Σκέψου ότι ζεις σε μια γειτονιά παλαιού τύπου. Από αυτές που βλέπεις στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ας πούμε -Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο φάση. Έχεις τώρα σ΄αυτή τη γειτονιά ένα μπακάλικο -το αφεντικό του μαγαζιού, κωλόχοντρος αντιπαθέστατος αλλά αναγκαίος επειδή φέρνει τα πάντα, παστέλια, μαντολάτα, απορρυπαντικά, τρόφιμα, τσιγάρα –διαθέτει και τηλέφωνο «δια το κοινόν». Έχει και υπαλλήλους διάφορους ο χοντρός –βάλτους κι αυτούς στην ιστορία. Τι κάνει λοιπόν ο χοντρός;
Αγοράζει κοψοχρονιά και πουλάει σε τσιμπημένες τιμές, κλέβει και στο ζύγι –κονομάει γενικώς. Και όσο κονομάει, τόσο αγοράζει κι όσο αγοράζει, τόσο πουλάει όλο κι ακριβότερα –κονομάει χοντρικώς. Πουλώντας λιανικώς.
Έχει φτιάξει τώρα ο χοντρός ένα κομπόδεμα μεγαλύτερο από τη μπάκα του. Τι να το κάνει; Οι τράπεζες δε δίνουν καλά επιτόκια, με τοκογλυφίες δε θέλει να μπλέκει καθότι επίφοβα πράγματα, για την πάρτη του δε γουστάρει να ξοδέψει επειδή τυγχάνει ολιγαρκής καρμίρης ο χοντρός –σκέφτεται λοιπόν, σπάει την κεφάλα του, τι να το κάνει το μπαγιόκο. «Ρε δεν ανοίγω ακόμα ένα μπακάλικο –να κονομάω από δυο πάντες;» λέει στο τέλος.
Τώρα υπάρχουν δυο μπακάλικα στη γειτονιά, μόνο που οι τιμές δεν πέφτουν (μαλάκας είναι ο χοντρός να τις ρίξει; αφού μόνος του κάνει παιχνίδι), αντιθέτως, λόγω εξόδων της αναπτυσσόμενης επιχείρησης (του χοντρού), οι τιμές ανεβαίνουν. Τι γίνεται μετά;
Τι να γίνει; Μεροκαματιάρηδες οι άνθρωποι της γειτονιάς, δεν διαθέτουν κανένα μηχάνημα να κόβει αβέρτα χρήματα –οπότε δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τα εμπορεύματα του χοντρού. Πέφτουν τα έσοδα ανεβαίνουν τα έξοδα –τρελαίνεται ο χοντρός! Τι θ΄απογίνει; Αποφασίζει να ανοίξει μπλοκάκι με βερεσέδια, καλύτερα να του χρωστάνε παρά να σαπίζει το εμπόρευμα στα ράφια. Αναθαρρεύουν λοιπόν οι μεροκαματιάρηδες της γειτονιάς κι αρχίζουν να ψωνίζουν όλο και περισσότερα με βερεσέ –το μπλοκάκι του χοντρού γίνεται κανονικός τηλεφωνικός κατάλογος.
Ξυπνάει, που λες, ένα πρωί ο χοντρός μέσα στον ιδρώτα. «Ρε τι γίνεται εδώ; Έχω καταντήσει να μου χρωστάνε μέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους –που θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν έκανα καλά να ξανοιχτώ τόσο πολύ –άσε που ψυλλιάζομαι ότι οι μπαταξήδες της γειτονιάς δεν θα έχουν να με ξεχρεώσουν στον αιώνα τον άπαντα». Τι σκαρφίζεται λοιπόν ο πούστης ο χοντρός; Πάει στον γερο-τσιφούτη της γειτονίας, τον σιχαμερό που δανείζει με τόκους δέκα φορές πάνω από το νόμιμο. «Γερο-Λαδά αδερφέ μου, σώσε με!» παρακαλάει ο χοντρός. «Ξανοίχτηκα με τα βερεσέδια –κάνε κάτι να έρθω στα ίσα μου γιατί οι προμηθευτές πιέζουν κι εγώ μόνο το μπλοκάκι έχω!» Ο τσιφούτης την έχει από καιρό ανθιστεί τη φτιάξη, καθότι παλιά πουτάνα στην οικονομική ανάλυση. Αγοράζει λοιπόν το μπλοκάκι του χοντρού (κοψοχρονιά φυσικά) και όλα μέλι-γάλα.
Τώρα, αυτό το μπλοκάκι με τα βερεσέδια πρέπει κάπως να κλείσει –αλλά ο τσιφούτης είναι λεπτοκαμωμένο άτομο, καχεκτικό και φιλάσθενο ας πούμε. Φωνάζει λοιπόν κάτι καλόπαιδα της γειτονιάς, με πτυχία και περγαμηνές από τα καλύτερα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας και τους ξηγιέται. «Φέρτε μου τα φράγκα κι από ότι μαζεύετε, 2% δικά σας». Ξαμολιούνται τα παιδιά, απειλούν, δέρνουν, σπάνε –κάτι μαζεύουν. Φτιάχνει την πρώτη μπάζα ο τσιφούτης αλλά είναι ακόμα παθητικός. Το μπλοκάκι ούτε που αδυνάτισε καθόλου, τετράπαχο παραμένει.
Πάει λοιπόν στα δικαστήρια και τις αστυνομίες. «Βοηθήστε με καλοί μου άνθρωποι, φτωχός είμαι, το κομπόδεμά μου δάνεισα και τώρα δε με πληρώνουν επειδής είμαι γέρος κι ανήμπορος!» Φιλότιμοι οι σταυρωτήδες κάνουνε μια έτσι και ξεσπιτώνουν ένα κάρο κόσμο, αφού οι έρημοι οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν.
Κάθεται τώρα ο τσιφούτης και ξαναμετράει. Τι πήρε; Λίγα λεφτά και μπόλικα χαμόσπιτα. Ούτε καν τα χρήματα που έδωσε στον χοντρό μπακάλη δεν έπιασε, τραβάει τις αραιές τρίχες που του έχουν απομείνει ο τσιφούτης. «Πως την πάτησα με τον κανάγια! Που, ακόμα και σκλάβους να τους πουλήσω όσους είναι εδώ μέσα στο μπλοκάκι –τα λεφτά μου δεν θα τα βγάλω!»
Από την άλλη πλευρά ο μπακάλης έχει πέσει στα μαύρα πανιά. Γιατί όσα του έδωσε ο τσιφούτης δε φτάνουν ούτε για «ζήτω» -έχει ξανοιχτεί πολύ, έχει τιγκάρει τις αποθήκες σε εμπόρευμα, χρωστάει στους προμηθευτές και ο κόσμος δεν περνάει να ψωνίσει ούτε λουμίνια για το καντήλι. Πώς να περάσουν; Αφού δεν τους έχει μείνει ούτε κεραμίδι να βάλουν πάνω από το χάλι τους, να μην τους βλέπουν τα σύννεφα και τους φτύνουν καταιγιστικά, που λέει ο λόγος. Αρχίζει λοιπόν τις απολύσεις ο μπακάλης –την πληρώνουν οι μπακαλόγατοι και το παράρτημα ειδών μπακαλικής, μπας και σωθεί η επιχείρηση.
Έχουμε τώρα έναν τσιφούτη στα πρόθυρα αυτοκτονίας, έναν μπακάλη στα πρόθυρα εμφράγματος και τους μεροκαματιάρηδες δυο-τρία χιλιόμετρα βαθύτερα από τα πρόθυρα, στα υστερόθυρα, Καθαρτηρίου και Κολάσεως γωνία, για την ακρίβεια. «Το νου σας τυριά, θα σας φαν΄οι βλάχοι!» που λέει κι ο φιλόσοφος.
Επειδή όμως τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια ευυπόληπτη κοινωνία, παρεμβαίνει το κράτος, να βάλει τάξη. Γιατί άνευ τσιφούτη δεν κινείται το χρήμα, άνευ μπακάλη δεν εισάγονται φουά γκρα και άνευ μεροκαματιάρηδων δεν εισπράττονται φόροι για να αγοραστεί το φουά γκρα –με νιώθεις;
Ερώτηση: τι πρέπει να κάνει το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση; Τι μέτρα πρέπει να πάρει; Απαντήστε και εισπράττετε την βάσην ας πούμε, με ολίγη από μπούτι εισπράττετε και το δίπλωμα οικονομολόγου να το ‘χετε, να πορεύεστε στους χαλεπούς καιρούς.
Απαντήσεις που δώθηκαν από τυχάρπαστους φωστήρες της μπακαλικής:
1.Μειώνει τους φόρους το κράτος, οπότε περισσεύουν χρήματα στους φτωχομπινέδες και ξεχρεώνουν το μπακάλη και τον τσιφούτη.
Σχόλιο: Αγαπητό μου παιδί, μάλλον διαβάζεις πολλές ιστορίες του Έκτορος Μαλό και της Μυρτώς Κοντοβά –δεν εξηγείται αλλιώς τόση απλοϊκότης! Και τι είναι ρε το κράτος που θα μειώσει τους φόρους; Σύλλογος προστασίας αναξιοπαθούντων μισθωτών; Πως θα ζήσει το κράτος; Εδώ αυτά που παίρνει και δεν του φτάνουν –εσύ προτείνεις μείωση; Άσε που, αν περισσέψουν λεφτά στους φτωχοί, σιγά μην πάνε να ξεχρεώσουν! Θα αγοράσουν ένα κάρο μαλακίες και θα βρεθούν ακόμα πιο χρεωμένοι –έτσι όπως ακριβώς κάνουν τα τελευταία χρόνια! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη με τον κηδεμόνα σου αγαπητό μου παιδί.
2.Ξεχρεώνει το κράτος τα χρωστούμενα από την τσέπη του και τα κρατάει λίγα-λίγα από τα μισθά των φτωχώνε.
Σχόλιο: Από τον προηγούμενο αντέγραψες και άλλαξες λίγο το συμπέρασμα για να μη σε πάρουν είδηση; Ρε πανίβλακα, αφού και το κράτος από τον τσιφούτη δανείζεται, πού θα βρει λεφτά να τον ξεχρεώσει; Ξαναπέρνα τον Σεπτέμβρη χωρίς τον κηδεμόνα σου, έτσι κι αλλιώς θα ξανακοπείς λόγω αντιγραφής.
3.Αφήνει το κράτος τον τσιφούτη και τον χοντρό να ψοφήσουν επειδή κάνανε μαλακίες και ανοίγει ένα δικό του μπακάλικο μαζί με μια κρατική τσιφουτερί για να βολευτεί ο κοσμάκης.
Σχόλιο: Κατ’ αρχάς η γλώσσα που χρησιμοποιείς δεν ταιριάζει σε επιστήμονα παύλα άνθρωπο. Κατά δεύτερον, αν ψοφήσει το κεφάλαιο ποιος θα χρηματοδοτεί τους βουλευτές να βουλεύονται και τους υπουργούς να υποεργάζονται; Κατά τρίτον, είσαι παλιοκομμούνι και η ιστορία σε έχει καταδικάσει στο πυρ το εξώτερον! Ξαναπέρνα το Σεπτέμβρη που θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος και θα ξαναλειτουργήσουμε τη Μακρόνησος, να δούμε τι θα κάνουμε με σένα.
4.Αγοράζει το κράτος ένα ολοκαίνουργο τεφτέρι, λευκό σαν αθώα περιστερά και το δίνει στον χοντρό. Δίνει κι ένα στον τσιφούτη για να μη γκρινιάζει. Και τους λέει «μην ανησυχείτε, εγώ είμαι εδώ –γράψτε κατά βούληση, εγγυώμαι εγώ τα λεφτά σας».
Σχόλιο: Να συλληφθεί πάραυτα ο γράψας την παραπάνω τούφα και να του απαγγελθούν επιτόπου κατηγορίες περιύβρισης αρχής, παρακώλυσης συγκοινωνιών, σύστασης συμμορίας καθώς και κατανάλωσης ψυχότροπων ουσιών εν ώρα μαθήματος.
Στο ξεκίνημα της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμπασα η ανθρωπότης προσκύνησε τον προφήτη Γκόρντον Μπράουν που είχε την έμπνευση να «δανείσει» χρήματα στις τράπεζες, βάζοντας πόδι στους διοικητικούς τους μηχανισμούς, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Αυτό έγινε στην Αγγλία και οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών έσπευσαν να κάνουν το ίδιο.
Σήμερα όλο και περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες μπερδεύονται στο άκουσμα του παραπάνω ονόματος. Η συνήθης αντίδραση είναι του στυλ «Μπράουν; Άι θινκ χι ιζ εν οβερεστιμέιτεντ πλέιερ –ΑΕΚ Αθενς σουντ νοτ ρινιού χις κόντρακτ! Παντελής Μπράουν ιζ φορ δε μπάζα άι τελ γιου». Κοντολογίς, όλο και περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν τη μαλακία του Γκόρντονα του Καφέ. Γιατί;
Διότι το πρόβλημα ήταν το πλεόνασμα παραγωγής που κυκλοφόρησε στην αγορά και η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών να το απορροφήσουν. Πράγμα το οποίο οδήγησε στην κυκλοφορία πλασματικού χρήματος μέσω του υπερδανεισμού. Που με τη σειρά του οδήγησε σε κατάρρευση των αγορών εφόσον το πλασματικό χρήμα δεν μπορεί με τίποτα να γίνει πραγματικό. Όταν έρχεσαι εσύ και λες ότι θα ρίξεις ΚΙ ΑΛΛΟ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ, για να διορθώσεις την κατάσταση –είσαι, το λιγότερο, μαστουρωμένος! Για περισσότερες πληροφορίες ξαναδιάβασε την απάντηση νο.4.
Μάλιστα ο δικός μας οικονομικός κεφάλας δεν άντεξε και το έσκασε το παραμύθι σε συνέντευξη τύπου. «Δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια που θα δώσουμε για την στήριξη των τραπεζών, απλώς θα εγγυηθούμε την χρηματοπιστωτική επάρκεια για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη», έτσι ακριβώς όπως στο λέω το είπε ο άνθρωπος! Μα φυσικά και δεν είναι πραγματικά τα κεφάλαια κύριέ Παραλογοσκούφη μου! Εσείς μέχρι χτες δανειζόσασταν από τις τράπεζες εκδίδοντας ομόλογα για να καλύψετε τους προϋπολογισμούς σας (το επιτρεπτό ετήσιο έλλειμμα στην Ε.Ε. είναι 3%, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη πρέπει να δανείζονται χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους) –τώρα πως βρεθήκατε να δανείζετε τις τράπεζες; Τσου ρε λάκηδες!
Ξεκαθαρίζω –η λύση που προωθείται από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης μοιάζει με συνταγή αλμπάνη γιατρού για την αντιμετώπιση του καρκίνου. «Από πού να πάρω αυτά τα φάρμακα γιατρέ μου;» «Μα δεν χρειάζεται να πάρετε τα φάρμακα αγαπητέ! Αρκεί να φάτε το χαρτί της συνταγής και θα γίνετε σίγουρα καλά!»
Ξεκαθαρίζω –μέχρι να ρεφάρει η αγορά τη χασούρα της, μέχρι δηλαδή να αντιμετωπίσουν τη ζημιά από το πλασματικό χρήμα, θα περάσουν πολλές αναποτελεσματικές νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου ακόμα και μέρα-μεσημέρι. Άρχισαν ήδη να κλείνουν τα παραρτήματά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες, θα ακολουθήσουν εταιρείες ειδών εικόνας-ήχου, κινηματογραφικά στούντιο, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και ειδών ψυχαγωγίας και αναψυχής, τουριστικά καταλύματα… Με λίγα λόγια, η πολυτέλεια θα φάει πρώτη χώμα.
Ξεκαθαρίζω –άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο, προγράμματα ανεργίας θα αποτύχουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και η αγορά θα υπολειτουργεί χειροτερεύοντας συνεχώς την κατάσταση.
Ξεκαθαρίζω –αυτή τη φάση οι γραμματιζούμενοι τη λένε «ύφεση». Και κουβαλάει στασιμοπληθωρισμό (υψηλό πληθωρισμό που δεν πέφτει με τίποτα), συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, μείωση των παραγωγικών διαδικασιών μέχρι τη στιγμή που …
Που;
Δεν θα αναλύσω το μαρξιστικό σενάριο, όπου το σύστημα καταρρέει μέσα στις αντιφάσεις του. Ξέρεις γιατί; Επειδή αυτό είναι το ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ σενάριο. Θα σου πω όμως για την άλλη προοπτική, αυτή που διδάσκονται οι οικονομολόγοι στο μάθημα της οικονομικής θεωρίας –όταν μελετάνε τα νεώτερα οικονομικά μοντέλα.
Για να ξεπεραστεί η ύφεση, έχει αποδειχτεί από την ιστορική εμπειρία ότι θα πρέπει να επέλθει ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ. Μόνο έτσι θα μειωθεί το αγοραστικό κοινό παράλληλα με τη (σε μεγαλύτερο βαθμό) μείωση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθούμε σε αύξηση της αγοραστικής ικανότητας και, ακολούθως, αύξηση των τιμών. Μαγικό, έτσι;
Τι σημαίνει όμως «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών»; Παραγωγικοί μηχανισμοί είναι οι εργαζόμενοι και τα μέσα παραγωγής (μηχανήματα, κτίρια κ.λ.π.) –να το ξεκαθαρίσω αυτό. Και πως καταστρέφονται; Πανεύκολα! Οι άνθρωποι-εργαζόμενοι σκοτώνονται μαζικά σε πεδία μαχών, τα εργοστάσια βομβαρδίζονται, οι οδικές αρτηρίες μεταφοράς εμπορευμάτων ανατινάζονται, η αεροπορία και το ναυτικό χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών … Χρειάζεται να σου πω κι άλλα για να καταλάβεις ότι η «καταστροφή μέρους των παραγωγικών μηχανισμών» συνεπάγεται πόλεμο; Παγκόσμιο κατά προτίμηση, να μην κάνουμε διπλές και τρίδιπλες δουλειές –να ξεμπερδεύουμε με τη μία.
Ο μπακάλης δεν θα πάει στον πόλεμο γιατί έχει πλατυποδία, ο γερο-τσιφούτης επίσης δεν θα πάει, λόγω ηλικίας. Αλλά θα είναι εδώ όταν εσύ δεν θα γυρίσεις για να συνεχίσουν τις δουλειές τους με καλύτερες συνθήκες και έχοντας σβήσει τις συνέπειες των βλακωδών ενέργειών τους. Ο Καφές Γκόρντον δεν θα πάει στον πόλεμο λόγω στραβισμού, ο Σαρκοζί δεν θα πάει επειδή είναι προστάτης οικογενείας, η Μέρκελ θα το παίξει γυναίκα και δεν θα καταταγεί, ο Αμερικάνος Πρόεδρος δεν θα πάει επίσης –επειδή εκεί η θητεία είναι προαιρετική. Θα μείνουν πίσω να περιμένουν εσένα, να τους διευκολύνεις ψοφώντας σε κάποιον βομβαρδισμένο κωλότοπο για χάρη της σημαίας. Της δικής τους σημαίας –όχι της δικής σου, εσύ άλλωστε δεν έχεις. Επειδή και τη σημαία σου με υπερχρεωμένη πιστωτική την αγόρασες.
Κορόιδο.
43 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:
orea analish.thn katalava akoma k egw o palio kommounisths pou prepei na psifizw papandreou gia na swsw ta pedia mou.
Πόλεμος δεν νομίζω ότι θα γίνει. Το κραχ του 1800κάμποσο που έχει ομοιότητες με το σημερινό δεν σχετίζεται με κάποιον πόλεμο. Ούτε και του 1923[?] με τον Πρώτο. Απ' όσο ξέρω τουλάχιστον.
Πολύ πιθανόν να σχετίζεται με την άνοδο του σύντροφου Αδόλφου στην εξουσία.
Σύντροφος και αυτός αφού μίλαγε για λαϊκή κυριαρχία. Τί ήταν ένας παράφρονας ακροδεξιός δολοφόνος; Έλα τώρα σε παρακαλώ...
Το ξέρεις ότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν γύρω ο κυρίαρχος λαός αντανακλαστικά γίνεται πολύ συντηρητικός και κλείνεται στον εαυτό του. Βλέπε πως βγήκε ο χοντρός το '04.
Λες να μας προκύψει και ένας νέος Χίτλερ και να τα κάνει όλα λαμπόγυαλο; Το θεωρώ δύσκολο. Δηλαδή ο πρώτος υποψήφιος, μας τελειώνει όπου να 'ναι... God bless America και δεν συμμαζεύεται.
Αυτό που βλέπω είναι ένα νέο L.A. Η διαφορά είναι ότι οι bros πήραν τα όπλα γιατί ήταν αποκλεισμένοι πραγματικά.
Τώρα θα τα πάρουν, αυτοί που θα τα πάρουν, γιατί ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι είναι αποκλεισμένοι.
Έχει μια τεράστια διαφορά αυτό το «νομίζουν». Το οποίο είναι και η αιτία του κακού κατά την γνώμη μου.
Δηλαδή μέχρι τώρα ίσχυε το «πήρε ο Ματοσακός SUV, θα βάλω γραμμάτια και θα πάρω κι εγώ ένα... Πιο μάγκας είναι ο Ματοσακός από μένα?» Τριάρι ο Ματοσακός? Τεσσάρι εγώ και πάει λέγοντας. Όλα βερεσέ πάντα, και χωρίς ποτέ να κοιτάξω αν μπορώ να «κουμαντάρω» τα 4άρια και τα SUV.
Το αν τα χρειάζομαι είναι μια άλλη ιστορία. Όπως είχε πει και ένας μαφιόζος σε μια ταινία μιλώντας στον διάδοχό του «πίστευεις ότι χρειάζομαι 10 δωμάτια για να κοιμάμαι και 5 WC για να χέζω;» «Αν είχα όσα χρειαζόμουνα θα έμενα σε χαρτόκουτο. Την έπαυλη την έχω για να βλέπει ο κόσμος το ποιος είμαι.»
Αυτό συνέβει κι εδώ με μια διαφορά. Όλοι [οι περισσότεροι για την ακρίβεια] ήθελαν να βλέπει ο κόσμος όχι ότι είναι αλλά ότι νόμιζαν αυτοί ότι είναι.
Και κάποια στιγμή ήρθε η ώρα και είπαν τ' αφεντικά, ώπα μάγκες in god we trust. Οι υπόλοιποι να παρουσιαστούν με τα πακοτσέτουλα αν θέλουν SUV και μεζονέτες. Η φεσοκάρτα πέθανε...
Μια και πιάσαμε τα SUV. Το VW Tiguan είχε ένα χρόνο αναμονή παράδοσης. Δηλαδή η παραγωγή δεν κάλυπτε την ζήτηση. Γιατί κλείνει το εργοστάσιο; Γιατί όλες οι παραγγελίες ήταν πληρωταίες με φεσοκάρτα. Γράφτα και βλέπουμε. Χρηματοπιστωτική είναι η κρίση. Μην τρελαθούμε και τελείως. Στα μπρίκια μου αν δεν μπορεί ο κατσίφλωρας να πάει SUV με βερεσέ. Και τα Yugo μια χαρά είναι.
Τώρα βέβαια μπορεί να μαζευτούν οι κατσίφλωρες αυτού του πλανήτη και να πάνε να πάρουν τα SUV με τ' άρματα. Κανένα πρόβλημα απ' την πλευρά μου. Εκτός κι αν δω κανά καριόλη με κανα όπλο να με σημαδεύει σε κανα φανάρι. Μπορεί να είμαι κατά της βίας, αλλά θα πατήσω το γκάζι και θα τον κάνω ανάμνηση...
Aυτό που με τρομάζει καλέ μου φίλε, είναι ότι δεν παίζει ρόλο αν είναι κανείς δεξιός ή αριστερός, αλλά δυστυχώς η μόνη πραγματική λύση που φαίνεται είναι αυτή που περιγράφεις. Και είναι τρομακτική. Κυρίως για έναν πλυθησμό που έχει μάθει στα Armani και τα Gucci. Αυτός ο πλυθησμός το μόνο που γνωρίζει είναι η κατανάλωση (συχνά πυκνά με "λεφτά των άλλων") και το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν τον έχω ικανό να συρθεί σε ιστορίες πολέμου και φρίκης (θέλω να πιστεύω)
Puppet που τα βρήκες εσύ ρε ρεμάλι τα παιδιά; Έπεσες στη στέγνα και αποφάσισες να ασχοληθείς με το εμπόριο βρεφών τώρα; Πάντως θυμήσου το και στο υπογράφω -πέρασε ο καιρός που με αλλαγή κυβέρνησης γινόταν δροσερότερο το αγγούρι. Πλέον ακόμα και τον Φούφουτο τον ίδιο να ψηφίσεις -το παλούκι δεν το γλιτώνουμε. Γι΄αυτό κοίτα να προσέχετε εκεί πέρα στα επαρχιακά.
twra eimai padremenos re de ta mathate.emeis sta eparxiaka thn mathame thn moira mas.to ptixo mas tha einai mono gia tixokolish k kerasma gournopoulo sto soi gia to gamato.na thimasai omws kamia fora tou th varei tou kosmakh pernei koukoula, kei to blokaki, leilatei to magazaki.
Β.Β. το 1800τόσο δεν είχαμε καπιταλισμό. Η κρίση του '23 έφερε τον Α' Παγκόσμιο. Και η κρίση του '30κάτι έφερε τον Β'. Αδόλφοι, Φράνκο, Ρούσβελτ, Μπενίτο, Τσόρτσιλ -όλα μέσα, προϊόντα των κοινωνικών συνθηκών.
Ο χοντρός το '04 βγήκε για λόγους πολυτελείας. Λάδωσε το άντερο πολλών και τους ξίνισε η υπεροψία των Πασόκων, αποφάσισαν κιόλας να τη δούνε ηθικοπλαστικά -δε θέλει πολύ.
Σαφώς και όταν δυσκολεύουν τα πράγματα ο κόσμος συντηρητικοποιείται -άρα τα καργιόλια του πολέμου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. "Να τους φάμε γιατί θέλουν να μας πάρουν αυτά που ΔΕΝ έχουμε". Έτσι πάει. Γιατί αν γινόταν η κουβέντα γι΄αυτά που έχουμε, μαλάκας είναι ο άλλος να πολεμήσει; Ποιος αφήνει τον τριθέσιο δια χειρός Βαράγκη να πάει να κοιμάται στα ράντζα; Τράβα του μια έξωση μαζί με κατάσχεση και σου λέω εγώ πόσο εθνίκι γίνεται.
Ο καινούργιος παγκόσμιος πόλεμος δεν χρειάζεται απαραίτητα να μοιάζει με τους παλιούς. Μπορεί να κυνηγάμε μετανάστες ή να βομβαρδίζουμε από απόσταση μελαψούς, μπορεί απλά να σφάζουμε άστεγους, πρεζόνια κι αδερφές -το θέμα είναι να πεθάνει κόσμος και να καταστραφούν παραγωγικές μονάδες. Αν καεί και εμπόρευμα ακόμα καλύτερα.
Έχεις διαβάσει τη Σιδερένια Φτέρνα; Ο γίγαντας ο Λόντον είχε προβλέψει από το 30κάτι τα γεγονότα του Λος Άντζελες -μόνο σε ένα πράγμα είχε πέσει έξω. Επειδή έγραφε οτι εναντίον των φτωχών θα κινηθούν ειδικά φτιαγμένες μονάδες ιδιωτικών φρουρών, στην πλειοψηφία τους Ασιάτες. Τι σου λέει αυτό; Έπεσε έξω τελικά;
Κάνεις μέγα λάθος αν θεωρείς οτι η κρίση είναι μόνο τραπεζική. Η κρίση είναι της αγοράς, αυτή κινήθηκε με πλασματικό χρήμα και τώρα της ρίχνουν έξτρα πλασματικό χρήμα για να τη σώσουν! Αρχίδια μάντολες, απλά θα κάνουν τα σκατά απόσκατα.
Ζωή σε μας γενικότερα.
Ανώνυμε φίλε, ποιος σου είπε οτι θα ρωτήσουν τον κόσμο πριν τον σπρώξουν στη σφαγή; Μήπως νομίζεις οτι ρωτάνε τα αρνιά κάθε Πάσχα; Θα μετρήσουν, θα υπολογίσουν και θα αρχίσουν το πάρτι. Νοικοκυρεμένα πράγματα. Βλέπεις τις αυτοκινητοβιομηχανίες που κάνουν αναστολή δραστηριοτήτων; Σκέψου τώρα -στον προηγούμενο πόλεμο ποιοι ήταν οι κατασκευαστές εξοπλισμού; BMW, Ford, Suzuki, Rover... Θέλουν το χρόνο τους τα παιδιά να προσαρμοστούν, όπως και να το κάνεις!
Puppet, πάντα για την ίδια δουλειά ήταν τα πτυχία. Μακάρι ο κόσμος να σπάσει τα μαγαζιά και όχι τις παράγκες των μεταναστών. Αλλά δε βλέπω καμιά συνειδητοποίηση στα πέριξ αδερφέ μου -δυστυχώς δεν βλέπω. Ελπίζω απλά να ανέβηκε η μυωπία μου.
emena mou ti dinei ligo auti i analisi me ton "katanalotismo". kathoti oi perissoteroi pou gnorizo den exoun xrisimopoiisei tin karta oute gia na paroun kana amaxi politelias oute gia na xtisoun epauli. tounantion polloi apo autous fesothikan giati eprepe na kalipsoun pagies anagkes pou pia den mporousan na kalipsoun. kai ti einai pagies anagkes? angki einai oti theoreis kathe fora os tetoia. an paroume upopsi oti to biotiko epipeddo en genei eixe anebei tin dekaetia tou ogdonta, an thelete gia na "meinei "to idio". i diafora einai oti tote to plirones apo ton mistho sou me zesto xrima eno tora me tin katastasi stin agora ergasias se anagkazoun na to kaneis upothikeuontas tin "auriani sou" ergasiaki dinami.
Κοίτα - έχεις δίκιο. Δηλαδή, όταν ακούω κόσμο να λέει για όσους χρεώνονται για να αγοράσουν SUV ας πούμε, χαίρομαι κάπως -επειδή αυτοί μάλλον δεν έχουν καταχρεωμένες πιστωτικές γι' αυτό σκέφτονται έτσι. Η δικιά μου πιστωτική έχει γίνει τούμπανο στο σούπερ μάρκετ -τη μηχανή που έχω και το αυτοκίνητο τα ξεχρέωσα κανονικά και με το νόμο στα δυο χρόνια. Μέχρι εδώ, βουνό το δίκιο σου και όποιος έχει να πληρώσει δίδακτρα παιδιών, σούπερ μάρκετ, ρούχα οικογένειας, λογαριασμούς, βενζίνες κ.λ.π. πρέπει να είναι διευθυντής ΔΕΚΟ ή Χρυσό Αγόρι για να καταφέρει να μη χρεωθεί.
Όμως, κατά βάση έχεις άδικο κι εσύ κι εγώ και έχουν δίκιο εκείνοι που τα χώνουν στον καταναλωτισμό ακόμα κι αν είναι εκτός καθημερινότητας.
Γιατί φιλενάδα, αυτό που λέμε βιοτικό επίπεδο είναι ένα παραμύθι που συνεχώς ανεβαίνει όταν πας να το πλησιάσεις. Υπάρχει ένα βιβλίο-ευαγγέλιο του Θορστάιν Βεμπλέν, λέγεται "Η θεωρία της αργόσχολης τάξης", εκεί μέσα μιλάει και για την επιδεικτική κατανάλωση. Αλλά αν βαριέσαι το διάβασμα θα σου προτείνω, όταν μαζέψεις τίποτα χρήματα να πεταχτείς μέχρι Κούβα. Είναι μια πολή εκεί πέρα, η Σάντα Κλάρα. Άντε να κάνεις μια βόλτα εκεί και μετά έλα και πες μου πόσα χρήματα ξοδεύουμε άσκοπα και πόσα πράγματα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να νιώσει πλήρης.
Κοντολογίς, την έχουμε πατήσει -έτσι μου φαίνεται.
motor,
den tha mporousa na diafoniso mazi sou alla na pou i istoria mas kalei na tin diavazoume prosektika gia na mporoume na theloume na tin allaxoume. an h dekaetia tou ogdonta gia tin ellada itan i periodos tis beltiosis tou biotikou epipedou itan giati ekei "plirothikan" i agones kai oi agonies tou parelthontos. niki tis "ergatikis taxis"? mmm peripou. oi koinonikes sxeseis (antifasi kefalaiou ergasias mpla mpla) allaxan morfi den akurothikan. epomenos oi anakges sunexizoun na orizontai mesa se auto to plaisio ton kapitalistikon sxeseon pou prepei sto telos na ofeloun to kefalaio. an esu ki ego xreonoume tin karta omos den einai epeidi den theloume na zisoume me ta liga. einai giati eitai den uparxoun eitai den mporoume (mexri stigmis) na dimiourgisoume enallaktikes. kai tha sou doso ena mikro paradeigma: edo sta xena pou zo, epatha sok otan siniditopoisa oti ta laxanika einai kleismena se akriva sakoulakia. i "enalaktiki" mou einai na xlisoplirono ena mikro kalathaki kathe dekapente apo anexartitous kalopistous oikologous paragogous. kai milo apla gia tin trofi kai diatrofi. zoume to edo kai to tora kai an theloume na to allaxoume den ftanoun ta protagmata.
yg1. allios tha to skefto na menasteuso stin kouba
yg2 apo periergia roto, mporeis na deis to mail mou afinontas minima os savon?
Για την δεκαετία του '80, ας μιλήσουμε κατά πρώτον για την Ελλάδα. Λοιπόν, δεν ήταν καθόλου νίκη της εργατικής τάξης, ήταν απλώς ανάδυση στην επιφάνεια της μικρομεσαίας τάξης. Με τη νώθα φιλελευθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ μπήκαν στο μεγάλο φαγοπότι και οι αποκλεισμένοι, μέχρι εκείνη τη στιγμή, μικροαστοί ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ να βγουν έξω οι αστοί ή οι μεγαλοαστοί. Το οποίο σημαίνει οτι, με καθαρά παραγωγικούς όρους, γονάτισε ακόμα περισσότερο η οικονομία, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι περνούσαν από τις παραγωγικές διαδικασίες στις μεταπρατικές. Θέλεις τη γνώμη μου για αυτή την ιστορία; Χέστηκα -έτσι κι αλλιώς το υπάρχον σύστημα δε μου άρεσε, ούτε αυτό που το αντικατέστησε μου άρεσε, σα να έβλεπα Προοδευτική-Αστέρα Τρίπολης στην τηλεόραση. Χέστηκα για το αποτέλεσμα του αγώνα κοντολογίς.
Στην Ευρώπη είχαμε απανωτές κρίσεις και στην Αμερική το ίδιο, είχαμε πολέμους σε Φόκλαντ και απευθείας μεταδόσεις του βομβαρδισμού της Βαγδάτης, σε μια προσπάθεια να εξανεμιστεί το παραγωγικό πλεόνασμα και να ανέβουν πάλι οι τιμές των αγαθών που είχαν πάρει την κατιούσα, λόγω υπερπροσφοράς.
Δεν λέω οτι φταίμε εσύ κι εγώ που χρεώνουμε τις κάρτες μας, αν έλεγα κάτι τέτοιο θα ήταν σα να κατηγορώ τους ναυαγούς κάποιου πλοίου οτι βράχηκαν πέφτοντας στη θάλασσα. Αλλά δεν δέχομαι κιόλας οτι δε φταίμε καθόλου.
Δεν θεωρώ λύση τις οικολογικές "εναλλακτικές" κι ανάθεμα αν ξέρω ποια είναι η λύση τελικά.
http://onebigtorrent.org/torrents/3120/Money-as-Debt-Xvid
Το άνωθεν αρχείο torrent μας δίδει βιδεον που περιγράφει αναλυτικώς πως φτιάχνεις χρήμα με την χρήση ευγενών αερίων....
Τώρα, περιμένεις να το ανοίξω αυτό;
αναδημοσιευουμε παραυτα.
παραδιδεις μαθηματα εκλαικευμενης οικονομιας.
το αισιοδοξο σεναριο δεν παιζει με τιποτα?
http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279
ή
http://www.youtube.com/watch?v=vVkFb26u9g8
Το αισιόδοξο σενάριο αδερφάκι μου, προϋποθέτει πολιτική συνειδητοποίηση προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την πτώση του συστήματος. Τη βλέπεις εσύ πουθενά αυτή τη συνειδητοποίηση;
κατι παρομοιο ειχα διαβασει σε ενα βαβελ του 2003 στο αεροπλανακι... αλλα τοτε μου φαινοταν καπως φαντασιοπληκτο το σεναριο...
Είδες αδερφέ μου; Αυτοί της επιστημονικής φαντασίας δεν τρώγονται! Μα που τα σκέφτονται όλα αυτά, απορώ!
Απολαυστικό κείμενο. Δέν θυμάμαι νά έχω διαβάσει κάτι καί νά τσουλάει έτσι η κόρη. Άσε πού επειδή δέν διαβάζω εφημερίδες, δέν είχα καταλάβει πόθεν καί πώς ήρχισε η κρίσις. Γαμάτο, τί λέμε τώρα.
να μου χρωστάνε μέχρι και τα καναρίνια το καναβούρι τους
με πτυχία και περγαμηνές από τα καλύτερα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας και τους ξηγιέται
Καλά εσύ έχεις ξεφύγει εντελώς! Μαύρος μας προέκυψες, κρυφοκομμούνι μας προκύπτεις επικροτώντας τέτοια κείμενα, κανόνισε να βγεις και αδερφή να χάσουμε τ΄αυγά και τον Πασχάλη εδώ μέσα!
Υ.Γ.: Έχεις και κόρη;
Π.Γ.: Ναί ναί! Καί τήν κανακεύω μέ τέτοια αναγνώσματα!
Βρέ μαύρος είμαι αλλά κοκκινιώτης!
Μπράβο αγόρι μου -να σε χαίρεται η κορούλα σου!
Πάντως, επιστημονικά ομιλώντας, το οτι υπάρχουν Κοκκινιώτες και όχι Πρασινιώτες ή Κιτρινιώτες αναδεικνύει νομίζω το μεγαλείο της Θρυλάρας.
επιστημονικά; Σαλιαρέλης κι έτσι;
Ή Ρουμπίνιας, ή Γρυλάκιας, ή Μυτόγκας -στη διάθεσή σας.
Υ.Γ.: Πάντως, χωρίς ντοκτορά από τα καλύτερα Σωφρονιστικά (τα είπαμε παραπάνω) απαγορεύεται η είσοδος (και κυρίως η έξοδος) στο Καραϊσκάκη.
Πόσο συμφωνώ με όλα όσα λες, δυστηχως.
και η ανάλυση που έκανες στο ποστ δε θέλει και πολύ μυαλό, το μόνο πράγμα που είχα καταλαβει καλα και θυμαμαι ως ιστορία (το ΚΡΑΧ στην αμερικη)2 πραγμ. μας είχανε πει στην Πολιτκή Οικονομία στο λύκειο ομως είναι αυτονοητο για την πορεία που μπορούν να πάρουν τα πράγματα σε τέτοιες κρίσεις κ ΚΥΡΙΩΣ πώς μπορεί να συμβει αυτή η κριση. ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ανθρώπους οι οποίοι υποτιθεται έχουν διαβάσει, εχουν και κάποια πτυχια και σου λενε (μεχρι πριν απ αυτο βέβαια!) για ΥΓΙΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ και καλά στην αμερική και στην Ιαπωνία... Πόσο ηλίθιοι μπορεί να είναι;;;;;
το σεναρίο που δινεις μου θυμίζει εφιάλτες που έβλεπα από πολύ μικρή περιεργους και επαναλαμβανόμενους, χωρίς να έχω ζήσει ουτε πολεμους αλλά ούτε και να ξέρω για αυτούς
είναι τραγικό, και φοβαμαι πολύ όταν το σκέφτομαι.
Μην τρελαίνεσαι μ΄αυτά. Ότι και να γίνει αποκλείεται να είναι χειρότερο από αυτό που ζούμε τώρα. Τουλάχιστον μπορεί να ξαναεμφανιστεί η ελπίδα -λίγο το 'χεις;
Endiaferousa analusi!
...an kai den tha imoun kai toso sigouros oti "to kratos den exei lefta".
Apo ton proupologismo masane arketoi, voleuontas tous koumparous tous me 2-3 misthous... Panakrivos eksoplismos sapizei se ekatontades stratopeda..
Prosoxi: Den eimai vevaios - apla etsi ektimw... Stin oikonomia kai stin politiki, exo varethei tis Vevaiotites..
A, kai mia olotela asxeti me ta oikonomika episimansi:
Sto "Turia ksupniste, tha sas fane oi vlaxoi, pou leei o poiitis" - o poitis einai o Zorz Pilali - o krotalias tis asfaltou!
Το κράτος διαχειρίζεται τα χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού που δεν του φτάνουν ούτε για τα πάγια έξοδά του και τα κονδύλια των Δημόσιων Επενδύσεων που τα μοιράζει στους ημέτερους. Έλλειμα 3%πλας, κάθε χρόνο, σημαίνει οτι σε κανονικές συνθήκες, το κράτος πρέπει να δανειστεί 3% του συνολικού του ΑΕΠ, προκειμένου να πληρώσει τις πάγιες υποχρεώσεις του. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς ανήκουν στις λεγόμενες ανελαστικές (προβλέπονται δηλαδή στα σύμφωνα που έχουμε υπογράψει) και, το χειρότερο, για λόγους εθνικού συμφέροντος, δεν υπόκεινται σε καμιά νομοθεσία σχετική με τις προμήθειες (είναι πέραν των νομικών διαδικασιών δηλαδή). Κοντολογίς, οι κουμπάροι τρώνε μεν, αλλά τρώνε από δανεικά.
Τώρα, αν θέλουμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα στις σημερινές συνθήκες θα πρέπει να ασχοληθούμε με δύο παραμέτρους, όσον αφορά την λειτουργία του κράτους:
1. Την πρωτοφανή αδυναμία της κυβέρνησης να μαζέψει έσοδα από τους φόρους.
2. Το αναίσχυντο νομοθετικό ρουσφέτι που έγινε για χάρη των τραπεζών (πριν 3-4 χρόνια νομίζω) όταν καταργήθηκε η ρύθμιση που τις υποχρεώνε να δανείζουν τους πολίτες ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ποσό χρεών τους δεν ξεπερνούσε κάποιο ποσοστό (νομίζω 1/3 αλλά δεν είμαι σίγουρος) των εσόδων τους.
Υ.Γ.: Ο κροταλίας της ασφάλτου, ο Θάνατος τς Αμερικής (τς Αμερικής) βεβαίως! Δόξα και τιμή στον Ζωρζ και πολύ καλά κάνεις που το αναφέρεις.
...Sorry gia ta greeklish alla den exo tin dunatotita gia ellinikous xaraktires...
xmmm auta ta pagia eksoda einai pou me vazoun se upopsies..
Sxetika prosfata piga strato kai akoma den mporo na kseperaso to sok apo tin apisteuti spatali/sapila pou eida..Mizes gia ta panta, kai theseis pou efeuriskontai gia na voleutoun gnostoi kai filoi..Kai meis (oi fantaroi) oi upiretes/katharistes tous, na fulame skopia frourontas to tipota...
(Mwre kala ekane o Pilalas kai xtupise piaxa sto blender prin parousiastei..)
Genikotera pantws uparxoun nomizo protaseis na auksithei to elleima kai pera apo to orio pou exei thesei i EU, prokeimenou na dothoun kapoia lefta p.x na stirixtoun kapoioi tomeis pou upotithetai mporoun na proothisoun tin anaptuksi, me parallili tonosi tis katanalosis. Auti einai i "Keunsiani" proseggisi an katalava kala...
Auta stin theoria vevaia..Stin praksi oute pou thelo na skeftomai pos tha diaxeirizontan ta lefta...
Pantws polu endiaferon blog - anakalupsa kai kamposa alla oraia apo do mesa... Nomizo tha prepei na ftiakso kai ena diko mou blog pleon...olo zalizo tous allous me sxolia epi sxoliwn :)
Ναι, να φτιάξεις μπλογκ -πλάκα έχει -αλλά να εξακολουθήσεις να μας ζαλίζεις με σχόλια.
Τα πάγια έξοδα είναι (πέραν των εξοπλισμών), κατά κύριο λόγο, οι μισθοί, τα νοίκια και άλλα λειτουργικά. Θα έπρεπε να είναι και άλλα πράγματα (όπως οι λογαριασμοί του Δημοσίου, φως-νερό-τηλέφωνο) αλλά, ως γνωστόν, το Δημόσιο είναι ο μέγιστος μπαταξής και δεν πληρώνει. Πάντως, μη νομίσεις οτι μιλάμε για τίποτα τρελά ποσά, π.χ. για το '09 ο προϋπολογισμός προβλέπει έξοδα περίπου 66 δις (όταν για τις τράπεζες δίναμε "αέρα" 28 δις). Γιατί είναι λίγα τα 66 δις; Επειδή χρωστάμε σαν χώρα 260 δις περίπου. Και προβλέπεται να εισπράξουμε μέσα στο '09, γύρω στα 64 δις. Επίσημα στοιχεία όλα αυτά -έτσι;
Ο στρατός, έχει δικά του κονδύλια για τα πάγιά του -δεν μπαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό. Και φυσικά παίζει τρελή σπατάλη εκεί πέρα, εκτός βέβαια από κάτι μικρολεπτομέρειες (π.χ. σόμπες-δακρυγόνα στους θαλάμους των φαντάρων, σπασμένα τζάμια κ.λ.π.)
Καλά έκανε ο Πιλάλας, αλλά δε βγήκε μετά να το παίξει τιμητής της θητείας σαν κάτι Σαββόπουλους, Τριανταφυλλόπουλους κ.λ.π. Διότι ο Πιλαλί είναι παρφέ άτομο -όχι μαλακίες.
Η Κεϋνσιανή προσέγγιση (που αποθεώθηκε, αρκετά διαστρεβλωμένη, από τον Αντρέα) είναι η άμεση εμπλοκή του κράτους στην οικονομία της αγοράς προς όφελος των ασθενεστέρων και με στόχο την δημιουργία κάποιου (έστω υποτυπώδους) κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Εεε, δεν βλέπω να την προσεγγίζουν και πολύ την "προσέγγιση" αυτοί εδώ πέρα -πρακτικά μιλάμε, όχι στο μπλα μπλα. Εκτός αν ανοίξουμε τόσο την κοινωνική πρόνοια και χωρέσει μέσα της ο τραπεζίτης, ο μεγαλοεργολάβος και ο αλλυσίδας καταστημάτων!
Το έλλειμα είναι κριτήριο συμμετοχής (ή αποπομπής) από την Ευρωζώνη -το όριο είναι 3%. Επειδή κάμποσες χώρες το ξεπέρασαν, οι προτάσεις που λες, αναφέρονται σε αυτό ακριβώς. Να ανοίξει το όριο για να μη βγουν έξω οι χώρες.
Κατά τα λοιπά -ακόμα κι ένας σκράπας πρωτοετής οικονομικής σχολής ξέρει οτι αν θέλουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις παραγωγικές επενδύσεις. Πάει να πει, να πέσουν φράγκα στις κατασκευές, στη βιομηχανία, στις τουριστικές υποδομές ... χοντρικά.
Κι εγώ μαζί τους, αν δεν υπήρχαν δυο προβλήματα:
1. Οι καταναλωτές είναι σχεδόν ανίκανοι να απορροφήσουν (αγοράσουν) τα προϊόντα, λόγω υπερχρέωσης.
2. Οι περισσότερες χώρες (μέσα κι εμείς) έχουν φτάσει στο πικ της ανάπτυξής τους και δεν μπορούν να πάνε πιο ψηλά. Π.χ.: Πόσους άλλους δρόμους να φτιάξουμε; Πόσα άλλα ξενοδοχεία; Ειδικά όταν η βενζίνη έχει γίνει απλησίαστη και οι διακοπές ανέκδοτο;
Τώρα, όταν έρχεσαι εσύ (όχι εσύ -η κυβέρνηση) και μου λες οτι θα δώσεις φράγκα (στο μιλητό, εγγυήσεις ας πούμε) στις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να τα δανείσουν στον κόσμο (πάλι στο μιλητό, σε πλαστικό χρήμα) κι ο κόσμος θα τα καταναλώσει (μονίμως στο μιλητό) τονώνοντας την αγορά, αλλά θα το χρωστάει αυτό το χρήμα (μαζί με τα υπόλοιπα που χρωστάει, όχι στο μιλητό, αλλά στο κανονικό) ... Ε, κάτι πίνεις -δεν εξηγείται αλλιώς! Πρόσεξε το φοβερό: δεν δανείζουν χρήματα στον κόσμο για να ξεχρεώσει -αλλά για να καταναλώσει!
Παράδειγμα: βγήκε ο Καρατζαφέρης τις προάλλες και ζήτησε να καταργηθεί ο Τειρεσίας για 2-3 χρόνια! Δηλαδή ρε γίγαντα, όσοι χρωστάνε και δεν πληρώνουν να πάρουν ακόμα περισσότερα να χρωστάνε! Κι αυτός ο άνθρωπος θεωρείται πολιτικό πρόσωπο και όχι γραφικός της πλατείας Συντάγματος!
Les oti "den daneizoun xrimata ston kosmo na ksexreosei, alla na katanalwsei"
nai i alitheia einai oti auto (to xreos) einai telika vasiko gia tin oikonomia simera..
Mipos exei tuxei na deis to "Money as Debt"?
http://video.google.com/videoplay?docid=-6378467006172996478&hl=en
ntokumanter gia tin simasia tou xreous...alitheia poia einai i apopsi sou gia auto? (an to'xeis dei!)
Δεν το έχω δει το βίντεο -αν και θα το ήθελα, δεν έχω προλάβει ακόμα.
Κοίτα, το χρέος έχει πλέον αναχθεί σε κανονικό προϊόν, αυτή είναι μια πραγμοποίηση το ίδιο τρομακτική με την αναγωγή του χρήματος σε αυτόνομη οντότητα. Εννοώ: το χρήμα (το χαρτί) από μόνο του δεν έχει καμία αξία -αντλεί την αξία του από την δυνατότητα ανταλλαγής του με προϊόντα. Σωστά; Χμμμ, έτσι ξεκίνησε να είναι, αλλά αυτό δεν ισχύει πια. Έχω κάνει και κάποιο σχετικό ποστ, ούτε που θυμάμαι που σκατά είναι εδώ μέσα.
Πάμε τώρα στο χρέος. Δεν είναι φυσικά "αυτόνομο" προϊόν, είναι μια συνέπεια ανταλλακτικής χρήσης του χρήματος. Αλλά:
1. Το τραπεζικό σύστημα βασίζεται στο χρέος. Ζουν από τους τόκους όσων χρωστάμε.
2. Εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια η νομοθετική πολιτική των ΗΠΑ ωθεί τους πολίτες της στη δημιουργία χρεών.
3. Αυτό έχει περάσει και σε κοινωνικό επίπεδο, με συνέπεια, ας πούμε, να μη σε παίρνουν σε δουλειά αν δεν έχεις ανοιχτό δάνειο στις ΗΠΑ.
Εντάξει, το χρέος είναι ένα καλό στήριγμα του συστήματος, βοηθώντας την υπερκατανάλωση.
Όλα πήγαιναν καλά μέχρι το χρέος να ξεπεράσει το συνολικό διαθέσιμο σε ρευστό. Πάει να πει, αν σήμερα θελήσουμε όλοι να πληρώσουμε τα χρέη μας δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να το κάνουμε!
Αλλά οι καραμαλάκες τραπεζίτες, πολιτικοί και λοιποί σαλτιμπάγκοι αρνούνται να το δουν και επιμένουν να ενεργούν στηριζόμενοι στην προηγούμενη ροπή του συστήματος, πηγαίνοντας τσιφ για στουκάρισμα στον τοίχο.
Θα μου πεις "κι εσύ τόσο μάγκας είσαι που το είδες;"
Θα σου απαντήσω οτι όλοι το βλέπουν, απλά δεν έχουν όρεξη να το αντιμετωπίσουν δραστικά.
Γι΄αυτό υποθέτω οτι θα το πάνε σε πόλεμο -και νομίζω οτι το νταβαντούρι ήδη άρχισε.
Τι σου λέει, ας πούμε, το παγιδευμένο αμάξι έξω από την τράπεζα που θα ανατίναζε μια ολόκληρη συνοικία; Εμένα μου λέει, πολλούς νεκρούς και πολλή δουλειά για τις κατασκευαστικές εταιρείες.
Και φυσικά, την αποκάλυψη "εξωτερικού δάκτυλου", Τούρκων, Αφγανών, αναρχικών εξωγήινων -που επιβουλεύονται την ευημερία μας. Υποθέσεις κάνουμε -έτσι;
Εξαιρετική ανάλυση και σπαρταριστό γράψιμο.
Ευχαριστώ, αλλά τα παραλές. Τα στοιχεία της ανάλυσης προϋπήρχαν, απλά κάποια ταξινόμηση έκανα. Και για το γράψιμο, ας είναι καλά ο Τσιφόρος...
Απίστευτο κείμενο!:)
Εχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι ο πόλεμος μαίνεται ήδη, μόνο που ακόμα πολεμάνε οι στρατηγοί μεταξύ τους και οι ρόλοι δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένοι: ποιος θα πλασσαριστεί τελικά για σύμμαχος και ποιος για εχθρός δλδ.
Το μόνο που διαφαίνεται είναι ο αριθμός των ομήρων και των αιχμαλώτων, που δηλώνονται ως χρεωκοπημένοι, καθώς και το πλήθος των σκλάβων που... αυτοβουρδουλίζονται!...
Ευχαριστώ βρε. Ναι, μαίνεται ήδη -δυστυχώς.
Καταπληκτικό άρθρο με πολύ ωραίο στύλ γραφής. Έκανα και εγώ μια προσπάθεια να αναλύσω την κατάσταση στο : http://crisisofeconomy.blogspot.com/
Πάντως, όπως είπε και ο Αϊνστάιν : "Δεν ξέρω με τι όπλα θα γίνει ο Γ' Παγκόσμιος πόλεμος, όμως ξέρω με βεβαιότητα με τί όπλα θα γίνει ο Δ' Παγκοσμιος πόλεμος - Με πέτρες και με ξύλα...."
Κάπως αισιόδοξο σε βρίσκω στην πρόβλεψη του ποσοστού ανέργων και στο Δημόσιο Χρέος. Εκτός βέβαια αν μιλάς για φανερή, καταγεγραμμένη ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΗ ανεργία (π.χ. δεν υπολογίζεις τους σταζιέρ κ.λ.π.) και για Δημόσιο Χρέος υπολογιζόμενο χωρίς τις εξοπλιστικές δαπάνες.
Δεν ξέρω πως θα γίνει ο Γ'Π.Π. δεν ξέρω καν αν θα γίνει. Μη σου πω οτι δεν ξέρω ούτε κι αν έχει ήδη ξεκινήσει. Αλλά το γεγονός παραμένει -ένας πόλεμος θα ήταν η αποτελεσματικότερη επιλογή εξόδου από την παρούσα κρίση.
Υ.Γ.: Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Αρκετοί μαθηματικοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η σωστότερη λύση είναι η 3. Και δεν μου άρεσαν καθόλου οι εκφράσεις όπως "παλιοκουμούνι" και "Μακρόνησος". Δείχνουν πόσο ο συγγραφέας προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, και αγνοεί την πραγματική εικόνα του προβλήματος.
Μια λύση που προτείνετε εδώ και καιρό (όπως θα δείτε να εξηγείται και σ'αυτό το βιντεάκι http://www.youtube.com/watch?v=_ZAlj2gu0eM&fmt=18 - η πρόταση είναι μετά το 10ο λεπτό ) είναι να χρηματοδοτηθεί από τις κυβερνήσεις (όπου είναι απαραίτητο) η δημιουργία ΝΕΩΝ τραπεζών, χωρίς προβλήματα δανεισμού. Μπορεί το κράτος να έχει μέρος του κεφαλαίου τους και αφού επανέλθουν οι αγορές να τις πουλήσει σε ιδιώτες και να εισπράξει κέρδη, όπως έκανε η Σουηδία.
Η αλήθεια είναι ότι και αυτή είναι μια χρηματιστηριακή ταχυδακτυλουργία αλλά όλα είναι απάτη στις τράπεζες. Το πλέον σωστότερο θα ήταν να βγούνε εντελώς οι ιδιωτικές τράπεζες από την αγορά και να παραμένουν κάποια αμοιβαία κεφάλαια που θα μπορούν να δανείζουν ΜΟΝΟ μέχρι το ποσό που έχουν.
Και ΝΑΙ αν γίνουν νέες τράπεζες, όπου θα τρέξουν και ο μπακάλης και ο τοκογλύφος για βοήθεια, οι παλιές θα πτωχεύσουν.
Στην περίπτωση βέβαια της χώρας μας όλα αυτά είναι άχρηστα. Οι τράπεζες δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα και το μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η κυβέρνηση που έχει επωμισθεί τεράστια δάνεια, για τα οποία έχει τάξει και το βρακί μας, και το χειρότερο πράγμα που κάνει (γιατί αυτό της είπαν να κάνει) είναι να ξεπουλάει μια μια της ΔΕΚΟ και τη δημόσια ιδιοκτησία που θα μπορούσαν με σωστή εκμετάλλευση να φέρνουν έσοδα. Το άλλο λάθος στη χώρα μας είναι η κακοδιαχείρηση των δημόσιων υπηρεσιών και η συντήρηση ενός τεράστιου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.
Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά πράγματα άλλα ίσως θα έπρεπε να κάνω και γώ ένα μπλόγκ. Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε οικολόγους.
πειρατής
ΥΓ
Τι έκανε η Σουηδία; Διαβάστε εδώ: http://www.nytimes.com/2008/09/23/business/worldbusiness/23krona.html
Πειρατή, αν θεωρείς το χιούμορ μου προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων -απλώς δεν έχουμε την ίδια αίσθηση του χιούμορ. Προεκτείνοντας την οπτική σου θα μπορούσαμε να βρούμε αντισημητικό πνεύμα στο κείμενό μου επειδή αναπαράγω το πρότυπο του τσιφούρη Σάιλοκ (δεν κάνω πλάκα, κάπου τη διάβασα κι αυτή την κριτική). Πάμε παρακάτω:
Καλά κάνανε οι μαθηματικοί οικονομολόγοι (αλήθεια, τι ειδικότητα είναι αυτή; σα να λέμε ορθοπεδικός πολιτικός μηχανικός!) και συμφώνησαν με τη σωστότητα της λύσης νο. 3, δηλαδή με την δημιουργία αμιγώς κρατικών τραπεζών ΚΑΙ εμπορικών επιχειρήσεων ενώ συνάμα οι ήδη υπάρχουσες ιδιωτικές θα καταρρέουν (αυτή είναι η λύση 3). Άλλωστε, οι τρεις λύσεις που αναφέρω δεν βγήκαν από το κεφάλι μου -κάποιοι τις πρότειναν κι εγώ απλά τις συζήτησα. Μόνο που (εκτός των άπειρων συστημικών προβλημάτων που συνεπάγεται η συγκεκριμένη λύση), πες μου πως ακριβώς αντιμετωπίζονται τα εξής προβλήματα:
1. Εμφάνιση στρατού ανέργων μετά την κατάρρευση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και τραπεζών. Τι κάνεις; Επίδομα ανεργίας ίσο με το μισθό; Ή απορρόφησή τους στον δημόσιο τομέα;
2. Πλασματικό χρήμα. Έχει κυκλοφορήσει -ας μην το αρνούμαστε. Πως θα λυθεί αυτό το θέμα; Με την κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα σαν συχωροχάρτι;
Κοντολογίς, να δεχτώ την τρίτη λύση -αλλά αυτή επιτυγχάνεται μόνο με ριζική αλλαγή του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, τη λεγόμενη και επανάσταση. Όλα τα άλλα είναι απλώς οδοντόκρεμες.
Τη χρηματιστηριακή ταχυδακτυλουργία της χρηματοδότησης των δανειστών (τράπεζες) από τους δανειζόμενους (κράτη) τη βλέπεις κι εσύ -η Σουηδική λύση δεν είναι κάτι διαφορετικό. Η λογική σου "Η αλήθεια είναι ότι και αυτή είναι μια χρηματιστηριακή ταχυδακτυλουργία αλλά όλα είναι απάτη στις τράπεζες." δεν με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Εννοώ πως αυτή είναι η λογική της "περαίωσης" που εφάρμοσε ο Τσοβόλας, η λογική της αποδοχής της έκνομης πράξης και της συνακόλουθης συναλλαγής με τον παράνομο.
Μου κάνει εντύπωση που φαίνεται να προκρίνεις τη λύση της κρατικοποίησης του τριτογενούς αλλά παράλληλα διαφωνείς με την συντήρηση ενός τεράστιου αριθμού δημόσιων υπαλλήλων! Μα αυτό που προτείνεις είναι η γιγάντωση του δημόσιου τομέα!
Και σχετικά με τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα, διαφωνώ. Δεν είναι θέμα κακοδιαχείρισης αλλά κομματικής εκμετάλλευσης. Δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι απλά εντελώς λάθος κατανεμημένος.
Υ.Γ.: Είμαι από θέση αντίθετος σε κόμματα, παρατάξεις, κινήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά. Οικολόγοι, φεμινίστριες, ομοφυλόφιλοι, κυνηγοί, διαζευγμένοι άντρες, οπαδοί του ΠΑΟΚ... όλα αυτά αναφέρονται σε υπάρχοντα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ και όχι στενά ομαδικά προβλήματα. Κι αυτά τα προβλήματα μόνο με ενέργειες εξαπλωμένες στο σύνολο του κοινωνικού σώματος λύνονται -όχι μέσα από ομαδοποιήσεις.
Ta modela deixnoun pos o politismos katarreei, ta oikonomika systimata einai to ligotero mesa se ayto poy diafenetai meletontas tin istoria toou dytikou politismou ta teleytaia duo xiliades kai kati psila xronia. einai anapofekto kai den xreiazetai na mas fobizei. I istoria kanei kuklous se morfi ''spira'' kai apla i deiarkeia tis zois mas logo megethous den mas epitrepei na to dume apexo dioti einai mikroteri apo tous kuklous se megethos xronou. Meletiste tis pio bathies domes olon ton politismon pou perasan apo ayton ton planiti ta teleytaia 2 ante 3 xiliades xronia kai tha breite omoiotites stis leptomereis pou tha sas diafotisoun toso oso na min malonete pano se leptomereies opos ta xrimatooikonomika systimata ... filakia
episis sygxoreste ta ellinika mou. Dystixos o upologistis pou exo den diathetei elliniko pliktrologio. kai kanenas se aktina pollon xiliometron.
Φίλε μου, ο πολιτισμός (οτιδήποτε κι αν ορίζουμε έτσι) δεν τελειώνει -εξελίσσεται (καμιά σχέση με το "προοδεύει"). Η σπειροειδής κίνηση της ιστορίας είναι κι αυτή μια θεωρία (η οποία μού αρέσει μεν αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει). Από εκεί και πέρα, άλλο το συνολικό πλαίσιο (καπιταλισμός, εξέλιξη, ιστορικά στάδια) και άλλο τα επιμέρους που το καθορίζουν. Συζητάμε για τα επιμέρους μπας και βγάλουμε άκρη προς τα που τραβάει το όλον.
Δημοσίευση σχολίου
Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!