Η Άννα Βιδάλη επισκέπτεται κάποιο χωριό της Κεντρικής Ελλάδας –το όνομα του χωριού δεν αναφέρεται κι ούτε έχει σημασία. Η Άννα Βιδάλη είναι Παιδαγωγός, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και βρίσκεται στο χωριό για να συγκεντρώσει προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων. Παίρνει είδηση κάποια γριά που μιλάει για τα βάσανά της την εποχή του Εμφυλίου, καταγράφει τη μαρτυρία της και καταλήγει:
«Φυσικά τον κύριο λόγο εδώ τον έχει η γλώσσα που προσφέρει το υλικό απέναντι στο οποίο χτίζει σιγά σιγά η ανάλυση τη δική της αφήγηση. Πρόκειται κυρίως για τα σχήματα λόγου που μεταχειρίζονται αθέλητα οι αφηγήτριες, όταν προσπαθούν να μιλήσουν τη μνήμη τους. Tα κενά, τις ασυνέχειες, τις ασυνέπειες, τις αντιφάσεις και τις επαναλήψεις. Kαθώς όμως το αποτέλεσμα της ανάλυσης συνθέτει με τη σειρά του μια νέα αφήγηση, η ανάλυση συμπεριλαμβάνει και την ερευνήτρια και αφηγήτρια της δεύτερης ιστορίας, τη δική της αθέλητη εμπλοκή με την ακρόαση του λόγου της πρώτης αφήγησης-μνήμης.
Έτσι, ο λόγος εδώ δεν μπορεί να αποτελεί την αναπαράσταση μιας αλήθειας. Δεν επιχειρεί να κινηθεί στο επίπεδο του νοήματος, ούτε χρησιμοποιεί την ψυχαναλυτική θεωρία ως κώδικα που αποκαλύπτει ένα κρυμμένο μήνυμα το οποίο κατέχει θέση αλήθειας. Είναι, απλώς, μία ερμηνεία από τις πολλές που θα μπορούσαν να δοθούν. Υπάρχουν οι λέξεις, τα σχήματα του λόγου καθώς και οι ασυνείδητες κατασκευές της γράφουσας. Έτσι, περιγράφοντας ένα γεγονός που δεν έχω η ίδια βιώσει, αναγκαστικά σας καταθέτω και τη δική μου ιστορία.»
Το άρθρο της έχει τίτλο: ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΑ ΑΙΜΑ: ΤΟ ΑΒΑΣΤΑΧΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ.
Η Λη Σαράφη κάνει το διδακτορικό της στο Σάσεξ. Εκείνη προτιμά να καταγράψει τις δικές της, οικογενειακές, αναμνήσεις από τον Εμφύλιο. Καταλήγει:
«Παρά το ότι έχουν αλλάξει πολλά, υπάρχουν δύο στοιχεία που για μένα, όσος καιρός και να πέρασε, παραμένουν αναλλοίωτα:
Το ένα είναι η εμπιστοσύνη που εξακολουθώ και δείχνω στην προφορική διήγηση των απλών ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.
Το δεύτερο αφορά αυτό που αποκαλούμε ‘δημόσιο προφορικό λόγο’. Όπως τότε, έτσι και σήμερα αδυνατώ να εμπιστευτώ τον δημόσιο λόγο ενός επίσημου εκπροσώπου ή ενός πολιτικού. Κατά έναν παράδοξο τρόπο όμως υπάρχει μια γενική παραδοχή αυτού του φαινομένου, δηλαδή κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν αποφασίζει να μιλήσει ουσιαστικά αλλά και κανείς από τους πολίτες δεν αντιδρά σ' αυτόν τον μη ουσιαστικό λόγο. Πιστεύω ότι αυτή η αναντιστοιχία ανάμεσα στον προφορικό λόγο των απλών ανθρώπων και το λόγο των δημόσιων προσώπων είναι που υπογραμμίζει περισσότερο την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην προφορική μαρτυρία. Το να δοθεί φωνή στους απλούς ανθρώπους είναι ίσως ο μόνος τρόπος να γραφεί η ιστορία τους, όχι ‘από πάνω’ αλλά ‘από μέσα’.»
Το άρθρο της έχει τίτλο: ΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ.
Πρόκειται για δυο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, το περιοδικό που εκδίδεται από το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ). Είναι παλιά άρθρα, του 2002.
Μη νομίσεις οτι το ΕΚΚΕ ασχολείται αποκλειστικά με θέματα Εμφυλίου ή λειτουργεί σαν το παλιότερο (ομώνυμο) πολιτικό κόμμα που φιλοξένησε για ένα φεγγάρι τον Τσουκάτο και τον Τατούλη. Το τελευταίο τεύχος της Επιθεώρησης, για παράδειγμα, έχει άρθρα που συσχετίζουν τον οικονομικό μακιαβελισμό με τις κοινωνικές αξίες, ή αναλύουν τις μορφές εθελοντισμού στην φροντίδα ψυχιατρικών ασθενών στην Ελλάδα... Διάλεξα όμως τα παραπάνω αποσπάσματα που αφορούν τον Εμφύλιο για να δείξω δυο διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας των ήδη χιλιοειπωμένων απόψεων –διάλεξα αυτά τα άρθρα από ένα τεύχος που αφορά την κοινωνική συνέντευξη.
Να σε ρωτήσω κάτι –ξέρεις τι είναι το ΕΚΚΕ; Αυτό που λέει το όνομά του –εντάξει, εύκολο να το καταλάβεις. Αν μάλιστα ψάξεις και στη σελίδα του θα δεις οτι έχει 3 Ινσιτούτα:
-Ένα που αφορά την Αστική και Αγροτική Κοινωνιολογία και ασχολείται με θέματα οικογενειακής γεωργίας, τουρισμού, ξενοφοβίας, ρατσισμού κ.λ.π.
-Ένα που αφορά την Κοινωνική Πολιτική και κάνει έρευνες σχετικές με την κοινωνική ανισότητα, τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τις δημογραφικές εξελίξεις, την αγορά εργασίας κ.λ.π.
-Και τέλος, ένα που αφορά την Πολιτική Κοινωνιολογία και δραστηριοποιείται στα πεδία των θεσμών, της οργάνωσης συμφερόντων, των πολιτικών σχηματισμών, των κρατικών πολιτικών, του κοινωνικού αποκλεισμού, του εθνικισμού και της εθνικής ταυτότητας κ.λ.π.
Μαλακίες έτσι; Κοινωνιολογικές σαχλαμάρες που κανένας δεν καταλαβαίνει (ίσως ούτε καν αυτοί που τις λένε) και που σίγουρα δεν μας αφορούν. Καλά τα λέω;
Πάρε τώρα ένα Ινστιτούτο Επιδημιολογίας, ας πούμε. Διάβασε μια ανακοίνωσή τους -ιοί, στελέχη, θύλακες –ακατανόητα πράγματα. Που κανένας δεν καταλαβαίνει επίσης. Αλλά σαχλαμάρες δεν τα λες. Επειδή σίγουρα μας αφορούν –οι επιδημίες είναι επικίνδυνα πράγματα, απειλούν τη ζωή μας! έτσι δεν είναι;
Τα μικρόβια και η αντιμετώπισή τους είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά το πως δουλεύει αυτό το μπουρδέλο που ονομάζουμε «κοινωνία», το τι συμβαίνει εκεί έξω, τι προβλήματα, ποιες κοινωνικές παθογένειες και δυσλειτουργίες υπάρχουν... Λοιπόν νομίζω οτι όλα αυτά θα έπρεπε να σε αφορούν εξίσου –επειδή μπορεί να βρέθηκε το εμβόλιο για τη γρίπη των κορόμηλων, ας πούμε, αλλά τι να το κάνεις αν πρόκειται να πεθάνεις από την πείνα; Ή αν αυτοκτονήσεις λόγω κατάθλιψης, ή σε καθαρίσουν σε μια σκοτεινή γωνιά επειδή σε πέρασαν για μελαμψό ή αλήτη (ή ίσως σε μια ολόφωτη λεωφόρο επειδή διαδηλώνεις μαζί με τους μελαμψούς ή τους αλήτες);
Εννοώ απλώς οτι η κοινωνική έρευνα είναι τομέας με τρομακτικά μεγάλη σημασία. Και επιμένω στο «τρομακτικά».
Πόσοι κάνουν κοινωνική έρευνα στην Ελλάδα; Λοιπόν υπάρχουν τα Πανεπιστήμια και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εργασίας, υπάρχει το Ίδρυμα Κ. Καραμανλής και το Ίδρυμα Α. Παπανδρέου –ξέρω ‘γω... Υπάρχουν επίσης... εντάξει, αρκετά γελάσαμε!
Στην Ελλάδα κοινωνική έρευνα κάνει ΜΟΝΟ το ΕΚΚΕ.
Τα Πανεπιστήμια ασχολούνται με τις κολοτούμπες των υποψήφιων διδακτόρων στους επιβλέποντες καθηγητές (αλλά δεν ασχολούνται καθόλυ με την πρωτογενή έρευνα), η ΓΣΕΕ βγάζει ότι τη βολεύει κατά περίπτωση, τα Ιδρύματα φροντίζουν για την υστεροφημία των ιδρυτών τους –έτσι πάει.
Κοινωνική έρευνα θα πει «έρευνα ατάκα κι επιτόπου» -ερευνητές που μαζεύουν στοιχεία από τις πηγές, ειδικοί αναλυτές που τα επεξεργάζονται με τα κατάλληλα ερευνητικά εργαλεία, υπεύθυνοι ομάδων που τα κωδικοποιούν, επιστήμονες που παρουσιάζουν τα συμπεράσματα –αυτό θα πει κοινωνική έρευνα. Οι λιγότερο καταρτισμένοι επιστήμονες του ΕΚΚΕ (για να πάρεις μια ιδέα των μεγεθών στο αναφέρω) είναι αυτοί που αποχώρησαν από τα Ινστιτούτα και τους τρως στη μάπα σαν ειδικούς αναλυτές σε κάθε τηλεοπτική δημοσκόπηση. Οι καλύτεροι του ΕΚΚΕ είναι αυτοί που παραμένουν αφοσιωμένοι στο επιστημονικό τους κόλλημα και εισπράττουν ένα έλκος στομάχου για τον κόπο τους. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό.
Δηλαδή το ΕΚΚΕ είναι το κοινωνικό εργαστήριο του Δόκτωρος Κάλγκαρι, με τρελούς, πωρωμένους επιστήμονες και άλλα τέτοια ηρωικά; Όχι κι έτσι!
Έχω βρεθεί πολλές φορές στο ΕΚΚΕ, συνήθως για να πάρω υλικό από τις έρευνές τους. Υπάρχει εκεί πέρα κάμποση μιζέρια τύπου «δημόσια υπηρεσία», η βιβλιοθήκη τους έχει συνήθως σοβαρές ελλείψεις, οι υπηρεσίες τους δεν είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες (αλλά μόνο για την ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα). Το ΕΚΚΕ δεν είναι ερευνητικό ίδρυμα από αμερικάνικη ταινία –αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Πέρα από το προφανές –οτι δηλαδή το ΕΚΚΕ πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας του.
Οι ερευνητές του εγκλωβισμένοι στην πλειοψηφία τους σε ένα σύστημα διαδοχικών συμβάσεων έργου είναι αναγκασμένοι να περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους σαν γυρολόγοι. Αντί να δουλεύουν αποκλειστικά στα προγράμματα πρέπει να τα κυνηγάνε με το τουφέκι σε διαδρόμους υπουργείων, πανεπιστήμια, Ευρωπαϊκή Ένωση και στου βοδιού το κέρατο μέσα.
Το υποστηρικτικό προσωπικό περνάει τον μισό του χρόνο ψάχνοντας μελάνια εκτυπωτών, φωτοαντιγραφικό χαρτί και μετά ψάχνει για τους ίδιους τους εκτυπωτές. Φυλάνε εκεί πέρα κατουρημένες ποδιές για να εξασφαλίσουν την καινούργια έκδοση του SPSS πριν η έκδοση απαξιωθεί από τις δυο επόμενες που θα έχουν, στο μεταξύ, κυκλοφορήσει.
Αυτά τα ολίγα –επειδή θα μπορούσα να γράψω πολύ περισσότερα.
Και οι ερευνητές φεύγουν για ιδιωτικές εταιρείες ή ξένα ερευνητικά κέντρα. Και το προσωπικό υποστήριξης ψάχνει πως θα την κοπανήσει από εκεί μέσα. Και παρ΄όλα αυτά παράγουν έρευνα στα Ινστιτούτα, σημαντική έρευνα!
Μέσα σ΄αυτό τον πανικό ήρθε ο αστείος ο Παπαθανασίου και προανήγγειλε συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, για περιορισμό της σπατάλης! Δεν θα ασχοληθώ με τους υπόλοιπους φορείς που θέλει να συγχωνεύσει –είπα ήδη οτι ο άνθρωπος είναι αστείος. Θα πάω λοιπόν κατευθείαν στο νούμερο 19:
«19. Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) σε ένα ενιαίο ερευνητικό κέντρο με δραστηριότητα στον τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Υπουργείο Ανάπτυξης).»
Ωραίος ο παίκτης! Θυμάσαι τα Ινσιτούτα του ΕΚΚΕ που έγραψα παραπάνω; Κοίτα λοιπόν με τι θα τα συγχωνεύσει –για να πάρεις μια γεύση, δες τα Ινσιτούτα που έχει το ΕΙΕ:
-Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας.
-Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών.
-Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών.
-Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας.
-Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας.
-Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας.
-Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Δηλαδή η συνταγή πάει ως εξής: παίρνουμε έναν πλέιμεϊκερ από ομάδα μπάσκετ, έναν φουνταριστό κυνηγό από ομάδα πόλο, έναν πασαδόρο από ομάδα βόλεϊ, έναν αριστερό εξτρέμ από ομάδα ποδοσφαίρου κι έναν τενίστα. Και φτιάχνουμε μια αθλητική ομάδα... τι; Μια αθλητική ομάδα –σκατά!
Βρήκε ο άσχετος Ινσιτούτα που έχουν τη λέξη «ερευνών» στην επωνυμία τους και τα έβαλε όλα μαζί –το επόμενο βήμα θα ήταν να συγχωνεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες ανάλογα με τα μικρά ονόματα των υπαλλήλων!
Εντάξει, θα αναρωτηθείς για ποιο λόγο εκνευρίζομαι. Τι είναι η συγχώνευση; Λειτουργία κάτω από κοινή διοίκηση είναι –δεν θα πάθουν και τίποτα τα Ινστιτούτα! Καλά τα λες. Άρα, να υποθέσω τα εξής:
-Συγχώνευση των δυο ερευνητικών ιδρυμάτων θα πει οτι γλιτώνουμε από κάποιους υψηλόμισθους των διοικητικών συμβουλίων –κάνοντας τα δύο ένα. Πόσοι είναι αυτοί; Πάνω από τρία άτομα;
-Συγχώνευση επίσης σημαίνει οτι το υποστηρικτικό προσωπικό θα μειωθεί –αλλά αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των μονίμων υπαλλήλων. Επειδή αυτοί δεν πρόκειται να απολυθούν, απλά θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.
-Συγχώνευση δεν σημαίνει λιγότερες λειτουργικές δαπάνες, φως, νερό, τηλέφωνο, κωλόχαρτα κ.λ.π. –από όσο τουλάχιστον γνωρίζω.
Άρα; Η συγχώνευση γίνεται για να φύγουν 2-3 (άντε -4,5,6) υψηλόμισθοι σύμβουλοι; Να το δεχτώ και να χειροκροτήσω. Κι ένας μισθός λιγότερος, κέρδος είναι! Μπράβο στον Υπουργό, μπράβο στο Υπουργείο, μπράβο και στον Πρωθυπουργό το νοικοκύρη!
Κράτα τώρα γερά την οικονομία που κάνανε οι νοικοκυραίοι, κάθισε αναπαυτικά και πρόσεξε την παρακάτω ιστορία:
Το ΕΚΚΕ, όπως και όλα τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Αυτή η Υπηρεσία, τα παλιά τα χρόνια, διαχειριζόταν τα κοινοτικά συχρηματοδοτούμενα προγράμματα (τα γνωστά Πακέτα) που μοιράζονταν οι Ερευνητικοί Φορείς. Αυτά τα προγράμματα αποτελούν τα βασικά έσοδα των Ερευνητικών Φορέων.
Στο Β’ ΚΠΣ, όλες οι Υπηρεσίες που διαχειρίζονταν τέτοια προγράμματα υποχρεώνονταν να έχουν Συμβούλους –Ιδιωτικές εταιρείες με «τεχνογνωσία και εμπειρία διαχείρισης». Κοντολογίς, κάτι αεριτζήδες που πουλάγανε μούρη και το παίζανε αφ’ υψηλού –στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί υπήρχαν και κάποιοι που κουμαντάρανε τα πακέτα στα γραφεία τους και οι Υπηρεσίες δεν είχαν πρόσβαση ούτε στα εξώφυλλα των φακέλλων.
Στο Γ΄ΚΠΣ σκέφτηκε η Ε.Ε. οτι δεν υπήρχε λόγος να πετάνε λεφτά στις εταιρείες συμβούλων κι έτσι έφτιαξε τις Διαχειριστικές Αρχές. Τουτέστιν, έδωσε κάτι παραπάνω σε λιγότερο κόσμο κι έκανε τη δουλειά, ίδια και καλύτερα. Αυτές οι Διαχειριστικές Αρχές είχαν υπαλλήλους που τσέπωναν ένα οχτακοσάρι παραπάνω το μήνα και από έναν Προϊστάμενο (η κάθε μια) που τσέπωνε τρελά (για Δημόσιο μιλάμε πάντα) χρήματα, τουτέστιν 3,5 χιλιαρικάκια περίπου, το μήνα.
Η ιστορία με τις Διαχειριστικές Αρχές συνεχίστηκε και στο Δ’ ΚΠΣ (πες το και ΕΣΠΑ). Αυτή είναι η οργανωτική δομή του συστήματος –δηλαδή αυτή την εποχή μπορεί να μην τρέχει κανένα έργο του ΕΣΠΑ, αλλά έχουμε τις Υπηρεσίες έτοιμες και καλοπληρωμένες.
Τι γίνεται τώρα σχετικά με την Έρευνα; Μέχρι πρότινος υπήρχε η Διαχειριστική Αρχή που κανόνιζε την κατανομή των πακέτων και η ΓΓΕΤ που αναλάμβανε σαν ενδιάμεσος φορέας την παρακολούθηση των προγραμμάτων και τις πληρωμές των Ερευνητικών. Έρχεται όμως η υπουργάρα Ανάπτυξης ονόματι Φώλιας και φτιάχνει μια ακόμα Υπηρεσία, την οποία ονομάζει (πάρε ανάσα): Eιδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής των δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης στους τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας (ΕΥΣΕΔ – ΕΤΑΚ). Συνυπογράφει και η υπουργάρα Αλογοσκούφης!
Με τι θα ασχολείται η καινούργια Ειδική Υπηρεσία; Κατανομή των κονδυλίων για την έρευνα! Μα δεν το κάνει αυτό η Διαχειριστική; Βεβαίως! Αλλά τώρα θα γίνεται καλύτερα! Διότι μέχρι σήμερα πως γινόταν; Έβγαζε μια Δράση η Διαχειριστική Αρχή, ας πούμε για Καινοτόμες Ενέργειες σχετικές με τη Βιολογική Έρευνα –προϋπολογισμός Χ ευρώ. Έπαιρνε τη Δράση η ΓΓΕΤ, την έσπαγε σε εκατοντάδες μικρότερα προγράμματα, παρακολουθούσε, έλεγχε, πλήρωνε και έδινε τον τελικό απολογισμό στη Διαχειριστική Αρχή. Τώρα αυτό που θα γίνεται, υποθέτω πως είναι το ακόλουθο: θα βγάζει πάλι τη Δράση η Διαχειριστική Αρχή, θα τη δίνει στην ΕΥΣΕΔ-ΕΤΑΚ κι αυτή με μια αέρινη κίνηση (κοφτή ντρίπλα κάτω από τα πόδια του αμυντικού) θα την περνάει στη ΓΓΕΤ. Τι χρειάζεται λοιπόν η καινούργια Ειδική Υπηρεσία; θα αναρωτηθείς. Ε, πως! Λίγο το έχεις; Είπαμε –αέρινη κίνηση! Αντί να πηγαίνει ένα πράγμα κατευθείαν από τον Α στον Β, θα κάνει μια ενδιάμεση στάση για να ωριμάσει! Όχι πια προχειρότητες και σαχλαμάρες –υπευθυνότης, ασφάλεια, λειτουργικότης!
Και πόσο θα στοιχίσει η Ειδική Υπηρεσία που θα κάνει αυτά τα θαυμαστά πράγματα; Μα, όσο ακριβώς και μια κανονική Διαχειριστική Αρχή –τσιγκουνιές θα κάνουμε τώρα; Με υπαλλήλους που θα παίρνουν το οχτακοσάρι, με Προϊστάμενο που θα τσεπώνει χοντρά....
Πάμε τώρα πάλι πίσω να κάνουμε το ρεζουμέ:
Στον τομέα της Έρευνας συγχωνεύει ο μάγκας δυο Ερευνητικά Ιδρύματα γλιτώνοντας 3,4,5,6 υψηλούς μισθούς και ταυτόχρονα δημιουργεί μια, εντελώς άχρηστη, καινούργια Υπηρεσία με 30-50 υψηλόμισθους! Αυτό θα πει «νοικοκυρεύουμε τον Δημόσιο Τομέα»!
Και κάτι τελευταίο. Στην Ελλάδα υπάρχουν 19 Ερευνητικά Ιδρύματα και Τεχνολογικοί Φορείς που ασχολούνται με τις λεγόμενες Θετικές Επιστήμες και 1,5 Ίδρυμα (το ΕΚΚΕ και το μισό ΕΙΕ) που ασχολείται με τις Κοινωνικές Επιστήμες. Αυτοί εδώ δεν βρήκαν τίποτα κοινό ή επικαλυπτόμενο στα 19 των Θετικών Επιστημών –αλλά θεώρησαν οτι πρέπει να συγχωνεύσουν το 1,5 Ίδρυμα για να πάει μπροστά ο τόπος! Γιατί; Αναρωτιέσαι;
Τότε φίλε, ξαναδιάβασε την αρχή του κειμένου, ρίξε μια ματιά και στους τομείς τους οποίους ερευνούν τα Ινστιτούτα του ΕΚΚΕ- ίσως σου λυθεί η απορία.
Και μετά πήγαινε εδώ να υπογράψεις ώστε να μην συγχωνευτεί το ΕΚΚΕ. Αν θέλεις.
Αν δεν θέλεις, δεν πειράζει –άλλωστε και η προηγούμενη δικτατορία είχε μπόλικους υποστηρικτές σε αυτόν τον τόπο όταν έκλεινε την Πάντειο, μέχρι που βαρέθηκε κι έπεσε από μόνη της. Η δικατορία εννοώ.
Egidio Gherlizza- Τζέφυ και Τσέρυ
-
Ο Egidio Gherlizza είναι ένας καλλιτέχνης για τον οποίο μιλούν ελάχιστα,
ωστόσο ο πιο τυχερός χαρακτήρας του, ο αλήτης Σεραφίνο, κατάφερε να γίνει
μια μ...
Πριν από 5 μήνες
46 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:
Ρε φίλε
διατηρείς πολύ ωραίο μαγαζί!
Ποια ειναι τα 19 Ερευνητικα Ιδρυματα και Τεχνολογικοι φορεις που ασχολουνται με τις λεγομενες Θετικες Επιστημες; Εννοω, υπαρχουν καπου συγκεντρωμενα σε μια λιστα;
Γιατι; -Για την κουταλα ισως... Ειμαι περιεργος να δω ποια ειναι τα σχετικα με τις θετικες επιστημες. Αλλα πιο πριν, δατηρω την υποψια πως επιστημονικες προσεγγισεις που να οδηγουν στη διαμορφωση ή εστω να φερνουν στην επιφανεια τους λογους για τους οποιους εχουμε κοινωνικη ταυτοτητα που μοιαζει με ατυχημα σε αυτον τον τοπο δεν εξυπηρετουν και ισως να μην ενδιαφερουν καν τον καθε Παπαθανασου.
Δε νομιζω πως ισχυει το ιδιο με τις λεγομενες θετικες επιστημες. Υπαρχει μια καποια διαφορα, ειδικα στην τωρινη εποχη που ακομα και απλες απομιμησεις τους (για να μην πω κυριως αυτες) πουλιουνται πιο ευκολα -τεχνολογικη εξειδικευση, αυτο που συνηθως ονομαζουμε θετικες επιστημες στην νεοΕλλαδα. Με αλλα λογια, εχοντας παρατηρησει πως "αξιοποιηθηκε" το προηγουμενο ΚΠΣ εγινε προφανες πως κυριος μοχλος για να δημιουργηθουν Πανεπιστημιακα Ιδρυματα ηταν η λαβη της κουταλας. Για παραδειγμα, στο πανεπιστημιο απο το οποιο προσπαθω να παρω το χαρτι αποτελειται απο τμηματα τα οποια σε οτι αφορα τις υποδομες τους ειχαν μεχρι και 75% (αν θυμαμαι σωστα) καλυψη απο το Γ' ΚΠΣ. Ενδιαφερον αυτο, ειδικα αμα παρατηρησεις πως οι οποιες υποδομες υπαρχουν αυτη τη στιγμη στη διαθεση μας και υποτιθεται πως δημιουργηθηκαν σε αυτο το πλαισιο, ειναι κυριως υποδομες που παραχωρηθηκαν (ετοιμες απο πριν, προορισμενες για αλλους σκοπους, και σιγουρα ανεπαρκεις να καλυψουν τις αναγκες) απο τους τοπικους δημους. Επισης ενδιαφερον, αν σκεφτει κανεις πως ενας ημιμαθης σε τεχνολογικου χαρακτηρα γνωσιακο πεδιο ειναι αριστα συμβατος με την αγορα εργασιας τυπου Ιντρακομ.
Αλλα ως εκει.
Βεβαια, αυτο ειναι το πιο ασφαλες στοιχημα σε οτι αφορα το γιατι -μπορει κατι να χανω.
Εννοώ απλώς οτι η κοινωνική έρευνα είναι τομέας με τρομακτικά μεγάλη σημασία. Και επιμένω στο «τρομακτικά».
Ενταξει.
Ευχαριστώ 0 αν και με πέτυχες πριν σκουπίσω τα χτεσινοβραδινά!
Cloud άνετα! Μπες στη σελίδα της ΓΓΕΤ, αν πατήσεις στην "ταυτότητα" θα δεις τα Ερευνητικά και τα Τεχνολογικά με λινκ και απ΄όλα.
Να πω κάποια πράγματα εδώ, εφόσον άνοιξες το θέμα (και επειδή είχα διαβάσει κάποιον γελοίο που απορούσε τι μας χρειάζεται η έρευνα στην Ελλάδα):
1. Στις θετικές επιστήμες έχουν κάνει παπάδες τα ερευνητικά της χώρας. Θα σου πω απλά ΕΔΕΤ (grnet) και forthnet (από ΙΤΕ) για να μιλήσουμε ΜΟΝΟ για την εμπορικότητα του τομέα. Και θα μπορούσα να σου λέω μέχρι αύριο το πρωί.
2. Τα Ερευνητικά παίρνουν προγράμματα από το πρώην ΕΠΕΤ και νυν Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα ενώ τα Πανεπιστήμια πληρώνονται από το ανάλογο Πρόγραμμα του Παιδείας (δεν θυμάμαι πως σκατά το λένε). Τα λεφτά που πήγαν στα Ερευνητικά έφτιαξαν κάποιες αξιοπρεπείς υποδομές, έγιναν και κάτι προσπάθειες σύνδεσης της έρευνας με τη βιομηχανία (50-50 η επιτυχία επειδή οι βιομηχανίες κοροϊδεύουν) -τέλος πάντων, αυτά τα λεφτά δεν πήγαν όλα στο βρόντο. Τα λεφτά μέσω παιδείας πήγαν καθαρά σε τσέπες. Ειδικά για τα πανεπιστήμια σου θυμίζω Πάντειο και Αιμίλιο (το μήλο) Μεταξόπουλο.
3. Αυτή η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η Μαριέτα (Μαριορή) μυρίστηκε ψητό στα Ερευνητικά και ξεσκίστηκε, όσο ήταν υπουργός παιδείας, να τα εντάξει σε ενιαίο δίκτυο με τα πανεπιστήμια -για να τους μασήσει και τα δικά τους φράγκα.
4. Η απάντηση στο γιατί την πέφτουν στο μοναδικό Ίδρυμα κοινωνικών ερευνών είναι διπλή: α) επειδή τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών τρομάζουν τους απόγονους των γερμανοτσολιάδων, β) επειδή οι πρόεδροι των θετικών ερευνητικών κέντρων είναι πλέον, κατά πλειοψηφία, δεξιοί. (Παλιότερα βέβαια οι ίδιοι πρόεδροι ήταν Πασόκοι -αλλά φαίνεται οτι η ευελιξία μαθαίνεται στις θετικές και όχι στις θεωρητικές επιστήμες).
5. Και γενικότερα: είχε βγει ο Γιωργάκης στις προηγούμενες εκλογές και υποσχόταν 5% για παιδεία και έρευνα. Νόμιζε ο χαζός οτι κάτι έλεγε αλλά οι ψηφοφόροι (ακόμα χαζότεροι) ούτε που έδωσαν σημασία. Κατάλαβες πως πάει το παιχνίδι; Τώρα ο Γιωργάκης δεν λέει κουβέντα για το 5% -γιατί να ξαναπεί; Μαλάκας είναι; Αφού κανέναν δεν τον νοιάζει.
Ξεχνας και κάτι ακόμα με τη συγχώνευση του ΕΚΚΕ με το ΕΙΕ.
Το ΕΙΕ είναι ΝΠΙΔ ενω το ΕΚΚΕ, ΝΠΔΔ..
Υπάρχουν κάποιες θέσεις στον δημόσιο τομέα που αποκαλούνται πολιτικές θέσεις. Αποκλειστικό σκοπό έχουν να βολεύονται τα δικά μας παιδιά που είναι πιστά στο κόμμα.
Τώρα είναι η νέα διακυβέρνηση που κάνει όλες αυτές τις αλλαξοκωλιές για να διώξουν τους κακούς πασόκους, αργότερα θα έρθει τοολονπασόκ να κάνει κάποιες άλλες για φύγουν αυτοί και να έρθουν οι άλλοι και vice versa [που λένε και στο χωριό μου]
Για μένα το ζήτημα δεν είναι τι θα γράφει απ' έξω η μαρκίζα του μαγαζιού, αν θα γράφει έκκε ή κκε μουλου, αν θα είναι τριμελές ή πενταμελές [απ' 7-8 άτομα] το ΔΣ που θα το διοικεί.
Το ζήτημα είναι τι γίνονται όλες αυτές οι έρευνες που πληρώνονται από δικά μου λεφτά κατά πόσο βελτιώνουν τη δική μου ζωή ως πολίτη.
Γιατί αν είναι να κάνουμε έρευνα γιατί έτσι μας είπαν ότι πρέπει, έχει καμιά σημασία η μαρκίζα;
Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχω διαβάσει τουλάχιστον 15 έρευνες τα τελευταία χρόνια που αφορούν την οδική ασφάλεια και όλες είχαν στα συμπεράσματα ότι η αύξηση των προστίμων δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Το μόνο που έκανε η κεντρική εξουσία για το θέμα ήταν ακριβώς αυτό. Να αυξήσει τα πρόστιμα.
Με τέτοιες αντιλήψεις της εξουσίας σε σχέση με τις έρευνες, το να συζητάμε για το όνομα του μαγαζιού, γινόμαστε σαν τους Κνίτες. Που όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι αυτοί κοίταζαν το δάχτυλο.
Χαρίδημε, αυτό είναι το λιγότερο -φιλαράκο. Επειδή βασικά απασχολεί κυρίως τους εργαζόμενους (και έχουμε συνηθίσει να γράφουμε στ΄αρχίδια μας τα δικαιώματα των εργαζομένων). Εννοώ φυσικά οτι ΝΔΔΔ σημαίνει δημόσιος υπάλληλος ενώ ΝΠΙΔ σημαίνει ιδιωτικού δικαίου. Άρα, ή θα αποκτήσουμε μια χιλιάρα μόνιμους παραπάνω ή μια τριχιλιάρα θα υποστεί υποβάθμιση της υπηρεσιακής της κατάστασης. Βέβαια, στο Γκάντεμλαντ που ζούμε, είμαι σίγουρος ποιο από τα δυο θα ευχαριστήσει το φιλοθεάμον κοινό των ειδήσεων.
Β.Β. οι πολιτικές θέσεις δεν είναι πρόβλημα επειδή είναι μετακλητές. Φεύγει ο πολιτικός, φεύγει κι σύμβουλός του από το γραφείο.
Αν θέλεις να μιλήσουμε για θέσεις που είναι πραγματικά πρόβλημα, ας μιλήσουμε για τους συμβασιούχους (επί Πασόκ) και σταζίτες (επί Ν.Δ.) Εκεί είναι ΠΟΛΥ χοντρό το πρόβλημα -απ΄όπου κι αν το δεις.
Το τι γράφει η μαρκίζα είναι ζήτημα και μάλιστα μέγα. Επειδή κάθε ίδρυμα παίρνει κάποια φράγκα για να ζήσει. Αν υποθέσουμε (που δεν ισχύει -αλλά λέμε τώρα) οτι τα φράγκα μοιράζονται στα Ινστιτούτα, πες μου ποιο (πρώην) Ίδρυμα θα παίρνει περισσότερα και ποιο λιγότερα. Επίσης, μέχρι σήμερα δίνουν λεφτά για κοινωνικές και λεφτά για ανθρωπιστικές έρευνες. Αν κάνουν έναν το λογαρισμό -ποιος νομίζεις οτι θα χάσει;
Οι έρευνες δημοσιεύονται κι αν πας στη σελίδα του ΕΚΚΕ έχει ίσα με 200 κιλά δημοσιεύσεις στις εφημερίδες μόνο. Χώρια τα βιβλία -χώρια όλα τα υπόλοιπα.
Τι κάνει τα αποτελέσματα η κυβέρνηση; Τα πετάει στα σκουπίδια. Αλλά τι θα πει αυτό; Επειδή οι κυβερνήσεις αδιαφορούν για τα αποτελέσματα θα πρέπει να σταματήσουμε τις έρευνες; Αντί να ζορίσουμε τις κυβερνήσεις; Μοιάζει σα να θέλουμε να καταργήσουμε το νόμο που τιμωρεί τους καταχραστές, ας πούμε, επειδή δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε!
Και όχι -τα αποτελέσματα των ερευνών του ΕΚΚΕ δεν αφήνουν περιθώρια απλής αύξησης των προστίμων. Ξέρεις γιατί; Επειδή είναι κοινωνικές έρευνες, το οποίο σημαίνει "διαπίστωση-πρόταση". Ενώ οι έρευνες που λες εσύ είναι απλά στατιστικές έρευνες.
Ρε moto πρότεινέ μου κάνα βιβλίο για εκείνη την εποχή να ξεστραβωθώ λιγάκι. Τα δύο αρθράκια που λίνκαρες μου ανοίξανε την όρεξη. Και για ψυχολογία μου ανοίξανε την όρεξη, μάλιστα το ένα είχε βιβλιογραφία από κάτω, αλλά άντε βγάλε άκρη..
Μπράβο ρε μοτέ!
Νίκος
Περί ψυχολογίας είμαι ο πλέον ακατάλληλος να προτείνω επειδή την απεχθάνομαι.
Εκείνη την εποχή, εννοείς τον εμφύλιο; Εγώ έχω διαβάσει του Ψυρούκη, την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 40-67 και μου άρεσε πολύ. Από εκεί και πέρα... προτίμησε ξένους που έχουν γράψει για τον Εμφύλιο, απέφυγε τις αηδίες του Χαριτόπουλου για τον Βελουχιώτη και το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, βιβλίο σχετικά με εκείνη περίπου την εποχή είναι του Άγι Στίνα, οι Αναμνήσεις. ΦΟ-ΒΕ-ΡΟ. Πάρε μια γεύση εδώ:
http://www.scribd.com/doc/9422416/-
Ναι τον εμφύλιο εννοώ (φοβάμαι και να το πω/γράψω...).
Ευχαριστώ
Νίκος
κατευθείαν στον Άγι Στίνα τους ρίχνεις μάστορα; Πολιτισμικό σόκ με το "καλημέρα" σας;
Καλά κάνεις...
Νίκο, μπορείς και το λες και Συμμοριτοπόλεμο που μου αρέσει περισσότερο κι ας το λέγανε έτσι οι Φασίστες.
Λύκε, κατευθείαν ναι. Μαθαίνεις αλλιώς να κολυμπάς;
Δε βουλιάζω, εχω μπρατσάκια. χαχαχαχα
Όντως πολύ καλό, ξεκίνησα να διαβάζω και σταμάτησα στο 1/3 του βιβλίου με το ζόρι γιατί έπρεπε να φύγω.
Το λάος παίζει με το σύριζα :Ο
Νίκος
όχι δεν μαθαίνεις αλλιώς - ή που κολυμπάς ή που πνίγεσαι. Το κακό είναι βέβαια όταν κολυμπήσεις μέν, αλλά σε κατατρομάξει η θάλασσα και δεν ξαναπλησιάσεις.
Αλλά είπαμε... καλά κάνεις...
Νίκο, προσοχή στους καρχαρίες φίλε. Το πνίξιμο δεν είναι ο μόνος κίνδυνος.
στο circuit της Έρευνας ξεχασες την Μ.Ο.Δ. ...
Νίκο, τελικά το Λάος ανέβηκε πάνω από τον Σύριζα -υποθέτω οτι όσοι απείχαν το θεωρούν αυτό αδιάφορο, ή άστειο, ή ακόμα και τιμητικό να ζουν σε μια χώρα που 3ο και 4ο κόμμα είναι παλαιολιθικοί τάχα κομμουνιστές και φασίστες! Μαγκιά, νομίζω. Και φυσικά μην ξεχνάμε οτι όλοι ίδιοι είναι, ε;
Αλήθεια διάβασα οτι η αποχή που έδωσαν είναι ψιλομούφα επειδή στους εγεγραμμένους είναι ακόμα και άτομα που έχουν πεθάνει προ 10ετίας, τελικά πόση ήταν η αποχή; Άκουσα επίσης οτι όσοι απείχαν έστειλαν το μήνυμά τους μια χαρά -το πήρε ο πρώθυ και τους θεωρεί ψηφοφόρους του που τους στεναχώρησε. Αυτό είναι ένα καταπληκτικό αστείο.
Ανώνυμε, πως σχετίζεται η ΜΟΔ με την έρευνα και όλα αυτά; Δεν το πιάνω.
Εγώ νιώθω ντροπή πάντως. Έτυχε να είμαι εφορευτική και όταν μετράγαμε, το λάος ήταν πάνω από το σύριζα, αλλά σκέφτηκα ότι έπεσα στην περίπτωση. Τελικά 500 άτομα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα. χαχαχα
Πάντως είχε εγγεγραμένους γεννηθείς το 1900!! που μας έκανε εντύπωση και το συζητήσαμε, οπότε παίζει αυτο που λες.
Νίκος
Καλά μη νομίζεις -κάπου το διάβασα κι εγώ, περί εγγεγραμμένων και ζωντανών -έκαναν εκεί μια αναγωγή και έλεγαν οτι αν η αποχή είναι 50% αυτό σημαίνει οτι η Ελλάδα έχει 9,5 μύρια ψηφοφόρους και 15 μύρια κατοίκους. Έλληνες πολίτες μιλάμε, όχι από τους άλλους για τους οποίους αδιαφορούν οι απέχοντες, αφήνοντας το Λάος να αλωνίζει.
Καλά στερνά σε όλους μας.
καλα εγώ εχω μια απορία.Ολοι αυτοί που έλεγαν για αποχή πριν τις εκλογές τώρα είναι χαρούμενοι??Νιώθουν οτι το μήνυμα τους σταλθήκε?Γιατί εγώ δεν βλέπω κανένα να το έχει πάρει.Το μόνο μήνυμα που πήραν οι νεοδημοκρατες αποτι κατάλαβα είναι οτι πρέπει να ασκούν πιο ακροδεξιά πολιτική για να μην τους πάρει τα κουκιά τους ο καρατζαφέρης.Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλανε να στείλουν οι απέχοντες?Μάλλον όχι.Επίσης όλοι αυτοί δεν έχουν παρατηρήσει οτι σε όλη την Ευρώπη οσο αυξάνεται η αποχή εδραιώνεται και ο φασισμός?Ιδέα μου είναι?Θα πούνε σίγουρα κάποιοι οτι ο φασίσμος τσακίζεται στους δρόμους και οχι στις κάλπες.Και θα συμφωνήσω.Δεν αντιλαμβάνονται όμως οτι οσο τους αφήνουμε να αλώνιζουν στις κάλπες τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τους τσακίσουμε στους δρόμους?Πρίν μερικά χρόνια ο καρατζαφέρης ήταν ένας γραφικός που έβγαινε σε ένα κανάλι και έλεγε γελοιότητες.Τώρα κοντεύει να βγεί τρίτο κόμμα.Δέν μας αφόρα αυτό?Δεν μας αφορά οτι το ΛΑΟΣ βγήκε πάνω απο τον ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυση αυγη πανω απο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ?Δεν μας ενδιαφερει έτσι?Να υποθέσω γιατι ο Συριζα και η Ανταρσυα ειναι μέρος του συστήματος?Και ολοι ίδιοι είναι.Οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες πάνω απο την πιο ενωτική προσπαθεια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τα τελευταια χρονια.Το λέω πολλές φορές μπας και το χώνεψω.Το να απέχουμε όταν θα είμαστε όλοι στους δρόμους το καταλαβαίνω.Αλλά το να απέχουμε ενώ είμαστε όλοι στις καφετέριες και τις παραλίες δεν το καταλαβαίνω.Όσο οι φασίστες θα ετοιμάζουν το έδαφος εμείς μπορούμε να καθόμαστε και να ψάχνουμε θεωρείες για να ονομάσουμε την αποχή "πολιτική στάση".Και ενα πρωί θα ξυπνήσουμε και δεν θα καταλάβουμε απο που μας ήρθε..
Christof αυτά ΑΚΡΙΒΩΣ λέω κι εγώ. Έχω την εντύπωση πως ότι κάνουμε αποσκοπεί απλώς στο να δικαιολογήσει την αδράνειά μας. Και μερικές φορές τη δειλία μας να πάρουμε θέση -λες και φοβόμαστε μη μας κακοχαρακτηρίσουν αν πούμε οτι ψηφίσαμε κάποιο κόμμα -την ονομάζουμε άποψη. Κουλ του κώλου το λέω αυτό.
Υπάρχουν και πολλοί που όντως έχουν τη διάθεση να κάνουν πράγματα, που αγωνίζονται -αλλά επίσης δεν ψήφισαν αποφασίζοντας οτι το παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο δεν τους αφορά. Ενώ η προηγούμενοι είναι για γέλια, αυτούς εδώ τους νιώθω πιο κοντά μου. Και έχω να πω το εξής: κανένα καλύτερο αύριο δεν θα έρθει αν δεν πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητά του. Αν λοιπόν νομίζουν οτι απέχοντας από το πολιτικό παιχνίδι πλησιάζουν τον λαό -θεωρώ οτι κάνουν λάθος. Και χωρίς τον λαό, αλλαγή κατάστασης δεν υπάρχει.
Θα υπενθυμίσω δυο γεγονότα από την πρόσφατη ελληνική ιστορία:
1. Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο το ΚΚΕ επέλεξε να απέχει από τις εκλογές και πέρασε το μήνυμα στα μέλη του. Αυτή ήταν συνειδητή στάση -όχι καφετέρια και παραλία, έτσι; Αποτέλεσμα; Ενώ το ΚΚΕ είχε τεράστια λαϊκή βάση (πάνω από 60% θα έπαιρνε στις εκλογές) βρέθηκε εκτός εξουσίας και με τα μέλη του να εκτελούνται εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου. Επειδή έτσι είχε συμφωνήσει ο πατερούλης Στάλιν.
2. Όταν ήρθε ο γερο Καραμανλής στην Αθήνα μετά τη χούντα, πανηγύριζαν ΚΑΙ οι αριστεροί. Δεν θυμόντουσαν τι σημαίνει δεξιά; Θυμόντουσαν -αλλά ήξεραν και τι σημαίνει χούντα.
Εν ολίγοις, όλοι έχουμε ευθύνες -καιρός είναι να τις αναλάβουμε.
Μα και εγώ για αυτους τους δεύτερους μιλάω.Για αυτους που σκέφτονται και αγωνίζονται.Για αυτούς που ανήκουν στην αριστερά και στον αναρχικό χώρο.Που και εγώ τους θεωρω κοντά μου.Αυτή η αποχή με πείραξε.Οι άλλοι που ενδιαφέρονται μόνο για την ησυχία τους και το πορτοφόλι τους είναι αλλη κουβέντα.Για να έχουμε νίκες πρέπει να μπορούμε να πολεμάμε σε όλα τα μέτωπα.Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να διαλέγουμε.Σκέψου οτι σχεδον απο τη δεκαετια του 70-80 βρισκόμαστε σε διαρκή οπισθοχώρηση.Αντί να είμαστε πια σε ένα σημείο που να μπορούμε να διεκδικούμε τις πιο προωθημένες θέσεις μας έχουμε φτάσει να ζητάμε το οχτάωρο,το δικαίωμα να μην μας πυροβολάνε οι μπατσοι στη μέση του δρόμου χωρίς λόγο και το δικαίωμα των μεταναστών να ζούν σαν άνθρωποι.Σε λίγο καιρό που ο ευρωπαικός στρατός θα βγεί στα σύνορα της ευρώπης και θα βουλιάζει τις βάρκες των μεταναστών εμείς θα είμαστε στους δρόμους και θα φωνάζουμε.Και καλά θα κάνουμε.Αλλα ίσως θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει αυτό ή εστω να το καθυστερίσουμε εάν δεν είχαμε γεμίσει την ευρωβουλή με ακροδεξιούς.Αυτό λέω μόνο.Δεν θα μας σώσουν οι εκλογές.Ισως δεν είναι καν το πιο σημαντικό.Αλλά αν τις χαρίζουμε μόνο να χάσουμε έχουμε.Θα πώ και κάτι τελευταίο.Η αποχή στην ελλάδα είναι καινούργια άποψη σχετικά.Τουλάχιστον με τόσο μεγάλη απήχηση.Στην ευρώπη όμως δεν είναι.Ας μου πει κάποιος αν σε κάποια αλλη χώρα με μεγάλη αποχή ενδυναμώθηκε το κίνημα ή η λαική αντίδραση ή τελοςπαντων υπήρξε κάποιο όφελος.Γιατι εγώ το μόνο που είδα είναι Σαρκοζί,Μπερλουσκόνι,και λοιπά φασιστοείδη.Με ποιά λογική δηλαδή στην ελλάδα θα είχε άλλο αποτελέσμα η αποχή?
Μοτοσακέ, ο τίτλος είναι παραπλανητικός και αδικεί το περιεχόμενο.
"Για αυτούς που ανήκουν στην αριστερά και στον αναρχικό χώρο.Που και εγώ τους θεωρω κοντά μου.Αυτή η αποχή με πείραξε."
Kαι σαν τι θα θέλατε να ψηφίσουν οι συγκεκριμένοι για να είστε ικανοποιημένος;
christof και πάλι είσαι 100% μέσα, απλά τα λες καλύτερα από μένα! Να προσθέσω τρία ακόμα φρέσκα γεγονότα:
1. Η Ελληνική Ενότητα ή πως στον πούτσο τους λέγανε τέλος πάντων, κατέβασε υποψήφιο τον Δερτιλή! Ναι, αυτόν που θυμάσαι! Τον στρατηγό Δερτιλή που εκτέλεσε εν ψυχρώ τον φοιτητή επί χούντας και είναι ισόβια στον Κορυδαλλό! Έχει αυτό το άτομο πολιτικά δικαιώματα; Προφανώς όχι! Μετρήθηκαν ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια με το όνομά του! Προφανώς ναι!
2. Χτες πάλι της κόφας έγινε στον Αγ. Παντελεήμονα, στην κλειδωμένη παιδική χαρά. Οι μπάτσοι συνέλαβαν αυτούς που διαμαρτύρονταν για να τους προστατεύσουν από τους "αγανακτισμένους πολίτες"!
3. "Όχι σε συνεργασία με Λάος, ναι στην υιοθέτηση των θέσεων του" είναι η γραμμή που πέρασε χτες ο Κωστάκης ο μικρός.
Ω μα τι ωραία!
Stazybo το ξέρω μωρέ για τον τίτλο αλλά είμαι κομπλεξικός και δεν θέλω να δίνω τίτλους πολύ της επικαιρότητας -θέλω να το παίζω διαχρονικός! Έτσι κι αλλιώς οι 5-6 που με διαβάζουν, θα το διάβαζαν ακόμα κι αν το ονόμαζα "4-4-2, ρόμβο με ένα κλικ" -νομίζω δηλαδή οτι κανένας δεν δίνει και πολλή σημασία στους τίτλους μου πλέον, χαχαχα.
mojo αυτό ακριβώς που γράφεις είναι το πρόβλημα στον υπάρχοντα κοινωνικό διάλογο. Ούτε εγώ ούτε ο Christof ΘΕΛΑΜΕ να ψηφίσουν κάποιοι -κάτι. Και ευχαριστημένοι είμαστε αν περνάμε καλά με τις οικογένειές μας, ή αν χτυπήσουμε καμιά σούπερ γκόμενα -τέτοια πράγματα. Ευχαριστημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση δεν θα είμαστε ποτέ, όσο αυτή η κατάσταση διατηρείται. Κι ας έβγαινε και πρώτο κόμμα ο Συνδιασμός "Αναρχικοί -Αντιεξουστές -Διαβρωτές συστημάτων".
Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε έναν διάλογο για να βγουν συμπεράσματα. Και λέμε οτι η αποχή ήταν λάθος κατά τη γνώμη μας. Αυτό μόνο.
Αν ζητούσαμε από τους αναρχικούς να ψηφίσουν τον Χ ή τον Ψ θα γινόμασταν κάτι που δεν θέλουμε να είμαστε. Δηλαδή καθοδητητές. Κατανοητό;
Αν η ερώτησή αφορά το ανέφικτο να ψηφίσουν π.χ. οι αριστεροί και οι αναρχικοί κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα των ευρωεκλογών θα σου θυμίσω οτι κάποτε πολλοί από τον χώρο ψήφισαν Οικολόγους Εναλλακτικούς για παράδειγμα.
mojo stream το θέμα δεν είναι να είμαι εγω ικανοποιημένος.Το θέμα είναι αν είναι ικανοποιημένοι αυτοί που απείχαν με το αποτέλεσμα της αποχης τους.Είναι?Και αν ναι με πιο σκεπτικό?Εγώ αυτό ρωτάω.Αν ήθελα να κάνω προπαγάνδα υπέρ κάποιου κόμματος θα την έκανα πριν τις εκλογές.Και δεν νομίζω οτι το έκανα ουτε πριν ούτε τώρα.Οπότε μην μου το χρεώνεις.Στο προηγούμενο σχόλιο μου ανέφερα τους δυο σχηματισμούς της αριστεράς που θεωρώ πιο κοντά σε μένα.Και είπα οτι και οι δύο έχασαν απο τους αντίστοιχους ακροδεξιούς σχηματισμούς.Εσυ δηλαδή είσαι χαρούμενος με αυτή την εξέλιξη?Εγω σέβομαι τις μεγάλες πολλές φορές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που υπαρχουν ανάμεσα στα διάφορα κομμάτια της αριστεράς και του αναρχικού χώρου.Αυτό που προσπαθούσα να πώ στο προηγούμενο σχόλιο είναι οτι έχουμε οπισθοχωρήσει τόσο πολυ που αυτές οι διαφορές φαίνονται όλο και πιο μικρές.Παλεύουμε πια για τα βασικά.Ε νομιζώ οτι σε αυτά συμφωνούμε σχετικά.Οπότε ας σκεφτεί ο καθένας ποιοί άλλοι υπάρχουν που παλεύουν για τα ίδια πράγματα με αυτόν και με ποιούς συναντιέται πιο συχνά στους δρόμους.Και ας αποφασίσει μόνος του αν αξίζει να τους στηρίξει εκλογικά η όχι.Απλά να έχουμε όλοι συναίσθηση οτι κάθε μας απόφαση έχει και επιπτώσεις.Και η τεράστια άνοδος του φασισμού στην ευρώπη ίσως είναι η χειρότερη απο τις επιπτώσεις αυτές.
"είναι ικανοποιημένοι αυτοί που απείχαν με το αποτέλεσμα της αποχης τους?"
Αν δεν είστε ικανοποιημένοι εσείς που ψηφίσατε (ό,τι ψηφίσατε τέλος πάντων), θα είναι οι ουτοπικοί αυτής τη γης;
Μοτορμπόι, προσπερνώντας το ανεδαφικό του να ψηφίσουν οι αναρχικοί τον τρεμόπουλο, τι άλλο έχεις να προτείνεις;
Να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει και να σκεφτείς κάτι από μόνος σου ίσως; Πως σου φαίνεται αυτό σαν πρόταση. Εγώ είπα τη θέση μου και την αιτιολόγησα -κάνε το ίδιο και το κουβεντιάζουμε.
Και μη μου μπλέκεις συνέχεια την ευχαρίστηση, όταν θέλουμε να ευχαριστούμε τρώμε ένα σουβλάκι ή κάνουμε σεξ ξέρω 'γω, δεν πάμε να ψηφίσουμε!
1. Δεν μίλησε κανείς για "ευχαρίστηση"!
2. Κατανοώ τις αιτιάσεις της θέσης σου και είμαστε μαζί - κανείς δεν θέλει το Λαος στην εξουσία. Δεν κατανοώ όμως τι αντιπροτείνεται/αντιπροτείνετε ως λύση.
Αν θεωρώ ότι κανένα κόμμα δεν αξίζει την ψήφο μου, δεν είναι λίγο too much να επιμένει o κάθε Πάγκαλος να πάω να ψηφίσω;
Συνακόλουθα:
Πώς θα πειστει αυτος που "είναι πιο κοντά σε όσα πιστεύετε/πιστεύουμε ιδεολογικά", να πάει να ψηφίσει; Λέγοντάς του απλώς τι να ΜΗΝ ψηφίσει; Ε αφού δεν το ψήφισε έτσι κι αλλιώς. Για την ακρίβεια, δεν πήγε καν να ψηφίσει κανέναν.
Η ευθύνη είναι αποκλειστικά των όσων δεν καταφέρνουν να αρθρώσουν πειστικό λόγο απέναντι στην ακροδεξιά ρητορεία.
Κομμάτων, πολιτικών σχηματισμών και μεμονομένων ονειροπόλων.
Δυστυχώς.
1. Εσύ μίλησες για ευχαρίστηση -και σου είπα με τι θα ήμουν εγώ ευχαριστημένος. Με σουβλάκια και γκόμενες -η ψήφος είναι σύμβαση δεν είναι ευχαρίστηση.
2. Δεν ξέρω τι κάνει ή τι λέει ο Πάγκαλος, άρα δεν μπορώ να σου πω κάτι σχετικό. Κατανοείς είπες τις αιτιάσεις της θέσης, "είμαστε μαζί -κανείς μας δεν θέλει το Λάος στην εξουσία". Πέρα από το να τις κατανοείς, πες μας και τη γνώμη σου σχετικά. Συμφωνείς; Άρα θα πρέπει να κόψουμε τον δρόμο του Λάος προς την εξουσία. Πως; Εγώ κι ο άλλος είπαμε, ψηφίζοντας αριστερά κόμματα. Έχεις εσύ να προτείνεις κάτι άλλο; Μήπως διαφωνείς με τη θέση "όλοι μαζί -όχι το Λάος στην εξουσία"; Λυπάμαι τότε, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά.
Αν αυτός που είναι πιο κοντά σε μένα ιδεολογικά περιμένει από μένα να του πω τι να ψηφίσει ή να μην ψηφίσει, τότε δεν είναι καθόλου κοντά μου ιδεολογικά. Για την ακρίβεια είναι ακριβώς απέναντί μου.
"Η ευθύνη είναι αποκλειστικά των όσων δεν καταφέρνουν να αρθρώσουν πειστικό λόγο απέναντι στην ακροδεξιά ρητορεία." Πάντα η ευθύνη είναι στους άλλους -έτσι; Ποτέ σε μας! Μάλιστα.
Δεν είμαστε στην ίδια πλευρά φίλε -συγνώμη που στο λέω.
"Αν θεωρώ ότι κανένα κόμμα δεν αξίζει την ψήφο μου, δεν είναι λίγο too much να επιμένει o κάθε Πάγκαλος να πάω να ψηφίσω;"
Δυο παρατηρήσεις έχω σε αυτό.
1.Ο κάθε Πάγκαλος έχει τους δικούς του λόγους να πας να ψηφίσεις.Εμείς πάλι καμμία σχέση.Μια κουβέντα κάνουμε.
2.Αυτή ακρίβως είναι η άποψη που θεωρώ υπερβολική.Θεωρείς εσυ αρχικά οτι η ψήφος σου έχει τόσο μεγάλη αξία που κανένα κόμμα δεν αξίζει να την πάρει.Ας πούμε όλα καλά μέχρι εδώ.Αυτή η σκέψη σε οδηγεί στο να απέχεις.Τώρα η ψήφος σου δεν αξίζει απολύτως τίποτα!Την πέταξες στα σκουπίδια.Ποιός κερδίζει απο αυτό?Τα κόμματα εξουσίας που κάνουν πιο ισχυρές κυβερνήσεις και η ακροδεξιά που όλο και ανεβαίνει.Αυτό που θέλω να πώ είναι οτι ίσως εδώ που έχουμε φτάσει δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί και απόλυτοι στην κριτική μας απέναντι σε χώρους που μπορεί να έχουν ένα σωρό προβλήματα και να μην μας εκφράζουν και απολύτως αλλά στην τελική βρίσκονται στην αποδώ πλευρά του δρόμου.
Ποια κριτική τώρα, πλάκα κάνουμε; Τι είδους κριτική να κάνω εγώ ας πούμε που κάθομαι στον καναπέ μου στον οποιοαδήποτε Τσίπρα που, ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, πάει και σε μια διαδήλωση, φωνάζει και για 2 θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ποια κριτική να κάνω ακόμα και στον Πάγκαλο ή τον Τσιτουρίδη, ας πούμε; Εκείνοι εξυπηρετούν το συμφέρον τους και κάνουν καλά -εγώ από την άλλη τι κάνω;
Απλά προσθέτω, στα λεγόμενά σου με τα οποία και πάλι συμφωνώ.
1. Για να τελείώνουμε με την "ευχαρίστηση".
ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έγραψα αυτή τη λέξη.
Ρώτησα "με τι ψήφο θα ήσασταν ικανοποιημένοι".
Απαντήσε ο μοτορσάικλ, "με ψήφο σε αριστερά κόμματα".
Θα συμφωνούσα, αν υπήρχαν αριστερά κόμματα.
θεωρώ ότι δεν υπάρχουν, συνεπώς, δεν έχω να ψηφίσω τίποτα.
Απλά μαθηματικά είναι.
Τώρα αν ελλείψει αριστερής αντιπρότασης (ή όποιας άλλης εναλλακτικής) ο καρατζαφύρερ φουσκώνει τα ποσοστά του, είναι άλλο τραγούδι.
Σαφώς και δεν φταίει ο μη ψηφοφόρος του, δε νομίζετε;
Εκτός αν πρέπει να επιστρέψουμε στη λογική των '80s - '90s ότι "ψηφίζω πασόκ για να μην ξανάρθει η δεξιά".
Ε, ρε παιδιά, μη μου το κάνετε αυτό. τα ζήσαμε, τα εμπεδώσαμε, ενδεχομένως να τα ψηφίσαμε και πολλοί, νομίζω ότι κάναμε το χρέος μας (αστείο) στον τριτοδρομικό σοσιαλισμό.
Εμείς προχωρήσαμε , καιρός δεν είναι να προχωρήσουν και τα κόμματα που διεκδικούν την ψ΄γηφο μας;
Κριστόφ,
δεν θεωρώ τίποτα σπουδαίο a priori. Ούτε την ψήφο μου. Εμείς κάνουμε τα πράγματα σπουδαία ή όχι. Συνεπώς, όσο δεν υπάρχει χρεία σπουδαιότητας, θα είμαστε εσαεί καταδικασμένοι να εμφανιζόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων. Απέχοντας αναγκαστικά.
Αν θεωρείτε ότι όντως δεν είμαστε στην ίδια πλευρά, είανι επειδή εγώ δεν θέλω να πείσω κανέναν.
Εντάξει αν πιστεύεις οτι δεν υπάρχει κανένα αριστερό κόμμα στην ελλάδα η κουβέντα μπαινει σε τελείως άλλη βάση.Θα ήθελα πάντως να μου πείς πως το εννοείς το αριστερό κόμμα.Δώσε ας πούμε ενα παράδειγμα να συνεννοηθούμε.Και δεν έχω καμμία διάθεση να πείσω κανέναν και για τίποτα.Απλά τη γνώμη μου λέω όπως και εσύ.
Δια της ατόπου απαγωγής.
Ο Σύριζα θα μπορούσε να είναι ένα αριστερό κόμμα, αλλά τελευταία μοιάζει όλο και περισσότερο με κλώνο του σταλινικού ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να έχει καταντήσει εξίσου γραφικός με κάτι Ανταρσύες και δε συμμαζεύεται.
Συνεπώς, έμεινα ακάλυπτος. Συνεπώς δεν πήγα να ψηφίσω. Δεν γίνεται εσύ να ακούς Νick Cave και επειδή δεν βρίσκεις δίσκους του να σου λένε "ε, κι ο Χατζηγιάννης καλός είναι".
Ωχ αυτό το τελευταίο με τσάκισε! Είναι τέτοια η αντιστοιχία;
Νίκος
mojo, μας έστειλες αδιάβαστους φίλε!
Και η ικανοποίηση, το ίδιο με την ευχαρίστηση είναι -στις εκλογές το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι συμβιβασμούς (τους λιγότερο επώδυνους) προκειμένου να υπερασπιστείς τα συμφέροντά σου.
Δεν υπάρχουν αριστερά κόμματα λες; Καλό είναι να ξέρεις οτι ο χαρακτηρισμός ενός κόμματος σαν αριστερό ή δεξιό, αφορά καθαρά την χωροταξία των κοινοβουλίων (κάπου αλλού λέγονταν πεδινοί και ορεινοί). Άρα, ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, είναι αυτά που κάθονται στην αριστερή πλευρά του κοινοβουλιού.
Τι είναι λοιπόν το είδος κόμματος που ψάχνεις και δεν υπάρχει; Κομμουνιστικό, τροτσκιστικό, μαοϊκό, αναρχικό, αντιεξουσιαστικό; Κάτι άλλο; Πες μου για να κουβεντιάζουμε σε μια βάση.
Ποιος σου είπε οτι δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις πέρα από του Καρατζαφέρη; Και στην τελική, ξέρεις ποιες ακριβώς είναι οι προτάσεις του Καρατζαφέρη;
Δηλαδή θέλεις να πεις οτι οι προτάσεις του Καρατζαφέρη είναι πιο πειστικές ή πιο κοντά στα λαϊκά στρώματα από τις προτάσεις των αριστερών κομμάτων; Ή μήπως εννοείς οτι τα αριστερά κόμματα έχουν μεν προτάσεις αλλά τις διατυπώνουν με λάθος τρόπο; Αν ισχύει αυτό, διάλεξε ένα κόμμα, γράψου μέλος και προσπάθησε να βοηθήσεις στην επαναδιατύπωση των προτάσεων του. Αλήθεια, ξέρεις, ας πούμε -τι προτείνει ο Σύριζα, ή η Ανταρσύα;
Η λογική "ψηφίζω Πασόκ για να μην ξανάρθει η Δεξιά" ίσχυε απολύτως στις προηγούμενες εθνικές εκλογές -δεν πέρασε στον κόσμο και φάγαμε 2 χρόνια τώρα ένα αγγούρι νααααααααα! Αυτή η λογική υπήρχε, να σου θυμίσω, και στα τελειώματα της Χούντας. "Ή εγώ ή τα τανκς" είχε πει ο γερο-Καραμανλής. Πες μου εσύ τώρα, σαν πολίτης εκείνης της εποχής τι θα ψήφιζες; Ή δεν θα ψήφιζες τίποτα επειδή Καραμανλής και χούντα είναι το ίδιο και θα καθόσουν με τους συντργματάρχες στο σβέρκο;
Όλα αυτά είναι εκβιαστικά διλήμματα και αυτό σημαίνει οτι το καθεστώς της χώρας μας είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από δημοκρατία -συμφωνώ απολύτως. Πες μου τώρα εσύ τι κάνεις για να φύγει αυτό το καθεστώς (γενικά μιλάω). Πως το πολεμάς; Από τον καναπέ, πληρώνοντας φόρους;
"Εμείς προχωρήσαμε" λες. Ναι, προχωρήσαμε -αλλά προς τα πίσω! Δεν εξηγείται αλλιώς το οτι καταργήθηκαν τα βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα! Δεν εξηγείται αλλιώς το οτι καταργήθηκαν οι ατομικές μας ελευθερίες!
Εσύ λες δεν προσπαθείς να πείσεις κανέναν -άρα δεν είσαι στην ίδια πλευρά με μας που; Τι; Προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον; Αυτό κατάλαβες από την όλη κουβέντα; Λυπάμαι τότε. Εγώ νόμιζα οτι κουβεντιάζαμε κάποιες προσωπικές μας επιλογές και το έγραψα κιόλας παραπάνω. Αν στο μυαλό σου υπάρχει το δίπολο "ή συμφωνώ μαζί σου ή προσπαθώ να σε μανιπιουλάρω" τότε κακώς κουβεντιάζουμε φίλε.
Κάτι τελευταίο -αν θεωρείς τον Σύριζα σταλινικό κλώνο, λυπάμαι αλλά είσαι εκτός πραγματικότητας. Χτες βγήκε ο ξεμωραμένος ο Κύρκος και τους κατηγόρησε οτι δεν πειθαρχούν τις συνιστώσες τους. Άρα, τους κατηγόρησε για έλλειψη πειθαρχίας και ζήτησε σταλινοποίηση -η οποία θα έρθει μετά το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα. Άρα, ο Σύριζα δεν ήταν σταλινικός αλλά θα γίνει ΚΑΙ με βάση τη δική σου αποχή! Σε ικανοποιεί αυτό; Χαχαχα
Την Ανταρσύα που τη λες γραφική, την ξέρεις καθόλου; Ή τη θεωρείς γραφική απλώς επειδή την ψηφίζουν 3 κι ο κούκος; Μα κι αυτό αποτέλεσμα της αποχής σου είναι!
Το παράδειγμα με τη μουσική είναι ατυχές -αλλά θα προσπαθήσω να το δουλέψω λιγάκι. Στη Σοβιετική Ένωση απαγορευόταν το ροκ γι΄αυτό οι πιτσιρικάδες ακούγανε και παίζανε τζαζ. Τι θα πρότεινες εσύ; Ή ροκ ή εμβατήρια του Κόκκινου Στρατού ή αποχή από μουσικά ακούσματα εντελώς;
Τι είναι λοιπόν το είδος κόμματος που ψάχνεις και δεν υπάρχει;
Κομμουνιστικό, τροτσκιστικό, μαοϊκό, αναρχικό, αντιεξουσιαστικό; Κάτι άλλο; Πες μου για να κουβεντιάζουμε σε μια βάση.
Πάντως όχι αυτό που λέγεται "αριστερό" επειδή κάθεται αριστερά στα έδρανα, όπως μου όρισες τα αριστερά υπαρκτά κόμματα.
Θέτεις πάρα πολλά ερωτήματα.
Εννοείται πως δεν θα ψήφιζα Καραμανλή vs τανκς, αν δεν με κάλυπτε το δίλημμα. Ή να στο θέσω αλλιώς, μπορεί και να ψήφιζα - τι αποδεικνύει αυτό; Τίποτα. Τι συγκρίνεις; Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές εποχές.
Όσο για το τι θέλω / ορίζω εγώ "αριστερή πεποίθηση", ρώτα τους παραγκωνισμένους του Σύριζα.
Ο Κύρκος δεν είπε αυτό πυο κατάλαβες. Είπε ότι ο σύριζα αντικετέστησε τον Συνασπισμό με κάτι που αναλώνεται στις συνιστώσες του και όχι στην ουσιαστική πολιτική πρόταση.
(εννοώντας προφανώς τους σταλινικούς, πρώην κνίτες και σκληροπυρηνικούς ΚΚεδες που έχουν πάρει το πάνω χέρι στο κόμμα και όχι τύπους σαν τον Φώτη Κουβέλη ή τον Παπαδημούλη φυσικά.
Κούράζομαι και μόνο να γράφω αυτά τα ονόματα.
Είμαι αλλού. Όποιος έχει πάει στο "αύριο" δεν μπορεί να ασχολείται με κανένα από αυτά τα κόμματα πια.
Εντάξει, ακόμα περιμένω να μου ορίσεις το κόμμα -δηλαδή τον πολιτικό σχηματισμό που θα δραστηριοποιείται ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ και ο οποίος θα σε εκπροσωπεί σε βαθμό τέτοιο ώστε να τον ψηφίσεις. Πες μου ρε φίλε πως θέλεις να είναι αυτό το κόμμα! Εκτός αν είσαι κατά του καθεστώτος, οπότε, πες μου πως το παλεύεις -πες μου τη δική σου πρόταση. Γιατί μέχρι τώρα κάνεις απλώς κριτική στη δική μου στάση.
Ακόμα και στην περίπτωση "Καραμανλής ή τανκς" αποφεύγεις να πάρεις θέση -τι ακριβώς φοβάσαι και δεν παίρνεις ΠΟΤΕ θέση;
Τι αποδεικνύει το παράδειγμα που έθεσα; Οτι το δίλημμα "Καραμανλής ή τανκς" υπάρχει ΚΑΙ σήμερα! Με αλλαγμένα τα ονόματα βέβαια. Κι αν δεν το βλέπεις -κοίτα απλά γύρω σου και πες μου σε τι διέφερε η χούντα του Παπαδόπουλου από τη σημερινή δικτατορία της Ν.Δ.
Ακόμα και στο θέμα της "αριστερής πεποίθησης" αποφεύγεις να απαντήσεις, με παραπέμπεις στους παραγκωνισμένους Του Σύριζα! Δεν θέλω να ρωτήσω κανέναν φίλε -εσύ θέλω να μου πεις. Ξέρεις κάτι ή έτσι απλά μαλακιζόμαστε;
Τι είπε ο Κύρκος; Αυτά είπε:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε καθόλου καλά, το μεγάλο λάθος είναι ότι μέσα σε αυτό το συνεταιρισμό ο ΣΥΝ εξαφανίστηκε και στη θέση του εγκαταστάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ποικιλώνυμες συνιστώσες του οι οποίες αυθαδίασαν σε βαθμό που ήθελαν να επιβάλλουν τις απόψεις τους».
Καθαρά πράγματα! Να σταματήσει η αυθάδεια των συνιστωσών του Σύριζα και να κυριαρχήσει ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λόγος του Συνασπισμού! Πες μου τώρα, ξέρεις ποιες είναι οι συνιστώσες του Σύριζα; Και πες μου κάτι ακόμα -τι προτείνει ο Λεωνίδας; Πολυφωνία ή σταλινική κομματική γραμμή; Γιατί νομίζω οτι εδώ πέρα θα ξεχάσουμε και να διαβάζουμε έτσι όπως το πας!
Υ.Γ.1: Ο σύντροφος Λεωνίδας ήταν αυτός, να σου θυμίσω, που απαγόρευσε στους εξεγερμένους του Δεκέμβρη να χρησιμοποιούν τον προσδιορισμό "αριστεροί" επειδή, μάλλον, τον έχει καπαρώσει ο ίδιος με κοπυράιτ.
Υ.Γ.2: Είσαι στο "αύριο" ε; Και πως είναι εκεί πέρα; Όμορφα; Δροσερά; Τον καινούργιο Χίτλερ τον λένε Αδόλφο ή αλλιώς; Τους μετανάστες, τους πούστηδες και τους αναρχικούς τους καίνε στις πλατείες ή σε κρεματόρια; Σα χθες μου μοιάζει το αύριό σου φίλε!
Α μάλιστα.Αυτό είναι το πρόβλημα δηλαδή.Ότι οι ανανεωτικοί του Συνασπισμού έχουν χάσει το πάνω χέρι στο κόμμα.Γιατί είναι γνωστό οτι όσο ο Συν είχε προέδρους του στυλ Δαμανάκη,Κωσταντόπουλου ήταν super αριστερό κόμμα.Άσχετα αν οι μισοί απο αυτούς καταλήγουν στο ΠΑΣΟΚ.Τώρα ήρθε ο σκληροπηρινικός ΚΚΕς Αλαβάνος,έβαλε μέσα και κάτι γραφικούς αριστεριστές και ο Συν έγινε σταλινικό κόμμα.Και δεν τον μετράς πια στην αριστερά.Το ότι ο Συριζα στο θέμα ας πούμε του βοτανικού τα έβαλε με ΜΜΕ ,παναθηναικους ,Βωβούς ,Κακλαμάνηδες έχοντας τεράστιο πολιτικό κόστος δεν σου λέει κάτι περί αριστεράς?Το ότι είναι το μόνο κόμμα που τον δεκεμβρη τον λέει εξέγερση και σε ένα βαθμό προσπάθησε να συμμετέχει κιόλλας(ασχέτως με το οποιο καπέλωμα του καταλογίζεται)δεν σου λέει κάτι.Το ότι είναι το μόνο κόμμα που σε περιπτώσεις Αγιου Παντελεήμωνα δεν σφυρίζει αδιάφορα και μιλάει για ΛΑΟΣ και χρυση αυγη δεν σου λέει κατι.Για να μην παραξηγηθώ όλα τα παραπάνω δεν είναι αγώνες αποκλειστικά του Συν.Αλλά τώρα συζητάμε για κόμματα έτσι.Δεν βάζω μέσα αναρχικούς,συλλογικότητες και τέτοια που σίγουρα τους ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο στους αγώνες αυτούς.Αυτά όλα δεν σου δείχνουν ένα κόμμα που προσπαθεί να παλέψει για καποια θέματα που σε αφορούν?Αλλα ξέχασα το προβλημα είναι οτι εβαλαν στη δεύτερη θέση την κοπέλα απο την ΚΟΕ και όχι τον Παπαδημούλη.Και καλά ούτε εγώ την πολυγουστάρω την ΚΟΕ.Αλλά απο τον Πλεύρη που κάναμε ευρωβουλευτή την προτιμώ.Πρώτη φόρα μπαίνω στη διαδικασία να υπερασπιστώ έτσι τον Συν.Δεν είμαι καν απο τους σταθερούς ψηφοφόρους του.Αλλά ρε mojo τόσες ώρες που μιλάμε μου τη βγαίνεις απο τα αριστερά και τώρα μου πετάς ξαφνικά τους ανανεωτικούς.Ε κάτι δεν κολλάει εδώ δεν το βλέπεις?Όσο για αυτο το "αύριο" που έχεις πάει πες μας πώς είναι μπας και ψηθούμε και έρθουμε και εμείς.
Παιδιά, κι εγώ συζήτηση κάνω.
Μη βγάζετε εύκολα συμπεράσματα σχετικά με το "ποιο είναι το πρόβλημα" κ.λ/π.
“…Καταρχάς θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πάει όπως πριν. Δηλαδή χρειάζεται να γίνει μια βαθιά τομή, να τροποποιηθούν και να αλλάξουν αρκετά πράγματα. Δεν συμφωνούμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ – πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, πτερύγων ή τμημάτων του Συνασπισμού. Δεν συμφωνούμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ – κομματικό εργαλείο και ομπρέλα διάσωσης του Συνασπισμού. Δεν συμφωνούμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ όπου θα ηγεμονεύει μία και μοναδική δύναμη, ο Συνασπισμός. Τέλος, δεν συμφωνούμε με διαδικασίες που υπάρχουν στα κύρια όργανα, τόσο της ενημέρωσης, του Τύπου δηλαδή, του οικονομικού, της επικοινωνίας, του οργανωτικού. Και βέβαια πολύ περισσότερο δεν συμφωνούμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει μία διακριτή πολιτική ταυτότητα που να δεσμεύει τα μέλη και τα στελέχη του σε ό,τι αφορά το πώς μπορεί και μέσα στη βουλή και εκτός της βουλής να εμφανίζεται…”
Από τη σημερινή συνέντευξη τύπου της ΚΟΕ για την εκλογική εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ.
http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3287:————–1162009&catid=23
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εγώ τουλάχιστον δεν βγάζω συμπεράσματα -κάνω μόνο υποθέσεις, αυτός είναι και ο λόγος που κουβεντιάζουμε εδώ πέρα. Να μη μείνουμε ο καθένας στη δική του άποψη, να ακούσουμε και τι λέει ο άλλος. Όχι να πείσουμε ή να πειστούμε, αλλά να σκεφτούμε.
Επίσης, το οτι ψήφισα π.χ. Σύριζα δεν πρόκειται να με κάνει απολογητή του συγκεκριμένου κόμματος. Ψήφισα αυτούς που προτιμούσα να στείλω στην ευρωβουλή (ανάμεσα σε αυτούς που είχα να διαλέξω -μην το ξεχνάμε αυτό) και τους ψήφισα για να ενισχύσω τον σχηματισμό στον οποίο συμμετέχουν στο ευρωκοινοβούλιο. Θα μπορούσα και να ψηφίσω ΚΚΕ, εφόσον στον ίδιο σχηματισμό συμμετέχουν κι αυτοί. Αλλά δεν το έκανα για δυο λόγους. 1. Επειδή απεχθάνομαι το ΚΚΕ. 2. Επειδή οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ πάνε στην Ευρωβουλή για τα μάτια -συνήθως απέχουν από τις συνεδριάσεις και όταν τυχαίνει να βρίσκονται σε αυτές, απλώς δεν ψηφίζουν.
Διάβασα όλη τη συνέντευξη της ΚΟΕ και ειλικρινά χάρηκα που ψήφισα προσπαθώντας να στείλω τη Στεφάνου στην Ευρωβουλή. Αυτό που αντιγράφεις είναι η θέση τους απέναντι στις μαλακίες που είπε ο Κύρκος. Και επίσης, είναι αισχρό να κατεβαίνεις στις εκλογές και να μη σε ψηφίζουν τα μέλη σου επειδή η δεύτερη υποψήφια δεν είναι από το δικό τους κόμμα.
Στο πνεύμα του post σου πάντως, καταθέτω και αυτό...
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ήδη, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε μία σειρά ενοποιήσεων και συγχωνεύσεων Ερευνητικών Ινστιτούτων και Κέντρων.
Έτσι, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών των πέντε ινστιτούτων (Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Γεωδυναμικό, Ερευνών περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, Διαστημικών εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, Αστροσωματιδιακής Φυσικής), μετατρέπεται σε μονοθεματικό με το εξής γνωστικό αντικείμενο:
Κλιματικές Αλλαγές, Περιβάλλον και Φυσικές Καταστροφές!!!!
Αν αυτή η μετατροπή πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να βραβευθεί για τον ευρηματικότερο τρόπο εορτασμού του Παγκοσμίου Έτους Αστρονομίας 2009...
Ένα Αστεροσκοπείο χωρίς Αστρονομία!!!
Έχεις απόλυτο δίκιο -απλά είμαι πιο εύαισθητος στο θέμα του ΕΚΚΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι η μαλακία που πάνε να κάνουν στο ΕΑΑ είναι μικρότερη ή πιο ασήμαντη. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνα κρετίνοι.
Για όσους ασχολήθηκαν με τις νεοδημοκρετικές μεταρυθμίσεις στην έρευνα, να έχουν κατά νού οτι στην περίπτωση αυτή δεν παίζεται εξοικονόμηση πορων από συγχώνευση Διοικητικών Συμβουλίων κλπ δικαιολογίες.
Αν είναι να γίνει κάποια τέτοια είδους μεταρύθμιση στην έρευνα, χρειάζεται ενα σταδιακής εξέλιξης διαχρονικό σχέδιο τουλάχιστον δεκαετίας.
Για τις σαχλαμάρες της εξοικονόμησης χρημάτων από για τις αμοιβές των ΔΣ των ερευνητικών Ιδρυμάτων, αυτά είναι χωρίς πληρωμές και είναι γνωστό σε όλους όσους ξέρουν το χώρο.
Μία δυό ΑΕ εταιρείες αμοίβουν τα μέλη του ΔΣ, αλλά αυτές δεν είναι ερευνητικόι οργανισμοί.
Τα παπλώματα - που λέει και η ιστορία του Ναστρεντίν Χόντζα - αγαπητοί μου είναι πολλά.
Θυμηθείτε ποιός θα είναι αρχηγός στον Υπερ-Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου κι αν δεν είναι ο πολυδιαφημισμένος αλλά ερευνητικά ΜΕΤΡΙΟΣ Ζερεφός θα είναι ένα άλλο ΝΔ παραπαίδι.
Α! και να με θυμηθείτε όταν σε λίγο θα υπάρχουν άλλοι ένοικοι στο κτίριο που σήμερα στεγάζει το ΕΙΕ. Μιλάμε για Φιλετάκι, στο Κέντρο της Αθήνας.
Αυτά για να μιλάμε σοβαρά όταν σχολιάζουμε διάφορα, ε! και κυρίως να ξέρουμε γιατί πράγμα μιλάμε, ακούτε;
Blogologos
Για να μιλάμε σοβαρά φίλε -έψαξα φιλότιμα να βρω έστω και τη μικρότερη πιθανότητα εξοικονόμισης πόρων από τη συγκεκριμένη συγχώνευση και μόνο κάποια μείωση στον αριθμό των μελών των Δ.Σ. μπόρεσα να σκεφτώ. Για να μιλάμε ακόμα πιο σοβαρά δεν είναι καθόλου έτσι όπως τα λες με τα μέλη των Δ.Σ. Αμοίβονται με τις συνεδρίες, έχουν και έξοδα κίνησης, παράστασης -υπάρχουν κάποια χρήματα εκεί. Αλλά τα ποσά είναι πολύ μικρά αν τα δούμε αναλογικά με τις καινούργιες Υπηρεσίες που δημιουργούνται. Να υποθέσω, ας πούμε, οτι με τη συγχώνευση θα γλιτώσουν κάνα κατόσταρικο χιλιάδες (πλούσια μιλάω), ενώ οι καινούργιες Υπηρεσίες θα τους στοιχίζουν κοντά στο εκατομμύριο η κάθε μία; Είτε έτσι είτε αλλιώς ίδιο είναι το συμπέρασμα.
Αν είναι να γίνει κάτι με την έρευνα ας της δώσουν τα κονδύλια που της αναλογούν σε πρώτη φάση (ας το δουν αναλογικά, ας μην δώσουν όσα στην Κούβα που είναι συναφές πληθυσμιακά κράτος με μας, ας δώσουν όσα στην Ιρλανδία ας πούμε) και μετά το βλέπουμε για τις μεταρυθμίσεις. Πως και γιατί να μεταρυθμίσεις κάτι όταν δεν έχεις δοκομάσει καν αν δουλεύει;
Αυτό που λες για τους προέδρους των Ινσιτούτων εν πολλοίς ισχύει, αλλά δεν ψήνομαι οτι θα πάρουν το κτίριο του ΕΙΕ. ΕΙΕ=Δύναμη άσχετα με κυβερνήσεις.
Δημοσίευση σχολίου
Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!