθε ΙΤΕ.
Το μοντέλο των Ινστιτούτων με αυτή τη μορφή απέτυχε, όσο και να το υπερασπίζεσαι (βλ. Δημόκριτος). Το σίγουρο είναι πως και το νέο μοντέλο που πλασάρεται θα είναι εξίσου αποτυχημένο. Α, και κάτι άλλο. Για να έχω αυτή τη στιγμή φθηνό Internet ή για να τρώνε φθηνή τσιπούρα τα παιδιά μου, έχω συνεισφέρει και γω όπως και κάθε πολίτης με τους φόρους μας, έτσι; Δηλαδή για κάθε επίτευγμα του κάθε επιδοτούμενου φορέα -που έχει επιδοτηθεί αδρά τα τελευταία 15 χρόνια - να αισθάνομαι και ευγνώμων; Κοντολογίς, θα πρεπε να'χεις καταλάβει πως από τους προβληματισμούς όλων μας εδώ μέσα, μας ενδιαφέρει τι γίνεται με τα κονδύλια για την έρευνα και απλά ο καθένας φωτίζει το θέμα από τη δική του σκοπιά.

The Motorcycle boy είπε...

Ώστε έτσι Ανώνυμη! Το θέμα είναι "γραφειοκράτες δημόσιοι υπάλληλοι ή εγκάθετες επιτροπές"! Θα σου εξηγήσω λοιπόν με απλά λόγια γιατί οι τηλεοράσεις (σίγουρα) και η ξερολίαση (ίσως) έχουν κάνει το μυαλό σου σκατά:

1. Αυτοί οι γραφειοκράτες δημόσιοι υπάλληλοι της Γραμματείας, στους οποίους αναφέρεσαι, είναι προσωπικό με μεταπτυχιακούς τίτλους στο 60% του και με πανεπιστημιακά πτυχία στο 85% του. Αυτοί λοιπόν οι γραφειοκράτες υπήρχαν εποχές που έκαναν λευκές απεργίες -χτύπαγαν τις κάρτες τους και επέστρεφαν στη δουλειά τους, γιατί η δουλειά έπρεπε να γίνει -αν καταλαβαίνεις αυτή την λογική. Αυτοί οι γραφειοκράτες κατέβηκαν πέρυσι μαζί με τους φοιτητές στο δρόμο για να μην κλείσει η Γραμματεία -κι ας ξέρουν πως με το κλείσιμο της Γραμματείας θα έχουν τρελές καρριέρες στο υπόλοιπο Δημόσιο γιατί είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και στη Γραμματεία χάνονται -ενώ στο Δημόσιο θα γίνονταν μαρς προϊστάμενοι. Γι΄αυτούς μιλάμε -αλλά δεν είναι εκεί το σημαντικό.

2. Το αν απέτυχε το μοντέλο των Ερευνητικών Ιδρυμάτων -από μόνο του δε λέει τίποτα. Είναι σα να λες, οτι το μοντέλο των νοσοκομείων απέτυχε. Μαζί σου -και τι να κάνουμε; Να τα κλείσουμε; Το θεωρείς σοβαρή πρόταση να διαλύεται κάτι κοινωνικά χρήσιμο επειδή δεν δουλεύει όσο καλά θα έπρεπε; Αναγωνρίζω πως τα ερευνητικά έχουν κάνει 100 πατάτες και πάσχουν από 300 μεριές. Εσύ αναγνωρίζεις οτι έχουν κάνει έργο; Δεν νομίζω -γιατί γουστάρεις απαξίωση. Στεγνά και υπεράνω. Και το συγχρηματοδοτούμενο ΝΕΣΤΩΡ, ΛΑΕΡΤΗΣ, όπως θέλεις πέστο -ξεκίνησε επειδή το στήριξε η Γραμματεία, αν σου λέει κάτι αυτό. Δεν είπα ποτέ οτι ήταν ελληνική πατέντα -διάβασε λίγο καλύτερα. Είπα πως τέτοιου είδους έρευνες ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ μπορεί να πληρώσει και όχι οι ιδιώτες.

3. Έγραψα πουθενά οτι πρέπει να είσαι ευγνώμων στα ερευνητικά; Ή απλά το χρησιμοποιήσεις γιατί σε βολεύει να αγορεύσεις; Έγραψα οτι τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ (ένα μικρό κομμάτι έστω) πάνε στην έρευνα και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ να απαιτούμε να μείνουν εκεί. Και όχι να χαθούν στις τσέπες των πονηρών νεο-Ζαχόπουλων.

Αυτά και καλό κουράγιο. Θα το χρειαστείς για να βρεις αν έχει δίκιο ο Μάκης, ο Λάκης, ο Θέμος ή ο Κούγιας -μην ασχολείσαι με τίποτα άλλο. Άσε να γαμάνε τη ζωή σου και όσο το κάνουν βολέψου στο να απαξιώνεις και να αλλάζεις πόδι στην καρέκλα καφενείου -είναι κι αυτό κάποια θέση.

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω πως ανάφερα κάτι για την προσωπική μου ή τη δική σου προσωπική ζωή - το ότι ο κώλος σου σε τζούζει αρκετά, το θεώρησα πάθημα από την επαγγελματική σου ζωή. Προφανώς έκανα λάθος και έτσι εξηγώ την χαζή επίθεση που κάνεις στην κατάθεση της άποψής μου. Και να θυμάσαι, όταν μας τσούζει κάτι, δεν μας αφήνει να σκεφτόμαστε καθόλου ήρεμα.
Και τώρα στο θέμα μας
1. Ξέρεις πολλούς Δημόσιους Υπαλλήλους με διδακτορικά που κάνουν τρελλές καριέρες στο Δημόσιο; Και που είναι προϊστάμενοι άλλων που δεν έχουν διδακτορικά; Μόνο από αυτή τη μαλακία που λες μάλλον εσύ είσαι στην κοσμάρα σου.
2. Όσο αφορά την Πύλο, όντως δε μίλησες για ελληνική πατέντα, μίλησες για ελληνικό παράδειγμα, που δεν είναι (μόνο ελληνικό).
3. Βλέπεις το αυτονόητο ως επίτευγμα και αυτό το θεωρώ γελοίο.
Εννοείται πως όλοι θέλουμε τα λεφτά μας να πιάνουν τόπο - απέφυγε τους εκλεπτυσμένους λαϊκισμούς επιτέλους. Αν δε θες να δεις πως και τα Ερευνητικά Ινστ. πλέον οδεύουν προς ένα γραφειοκρατικό κατεστημένο, πρόβλημά σου. Αλλά με λεκτικές προσβολές που εκτοξεύεις, δεν θα μας πείσεις για το αντίθετο.
Σημ. Με εντυπωσίασε η απαξιωτική σου αναφορά στους Θεμομάκηδες. Διότι τα λογίδριά σου είναι ίδια με αυτών. Ξέρω, δεν ασχολείσαι με αυτά όλα, αλλά όλα τα ξέρεις εσύ.
Σημ. Δεν ξέρω αν το μυαλό μου είναι σκατά. Το δικό σου σίγουρα είναι, όπως και η ψυχή σου.
Ανώνυμος 12:45

The Motorcycle boy είπε...

Άψογα!! Χαίρομαι για την αντιπαράθεση επιχειρημάτων, χαίρομαι επίσης και για τις ιδιότητες που μου προσπάπτεις. Όντως, θα πρέπει να έχω καταντήσει Μακηθεμολάκης για να με διαβάζεις.
Πέρα από τον αποπροσανταλισμό της κουβέντας τον οποίο εφαρμόζεις και στο δεύτερο σχόλιό σου -οπότε, χέσε μας, δεν βγάζουμε άκρη -έχεις καμιά απάντηση στην απλή ερώτηση:
Αν είναι όλα όπως λες, τι προτείνεις; Αδιαφορία, απαξίωση και ισοπέδωση;

Μην κουράσεις πολύ το κεφάλι σου -δεν σε βλέπω να βρίσκεις απάντηση.

Να περνάς συχνά από δω να μας βρίζεις να γουστάρουμε. Είμαστε υπέρ της επανάστασης τύπου καφέ αμάν που πρεσβεύεις.

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω πως σε έβρισα πρώτη και ούτε είχα τέτοια διάθεση. Ούτε θαρρώ αποπροσανατολίζω τίποτα. Απλά από τη στιγμή που δε συμφωνεί κάποιος με την άποψή σου ξεκινάς επίθεση σε προσωπικό επίπεδο - άλλος ένας Θεμομακισμός στην τακτική που ακολουθείς, αλλά ξέχασα, εσύ δεν παρακολουθείς τέτοια θέματα, είσαι υπεράνω, οπότε δεν μπορείς να καταλάβεις και τα γραφόμενα μου.
Όσο για τη λύση που θα μπορούσα να προτείνω: αν έκανες διδακτορικό ή μεταπτυχιακό της προκοπής - που αμφιβάλλω - θα έβλεπες πώς λειτουργούν τα ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό, μιλώ για τα ερευνητικά κέντρα που παράγουν καινοτόμο έργο. Και αν το ψάξεις λίγο θα δεις πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης.Υπάρχει όμως κάτι κοινό:
Ίσως η λέξη αξιολόγηση να σου θυμίζει τίποτα, ή μήπως όχι; Διότι από τον τρόπο που αξιολογείς τις απαντήσεις στα comments μάλλον σου είναι άγνωστη η λέξη. Μάζεψε λοιπόν χερ, τη γλοιώδη ψευτομαγκιά σου και τράβα για νέες αντεπιθέσεις.
Ανώνυμος 12:45

The Motorcycle boy είπε...

Απορώ πάντως, πως καταδέχεσαι να ασχολείσαι με έναν γλοιώδη ψευτόμαγκα σαν κι εμένα -δεν αηδιάζεις ρε παιδάκι μου;

Το να έχει κάποιος σκατά στο μυαλό του από την τηλεόραση μην το παίρνεις σαν προσωπική επίθεση -ισχύει για το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας. Βάλε κι εμένα μέσα -μην κολλάς. Η διαφορά βρίσκεται στο κατά πόσο καταλαβαίνεις την κατάστασή σου -λοιπόν, εκεί σου ρίχνω. Γιατί εγώ γνωρίζω τις προσωπικές μου μαλακίες -ενώ εσύ δείχνεις οτι προτιμάς να τις αγνοείς.

Μην το παιδεύουμε, βλέπω και Θέμο και Μάκη και Λάκη -φανατικά -αν αυτό σε βολεύει σε κάτι.

Απ΄ότι βλέπω όμως με γνωρίζεις μια χαρά -αφού βγάζεις συμπέρασμα οτι δεν έχω κάνει κάποιο μεταπτυχιακό της προκοπής. Δεν θα σου φέρω αντίρρηση σε αυτό -ποιος είμαι εγώ άλλωστε που θα σε διορθώσω;

Επαναλαμβάνω πάντως την ερώτηση:
Αν είναι όλα όπως λες, τι προτείνεις; Αδιαφορία, απαξίωση και ισοπέδωση;

Η απάντησή σου είναι αξιολόγηση; Πες μου λοιπόν τα κριτήρια για τον δημόσιο τομέα ή έστω για τα ερευνητικά ιδρύματα κι εγώ μαζί σου. Θα σε χειροκροτήσω κιόλας.

Αλλά πες μου κάτι συγκεκριμένο -όχι αοριστίες και παραμυθάκια.

Και δεν επιτίθεμαι προσωπικά σε όποιον έχει αντίθετη γνώμη από τη δική μου (συγνώμη που σε διορθώνω -γιατί τυγχάνεις και παντογνώστρια), αλλά δεν γουστάρω να αγοράζω τζάμπα ισοπέδωση και στυλάκι υπέρανω.
Αυτά.

bbchris είπε...

Οι έλληνες έχουμε κακή εμπειρία από τις τριμελής επιτροπές των 5-6 ατόμων [αξέχαστος Μίρτσος]. Βρωμάνε ρεμούλα από μακρυά.

Ο δημόσιος υπάληλος είναι για να εγγυηθεί την εφαρμογή κάποιου σχεδίου. Αυτή είναι η δουλειά του.
Η ένσταση μου στα τρία παραδείγματα είναι ότι, ενώ ο δημόσιος υπάλληλος έκανε τη δουλειά του ως ώφειλε, το αποτέλεσμα [της έρευνας εν προκειμένω] βρέθηκε να το εκμεταλεύονται «ημέτεροι».

Δεν ξέρω αν είμαι κατανοητός. Πήγε κάποιος στη γραματεία είπε θέλω τόσα για την τάδε έρευνα, είδαν εκεί οι άνθρωποι αν πληρεί τις προδιαγραφές, του έδωσαν όσα δικαιούτο και πήγε στο καλό.
Το μετά είναι το θέμα. Κι εκεί δεν νομίζω ότι έχει λόγο η κάθε γραμματεία. Ή μαλλον έχει όσο λόγο έχω κι εγώ. Μόνο να διαμαρτυρηθούμε μπορούμε.

Γι' αυτό και είμαι της άποψης, τα θέμματα αυτά να τα καθορίζουν όσοι έχουν έννομο συμφέρον απ' την πλευρά του κράτους, μιας και μιλάμε για κρατικά κονδύλια. Θέλεις να κάνεις έρευνα κύριε Ματοσακέ;
Ωραία θα την κάνεις μέσω πανεπιστημίου – τεί και θα μείνει περιουσία του. Αν θέλω εγώ ως επιχειρηματίας αργότερα να την εκμεταλευτώ, θα σκάσω ένα καλό ποσόν [που θα μείνει στο πανεπιστήμιο] να πάρω την χρήση της. Είναι ένα καλός τρόπος να συνδέσεις τα πανεπιστήμια με την παραγωγή κατά τη γνώμη μου πάντα.

Αλλοιώς ας φτιάξω τμήμα R&D εσωτερικό στην εταιρία μου.
Πόσες εταιρίες ξέρεις να έχουν τέτοιο στην Ελλάδα; Και καμία σου λέω. Όλοι θέλουν να παίρνουν απ' τα έτοιμα δωρεάν.

Είναι το κόλπο με το δίκτυο του ΟΤΕ. Που ζητούν όλοι να μοιραστεί δωρεάν και μαζί και αρκετά βλήματα από τους καταναλωτές. Με το επιχείρημα ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας.
Δεν είναι το κράτος, αλλά είμαι εγώ. Και απ' τη στιγμή που τα Άνω Μαγουλιανάμπελα είναι Ελλάδα, οφείλει το κράτος να έχω και internet και δρόμους και τραίνα, ώστε να μπορώ ν' ανοίξω μια επιχείρηση εκεί. Και ας μπαίνει μέσα ο ΟΤΕς. Έχουμε ξεχάσει ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι κοινής ωφελείας και ο ρόλος τους είναι να φτιάχνουν και να συντηρούν υποδομές και όχι να αποδίδουν μερίσματα σε μετόχους.
Και όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει για κερδοσκοπικούς λόγους τις υποδομές, να τις πληρώνει. Δεν θα είναι ανταγωνιστικός θα πουν οι νεοφιλελεύθεροι... Ας μειώσει το κέρδος του, λέω εγώ.

Τώρα αν αυτό με την έρευνα και τα πανεπιστήμια γίνει με τη μορφή ΙΤΕ και γραμματείας ή καποιο άλλο σχήμα λίγο ενδιαφέρει. Εμένα τουλάχιστον. Δεν είναι θέμα ταμπέλας. Είναι θέμα πολιτικής και αυτή δεν την καθορίζει ο δημόσιος υπάλληλος. Αυτός εγγυάται την εφαρμογή της.
Βλέπε πως καρατόμησαν τον πρόεδρο της επιτροπής φαρμάκων [κάπως αλλοιώς λέγεται, αλλά αυτή τη στιγμή κόλλησε ο μυαλός] αφού δεν τους έδινε έγκριση για την εισαγωγή διαφόρων φαρμάκων αγνώστου προελεύσεως και αποτελεσματικότητος. Βλέπε πως έφαγαν και τον Ζορμπά για τα δομημένα ομόλογα.
Μιλάμε για κρατικά σχήματα που απλά έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Σαφώς και από τη στιγμή που δεν υπάρχει μια λύση σαφής για το θέμα, όσο το 1+1 = 2 , είμαι κατά οποιασδήποτε αλλαγής. Δεν γουστάρω δεξιές και φιλελεύθερες μεταρυθμίσεις.
Τις απορίπτω εκ των προτέρων χωρίς να τις ακούσω, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα είναι μαλακίες και για το καλό των πλούσιων.

Αλλά το πάω κι ένα βήμα παραπέρα. Αυτές που υπάρχουν [γραμματείες – επιτροπές] να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της δουλειάς τους, από κάθε λογής εξουσίες.

The Motorcycle boy είπε...

Chris, να σου εξηγήσω δυο -τρία πραγματάκια:

1. Η ιστορία στη Γραμματεία είχε σαφείς κανόνες. Προκήρυξη, ερχόταν ο κάθε ενδιαφερόμενος, έπαιρνε μια προκαταβολή, κατέθετε αποτελέσματα, έπαιρνε δεύτερη δόση, ολοκλήρωνε, πήγαινε επιτροπή από δημόσιους και καθηγητάδες, έβλεπε οτι είχε γίνει σωστά η δουλειά και τον αποπλήρωνε. Πάντα έτσι γινόταν; Δεν παιζόταν λαμογιά; Αυτός ήταν ο κανόνας -εξαιρέσεις πάντα υπήρχαν. Κατανοητό;

2. Τα φράγκα δίνονταν είτε σε δημόσιους, είτε σε ιδιωτικούς φορείς. Όταν εμφανιζόταν δημόσιο -η Γραμματεία πλήρωνε όλο το πακέτο. Στους ιδιώτες η δουλειά πήγανε 50-50. Κι αν δεν βάζανε από την τσέπη τους δεν πληρώνονταν. Γιατί να δίνουμε λεφτά σε ιδιώτες -θα πεις. Για να προωθήσουμε την πουτάνα την καινοτομία, για να βοηθήσουμε τον ιδιώτη να γίνει ανταγωνιστικός. Γιατί υπήρχε η άποψη πως οι ελληνικές εταιρείες δεν είχαν τους πόρους να στήσουν R&D. Μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλουμε επί του θέματος -αλλά τα λεφτά έρχονταν από την Κοινότητα και αυτοί ήταν οι όροι της Κοινότητας.

3. Τα πανεπιστήμια έκαναν αιτήσεις για να πάρουν επιχορηγήσεις αλλά συνήθως έπαιρναν τ΄αρχίδια τους. Γιατί ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΑ.

4. Η ιστορία του ΟΤΕ έχει να κάνει ΚΑΙ ΠΑΛΙ με την Κοινότητα. Αυτοί αποφάσισαν να σπάσει το μονοπώλιο. Αλλά, από εκεί και πέρα, οι δικοί μας μαλακίστηκαν γιατί κατέβασαν σώβρακα αντί να ζητήσουν χρήματα από τις εταιρείες, αν αυτές ήθελαν να πατήσουν πάνω στην υποδομή τους. Αντί γι΄αυτό ξέρεις τι έκαναν οι ΟΤΕατζήδες; Επειδή ο κοινοτικός κανονισμός όριζε πως πρέπει οι ιδιώτες να αποκτήσουν πρόσβαση στην καλωδίωση του ΟΤΕ -πήγαν οι μάγκες και έβαλαν οπτική ίνα από τα κέντρα τους μέχρι τις κολώνες και άφησαν το καλώδιο από την κολώνα μέχρι το σπίτι. Κουτοπονηρία σκατιάρη πολιτικάντη είναι αυτό.

5. Έχεις δίκιο πως όποιο σχήμα κάνει, έστω και υποφερτά, τη δουλειά του -το τρώνε λάχανο. Αρχή Προστασίας Δεδομένων, Ζορμπάς και τώρα τη Γενική Γραμματεία. Εκεί είναι το θέμα μου κι εμένα. Στο γεγονός οτι διαβρώνουν οτι διαβρώνεται και διαλύουν ότι κρατιέται σε κάποιο επίπεδο (όχι φοβερό -απλά υποφερτό, υπενθυμίζω).

6. Για τον ΟΣΕ επανέρχομαι. Σαμποτάρεται για να πριμοδοτηθεί η Aegean -κι αυτό είναι κλοπή των χρημάτων μέσα από τα πορτοφόλια μας.

οι σκιές μιλάν είπε...

Άσχετο, αλλά

...βραδυές σαν κι αυτές, οι παραδόσεις πρέπει να τηρούνται!

ΠΑΜΕ μωρή αρρώστια!!!!!!

The Motorcycle boy είπε...

Αν είναι ο δικός μου ο Άσωτος μέσα στο γήπεδο -το έχουμε σίγουρο το αποτέλεσμα.

Αλλά όπως λέει και το άσμα:
"Κι αν δεν το πάρουμε στ΄αρχίδια μας τα δυο -είμαστ΄άρρωστοι με τον Ολυμπιακό"

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω ότι πάσχουμε και από ίδιες αρρώστιες. Ευχάριστο αυτό!

The Motorcycle boy είπε...

Χαχα, καλώς τα παιδιά! Καλά τα πήγαμε χτες -τώρα το άγχος το έχουν οι Λονδρέζοι. Εμείς θα τους περιμένουμε στις αντεπιθέσεις κι ότι κάτσει. Αρκεί να είναι καλά ο Βούλης, Λεντέσμα, ο Ιέρο, ο Γκαλέτι και ο Ντάρκο. Δεν ξέρω τι θα καταφέρουμε, μπορεί στο τέλος να μας κάνουν γιο -γιο από τα πολλά γκολ, αλλά αυτή τη φορά αγγίξαμε το όνειρο κι αυτό είναι κάτι -όπως και να το δεις.

Υ.Γ.: Από τη στιγμή που ο Πάντος έφτασε να σβήσει τον Τζο Κόουλ και να κάνει και προωθήσεις από την πλευρά του ... όλα πλέον είναι πιθανά.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης όταν φέρνεις 0-0 με την Τσέλσι και στο τέλος λες ότι μπορούσαμε να έχουμε σκοράρει και είσαι και λίγο απογοητευμένος με το τελικό σκορ είσαι σε καλό δρόμο.

ΥΓ (reprise): Αν είχε σκοράρει ο Πάντος στη φάση που περνάει δυο-τρεις και στο σουτ χτυπάει η μπάλα πάνω στην πλάτη του Τζόλε θα έκαιγα όλο σπίτι για πάρτη του.

The Motorcycle boy είπε...

Ο καλός δρόμος είχε αρχίσει να αχνοφαίνεται από εκείνο το βράδυ στο Μπερναμπέου -όταν παίζαμε με 10 παίχτες και όλο το γήπεδο φώναζε "Ίκερ, Ίκερ" στο 80φεύγα.
Εντάξει, αν είχε σκοράρει ο Πάντος, απλά θα έκοβα τη μπάλα και θα γινόμουν χριστιανός.

vangelakas είπε...

Και μετά βγήκε ο Κυριάκος της Μαρίκας (ο αδερφός της Ντόρας) –επώνυμο δεν λέω

Τί δεκασέλιδα διηγηματάκια καί τά ρέστα (δέν τά υποτιμώ... Απλώς...) Απλώς αυτή η ατάκα τά γα*εί όλα! χαχαχαχα!

The Motorcycle boy είπε...

Αδερφέ μου κοίτα κάτι. Εγώ σα συνειδητοποιημένος αριστερός (με παρακολουθείς;) δεν είμαι προληπτικός και τα τέτοια. Αλλά, καλού -κακού "με λεμ΄ονόματα" που έλεγε και η Ρίτα.

Που χάθηκες εσύ; Μου πήρε γύρω στο δεκαήμερο να βρω ποιος κερατάς ήταν αυτός ο Λιάπης που έλεγες -τώρα που το βρήκα μπορείς να ξαναποστάρεις ελευθέρως (βοσκής).

Παραιτήθηκε κι ο Φιδέλ ... ε, όλο και κάτι θα έχεις να γράψεις χεχε.

vangelakas είπε...

ε, γιά τόν φιδέλ μού έχεις φτιάξει σύμπλεγμα! Δέν δύναμαι!

[αδειεύτηκα - ήμην εκδρομούλα σέ χιόνια στήν μακεδονία. (Είχε κι εδώ, τό ξέρω, πιάστηκα μαλά**ς! χαχαχα!)]

The Motorcycle boy είπε...

Βρήκες χιόνια στη Μακεδονία; Πως το κατάφερες αυτό ρε θηρίο; Εγώ έμαθα πως από Θασ/νίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη ήταν ηλιόλουστα. Εκτός αν πέρασες τα σύνορα και πήγες στην άλλη Μακεδονία χεχε.

Καλά έκανες και απέκτησες σύνδρομο με τον Κάστρο. Μέσα στη μόδα σε έχω -κανένας δεν τον βρίζει τώρα που παραιτήθηκε. Η μόνη του μαλακία ήταν οτι έφυγε στα 49 χρόνια και δεν κάθισε να τα κάνει 50. Άντε, καιρός σου να μαζέψεις τίποτα φράγκα να πας για τα μπάνια σου στην Κούβα -τώρα δεν θα έχεις φόβο να γυρίσεις Καστρικός.

numb είπε...

Αγαπητέ Μότο

Ναι, το σχόλιό μου είναι παντελώς άσχετο με το θέμα και θα έπρεπε κανονικά να σου στείλω mail, αλλά βαριέμαι. Να σου πω: έχεις να μου προτείνεις να διαβάσω κανά μυθιστόρημα που η υπόθεσή του να έχει να κάνει με τον θαυμαστό κόσμο του ποδοσφαίρου; (όχι μόνο το ελληνικό)
Μην μου πεις για το "football factory", αυτό διαβάζω τώρα. ευχαριστώ. ΄

ένας αυστριακός φίλος

numb είπε...

Το νέο σου μυθιστόρημα, θα το διαβάσω ολόκληρο, όταν το ανεβάσει πάλι σε pdf η Τομ. Το ξέρεις, οι συνέχειες μου σπάνε τα νεύρα.

The Motorcycle boy είπε...

Από το τέλος προς την αρχή:
Το "μυθιστόρημα" θα ολοκληρωθεί μόνο αν αξίζει τον κόπο -κάτι για το οποίο δεν έχω πειστεί ακόμα.

Πάρε και το "Κυνηγοί Κεφαλών" του ιδίου, έχει μέσα χουλιγκάνια, αλλά το πάει και λίγο πιο δίπλα το ζήτημα. Αυτός ο Κινγκ είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Και βγάζει και βιβλία με τους ίδιους περίπου πρωταγωνιστές, πράγμα που γουστάρω.
Στα ελληνικά πράγματα, υπάρχει "η φανέλα με το 9" του Κουμανταρέα -με την άνοδο και την πτώση του παιχταρά Μπιλ Σερέτη. Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και τίποτα σουπερουάου.
Υπάρχει και ένα βιβλίο για το ποδόσφαιρο που έχει βγάλει ο Ζαχόπουλος χαχαχα -μην το πάρεις.
Επίσης κάτι έχει βγάλει ο Μένιος ο Σακελαρόπουλος, αλλά τον σιχαίνομαι και δεν το έχω ψάξει.

Γενικότερα, αν θέλεις να διαβάσεις για μπάλα -ψάξε καμιά βιογραφία του Τζορτζ Μπεστ, ήταν αυτός που είχε το παρατσούκλι "ο πέμπτος Μπητλ" όσο έπαιζε ποδόσφαιρο. Είχε πει εκείνη τη μνημειώδη φράση "τα περισσότερα λεφτά μου τα ξόδεψα στις γυναίκες και το ποτό -τα υπόλοιπα τα σπατάλησα άσκοπα".
Άσχετη πρόταση βιβλίου σε άσχετο σχόλιο -πάρε το "Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα" του Νικολαϊδη. Ότι καλύτερο έχω διαβάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Υ.Γ.: Ποτέ θα αφήσεις την Αυστρία να περάσεις από τα μέρη μας;

numb είπε...

Ok, thanks.

Η "στεκιά" είναι ένα από τα επόμενα βιβλία που θ' αγοράσω.
Εμπιστεύομαι τις βιβλιοκρίσεις σου, ούτως ή άλλως.

Παίζει να κατέβω σύντομα. Λέω να πάω να δω τον Larry Gus που παίζει στο Gagarin την Πέμπτη

vangelakas είπε...

(Δυτική Μακεδονία πήγα. Καστοριά Νυμφαίο μέχρι καί πρέσπες... είχε χιόνια εκεί βρέ!)

The Motorcycle boy είπε...

Άσε μας μωρέ που έχουν και οι Βούλγαροι χιόνια! Ρε, χιόνι σαν της πλατείας Συντάγματος, ρυακία και δροσοπηγές σαν της Ηλιούπολης, υπάρχουν πουθενά αλλού;

Numb, άντε με το καλό.

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι