Παρασκευή, Αυγούστου 24, 2007

Εκλογές -ένας δημοκρατικός βιασμός

Δεν μου αρέσει να γράφω για τις εκλογές –ειδικά σε προεκλογική περίοδο και ακόμα ειδικότερα σε δημόσιο χώρο κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Αυτή μου η δυσφορία έχει να κάνει κυρίως με την προσωπική μου στάση απέναντι στη διαδικασία, η οποία δεν υπήρξε πάντοτε συνεπής. Συνεπής ως προς τι; Συνεπής ως προς οτιδήποτε. Ψέματα –ότι κι αν έχω κάνει στις εκλογές, ποτέ δεν έχω ψηφίσει Δεξιά, αυτό είναι ένα μίνιμουμ συνέπειας, όσο να πεις.

Αν όμως τα φέρει η κατάρα να γνωρίσεις τον Σκιές μιλάν κι αν διαβάσεις το σχετικό του πόστ δεν είναι εύκολο να μείνεις αδρανής. Ο άνθρωπος παρουσιάζει την αποχή από την εκλογική διαδικασία μέσα από το τραγικό πρίσμα του αδιεξόδου αντιπροσώπευσης που κυριαρχεί, τουλάχιστον στη δική μας κοινωνία –συναισθηματικά με καλύπτει απόλυτα η ανάλυσή του. Αλλά έχω κάποιες αντιρρήσεις, σε προσωπικό επίπεδο –και δεν μου φταίει σε τίποτα ο άνθρωπος για να του καταστρέψω το πόστ με ένα σχόλιο μεγαλύτερο από το κείμενό του!

Πριν συνεχίσω να ξεκαθαρίσω το αυτονόητο: το πόστ του Σκιές, αλλά και το δικό μου δεν είναι τίποτα περισσότερο από την προσωπική μας στάση απέναντι στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση. Αν είχαμε θέσεις ικανές να καλύψουν τις προσδοκίες και άλλων ανθρώπων, αν είχαμε λύσεις στο πρόβλημα της δημοκρατικής φαρσοκωμωδίας που παίζεται στη χώρα μας, θα έπρεπε να τις καταθέσουμε έξω από εδώ –σε επίπεδο συλλογικής λειτουργίας. Δεν λέμε τι πρέπει να κάνει ο κόσμος, λέμε τι θα κάνουμε εμείς. Εξηγηθήκαμε;

Πριν προχωρήσω σε αυτά που θέλω να πω, θα κάνω μια σύντομη καταγραφή της δικής μου «συμμετοχής» στις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας εικοσιπενταετίας (περίπου τόσο είναι το διάστημα που έχω δικαίωμα ψήφου):

-Ξεκίνησα την καριέρα μου ως ψηφοφόρος ρίχνοντας άκυρο ΟΤΑΝ ο καυγάς μου με τον εκάστοτε δικαστικό αντιπρόσωπο, για τη μη ύπαρξη «λευκού» ανάμεσα στα ψηφοδέλτια, δεν κατέληγε στην «ως δια μαγείας» εμφάνιση των «λευκών» ψηφοδελτίων που βρίσκονταν επιμελώς καταχωνιασμένα κάτω από το τραπέζι. Μια φορά μάλιστα, κάποιος δικαστικός μου έδωσε ένα λευκό φύλλο που έκοψε από το μπλοκάκι του. Φυσικά, τότε έστησα άλλον καυγά –αφού αναγκάζοντάς με να ζητήσω «λευκό» παραβίαζαν το δικαίωμά μου στη μυστική ψηφοφορία.

-Η «λευκή» μου περίοδος διαταράχτηκε μόλις τρεις φορές. Την πρώτη, ψήφισα Κύρκο (ήταν η εποχή που έκλεινε τις προεκλογικές του ομιλίες παίζοντας φυσαρμόνικα), τη δεύτερη ψήφισα Οικολόγους –Εναλλακτικούς (ήταν η εποχή που όλοι νιώθαμε περιέργεια σχετικά με το πως θα μπορούσε να σταθεί ένας καθαρά εξωκοινοβουλευτικός φορέας στο κοινοβούλιο –τελικά η περιπέτεια είχε άδοξο τέλος) και την τρίτη φορά ψήφισα Σημίτη (ήταν η εποχή που είχε πει ‘ευχαριστώ τους Αμερικάνους’ και είχε δώσει τον Οτσαλάν στους Τούρκους). Φέτος, αν αντέξω μέχρι τέλους, θα είναι η τέταρτη φορά που θα ψηφίσω Κόμμα.

-Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δεν πηγαίνω καν. Βαριέμαι, προτιμώ να κάνω καμιά βόλτα εκμεταλλευόμενος την εκλογική άδεια της Tomboy.

Τα παραπάνω, αφορούν βέβαια, τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Σε δημοτικό επίπεδο έχω ψηφίσει αρκετές φορές, αλλά, ειλικρινά, δεν θυμάμαι ποια παράταξη υποστήριζε τους «εκλεκτούς» μου –σίγουρα όχι η Δεξιά, μάλλον ο Συνασπισμός, το ΚΚΕ και ίσως το ΠΑΣΟΚ. Σε επίπεδο δήμων η κομματική στήριξη μεταβάλλεται ασύστολα.

Αφού ξεκαθάρισα τη, μέχρι τώρα, θέση μου μπορώ να προχωρήσω σε μια σύνοψη των απόψεών μου σε επίπεδο πολιτειακού ζητήματος:

-Αυτό που υπάρχει στην Ελλάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Είναι, μάλλον, μια ολιγαρχία οικονομικής φύσεως, όπου συγκεκριμένα συμφέροντα ανεβοκατεβάζουν αντιπροσώπους βιτρίνας (λέγονται και «κυβερνήσεις»).

-Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ. Σίγουρα, ο καθένας μπορεί να κάνει μια αίτηση στο Πρωτοδικείο και να συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά αυτό, από μόνο του, δεν σημαίνει τίποτα. Αν δεν δαπανήσεις αμύθητα ποσά ή αν δεν έχεις την στήριξη κάποιου οικονομικού –μηντιακού νταβατζή (πράγμα που, συνήθως, είναι το ίδιο) δεν πρόκειται κανένας να πάρει χαμπάρι τις θέσεις σου. Θα καταλήξεις ένας ακόμα γραφικός δίπλα στο «Κόμμα των κυνηγών», λίγο πιο κάτω από την «Ένωση Κεντρώων».

-Ο, εκάστοτε, εκλογικός νόμος είναι, βαθύτατα ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ. Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή όπου το 30κάτι τις εκατό των ψηφοφόρων εκλέγει κυβέρνηση καπελώνοντας το υπόλοιπο 60και; Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή, όπου τα «λευκά» και τα «άκυρα» δεν καταμετρούνται αλλά μοιράζονται –ενίοτε στα δυο πρώτα κόμματα; Αυτό είναι ένα τσίρκο με τους ψηφοφόρους στον ρόλο των εκπαιδευμένων ζώων και τους πολιτικούς στον ρόλο των ταχυδακτυλουργών.

-Στην ελληνική δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Μπορείς ίσως να επιλέξεις ποιο από τα δύο κυρίαρχα κόμματα θα αναλάβει την διακυβέρνηση, μπορείς να βάλεις (ή όχι) στη Βουλή κάποιο μικρότερο κόμμα –αλλά είναι αυτά πραγματικές επιλογές; Έχω δει πολλούς έλληνες «δημοκράτες του καφενείου» να σκίζουν υστερικά τα καλσόν τους με την κατάσταση που επικρατεί στην Κούβα (για παράδειγμα) –και το γεγονός πως ο Κάστρο κατέχει θέση ανάλογη με του Προέδρου της Δημοκρατίας τα τελευταία 50 περίπου χρόνια. «Δικτατορία», αποφαίνονται οι ειδήμονες –ξεχνώντας να αναφέρουν πως και στην Κούβα γίνονται εκλογές. «Δικτατορία», τσιρίζουν τη στιγμή που δεν νιώθουν καμιά ενόχληση από το γεγονός οτι στη χώρα τους, τα τελευταία 70 περίπου χρόνια, εναλλάσσονται, στη θέση του πρωθυπουργού δυο μόλις οικογένειες –με μικρά, ενδιάμεσα, διαλείμματα. Παπανδρέου Γεώργιος (αλλιώς «ο γέρος της τρομοκρατίας»), Καραμανλής Κων/νος (αλλιώς «Τριανταφυλλίδης»), Παπανδρέου Αντρέας (αλλιώς «Σιδερένιος»), Καραμανλής Κώστας (αλλιώς «μπούλης») και, κάποια στιγμή, Παπανδρέου Γιώργος (αλλιώς «το παιντί»). Να υποθέσω πως φταίει ο Κάστρο για το γεγονός πως οι «φωτισμένοι ηγέτες» της χώρας μας ψόφησαν νωρίτερα από αυτόν;

-Στην ελληνική δημοκρατία (αναρωτιέμαι γιατί το γράφω χωρίς εισαγωγικά), ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΣΕΙΣ. Αγρότες ψηφίζουν τη «Δεξιά των μεγάλων συμφερόντων», μεγαλοϊδιοκτήτες ψηφίζουν το «ΠΑΣΟΚ με το κοινωνικό πρόσωπο», ηθοποιοί ψηφίζουν το «ΚΚΕ της στρατευμένης τέχνης» σε μια κακόγουστη πολιτική φάρσα. Και όλοι μαζί ψηφίζουν «τον άλλο για να φύγει αυτός που είναι τώρα στην κυβέρνηση» -σαν συνέπεια του πλήρους στραγγαλισμού της ελεύθερης πολιτικής βούλησης.

«Δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσεις –τελικά, όποιος κι αν βγει θα είναι ίδιος με τον προηγούμενο», λένε πολλοί. Και, επειδή κατανοούν όσα ανέφερα παραπάνω δεν πηγαίνουν καθόλου να ψηφίσουν. Στη λογική του «τίποτα δεν αλλάζει», αποφαινόμενοι πως «δεν τους ενδιαφέρει η συμμετοχή σε ένα στημένο παιχνίδι». Δεκτό –άλλωστε, όπως είπα, κι εγώ έχω βαρεθεί να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα κάμποσες φορές. ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ –το επαναλαμβάνω γιατί έχει σημασία! Γιατί, κατά τα υπόλοιπα, η αποχή από τις εκλογές δεν έχει κανένα νόημα. Βαρέθηκες, απογοητεύτηκες, κουράστηκες, σιχάθηκες; Δεκτό κι εγώ μαζί σου. Αλλά μη μου μιλήσεις για την «πολιτική θέση της αποχής»! Η αναγωγή της προσωπικής συναισθηματικής κατάστασης σε πολιτική συμπεριφορά είναι, το λιγότερο, άτοπη. Γιατί η αποχή είχε νόημα όταν αποτελούσε πολιτική στάση συγκεκριμένου χώρου –«δεν συμμετέχουμε στις εκλογές», έλεγε το ΚΚΕ πριν τον εμφύλιο, «δεν ψηφίζουμε κανέναν», έλεγαν οι Ζαπατίστας στις τελευταίες Μεξικανικές εκλογές. Και το έλεγαν με επιχειρήματα, ζητούσαν μαζική αποχή –αυτό είναι μια πολιτική στάση. Μην βιαστείς να κρίνεις αν η συγκεκριμένη στάση ήταν σωστή ή λανθασμένη κατά περίπτωση –δεν είναι εκεί το θέμα.

Η προσπάθεια μαζικής αποχής από τις εκλογές εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις και αποτελεί πολιτική θέση. Η μπάχαλο-αποχή που παρατηρείται στις αμερικάνικες εκλογές (και, πρόσφατα, στις ελληνικές) δεν λέει τίποτα απολύτως! Μπορεί να απέχεις γιατί είσαι κατά του εκλογικού συστήματος, ή γιατί διαφωνείς με τους υπάρχοντες υποψήφιους, ή γιατί έχασες την ταυτότητά σου, ή γιατί βαριέσαι να πας στο εκλογικό κέντρο, ή γιατί έπαθες ποδάγρα –δεν υπάρχει ενιαία θέση σε όλα αυτά! Και δεν αλλάζει η κατάσταση με τέτοιου είδους αποχή. Στην Αμερική ψηφίζει το 40% των εγγεγραμμένων –ε, και λοιπόν; Είδες εσύ κανένα Πρόεδρο να αγχώνεται για το θέμα; Να μην έχει υπερεξουσίες; Στην Ελλάδα η αποχή έχει φτάσει στο 20% -ε, και; Αφού οι έδρες του κοινοβουλίου κατανέμονται σύμφωνα με την κατανομή των ΕΓΚΥΡΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΜΟΝΟ. Όλα τα άλλα δεν προσμετρούνται!

Και τα Κόμματα; Είναι όλα ίδια; Εντάξει, τα Κόμματα είναι εκπρόσωποι και εκφραστές του συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος –αν είσαι αναρχικός, τροτσκιστής ή αγνός μαρξιστής, δικαιούσαι να θεωρείς την αστική δημοκρατία εχθρό σου και οι εχθροί δεν έχουν πρόσωπο. Αλλά, αν δεν είσαι κάτι από αυτά –η προσπάθεια εξομοίωσης όλων των κοινοβουλευτικών Κομμάτων συνιστά καθαρή αφέλεια! Εξηγούμαι περιληπτικά:

-Υπάρχει η Δεξιά. Αυτή η Δεξιά που έστελνε κόσμο στα ξερονήσια, που βασάνιζε και σκότωνε. Η «Δεξιά του Κυρίου», η παράταξη του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Ίδια και απαράλλαχτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

-Υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Η συνέχεια της παλιάς «Ένωσης Κέντρου», οι απόγονοι αυτών που άνοιξαν τον δρόμο στη χούντα, οι αμφιταλαντευόμενοι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς με στόχο την κατάληψη της εξουσίας, οι προσχηματικοί.

-Υπάρχει το ΚΚΕ. Το κόμμα -δορυφόρος της ΕΣΣΔ, ακόμα και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ! Οι προδότες της αριστερής ιδεολογίας, οι υπεύθυνοι για τον άδικο θάνατο αθώων αγωνιστών, οι χωροφύλακες κάθε λαϊκής διεκδίκησης.

-Υπάρχει ο Συνασπισμός (ή όπως αλλιώς λέγεται). Οι συνεχιστές του ευρω-κομμουνισμού (ιταλικής κοπής σε στυλ Μπερλιγκουέρ και Κράξι, αν θυμάσαι), οι απόγονοι της ΕΔΑ, το Κόμμα που διαθέτει συμπαθές κοινωνικό πρόσωπο αλλά στερείται συγκεκριμένων θέσεων. Εξαντλείται σε γενικόλογα ευχολόγια –κάτι σαν τις κίνησεις των μπλόγκερς «για την Αμαλία», ή «κατά των δασικών πυρκαγιών».

-Και υπάρχουν οι φασίστες. Ρατσιστές, εθνικιστές, αρχαιολάτρες βρυκόλακες, Παπαθεμελήδες, Καρατζαφέρηδες, Πλεύρηδες –τα ονόματα αλλάζουν, η απειλή παραμένει.

Τα Κόμματα λοιπόν δεν είναι ίδια. Καθόλου. Απλά δεν εκφράζουν καμιά από τις ανάγκες του λαού. Όλα όσα έγραψα μέχρι τώρα είναι οι προσωπικές μου απόψεις και το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει φροντίσει να μου τις ενισχύσει –θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα σε κάθε συμπέρασμά μου, αλλά δεν υπάρχει λόγος.

Αν λοιπόν έτσι είναι τα πράγματα –τι μένει να κάνω στις εκλογές που πλησιάζουν; Εγώ, σαν άτομο –όχι η χώρα ολόκληρη, εντάξει; Και, φυσικά, το οτι εκθέτω την άποψή μου δεν σημαίνει πως προτείνω να την ακολουθήσει κανένας άλλος –απλά, σαν άτομο θα χρησιμοποιήσω τη μοναδική επιλογή που διαθέτω στα πλαίσια της «τηλεοπτικής δημοκρατίας» -όπου οι εκλογές μοιάζουν με το παλιό εκείνο σήριαλ που λεγόταν «Εσύ αποφασίζεις» (με τον Γιάννη Βούρο, αν θυμάσαι). Θα ακολουθήσω τον Βούρο λοιπόν. Που είναι ο Βούρος; Στο ΠΑΣΟΚ. Ε, κι εγώ ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσω.

Κοίτα πως έχουν τα πράγματα –δώσε βάση σε μια μικρή παρουσίαση της πρόσφατης ελληνικής, πολιτικής, ιστορίας:

Το 2004, το ΠΑΣΟΚ κολύμπαγε μέσα στην αλαζονεία της εξουσίας μέχρι που πνίγηκε. «Δεν σας χαιρετάω», μας είπε η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου μου, «θα τα ξαναπούμε μετά τις εκλογές». «Η μοναξιά του πατριάρχη» σε συσκευασία κυβέρνησης –αλλά δεν μου πήγαινε να ψηφίσω κανένα από τα Κόμματα της πασαρέλας. Κάθισα σε μια καφετέρια και παρακολουθούσα το δικό τους παιχνίδι –δεν ήταν δική μου υπόθεση η εκλογική αναμέτρηση. Όπως και οι προηγούμενες αναμετρήσεις –να μην ξεχνιόμαστε. Μετά βγήκε η Νέα Δημοκρατία. Και φρόντισε να το κάνει «δική μου υπόθεση».

-Καλοκαιριάτικα και στα κρυφά, όσο ο κόσμος πλατσούριζε, κατάργησε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις υπερωρίες. Με θυμάμαι να παρακολουθώ τρομοκρατημένος τον Παναγιωτόπουλο που υποστήριζε πως «η υψηλή αμοιβή των υπερωριών στόχευε στην αντιμετώπιση της ανεργίας –αλλά στην πράξη οι επιχειρήσεις δεν εφάρμοσαν ποτέ τον νόμο, γι΄αυτό καταργούμε τις υπερωρίες»! Raz, αν νομίζεις οτι έχεις διαβάσει ιστορίες τρόμου σου λέω πως κάνεις λάθος! Ο Νοσφεράτου και όλοι οι Κθούλου μαζί δεν έπιαναν μπάζα μπροστά στον υπουργό που καταργούσε «σεμνά και ταπεινά» τις εργασιακές κατακτήσεις των δύο τελευταίων αιώνων.

-Όταν χειμώνιασε, άρχισε η ασύστολη λεηλασία του Δημοσίου χρήματος. Θα πεις «το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεβε»; Έκλεβε. Αλλά συγκαλυμμένα. Αυτοί ήρθαν με το γνωστό τραμπούκικο στυλ τους απαιτώντας να τους βγάλεις τα λεφτά από το ταμείο και να τους τα παραδώσεις ιδιοχείρως ψελλίζοντας «ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε αφέντη». Με ποιο απλά λόγια –το ΠΑΣΟΚ κάλυπτε τα ίχνη της κλοπής, η Ν.Δ. έμπλεκε δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι απλά μετέφεραν τις τσάντες χωρίς κανένα όφελος. Ή μάλλον, με μοναδικό όφελος την πρόσκαιρη αναστολή της υπηρεσιακής τους δίωξης. Η μέθοδος του τσιφλικάτου, σε βελτιωμένη έκδοση –αυτή ήταν η πολιτική της Ν.Δ. στον δημόσιο τομέα. Σε αυτή τη λογική, άφησε τους συμβασιούχους ξεκρέμαστους σε συνεχιζόμενο καθεστώς αβεβαιότητας. Και (επειδή η μαλακία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν τους ήταν αρκετή) δημιούργησε καινούργιο συνωστισμό από συμβασιούχους τους οποίους βάφτισε «επιμορφωνόμενους σε προγράμματα του ΟΑΕΔ», πριν τους στρογγυλοκαθίσει σε όλον το Δημόσιο τομέα. «Μειώσαμε την ανεργία από 11% σε 7% περίπου», κόμπασε τις προάλλες ο Κωστάκης. Τι λες ρε καημένε; Σε ποιους τα λες;

-Ύστερα ήρθε η «επιτήρηση». Γάμησαν την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ αμφισβητώντας μια λογιστική συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την Ε.Ε. Την οποία λογιστική συμφωνία την εφάρμοσαν και οι ίδιοι μετά από δυο χρόνια! Γιατί το έκαναν; «Για να μην εκπληρώσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις», είπαν κάποιοι. «Σιγά τα αυγά!» λέω εγώ. Το πρώτο ή το τελευταίο Κόμμα θα ήταν που θα δικαιολογούσε τις προεκλογικές του παπαρολογίες με το κλασσικό «παραλάβαμε καμμένη γη»; Το θέμα τους δεν ήταν εκεί, κατά τη γνώμη μου. Το πρόβλημα που προσπαθούσαν να λύσουν ήταν η έμφυτη τάση τους για αντιπολίτευση –τόσα χρόνια αυτό έκαναν, δεν ήξεραν τίποτα άλλο. Πως αντιπολιτεύεσαι την προηγούμενη κυβέρνηση όταν την έχεις, ήδη, διαδεχτεί; Η Ν.Δ. είναι η μοναδική κυβέρνηση με εκπροσώπους στα τηλεοπτικά παράθυρα να ουρλιάζουν «όταν θα κυβερνήσουμε εμείς, θα καταπολεμήσουμε τη φαυλοκρατία του ΠΑΣΟΚ!», «εκλογές εδώ και τώρα –σας βαρέθηκε ο λαός!» και οι ροφοί (τηλεοπτικοί παρουσιαστές) να παρατηρούν σαστισμένα: «Μα εσείς είστε κυβέρνηση –τρία χρόνια τώρα!» Να μην ξεχάσω βέβαια πως βγήκαμε από την «επιτήρηση» ε; Μαγειρεύοντας το Δημόσιο Χρέος με δάνειο που παράνομα πήραμε από την J P Morgan (γιατί, απαγορεύεται στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δανείζουν χώρες «υπο επιτήρηση» για να μην αλλοιώνονται τα οικονομικά δεδομένα). Δάνειο που το πήρε χαμπάρι η Ε.Ε. και θα μας το κοπανήσει μετά τις εκλογές –μην ξεχνιόμαστε! Πες μου τώρα ποια είναι η κυβέρνηση που θα πιέσει τη Morgan για επιστροφή των χρημάτων του «ομολόγου –απάτη»!

-Από μια δεξιά κυβέρνηση που σέβεται την ιστορία της δεν μπορεί να λείπει το «αστυνομικό κράτος». Οι δικαστικοί (από Πρωτοδικείο μέχρι Άρειο Πάγο) έβγαζαν αποφάσεις σύμφωνα με τις κυβερνητικές υποδείξεις. Οι μπάτσοι απέκτησαν υπερεξουσίες και τις ξεχείλωσαν όσο δεν έπαιρνε. Κοντεύει χρόνος που τα Εξάρχεια είναι περικυκλωμένα από ΜΑΤ. Στα αστυνομικά τμήματα τραβάγανε βίντεο με τα κατορθώματα των εθνικοφρόνων βασανιστών. Στις διαδηλώσεις παίζονταν χοντροκομμένα παιχνίδια προβοκάτσιας που έκαναν τον Ανδρέα του ΄80 να μοιάζει με αθώο μαθητούδι. Συλλήψεις, τραμπουκισμοί, κρατική τρομοκρατία –δεξιά με λίγα λόγια. Πολύδωρας με μια κουβέντα.

-Προσφάτως αποφάσισαν να κάνουν αναδιανομή γης –έβγαλαν λοιπόν ένα χαριστικό νόμο μεταβίβασης πρώην δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες και την επόμενη μέρα κάηκε ότι δάσος είχε απομείνει στην Ελλάδα. Λογικό ήταν –τώρα που χαρίζουν, ποιος είναι τόσο μαλάκας ώστε να μην επωφεληθεί; «Κάψε και χτίσε», αναρωτιέμαι αν θα το κάνουν σποτ στην προεκλογική τους καμπάνια. Πάντως, πρόλαβαν να χαρίσουν γύρω στα 65 στρέμματα καμένου δάσους στο καζίνο της Πάρνηθας πριν πάνε σε εκλογές. Γι΄αυτό ίσως καθυστερούν ακόμα οι δίκες των συλληφθέντων, έξω από το καζίνο, διαδηλωτών –πως να τα προφτάσουν όλα οι άνθρωποι;

-Και τελικά, κατέληξαν να προκηρύξουν εκλογές τρομοκρατημένοι από πορίσματα, αγχωμένοι γιατί δεν μπορούν να καταθέσουν προϋπολογισμό και σερνόμενοι από τις δημοσκοπήσεις. Δημοσκοπήσεις! Θυμάσαι πως ο πρωθυπουργός παντρεύτηκε όταν οι δημοσκοπήσεις τον πληροφόρησαν οτι πρέπει να κοντράρει το προφίλ του «οικογενειάρχη Σημίτη»; Θυμάσαι πως έκανε παιδιά για να ανεβάσει το ποσοστό δημοτικότητάς του; Μέχρι και το πόδι του έσπασε ο άχρηστος –παίζοντας μπάλα για να δείξει «ανθρώπινο πρόσωπο»! Ο «φίλαθλος πρωθυπουργός»! Όταν η Εθνική πήρε το Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο, ο μάγκας τους συμβούλεψε: «πηγαίνετε τώρα και να τους τα πάρετε χοντρά»! Μετά έκοψε την επιχορήγηση της ΕΠΟ -τα τελευταία τρία χρόνια δεν δίνει φράγκο ο Ορφανός γιατί δεν γουστάρει τον Πασόκο Γκαγκάτση! Πως το έλεγαν παλιά; «Για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό» -έτσι ακριβώς!

-«Οι εκλογές εκφράζουν την κυριαρχική θέληση του λαού και θεμελιώνουν τη δημοκρατία» -κάπως έτσι τα λέει το Σύνταγμα. Γίνεται να προκηρύξεις εκλογές κουρελιάζοντας τους συνταγματικούς θεσμούς; Με τη Ν.Δ. ακόμα κι αυτό γίνεται! Κάνει πρόωρες εκλογές ο άνθρωπος γιατί θέλει, λέει, να περάσει τη συνταγματική του μεταρρύθμιση και να φτιάξει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους! Αυτοί είναι οι «λόγοι εθνικής σημασίας» για τους οποίους προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές! Και δεν βρέθηκε κανένας να πει πως στην επόμενη Βουλή, ακόμα κι αν κερδίσει, με τίποτα δεν θα βγάλει τις απαραίτητες 180 έδρες για την αναθεώρηση. Κανένας δεν απόρησε για το πως «η Ελλάδα πάει καλά και από την επόμενη τετραετία θα αρχίσουν οι κοινωνικές παροχές» τη στιγμή που ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως πάει σε εκλογές γιατί ούτε προϋπολογισμό δεν μπορεί να καταρτίσει! Και ο Ρουσσόπουλος ανακοίνωσε τις εκλογές μια μέρα πριν τις ζητήσει ο πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μπήκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος ενώ ήταν ακόμα στη θέση του,γαμώ την ουδετερότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα! Για μισό λεπτό ρε παλικάρια! Εγώ, εντάξει, δεν έχω σε καμιά υπόληψη το Σύνταγμα και χέστηκα για την εφαρμογή του. Όχι επειδή δεν κατοχυρώνει το μίνιμουμ των δικαιωμάτων του πολίτη –αλλά γιατί το έχετε κάνει ελβετικό τυρί τα τελευταία χρόνια με τις τροποποιήσεις και τις διασταλτικές ερμηνείες. Κι εσείς και οι προηγούμενοι. Αλλά θέλω να ξέρω –εσείς δεν εκστασιάζεστε με την «ιερότητα του Συντάγματος»; Εσείς δεν ορκιστήκατε να το τηρείτε; Πως το κάνετε σφουγγαρόπανο δηλαδή –απλά και μόνο για να πάρετε τις επόμενες εκλογές; Και μετά σας πειράζουν οι σημαίες που καίγονται και τα παιδιά που «βεβηλώνουν» τον Άγνωστο Στρατιώτη; Ρε καραγκιόζηδες, αν αυτοί επιτίθενται σε σύμβολα (και καλά κάνουν –αν θέλουν να προσδώσουν συμβολική σημασία στις ενέργειές τους), εσείς γαμάτε τους θεσμούς! Για πείτε μου τώρα -τι είναι ποιο σημαντικό για εσάς; Και γενικότερα δηλαδή.

Κλείνοντας λοιπόν, φίλε Σκιές, θέλω να σου πω κάτι. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η τοποθέτησή σου, αλλά διαφωνώ με το πρακτέο. Γιατί, μπορεί να έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες –αλλά η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι εφιαλτική. Δεν ξέρω πόσο το έχεις ζήσει –όμως, για μένα, δεν πάει άλλο. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν, δε τους αντέχω μια ακόμα τετραετία –δεν υποφέρονται. Και το μόνο που μπορώ να κάνω για να φύγουν είναι να ψηφίσω το άλλο, υποψήφιο να κυβερνήσει, Κόμμα. Δεν με νοιάζει τι είναι –αρκεί να κινούνται «ιδεολογικά» εκεί γύρω στο κέντρο. Δεν είμαι ικανός να ψηφίσω Δεξιά –γι΄αυτό το λέω. Και δεν με νοιάζει που ο Συνασπισμός (ΣΥΡΙΖΑ) έχει μια χαρά θέσεις κι εκείνο τον γοητευτικό Τσίπρα που πολύ τον κάνω κέφι. Γιατί δεν με ενδιαφέρει να αποδυναμώσω την επόμενη κυβέρνηση –θέλω να φύγουν αυτοί που είναι τώρα κυβέρνηση!

Κι αυτό, Σκιές, είναι ο πλήρης βιασμός της βούλησης του εκλογικού σώματος –να σε αναγκάζουν να ψηφίζεις όχι με γνώμονα το ποιος θέλεις να κυβερνήσει αλλά το ποιος θέλεις να ξεκουμπιστεί. Και επειδή έτσι είναι –το ξέρεις καλά, άλλωστε –αν υπάρχει κάποιος που θεωρεί πως ζούμε σε δημοκρατία να μου το πει κι εμένα να το μάθω! Γιατί εγώ λέω πως ζούμε στη χώρα του αδιάκοπου βιασμού και η μοναδική μας επιλογή σχετίζεται με το αν θα χρησιμοποιήσει, ή όχι, βαζελίνη ο βιαστής μας. Γι΄αυτό σου λέω Σκιές, συμφωνώ μαζί σου –αλλά τσούζει πολύ ο κώλος μου για να απέχω.


30 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

vangelakas είπε...

Εξάλλου, εάν οι εκλογές μπορούσαν νά αλλάξουν κάτι, θά ήσαν παράνομες.

Πώς είστε;

Puppet_Master είπε...

se duokratia zoume.k mallon stous 2 tiflous vasilevei o monofthalmos(pasok).isws k emena na mhn me ekfrazei kanena komma alla oxi k na pshfisw tous 2 monofthalmous.protimw na tous sterisw thn kiriarxia sthn voulh gia na mhn pernane opoiondhpote nomo.allwste opoioi k na vgoun shmasia exei poioi tha imaste stous dromous.

Nathalie είπε...

Nomizw o titlos sou ta leei ola..

RaZzMaTaZz είπε...

λεω να εκτυπώσω το κείμενό σου και να το ρίξω στην κάλπη -αν βέβαια αντισταθώ στον πειρασμό για σαλαμάκι ουγγαρίας (την προηγούμενη φορά είχα πάρει τρεις φετούλες μαζί μου just in case. τη μια την έριξα, την άλλην την έδωσα σε έναν τυπάκο που πιάσαμε την κουβέντα περιμένοντας και ψήθηκε και την τρίτη την μασούλησα με καμάρι βγαίνοντας από την αίθουσα)

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε...

χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσένα που τους πάει το χέρι να ψηφίσουν πασοκ για τέτοιους λόγους.
Ειναι απαράδεκτο, το γνωρίζω αλλά δεν βλέπω να υπάρχει και άλλος τρόπος. Εμένα, το πιο πιθανό είναι να μην μου ‘παει‘ το χέρι... για συναισθηματικούς λόγους ψήφιζα πάντα και φοβάμαι πως και τώρα πίσω απ’το κουρτινάκι το ίδιο θα μου βγει.
Η αίσθηση που μου άφησε αυτή η κυβέρνηση συμπίπτει απόλυτα με αυτό που λες περί κλοπών. Ακριβώς αυτό είδα... καμία κάλυψη ή συναίσθηση. Οι Πασόκοι άλλωστε είναι χορτάτοι μετά απο τόσα χρόνια μάσας οπότε μάλλον ήρθαν τα λιγούρια και δεν άφησαν τίποτα όρθιο.
Ανήκω στην συνομοταξία των ‘μικρών‘. Ψηφίζω για να υπάρχει πολυφωνία, να βγαίνει και κάποιος να λέει και κάτι στην Βουλή, όχι μόνο στα παράθυρα.
Καποιες φορές δε έχω δώσει και λευκό - με την έννοια της διαμαρτυρίας. Το σκέφτομαι και τώρα αν και πιστεύω πως είναι απολύτως άσκοπο αυτή τη φορα. Θα δω.
Αυτά.
Ευχομαι κάποια στιγμή να βγεί κάποιος να πει αυτά τα 5 πράματα καθαρά. Και να κάνει άλλα 5 μήπως και ποτέ βγεί καμιά άκρη.Χλωμο...

The Motorcycle boy είπε...

Vangelaka αδερφέ μου τι έπαθες; Πήγες διακοπές κανονικός και γύρισες με τσιτάτα του Μαρξ; Ρε την άτιμη Δεξιά και Άγιο (Πρεβέζης) κολάζει!
Καλά είμαστε ρε -τακτοποιούμε λίγο τα κεφάλια μέσα και ετοιμαζόμαστε για την καινούργια σχολική χρονιά. Ελπίζω να τα πούμε σύντομα. Εσείς πως περάσατε;

puppet με το τελευταίο που γράφεις συμφωνώ απόλυτα και προσθέτω "να είμαστε στους δρόμους". Κατά τα άλλα -θυμάμαι και την άλλη φορά που ο Μητσοτάκης δεν πήρε αυτοδυναμία και τον στήριξε ο ενιαίος Συνασπισμός (μαζί ήταν και το ΚΚΕ). Για σκέψου το λίγο -να ψηφίσεις Αλαβάνο ή Παπαρήγα και να σου βγάλουν Κωστάκη! Πως το βλέπεις;

raz, το σαλάμι βρωμάει στην τσέπη ρε. Αν θέλεις να το κάνεις ζήτα "λευκό". Να γίνει και ντόρος. Αν τώρα ρίξεις το ποστ μου φοβάμαι οτι θα το μετρήσουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Ολλανδέζα κι εγώ το παλεύω -μη νομίζεις πως πάει το χέρι μου εύκολα. Πάω να με ψήσω συνδικαλιστικά γιατί και ο Γιωργάκης είναι κοινωνιολόγος, πάω να με ψήσω εξωτερικοπολιτικά γιατί ο Γιωργάκης ξέρει αμερικάνικα και θα συνεννοείται απευθείας με τα αφεντικά ... Τέλος πάντων, το παλεύω. Αν ήταν τουλάχιστον ο Σημίτης που του έχει γράψει εκείνο το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ τραγούδι ο Δεληβοριάς!
Τέλος πάντων, η πολυφωνία είναι καλή (ή μάλλον -όχι κακή) αλλά μόνο στο Συνασπισμό τη διακρίνω αμυδρά -κι αυτό εκτός Βουλής.
Ας φύγουν αυτοί οι κρετίνοι από την κυβέρνηση και βλέπουμε.

vangelakas είπε...

Ωραία ήταν μωρέ... Λίγο... :-)

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=4WDyKoDruVA

The Motorcycle boy είπε...

Nathalie με σκότωσες! Αν τα έλεγε όλα ο τίτλος τι σκατά έγραφα 6 σελίδες μετά; Χαχα.

Vangelaka, αν δεν ήταν λίγο δεν θα ήτα διακοπές. Θα ήταν "Έλληνας κροίσος με ιδιόκητο νησί".
Ηλία πάω να δω.

The Motorcycle boy είπε...

Είδα.

οι σκιές μιλάν είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
οι σκιές μιλάν είπε...

Σου ζήτησα να κάνεις ένα ποστ(-άκι) να καταλάβω τη θέση που έγραψες στο σχόλιο αλλά εσύ το 'κανες πάλι το σεντόνι! :P

Σε γενικές γραμμές καταλαβαίνω την λογική με την όποία τοποθετείς το ζήτημα αυτών εδώ των εκλογών και με την οποία στέκεσαι απέναντι τους: κατ' ουσίαν, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, μηδενίζεις το κοντέρ των κομμάτων στα 2004 και από μηδενική βάση πια, και κριτήριο τα πεπραγμένα της τριετείας, αποφασίζεις για το πως θα διαχειριστείς το θέμα της ψήφου σου.Σεβαστό (και το ξέρεις καλά οτι δεν το λέω έτσι για να λέγεται αυτό)

Αλλά από την άλλη πλευρά, όπως έγραψα στα σχόλια του δικού μου ποστ και έμμεσα λες κι εσύ εδώ, μπαίνεις στην λογική του "το μη χείρον βέλτιστον", λογική εκβιαστική και το χειρότερο δίχως επί του προκειμένου, αντίκτυπο. Γιατί στην Αθήνα ζείς και εργάζεσαι χρόνια και ξέρεις τι εστί ΠΑΣΟΚ. Πιθανότατα, θα ακολουθήσει τις ίδιες ακριβώς πολιτικές με την ΝΔ και μάλιστα πολλές εξ αυτών όπως τους ΜΑΤάδες στα Εξάρχεια και το ξύλο στις πορείες, είμαι βέβαιος οτι θα τις υιοθετήσει και θα τις τιμήσει δεόντως. Άρα, κατ' ουσίαν η επιλογή που προσφέρεται είναι κάτι παραπλήσιο με τον "αν ο βιασμός σας, κύριε, (γενικά μιλάω) θα είναι στο όρθιο ή στα τέσσερα. Πώς τον προτιμάτε;".

Τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ τους γνωρίσαμε καλά, διάβολε, 11 χρόνια, τους δοκιμάσαμε σχεδόν καθ' όλη τη δεκαετεία του '90 κι επίτρεψέ μου να τους βρίσκω χειρότερους από αυτούς της ΝΔ.

Εξηγούμαι (και με αφορμή την εξήγηση θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να σχολιάσω έμμεσα και τα όσα αναφέρεις περί της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος):
Το ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα παίζει με αυτό το -ΣΟ- στο όνομα του. Όταν προχωρά σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και μετά σε ξεσκίζει ο ΜΑΤας επι δεξιάς του Κυρίου, βλέπεις καθαρά τι και ποιον έχεις απέναντί σου. Όταν σε ξεσκίζει ο "σύντροφικά" ο ΜΑΤάς επί ΠΑΣΟΚ, όλα γίνονται πιο "λεπτά" και πιο "γλυκά" ; Επειδή τα παπαγαλάκια των εφημερίδων των 4 αριστερών εφημερίδων και των 3/4 των επιφυλλυδογράφων θα μας δώσουν μετά φιλάκια, που λέει κι ο Πανόπουλος, και θα μας πούν πως έτσι "έπρεπε" να γίνει και πόσο αναγκαία ήταν όσα έγιναν; Στάχτη στα μάτια είναι αυτό κι ακόμα χειρότερα, έχουμε μετά τους "συντρόφους" να δίνουν ρεσιτάλ σοσιαλιστικού φαρισαϊσμού και γραμματισμού, στο οποίο ρεσιτάλ κάποιοι αφελείς υποκλίνονται - "σύντροφοι μιλάν", λένε, "προς Θεού, ας τους ακούσουμε".

(Δε σου λέω τίποτα καινούργιο, το ξέρω. Το ξέρω μάλιστα οτι τα ξέρεις αυτά και από τη δεκαετεία του '80 στην Αθήνα, όπου τα πράγματα ήταν ακόμα πιο ωμά.)

Τα δε οικονομικά σκάνδαλα καλύτερα μην τα πιάσουμε: εδώ το σκάνδαλο του Χριματιστηρίου (μέγιστο γιατί καταλήστεψε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και έστειλε κατόπιν τόσο κόσμο στην αγκαλιά των τραπεζών) ακόμα μένει ανέγγιχτο και κουκουλωμένο, η JP Morgan κι η ΝΔ θα φοβηθούν; Γενικά, το αν ο ένας είναι καλός κλέφτης/ καλός κομπιναδόρος/ καλός λωποδύτης κτλ, κι ο άλλος σκιτζής, προσωπικά δεν μου λέει τίποτα. Οι περισσότεροι θα έπρεπε να είναι φυλακή εδώ και καιρό, από Υπουργούς και βολευτές, μέχρι κομματικά στελέχη και γενικούς διευθυντές ΔΕΚΟ και λοιπών οργανισμών. Έχουν χάρη, όμως, γιατί η μεταξύ τους συντεχνία δουλεύει καλά και εμείς έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και ξαναπάμε και ξαναψηφίζουμε τους ίδιους.

Μακρυγορώ όμως, κι ο λόγος που ήθελα να σχολιάσω δεν ήταν για το ΠΑΣΟΚ αλλά για την αποχή. Προσωπικά νοιώθω οτι με φτύνουν και και με απαξιώνουν ως άνθρωπο οι κυβερνήσεις όλης της μεταπολίτευσης. Πέραν των παραπάνω λόγων και όσων αναφέρεις στο ποστ, και για το οτι μου αρνούνται το συνταγματικό μου δικαίωμα να εκφράσω την αποστροφή μου για την πολιτική κατάσταση μέσω του λευκού.
Είναι ανήκουστο να μην καταγράφονται τα λευκά στις εκλογές και να μην συνυπολογίζονται στην κατανομή της εκλογικού αποτελέσματος και στην κατανομή των εδρών αλλά αντίθετα, (άκουσον-άκουσον) να προσμετρούνται στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Να χαρίσω, έστω και έμμεσα, την ψήφο μου σε έναν από τους δύο, πάει νομίζω πολύ. Αν ήταν να τους ψηφίσω, το έκανα και μόνος μου, δεν θα χρειαζόμουν το μαγείρεμα ενός εκλογικού νόμου.

Αφού τα λευκά είναι δεξαμενή των δύο μεγάλων, λοιπόν, αφού εναλλακτική κίνηση δεν υπάρχει... καλύτερα για καφέ με την Τομ- στα Εξάρχεια παρά για στήσιμο στην ουρά της κάλπης.

Και περιμένουμε, κινήσεις α λα Μπουτάρη στη Θεσ/νικη για τις δημοτικές για να σου δώσω ένα στίγμα (όσο δυσανάλογο κι αν είναι το παράδειγμα)

(Σε έπρηξα το ξέρω αλλά τουλάχιστον κατάλαβα)
;)

The Motorcycle boy είπε...

Σεντονάκι εγώ -σεντονάκι κι εσύ! Θα τα μαζέψω να σε προικίσω όταν γυρίσεις για να σε καλοπαντρέψω.

Λοιπόν:

Ξέρουμε και οι δύο για την Πασοκική καταστολή -τα έχουμε πει, γράψει, κάνει ιστορίες ότι θέλεις. Αλλά αυτό που λέω εδώ είναι ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ φίλε! Δεν είσαι εδώ και δεν το ζεις -πίστεψέ με όμως -είναι καταστολή επιπέδου Απαρτχάιντ. Θα το είδες στο ιντυμίντια -στη Θεσσαλονίκη μόλις πριν λίγες μέρες πέταξαν έναν μαύρο από το μπαλκόνι και είπαν οτι πήδηξε μόνος του. Και καίγεται μέρες η Θεσσαλονίκη.
Το Χρηματιστήριο ας μην το πιάσουμε καλύτερα. Η άποψή μου, με λίγα λόγια, είναι πως όσοι τζόγαραν είναι συνυπεύθυνοι. Μην τα ρίχνουμε όλα στον Υπουργό Οικονομικών (δεν θυμάμαι αν ήταν ο Γιάννος ή ο "δικός σου") που στήριξε με δηλώσεις κ.λ.π. το Χρηματιστήριο -άλλωστε κι ο Κόκαλης το είχε κάνει. Ο κόσμος τζόγαρε ΑΠΛΗΣΤΑ. Πούλησαν μέχρι και τα σπίτια τους για εύκολο κέρδος. Ε, υπάρχουν και σ΄αυτούς ευθύνες!

Οι απόψεις μας για τη "δημοκρατία" και το γαμήσι που τρώμε (απαξίωση το λες εσύ γιατί είσαι και μορφωμένο παιδί) συμπίπτουν σχεδόν απόλυτα.
Τώρα, για τις κινήσεις Μπουτάρη -έχω κάτι αμφιβολίες. Είμαι καχύποπτος με τον "αγνό, ιδεολόγο" πλούσιο που θέλει να βοηθήσει στα κοινά από τότε που ανακάλυψα πως ο Ζορό τα έκανε όλα για τη γκόμενα την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Μακάρι βέβαια να διαψευτώ -χρειαζόμαστε και κάποια ελπίδα, έστω και λειψή.
Υ.Γ.: Μου έχεις λείψει ρε μάγκα.

οι σκιές μιλάν είπε...

O Zoρρο τα 'κανε όλα για την γκόμενα!!!
=)) =))

Τί είπες πάλι ρε συ!
LaaaaaaaaL

Εντάξει κι ο Μπολιβάρ πλουσιόπαιδο ήταν και τόσοι και τόσοι που βγήκαν στα βουνά. Αλλα και μόνο που είναι παπούς ο Μπουτάρης, πρώην αλκοολικός και επιβιώσας οικονομικού ολοκαυτώματος με σκουλαρικάκι - με κέρδισε. Καταλάβαινα οτι την αγαπούσε την πόλη γι αυτό βγήκε στις δημοτικές. Μια παρουσία τέτοια, έντιμη που θα κέρδίζε περισσότερο με το να μείνει στην απ' έξω παρά να μπερδευτεί στα πολιτικά (άρα να έχει έναν καλό σκοπό), αυτή πάνω κάτω θα με κέρδιζε. Πού 'ν'την;

Για τον Τονυ τα είδα, ναι. Μακάρι να γινόταν της Γαλλίας!!

Για τα περί απαρτχάιντ τώρα, όχι, δεν το έζησα, αλλά ακόμα έχω στο νου μου την εικόνα να πίνουμε ρακόμελα στα Εξάρχεια και να ΄ναι η διμοιρία απ' έξω, μια νύχτα ήσυχη, χωρίς πολλά-πολλά - φαντάζομαι τι θα γινόταν άλλες μέρες. Αλλά εκεί θα μείνουν αυτοί! Ζαρντινιέρες δεν θα ξεκολλήσουν όποιος και να έρθει.

Για το χρηματιστήριο δεν εννοώ το τζογάρισμα όταν λέω σκάνδαλο. Εννοώ παρεμβάσεις και τις αγορές στις οποίες προχωρούσαν οι εισηγμένες ΔΕΚΟ για να κρατούν τις τιμές του Γενικού Δείκτη ψηλά, παραμονές εκλογών 2000. Παραμυθιαζόταν ο κόσμος μπαίναν μέσα τα ταμεία (γιατί με χρήματα ταμείων γίνονταν οι αγορές) και μετά κατρακύλησαν ωραία ωραία οι τιμές, χαθήκαν τα χρήματα των ταμείων και στη θέση τους είχαμε μετοχές που σε αξία ήταν 200 και 300% μικρότερη του αρχικού διαπιστεύματος... πετρούλα στον λαιμό κι αντίο ζωή.

Φαντάσου τι θα γινόταν αν το ίδιο το είχε κάνει ο Αλογοσκούφης! Τί θα γράφαν τα εξώφυλλα, τί θα λέγαν τα κανάλια και ραδιόφωνα!
(Πάντως βγάζω το καπέλο στον μηχανισμό Προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ 11 χρόνια τότε. Κάθε δημοσιογράφος με 3 αργομισθίες, κάθε μεγαλοεκδότης κι εργάκι - και μετά αντε να γράψεις για σκάνδαλα, προμήθειες, πορείες και τα ξυλίκια των ΜΑΤ.)

(Ο Γιάννος ήταν, παρεμπιπτόντως με ολίγον από Αλέκο Παπαδόπουλο στην αρχή - μετά μόνος του. "Ο δικός μου" έκανε το μαγείρεμα με τα διπλά βιβλία, καλός κι αυτός!)

Τέλος πάντων.

Κατάλαβα. Και κλείνω αμερικάνικα, με σύνθημα:

Στην Λεωφόρο θα'ρθουμε
για να την κάψουμε
και να φωνάξουμε
Πρωτάθλημα δεν παίρνετε ΠΟΤΕ

:PPPPP

Ανώνυμος είπε...

καλα τα λες γενικα, και ξερεις οτι και εγω ποτε δεν εχω ψηφισει δεξια και σιγουρα δεν θα το κανω οσο εχω σωα τα φρενας μου αλλα μη ξεχναμε τα εγκληματα του πασοκ. αυτη η αστυνομοκρατια που υπαρχει τωρα δεν ειναι εργο της νδ αλλα του πασοκ 100%. η νδ βρηκε και εκανε. ολο αυτο το βολεμα και η δημοσιουπαλληλικη ξεφτιλα ειναι κατα μεγαλο ποσοστο ευθυνη του πασοκ. ασε τα κομματοσκυλα και απατεωνες που ετρωγαν με χρυσα κουταλια. οσο ρομπες και απατεωνες και φασιστες και δε ξερω τι αλλο ειναι η κυβερνηση δεν μπορουν να με κανουν να ψηφισω αυτους που εβριζα τοσα χρονια. δεν γουσταρω να στηριξω τον λιγοτερο χειροτερο. που
ειναι λιγο λιγοτερος χειρατερος ετσι;
υγ. την κυριακη θα εχουμε μεγαλο πανηγυρι....

The Motorcycle boy είπε...

Σκιές, ναι εντάξει. Και πάλι συμφωνούμε. Βλέπεις, τα έκανε αυτά το ΠΑΣΟΚ όπως τα λες, αλλά δεν έμπλεξε κανέναν άσχετο δημόσιο υπάλληλο στις κομπίνες του. Ενώ αυτοί εδώ και τα έκαναν και τα φόρτωσαν σε κακομοίρηδες φοβισμένους υπαλληλάκους -εκεί παίζει η διαφορά, όπως το έγραφα παραπάνω.
Α ναι και οι μεγαλοεκδότες (νταβατζήδες κατά Κωστάκη σουβλακοφάγο) παίρνουν ακόμα τα έργα. Και πριν κλείσει η Βουλή, ο Ρουσόπουλος τράβηξε πίσω τη διάταξη για το πιστοποιητικό που ζητούσαν από τους εργολάβους προκειμένου να συνεργαστούν με το Δημόσιο. Εκείνο το πιστοποιητικό που το είχαν κάνει σημαία της κάθαρσης.
Και καιγόμαστε γαμώ το στανιό τους -καιγόμαστε από χτες, έχουν βρει κοντά 20 πεθαμένους και κανένας καργιόλης δεν ξέρει πως να σβήσει τη φωτιά! Α ναι -ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πως σε ένδειξη συμπαράστασης στους πληγέντες δεν θα παίξουν τα προεκλογικά σποτάκια της ΝΔ για τρεις μέρες! Ρε δε γαμιόμαστε λέω εγώ;
Για την Κυριακή -μην ξανοίγεσαι. Το φοβάμαι αρκετά. Και ακριβώς από κάτω σου έχει γράψει ο άλλος κρητικός γαύρος -μη μαζευτούμε και οι τρεις και κλαίμε!

Άσωτε, όλα αυτά που λες συνιστούν τον βιασμό της βούλησης που περιγράφω. Αλλά, αυτοί εδώ ρε φίλε -δεν αντέχονται! Να φύγουν γαμώ το κέρατό τους!
Τα είπα και στον Σκιές τον κοντοχωριανό σου από πάνω -πολύ φοβάμαι οτι στο κυριακάτικο πανηγύρι εμείς θα είμαστε οι αρκούδες και οι άλλοι θα είναι οι γύφτοι που βαράνε το ντέφι.

οι σκιές μιλάν είπε...

Καλά οτι συμφωνούμε σχεδόν πάντα, διαφωνώντας έχει γίνει πιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο και από ομηρική περιγραφή ξημερώματος: "Καθώς η ροδοδάκτυλη αυγή ανέβαινε στο άρμα της...".

Για τις πυρκαγιές έχω μείνει παγωτό. Σήμερα το πρωί τα διάβασα και κόλησα άσχημα. 40 νεκροί;;;; Μα πάμε καλά;;; Ούτε στο Ιρακ να ήμασταν. Γι' όνομα της σεμνότητας και της ταπεινότητας δλδ! Κι άσε με να μαντέψω: στα παράθυρα ορύονται οι πασόκοι περί κυβερνητικής ανικανότητας κι οι ταπεινοί γαλάζιοι λένε "παίζετε προεκλογικό παιχνίδι στην πλάτη της τραγωδίας". Το ίδιο ακριβώς παιχνιδάκι δλδ, μονάχα ανεστραμμένο, που παιζόταν το '97 με την φωτιά της Πεντέλης, το '99 της Ικαρίας και το '98 με τους σεισμούς. Μήπως άραγε θα μας ξανακαλέσουν να διαχωρίσουμε ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΑ (πάντα) πόσα από τα καμμένα στρέμματα γης ήταν γαλάζια και πόσα πράσινα; Πόσοι οι πράσινοι και πόσοι οι γαλάζιοι νεκροί...;

Ένα επίθετο τους χαρακτηρίζει και τους δύο, για μένα: πρόστυχοι.

Αν ψήφιζα (που δεν θα το κάνω ούτε φέτος) θα την έδινα την ψήφο εκεί που την δίνει κι ο ναμπ (κι ας επικρίνω τον αρνητισμό του), μόνο και μόνο για να μην πάει σε μικρότερο αριστερό κόμμα που ούτως ή άλλως δεν θα μπεί στην Βουλή.

Το ντέρμπυ πάει για αναβολή λόγω εθνικού πένθους - ξέχνα το. Σε τρείς βδομάδες, που θα 'ναι μαζί μας κι ο Τζολε και η ομάδα θα ρολάρει καλύτερα και τότε δεν θα έχουν τύχη οι βαζελληνες ;)

Καλημέρες!

The Motorcycle boy είπε...

40και οι νεκροί -αλλά θα είναι πολύ περισσότεροι όταν καταφέρει ο κόσμος να ξαναμπεί στα χωριά. Κόσμος σε ποτάμια και παραλίες και κανένας γαμημένος δεν δίνει οδηγίες, κανένας υπεύθυνος δεν συντονίζει την κατάσβεση ... Ποιο Ιράν; Εκεί υπήρχε οργάνωση!
Τα λαμόγια δεν τολμούν να εμφανιστούν στα παράθυρα, κανένας πολιτικός δεν μιλάει από χτες. Αλλά θα μιλήσουν σήμερα. Θα εκφράσουν τη θλίψη τους και τον αποτροπιασμό τους γιατί όλες οι πυρκαγιές είναι μέρος οργανωμένου σχεδίου αντιεξουσιαστών που θέλουν να διαταράξουν την ομαλότητα! Περίμενε και θα δεις!

Εκεί που τη δίνει ο numb (την ψήφο έτσι;) την είχα δώσει κι εγώ μια φορά και μπορεί να την ξανάδινα κάποτε -αν δεν είχαν συνεργαστεί με τον Μητσοτάκη. Δεν μου αρέσουν και τόσο οι προδότες ρε φίλε!

Το ντέρμπι αναβλήθηκε -να και κάτι καλό. Ο Τζόλε δεν προλαβαίνει -αλλά υπάρχει μια περίπτωση να ρολλάρει ο Αρτσούμπι (ρε που καταντήσαμε!)

Καλημέρα ρε (ποια είναι αυτή η Αυγή με τα ροζ δάχτυλα; Την έχεις πάρει; Είναι καλή; Κάνει πρωινό; Ή απλά αναφέρεσαι στην εφημερίδα του Κόμματος που αφήνει ροζ μελάνι στα δάχτυλα;)

Ανώνυμος είπε...

Ρε τσιφ, όχι και Μπατσόκ! Ήμαρτον, δηλαδή! Με την ισχυρή πιθανότητα μη σχηματισμού κυβέρνησης αυτοδυναμίας, λόγω της αγανάκτησης του εκλογικού σώματος, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ψήφος στα "μικρά" κόμματα.
Ίσως και λόγω συγκυριών, εγώ θα ψήφιζα (δε θα μπορέσω να έρθω Γρεκολάνδη) οικολόγους, που να μου το θυμηθείς, θα πάρουν απίστευτα υψηλό ποσοστό (όχι τέτοιο για να μπουν βουλή, αλλά ικανό για να κάνουν αίσθηση). Αλλά να διαλέξω μεταξύ δύο κλεφτών, ε, μου πέφτει πολύ βαρύ.

οι σκιές μιλάν είπε...

Θα βγούνε...αν οχι σήμερα, αυριο. Κάτσε να σβύσουν οι φωτιές και μετα.
Θα γελάσεις και θα κλάψεις καλά.
50 οι νεκροι διαβάζω τώρα στο ιν.gr
άστα!

Ναι το καταλαβαίνω. Δικηγόρος του ΣΥΝ δεν είμαι αλλά αν γινόμουν θα σου έλεγα πως τότε θα ήταν μεγαλύτερο σκάνδαλο αν δεν πήγαινε η υπόθεση στο ειδικό δικαστήριο. Οτι υπήρχαν κι άλλα κίνητρα στη μέση (να τελειώνουμε πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ) δεν το αρνιέμαι. Έχεις δίκιο σε αυτό.

Η Αυγή...ω, η Αυγή! Τί κορίτσι φίλε! Δροσερό σαν πρωινή πάχνη. Ξυπνούσε το πρωί δίπλα μου στα σεντόνια και μου χάιδευε με τ' ακροδάκτυλά της το στήθος μεχρι να ξυπνήσω. Μετα ερχόταν και χωνόταν κάτω απ' το χέρι μου να την κρατήσω. Όχι τιποτα αλλο, αλλά ήθελε να της φτιάχνω πρωινό (χωρίς αυγά)και να αράζουμε στο μπαλκόνι για εφημερίδες και περιοδικά. Ωραία τύπισσα. Δούλευε στον Ιπποπόταμο κάτι φεγγάρια, εκεί γνωριστήκαμε. ΕΑΑΚιτάκι, ξύπνιο και ζωηρό, μέχρι που έμπλεξε με πρέζες και διαφάνισε.

(Δλδ η ροδοδάκτυλος αυγή από την Οδύσσεια, θες να μου πείς τώρα οτι δεν πέρασε καν από το μυαλό σου; Τί έκανες την ωραία των αρχαίων Θανάση;)

LaaaaL

ps. Η πρώτη αγωνιστική θα πάει εμβόλιμη. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με την β' αγωνιστική. Έτσι λέγεται. Άρα κατα τα Χmas το βλέπω να παίζουμε στη Λεωφόρο.

The Motorcycle boy είπε...

Exiled, οικολόγοι νομίζω πως δεν υπάρχουν πια. Το πείραμα είχε αποτύχει τότε που είχαν μπει στη βουλή με τη συμφωνία να εναλλάσσονται στη μια έδρα που είχαν -μέχρι που ένας καραγκιόζης κάθισε και δεν σηκωνόταν. Δεν χρειάζεται να συζητάμε για το πόσο χάλια είναι το ΠΑΣΟΚ -φοιτητής επί ΠΑΣΟΚ ήμουνα, το θυμάμαι ακόμα στην πλάτη μου. Αλλά ΑΥΤΟΙ πρέπει να φύγουν ρε γαμώτο. Και μη αυτοδυναμία σημαίνει πάλι Δεξιά γιατί θα τους στηρίξουν τα φασιστικά παρακλάδια ή/και το ΚΚΕ αν παραστεί ανάγκη. Δεν πάει άλλο ρε!

Σκιές, επειδή τα αρχαία τα κάναμε σε αρχαία γλώσσα είχα ένα θρανίο που έβγαινε το πάνω μέρος. Το γύρναγα λοιπόν μπρος -πισω την ώρα των Αρχαίων και έκανα προπόνηση στη συγγραφή από βρισιές. Μια φορά το είχε δει η φιλόλογος και επειδή ήταν καή γυναίκα μου είπε να το σβήσω γιατί αν το έβλεπε άλλος καθηγητής θα έτρωγα πάνω από πενθήμερη. Τέλος πάντων -το κατάλαβα οτι ήταν από΄Όμηρο, τον έχω διαβάσει όλον σε Κλασσικά Εικονογραφημένα -τι με πέρασες για στούρνο;

Μωρέ τι να λέμε; Μια χαρά χάλια είναι ο ΣΥΝ, ωραία λόγια -μηδέν ζουμί, όλα καλά. Μια χαρά απατεώνες είναι οι ΠΑΣΟΚοι -αν τους χαιρετήσεις σου ξαφρίζουν μέχρι και τις τρίχες από τη μασχάλη. Αλλά δεν μπορώ ρε! ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕΧΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ! Βγήκε ο καρακγιόζης πριν λίγο με την Ελλάδα να καίγεται και υποσχέθηκε επιδόματα! Δεν παίζονται -να φύγουν!

Ανώνυμος είπε...

Sorry gia to spam, alla sou afhnw to link tou site.

numb είπε...

MB, εξαιρετικά εύστοχος

ΜΒ + Σκιές, χαίρομαι να σας διαβάζω

Σκιές, κατέβα ρε για τις εκλογές και ας μην ψηφίσεις. Κατέβα να πιούμε κανά τσίπουρο

(είχα να δω ειδήσεις 3 μέρες-όταν άκουσα για τους 50 νεκρούς μούδιασα ακόμη περισσότερο, γαμωτοκερατομουγαμώ τι να πω ρε)

The Motorcycle boy είπε...

Exiled από εσένα καλοδεχούμενα ακόμα και τα σπαμ.

numb, εγώ δε μούδιασα -απλά νευρίασα. Γαμώ το στανιό μου μέσα:
-ΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (από τα κανάλια ζητάει ο κόσμος να κάνουν κάτι).
-ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΔΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΘΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΑΜΙΟΛΗΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ
-ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΑΒΕΡΤΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΜΕΤΟΧΟΙ
-ΘΑ ΚΑΕΙ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ (ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟΥΣ) ΑΙΩΝΕΣ

Δεν ξέρω τι θα κάνει ο καθένας στις εκλογές που έρχονται. Το μόνο που ξέρω ειναι πως υπάρχουν κάποιοι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ που σε μια (έστω) τριτοκοσμική χώρα θα πήγαιναν ισόβεια.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ; ΜΕΣΑ ΡΕ ΚΑΡΓΙΟΛΗ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ; ΜΕΣΑ ΡΕ ΚΑΡΓΙΟΛΗ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ; ΜΕΣΑ ΡΕ ΚΑΡΓΙΟΛΗ.
Και δεν μιλάω γενικά -υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα σύμφωνα με το ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
-Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής.
-Ο Πρωθυπουργός.
-Ο Υπουργός Πολιτισμού.

Αυτοί ΕΧΟΥΝ ΑΣΚΗΣΕΙ ΠΛΗΜΜΕΛΩΣ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΜΕΛΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ, ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ.

Αυτά numb.

Ανώνυμος είπε...

αν δεις τα 5 μερη που γουσταρω, εχει τη διαδρομη σπαρτη καλαματα....
τα γαμησαν ολα ρε γαμωτο δεν θα αφησουν τιποτα ομορφο ποια...

vangelakas είπε...

Τό σπάρτη καλαμάτα τό έκανα πρό τριμήνου καί είχα κανονίσει νά τό κάνω πάλι τόν δεκέμβριο... Σκατά...

Σέ λίγο μέσω φωτογραφιών καί μονόπολυ θά τριγυρνάμε στά έξω από τήν πόλη...

marquee de mud είπε...

αναμεσα στους γελοιους απατεωνες(βλ πασοκ) που κλαινε προεκλογικες φανφαρες πανω στα 63 κουφαρια και τη καμμενη ελλαδα, και στους πλεον αχρηστους πολιτικους που περασαν απο αρχης νεου ελληνικου κρατους, μπορει και να προτιμουσα τους δευτερους ΑΝ ΜΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΚΑΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΚΥΡΟ. γιατι την αχρηστια μπορει και να τη καταλαβαινω, την λαμογια και την προεκλογικη εκστρατεια πανω στους νεκρους οχι.

ΕΝΑ ΟΥΣΤ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟΠΟ.

The Motorcycle boy είπε...

Vangelaka και Άσωτε, δεν έχω τι να πω. Ή μάλλον έχω. Πολλά.

Marquee, έχεις δίκιο. Αν διάβασες μάλιστα και το ποστ του Σκιές θα πρέπει να κατάλαβες οτι συμφωνούμε όλοι. Απλά, είναι αυτό που είπα παραπάνω -τσούζει ο κώλος μου.

οι σκιές μιλάν είπε...

Γράψε λάθος για τον Μπουτάρη. Διάβασα σήμερα στην Ε αυτό και είχες δίκιο.

Απογοήτευση:

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν είμαι ΠΑΣΟΚ. Εγώ ΠΑΣΟΚ είμαι και επιπλέον στηρίζω τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τον οποίο οργανώνω εκδήλωση στις 9 απόψε στην Αίγλη», δήλωσε στην «Ε» ο Γ. Μπουτάρης.

Άμε στο καλό κι εσύ!

The Motorcycle boy είπε...

Είχα μάλλον περισσότερα δεδομένα γιατί ήμουνα Θεσσαλονίκη όταν πήγαινε για δήμαρχος. Και μου είχε φανεί κάπως λίγος. Αντιθέτως, θυμάμαι εκείνος ο Αγάπιος κάτι του ΚΚΕ μου είχε φανεί γαμάτος από μια συνέντευξή του.
Δε βαριέσαι... "ανέβηκαν όλοι στο ντάτσουν" που έλεγε κι ο συχωρεμένος ο Φρέντυ Μέρκιουρι.

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι