Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2010

Μορφωμένες πουτάνες και αμόρφωτοι διανοούμενοι

Παλιότερα είχα αυτή την απορία –τι ζόρι τραβάει ο κάθε τραμπάκουλας με τη «δικτατορία της Κούβας»! Αναρωτιόμουν, τι διάολο τους πιάνει και αναμεταδίδουν κάθε τσίχλα των Αμερικάνικων Πρακτορείων Ειδήσεων με ζέση την οποία θα ζήλευαν και οι τηλε-ευαγγελιστές της «Αυτοκρατορίας»...
Παλιότερα όλα αυτά –μετά έβγαλα κάποια άκρη.

Προσέχοντας ποιος γράφει τι σκέφτηκα οτι ίσως πρόκειται για πρώην Κνίτες ή/και πρώην Ρηγάδες που βγάζουν τα απωθημένα τους επειδή το «Κόμμα» δεν τους άφηνε να υμνήσουν τη «Βελούδινη Επανάσταση» ή επειδή οι «Αποστάτες» τους έψηναν πως ο Τσαουσέσκου είναι απευθείας απόγονος του Λένιν. Μπορεί να΄ναι κι έτσι.

Όπως και να’χει, διαβάζοντας τις καινούργιες παρλαπίπες περί Κούβας θυμήθηκα εκείνη την παλιά υπόθεση της «κατατρεγμένης μπλόγκερ Γιόανι Σάντσες» που αναγκαζόταν να τρυπώνει κρυφά στα μεγάλα ξενοδοχεία της Αβάνας προσποιούμενη τη Γερμανίδα (η κοπέλα είναι μιγάδα και έχει τόσες πιθανότητες να περάσει για Γερμανίδα, όσες ακριβώς έχω εγώ να περάσω για εν ενεργεία μπασκετομπολίστας του Ολυμπιακού), αυτά τράβαγε λοιπόν προκειμένου να ποστάρει στο μπλογκ της όσο οι αρχές την κυνηγούσαν ανελέητα –τόσο ανελέητα που η Γιοάνι είχε σηκώσει μέχρι και τη φωτογραφία της στο ίντερνετ! Μονίμως ηλίθιοι οι Κουβανοί ασφαλίτες –έτσι;

Γιατί θυμήθηκα τη Γιοάνι Σάντσες; Επειδή ξαναδιάβασα το όνομά της, πάλι σε άρθρο του Μιχάλη Μητσού –έχουμε λοιπόν σίκουελ της σαπουνόπερας: «δώστε ίντερνετ στους Κουβανούς»! Την προηγούμενη φορά είχα κάνει τη μαλακία να σχολιάσω στο μπλογκ του συγκεκριμένου κυρίου –η απάντησή του εξαντλήθηκε κυρίως στην ειρωνεία περί του πόσο ΚΚΕ είμαι!

Να ξεκαθαρίσω λοιπόν τη θέση μου για την Κούβα επειδή -που ξέρεις; Μπορεί να είμαι ΚΚΕ και να μην το έχω πάρει είδηση!

Οι γνώσεις μου περί Κουβανέζικου μοντέλου διακυβέρνησης προέρχονται από βιβλία σχετικά με την ιστορία του νησιού μετά την επικράτηση της επανάστασης του Φιδέλ και από προσωπική εμπειρία (έχω πάει δυο φορές στο νησί). Άκου λοιπόν:

Το κουβανέζικο μοντέλο διακυβέρνησης μπορεί να οριστεί σαν Κρατικός Σοσιαλισμός, με σχεδόν πλήρη την εποπτεία του κράτους στις παραγωγικές δραστηριότητες και με αυξημένη, ταυτόχρονα, την κρατική μέριμνα για το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου συστήματος, η πολιτική διαμάχη έχει μεταφερθεί σε διαφορετικό πεδίο από αυτό της κομματικοποίησης. Τουτέστιν, δεν έχει σημασία ΠΟΣΑ κόμματα μετέχουν στις εκλογές αλλά ΠΟΙΕΣ είναι οι επιλογές που θα ψηφίσουν οι εκπρόσωποι (με ή χωρίς εισαγωγικά, δεν είμαι σε θέση να ξέρω) των πολιτών.

Στην Κούβα γίνονται εκλογές κανονικά, είτε σε εθνικό επίπεδο όπου επιλέγονται οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι, είτε σε τοπικό επίπεδο (γειτονιάς, κομματικής οργάνωσης) προκειμένου να επιλεγούν οι αντιπρόσωποι που θα προωθήσουν τα τοπικά αιτήματα στην κεντρική εξουσία.

Τέλος –υπάρχει ο θεσμός του δημοψηφίσματος, για τη διεξαγωγή του οποίου απλώς απαιτείται η συλλογή συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών (8.000 νομίζω σε πληθυσμό 10.000.000).

Το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης σαφώς και δεν είναι ιδανικό. Σαφώς και δεν είναι ότι προσωπικά θα ανέμενα από μια επανάσταση η οποία θα καταργούσε την καταπίεση. Σαφώς και δεν έχει σχέση με κομμουνισμό.

Αλλά είναι ένα μοντέλο με ανθρώπινο πρόσωπο αν το συγκρίνεις με το καπιταλιστικό μοντέλο διακυβέρνησης των κρατών της Δύσης.

Ή, όπως έλεγε ένας Κουβανός αξιωματούχος: «Όσοι από τη Δύση μας πιέζουν να αλλάξουμε το πολιτικό μας σύστημα θα πρέπει μας πουν κιόλας ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ».

Πάμε τώρα στο γελοίο του πράγματος –δηλαδή στους έγκριτους αρθρογράφους:

«Αστυνομία γύρω από το κοιμητήριο. Αστυνομία παντού μέσα στην πόλη. Προληπτικές συλλήψεις αντικαθεστωτικών της περιοχής. Οι κουβανικές Αρχές προειδοποίησαν τους ξένους δημοσιογράφους να παραμείνουν στην Αβάνα· μακριά και απόντες. Ετσι, σε κλίμα ζόφου και τρομοκράτησης, έγινε στη Μπάνες -στον τόπο όπου γεννήθηκε- η κηδεία του Ορλάντο Σαπάτα.
Ορλάντο Σαπάτα. Κουβανός πολιτικός κρατούμενος. Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου, σε ένα νοσοκομείο της Αβάνας, έπειτα από 85 ημέρες απεργίας πείνας. Ηταν 42 ετών», ξεκινάει το άρθρο της με τίτλο «Η Κούβα σκοτώνει τα παιδιά της», η Τέτα Παπαδοπούλου στην Ελευθεροτυπία (δεν θα παραθέσω ολόκληρα τα άρθρα –όποιος θέλει, μπορεί να τα διαβάσει στα σχετικά λινκ). Αν ξεπεράσεις το Φωσκολικό ύφος, καταλαβαίνεις οτι πρόκειται περί κάποιου Ορλάντο Σαπάτα ο οποίος πέθανε σε απεργία πείνας.

Πρώτη ερώτηση: Γιατί ήταν φυλακή αυτός ο πολιτικός κρατούμενος;
«Ορλάντο Σαπάτα. Καταδικάστηκε το 2003 σε 18 χρόνια φυλάκισης για «διασάλευση της δημόσιας τάξης». Ηταν μέλος μιας παράνομης, βέβαια, οργάνωσης για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών («Κουβανική Δημοκρατική Επιτροπή», DDC). Στην Κούβα, όποιος ζητά ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις πολιτικές ελευθερίες, διαταράσσει την α λα Κάστρο «δημόσια τάξη», μας πληροφορεί η καλή Τέτα.

«Έτσι, επιβάλλεται να εξηγήσουμε πολύ σύντομα, χωρίς περιττούς χαρακτηρισμούς, για το ποιος ήταν ο Σαπάτα Ταμάγιο. Παρά τον εξωραϊσμό, ήταν ένας συνηθισμένος κρατούμενος που ξεκίνησε την εγκληματική του δράση το 1988. Διώχθηκε για τα εγκλήματα «παραβίασης οικογενειακού ασύλου» (1993), «πρόκληση κακώσεων» (2000), «απάτη» (2000), πρόκληση τραυματισμών και κατοχή όπλου» (2000: τραυματισμό και γραμμικό κάταγμα κρανίου στον Λεονάρντο Σιμόν, με τη χρήση μαχαιριού), «διασάλευση κοινής ησυχίας» και «διατάραξη της δημόσιας τάξης» (2002), ανάμεσα σε άλλες υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση στις 9 Μαρτίου 2003 και υπέπεσε πάλι σε αδικήματα στις 20 του ίδιου μήνα. Με βάση το ποινικό του μητρώο, αυτή τη φορά καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης, αλλά η αρχική καταδίκη αυξήθηκε πολύ τα επόμενα χρόνια εξ αιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς του στη φυλακή.
Στην λίστα των αποκαλούμενων πολιτικών κρατούμενων, που δημιουργήθηκε για να καταδικαστεί η Κούβα το 2003 από την χειραγωγούμενη πρώην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δεν υπάρχει το όνομα του –όπως βεβαιώνει χωρίς να αναφέρει τις πηγές και τα γεγονότα, το ισπανικό πρακτορείο Τύπου EFE – παρά το γεγονός ότι η τελευταία φορά που φυλακίστηκε συνέπεσε με την φυλάκιση εκείνων. Εάν είχε υπάρξει προηγούμενη πολιτική πρόθεση, δεν θα είχε αφεθεί ελεύθερος έντεκα ημέρες πριν», αντιγράφω από σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο tvxs (κακομεταφρασμένο –αφού ο συντάκτης το βούτηξε από εδώ, αλλά θεώρησε σκόπιμο να μην αναφέρει την πηγή του!)
Έχουμε λοιπόν ένα θεματάκι σχετικά με το πόσο πολιτικός ήταν (ή έγινε) ο συγκεκριμένος κρατούμενος.

Δεύτερη ερώτηση: Ποια ήταν τα αιτήματα για τα οποία απεργούσε ο Σαπάτα;

«Ορλάντο Σαπάτα. Αποφάσισε να αρχίσει απεργία πείνας -ο άνθρωπος δεν είχε άλλον τρόπο να αμυνθεί- σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βάρβαρες συνθήκες της κράτησής του. Θύμα ανηλεών ξυλοδαρμών και ρατσιστικής βίας από τους φρουρούς της φυλακής· ήταν, βλέπετε, μαύρος...», οδύρεται η Τέτα.

«Ο Σαπάτα ήταν ο τέλειος υποψήφιος: ένας άνθρωπος «ασήμαντος» για τους εχθρούς της Επανάστασης, εύκολος στο να πειστεί να επιμείνει σε μία ανόητη προσπάθεια, αδύνατων αιτημάτων (τηλεόραση, κουζίνα και τηλέφωνο στο κελί του) που κανένας από τους πραγματικούς αρχηγούς του δικτύου δεν είχε το θάρρος να ζητήσει», αναφέρει το κλεμμένο άρθρο του tvxs.

Να προσθέσω οτι το μεγαλύτερο ποσοστό των σωμάτων Ασφαλείας (και των δεσμοφυλάκων) στην Κούβα αποτελείται από μαύρους και μιγάδες, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να είναι ρατσιστές με τους άλλους μαύρους σύμφωνα με την Τέτα!

Και περνάμε στο κυρίως πιάτο, δηλαδή τον αγωνιζόμενο Μιχάλη Μητσό:

«Ο Γκιγιέρμο Φαρίνιας... στη διάρκεια της προηγούμενης (απεργίας πείνας), που έκανε το 2006 ζητώντας ελεύθερη πρόσβαση στο Ιnternet για όλους τους Κουβανούς, χρειάστηκε να διακομιστεί επανειλημμένα στο νοσοκομείο. Το ίδιο συνέβη και χθες, όγδοη ημέρα της νέας του απεργίας όπου αρνείται και το νερό. Την ξεκίνησε την επαύριο του θανάτου του Ορλάντο Σαπάτα, που υπέκυψε ύστερα από απεργία δυόμισι μηνών. Το αίτημά του είναι το ίδιο μ΄ εκείνου: να αφεθούν ελεύθεροι 26 πολιτικοί κρατούμενοι που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας».

Λοιπόν, άλλος πάλι αυτός ο Φαρίνιας! Ο οποίος ζητούσε το 2006 ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ για όλους τους Κουβανούς!
Τώρα, εγώ που από το 2004 ήδη επικοινωνούσα με Κουβανούς μέσω μέιλ για να κλείσω δωμάτιο στην Αβάνα και μετά, για χρόνια, αντάλλασσα μαζί τους μέιλ περί του πως περνάνε κι όλα τα σχετικά –μάλλον σε τίποτα υψηλά ιστάμενους θα είχα πέσει, δεν εξηγείται αλλιώς! Και τα σπίτια που είδα στην Αβάνα με υπολογιστές και ίντερνετ, μάλλον τουριστικές ατραξιόν ήταν –όχι αληθινά κουβανέζικα σπίτια! Το ίδιο προφανώς ισχύει για τα κουβανέζικα μπλογκ, για τις σελίδες απ΄όπου μπορείς να αγοράσεις πράγματα στην Κούβα κ.λ.π. Οι Κουβανοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ –πάει και τελείωσε! Το γράφει χρόνια τώρα ο Μητσός και το στηρίζει στα κείμενα που σηκώνει η Σάντσες και άλλοι Κουβανοί μπλόγκερς οι οποίοι, ας μην ξεχνάμε οτι, στερούνται της ελεύθερης πρόσβασης!
Αλλά, τώρα πλέον ο Φαρίνιας έχει άλλο αίτημα –το ίδιο με του μακαρίτη του Ορλάντο Σαπάτα. Ποιο είναι αυτό; «να αφεθούν ελεύθεροι 26 πολιτικοί κρατούμενοι που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας»!!!

Δηλαδή, ρεζουμάρω: Ο μακαρίτης ο Σαπάτα ξεκίνησε να απεργεί για να διαμαρτυρηθεί περί των συνθηκών κράτησής του αλλά στη συνέχεια το αίτημά του μετατράπηκε σε απελευθέρωση των 26 πολιτικών κρατουμένων! «Με προβλήματα υγείας», βεβαίως!

Να ρωτήσω κάτι αστείο: Αν κάνω απεργία πείνας δεν αποκτώ προβλήματα υγείας; Δηλαδή απεργώ τελικά για την απελευθέρωση των απεργών; Όλο αυτό μου μοιάζει με το παλιό ανέκδοτο: «δουλεύω για να πάρω παπί για να πηγαίνω στη δουλειά μου».

Εκτός βέβαια, αν τα άτομα με προβλήματα υγείας είναι κακοποιημένοι φυλακισμένοι –πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω, μέχρι να δω με τα ματάκια μου σχετικές μαρτυρίες. Υπάρχουν; Μα προφανώς δεν υπάρχουν κι αυτό από μόνο του είναι απόδειξη της βάναυσης κακομεταχείρισης των κρατουμένων –ούτε να διαμαρτυρηθούν δεν τους επιτρέπουν! Σωστά ρε ξεφτέρια;

«Ο Φαρίνιας είναι απαισιόδοξος. Αν δεν ξεκινήσουν απεργία πείνας 50 διαφωνούντες μαζί, λέει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Αλλά η (άτυπη) αντιπολίτευση δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη. Πάνω απ΄ όλα, λένε, μετράει η ανθρώπινη ζωή. Η κυβέρνηση των Κάστρο δεν το έχει σε τίποτα να αφήσει να πεθάνουν κι άλλοι απεργοί. Η αντίδρασή της στον θάνατο του Σαπάτα ήταν να συλλάβει δεκάδες ανθρώπους που πήγαιναν στην κηδεία, μεταξύ των οποίων και τη γνωστή μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες», συνεχίζει ο Μητσός.

«Στον νέο του ρόλο (ο Ορλάντο Σαπάτα) παροτρύνθηκε ξανά και ξανά από τους πολιτικούς του μέντορες να κάνει απεργίες πείνας που υπονόμευσαν καθοριστικά τον οργανισμό του. Η κουβανική ιατρική ήταν από κοντά. Στα διάφορα νοσοκομειακά ιδρύματα που τον περιέθαλπαν υπάρχει προσωπικό υψηλής ειδίκευσης – στο οποίο προστέθηκαν σύμβουλοι από διάφορα κέντρα – και δεν λυπήθηκαν τη χρήση πόρων για τη θεραπεία του. Του χορηγήθηκε τροφή ενέσιμη. Η οικογένεια του ενημερωνόταν για κάθε βήμα. Η ζωή του παρατάθηκε για μέρες με τεχνητή αναπνοή. Για όλα αυτά υπάρχουν αποδείξεις», αναφέρει το άρθρο του tvxs.

Εγώ τώρα, τι να πιστέψω;

Το ισπανόφωνο μπλογκ (άρα και το tvxs) που γράφει οτι η όλη υπόθεση είναι στημένη ή τον Μητσό και την Τέτα; Ας δούμε το θέμα σε επίπεδο πηγών ενημέρωσης:
Αν το μπλογκ αντλεί το υλικό του από επίσημες κομματικές πηγές της Κούβας, οι άλλοι δυο αντλούν το υλικό τους από προπαγανδιστικά έντυπα της Δύσης που χρόνια τώρα συκοφαντούν το κουβανέζικο σύστημα διακυβέρνησης. Έχω δίκιο ή δίκιο έχω;

Πάμε τώρα στο «δια ταύτα» των άρθρων Τέτης –Μητσού:

Μας αφορά ο θάνατος του Ορλάντο Σαπάτα; Μας αφορά η τύχη των αντιφρονούντων στην Κούβα;
"Τι να πεις. Την ελληνική Αριστερά, ούτε (επί Σοβιετίας) την αφοροούσαν ούτε (τώρα) την αφορούν τέτοια πράγματα. Δεν έχει χρόνο. Ασχολείται, βλέπετε, αποκλειστικά με τον ιμπεριαλισμό.
Πολλοί, στην Ευρώπη, θεωρούν την Κούβα μια χώρα μακρινή. Μακρινή ως προς την απόσταση; Εντάξει. Μακρινή ως προς το καθεστώς; Οχι. Οι Κουβανοί ζουν αυτό που έζησε επί μισόν αιώνα, μέχρι το 1989, η μισή Ευρώπη: τον ολοκληρωτισμό.
Πολλοί, ειδικά στην Ελλάδα, δυσκολεύονται να δεχθούν το αυτονόητο. Οτι δηλαδή είτε κόκκινη είτε μαύρη, η δικτατορία είναι δικτατορία. Και στην περίπτωση της Κούβας δεν πρόκειται απλώς για δικτατορία αλλά ακριβώς για ολοκληρωτικό καθεστώς.
Ακούω δεξιά και αριστερά ότι οι Κουβανοί είναι «υπερήφανος λαός». Τι μανία και αυτή, να βλέπουν υπερηφάνεια εκεί που υπάρχει ταπείνωση, και τρόμος, εξαθλίωση και προπαγάνδα. Πώς μπορεί να είναι υπερήφανοι οι Κουβανοί, όταν για ένα ραδιόφωνο παγκοσμίου λήψεως «κερδίζεις» περί τα δέκα χρόνια φυλακής;» γράφει γλαφυρά η Τέτα.

Κάνει, υποθέτω, την αντίστιξη μεταξύ «ολοκληρωτισμού του Ανατολικού μπλοκ» και «δημοκρατίας της Δύσης». Δηλαδή η Δύση είχε δημοκρατία εφόσον στις εκλογές μπορούσες ανέκαθεν να επιλέξεις μεταξύ 2 (όμοιων) πολιτικών, ενώ η Ανατολική Ευρώπη είχε δικτατορία επειδή ακριβώς δεν σου έδινε αυτή τη μη επιλογή! Πάει καλά....
Μου διαφεύγει βέβαια η διαφορά μεταξύ απλής δικτατορίας και (ενισχυμένου) ολοκληρωτικού καθεστώτος, αλλά εφόσον την κατέχει η Τέτα –δεν επιμένω περισσότερο.

Περί «υπερήφανου κουβανέζικου λαού», έχω όμως να καταθέσω κάποιες προσωπικές μαρτυρίες:
-Υπερήφανος είναι ένας λαός όταν βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από εσένα αλλά παρ΄όλα αυτά, αν κάνεις ένα δώρο στο ανταποδίδει με δώρο μεγαλύτερης αξίας.
-Υπερήφανος είναι ένας λαός όταν έχει την άποψη «δεν εχθρεύομαι τους Αμερικάνους –τι φταίνε αυτοί για όσα κάνουν οι κυβερνήσεις τους;»
-Υπερήφανος είναι ένας λαός που δεν έχει διάθεση να τον λυπούνται και που εκνευρίζεται όταν του ζητάνε να στρώσει κώλο για να τον σώσουν οι Δυτικοί με τα φράγκα τους.

Έγραψα «λαός» για να μείνω στη μελούρα της Τέτας –στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πλειοψηφία -την πλειοψηφία των κατοίκων της Κούβας. Την πλειοψηφία που πριν κάποια χρόνια ψήφισε να μην αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας (κοντά στο 80% ήταν). Την πλειοψηφία που θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμα τη μόρφωση και την υγειονομική περίθαλψη.

«Και για να επανέλθουμε στην αρχική μας απορία: γιατί έχει τυφλωθεί η παγκόσμια Αριστερά;» αναρωτιέται ο Μητσός.

Έλα ντε! Γιατί η παγκόσμια Αριστερά δεν συμπλέει με την παγκόσμια Δεξιά προκειμένου να κατηγορήσει ασύστολα την Κούβα; Γιατί η παγκόσμια Αριστερά δεν υιοθετεί άκριτα τα συκοφαντικά δημοσιεύματα των Αμερικάνικων Μέσων Μαζικής Καταστολής; Προφανώς η παγκόσμια Αριστερά είναι ακόμα δέσμια κάποιου περίεργου Σταλινισμού ή ίσως και να την χρηματοδοτεί ο Ραούλ Κάστρο!
Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή της παγκόσμιας Αριστεράς σχετικά με την απελευθέρωση των 5 Κουβανών που κρατούνται κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών στις ΗΠΑ! Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή της παγκόσμιας Αριστεράς να καταγγέλλει τον ολοκληρωτισμό της Δύσης!

Αλλά πως εξηγείται αυτή η στάση των Ελλήνων «πούρων και πουρών αριστερών» οι οποίοι βιάζονται να υιοθετήσουν ότι μαλακία κυκλοφορεί αρκεί να στρέφεται κατά της Κούβας; Πως εξηγείται η ηρωοποίηση εκ μέρους τους ενός ποινικού κρατούμενου που εξέφρασε πολιτικές απόψεις στην Κούβα, την ώρα που, για παράδειγμα, λοιδορούν τον Γιάννη Δημητράκη στην Ελλάδα; Πως εξηγείται η απαξίωσή τους περί του δυτικού πολιτικού συστήματος (η οποία εκφράζεται με το «όλοι ίδιοι είναι» κάθε περίοδο εκλογών) και η ταυτόχρονη αγανάκτησή τους για το γεγονός οτι η Κούβα δεν διαθέτει τέτοιο πολιτικό σύστημα;

Είχαν ρωτήσει κάποτε τον Φιδέλ Κάστρο για τα αυξημένα ποσοστά γυναικείας πορνείας που παρατηρούνται στο νησί κι εκείνος ξεκίνησε να δίνει μια τυπική απάντηση περί του οτι η πορνεία απαγορεύεται στο νησί και περί του οτι προσπαθούν να κάνουν το ένα και το άλλο... Στο τέλος είχε πει, «τουλάχιστον οι δικές μας πόρνες είναι μορφωμένες».

Μέσα στην παγκόσμια εξαθλίωση υπάρχουν χώρες που διαθέτουν μορφωμένες πουτάνες και χώρες που διαθέτουν αμόρφωτους διανοούμενους, λοιπόν νομίζω οτι εκεί που κυκλοφορούν μορφωμένες πουτάνες υπάρχει ακόμα ελπίδα ενώ εκεί που διαπρέπουν οι αμόρφωτοι διανοούμενοι υπάρχει μόνο απελπισία και παραίτηση.

35 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

Ο Καλος Λυκος είπε...

Και καλά, τους γκαβοαμερικάνους που δεν έχουν ανοίξει βιβλίο ή δεν έχουν μιλήσει με κανένα εκτός από τον γείτονα, ή τους κουβάνους αντικαθεστωτικούς που τους χάλασε η μανέστρα με τον Κάστρο, να τους καταλάβω που σκούζουν.

Τους έλληνες τιμητές των πάντων και γνώστες της κατάστασης, που αν τους πείς πως η Κούβα είναι κάτω από το Σαν Χουάν θα σε πιστέψουν, ποιός τους δίνει πληροφορίες;

La koumbara είπε...

Κι εσείς στην Ουλάν Μπατόρ έχετε απελπιστεί; Μην παραιτείστε όμως - κάποιοι πρέπει να μην παραιτούνται, και μπορεί να κάνω λάθος αλλά μου φαίνεστε ένας από αυτούς.

The Motorcycle boy είπε...

Λύκε μου, οι Έλληνες ξερόλες με μισή μετάφραση από κάνα Νιουζγουίκ ή τίποτα Ενκουάιρ εκστασιάζονται. Δεν πάει να διαβάσουν οτι ο Λευκός Πύργος είναι στη Μογγολία; Θα το πιστέψουν!

Κουμπάρα -δεν είμαστε ένας. Είμαστε συνήθως ο κανένας, γι΄αυτό και τα νεύρα.

Γλαύκος είπε...

Είχες δεν είχες με έβαλες να ξενυχτήσω κοιτάζοντας τις πηγές ...και όλα αυτά μην ξέροντας γρι ισπανικά.
Καλά τους τα χώνεις πάντως ..συνέχισε. Πάω για ύπνο :)

The Motorcycle boy είπε...

Καλά, μην πάθεις Γλαύκωμα από το πολύ κοίταγμα, χαχαχαχαχα.
Κοίτα -γενικά έχω την εντύπωση οτι η αντικουβανική (αμερικανική κυρίως) προπαγάνδα είναι πολύ πιο ισχυρή από την κουβανική.
Μια κουβανέζικη πηγή που μπορείς να τσεκάρεις στα αγγλικά είναι η σελίδα της granma -της επίσημης εφημερίδας τους, να ξέρεις τουλάχιστον τι ισχυρίζονται επίσημα εκεί πέρα.

Πέρα από αυτά, στην Κούβα είδα πολλούς μπάτσους (και είναι μάλλον οι τρομακτικότεροι μπάτσοι που έχω δει στη ζωή μου, μοιάζει να μην κυλάει αίμα στις φλέβες τους). Έτυχε στη Σάντα Κλάρα να γνωρίσω κι έναν δεσμοφύλακα (μαύρο φυσικά) ο οποίος μου χάρισε έναν πίνακα του Καμίλο Σιενφουέγος, που του τον είχε χαρίσει ένας κρατούμενος.

Ο χειρότερος που γνώρισα στην Κούβα ήταν ένα κομματικό στέλεχος, πιτσιρικάς -ο οποίος αναρωτιόταν γιατί, ενώ τον σπούδασε το κόμμα και τον έστειλε για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, τώρα δεν τον αφήνουν να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του σε κάποια ισπανική ή γαλλική εταιρεία που κάνει μπίζνες στο νησί! Μέχρι εκεί φτάνουν οι προσωπικές μου εμπειρίες, καλημέρα σας.

Γλαύκος είπε...

θα με βάλεις στο τριπ να μάθω τα ισπανικά τελικά Μοτοροσυκλετιστά ...οπότε ή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το έχω το Γλαύκωμα στο τσεπάκι ...Ενδιαφέρουσες πάντως οι εμπειρίες σου από την Κούβα. Είμαι σίγουρος ότι πέρασες καλά.


Παρατήρηση: Οι κομματικοί όλων των συστημάτων έχουνε την ίδια μούρη.

με τις υγείες σας

The Motorcycle boy είπε...

Καλά -εγώ τα είχα ξεκινήσει τα ισπανικά, επειδή είχα βρει κάτι μεταχειρισμένα βιβλία στην Αβάνα που πέθαινα να τα διαβάσω, αλλά οι κερατάδες οι κομμουνιστές τα είχαν γραμμένα στα ισπανικά!
Καλά πέρασα εκεί πέρα και ψάχνουμε πότε θα ξαναπάμε με τη γυναίκα μου, ένα διχιλιαράκι για τα εισιτήρια μας λείπει μόνο, χαχαχαχα.

Όχι κάνεις λάθος για τους κομματικούς -άκου φάση: Ο κλασσικός κομματικός φοράει γυαλιά πατομπούκαλα, αλλά στην Κούβα επειδή έχει προοδεύσει πολύ η οφθαλμολογία τους διορθώνουν τη μυωπία και έτσι δεν φοράνε γυαλιά, χαχαχα. Αυτός που γνώρισα είχε κοντά 9 βαθμούς πριν του διορθώσουν τα μάτια!

ΗΛ. είπε...

Μότορα,θα την πω την αμαρτία μου,
όταν είδα τον τίτλο λέω θα έκανε καμιά βαθυστόχαστη ανάλυση για την εθνική μας πορνοστάρ ο μηχανοδηγός.
Καλά έκανες και έγραψες αυτά που έγραψες μιάς και έχεις δει πέντε πράγματα πιο ξεκάθαρα από μας τους υπόλοιπους(δεν έβαλες κανένα βίδεο να δούμε τίποτα).
Έχω μιά ιδέα για τα ναύλα, θα πας σ'αυτόν το Μήτσο και θα του υποσχεθείς εικόνες με βασανισμούς κρατουμένων,εγώ πιστεύω θα σε βοηθήσει χαχα.

PiKei είπε...

Τι μαλάκας είσαι και ψάχνεις ακόμα τα διχίλιαρα; Στήσε, ρε ηλίθιε, ένα ειδικό διαδικτυακό πρακτορείο για Κούβα, να τα παίρνεις από τα γκρουπ για να τα ξεναγείς όπως πρέπει εκεί (μιλήστε με την εκδιδόμενη κοπέλα για τον Υπαρξισμό, αντί να κάνετε τα ίδια και τα ίδια πάλι) και θα είσαι άρχοντας εκεί...

Ας όψεται ο μαλάκας ο Τσε που ήταν ομοφοβικός. Τι να κάνεις; Κανείς δεν είναι τέλειος...

The Motorcycle boy είπε...

Ηλία, περί της συγκεκριμένης δεν πρόκειται να αναφερθώ -το αφήνω για τους μπλόγκερς που κυνηγάνε την επισκεψιμότητα και πετάνε στο ξεκούδουνο το όνομά της για να τους βγάζουν τα ψαχτήρια και να τους στέλνουν λιγούρια. Πάντως την αμαρτία μου θα στην πω κι εγώ: κατεβάζω ταινίες και τέτοια από μια σελίδα και βρήκα το βίντεό της, σκέφτηκα να το κατεβάσω αλλά βαρέθηκα. Είδα και μια άλλη τσόντα που μου φάνηκε καλύτερη... δεν ασχολήθηκα περισσότερο με την κυρία λοιπόν.

Είδα κάτι εικόνες απάνθρωπες, βασανισμών στην Κούβα, όταν τρυπώσαμε στη ζούλα σε ένα ξενοδοχείο ολ ινκλούντεντ. Εκεί βάζανε τους ευρωπαίους τουρίστες σαν τα βόιδια να φοράνε χαρτάκι στο χέρι και είδαμε να τραβάνε με το ζόρι κάτι κοιλαράδες μέσα από τις μακαρονάδες για να τους βάλουν να χορέψουν! Απάνθρωπα πράγματα -άσε κάτω το χοντρό ρε! Αλλά μάλλον δεν θα συγκινήσω τον Μητσό με κάτι τέτοια...

ΠΚ, αυτό με τις διανοούμενες πουτάνες το έχω διαβάσει σε κάποιο βιβλίο ΕΦ (ή μήπως το έχω δει σε ταινία;) Πάντως, μεταξύ μας, τα παράλεγε ο Φιδέλ -όσες είδα εκεί πέρα το πολύ να είχαν πτυχίο Πανεπιστημίου, ούτε μάστερ, ούτε διδακτορικό, ούτε τίποτα. Τι να πεις μαζί τους; Ούτε για την αποκωδικοποίηση του DNA δεν θα μπορούσες να συζητήσεις -πολύ υποβάθμιση αδερφάκι!
Ποιος Τσε; Εδώ ήταν ομοφοβικός ο ο Σον Πεν που έπαιζε τον ομοφυλόφιλο στο Μιλκ -τι να λέμε τώρα! Είπα Μιλκ και θυμήθηκα: οργιάζανε οι προοδευτικοί διανοούμενοι με τα "στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλοφίλους" που είχαν στην Κούβα το '60. Αλλά για το τι γινόταν με τους ομοφυλόφιλους στις ΗΠΑ 15 χρόνια μετά (αυτά που έδειχνε το Μιλκ δηλαδή) ούτε κουβέντα! Να χαρώ εγώ προοδευτισμό!

Rodia είπε...

Γραψτα, γραψτα, γιατι μας τα κανανε τσουρεκια πια! :))

The Motorcycle boy είπε...

Μωρέ αυτό λες; Ή που, αν έχει τύχει να πας κατά κει, διαβάζεις μετά τις σαχλαμάρες και παθαίνεις κανονική σχιζοφρένεια!
Τότε που γινόταν η ιστορία με το "δώστε ίντερνετ στους Κουβανούς" το έστειλα (με μέιλ!) σε κάτι γνωστούς μας εκεί πέρα στο νησί και μείνανε ολίγον μαλάκες. Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το απλό γεγονός οτι δεν είχαν ίντερνετ ενώ έπαιρναν μέιλ και σέρφαραν κανονικά (αν και με αισχρά χαμηλές ταχύτητες -να το πω κι αυτό)!
Αν θέλουμε να τα σκαλίσουμε, κάμποσοι Κουβανοί παραπονιούνται που δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα δορυφορικά κανάλια της τηλεόρασης και αναγκάζονται να τα βλέπουν μόνο μέσα σε ξενοδοχεία. Να κάτι να παλέψουμε λοιπόν -"δωρέαν πιάτα και αποκωδικοποιητές σε κάθε Κουβανό! Φτάνει πια με τη δικτατορία του Κάστρο!" Ε;

Rodia είπε...

εχμ.. τωρα που το θετεις, ειναι κομματακι αργα για να κανουμε δωρεες.. Σε λιγακι θα ξεπουλησουμε και τα πιατα του... φαγητου!!! :)))

The Motorcycle boy είπε...

Ναι, γι΄αυτό και η κουβανέζικη κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δικαιολογία του εμπάργκο και κατεβάζει ταινίες από τους δορυφόρους και τις παίζει στα κρατικά κανάλια χωρίς να πληρώνει δικαιώματα. Είδαμε εκεί πέρα να παίζονται ταινίες που δεν είχαν βγει ακόμα στους ελληνικούς κινηματογράφους!

Βέβαια οι Κουβανοί δεν τα πολυεκτιμούν κάτι τέτοια επειδή δεν στρώνουν τον κώλο τους μέσα σχεδόν ποτέ. Θυμάμαι οτι είδα μια τεράστια ουρά ένα μεσημέρι και πήγα να δω τι μοιράζουν. Τίποτα δεν μοίραζαν -εισιτήρια περίμεναν να βγάλουν οι Κουβανοί για ένα αφιέρωμα στον Γαλλικό σινεμά! Τίγκα μονίμως οι αίθουσες.

ΗΛ. είπε...

Ότι γίνεται στις ΗΠΑ είναι καθωσπρέπει,ότι γίνεται αλλού είναι αναχρονιστικό.
Υπάρχει και άλλη οικονομική λύση,να πας με ένα φίλο,τι να την κάνεις τη γυναίκα στην Κούβα;σα να πηγαίνεις στη Γερμανία και να κουβαλάς μπύρες από την Ελλάδα.
Ακου να την κατεβάσεις,και που την είδες χάρη της έκανες.

Rodia είπε...

Αυτο που ζηλευω, μα την αληθεια, ειναι οι αμερικανικες σακαρακες του '50.. Πώς τα καταφερνουν και τις συντηρουν; Ασσοι οι κουβανοι συνεργειαδες! Δεν υπαρχει τπτ που να μη μπορουν να το σιαξουν.

..αν μπορουσα, θα επαιρνα μια σεβρολετ του '53..

The Motorcycle boy είπε...

Ναι Ηλία, ως γνωστόν στις ΗΠΑ οι πορδές μυρίζουν τριαντάφυλλο χαχαχα. Κάνεις λάθος πάντως -αν πας στην Κούβα χωρίς τη γυναίκα σου την πάτησες. Οι Κουβανές είναι μεν θεογκόμενες (αλλά ΠΟΛΥ θεογκόμενες), είναι όμως και παθιασμένες. Για να σου κάτσουν πρέπει να τις παραμυθιάσεις (ακόμα και τις χινιτέρες -που δεν είναι ακριβώς πουτάνες). Αν όμως τις παραμυθιάσεις και το φάνε, μετά σε ερωτεύονται με τα μπούνια κι αν κάνεις να την κοπανήσεις σου δίνουν τα μάτια σε βαζάκι ή σου περνάνε τ΄αρχίδια κολιέ (εξαρτάται από τη γυναίκα αυτό). Μην το συζητάς -μακριά! Εκτός αν ψάχνεις να παντρευτείς.

Ροδιά, οι σακαράκες είναι προστατευόμενο είδος στην Κούβα. Τις έχουν οι πολίτες, αλλά θεωρούνται πολιτιστική κληρονομιά και απαγορεύεται να πουληθούν ή να καταστραφούν. Απαγορεύεται κιόλας να μπαίνουν τουρίστες μέσα (εγώ μπήκα στη ζούλα στη Σάντα Κλάρα σ΄ένα τέτοιο ταξί και τα'χασα!) Δεν τα ματσακονιάζουν συνεργειάδες αυτά τα αμάξια, οι Κουβανοί τα φτιάχνουν από μόνοι τους. Άλλωστε Κουβανός που δεν μπορεί να κάνει πατέντα και να προσαρμόσει τον κινητήρα μιας Μπένλεϊ σε μια Χάρλεϊ Ντάβιντσον θεωρείται φτυστέος και δεν τον παίζουν τα άλλα παιδάκια.

tomboy είπε...

Κάτσε ρε Ηλία δηλαδή!
Γιατί να πάει ο Μοτοσακός με ένα φίλο του και να μη πάει η γυναίκα με μια φίλη της; Πάλι οικονομικά θα τη βγάλουμε ως οικογένεια.
Και θα σας αφήσουμε και τον Μοτοσακό εδώ στην Ελλάδα, να γράφει τα κατεβατά του (που έχει και γρήγορο internet, ενώ εκεί δεν).

η σύζυγος

The Motorcycle boy είπε...

Μα αφού με βλέπεις ρε Ηλία οτι είμαι κύριος και μιλάω διπλωματικά κι έτσι να πούμε, δεν καταλαβαίνεις οτι μας παρακολουθούν; Χαχαχαχα.

Απαντάω εγώ στη θέση του Ηλία πάντως κυρά γυναίκα μου: επειδή κι αν πας εσύ με μια φίλη σου επίσης θα σας στείλουν σε φέτες πίσω οι Κουβανοί που τυγχάνουν το ίδιο παθιασμένοι με τις Κουβανές, αν ανακαλύψουν οτι τους ξηγηθήκατε ξεπέτα.

Υ.Γ.: Τώρα δηλαδή, εδώ θεωρούμε οτι έχει γρήγορο ίντερνετ; Χαχαχαχα.

ΗΛ. είπε...

Πωπω τι έπαθα ο φουκαράς...
καλά εσύ κυρία πάνω απ΄το κεφάλι μας κάθεσαι;άλλη φορα θα είμαι πιό προσεκτικός.
Ναι πάλι οικονομικά θα σας βγει όπως λες,αλλά μην είσαι σίγουρη ότι ο μηχανοδηγός θα γράφει στο ίντερνετ άμα απουσιάζεις,για ξανασκέψου το.

tomboy είπε...

Το μάτι του Θεού τα βλέπει όλα Ηλία.

Τελικά το οικονομικότερο είναι να πάει ενας φίλος με μια φίλη. Ούτε μπλεξίματα με τους ντόπιους, ούτε τίποτα. Ασε που μπορεί και να τα βρουν μεταξύ τους και να πουμε ότι κάναμε και μια καλή πράξη.

εκ της συζύγου, όπως λέμε εκ της διευθύνσεως (για να καταλαβαινόμαστε)

The Motorcycle boy είπε...

Αυτά μου κάνεις ρε Ηλία! Κι άντε να λέω μετά στη δουλειά οτι χτύπησα στο 5Χ5 για να δικαιολογήσω το καρούμπαλο από την παντόφλα!

Πάντως, μεταξύ μας, αν κάποιος νομίζει οτι θα το παίξει γκόμενος ή γκόμενα στην Κούβα, μάλλον κοιμάται ξεσκέπαστος. Εκεί πέρα οι άνθρωποι κάνουν γύρω στα 10 χιλιόμετρα ποδήλατο ημερησίως -που να πάμε εμείς με τις πατσές μας; Άντε να σε λυπηθεί κανένα πονηρό άτομο και να σου φάει το συνάλλαγμα, να έχεις να λες οτι υπήρξες κατακτητής, όταν επιστρέψεις -μην περιμένετε περισσότερα!

ΗΛ. είπε...

H παντόφλα δεν κάνει καρούμπαλο,κανα 12ποντο να προσέχεις.
Τέλος πάντων δεν επεμβαίνω στα οικογενειακά σας μεγάλα παιδιά είσαστε,να με συγχωρείτε.
Ο Θεοδωράκης είχε δείξει ένα ντοκυμαντέρ πέρσι για την Κούβα,δεν ξέρω δεν τα έλεγε καλά.
(δεν είδα τον κουρδιστό να σε τιμάει,μήπως δεν συμφέρει τα αφεντικά του;)

The Motorcycle boy είπε...

Το ξέρω οτι η παντόφλα δεν κάνει καρούμπαλο -έτσι το είπα, για να το παίξω και καλά χιουμορίστας (οτι και καλά δε με δέρνει η γυναίκα μου κι έτσι) χαχαχα. Ούτε τα 12ποντα κάνουν καρούμπαλο για τον απλούστατο λόγο οτι δεν θα βρεθεί γυναίκα να τα χαραμίσει στην κεφάλα σου με κίνδυνο να της σπάσει κάνα τακούνι!

Ο Θεοδωράκης κι ένας άλλος (Δεούσης νομίζω λεγόταν στον Άλφα) πήγανε φτιαγμένοι να καταγγείλουν κι αν πας έτσι -σίγουρα θα βρεις πράγματα να τα χάσεις ακόμα και στον Παράδεισο (πόσο μάλλον στην Κούβα). Η Τσόκλη είχε κάνει ένα καλό ταξιδιωτικό παλιότερα.

Δεν ξέρω αν έχει αφεντικά ο κουρδιστός, αλλά τέτοια κομμάτια δεν τα βάζει καθότι δημοσιογράφος. Αν δε βρίζεις τα καθιερωμένα τι να σε κάνει; Ποιος θέλει να διαβάσει οτι η Κούβα δεν είναι κόλαση;
Θα βάλει όμως μάλλον αυτό που έβγαλα σήμερα -είναι πιο πιασσάρικο.

ΗΛ. είπε...

Βρε άμα τρελλαθεί η γυναίκα όχι δωδεκάποντο δεν υπολογίζει αλλά ούτε το Χριστό ξυπόλητο.
Το Δούση δεν τον συμπαθούσα,τον Θεοδωράκη τον έβλεπα διαφορετικά.Κανένας αριστερός, ποιός άλλος θα διαβάσει για την Κούβα...
Για τον κουρδιστό έτσι πιστεύω κι εγώ,μέχρι το βράδυ θα το έχει αναρτήσει.

Ο Καλος Λυκος είπε...

Καλά, μην κλαίγεσαι γιά το διχίλιαρο, γιατί έχει και χειρότερα... να είσαι δίπλα, στα 90 μίλια, και να μην μπορείς να πάς. Αμα είναι να πετάξεις μέσω Μέξικο ή Μπαχάμες και να σου πάει όσο εσένα από την Αθήνα στην Αβάνα, ενώ ξυπνάς το πρωί και τους βλέπεις απέναντι, τραβάς τα μαλλιά σου ή όχι; Άσε που πρέπει να πάς ψαχτά, γιατί πτήσεις που να καταλήγουν εκεί και να ξεκινάνε απο USA δεν έχει. Πάς Μέξικο και ψάχνεις να βρείς πότε θα σε πετάξουν για Αβάνα.
Αδελφάκι μου, γέρος άνθρωπος, δεν μπορώ να βγώ σαφάρι στα αεροδρόμια και να κοιμάμαι σε πατώματα περιμένοντας να έχει πτήση γιά Αβάνα! Και τραβώντας και την γυναίκα πέρα-δώθε μαζί με τις βαλίτσες...
Τελικά, παρά τα τόσα χρόνια στην δίπλα γειτονιά, θα πάω Κούβα από Αθήνα, να μου το θυμηθείς.

The Motorcycle boy είπε...

Καλά σ΄αυτό έχεις δίκιο Ηλία -άμα τρελλαθεί η γυναίκα... Να φανταστείς, κάποια τα είχε πάρει τόσο άσχημα μαζί μου που μου κλώτσαγε τη μηχανή -αν έχεις το θεό σου! Τι της έφταιξε το αθώο εκείνο δίχρονο, ακόμα δεν έχω καταλάβει!

Ναι, ο Θεοδωράκης είναι στυλάκι Κούλογλου και παλιό Ρουσσόπουλου για να μην ξεχνιόμαστε -αριστεροί αλλά αντικειμενικοί! Κολοκύθια με τη ρίγανη.
Οι αριστεροί σε κάθε Κούβα βλέπουν ένα σπαταλημένο όνειρο, αλλά εγώ το θεωρώ αυτό κάπως ισοπεδωτικά απάνθρωπο. Δηλαδή στ΄αρχίδια μας το οτι οι άνθρωποι περνάνε καλύτερα απ΄ότι πριν εκεί πέρα; Στ΄αρχίδια μας το οτι στην Κούβα ζουν καλύτερα από το Μεξικό ή τη Τζαμάικα; Ξέρω ΄γω;

Λύκε, ξέρω το λούκι το δικό σου και όταν βρεθούμε θυμήσου να σου πω μια κουφή ιστορία σχετικά. Όντως, είναι πιο εύκολο να πας Αθήνα-Αβάνα παρά Μαϊάμι-Αβάνα γαμώ την οικογένεια Μπακάρντι μέσα! Την πρώτη φορά που πήγαμε, κανονίζαμε μπας και έρθει ένας θείος μου που μένει Σικάγο αλλά απελπίστηκε ο άνθρωπος. "Ανηψιέ, πιο φτηνά μου έρχεται να πάω στο χωριό μου στην Πελοπόννησο παρά στην Αβάνα", μου είχε πει.

Manolo7 είπε...

Αρχισα να διαβαζω το κειμενο σου αλλα δεν στο κρυβω οτι το παρατησα στη μεση, οχι γιατι βαρεθηκα, ουτε γιατι δεν θελω να μαθω την αποψη σου, αλλα επειδη δεν με ενδιαφερει τι λενε για αυτον τον τοπο.

Χεστηκα πραγματικα...η Κουβα για μενα ειναι ο παραδεισος ή η κολαση(ωραια ομως), δεν υπαρχουν κυβερνησεις και δεν χωρανε πολιτικα. Σε αυτον τον τοπο υπαρχουν μονο χαμογελαστοι ανθρωποι, αυθεντικοι, φιλοξενοι!! Οταν παει καποιος ξενος τον κανουν ντοπιο, τον τραβαει απο το χερι να χορεψει μαζι του ακουγοντας τη μουσικη που παιζει ενας αλλος γειτονας... Δεν κοιταει το πορτοφολι σου και δεν σε κοιταει για το πορτοφολι σου. Με μια λεξη οι ανθρωποι εκει ΖΟΥΝ... με τα προβληματα τους...σαφως τιποτα δεν ειναι τελειο σε αυτη τη ζωη, αλλα τα καλυπτουν με αισιοδοξια, τα πνιγουν μεσα στο Havana Club και στα Mojito. Το κανουν στην παντα καπνιζοντας ενα ευγευστο πουρο, χορευοντας μια σαλσα. Ζουν την καθε στιγμη. Κατι το οποιο ολοι εμεις οι "πολιτισμενοι" πιθηκοι δεν κανουμε....

Πλατιασα και μαλλον κουρασα. Καλησπερα μοτορε!!

The Motorcycle boy είπε...

Πολύ καλά έκανες και δεν διάβασες το κείμενο -δεν υπήρχε λόγος να διαβάσεις κάτι που ήδη ξέρεις!

Έτσι είναι με τους ανθρώπους εκεί πέρα, όπως τα γράφεις. Και επειδή είναι έτσι μου τη σπάει να τους περνάνε για βόδια που τα έχει ζέψει ο κάθε Κάστρο και περιμένουν με ανοιχτά στόματα τη σωτηρία από τη Δύση. Εδώ δεν θέλανε να σωθούν οι Ιρακινοί και οι Ιρανοί από τους Δυτικούς -γιατί να θέλουν οι Κουβανοί;

Ανώνυμος είπε...

Ασχέτως αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το Κουβανέζικο σύστημα, προσπαθείστε να μην ξεχνάτε πως απ τον καιρό της επανάστασης η χώρα βρίσκεται σ ένα διαρκές εμπάρκο.
Αυτό απο μόνο του φτάνει για να πάει πίσω δεκαετίες όχι μόνο την Κούβα, μα οποιαδήποτε χώρα.
Κι αν πιστέψω τον Μάϊκλ Μούρ, σε πολλούς τομείς τα έχουν καταφέρει πολύ καλά.
Τουλάχιστον στην υγεία και στην παιδεία.
Τώρα, αν δεν έχουν Καγιέν, χέστηκαν, Όπως κι εγώ. Κι εγώ δεν έχω και δεν μου λείπει.
Και σε τελική ανάλυση, δεν θεωρώ πως είμαι ελεύθερος επειδή "έχω" την άνεση να γαμοσταυρίσω την κυβέρνηση, διότι εκεί ακριβώς παίζεται το παιχνίδι του δουλέματος.
Γαμοσταύρισε εσύ να ξεσπάσεις. Σε γαμάμε με διαρκείας εμείς...
Περιέργως μοτορσάϊκλτέτοιε, έγραψες άριστα. Συγχαρητήρια!

mbiker

The Motorcycle boy είπε...

Ε, γράφω και καμιά φορά σωστά πράγματα -έτσι για να υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης με τα υπόλοιπα, τα λάθος, που γράφω, χαχαχαχα.

Σαφώς το εμπάργκο τους έχει γαμήσει σαν χώρα τους Κουβανούς και με αυτό εννοώ οτι στην Κούβα λένε: "είναι πιο εύκολο να κάνεις μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς παρά να βρεις ασπιρίνη". Το οποίο βεβαίως λέει πολλά και για το σύστημα υγείας τους που ΙΣΩΣ σε καμιά κατοσταριά χρόνια να το ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ το ανάλογο αμερικάνικο σύστημα (για το δικό μας -δεν το συζητώ καν).

Αν πας ποτέ στην Κούβα θα σου κάνουν εντύπωση κάτι πανέμορφα διατηρητέα κτίρια σε άψογη κατάσταση -ε, λοιπόν, είναι όλα τους σχολεία! Σημειώνω παρενθετικά οτι αν κάποιος θέλει να κρατήσει τους ανθρώπους υπόδουλους υποβαμίζει το εκπαιδευτικό σύστημα (όπως Αμερική). Η Κούβα έχει εκπαιδευτικό σύστημα πρότυπο κι αυτό το λέει η Ουνέσκο, όχι εγώ.

Παρακάτω: δεν χέστηκαν ξαθόλου που δεν έχουν Καγιέν, τα λιγουρεύονται -όπως λιγουρεύονται και όλες τις χλίδες του δυτικού πολιτισμού. Αλλά αν τους ρωτήσεις πόσα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για όλα αυτά σε κοιτάνε σα χαζοί και σε ρωτάνε: "γιατί να πληρώσω; εδώ δεν πληρώνω πάντως, σχεδόν για τίποτα".

Την άνεση να γαμωσταυρίζουν την κυβέρνησή τους την έχουν και, επειδή οι Κουβανοί αρκετά γκρινιάρηδες -βρίζουν συνεχώς. Απλώς απαγορεύεται να βρίσεις την κυβέρνηση σε ώρα μαθήματος, αν είσαι δάσκαλος, ή την ώρα που κάνεις τη δουλειά σου αν είσαι δημόσιος λειτουργός. Αλλά δε νομίζω οτι αυτό επιτρέπεται και πουθενά!

Το ξαναλέω: το κουβανέζικο σύστημα έχει ένα βουνό ατέλειες, αλλά είναι πολύ καλύτερο (για τους πολίτες του) από το δικό μας σύστημα.

Υ.Γ.: Οι προοδευτικοί μας διανοούμενοι έχουν λυσσάξει να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Θιβέτ για παράδειγμα (πως θα φαινόταν αν κάποιοι υποστήριζαν την ανεξαρτησία του Αγίου Όρους;) αλλά για το εμπάργκο στην Κούβα "άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε"!

Ανώνυμος είπε...

"Ε, γράφω και καμιά φορά σωστά πράγματα -έτσι για να υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης με τα υπόλοιπα, τα λάθος, που γράφω, χαχαχαχα."

Ποτέ δεν ισχυρίστηκα πως άλλοτε έγραψες λάθος κι αν αναφέρεσαι σε προηγούμενη διαφωνία μας σχετικά με το πόσο βαράνε οι ΚΝΙΤΕΣ στα αμφιθέατρα, σε πληροφορώ πως το ίδιο αυτόνομος με σένα είμαι κι εγώ.
Το τονίζω, έγραψες άριστα.
Θάλεγα, πολύ αντικειμενικά.

mbiker

The Motorcycle boy είπε...

Ρε γιατρέ -πλάκα κάνω! Θα έχεις καταλάβει οτι χαίρομαι να διαφωνώ και να διαφωνούν μαζί μου, μόνο αν υπάρχουν διαφωνίες γίνεται κουβέντα.

Αντικειμενικά δεν γράφω -υποκειμενικά, υποκειμενικότατα γράφω. Ότι βλέπω ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΣΗ (η οποία καθορίζει και την οπτική μου) αυτό γράφω. Αλλά τουλάχιστον δεν συκοφαντώ χωρίς στοιχεία, ούτε ανακυκλώνω προπαγάνδες των αμερικάνικων Μέσων Εξημέρωσης σαν τους αξιοσέβαστους κυρίους που αναφέρω στο ποστ μου. Κι αν κάποιος σκεφτεί οτι δεν ανακυκλώνω την αμερικάνικη προπαγάνδα αλλά μεταφέρω στο ποστ μου την κουβανέζικη προπαγάνδα -φίλε, αυτό το θεωρώ τιμή μου. Σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητα προτιμώ να είμαι φερέφωνο του Κάστρο, ή του Έβο Μοράλες, ή του Τσάβες ή του Υποδιοικητή Μάρκος -παρά διαδοσίας των απόψεων Μπους, Μπλερ, Ομπάμα κ.λ.π.

Ανώνυμος είπε...

Οφ δι ρέκορντ τώρα.
Αυτό το γιατρέ, απο που συνάγεται?
Μηχανικός είμαι κι ακόμα μηχανόβιος, εξ ού και το νικνέημ μου.
Άκου γιατρέ...
Σ έβρισα εγώ? δεν σ έβρισα.

mbiker (moto)

The Motorcycle boy είπε...

Χαχαχα -όχι τέτοιος γιατρός ρε, σαν τους φακελλάκηδες! Γιατρός όπως ο Βαλεντίνο Ρόσι και ο Ντόκτορ Τζον και ο Δόκτορ Χου -κατάλαβες;

Καλό πράγμα είναι αυτού του είδους οι γιατροί -θυμάσαι και το τραγούδι του Πουλικάκου το "Είμαι ο γιατρός, παιδιά";

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι