Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η αθρόα μεταφορά αδέσποτων ζώων (κυρίως σκύλων αλλά και γάτων), από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 8.000 μέχρι και 150.000 αδέσποτα ζώα ετησίως! Δεν είναι λίγες οι φορές που, φιλόζωοι έχουν παρεμποδίσει τη μεταφορά ζώων, αφού έχουν διαπιστώσει πως δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις υιοθεσίας αδέσποτων ζώων –όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, με συνέπεια να μην διασφαλίζεται, ούτε στο ελάχιστο, η τύχη των ζώων όταν μεταφέρονται εκτός συνόρων!
Που πάνε τα αδέσποτα; Ποια η κατάληξή τους, όταν δεν είναι καταγεγραμμένα από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και όταν δεν υπάρχουν ούτε καν οι υπεύθυνες δηλώσεις των ατόμων που θα τα υιοθετήσουν, οι οποίες να αναφέρουν πως τα συγκεκριμένα ζώα δεν θα χρησιμοποιηθούν σε πειράματα; Πόσο φιλοζωική ενέργεια είναι η μαζική μεταφορά τους κάτω από άθλιες συνθήκες;
Ας θυμηθούμε τη μεταφορά αδέσποτων που εμποδίστηκε στο αεροδρόμιο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, το 2004, ας θυμηθούμε την κατάσχεση 39 σκυλιών (που είχαν φορτωθεί στην Κέρκυρα), στην Πάδοβα της Ιταλίας τον Απρίλιο του 2006, ας θυμηθούμε τον πρόσφατο εντοπισμό δυο φορτηγών (που είχαν ξεκινήσει από την Κέρκυρα) στην Ανκόνα της Ιταλίας, με προορισμό τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο μεταφορέας στην αρχή δήλωσε οτι μεταφέρει 45 σκύλους στις νέες τους οικογένειες, αλλά βρέθηκαν 102 σκύλοι (μεταξύ τους και αρκετά κουτάβια) οι οποίοι μεταφέρονταν σε άθλιες συνθήκες, ανάμεσα σε άλογα, με ελλιπή συνοδευτικά έγγραφα και κατασχέθηκαν από την ιταλική αστυνομία. Αυτά είναι τα γεγονότα!
Όπως γεγονός είναι οτι όσοι προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την παράνομη μεταφορά αδέσποτων σκύλων σύρθηκαν σε δίκες από αυτούς που (και κατά δήλωσή τους) παρέβησαν τη σχετική νομοθεσία. Όσοι αναρωτήθηκαν για τη σκοπιμότητα της μεταφοράς ζώων στο εξωτερικό και όσοι ζήτησαν να τηρούνται οι νόμοι σε τέτοιες ενέργειες μηνύθηκαν για συκοφαντική δυσφήμιση των «ελληνικών φιλοζωϊκών σωματείων»! Αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τις απόψεις τους σε αλλεπάλληλες δίκες, οι οποίες αναβάλλονταν διαρκώς, μέχρι την τελική αθώωση των κατηγορουμένων! Το αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από την οικονομική κατάρρευση και, τελικά, τη φίμωση όσων διαμαρτύρονταν για τη μη τήρηση της νομοθεσίας –όπως έγινε στην περίπτωση του ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΛΟΓΕΙΝ (η ιστοσελίδα του οποίου έχει αποσυρθεί πλέον από το διαδίκτυο), αλλά και σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις μεμονωμένων ατόμων. Αν αυτό δεν συνιστά λογοκρισία και παρεμπόδιση της ελεύθερης έκφρασης, τότε οι συγκεκριμένοι όροι έχουν χάσει πλήρως το νόημά τους.
Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό ισχυρίζονται πως το κάνουν γιατί οι συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα είναι άθλιες. Και, προκειμένου να τα σώσουν από τη βαρβαρότητα, παραβαίνουν την, κατά την άποψή τους «ανεφάρμοστη ισχύουσα νομοθεσία». Ελπίζουμε να μην βρεθούν αύριο κάποιοι, το ίδιο φιλεύσπλαχνοι, οι οποίοι θα αρπάζουν τα παιδιά των φαναριών, θα τα τσουβαλιάζουν σε κοντέινερ και θα τα στέλνουν για υιοθεσία στο εξωτερικό, προκειμένου να τα σώσουν από την κακομεταχείριση!
Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό υποστηρίζουν πως οι συνθήκες στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι «παραδεισένιες». Θυμίζουμε οτι αναφέρονται σε χώρες που εφαρμόζουν την ευθανασία στα κυνοκομεία τους, χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την κατασκευή και εμπορία γούνας από γάτες και σκύλους και έχουν προϊστορία, τόσο στην βαρβαρότητα κατά ζώων, όσο και στην χρησιμοποίησή τους σαν πειραματόζωα. Και να υπενθυμίσουμε πως ο ισχυρισμός της αδυναμίας χρησιμοποίησης αδέσποτων για πειραματικούς σκοπούς δεν ευσταθεί, τόσο σύμφωνα με σχετικό πόρισμα Ελλήνων κτηνιάτρων, όσο και με βάση τη λογική. Γιατί αδυνατούμε να αντιληφθούμε τη σημασία της γονιδιακής καθαρότητας σε περιπτώσεις όπου οι δοκιμές αφορούν το τρίχωμα των ζώων (π.χ. σαμπουάν) ή όταν σπάνε τα κόκαλα των σκύλων σε πειράματα σχετικά με κατάγματα ή ακόμα και στις περιπτώσεις όπου τα ζώα χρησιμοποιούνται σε δοκιμές αποτελεσματικότητας όπλων.
Πολλοί από αυτούς που μεταφέρουν ζώα στο εξωτερικό αποδεικνύουν το γεγονός της υιοθεσίας τους από οικογένειες παρουσιάζοντας φωτογραφίες σκύλων σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών. Να μας συγχωρέσουν την καχυποψία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Μεμονωμένες φωτογραφίες σκύλων δεν αποδεικνύουν πως αυτά είναι τα ζώα που μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος, ούτε αποδεικνύουν πως αυτά είναι όλα τα ζώα.
Μόνο η τήρηση των νομικών προϋποθέσεων μπορεί να εξασφαλίσει, σε κάποιο, έστω, περιορισμένο βαθμό τη μεταφορά των ζώων για υιοθεσία.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ:
-Να φροντίζουν για την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την εξαγωγή ζώων από τη χώρα.
-Να φροντίζουν για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών επιβίωσης των αδέσποτων στην ίδια τους τη χώρα και να μην εξάγουν τα ζώα αφήνοντας αμετάβλητες τις συνθήκες επιβίωσής τους στην Ελλάδα. Η εξαγωγή ενός προβλήματος, κάθε άλλο παρά επιλύει το πρόβλημα.
-Να επενδύουν τους οικονομικούς τους πόρους στη δημιουργία συνθηκών περίθαλψης των αδέσποτων και όχι σε αναποτελεσματικές μηνύσεις.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ:
-Να καλύψει το νομικό κενό του ν. 3170/2003, προβλέποντας την τιμωρία όσων μεταφέρουν, παράνομα, αδέσποτα σε χώρες του εξωτερικού και εφαρμόζοντας επιτέλους τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 998/2003 (βάσει του οποίου κατασχέθηκαν τα ζώα στην Ανκόνα και παραπέμφθηκαν οι παραβάτες στη Δικαιοσύνη).
-Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους του στις εξόδους της χώρας, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη εξαγωγή αδέσποτων ζώων.
-Να βοηθήσει έμπρακτα τους Δήμους στις προσπάθειές τους για περισυλλογή, πιστοποίηση και απελευθέρωση των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.
17 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:
για την ιστορία: ξέρεις ποιον βγάζει τώρα ο google μόνο του αν γράψεις τις 10 πρώτες λέξεις στο search? τον βαγγέλακα! εμένα μ έγραψε παρόλο που το δημοσίευσα από τις 1 τα χαράματα!
Και μετά μου λες "διάλογο"! Τα βλέπεις; Αυτοί κάνουν κουμάντο χαχαχα!!
χαχαχαχα!
:-p
Καλά -κάτσε να σε πετύχω πουθενά εσένα και θα δεις!
Άργησα αλλά ανέβασα... και να φανταστείς ότι το είχα στήσει draft από χθές με στόχο να το βάλω μία το πρωί. Και κατέληξα μία το μεσημέρι...
Ε, γι΄αυτό σε έχω κάνει και αντμιν στα Καπέλα. Γιατί είσαι αποτελεσματικός τύπος και διεκπεραιώνεις άμεσα!
θα μείνω λίγο στο ΠΟΛΥ σημαντικό θέμα που θίγεις, σε συνδυασμό με το επίσης πολύ σημαντικό θέμα της συνύπαρξης (στην Ελλάδα) με κατοικίδιο.
Ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν σεβόμαστε τίποτε άρα ούτε και τη ζωή! και άρα δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται με τα αδεσποτάκια, αλλά συχνά πυκνά ούτε και τι γίνεται με τα κατοικίδια μας. Ζω εδώ και λίγο καιρό σε επαρχιακή πολή, όπου το κυνήγι είναι πολύ αγαπημένο 'χόμπι' και φυσικά τα κυνηγόσκυλα ζουν δεμένα έξω από το σπίτι (τα ΠΟΛΥ τυχερά έχουν KAI σπιτάκι, αλλά όχι όλα). Όσα δεν είναι καλά κυνηγόσκυλα είτε πυροβολούνται επί τόπου είτε αφήνονται στη μέση του πουθενά).
Mπορώ να λέω ιστορίες για ώρες και να γίνω γραφική, αλλά επιμένω, όταν δε έχουμε σεβασμό για τη ζωή, είναι δυνατόν να νοιαστούμε για τα αδεσποτάκια? Ντροπή μας!
Συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά κοίτα τι γίνεται. Ενώ αυτή είναι η κατάσταση -έχει μεγάλη σημασία το κατά πόσο την αποδεχόμαστε.
Η απλή παρουσίαση μιας φρικτής πραγματικότητας δεν μας εξιλεώνει (το ξέρεις κι εσύ, σίγουρα, αυτό). Και αν φτάσουμε στο σημείο να τα αποδεχόμαστε όλα αυτά γιατί "έτσι είναι η κοινωνία η άτιμη" -τότε την πατήσαμε. Όχι μόνο γιατί σήμερα θα χάσουμε τα αδέσποτα, αύριο τους μετανάστες, μεθαύριο τους ινδιάνους Σιου. Αλλά γιατί, τη στιγμή ακριβώς που αποδεχόμαστε τη ματαιότητα κάθε προσπάθειας και αποκλείουμε την οποιαδήποτε αλλαγή -ματαιωνόμαστε και οι ίδιοι.
Άρα, δεν αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τα αδέσποτα -αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τους εαυτούς μας.
Υ.Γ.: Συγνώμη για το κήρυγμα -προφανώς και δεν αναφέρεται σε σένα, απλά το σχόλιό σου μου έδωσε την αφορμή και σε ευχαριστώ γι΄αυτό.
Συμφωνώ απολύτως και αυτός είναι ο λόγος που δρω (φυσικά και θα δώσω και νερό και τροφή αλλά ΚΥΡΙΩΣ χάδι στα αδέσποτα). Και όχι δεν είναι η κοινωνία η άτιμη, αλλά εμείς, εμείς είμαστε οι άτιμοι, δυστυχώς! Και όχι δεν αποδεχόμαστε, και όπου μπορούμε αντιδρούμε, αντιστεκόμαστε και βοηθάμε και τους γύρω μας να δουν τα πράγματα με άλλο μάτι (ναι πιάνει, μέχρι πριν από 15 χρόνια πετούσα και εγώ τσιγάρα έξω από το αυτοκίνητο, ώσπου κάποιος εξοργισμένος κύριος μου εξήγησε ευγενικά πόσο μεγάλη μαλακία έκανα, και άλλαξα συμπεριφορά).
Για μένα το θέμα με τα ζώα (αδέσποτα, κατοικίδια, άγρια, κλπ) είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ σημασίας, όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά κυρίως για λόγους κοινωνικούς. Δεν ξέρω αν έχεις εικόνα του τι συμβαίνει πχ στη Φιλωζωική, ή πόσα σκυλιά και γατιά σκοτώνονται κάθε εβδομάδα στην Αττική Οδό (πραγματικά κλειστός αυτοκινητόδρομος) ή πόσα pet shops πουλάνε ψυχούλες στοιβαγμένες σε κλουβιά... η λίστα της δυστυχίας των ζώων που ζουν μαζί μας είναι δυστυχώς τεράστια.
Τελικά είδες, γίνομαι γραφική, αλλά ακόμα και τα παιδιά στα φανάρια έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Τα σκυλιά στους δρόμους της Αθήνας (και όλων των Ελληνικών κοινωνιών), μάλλον δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν που βρίσκονται και τι τους συμβαίνει.
Κάποια από αυτά που λες τα έχω δει, κάποια άλλα μπορώ, δυστυχώς, να τα φανταστώ. Όσες φορές έρχεται η κουβέντα σε ζώα (οι φίλοι μου το ξέρουν) θυμάμαι εκείνο το κομμάτι από τον Πόλεμο των Κόσμων του Ουέλς -εκεί που οι εξωγήινοι είχαν καταλάβει τη γη και είχαν τους ανθρώπους για κατοικίδια. Τους έτρεφαν, τους πήγαιναν βόλτες και μετά τους έτρωγαν. Και όσο το θυμάμαι αυτό -συνειδητοποιώ τις ευθύνες μας.
Έχω μια φίλη αμερικάνα που ζει χρόνια στην Ελλάδα. Αγαπά ιδιαίτερα τα σκυλιά, μάζεψε κάποιο από το δρόμο και το έχει υιοθετήσει, νομίζω ότι ανήκει και σε κάποια οργάνωση. Μου σχολίασε ότι χάρηκε μεν για το ποστ που σηκώσαμε σήμερα, αλλά δυσκολεύεται πολύ να το καταλάβει, γιατί τα ελληνικά της δεν είναι τόσο καλά. Το ίδιο ισχύει και για αρκετούς γνωστούς της αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας. Λες να μπορούσε κανείς με καλή γνώση αγγλικών να το μεταφράσει, για τέτοιες περιπτώσεις;
Ναι -νομίζω πως κάποιος μπορεί να το μεταφράσει. Όσι σήμερα -αύριο, αλλά το κείμενο θα υπάρχει μεταφρασμένο πριν τα Χριστούγεννα υποθέτω.
Σε ευχαριστώ.
Καλή χρονιά σε σας και σ' ΑΥΤΟΥΣ
Καλή χρονιά σε αυτούς, γιατί η δική μας καλή χρονιά εξαρτάται από την καλή χρονιά των φίλων μας.
Sorry alla den xero pou alloy na to balo. Des auto kai proothise to please
Ο Kim Yong Chal αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ασιάτες σχεδιαστές
μόδες, με εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές - αγοραστές απο τις
ευκατάστατες τάξεις της Ασίας.
Σε Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη και άλλες χώρες ο Κim Yong Chal
είναι νούμερο ένα σε εκκεντρικούς και περίεργους αγοραστές που δεν
ξέρουν που να πετάξουν τα λεφτά τους.
Όμως δυστυχώς αυτό δεν είναι το πρόβλημα.
Ο Kim Yong Cha είναι από τους λίγους μόδιστρους που εξακολουθεί να
σχεδιάζει και να προωθεί ρούχα από γούνες ζώων.
Πολλές φορές έχει δηλώσει απερίφραστα πως ακόμα και εάν ένα είδος
απειλείται με εξαφάνιση δεν τον ενδιαφέρει γιατί τίποτα δεν είναι πιο
σημαντικό από την τέχνη του.
Φέτος έφτασε στα άκρα, και αφού δήλωσε πως οι θανατώσεις σκύλων με
βάναυσο τρόπο (με άγριο ξύλο για την ακρίβεια) στην Κίνα για φαγητό
είναι μέρος της παράδοσης και δεν πρέπει να σταματήσουν,
λάνσαρε ολόκληρη σειρά με γούνες και δέρμα από σκυλιά, γάτες ακόμα και
άλογα. Η αντίδραση σε όλων τον δυτικό κόσμο ήτανε έντονη αλλά ο ίδιος
δεν νοιάστηκε καθόλου.
Ήδη σε πολλές δυτικές χώρες καίνε τα ρούχα του, ενώ μποϊκοτάρονται τα
μαγαζιά του. Στην Ασία δε σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Πριν απο λιγες μέρες κυκλοφόρησε ένα video όπου ο Kim Yong Chal
επισκέπτεται ένα χώρο θανάτωσης σκύλων για τροφή για να συζητήσει την
προμήθεια δέρματος και γούνας.
Το σκηνικό τρομακτικό. Σκυλιά κάθε ράτσας κλεισμένα σε ασφυκτικά
κλουβιά, σκηνές θανάτωσης με ξυλοκόπημα, αίματα, και ο μόδιστρος να
γελάει με τον αφεντικό συζητώντας για της τιμές
που θα προμηθευτεί.
Τον επόμενο μήνα ο Kim Yong Chal θα επισκεφτεί την Ευρώπη για προώθηση
των προϊόντων του ενώ υπάρχουν φήμες και για διακοπές στα Ελληνικά
νησιά.
Πρέπει όλοι να δείξουμε την αντίθεση σε αυτόν τον αηδιαστικό άνθρωπο.
Μεταφέρετε το μήνυμα όπου μπορείτε.
Υπογράψτε την αίτηση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του στο Παρίσι απο
το Γαλλικό κέντρο δικαιωμάτων των ζώων.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 24/6/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης με αφορμή τεκμηριωμένες καταγγελίες και στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου για παράνομη διακίνηση αδέσποτων ζώων σε μεγάλη κλίμακα από πολλά αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίες εξόδους της χώρας απέστειλε εγγράφως ειδικές οδηγίες στις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας στις οποίες εφιστά την αυξημένη προσοχή όλων των φορέων σε τέτοιου είδους φαινόμενα και τις καλεί να εφαρμόζουν πιστά την κείμενη κτηνιατρική νομοθεσία.
Το σχετικό έγγραφο κοινοποιείται και στα ΣΥΚΕ της χώρας, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών – Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας – Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας - Διεύθυνση Αερολιμένων, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Συνοριακών Ελέγχων, στην ΚΕΔΚΕ και στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.
Σας επισυνάπτεται το έγγραφο του κ. Υφυπουργού προς τις Αρμόδιες Αρχές.
***
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ KAI TΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΜΗΜΑ:Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου
ΔΙΕΥΘ: Αχαρνών 2, 101 76
ΠΛΗΡΟΦ: Μ. Φωτεινόπουλος
ΤΗΛΕΦ: 0030.210.212 5713
ΦΑΞ: 0030.210.8252 673
ΗΛΕΚΤΡ.ΔI: ka6u047@minagric.gr
Αθήνα 24.06.07
Αρ. Πρωτ: 258864
ΠΡΟΣ:
Tους αποδέκτες του πίνακα διανομής
ΘΕΜΑ: Παράνομη διακίνηση αδέσποτων ζώων
Με βάση πληροφορίες και στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία μας, γίνεται αντιληπτό ότι πραγματοποιούνται συντονισμένες προσπάθειες για την παράνομη αποστολή αδέσποτων ζώων προς άλλες χώρες της Κοινότητας, σε μεγάλη κλίμακα και από πολλά αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίες εξόδους της χώρας.
Συνήθως, τα άτομα αυτά παρουσιάζονται σαν «φιλόζωοι» που αποστέλλουν τα ζώα «προς υιοθεσία για μια καλύτερη τύχη».
Η χώρα μας έχει λάβει από καιρό πολλά πρωτοποριακά μέτρα προστασίας των αδέσποτων ζώων και σε συνδυασμό με την κοινοτική νομοθεσία, φροντίζει για την καλύτερη δυνατή διαβίωση τους.
Εφιστούμε την προσοχή προς όλους τους φορείς, να μη δίνουν πίστη σε οποιεσδήποτε επικλήσεις φιλοζωικών αισθημάτων, ή απειλές για μηνύσεις λόγω «πρόκλησης κωλυμάτων» και να εφαρμόζουν πιστά την κείμενη νομοθεσία:
Να έχετε υπόψη σας ότι ορισμένα από τα ζώα αυτά μπορεί να έχουν ενδεχομένως υπεξαιρεθεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Για τη βοήθεια των ελεγκτικών οργάνων που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με την κτηνιατρική νομοθεσία, σας παραθέτουμε εν ολίγοις τα κύρια σημεία των σχετικών διατάξεων:
- Κάθε Έλληνας πολίτης μπορεί να διατηρεί μέχρι 2 οικόσιτα ζώα συντροφιάς (σκύλους ή γάτες) (Νόμος 3170/2003 άρθρο 6).
- Κάθε ιδιόκτητο ζώο συντροφιάς πρέπει να φέρει ηλεκτρονική ταυτότητα αναγνώρισης, με την οποία ταυτίζεται με το ευρωπαϊκό διαβατήριό του που φέρει κωδικό ISO της Ελλάδας, εφόσον έχει εκδοθεί από Έλληνα κτηνίατρο. Το όνομα του ιδιοκτήτη αναγράφεται στο διαβατήριο. Οι δημόσιοι και ιδιώτες κτηνίατροι κάθε νομού, διαθέτουν τις συσκευές ανάγνωσης των ηλεκτρονικών αριθμών αναγνώρισης που αναφέρονται στο κάθε διαβατήριο, ώστε να ταυτίζεται το ζώο με το διαβατήριο.
- Ένας ταξιδιώτης μπορεί να ταξιδεύσει με τα δικά του 2 (το πολύ) ζώα συντροφιάς.
- Ιδιοκτήτης των ζώων δεν μπορεί να είναι φιλοζωικό σωματείο ή άλλο νομικό πρόσωπο παρά μόνο φυσικό πρόσωπο (Ν. 3170 άρθρο 7).
- Το ταξίδι αυτό δεν μπορεί να έχει σαν στόχο την αλλαγή ιδιοκτησίας των ζώων, είτε για δωρεά, είτε για πώληση (καν 998/2003/ΕΚ, άρθρο 3).
Κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του ταξιδιώτη, εάν αυτός μεταφέρει κατοικίδιο, θα πρέπει να ελέγχεται και το διαβατήριο των ζώων που μεταφέρει και το όνομα του ιδιοκτήτη, που πρέπει να συμπίπτει με του ταξιδεύοντος.
- Ένας συνοδός – αναπληρωτής του ιδιοκτήτου, μπορεί να συνοδεύει ζώα που ανήκουν σε άλλον ιδιοκτήτη εφόσον έχει γραπτή εξουσιοδότηση για τη μεταφορά, που θα συμπίπτει με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη από το διαβατήριο του ζώου.
Η εξουσιοδότηση θα πρέπει να είναι επικυρωμένη από Αρμόδια Αρχή για το γνήσιο της υπογραφής.
Εάν Έλληνας ταξιδιώτης ταξιδεύει προς το εξωτερικό θα πρέπει να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι θα επιστρέψει με τα ζώα του.
- Ιδιοκτήτες ζώων, οι οποίοι αναχωρούν με το 1 ή 2 ζώα του με την απλή χρήση του διαβατηρίου τους, για ταξίδι με τα ζώα συντροφιάς τους και επιστρέφουν χωρίς τα ζώα με τα οποία ξεκίνησαν, πρέπει να ελέγχονται για την παράνομη παραχώρηση του/των ζώων τους σε άλλον ιδιοκτήτη, εκτός εάν πιστοποιήσουν το θάνατο του ζώου τους.
Ο έλεγχος γίνεται δειγματοληπτικά μετά από 10 ή 20 ημέρες από την αναχώρηση, με βάση τις υπεύθυνες δηλώσεις που συντάχθηκαν κατά την αναχώρηση.
- Τα αδέσποτα ζώα επιτηρούνται από τους Δήμους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περισυλλογή τους, τη στείρωσή τους και την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον (Ν. 3170/03, Άρθρο 7).
- Η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου πρέπει να αποδεικνύεται με έγγραφα των Δήμων. ΥΑ 280239/2003.
Οι Δημοτικές ή Κοινοτικές Αρχές πρέπει να συμπληρώσουν με ευθύνη, προσοχή και υπευθυνότητα, έγγραφα παραχώρησης, εφιστάται δε η προσοχή των υπευθύνων ότι οι πράξεις μεταβίβασης σε ιδιώτες θα ελεγχθούν.
- Ένα άτομο (Έλληνας ή αλλοδαπός) μπορεί να υιοθετήσει μέχρι 2 το πολύ ζώα.
- Η υιοθεσία με σκοπό την περαιτέρω υιοθεσία, είναι πράξη που πρέπει να διερευνάται επισταμένως.
Κατά την όποια μετακίνηση τα ζώα πρέπει να συνοδεύονται από το διαβατήριο που προβλέπεται από το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ 998/2003)
Σε διαφορετική περίπτωση η εν λόγω μετακίνηση χαρακτηρίζεται εμπορική μετακίνηση και θα πρέπει να τηρείται το άρθρο 10 του ΠΔ 184/1996 (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ)
Εμπορικές αποστολές
- Έστω και 1 ζώο, εάν ταξιδεύει ασυνόδευτο, (cargo) αποτελεί εμπορική αποστολή και πρέπει να συνοδεύεται από το διαβατήριο και υγειονομικό πιστοποιητικό, εκδοθέν από την αρμόδια νομαρχιακή κτηνιατρική αρχή του νομού αποστολής του ζώου και μήνυμα TRACES (οδ 92/65/ΕΟΚ ΠΔ 184/96 Α 137).
- Αποστολές ζώων που συνοδεύονται από ιδιοκτήτη ή συνοδό, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τα 5, μπορούν να ταξιδεύσουν μόνο σαν εμπορικές αποστολές, οπότε απαιτείται υγειονομικό πιστοποιητικό από την ελληνική κτηνιατρική αρχή του τόπου αποστολής και έμπορο παραλήπτη.
Εάν οι παραλήπτες εμπορικών αποστολών είναι περισσότεροι από έναν, τότε απαιτείται ένα πιστοποιητικό για κάθε ένα ξεχωριστό παραλήπτη.
Σε περίπτωση που για τα ανωτέρω δημιουργούνται αμφιβολίες, ή εάν ο ελεγκτής υπάλληλος διαπιστώσει δυσκολία στη λήψη απόφασης, παρακαλείται να έρχεται σε επαφή με τις κτηνιατρικές αρχές του νομού, ή των συνοριακών σταθμών, σύμφωνα με το συνημμένο κατάλογο.
Εάν η συμβουλή κτηνιάτρου δεν είναι δυνατή εκείνη τη στιγμή, τα ζώα θα πρέπει να κρατούνται μέχρι να διευκρινιστεί η ιδιοκτησία ή η προέλευση των ζώων αυτών και να γίνει δυνατή η παροχή υπεύθυνης γνώμης από κρατικό κτηνίατρο. Τα στοιχεία του φερόμενου ως ιδιοκτήτη πρέπει να φυλάσσονται στη διάθεση των αρχών μέχρι την τελική απόφαση.
Οι παραβάτες της ανωτέρω νομοθεσίας, πρέπει να διώκονται με τους όρους του Ν. 2538/97Α΄ 242, άρθρο 13.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κωνσταντίνος Κιλτίδης
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
- Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της Ν.Α της χώρας.
- ΣΥΚΕ της χώρας.
- Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Διευθ. Αερολιμένων 16610 Γλυφάδα ΤΘ 70360.
- Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας Διευθ. Λιμενικής Αστυνομίας Γρ. Λαμπράκη 150 18536 Πειραιάς.
- Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, 19 Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών Καραγεώργη Σερβίας 10.
- Υπουργείο Εσωτερικών, Σταδίου 27 10183.
- Διεύθυνση Αστυνομικών Συνοριακών Ελέγχων.
- ΚΕΔΚΕ
- Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Χαλκοκονδύλη 15, Αθήνα.
Δημοσίευση σχολίου
Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!