Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

"Άσσος άφιλτρο -το σκαρτέψανε το χαρμάνι οι χαμούρες!"

«Ασφαλώς και καπνίζω –είναι υγιεινότερο από το να αναπνέω», έλεγε εκείνη η παλιά ατάκα, την πουλάγανε και τυπωμένη σε μπλουζάκι. Τη χρησιμοποιήσαμε πολλοί από τους καπνιστές αυτή τη φράση, κατά καιρούς, σα δικαιολογία –λες και χρειαζόταν να δικαιολογηθούμε!

Όπως και νάχει από αύριο λένε οτι θα απαγορεύσουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους –είναι ζήτημα υγείας των πολιτών. Όπως και νάχει ανεβάζουν για δεύτερη (ή τρίτη) φορά μέσα στο χρόνο, τον φόρο στα προϊόντα καπνού –είναι ζήτημα υγείας των κυβερνώντων.

Εγώ πάντως είναι 43 χρονών και καπνίζω από τα 13 μου –δε θα σου πω οτι το κάπνισμα έβλαψε την υγεία μου. Ούτε οτι την ωφέλησε θα σου πω –ο λόγος είναι απλός. Δεν κάνω εξετάσεις. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι τα πνευμόνια μου ή οποιοδήποτε άλλο όργανο επηρεάζεται από το κάπνισμα, ξέρω όμως αυτά που βλέπω. Ξέρω, για παράδειγμα, οτι δεν έχω την ίδια αντοχή με παλιότερα –αγκομαχάω για ν΄ανέβω μια σκάλα που κάποτε την ανέβαινα πετώντας. Κάποτε. Όταν ήμουνα 20 χρόνια νεώτερος και 10 κιλά ελαφρύτερος αλλά εξίσου καπνιστής. Κι αν έχεις την απορία, αντιμετωπίζω τις ίδιες στυτικές δυσλειτουργίες με τότε –ακριβώς όμως –αν πέσω δηλαδή σε γκόμενα βαρύγδουπη, με πνευματικές ανησυχίες για τα φεγγάρια και τα πεφταστέρια. Άρα, μάλλον γι΄αυτό δεν φταίει το τσιγάρο.

Θυμήθηκα κάτι -όταν ήμουνα πιτσιρικάς το κάπνισμα επιτρεπόταν παντού και πάντα. Ο κόσμος κάπνιζε ένα τσιγαράκι ακόμα και πριν ρίξει τις νυχτερινές του τούφες, άφηνε κιόλας το τασάκι γεμάτο –δίπλα του στο κομοδίνο. Οι ποδοσφαιριστές επιβαλλόταν να φουμάρουν, έβγαιναν και σχετικές φωτογραφίες. Πολύς καπνός γενικά, αλλά δεν φαινόταν κανείς να ενοχλείται. Τι άλλαξε σήμερα που, ακόμα κι εγώ, δεν αντέχω να καπνίσω τρία τσιγάρα χωρίς ν’ ανοίξω το παράθυρο για να ξεντουμανιάσει το δωμάτιο; Κατά πρώτον, άλλαξε το δωμάτιο.

Όταν ήμουνα πιτσιρικάς ζούσαμε σε κάτι ψιλοτάβανα, διαμπερή –με τις σόμπες να καπνίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους, ψάχναμε τότε να βρούμε πως θα κλείσουμε τις τρύπες για να μη μπαίνει κρύο κι όχι πως θα αερίσουμε τα δωμάτια.

Όταν ήμουνα πιτσιρικάς ο κόσμος ανακάλυπτε το νέφος και την αιθαλομίχλη, τσούζανε τα μάτια, βούλωναν οι μύτες –αγανακτούσε ο κόσμος. Σήμερα δεν υπάρχουν όλα αυτά, οι ρύποι στην ατμόσφαιρα μετρούνται καθημερινά στις μεγάλες πόλεις, έχουν βγάλει και κάποια «όρια επιφυλακής» που τα ανεβάζουν κάθε φορά που αυξάνονται οι ρύποι και είμαστε όλοι μια χαρά. Αν το κράτος λέει οτι δεν υπάρχει αύξηση των ρύπων, τότε αυτό που νιώθουμε είναι, μάλλον, συνάχι. Ή δύσπνοια λόγω του καπνίσματος –τι άλλο;

Πήγα πριν λίγο καιρό στο Λονδίνο –εκεί το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Κάθε που γυρνάγαμε στο ξενοδοχείο πλέναμε τα μούτρα μας και βγάζαμε μισό κιλό φούμο έκαστος, φυσάγαμε τις μύτες μας και βγάζαμε στάχτες –αλλά υποθέτω οτι οι ρύποι της πόλης ήταν κάτω από τα «όρια επιφυλακής» οπότε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για την υγεία μας.

Θέλω να πω με όλα αυτά οτι μοιάζει σα να ζούμε σε πόλεις που βομβαρδίζονται καθημερινά με απεμπλουτισμένο ουράνιο (Σεράγεβο επί 365, για να στο κάνω πιο λιανά) κι ενώ κάθε μέρα αδειάζουν τα αεροπλάνα τις μπόμπες στα κεφάλια μας να βγαίνει ανακοίνωση «κατά την εκκένωση των κτιρίων σε περίπτωση βομβαρδισμού παρακαλείστε να μην χρησιμοποιείτε τους ανελκυστήρες –κίνδυνος εγκλωβισμού». Εντάξει, δίκιο έχουν αλλά μήπως πρέπει ΚΑΠΟΙΟΣ, ΚΑΠΟΤΕ να μιλήσει και για τους γαμημένους τους καθημερινούς βομβαρδισμούς;

Επειδή, εγώ να το σταματήσω το τσιγάρο σε κλειστούς χώρους –να προστατεύω το παιδί μου, τη γυναίκα μου και τον κόσμο όλο. Αλλά κι αυτοί δεν πρέπει κάποτε να μας πουν τι προβλήματα δημιουργούν οι άκαυστοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες που αφήνουν πίσω τους τα καταλυτικά μας αυτοκίνητα; Δεν πρέπει να μας πουν τι προβλήματα δημιουργούν τα κινητά τηλέφωνα; Τα βιομηχανικά κατάλοιπα, τα φυτοφάρμακα, οι πλαστικές συσκευασίες κι όλα αυτά τα σκατολοϊδια της καθημερινότητας –δεν πρέπει να ξέρουμε ΑΝ, ΠΟΥ και ΠΟΣΟ μας βλάφτουν; Δεν προσπαθώ να κάνω συμψηφισμό εδώ πέρα, δεν είναι Νεοδημοκράτης εγώ. Απλά αναρωτιέμαι –έχουν ρίξει τόση δουλειά για να αποδείξουν οτι το τσιγάρο βλάπτει –μήπως λόγω αυτού έχουν ξεχάσει να μας ενημερώσουν για τα υπόλοιπα;

Η αιτιολόγηση της απόφασης απαγόρευσης του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους έχει δύο σκέλη:
1. Την προστασία της υγείας των παθητικών καπνιστών.
2. Την προστασία της υγείας των ήδη καπνιστών μέσω της μείωσης του αριθμού των τσιγάρων που αυτοί καταναλώνουν.
Έχω να πω μερικά πράγματα εδώ πέρα. Κι αυτά είναι το εξής ένα: ρε, για μαλάκες μας περνάτε;

Μέσω της απαγόρευσης του καπνίσματος επιτυγχάνεται ο επαναχαρακτηρισμός της συγκεκριμένης πράξης ως παράνομης ή/και περιθωριακής. Θυμάσαι τα παλιά χρόνια όταν ήταν κοινωνικά κατακριτέο το κάπνισμα αναφορικά με τους μικρότερους σε ηλικία και τις γυναίκες; Θυμήσου τον πατέρα που σου έσκαγε ένα φούσκο βρίζοντας «κωλόπαιδο, ακόμα δε βγήκες απ΄τ’ αυγό, μου θες και τσιγάρο!» Μετά έσβηνε φουρκισμένος το δικό του τσιγάρο στο τασάκι (ή άναβε ένα καινούργιο τσιγάρο, εξίσου φουρκισμένος). Θυμήσου όσους στραβοκοιτάζανε τις γυναίκες καπνίστριες μουρμουρίζοντας, «για να φουμάρει έτσι, πουτάνα θα είναι!» Δεν θυμάσαι; Είναι επειδή οι συγκεκριμένες αντιλήψεις θεωρούνται πλέον παρωχημένες –έπεσαν από μόνες τους λόγω βαρεμάρας ή τις έσπρωξαν οι φεμινιστικές οργανώσεις και τα κινήματα ισότητας. Και οι πιτσιρικάδες που απαιτούσαν ίση μεταχείριση έγιναν κάποτε γονείς –βρέθηκαν τότε στη φάκα, δεν μπορούσαν να απαγορεύσουν στα παιδιά τους αυτό που επιτρεπόταν για τους ίδιους. Με λίγα λόγια, το τσιγάρο απενοχοποιήθηκε και χάρηκαν πολλοί γι΄ αυτό –μέσα στους πολλούς ήταν και οι καπνοβιομηχανίες. Όμως...

Όταν το τσιγάρο έχασε την αίγλη της «παρανομίας», άρχισε να χάνει κι ένα από τα βασικά του ερείσματα. Όταν μια επιλογή αποχαρακτηρίζεται κοινωνικά, το άτομο απελευθερώνεται σε σχέση με αυτή. Έτσι και η απόφαση για κάπνισμα (ή μη) εκλογικεύτηκε. Κι αν εκλογικεύσεις το κάπνισμα κλαίνε οι καπνοβιομήχανοι –επειδή, κακά τα ψέματα, στο τσιγάρο δεν απομένει τότε ούτε μια θετική πλευρά.

Καπνίζαμε για να γίνουμε αποδεκτοί στην παρέα του παράνομου καπνιστηρίου, πίσω από το σχολείο, με τσιλιαδόρους που εναλλάσσονταν –μη μας τσιμπήσουν οι καθηγητές και φάμε αποβολή. Καπνίζαμε επειδή έτσι έκαναν οι τυπάδες στις ταινίες του σινεμά. Καπνίζαμε επειδή ήταν μαγκιά να κουβαλάς πακέτο, ή να το σφηνώνεις στο διπλωμένο μανίκι του τι –σερτ, όπως ο Νίκολσον στη «Φωλιά του Κούκου». Καπνίζαμε επειδή στις καφετέριες δεν μας σέρβιραν καφέ, δεν μας έμπαζαν καν μέσα, αν δεν είχαμε πακέτο να πετάξουμε δήθεν ανέμελα στο τραπέζι. Και δεν το μετανιώσαμε που καπνίζαμε. Επειδή και στο παράνομο καπνιστήριο μας δέχτηκαν και στις καφετέριες και μαϊμουδίσαμε τους σελιλόντ τυπάδες –καλά περάσαμε γενικώς.

Όταν όμως οι μαθητές ήταν ελεύθεροι να αφήσουν το πακέτο στο θρανίο τους και να καπνίσουν μαζί με τον καθηγητή στο προαύλιο... Όταν στις ταινίες άρχισαν να καπνίζουν και οι χοντροί ασουλούπωτοι κομπάρσοι, εκτός από τους τυπάδες... Όταν τσούζανε τα μάτια μας επειδή μίκρυναν οι καφετέριες και ψάχναμε μέρος να καθίσουμε για να μη μας στραβώνει ο καπνός...

Τότε το τσιγάρο αποχαρακτηρίστηκε, χάνοντας ταυτόχρονα και την αίγλη του. Τότε οι καπνοβιομηχανίες έκλαψαν επειδή έχασαν τα ποσοστά διείσδυσης στους νέους. Όχι οτι πλέον οι νέοι δεν κάπνιζαν. Απλά το 2 στους 3 που ίσχυε σε παλιότερες εποχές, έπεσε στο 1 στους 3. Μείωση προσδοκούμενων εσόδων κι «αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο θα ψοφήσουν οι παλιοί καπνιστές και θα μας κλαίνε οι ρέγκες». Τότε εμφανίστηκαν οι έρευνες περί βλαπτικότητας του καπνίσματος οι οποίες (ω μα τι σύμπτωση!) χρηματοδοτούνταν κυρίως από καπνοβιομηχανίες.

Αφού λοιπόν η βλαπτικότητα ανακαλύφθηκε (!) αποφασίστηκε να παρθούν μέτρα καταπολέμησης του καπνίσματος. Τα οποία ξεκίνησαν από τις τηλεοράσεις –απαγορεύτηκε δηλαδή η διαφήμιση προϊόντων καπνού. Για να μην παρασύρονται τα παιδιά, που ως γνωστόν μόνο τηλεόραση βλέπουν –όταν βγαίνουν στους δρόμους παθαίνουν προσωρινή τύφλωση και δεν μπορούν να διακρίνουν τις γιγαντοαφίσσες ή τα περίπτερα! Μειώθηκε έτσι ο αριθμός των καπνιστών; Κανείς δεν ξέρει! Επειδή το μέτρο δεν αφορούσε τους ήδη υπάρχοντες αλλά τους υποψήφιους καπνιστές (παιδιά). Μπορείς εσύ να μου πεις οτι η (όποια) μείωση του αριθμού παιδιού που ξεκίνησαν το τσιγάρο τότε οφειλόταν στην απαγόρευση των διαφημίσεων και όχι, ας πούμε, στην τάση εγγραφής παιδιών σε αθλητικούς συλλόγους; Το μόνο που μπορείς να πεις με σιγουριά είναι οτι μειώθηκαν τα έξοδα των καπνοβιομηχανιών, αφού δεν ήταν πλέον υποχρεωμένες να αγοράζουν πανάκριβο τηλεοπτικό χρόνο για την προώθηση των προϊόντων τους.

Μετά ήρθε η προσπάθεια απαξίωσης του καπνίσματος μέσω της «πολιτικής ορθότητας». Εγώ τώρα, όπου ακούω «πολιτική ορθότητα» ψυλλιάζομαι βρωμοδουλειά –άλλη κουβέντα αυτή, δεν είναι της ώρας. Βγήκανε οι δυσκοίλιοι των σχετικών οργανώσεων, απομεινάρια των πρώην αντικομμουνιστικών θεοκρατικών ομάδων του Μακάρθι, κι αρχίσανε τον λυσσαλέο αγώνα για να σβήσουν το τσιγάρο από τα χείλη του Λούκι Λουκ και να το αντικαταστήσουν με κλαρί σταριού! Ζητάγανε κιόλας να πέφτουν πρόστιμα σε όσους ηθοποιούς καπνίζανε στις ταινίες! Κοντολογίς, γελοία πράγματα. Με εγγυημένη επιτυχία όμως –μειώθηκαν οι νεοεισερχόμενοι καπνιστές στο Αμέρικα και εκτοξεύτηκαν οι νεοεισερχόμενοι χρήστες κρακ και λοιπών χημικών παραισθησιογόνων.

Ώσπου φτάσαμε στη σημερινή απαγόρευση του καπνίσματος –επειδή οι καπνοβιομηχανίες απελπίστηκαν που ακόμα δεν φάνηκαν στον ορίζοντα τα προσδοκούμενα κέρδη. Κοίτα τώρα πως πάει η φτιάξη:

-Απαγορεύεται συνολικά η διαφήμιση προϊόντων καπνού, άρα μειώνονται κι άλλο τα έξοδα των εταιρειών.
-Λοιδορείται το στερεότυπο του καπνιστή παρουσιάζοντας ένα άτομο αντικοινωνικό, αντιαθλητικό και λούπεν με αποτέλεσμα να ξαναγίνεται ελκυστικό το συγκεκριμένο στερεότυπο μεταξύ των παιδιών που, λόγω της ανάγκης αμφισβήτησης του status quo, θαυμάζουν τα περιθωριακά άτομα.
-Απαγορεύεται το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους με αποτέλεσμα να ξαναδημιουργηθούν τα (ας τα πούμε) παράνομα καπνιστήρια έξω από κάθε χώρο διασκέδασης και, μαζί μ΄αυτά, να αναβιώσουν οι ομάδες των «ψαγμένων». Απλό παράδειγμα: αν η γκόμενα σου (ή ο γκόμενός σου) πάει έξω από το μαγαζί για τσιγάρο, καλύτερα να ακολουθήσεις γιατί αλλιώς θα μείνεις μπουκάλα (επειδή τα τραπέζια των μπαρ είναι σαφώς περιχαρακωμένα, αλλά ο χώρος των καπνιστών έξω είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε»), αν τώρα είσαι σόλο, ποιο είναι το καλύτερο μέρος να χτυπήσεις γκόμενο(α) από τον χώρο καπνίσματος;

Θέλεις και μερικές παράπλευρες ζημιές;
-Ο καπνιστής που θα του στερηθεί η δυνατότητα καπνίσματος στους δημόσιους χώρους θα ξεσκιστεί στα τσιγάρα όταν πάει σπίτι του, επιβαρύνοντας έναν, κατά πολύ, μικρότερο χώρο και ντουμανιάζοντας τα παιδιά του.
-Ο καπνιστής που δεν μπορεί να καπνίσει στο γραφείο του θα βγει έξω και θα χτυπήσει τρία τσιγάρα μαζεμένα λόγω χαρμάνας, σακατεύοντας εντελώς τα πνευμόνια του (αφού αυτά τα έρημα, ένα τσιγάρο το μισάωρο μπορούν να το επεξεργαστούν -ενώ τρία το δεκάλεπτο ισοδυναμούν με δακρυγόνο στη μάπα σε διαδήλωση).
-Ο καπνιστής που θα υποχρεωθεί να μπαινοβγαίνει για να καπνίσει, όλο και κάποια πνευμονία θα τσιμπήσει από τις συνεχείς εναλλαγές θερμοκρασίας.

Άρα –χαιρετίζουμε θριαμβευτικά την απαγόρευση καπνίσματος. Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να αυξηθούν τα κέρδη των καπνοβιομηχανιών και να ψοφήσουμε όλοι μια ώρα αρχύτερα.

Χαιρετίζουμε επίσης την αιτιολόγηση της συγκεκριμένης ενέργειας από το κράτος: «το μέτρο λαμβάνεται με σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών». Και ποιος σου ζήτησε ρε κράτος να προστατεύεις την υγεία μου; θα αναρωτηθείς. Μήπως θα σε ξοδέψω σε περίπτωση ασθένειας; Έτσι κι αλλιώς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνω αδρά –αλλιώς και έτσι, ακόμα κι αν πληρώνω, όταν αρρωσταίνω είμαι υποχρεωμένος να ξαναβάλω το χέρι στην τσέπη! Δεν ισχύουν αυτά φιλαράκο.

Διότι βεβαίως πληρώνεις διπλά τους γιατρούς σου, αλλά δικαίωμα να αρρωστήσεις δεν έχεις. Ούτε και δικαίωμα να πεθάνεις πριν την ώρα σου φυσικά! Το κράτος, βλέπεις, δεν φροντίζει για την υγεία και την αρτιμέλειά σου επειδή σ΄αγαπάει –φροντίζει επειδή σε έχει χρεωμένο με εργατοώρες. Αν δεν τις κάνεις, αν δεν δουλέψεις όσο σε έχουν υπολογίσει, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αρρωστήσεις ή να πεθάνεις μάγκα μου. Αντερ-στέν;

Για να πω κι ένα ανέκδοτο θα κλείσω με την περίπτωση της Ελλάδας, της χώρας που ακόμα και τρύπες στα δίφραγκα είναι ικανοί να βάλουν αρκεί να πάρουν μίζα οι πολιτευτές. Έχω δει την απαγόρευση καπνίσματος στο Λονδίνο και στην Αβάνα –πόλεις εντελώς άσχετες μεταξύ τους. Εκεί πέρα απαγόρευσαν το κάπνισμα και δατς ιτ. ΠΟΥΘΕΝΑ, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν καπνίζει σε κλειστούς χώρους.

Εδώ θα δημιουργηθούν, λέει, μπαρ καπνιστών και χώροι καπνιστών μέσα στα υπόλοιπα μπαρ και τεκέδες με καταλυτικά φουγάρα, ξέρω ΄γω... Τουτέστιν, ο νόμος απαγόρευσης θα έχει παράθυρα και εξαιρέσεις που στο τέλος θα τον καταστήσουν ανενεργό. Ανενεργό; Όχι δα! Όταν ξεμένει από φράγκα ο Δήμος θα ξαμολάει τα καρακόλια του να κόβουν πρόστιμα σε καπνιστές. Όταν δεν είσαι του (όποιου κυβερνώντος) κόμματος στο Δημόσιο θα σου ρίχνει μια στέρηση μισθού ο προϊστάμενος επειδή σε τσίμπησε με τσιγαράκι («έλειψα μίαν ημέραν και διελήθησαν τα πάντα –τριάκοντα δραχμάς πρόστιμο δια το κάπνισμα», που έλεγε κι ο Τσαγανέας, καπνίζοντας την πουράκλα του, στον ταλαίπωρο υπαλληλάκο Χορν). Στον ιδιωτικό τομέα πάλι θα παίζουν το έργο «Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει». Κι αν λαχαίνει μη καπνιστής προϊστάμενος θα γίνονται νευρωτικοί οι υπάλληλοι, αν λαχαίνει προϊστάμενος φουγάρο, άντε πέστου εσύ να το σβήσει γιατί κινδυνεύει η υγεία σου.

Αυτά τα πολλά ολίγα και να υπενθυμίσω οτι από αύριο απαγορεύεται το κάπνισμα σε (κάποιους) κλειστούς χώρους αλλά εγώ, ήδη, από σήμερα έχω κάνει καινούργιο πλεμόνι. Από το γέλιο.

Ρε, για μαλάκες μας περνάτε;

50 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

Stazybο Hοrn είπε...

εντάξει, ας κάνουμε παντιέρα τα κουσούρια μας για λογοτεχνικούς λόγους και τη σωτηρία της ψυχούλας μας, αλλά όχι ως σοβαρή επιχειρηματολογία...

Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι σεβασμός στις μειοψηφίες. Που δεν μπορούν να πάνε σε χώρους με καπνιστές, που ποτέ στην Ελλάδα δεν αερίζονταν κλιματίζονταν σοβαρά (έστω και με ψηλά ταβάνια, απλώς). Σεβασμός παρόμοιος με αυτόν για οποιαδήποτε μειοψηφία.

dim είπε...

ολα αυτη η πολυ ενδιαφερουσα αναλυση αναφερεται σε καποια αλλη καπιταλιστικη χωρα οχι παντως στην ελλαδα που ακομα διαφεντευουν οι συνεχιστες των κοτζαμπασηδων του '21 με την ιδια λογικη και νοοτροπια που ισχυε και τοτε (πανω κατω).

και εξηγουμαι.
με καθε νομο καποιοι πληττονται και καποιοι ωφελουνται. συνηθως το αγγουρι το τρωνε οι πολλοι. υπαρχουν ομως και περιπτωσεις που το τρωνε και καποιοι φιλοι των κοτζαμπασηδων. σε καθε αλλη καπιταλιστικη χωρα αυτα θεωρουνται παραπλευρες απωλειες του συστηματος και ο νομος απλα εφαρμοζεται για ολους. οποιοι και αν ειναι αυτοι (στις περισσοτερες περιπτωσεις..). στην σουηδια για παραδειγμα, μια χωρα υποδειγμα καπιταλισμου με αρκετα ομως κοινωνικα δικαιωματα ωστε να κρατειται η απαραιτητη ισορροπια εχουν εφαρμοσει εδω και 3 χρονια το νομο. απλα δεν καπνιζουν πουθενα (τωρα θελουν να το εφαρμοσουν και στους εξωτερικους χωρους των μαγαζιων και εκει κολλαει απολυτα η αναλυση σου). σιγουρα ισχυουν η τα περισσοτερα απο αυτα της αναλυσης που κανες αλλα τουλαχιστον η οποια αντιδραση/κριτικη ειναι πολιτικη. δεν παιζεις με σημαδεμενη τραπουλα ρε παιδι μου. ο νομος ειναι αυτος ισχυει για ολους και τελειωσε. το αν ειναι καλος η κακος ειναι αλλου παπα ευαγγελιο το οποιο ομως μπορει να συζητηθει μονο στην περιπτωση που ο νομος φτιαχνεται για να εφαρμοστει.

τα πρωτα παραθυρα απο τη σημερινη ελευθεροτυπια:
"Ειδικά για τα καζίνο η υπουργική απόφαση δίνει στις επιχειρήσεις που τα λειτουργούν τη δυνατότητα να διαβουλευτούν με τα υπουργεία Οικονομίας και Τουρισμού, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος που θα απαιτηθεί για αυτή τη διαβούλευση."

"Τι ισχύει, όμως, για τα κέντρα διασκέδασης; Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να ορίσουν ότι το 40% του εμβαδού του κέντρου αποτελεί χώρο καπνιζόντων, με την προϋπόθεση ότι η συνολική επιφάνεια του κέντρου είναι 300 τ.μ. Σε μια τέτοια περίπτωση δηλαδή, ο χώρος των καπνιστών μπορεί να έχει επιφάνεια 120 τ.μ. σε ποια όμως κέντρα μπορεί να δημιουργηθεί η... καπνισμένη περιοχή, περιφερειακά της οποίας θα πρέπει να τοποθετούνται διαχωριστικά ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων; Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μόνο στα "κέντρα διασκέδασης με ζωντανή έγχορδη μουσική", ορισμός που μάλλον αποκλείει τα μεγάλα κλαμπ της παραλιακής."

κοινως σοβαροτης μηδεν.
οι κρατουντες ειναι τοσο δεμενοι απο τα καθε λογης συμφεροντα που δεν μπορουν οχι να κανουν κοινωνικη πολιτικη (χαχαχαχα)αλλα ουτε να εφαρμοσουν και τα "εξυγχρονιστικα" μετρα του καπιταλισμου.

The Motorcycle boy είπε...

Κατά πρώτον δεν κάνω τίποτα παντιέρα. Το οτι καπνίζω (ζουμε) είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο -δεν το αξιολογώ. Δεν το υπερασπίζομαι σαν πράξη, ούτε και το κατακρίνω -όπως ακριβώς κάνω και σε κάθε άλλη προσωπική επιλογή του καθενός.

Είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σεβασμός στους μη καπνιστές συνανθρώπους μας (δεν με απασχολεί αν αποτελούν πλειοψηφία ή μειοψηφία) λες;
Καμιά απαγόρευση φίλε δεν συνάδει με τη λέξη "σεβασμός". Η κάθε απαγόρευση είναι καταναγκασμός -σεβασμός θα ήταν αν μας έκοβε και σβήναμε το τσιγάρο όταν πέφταμε σε μη καπνιστή.
Οι μη καπνιστές πάντως θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να πάνε σε χώρους καπνιστών και μετά την απογόρευση στη χώρα μας, αν είδες τον σχετικό νόμο. Αλλά ας υποθέσουμε οτι είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λες (ας αφήσουμε την Ελλάδα κι ας πιάσουμε το εξωτερικό) όπου η απαγόρευση ισχύει καθολικά. Τι γίνεται εκεί πέρα με τον περιορισμό των καπνιστών στο θέμα της επίσκεψής τους σε χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα; Και μη μου πεις οτι "μπορούν να πάνε αν δεν καπνίζουν" γιατί θα σου απαντήσω οτι αυτοί θέλουν ΚΑΙ να πηγαίνουν ΚΑΙ να καπνίζουν. Άρα, μιλάμε για περιορισμό του δικαιώματος κάποιων προς όφελος κάποιων άλλων -σωστά;

Ε, αυτό λέω -οτι τελικά οι μη καπνιστές δεν θα ωφεληθούν από την απαγόρευση του καπνίσματος παρά μόνο βραχυπρόθεσμα. Οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι καπνοβιομηχανίες -κι αν αυτό εσύ θεωρείς οτι συμφέρει τους μη καπνιστές... διαφωνούμε.

Επί του πρακτέου, εγώ καπνίζω γύρω στα 30 τσιγάρα την ημέρα. Μέχρι σήμερα κάπνιζα 20-25 στη δουλειά και 5 στο σπίτι. Από αύριο θα καπνίζω 5 στη δουλειά και 25 στο σπίτι -πες μου που ακριβώς θα ωφελήσει αυτό τη γυναίκα και το παιδί μου.

The Motorcycle boy είπε...

Dim ναι, αυτό έγραψα κι εγώ -την περίπτωση της Ελλάδας την ανέφερα στο τέλος σαν ανέκδοτο. Αλλά της αφιέρωσα μόνο μια παράγραφο -θεώρησα ανάξια λόγου την περισσότερη ενασχόληση. Προτίμησα να δω τον νόμο της απαγόρευσης εκεί που εφαρμόζεται κι όχι εδώ που το μαλακίσαμε εντελώς (ως συνήθως).

tomboy είπε...

Εντάξει ο νόμος είναι κοροϊδία. Η κάντο ή οχι.
Δε ξέρω, το όλο θέμα μου τη δίνει στα νεύρα άσχημα.
Χαίρομαι που σταματά το κάπνισμα στη δουλειά μου, δε θα ντουμανιάζω στο καπνό ένα 8ώρο τη μέρα. Από την άλλη, όποτε θα χτυπάει τηλέφωνο θα πρέπει εγώ να το σηκώνω συνέχεια γιατί τους καπνιστές θα τους χάνω στο μπαλκόνι να κάνουν το τσιγαράκι τους αγναντεύοντας τη θάλασσα(το έχω δει να συμβαίνει σε άλλη εταιρία με καπνιστήριο).
Και ναι, καλά θα ήταν να ήμασταν τόσο ώριμοι που οι καπνιστές θα σέβονταν τους μη, αλλα με την ίδια λογική θα πρέπει και οι μη (δλδ εγώ) να ανέχομαι το ντουμάνι του συναδέλφου σεβόμενοι την ανάγκη του για νικοτίνη; Και αντε να είμαστε σε ένα γραφείο 2 νοματαίοι, όταν είναι η αναλογία 1 μη για 8 καπνιστές τι γίνεται; Πόσα ντουμάνια θα πρέπει να σεβαστώ;

Στο έχω ξαναπεί, νομίζω ότι δε στέκει πως όλες πια οι μελέτες που λενε ότι το κάπνισμα είναι κακό είναι μάπα. Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή τη περίπτωση; Θα πρέπει να βγάλω τον καρκίνο στο περίμενε μέχρι να πέσει το στερεότυπο και μειωθούν οι καπνιστές;

Ρητορικές οι ερωτήσεις, να περνά η μέρα.

Stazybο Hοrn είπε...

Δεν είναι κακό να διαφωνούμε :-)

Όλες οι απαγορεύσεις στις πλειοψηφίες που προστατεύουν μειοψηφίες, αδύναμους, μειονότητες είναι κακές ως τέτοιες; μην τρελαθούμε... κακή η απαγόρευση του δουλεμπορίου...

Δηλαδή, για να μην εισπνέει καπνό το παιδί σου (πρόσεξε, δεν μιλάω ούτε για καρκίνους ούτε για τίποτα), να τον ρουφάμε οι υπόλοιποι στο γραφείο;

Ο ασθματικός να μη δικαιούται ούτε ταβέρνα, ούτε μπαρ, ούτε δημόσια υπηρεσία... στη γυάλα; Γι αυτά παλεύουμε; Ωραίοι είμαστε

Ενήλικος είσαι, κάνεις τα κουμάντα σου και τα βγάζεις πέρα με την απαγόρευση. Αν αυτό σημαίνει να φλομώνεις το σπίτι σου παραπάνω, προφανώς και δεν είναι επιχείρημα. Δηλαδή, τι μας λες; η απαγόρευση με βλάπτει ως οικογενειάρχη ;-p

εμ, κάντο για πάρτη σου, όσο γουστάρεις, αλλά εγώ δε φταίω.

Άσε, μην ψάχνεις θεωρία να δικαιολογεί την αδυναμία σου.

The Motorcycle boy είπε...

tomboy το κάπνισμα είναι ένα θέμα που ρυθμίζεται (ή δεν ρυθμίζεται) σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων. Πάει να πει, αν σέβεσαι τον διπλανό σου δεν το φουντώνεις συνέχεια κι αν σε σέβεται και αυτός σε αφήνει να φουμάρεις που και που. Τόσο απλά. Σε τέτοιες φάσεις δεν υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες -όταν σεβόμαστε τον διπλανό μας δεν κοιτάζουμε να τον μετρήσουμε πρώτα. Αλλά όταν ο διπλανός είναι γαϊδούρι μην περιμένεις προκοπή. Και το κάπνισμα να του απαγορεύσουν, θα λουφάρει στο μπαλκόνι και καλά για να καπνίσει ή θα φέρει μια σκελίδα σκόρδα να τρώει δίπλα σου για να ξεπεράσει το τσιγάρο.

Από εκεί και πέρα δεν ξέρω γιατί σου έχει κολλήσει αυτή η ιδέα οτι αύριο το πρωί κανένας δεν θα καπνίζει στη δουλειά σου -ποιος θα έρθει να σας ελέγξει δηλαδή; Ή μήπως θα πάρεις το Υπουργείο Υγείας να καταγγείλεις οτι οι συνάδελφοί σου το έχουν κάνει τεκέ;

Το πράγμα με το κάπνισμα νομίζω πήγαινε μια χαρά με την πλήρη απελευθέρωση, όλο και λιγότερο κόσμο έβλεπα γύρω μου να καπνίζει. Μάλλον αυτό ήταν το πρόβλημα τελικά.

Δεν είπα οτι το κάπνισμα είναι καλό, ούτε είπα οτι οι σχετικές μελέτες λένε ψέματα. Είπα κάτι απλό: εντάξει, εγώ καταστρέφω τα πνευμόνια μου και πολλά άλλα καπνίζοντας. Αν το κόψω και το ρίξω στη μάσα δεν θα πάω τσιφ για έμφραγμα λόγω πάχους; Αν το κόψω και πάθω νεύρα, κατάθλιψη κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο δεν θα γυρνάω μετά με τη ρόμπα στα τρελάδικα; Είναι κι αυτές κάποιες πιθανότητες -νομίζω;

Αλλά οι μελέτες που αναφέρεις δεν κάθισαν να μετρήσουν τι απέγιναν όσοι έκοψαν το τσιγάρο -μέτρησαν μόνο τους ενεργούς καπνιστές. Γι΄αυτό λοιπόν σου λέω, οι μελέτες μπορούν να βγάλουν τα πάντα -ακόμα και την αλήθεια. Εξαρτάται πως γίνονται.

The Motorcycle boy είπε...

Staz προφανώς και δεν είναι κακό να διαφωνούμε -το να συμφωνούμε είναι κακό (ή βαρετό, ακόμα χειρότερα δηλαδή).

Γενικεύεις όμως. Δεν είπα οτι όλες οι απαγορεύσεις στις πλειοψηφίες είναι κακές ή καλές -δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο, όσο δεν έχω στοιχεία. Δεν υπάρχουν απαγορεύσεις γενικά, υπάρχουν απαγορεύσεις κατά περίπτωση. Η απαγόρευση των διακρίσεων ας πούμε απέναντι στις μειονότητες είναι ΜΑΛΛΟΝ καλή. Γιατί λέω μάλλον; Επειδή για κάθε απαγόρευση δεν θα πρέπει να σταθούμε μόνο στη νομική υπόσταση, αλλά να τη δούμε και στην εφαρμογή της. Π.χ. η απαγόρευση των διακρίσεων στην Ελλάδα είναι αέρας κοπανιστός επειδή μπορεί να έχει τεθεί νομικά αλλά δεν έχει ουσιαστική ισχύ. Άρα, σε δεύτερο επίπεδο η απαγόρευση είναι κακή όσο μας εμποδίζει να απαιτήσουμε μια απαγόρευση των διακρίσεων με ουσιαστική ισχύ.

Και τελικά αυτό που είπα για τις απαγορεύσεις είναι οτι δεν συνάδουν με τον σεβασμό -αν υπήρχε ο σεβασμός δεν θα χρειαζόταν η απαγόρευση. Σεβασμός εκ των ανώθεν δεν στέκει. Η απαγόρευση προσπαθεί να διορθώσει μια αδικία -και (σε θεωρητικό επίπεδο) καλά κάνει.

Ο νόμος κατά του καπνίσματος (ο ελληνικός) αναφέρει στην αιτιολόγησή του την προστασία των ανηλίκων. Κι εγώ λέω "ποιον κοροϊδεύετε ρε πούστηδες;" επειδή κατανοώ οτι ο καπνιστής θα μειώσει (αναγκαστικά) τα τσιγάρα στη δουλειά και θα τα καπνίσει στο σπίτι, μπροστά στο παιδί του. Ένα γεγονός αναφέρω! Άρα, αν γίνει έτσι, ο νόμος είναι αποτυχημένος. Και να σου πω κάτι; Εδώ που δουλεύω έχουμε χωρίσει τα γραφεία σε καπνιστές και μη. Πες μου εσύ τι πρόβλημα υπάρχει σήμερα που δεν ενοχλώ τους διπλανούς με το τσιγάρο για να δικαιολογείται η απαγόρευση του καπνίσματος.

Ο ασθματικός, το παιδί, ο μη καπνιστής γενικότερα σαφώς και πρέπει να πηγαίνουν παντού. Και οι καπνιστές θα πρέπει να τους σέβονται όλους αυτούς και να σβήνουν τα τσιγάρα τους. Από την άλλη, το να ανάψω ένα τσιγάρο στην απέναντι άκρη της ταβέρνας δίπλα στο παράθυρο δεν είναι και τόσο τρομερό -νομίζω;
Εννοώ αυτό που ξανάγραψα παραπάνω, οι προσωπικές σχέσεις πρέπει να ρυθμίζονται μεταξύ των προσώπων. Εννοώ αυτό που φωνάζω χρόνια: "η ελευθερία μου ξεκινάει εκεί που ξεκινάει και η ελευθερία του άλλου".
Όμως, ζώντας σε αυτά τα σκατά που εντελώς καταχρηστικά ονομάζουμε "σύγχρονη κοινωνία" μην περιμένεις τέτοιες ευαισθησίες.
Εγώ που θα παρκάρω τη τζιπάρα και θα κλείσω τη διάβαση του πεζού, εγώ που θα κοιτάξω να πιω το αίμα του αποκάτω για προσωπική ευχαρίστηση, θα το ανάψω και το τσιγάρο μου φίλε ακόμα κι αν ενοχλώ τον άλλο -ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΝΟΧΛΩ ΤΟΝ ΑΛΛΟ. Και ο νόμος δεν θα με εμποδίσει, όπως δεν με εμπόδισε στις προηγούμενες περιπτώσεις.
Για να μιλάμε πραγματικά τώρα -έτσι;

Επαναλαμβάνω -δεν ψάχνω κάποια θεωρία για να δικαιολογήσω τίποτα. Λέω απλά οτι ο νόμος της απαγόρευσης του καπνίσματος έγινε για τον αντίθετο λόγο απ΄αυτόν που ευαγγελίζεται.

Stazybο Hοrn είπε...

όπως είπες σε μια χώρα ανέκδοτο, όπου ο κάθε κάφρος κάνει ότι γουστάρει και η λογική που περιγράφεις, πολύ απλά δεν υπάρχει, ευπρόσδεκτη είναι η απαγόρευση -ασχέτως της αιτιολόγησής της.

Δεν μένουν άλλα όπλα, ούτε στον ασθματικό, ούτε στον εγχειρισμένο, ούτε στο παιδί.

Και, ναι, ξέρω ότι ούτε αυτή η απαγόρευση θα τηρηθεί.

υγ. δε νομίζω ότι γενίκευσα περισσότερο από σένα ;-)

Stazybο Hοrn είπε...

Και, ναι, ξέρω ότι ούτε αυτή η απαγόρευση θα τηρηθεί.


κι ο κάφρος θα το ονομάσει «αντίσταση».

ClouD είπε...

χαχα, τα σπας. Υπογραμμιζω:

Αν το κόψω και πάθω νεύρα, κατάθλιψη κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο δεν θα γυρνάω μετά με τη ρόμπα στα τρελάδικα; Είναι κι αυτές κάποιες πιθανότητες -νομίζω;

Εννοώ αυτό που φωνάζω χρόνια: "η ελευθερία μου ξεκινάει εκεί που ξεκινάει και η ελευθερία του άλλου".

Για να μιλάμε πραγματικά τώρα -έτσι;

Μιλαει ο εθισμος τωρα, οχι η πραγματικοτητα!! :ρ

Και αφου το συζηταμε σοβαρα, να επιβεβαιωσω τις παρατηρησεις σου περι παρανομιας: τις τελευταιες ημερες εχω φτασει στα τρια πακετα την ημερα και φαντασου ακομα δεν εγινε παρανομο σε κλειστους χωρους. Εχω αρχισει να φοβαμαι για τη συνεχεια.

:-)

tomboy είπε...

Η κατανομή της εργασίας ανάλογα με το αν είσαι καπνιστής ή όχι, απλά δεν είναι εφικτή τόσο για τεχνικούς λόγους όσο και για καθαρά λειτουργικούς. Δεν μπορείς να χωρίσεις παρόμοια πόστα εργασίας ανάλογα με αυτό.
Δε διαφωνώ στο ότι το όλο θέμα με τον νόμο είναι γελοίο. Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κανένας σεβασμός, θα προτιμούσα την πλήρη απαγόρευση.
Η ένστασή μου στο θέμα υγείας είναι πως όταν επιλέγεις εσύ να καπνίσεις στο χώρο εργασίας ή διασκέδασης, πέρα από το κακό που κάνεις στον εαυτό σου, κάνεις κακό και στους γύρω σου. Αν το κόψεις, μπορεί και να πάθεις σκουλαπεντόρια (όπως λες χα χα) αλλά αυτή η επιλογή σου αρνητικά στοιχεία θα έχει (αν έχει) μόνο σε εσένα. Δεν είναι θέμα σεβασμού εκεί, είναι θέμα υγείας καθαρά.
Οσο για τη δουλειά μου, οσο και αν δε το πιστεύεις, το μέτρο ήδη έχει εφαρμοστεί! Τον νόμο του αφεντικού τον τηρούν όλοι!
Και το ξαναλέω: "θα πρέπει να βγάλω τον καρκίνο στο περίμενε μέχρι να πέσει το στερεότυπο και μειωθούν οι καπνιστές;"
Με τη μείωση που εσύ βλέπεις πάντως, εγώ δουλεύω με 6 καπνιστές και ζω με έναν. Για το όταν βγαίνω έξω, δε το συζητάω..

The Motorcycle boy είπε...

Αντίσταση θα είναι φίλε η μη τήρηση της απαγόρευσης -αντίσταση κατά του ανθρωπισμού. Επειδή κανένας Ελληνάρας δεν θα έχει τ΄αρχίδια να κάνει ένα γραφείο καπνιστών αντιαπαγορευτική ζώνη και να κοντράρει στα ίσια αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες. Σε τίποτα παιδότοπους θα ξεχαρμανιάσουν και σε τίποτα φτωχομάγαζα -εκεί που τους παίρνει δηλαδή.

Ευπρόσδεκτη ΙΣΩΣ να ήταν μια γενικευμένη απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα. Όχι επειδή θα τηρούνταν, αλλά επειδή θα έδινε ένα πάτημα στον μη καπνιστή να διαμαρτυρηθεί για το ντουμάνι. Τώρα, αυτή η μερική, αποσπασματική και υπό όρους απαγόρευση είναι κυριολεκτικά ξεφτιλισμένη -και, όπως έγραφα παραπάνω, εν τέλει κακή εφόσον δεν απαγορεύει καν το τσιγάρο, αλλά απαγορεύει την εμφάνιση άλλης απαγόρευσης επί του θέματος.

Προσωπικά προτιμώ την προηγούμενη κατάσταση όπου δεν υπήρχαν αντιστασιακοί καπνιστές, όμως έτσι και μου τελείωνε ο ζίπο μου έβγαινε η πίστη να βρω καπνιστή στα μαγαζιά κυρίως με την πιτσιρικαρία.

Πάντως, πέρα από το ελληνικό ανέκδοτο που μας απασχολεί αναγκαστικά, κι εσύ θα πρέπει να σκεφτείς κατά πόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η απαγόρευση του καπνίσματος έγινε για να ελλατωθεί το τσιγάρο ή για να αυξηθεί.

Για την ώρα, δεν με ενόχλησε αυτή η απαγόρευση π.χ. στο Λονδίνο -μια χαρά κόσμο βρήκα έξω από το κάθε μαγαζί για να καπνίσουμε παρέα, τονώθηκε και η κοινωνικότητά μου. Αλλά αυτό δεν μου μοιάζει αποτρεπτικό κατά του καπνίσματος -νομίζω;
Τουλάχιστον όσο η γυναίκα μου δεν καπνίζει, επειδή, αν την έκανε από το μαγαζί για έξω με τον κάθε ρεμάλη ξανθό καλογυμνασμένο Εγγλέζο θα απαιτούσα την πλήρη πάταξη του καπνίσματος ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ. Καταλαβαινόμαστε υποθέτω...

The Motorcycle boy είπε...

Cloud, μεταξύ μας δεν υπάρχει σωματικός εθισμός (τουλάχιστον άξιος λόγου) στο κάπνισμα. Υπάρχει εγκεφαλικός και κυρίως κοινωνικός εθισμός. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που γουστάρουν να το απαγορεύσουν ΕΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ -επειδή το κάπνισμα είναι και αντιπαραγωγικό.
Πάντως, μην περιμένεις η απαγόρευση να βοηθήσει τους ήδη καπνιστές -σε καμιά περίπτωση!

tomboy, εφόσον η κατανομή σε καπνιστές και μη δεν είναι εφικτή υπάρχει και το θέμα του σεβασμού των άλλων. Εδώ, όταν υπάρχει μη καπνιστής φροντίζουμε οι καπνιστές να καθίσουμε κοντά σε παράθυρο και να μειώσουμε το τσιγάρο. Γίνεται κι αυτό -δεν είναι τρομερό! Δεν καπνίζουμε πολύ όσο είναι γύρω οι μη καπνιστές και εκείνοι δεν μας σπάνε τα νεύρα αν πάμε να ανάψουμε ένα τσιγάρο. Βέβαια, στις περιπτώσεις που το παραχέζουμε μας βάζουν χέρι και το σβήνουμε. Επαναλάμβανω -απλά είναι τα πράγματα.

Συμφωνώ κι εγώ, ή πλήρης απαγόρευση ή τίποτα -αυτός ο νόμος είναι σκατά. Κι, αν και αντίθετος, θα προτιμούσα την πλήρη απαγόρευση από αυτό που ψηφίσανε.

Εντάξει για τη δουλειά σου, σε έχω στο ποστ -ήδη έγραψα το "Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει" (όπως λάχει στο αφεντικό δηλαδή).

Μα ρε συ οι καπνιστές έχουν μειωθεί αισθητά! Η δουλειά σου είναι πολύ ιδιαίτερη, απ΄αυτές που δημιουργούν καπνιστές και η συμβίωσή σου είναι πολύ ιδιαίτερη επίσης (αφού ζεις μαζί μου, χαχαχα). Σε γενικές γραμμές οι νεότεροι (ηλικία σου και πιο κάτω) καπνίζουν πολύ λιγότερο από μας. "Παραδέξου το να τελειώνουμε" (που έλεγε κι ο μεγάλος Τα).

Puppet_Master είπε...

mia aristera mia deksia,
mia gia to zerva mia gia to velouxioth

The Motorcycle boy είπε...

Κι αρχίζει μετά τα σάπια και "τι πράμα ήταν αυτό, μ΄έστειλε για τσάγια", "τι λες αδερφάκι!" απαντάω, "ένα χωράφι που είχαμε στο χωριό το σπρώξαμε γι΄αυτό το δεμάτι!"

Mojo Stream είπε...

Και λίγη νοσταλγία και από μένα στην ομήγυρη...

http://mojostream.wordpress.com/2009/07/01/have-a-ciga/

vasiliskos είπε...

Αυτό το κείμενο μου άρεσε πολύ (άλλωστε είμαι φανατική αναγνώστρια του χώρου). Ναι εντάξει καπνίζω. Είμαι από τους καπνιστές που πάντα σεβάστηκαν τους άλλους. Αισθανόμουν σαν γουρούνι μόλις έβλεπα ότι ο καπνός μου μπορεί να προκάλεσε έστω κι ένα βηχάκι στο διπλανό μου. Ξεπαγιάζω στο δωμάτιο μου στο σπίτι μου το χειμώνα για μην ενοχλήσει το τσιγάρο τους άλλους. Εχω σκεφτεί πολλές φορές τι ακριβώς κάνω αλλά δεν έχω δώσει μια ουσιαστική απάντηση στον ευαυτό μου.
Κι όμως σήμερα αισθάνομαι ότι μ΄εχουν βάλει στο μάτι. Κι αυτό με τσαντίζει αφάνταστα. Γιατί υποπτεύομαι ότι "το μάτι" του δικαίου θα φρενάρει μόνο σ΄αυτό. Θα αφήσει όλα τα υπόλοιπα στο βρόντο και θα δείξει εμένα ένοχο για όλα. Κι αυτό με τσαντίζει. Και μουχουν τελειώσει και τα μάγουλα ρε γαμώτο.:)
Τη καλημέρα μου!

The Motorcycle boy είπε...

Καλημέρα και πολύ μου άρεσε το μπλογκ σου -μην ξεχάσω να πω.

Προφανώς σέβεσαι τους δίπλα σου και προφανώς ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ να σε σεβαστούν κι αυτοί -μάλιστα, ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ αυτή είναι η τακτική που εγγυάται τη σίγουρη απογοήτευσή σου.

Όντως πολλοί καπνιστές προσπάθησαν (με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία) να μην επιβαρύνουν τους γύρω τους. Και μέχρι σήμερα ήταν, σε γενικές γραμμές, κοινωνικά αποδεκτή η παρατήρηση "σβήνεις το τσιγάρο σου γιατί με ενοχλεί!"

Αλλά βλέπω κι εγώ αυτές τις μέρες πολλούς μη καπνιστές να χοροπηδάνε σα χούλιγκανς φωνάζοντας "καλά να πάθετε, να σας δούμε τώρα τι θα κάνετε!", γενικώς πανηγυρίζοντας. Μάλιστα σήμερα στη δουλειά μου αρχίσανε και τα χαφιεδιλίκια, του στυλ τηλεφωνάκι στον διευθυντή προσωπικού για να αναφέρουν οτι ο διπλανός τους καπνίζει. Χαίρομαι που τους βλέπω να πανηγυρίζουν, χαίρομαι που το θέμα το έχουν ανάγει σε ντέρμπι -έτσι απενοχοποιούμαι για την κάθε φορά που κατά λάθος ο καπνός μου έπεσε στα μούτρα τους, δεν νιώθω και τόσο άσχημα πλέον.

Από την άλλη πλευρά βέβαια...
Αγοράζω νόμιμα τα τσιγάρα μου από το περίπτερο και πληρώνω ένα κάρο φόρους στο κράτος. Απαιτώ λοιπόν:

-Είτε να απαγορευτεί η πώληση των τσιγάρων αν το κράτος αποφάσισε οτι πρόκειται για καθαρά βλαπτικό προϊόν και ταυτόχρονα να φροντίσει το κράτος για την αποθεραπεία μου παρέχοντας μου τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας εφόσον με δική του έγκριση αγόραζα το συγκεκριμένο βλαπτικό προϊόν.

-Είτε να με αντιμετωπίσει το κράτος σαν νόμιμο αγοραστή και να μου εξασφαλίσει τις κατά το δυνατό άριστες συνθήκες κατανάλωσης του προϊόντος.

Αλλά να με κοιτάνε με μισό μάτι, σα Γερμανό Ναζί που τον πιάσανε αιχμάλωτο δεν το δέχομαι. Ούτε να με στοιβάζουν σα ρούχο στη ντουλάπα, ούτε αυτό το δέχομαι.

Αφού λοιπόν ο Αβραμόπουλος έκανε την πατάτα να φτιάξει το νόμο σαν τα μούτρα του, εγώ θα το εκμεταλλευτώ.

Ξεκίνησα να απαιτώ από την Υπηρεσία μου να μου (μας) φτιάξει καπνιστήριο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νόμου, πανάκριβο, άνετο, πλήρως εξαεριζόμενο, "ευρωπαϊκό πλενόμενο" που έλεγε κι ένας φίλος. Αλλιώς θα τους πάμε στα δικαστήρια.

marquee de mud είπε...

βασικα, δεν πολυκαταλαβα πως θα πλουτισουν οι καπνοβιομηχανιες.

ρε συ, μη μετρας την απαγορευση της ελλαδας λες και ειναι κατι ξεχωριστο απο την απαγορευση του υπολοιπου δυτικου κοσμου.

εγω πιστευω οτι ειναι μια συνεχεια σε μια ελλαδα που ΠΟΛΥ αργα αλλα σταθερα γινεται σαν τους αλλους.

τι εννοω; δεν πιστευω οτι στην αμερικη ειδικα, νοιαζεται η καπνοβιομηχανια για την υγεια και την ζωη κανενος. αλλα θελοντας και μη, αναγκαστηκαν μετα απο τρελλες πιεσεις και δίκες να παραδεχθουν οτι το τσιγαρο σκοτωνει. πως εχασαν τις δικες; τις εχασαν με τον κλασσικο "φιλελευθερο" τροπο.

μετα απο 3μιση πακετα καμελ την μερα για 30 χρονια και αφου αρπαξεις την "παλιοαρρωστια", χτυπας την πορτα του ΤΑΔΕ μεγαλοδικηγορου ο οποιος σου προτεινει ενα 60-40 αν κερδισει την δικη σου. το 60% δικο του βεβαια. εσυ λες ενα ωραιο "ναι" δεν και λιγα το 40% απο δεκα εκατομυρια δολαρια και αρχιζουν οι δικες. οταν βγαινει η ΤΕΛΙΚΗ αποφαση εσυ βλεπεις ηδη 6 χρονια τα ραδικια αναποδα αλλα η καπνοβιομηχανια τα χωνει στον δικηγορο σου και στους κληρονομους σου. ταυτοχρονως τις εχουν κανει μηνυση αλλοι 400 μεγαλοδικηγοροι οι οποιοι πανηγυριζουν με το δικο σου "δικαστικο προηγουμενο". καπου εκει κερδιζεται και η πρωτη δικη για το παθητικο καπνισμα.

εδω μπαινουν στο παιχνιδι οι ασφαλιστικες. μπορει στην ελλαδα να μην εχει "λυθει" ακομα το ασφαλιστικο αλλα στην αμερικη λειτουργει ετσι απο παντα. και εκει λυνουν και δενουν. ειναι κρατος εν κρατει. το οποιο "κρατος" δεν γουσταρει να σε πληρωνει, δεν γουσταρει να εχεις δικιο. ειδικα τωρα με τοσα δεδικασμενα υπερ σου. οποτε τι κανει; οχι πολλα, 2-3 κινησεις μονο.

για αρχη δεν σε ασφαλιζει αν καπνιζεις. δεν ειναι μαλακες να σε πληρωνουν αφου τον εχεις σιγουρον τον καρκινακο, το αναπνευστικο ή/και το καρδιαγγειακο.επισης σε υποσφαλιζει αν εισαι παθητικος καπνιστης.

συγχρονως παει το λομπι στον καθε γερουσιαστη και του λεει "κανε κατι, βγαλε κανα νομο γιατι δεν θα πληρωνω εγω τον εθισμο του καθε παπαρα."

τωρα αν αναλογιστουμε οτι οι ασφαλιστικες και οι καπνοβιοχανιες ειναι επιχειρησεις, οι οποιες ισως εχουν τελικα τους ιδιους ιδιοκτητες/μετοχους, δεν ειναι δυσκολο να αποφασισουν, ισως οχι ομοφωνα αλλα με πλειοψηφια, να κλεισουν τη μια μπιζνα γιατι ειναι βαρος στην αλλη. εσπασε βλεπεις ο διαολος το ποδαρι του και χασανε καποιες δικες. εστω και μετα απο 30 χρονια καρκινο.

και μην γελιομαστε. το ιδιο θα γινοταν ή θα γινει και με τα κινητα και με την αμολυβδη και με τα συντηρικα. και με την πεπσι-κοκα. το μονο που χρειαζεται ειναι καποιοι επιστημονες να το αποδειξουν ΑΠΕΙΡΕΣ φορες και καποιος μεγαλοδικηγορος να δει εκει την κονομα του αιωνα. στην φιλελευθερη οικονομια που ζουσαμε μεχρι προσφατως, δε χωρανε συναισθηματισμοι. ποναει χερι κοβει χερι.

οσον αφορα την ελλαδα ολα ερχονται αργα, αργα, πολυ αργα και ως γνωστον "καραβι που αργει, σκατα μεταφερει". εδω πρωτα λυνουν το καπνιστικο, μετα το ασφαλιστικο και μετα θα δωσουν επιδοτησεις στους καπνοπαραγωγους για να καλλιεργησουν θανατο, οπως οι ιδιοι υποστηριζουν κι εγω συμφωνω.

οτι του φανει του λωλοστεφανη.

σαν τους δρομους ενα πραμα πρωτα στρωνουν ασφαλτο, μετα κοβουν μια λωριδα για να περασουν το ρευμα, μετα αλλη μια για περασουν τον νερο, μετα το γκαζι και την αποχετευση.

marquee de mud είπε...

τωρα διαβασα το τελευταιο σου σχολιο.

μια χαρα να τους γαμησεις την μανα γιατι το κυληκειο σας ειναι μαυρα χαλια.

οσο για το παθητικο καπνισμα, σου μιλαω σαν πρωην φανατικος καπνιστης -3μιση πακετα καμελ τη μερα- πιστεψε με ειναι γαματα. δεν αντεχεται. ειδικα αν εχεις κονομισει προσφατως ενα καλο ασθμα, απλα δεν πας πουθενα.

The Motorcycle boy είπε...

Ανάποδη απάντηση από κάτω προς τα πάνω:

Θα τους γαμήσω και δεν αναφέρομαι στο κυλικείο, σιγά μην καταδεχτώ να μου κάνουν εκεί μέσα καπνιστήριο! Αίθουσα ορόφου με ιονιστές μέσα, αιρκοντίσια ινβέρτερ και εξαεριστήρες -όλα αυτά βεβαίως μετά από μελέτη της Τεχνικής μας Υπηρεσίας που θα παραληφθεί από επιτροπή του Συλλόγου στην οποία θα συμμετέχουν και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες. Πάει να πει, τα μουνόπανα εδώ πέρα δώσανε πρόσφατα κοντά στα 300 χιλιάρικα επειδή ο καινούργιος πολιτικός προϊστάμενος δεν γούσταρε το γραφείο του προηγούμενου πολιτικού προϊστάμενου (ο οποίος το είχε ανακαινήσει 6 μήνες πριν φύγει). 300 για τα μερακλήκια των πολιτικών; 1 μύριο θα ζητήσουμε για καπνιστήριο (από τους 280 καπνίζουμε οι 200) και λίγα θα είναι!

Δεν διαφώνησα για το παθητικό κάπνισμα, ακόμα κι εμένα που καπνίζω στριφτά με ενοχλεί ο καπνός των κανονικών τσιγάρων -είπα από την αρχή όμως οτι αυτά λύνονται (ή δεν λύνονται) με τον σεβασμός μεταξύ των συνανθρώπων. Δε νομίζω, ας πούμε, να μου είπες (ή να μου έδειξες) ποτέ οτι σε ενοχλεί το τσιγάρο μου και να μην το έσβησα -ή έτσι θέλω να πιστεύω. Τόσο απλά μπορούν να είναι τα πράγματα για όλους.

Stazybο Hοrn είπε...

Ωραία, για πες μου, ρε συ μοτοσακέ, πόσες φορές πήγαν αντίστοιχα έγγραφα στην υπηρεσία, προ απαγόρευσης. Για ευάερους χώρους, μεγάλους, κ.ο.κ.

Θα τρελαθούμε τελείως... Κι εγώ στα Λόντρα, έξω κάπνιζα μια χαρά, κι ούτε πνευμονία έπαθα. Δηλαδή, έξω είναι τα χαϊβάνια;

Παράλογο, ξεπαράλογο, σε σύγκριση με ό,τι άλλο τρώμε στη μάπα, αναγκαίο. Και το ξαναλέω, στα τέτοια μου τι λόγους επικαλούνται, για μένα δεν είναι θέμα προστασίας της υγείας. Είναι θέμα προστασίας του δικαιώματος του μη καπνιστή να πάει σ ένα εσωτερικό χώρο να διασκεδάσει, να φάει, ν' αράξει, ή να διεκπεραιώσει μια υπόθεσή του.

Όχι και να το γυρίσουμε τώρα σε ανάποδο ρατσισμό; τόσα χρόνια ποια είναι τα θύματα; οι καπνιστές. για ή μη καπνιστές;

Κι εδώ τα σχετικά για τα καπνιστήρια στις Δ.Υ.
http://tinyurl.com/DY-kapnisma

Να μην ξεχάσω. Μαζί με τα ξερά, θα καείς και συ, που λες ότι σέβεσαι όλους τους μη καπνιστές, αλλά άμα θες να τα ρίξεις κάπου, βρε όλες αυτές τις κυρίες «καπνίστριες» (και κυρίους), που για να μη μυρίσουν, λερωθούν, χαλάσουν την κουπ τους, πάθουν κάτι, κρατάνε την οδοντογλυφίδα τσιγάρο τους μισό μέτρο μακρυά από τα μούτρα τους, πάνω στα μούτρα του αλλουνού στο διπλανό τραπέζι /γραφείο, και ξεφυσάνε σαν εξατμίσεις ταξί, όσο πιο μακρυά μπορούνε.

Ή αυτές κι αυτούς που για να κρατήσουν τα σπίτια τους «καθαρά» καπνίζουν οπουδήποτε αλλού με περισσό θράσος.

Αφού ρε συ είσαι σπίρτο άτομο, σταμάτα τα φτηνιάρικα επιχειρήματα, και μη γυρνάς την κουβέντα αλλού.

The Motorcycle boy είπε...

Να σου εξηγήσω τώρα και το όνειρο περί οφέλους των καπνοβιομηχανιών:

Ωραία ακούγονται όλα αυτά που λες, αλλά δε με ψήνεις οτι ισχύουν ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΜΙΑ!

Αν ήταν έτσι φίλε μου, ο κάθε αδύναμος κακομοίρης θα έπαιρνε ένα μεγαλοδικηγόρο, θα του έταξε αντικαταβολή το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης και θα έριχνε το καπιταλιστικό σύστημα -τι επαναστάσεις και μαλακίες, ένας δικηγόρος θα ήταν αρκετός!

Έχουμε και λέμε:
1. Στον πούτσο του Αμερικάνικου ασφαλιστικού συστήματος οι καπνιστές, αφού δεν τους ασφαλίζει.

2. Στον πούτσο της κάθε Φίλιπ Μόρις η κάθε δίκη που χάνει -δεν είναι δα και άπειρες αυτές οι δίκες! Άσε που δεν τις χάνει η καπνοβιομηχανία τις δίκες -επειδή πληρώνει αποζημίωση δεν σημαίνει τίποτα. Δέχεται κιόλας να κάνει 10 έρευνες για την βλαπτικότητα του τσιγάρου, κάνει και 5 έρευνες για να φτιάξει καλύτερα τσιγάρα -κι έξω από την πόρτα.

3. Αν χανόταν πραγματικά κάποια δίκη από καπνοβιομηχανία αυτό απλά θα σήμαινε οτι θα έπρεπε να αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας. Πουλάς προϊόντα που σκοτώνουν κύριε; Σε κλείνω -λουκέτο κύριε! Αλλά εδώ δεν έχουν αποφανθεί οτι τα όπλα σκοτώνουν στο Αμέρικα -σιγά μην το αποφανθούν για τα τσιγάρα!

Η αποδοχή του τσιγάρου στις νεώτερες γενιές έχει αρχίσει να μειώνεται εδώ και μια δεκαετία περίπου -αυτό σημαίνει οτι οι καπνοβιομηχανίες θα έχουν χασούρα. Τα παιδιά των σημερινών 50ρηδων και αυτά των 40ρηδων δεν έδειχναν μέχρι πρότινος διατεθειμένα να αρχίσουν το κάπνισμα -θες επειδή τους είχαν μπαφιάσει οι γέροι τους, θες επειδή τους είχαν γράψει σε αθλητισμούς και άλλες μαλακίες; Πάντως φάνηκε η μείωση νεών πελατών.

Με την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αυτό που επιχειρείται είναι να δωθεί και πάλι αίγλη στο τσιγάρο -άρα να ψηθούν οι πιτσιρικάδες να το αρχίσουν. Σε μια 10ετία θα πέσει η απαγόρευση κι όλα καλά.

Για την Ελλάδα αυτό που έγραψα είναι οτι ο νόμος είναι μαλακία. Έχει τόσες εξαιρέσεις που ουσιαστικά δεν απαγορεύει το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους. Απλά δίνει τη δυναότητα προστίμων.

Υ.Γ.: Για ψάξε τις σημαντικότερες έρευνες που αναφέρονται οι κίνδυνοι του καπνίσματος -το 90% απ΄αυτές χρηματοδοτείται από καπνοβιομηχανίες και το υπόλοιπο 10% από θυγατρικές τους. Τι σου λέει αυτό;

Stazybο Hοrn είπε...

βρε όλες αυτές τις κυρίες

βρε = βρες

Γεμίζει βλέπω σκηνικό Μάρθα Βούρτση η «μπλογκόσφαιρα» από καπνιστές εργαζόμενους. Ε-Λ-Ε-Ο-Σ...

The Motorcycle boy είπε...

Staz μάγκα μου η απάντησή σου χώθηκε ανάμεσα στα σεντόνια του Μαρκί (ου να χαθείς ξεδιάντροπε!) και κάπου χάθηκα. Ποια έγγραφα εννοείς; Για χώρους ευάερους και ευήλιους και με εξαερισμό;

Δώσε μου ρε φίλε κάποιες προδιαγραφές που να έχουν βγει σχετικά με τα γραφεία των υπαλλήλων στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα και να τις πάω αύριο το πρωί περατζάδα σε όλους τους προϊστάμενους. Αφού μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν προδιαγραφές -τι να κάνουμε; Ζητάγαμε μελέτες από πολιτικούς μηχανικούς του δημοσίου, μας τις βγάζανε -φαινόταν η ακαταλληλότητα του τάδε κτιρίου και το θέμα πήγαινε σκουπιδοτενεκέ.

Τώρα που δώσανε προδιαγραφές θα τους τις βάλουμε στον κώλο κανονικά! Αυτό λέω. Διαφωνείς και σ΄αυτό δηλαδή; Να μη μας κάνουν καπνιστήριο;

Ρε φίλε επειδή εσύ δεν έπαθες πνευμονία στο Λονδίνο δεν σημαίνει οτι το να σε βγάζουν έξω από ζεστό περιβάλλον σε κρύο, απότομα, δεν ενέχει τον κίνδυνο πνευμονίας! Δηλαδή θα ήταν σα να σου πω "ποιοι κίνδυνοι από το τσιγάρο; ούτε εγώ έχω πάθει καρκίνο, ούτε η γυναίκα μου που είναι παθητική καπνίστρια".
Ή θα δεχόμαστε ΟΛΑ τα αποτελέσματα των μελετών και ΟΛΕΣ τις υποδείξεις των γιατρών ή θα το καραπουτσίσουμε σε στυλ "έχω ένα θείο που καπνίζει μέχρι τα 100 του, άρα το κάπνισμα βοηθάει τη μακροζωία".

Εντάξει ρε μάγκα -να δεχτώ οτι τόσα χρόνια τα θύματα ήταν οι μη καπνιστές, τώρα πρέπει να θυματοποιηθούν οι καπνιστές για να πατσίσουμε; Τι είναι αυτά δηλαδή;

Δεν θέλω να τα ρίξω πουθενά. Είμαι καπνιστής, προσπαθώ να σέβομαι τους μη καπνιστές (δεν είπα "τα καταφερνώ", "προσπαθώ" είπα), ενοχλούμαι από τα γαϊδούρια καπνιστές επειδή με φλομώνουν κι εμένα και θέλω ακόμα να καπνίζω. Πιστεύω οτι η απαγόρευση του καπνίσματος αποσκοπεί σε κάτι άλλο απ΄αυτό που λέει ΑΛΛΑ είμαι πρόθυμος να την ακολουθήσω (και το κάνω ήδη).
Από εκεί και πέρα, αν θέλεις να κάνω πάρτι επειδή από το πρωί δεν έχουν ανοίξει το γραφείο εδώ μέσα να αεριστεί (πριν με το τσιγάρο όλο ανοιχτή ήταν η πόρτα), αν θες να δηλώσω χαρούμενος και ευτυχής που πρέπει να βγαίνω σαν πουτάνα να καπνίζω στο πεζοδρόμιο, αν θέλεις να σου πω οτι πείστηκα πως με την απαγόρευση προστατεύονται οι συνάνθρωποί μου... συγνώμη φίλε, έχω άλλη άποψη.

Θέλεις κι ένα ακόμα φτηνιάρικο επιχείρημα; Βρες μου μια έρευνα που να λέει οτι μειώθηκε το κάπνισμα λόγω της απαγόρευσης (πρόσεξε μόνο, γιατί όσες διάβασα ΔΕΝ λένε αυτό -άλλο λένε, όμως κάποιοι τις διαβάζουν σαν μείωση).

Και θα γίνω ακόμα πιο φτηνός: Βρες μου μια έρευνα που να λέει οτι μειώθηκαν οι θάνατοι και οι αρρώστιες λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος. Επειδή είσαι έξυπνο παιδί, ξέρω οτι θα τη βρεις αυτή την έρευνα και θα καταλάβεις ΤΗΝ ΠΟΥΣΤΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ.

marquee de mud είπε...

δεν ξερω τι λες αδερφε; πια αιγλη χαθηκε προ 10ετιας και παπαριες; εγω ζουσα το 87 στην αμερικη και κανεις ειδικα στο πανεπιστημιο δεν καπνιζε. κι οταν λεω κανενας εννοω κανενας. κι η απαγορευση υπηρχε απο τοτε. αυτοι οι ολιγοι που ειχαν την συνηθεια καπνιζαν εκτος κτηριων μεσα στο κρυο με μεσω ορο -9C απο νοεμβρη εως φλεβαρη-μαρτη.

ειδικα τωρα τα νουμερα στην αμερικη ειναι ακομα λιγοτερα απο το 87. οποτε μαλλον εχουν πεσει λιγο εξω τα σχεδια τους για να μεγαλωσουν την αιγλη του καπνισματος. τους εχει παει 30 ΜΟΝΟ χρονια πισω. ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. το ξερεις οτι στην αμερικη στα 80's ,εχανε αδεια λειτουργιας οποιο μαγαζι πουλαγε σε κατω των 18 τσιγαρα;

απο την αλλη μπορεις να πιστεψεις οτι δεν θελουν να χανουν/πληρωνουν 500.000 ανθρωπους τον χρονο δηλαδη γυρω στα 100 δισεκατομυρια δολαρια.

οσο για τις ασφαλιστικες δεν πολυγουσταρουν ουτε πελατες να χανουν , ουτε να πληρωνουν τους παθητικους καπνιστες. οποτε σιγα μην ειναι στ'αρχιδια τους.


υγ για το ποιοι κανουν τις ερευνες μπορεις να κανεις καμια παραπομπη;

υγ2 ο καθε αδυναμος πηρε εναν μεγαλοδικηγορο ΤΟΤΕ πριν δεκαετιες και οι δίκες ειναι απλα απειρες κι αν ηταν στον πουτσο της καθε φιλιπ-μορις, δεν θα το φτανε στο ανωτατο δικαστηριο για να μην τις χασει. θα ελεγε εχασα κι αντε γαμησου. "στον πουτσο μου"

Stazybο Hοrn είπε...

Ρε συ, δεν μπορώ άλλο. Μιλάμε παράλληλα, σα θαμμένα σώματα του Μπέκετ.

Για χώρους που απαιτείς τώρα, λέω αν τους απαιτούσες και πριν την απαγόρευση, τότε που το μη ευάερο, μη ευήλιο, μη αεριζόμενο, ψηλοτάβανο ταρατατζούμ, δεν ήταν το ντεγιούρε, αλλά το ντεφάκτο καπνιστήριο, όπου καπνιστές και μη καπνιστές καπνίζανε...

Το Λονδίνο και το έξω εσύ το είπες πρώτος μια χαρά. Φτάνει, σταματάω.

The Motorcycle boy είπε...

Μιλάω για την Ευρώπη ρε φίλε, όπου το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους απαγορεύτηκε πριν από κάποια χρόνια, όχι προ 30ετίας.

Ποια νούμερα διαβάζεις για την Αμερική και μου λες οτι όλο και λιγότεροι νέοι ξεκινάνε το κάπνισμα; Και είσαι σίγουρος οτι αυτό οφείλεται στην απαγόρευση; Π.χ. η ξαδέρφη μου μπήκε στο πανεπιστήμιο επειδή έπαιζε καλή μπάλα -φυσικά δεν καπνίζει και φυσικά δεν φταίει η απαγόρευση γι΄αυτό.
Εντάξει, αν πάλι θες να το δεις οτι τα νούμερα παιδιών καπνιστών μειώθηκαν στην Αμερίκα ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν (εκτοξεύτηκαν) τα νούμερα χρηστών κρακ -δες το κι έτσι. Και πάλι έχουμε να κάνουμε με την κόντρα δυο παραγωγικών κλάδων (ναρκοπαραγωγοί -καπνοπαραγωγοί).

500.000 άνθρωποι πήγαν τις καπνοβιομηχανίες σε δίκη; Είναι σίγουρο αυτό;

Οι ασφαλιστικές, το μόνο που δεν γουστάρουν είναι να πληρώνουν -γι΄αυτό και όταν πρόκειται για καπνιστές π.χ. δεν τους ασφαλίζουν για πλεμόνια και καρκίνους, τους ασφαλίζουν για όλα τα υπόλοιπα. Βλέπεις να χάνονται πελάτες έτσι;

Υ.Γ.1: Εγώ λέω οτι πίσω από τις έρευνες είναι χωμένες καπνοβιομηχανίες. Βρες μου μια σοβαρή που να μην έχει σχέση.
Υ.Γ.2: Άπειρες οι δίκες από κάθε αδύναμο; Και τι έγινε; Ρημάξανε τις πολυεθνικές; Δε νομίζω! Η κάθε Φίλιπ Μόρις θα φτάσει την κάθε δίκη μέχρι τον Πάπα (αφού τους δικηγόρους της τους πληρώνει με το μήνα και όχι με τη δίκη), αλλά ΠΟΤΕ δεν θα χάσει. Άσχετα με το τι νομίζεις εσύ, εγώ ή ο άλλος. το να χάσει σημαίνει να της βάλουν λουκέτο -έγινε αυτό;
Υ.Γ.3: Αν η απαγόρευση είχε αποτελέσματα θα είχαμε δει κάποιες (μικρές έστω) καπνοβιομηχανίες να κλείνουν, λόγω μείωσης του αγοραστικού κοινού. Ξέρεις εσύ καμία;

The Motorcycle boy είπε...

Staz, πάλι χώθηκες πίσω από τον Μαρκί; Χαχαχα

Πως να απαιτήσω χρυσό μου αγόρι άλλους χώρους πριν την απαγόρευση; Στηριζόμενος σε ποιες προδιαγραφές; Πας στον προϊστάμενο και λες: "το γραφείο μου είναι κωλοτρυπίδα -κάντε κάτι". Σου απαντάει: "βεβαίως και να κάνω! φέρε μου τις προδιαγραφές σχετικά με το πως θα είναι το γραφείο σου κι εγώ θα τις τηρήσω μέχρι κεραίας!" Προδιαγραφές δεν υπήρχαν -άρα το γραφείο ήταν μια χαρά!

Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγούμαι: καλώς υπάρχει η ευαισθησία για προστασία των μη καπνιστών, κακώς βγήκε έτσι ο νόμος στην Ελλάδα επειδή τελικά δεν τους προστατεύει, αλλά καλά θα είναι να υπάρξουν και μέτρα προστασίας των καπνιστών.

Πήγαινε το Αμερικανό (που λέει κι ο Μαρκί) και έκανε μήνυση στη Φίλιπ Μόρις επειδή έπαθε καρκίνο καπνίζοντας. Και όλοι λέγαμε "καλά κάνει το παλικάρι".
Αν αύριο πάω εγώ και κάνω μήνυση στο κράτος επειδή έπαθα πνευμονία που με υποχρέωσε να καπνίζω στο αγιάζι ή επειδή έπαθα φράξιμο σε πνευμονοφάρυγγα λόγω του ότι με υποχρέωσε να καπνίζω 3 τσιγάρα κολλητά λόγω απαγόρευσης, τι θα πείτε όλοι; "Καλά κάνει το παλικάρι", ή "τι μαλακίες μας λέει τώρα;"
Σκέψου το, απάντα το και μετά έλα να μου πεις για διακρίσεις.

Υ.Γ.: Δεν ξέρω αν με βάζεις κι εμένα στις Μάρθες με τις Βούρτσες -αλλά εγώ δεν πρόκειται να αμαρτήσω για το παιδί μου. Ζητάω απλά να τηρηθεί ο νόμος που ψήφισε ο Αβραμό. Όχι μόνο από μένα -απ΄όλους. Καπνιστήριο σούπερ ντούπερ εδώ και τώρα!

b.b. chris είπε...

Επειδή όλοι μιλάτε για σεβασμούς, υγείες, δικαιώματα, μειονότητες και άλλα τέτοια χαριτωμένα, εγώ θα μιλήσω για φράγκα. Μαρούλι, λεφτά, κέρδη, όπως θέλεις πέστα.
Κάτι πάει να πει ο Ματοσακός, το έχει στην άκρη του μυαλού του αλλά δεν έχει την κατάλληλη πληροφορία για να το μοντάρει σωστά.

Τα τσιγάρα από ταινίες – αθλητές – τηλεοράσεις κόπηκαν όταν έπεσαν οι πρώτες μυνήσεις στις καπνοβιομηχανίες και αναγκάστηκαν να πληρώσουν τις πρώτες δεκάδες εκατομύρια σε πρόστιμα.
Απλά πράγματα, προσέλαβαν στρατιές δικηγόρων που αποκλειστική τους δουλειά είναι να τσεκάρουν, αν κινδυνεύουν από μήνυση οπουδήποτε εμφανίζεται τσιγάρο. Οι εσωτερικοί κανονισμοί των καπνοβιομηχανιών είναι πολύ πιο αυστηροί από τις κρατικές νομοθεσίες. Μάλιστα όταν σε κάποιο ελληνικό τσίριαλ εμφανιστικε πακέτο γνωστής καπνοβιομηχανίας, την επόμενη το πρωί η παραγωγή είχε εισπράξει ένα εξωδικο περιποιημένο σε φάκελο από ανακλωμένο χαρτί, γιατί στα σοβαρά ανεκδοτα ούτε οι πόντιοι δεν κάνουν μαλακίες.

Οι Έλληνες κόβουν το τσιγάρο λόγω οικονομικών. Το αποδεικνύουν οι πωλήσεις. Όταν κάποια στιγμή κυκλοφόρησαν οι φθηνές μάρκες, έγιναν σε μία νύχτα τρίτες και τέταρτες σε πωλήσεις. Όταν τις έκοψε το κράτος γιατί έχανε φράγκα από το φόρο καπνού, ο κόσμος πήγε στα στριφτά. Αν κάμποσοι επηρεάστηκαν από παπαριές περί υγείας και το έκοψαν, ειναι τόσο λίγοι, που δεν λαμβάνονται υπόψιν...

Επί του προκείμενου τώρα.
Όλη η ιστορία ξεκίνησε από τις Ασφαλιστικές και αυτές μόνο ωφελεί. Όχι τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Τις ιδιωτικές. Κοιτάζοντας τα «αποτελέσματα» βρήκαν ότι αυξανονται με γεωμετρική πρόοδο, οι θάνατοι από καρκίνο και συνεπώς οι αποζημιώσεις που πρέπει να πληρώσουν/πληρώνουν.
Πρέπει να βρουν ένα τρόπο να μην δίνουν αποζημιώσεις.
Πρόσεξε πως γίνεται.
Θυμάσαι πριν από χρόνια που έκαναν δώρο οι αφαλιστικές, στους μπάτσους αλκοολόμετρα με σκοπό να ξεκινήσουν επισταμένα τα αλκοτέστ για την οδική ασφάλεια. Επειδή θέλουν το κοινό καλό μωρέ...
Λίγα χρόνια μετά, αφού κέρδισαν κάποιες δίκες, αν εμπλακεί κάποιος σε ατύχημα και βρεθεί υπό την επήρεια αλκοόλ οι ασφαλιστικές δεν αποζημιώνουν. Εμπλέκεσαι σε ατύχημα με τραυματία; Περνάς και αλκοτέστ. Γιατί άραγε; Για να σου κόψουν κλήση οι μπάτσοι ή για να μην πληρώσουν οι ασφαλιστικές αποζημίωση;
Το έχεις πώς πάει να γίνει;
Κάπνιζε ο μακαρίτης; Δεν πληρώνουμε για την ασφάλεια ζωής/νοσηλεία, εμείς τα είχαμε πει, είχε λάβει μέτρα και το κράτος...
Περίμενέ, σε λίγα χρόνια θα το ακούσεις.

Για τα παραθύρια, τις πόρτες και τα παράθυρα του νόμου, το μόνο που έχω να πω είναι ότι «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» για το κράτος για να μειωθούν οι πωλήσεις των τσιγάρων έτσι απλά.

Θα σου και κάτι άλλο όμορφο να σε φτιάξω και να αποδείξω πόσο αφελείς είναι οι αντικαπνιστές. Θα έχεις ακούσει για τα νιτρικά λιπάσματα. Οι περισσότεροι υδροφόροι ορίζοντες έχουν μολυνθεί από την υπερλύπανση.
Τι γίνεται τώρα.
Όλες οι καφετέριες στην επικράτεια χρησιμοποιούν νερό βρύσης.
Το νερό που είναι μολυσμένο από νιτρικά, είναι ΟΚ [λέμε τώρα] αν είναι αβραστο. Όταν βράσει δημιουργούνται αρωματικοί υδρογονάνθρακες...
Κάποιος καμαρώνει για τα αντικαπνιστικά μέτρα και την καθαρή ατμόσφαιρα στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης πίνωντας το τσάι του ή το εσπρέσσο του που στην πραγματικότητα είναι ένα κοκτέιλ καρκινογόνων ενώσεων τουλάχιστον οκτώ φορές πιο επικίνδυνων απ' τον καπνό.
Για να μην σε πάω σε Τσέρνομπιλ, βαρέα μέταλα, και χρόνους ημίσιας ζωής...
Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για δημόσια υγεία ας μιλήσουμε για τα ραπανάκια που τρώμε για να κάνουμε υγειινή διατροφή και τους φρέντο που πίνουμε στα Κολωνάκια.

The Motorcycle boy είπε...

Chris, μέσα είσαι -μόνο κάτι έχω να συμπληρώσω. Στο οτι δεν κάνουμε τίποτα για όλους τους καρκίνους που μας περιτριγυρίζουν και βρήκαμε να απαγορέψουμε το τσιγάρο ο συνηθισμένος αντίλογος είναι "έστω και το τσιγάρο είναι κάτι -τι θα πει που δεν κάνουμε για όλα τ΄άλλα; να μην κάνουμε και για το τσιγάρο δηλαδή;"

Εγώ νομίζω οτι το 80% της καταστροφής ζωτικών οργάνων μας το παθαίνουμε από πλαστικά, μόλυνση κ.λπ. και το 20% από το τσιγάρο (βάζω μπούγιο εδώ αλλά δεν πειράζει). Εγώ λοιπόν δέχομαι οτι με την απαγόρευση κάτι κάναμε -και το πάω παραπέρα. Όχι κάτι -τα πάντα κάναμε, μέχρι που εξαφανίσαμε το 20% της ζημιάς του οργανισμού μας μη σου πω!
Ρωτάω: με το άλλο 80% τι θα γίνει ρε λεβέντες; Ποιος μιλάει για αυτά; Ποιος ασχολείται;
Ρωτάω, αλλά φωνές πολλές δεν ακούω.

Ούτε άκουσα κανέναν να διαμαρτύρεται ας πούμε για την πουστοαμόλυβδη που έχει γεμίσει τον τόπο άκαυστους αρωματικούς και σε λίγο θα γεμίσουμε καρκινοπαθείς βενζινοπώλες (μετά θα έρθει η σειρά μας). Αλλά όλοι τρέξανε και τρέχουν με κάθε απόσυρση να πάρουν καινούργια σούπερ καρκινογόνα κουρσάκια.
Για τα πλαστικά δεν ακούω πολλά, ούτε για τις ουσίες τους που εμποτίζουν τα τρόφιμα που βάζουμε μέσα τους.
Για τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας που γεμίσανε τερατογενέσεις τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές μόνο η ΑΕΚάρα πήγε να διαμαρτυρηθεί, απ΄ότι θυμάμαι.

Λοιπόν εντάξει μάγκες -γιοκ τσιγάρο, κάπνισα 3 από το πρωί σαν την πουτάνα στο πεζοδρόμιο και νιώθω το πλεμόνι μου φρέσκο σαν του αρνάκη γάλακτος! Παρακάτω έχει τίποτα άλλο;
Αλλιώς η όλη πρεμούρα σας να υπερασπιστείτε την απαγόρευση... τέλος πάντων, μην το χοντρύνω και με λένε καπνιστοκρατικό γουρούνι μεσημεριάτικα.

vasiliskos είπε...

Κατ΄αρχήν ένα ευχαριστώ σαν έχεις την υπομονή και με διαβάζεις κάπου κάπου:)

Θέλω αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει στα δύο παρακάτω θεματάκια γιατί δεν τα έχω καταλάβει και τόσο καλά.

Από το σχετικό νόμο που συζητάμε,

Ψυχιατρεία

Στους χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, και στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα. Εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς για τους ασθενείς τους αποκλειστικά δύναται να επιτραπεί το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους.
Ας μου εξηγήσει κάποιος την τελευταία φράση παρακαλώ. Θεραπεύει κάτι το τσιγάρο? Και αν ναι τι ακριβώς. Σε ποιούς ανθρώπους δηλαδή είναι πιο σημαντικό να μην σταματήσουν το κάπνισμα παρόλες τις βλάβες που γνωρίζουμε ότι προκαλεί?

KAZINO

Γιατί στα καζίνο θα επιτρέπεται το κάπνισμα? Τι διαφορετικό συμβαίνει εκεί? Οποιος τζογάρει είναι δικαιολογημένος να καπνίζει? Ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία υγείας?

Και τέλος μήπως υπάρχουν και άλλοι πληθυσμοί όπου η διακοπή του καπνίσματος θα επιφέρει μεγαλύτερες βλάβες από τη μη διακοπή γιατί εδώ το πράγμα αρχίζει και γίνεται λίγο χεβυμεταλάδικο κι ενώ ήμουν τόσο σίγουρη ότι ένα κι ένα κάνουν δύο (ποτέ δεν ήμουν σίγουρη αλλά έτσι λέμε) κάτι δε μου πάει καλα.

Ανώνυμος είπε...

χαχα! έχω δραματικό νέο! έκοψαν το τσιγάρο κ από το κυλικείο στο πάντειο. χαχαχαχαχαχα!

ευθυμία

Ανώνυμος είπε...

Οι Αβραμόπουλοι του μάταιου τούτου κόσμου πρώτα κάνουν ότι μπορούν για να περάσει η υγεία στα χρυσά χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και έπειτα πλακώνουν τις τσιγαροαπαγορεύσεις για να χαρίσουν στο πόπολο μακροζωία ευεξία κλπ
Πόση μαλακία μπορεί να χωρέσει ο νους;
Τόση αφέλεια ΣΚΑΪ γαίδαρο....

The Motorcycle boy είπε...

Vass απλά είναι τα πράγματα πάντα. Το κάπνισμα χαλαρώνει και απελευθερώνει κάποιες ποσότητες αδρεναλίνης ικανές να "ξεθολώσουν" ας πούμε το μυαλό. Αυτό είναι ένα από τα θετικά του, επειδή, όσο κι αν μας έχει ζαλίσει τ΄αρχίδια η πολιτική ορθότητα, το κάπνισμα έχει ΚΑΙ θετικά. Δεν είναι μαλάκες όλοι αυτοί που καπνίζουν -κι ας θέλουν να μας παρουσιάζουν έτσι. Και να μας φέρονται έτσι, ας μην ξεχνάμε.

Άρα, κάποιοι ψυχίατροι αποφάσισαν οτι το τσιγάρο κάνει καλό σε ψυχικά διαταραγμένους -υποθέτω όμως οτι εξίσου καλό κάνει και σ΄εμάς τους υπόλοιπους -τους όχι τόσο διαταραγμένους. Εμείς όμως είπαμε -είμαστε για κάτεργο, άρα καλύτερα τρελλός και άνετος παρά να μας τρελλάνουν σιγά-σιγά οι καργιόληδες.

Τα καζίνο ε; Ξέρεις οτι τα καζίνο δεν έχουν παράθυρα ούτε ρολόγια για να χάνουν οι παίκτες την αίσθηση του χρόνου; Αγαπητή, αν διαπιστωνόταν οτι για να τζογάρει ασύστολα ο παίκτης στο καζίνο θα πρέπει πρώτα να έχει πηδήξει ένα παιδάκι θα δίναμε τζάμπα παιδιά να τα πηδάνε στα καζίνο. Είπες κάτι; Ρώτα κι αυτούς που πήγαν να διαμαρτυρηθούν επειδή το Καζίνο καταπάτησε τα καμμένα στην Πάρνηθα και τους μπουζουριάσανε -μέχρι και ελικόπτερα στείλανε να τους εντοπίσουν.

Ευθυμία αν ζούσε ο γίγαντας Πανάγος δεν θα γίνονταν αυτά τώρα -θα τους είχε πάρει ο διάολος όλους. Άκου να απαγορεύσουν το κάπνισμα στο κυλικείο! Αν ακούσεις ένα φάντασμα να βήχει βρίζοντας κι αν μυρίσεις Άσσο φίλτρο να το ξέρεις -βρυκολάκιασε ο Πανάγος!

Ανώνυμε, αν νομίζεις οτι ο νόμος θα ωφελήσει κανέναν άλλο εκτός από τους αρπάχτρες του κράτους είσαι γελασμένος. Το μέτρο θα ατονήσει το πολύ στο εξάμηνο, αλλά ο νόμος θα παραμείνει έτσι ώστε όταν θέλει λεφτά ο Δήμος, ας πούμε, να στέλνει τους μαλάκες του να κόβουν πρόστιμα.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και στο τέλος ο νόμος θα είναι χρήσιμος μόνο για αρπαχτές και νταβατζιλίκια κάθε είδους από τους αρμόδιοι.
Αν η κοινή λογική δεν είχε πάει διακοπές μακράς διαρκείας τέτοιοι νόμοι μόνο στην επιθεώρηση θα είχαν θέση.
Η κοινή γνώμη απ΄την άλλη επικροτεί.Θα σώσει την υγεία της βλέπεις που αν την χάσει στοιχίζει κάτι παραπάνω και υπάρχει και κρίσης μην ξεχνάμε.
Όπως ο πλανήτης θα καταστραφεί γιατί αφήνουμε την TV στο stand by έτσι ο κοσμάκης θα πεθάνει από τον καπνό που ξεφυσάμε εμείς οι ασυνείδητοι καπνιστές.
Είπαμε τόση αφέλεια....

The Motorcycle boy είπε...

Ναι σίγουρα θα σώσει την υγεία -τι να λέμε τώρα; Για τους ρύπους στην ατμόσφαιρα άλλωστε και για τα πλαστικά αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το τσιγάρο -γνωστό είναι αυτό. Μη σου πω κιόλας οτι για το Αλτσχάιμερ, τη νόσο των τρελλών αγελάδων, το aids, τις ηπατίτηδες και όλα τα υπόλοιπα φταίει αποκλειστικά το τσιγάρο -άσε που έχω κάτι έρευνες που αποδεικνύουν οτι και για τα τροχαία ατυχήματα φταίει το τσιγάρο!

Έβλεπα ένα επεισόδιο του Μπόστον Λίγκαλ, έχει κάνει εκεί κάποιες εξετάσεις ο γίγαντας Ντένι Κρέιν και του λέει ο γιατρός:
"Απ΄οτι φαίνεται θα εμφανίσετε Αλτσχάιμερ το πολύ σε 6-7 χρόνια. Βέβαια, το καλό νέο είναι οτι είστε χοντρός, πίνετε και καπνίζετε, οπότε, μάλλον δεν θα ζήσετε τόσο ώστε να προλάβετε να νοσήσετε".

Υ.Γ.: Χτες ο Αβραμό είπε στις ειδήσεις οτι δεν επιβλήθηκε ολική απαγόρευση στους κλειστούς χώρους επειδή σεβάστηκαν τα δικαιώματα των καπνιστών. Εγώ λοιπόν σαν καπνιστής δηλώνω (μέχρι και συλλογή υπογραφών θα ξεκινήσω)οτι απαιτώ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Τα πάντα όλα -ρε τεράστιε Αβραμό πουλέ.

marquee de mud είπε...

500.000 πεθαινουν στην αμερικη λογω τσιγαρου και 650,000 ειναι στην ευρωπη. τα 100 δισ ειναι για νοσοκομειακη περιθαλψη και φαρμακα που πληρωνουν οι ασφαλιστικες. γι άυτο σιγα σιγα σε κοβουν.

το τσιγαρο στην αμερικη εχει μειωθει οσο δεν παει και ναι οι πωλησεις εχουν γαμηθει.

το κρακ εχει φυγει απο την μοδα απο τοτε που πεθανε ο σιδηροπουλος. ποιο κρακ;

οπως σου λεει και ο κρις παραπανω και γω πιο παραπανω ολα τα αρχισαν οι ασφαλιστικες και ειναι παλια ιστορια. δεν αρχισε με τον νομο αβραμοπουλου. και μπορει εδω να ειναι ευρωπη αλλα οι ασφαλιστικες αμερικανικες ειναι οπως και οι καπνοβιομηχανιες. οποτε ο πολεμος συνεχιζεται παντου.

σιγα μην σε πληρωνει αν εισαι αυτοκτονικος.

οσο για τα πλαστικα, τα κινητα , το απεμπλουτισμενο, σου ξαναλεω , βρες επιστημονκη καλυψη και κανα δυο δικηγορους και τους τα βαζεις στον κωλο, αυριο.

The Motorcycle boy είπε...

Εντάξει αδερφέ -το τσιγάρο βλάπτει το ξέρουμε -αλλά να λες οτι 500.000 ή 650.000 πεθαίνουν το χρόνο λόγω τσιγάρου είναι σούπερ απλουστευτικό. Πες μου οτι στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση το τσιγάρο σου δίνει μια σφαλιάρα και επιταχύνει την κατάρρευση του οργανισμού -να το δεχτώ. Αλλά όχι νούμερα νεκρών αποκλειστικά λόγω τσιγάρου! Αυτό ούτε στους βομαρδισμούς δεν το λένε! 1.000 πέθαναν, λένε, στο βομβαρδισμό της πόλης Ρουφοκαβλέτα, κάποιοι από βόμβες κι άλλοι από φυσικά αίτια (καρδιοπάθειες, γκρεμισμένα σπίτια κ.λ.π.)

Έχει μειωθεί το τσιγάρο στην Αμερική ε; Και γιατί δεν έχει κλείσει καμιά εταιρεία; Βγάζουν παστέλια και μαντολάτα αντί για τσιγάρα τώρα;

Ντάξει το κρακ ήρθε ή έφυγε από τη μόδα -μην κολλάς. Μπορείς να μου πεις αν με την απαγόρευση του τσιγάρου αυξήθηκαν τα νούμερα των παιδιών που έπεσαν στα ναρκωτικά η όχι;

Λέμε τώρα δηλαδή οτι η απαγόρευση είναι προϊόν πολέμου μεταξύ ασφαλιστικών και καπνοβιομηχανιών -φίλε, συγνώμη αλλά δεν ψήνομαι. Αφού οι ασφαλιστικές αν είσαι καπνιστής σε ασφαλίζουν για όλα εκτός των τσιγαροασθενειών -προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Πλάκα μου κάνεις όταν ζητάς επιστημονική κάλυψη π.χ. για την καρκινογόνα ακτινοβολία των κινητών! Έχουν βγει ένα σωρό έρευνες σχετικά, εδώ και χρόνια, αλλά ΕΠΕΙΔΗ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Ή ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ και δεν τις χρηματοδοτούν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (χαχαχα) πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων. Κι αν εσύ νομίζεις οτι θα πας σε δικαστήριο της Ευρώπης ή της Αμερικής και θα αποζημιωθείς για καρκίνο του εγκεφάλου λόγω κινητού (το οποίο δεν γράφει κιόλας στο κουτί του "τα κινητά βλάπτουν σοβαρά την υγεία") σου λέω οτι δεν υπάρχει περίπτωση. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ. Αλλιώς κάτι θα είχε καταφέρει κάποιο από τα θύματα κινητής τηλεφωνίας -και είναι πολλοί αυτοί ξέρεις.

Masterpcm.. είπε...

Παλληκάρι μου καλά τα λές.
Έτσι και χειρότερα είναι.
Αν λάβεις υπόψιν, δορυφορικά σήματα, ραδιοσυχνότητες ενεργές με βαρβάτες ισχύς να περιδιαβαίνουν την κάθε βουνοκορφή, χιλιάδες ασύρματα ιντερνετικά δίκτυα με εντάσεις ισχύος πολύ πέραν του επιτρεπόμενου και ουσιαστικά άνευ ελέγχου, ρυπογόνες πηγές όπως φουγάρα, εξατμίσεις, καλώδια υψηλής τάσης ακόμα και τα φτηνιάρικα ινβέρτερ κλιματιστικά, τζι ες εμ μονάδες με ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο που μοιάζει με κυματομορφή που μοιάζει με ροκιά mp3!

Και...και..., άστα να πάνε....
Στην τελική ένα τσιγάρο ή εντάξει πολύ περισσότερα του ενός (:)), ένας ή εντάξει πολύ περισσότεροι του ενός και ποτάκια, εντάξει πολύ περισσότερα του ενός και η μουσική που ακούω είναι πιά το ζενίθ της προσωπικής απόλαυσης.

Αρνούμαι οριζοντίως, καθέτως, διαγωνίως και πλαγίως να τα απαρνηθώ!

Λες και θα ζήσω εσαεί;;

Μικρές ή μεγαλύτερες απολαύσεις είναι τελικά οι χαρές της ζωής.
Το τσιγάρο είναι μια απ' αυτές.

Τσάγια

The Motorcycle boy είπε...

masterpcm δίκιο έχεις σε όσα λες -εννοώ οτι, εντάξει, το απαγορέψαμε το τσιγάρο (λέμε τώρα) αλλά για τους υπόλοιπους καρκίνους το μόνο που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, σαν κοινωνία, είναι να τους διαφημίζουμε συνεχώς στα ΜΜΕ.

Όμως μην ξεχνάς οτι το να αρνείσαι να αποκηρύξεις το τσιγάρο (η προσωπική σου στάση όχι το αν καπνίζεις) είναι αντιπαραγωγική συμπεριφορά. Ο καλός πολίτης πρέπει να καπνίζει αλλά και να λέει το ποίημα "ξέρω πόσο κακό μου κάνει, όμως δεν μπορώ να το κόψω -είμαι ξεφτίλας". Έτσι και τα τσιγάρα τους αγοράζεις και σπονδή στην υπερπαραγωγικότητα κάνεις.

Αν πεις όμως "γουστάρω να καπνίζω και δε γουστάρω να το κόψω" σε καίνε σαν τις μάγισσες στο Μεσαίωνα.

Λευκή προπαγάνδα λέγεται η μέθοδος που μόλις σου περιέγραψα και μέτρα γύρω σου πόσοι την έχουν καταπιεί αμάσητη.

marquee de mud είπε...

δυστυχως ΓΙΑ ΜΑΣ σε λιγα χρονια -πρεπει να περασουν καποια για να εχεις μεγαλο δειγμα- αδερφε η καθε nokia & motorola θα δωσει πολλα εκατομυρια ευρω-δολαρια για καρκινους απο κινητα και τις κεραιες τους αναμεσα στα σπιτια ή μας.

τα ιδια γινεται με το απεμπλουτισμενο ουρανιο, τα ιδια εγινε και με το DDT αν το παμε δεκαετιες πισω. μεχρι τοτε καποιοι κονομάν τρελλα και μετα απλα ελλισονται οικονομικα.

θα σου 'λεγα οτι το τσιγαρο δεν ευθυνεται για καμια αυξηση χρησης ναρκωτικων. αυτο που σιγουρα ευθυνεται ειδικα στο usa ειναι το under 21 για το αλκοολ. αλλα απο την αλλη δεν τους κατηγορω κιολας. δεν βέπω φαντασματα πισω απο τετοιες αποφασεις. και θα σου πω και τον λογο.

εγω πηγα 18 χρονων στην αμερικη και 25 αγγλια. εμεινα απο 2-2μιση χρονια στην καθε χωρα. δεν το πιστευα πραγματικα τον "τροπο" που ειναι αυτοι οι λαοι αλκοολικοι και το ποσα ατυχηματα με νεκρους γινοντουσαν καθε παρασκευη και σαββατο.

εκει που επαθα πλακα ηταν στην αμερικη. εγω επινα πολυ και το γουσταρα το αλκοολ αλλα εμπλεξα με κατι αναρχοαριστεριστες χαρντκοραδες. οι τυποι πιναν νερο και βιολογικους χυμους. "ρε" τους ελεγα "ουτε μια μπυρα γαμωτο;" μερικοι στραβωσαν κιολας. εγω εντωμεταξυ δεν πιστευα στα ματια μου γιατι ολο το υπολοιπο ηταν πραγματικα hardcore. τους πιαναν για εξακριβωση και τους φορτωναν οτι εγκλημα ειχε γινει στην πολιτεια τον τελευταιο μηνα. 6 μηνες φυλακη χωρις αναστολη για βρισιμο μπατσου και τετοια. η χουντα μας ηταν πταισμα μπροστα στην αμερικανικη δημοκρατια.

ε! αυτοι οι τυποι δεν ηταν τιποτα φασιον βικτιμια να τρεχουν στα γυμναστηρια. απλα ερχοντουσαν απο οικογενειες που η μανα επινε jackdaniels μαζι με τον καφε το πρωι και ο πατερας ειχει λιωσει στην κοκα και πεθαινε απο καρκινο πνευμονα λογω τσιγαρου. οποτε επαναστατουσαν σε οτι τους περιοριζε. σε οτι ειχαν φαει στην μαπα.

οταν ειδα κι αυτους εναντιους στο αλκοολ και υπερ της απαγορευσης , αρχισα να το βλεπω αλλιως. δηλαδη μπορει να μην κρυβεται παντα μια αντιστροφη ψυχολογια(reverse psycholgy) πισω απο καθε κρατικη αποφαση. μπορει να μην κρυβεται παντα ενας καποδιστριας με την πατατα στο χερι. μπορει οντως να εχουν βγει και καποιοι νομοι για την προστασια μου.


υγ1 οι 500000 & 650000 ειναι καπνιστες, που αποδοθηκε στο καπνισμα η ασθενεια που τους οδηγησε προωρα στον θανατο. δεν το λεω γω. στατιστικες απο δεκα μεριες ειναι.

υγ2 οι ασφαλιστικες δεν σε καλυπτουν ή ζητουν επιπρόσθετα ασφάλιστρα ΤΩΡΑ αν καπνιζεις. αλλα ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ εχουν ασφαλισει στην ευρωπη που αναφερεσαι και ειδικα στην ελλαδα που εχουμε και τα πρωτεια, ολους τους καπνιστες, που σιγα-σιγα αρχιζουν και ασθενουν. κι οταν αυτοι ασθενουν οι αφαλιστικες φτωχαινουν. κι οταν οι ασφαλιστικες φτωχαινουν κανουν οτι εκαναν και στην αμερικη.

και αν ενα λομπι εχει την δυναμη να καταστρεψει μεσω "κυβερνητικων" αποφασεων και νομων, ολα τα δημοσια ταμεια του πλανητη ωστε να επιβαλει την ιδιωτικη ασφαλιση, πιστεψε μπορει πολυ ανετα να επιβαλει κι ενα νομο για το καπνισμα ετσι ωστε να μην εχει χασουρα απο τις αποζημιωσης που σου υποσχεθηκε οταν σε ασφαλιζε. απο την αλλη με ενα σμπαρο δυο τρυγονια. με ενα αντικαπνιστικο νομο και πελατες δεν χανουν γιατι δεν θα υπαρχουν πια τοσοι καπνιστες και δεν υπαρχουν παθητικοι καπνιστες που δεν ειχαν τροπο να αποκλεισουν.

μπιζνα κανουνε , οχι διακονία οπως διαφημιζουν. ολα τα λεφτα στην τσεπα τους. με καθε τροπο. οχι πως με χαλαει. γι'αυτο το νομο τουλαχιστον.

The Motorcycle boy είπε...

Ρε, γράφω από τη δουλειά, δεν καπνίζω κιόλας και με βιδώνεις!

1. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για τα κινητά; Εκατονδεκαχιλιαείκοσι; Έχουν βγει ένα κάρο έρευνες που λένε οτι τα κινητά κάνουν καρκίνο εγκεφάλου -ένας καρκινοπαθής δεν βρέθηκε να πάρει την έρευνα και να πάει αγκαζέ μ΄αυτή, το κινητό και τον εγκέφαλό του σε δικαστήριο; Εδώ μέχρι ο άλλος που χόντρυνε από το φαστφουντάδικο πήγε κι έκανε μήνυση -τι να λέμε τώρα; Και την κέρδισε τη μήνυση και στο Αμέρικα γράφουν απέξω τα χάμπουργκερ "Προσοχή με αυτό το προϊόν μπορεί να γίνετε σα βούζα!" Είδες εσύ να γράφουν τα κινητά απέξω "Προσοχή καρκίνος";

2. Δεν σε ρώτησα τι ευθύνεται για την αύξηση των ναρκωτικών. Σε ρώτησα αν έχει αυξηθεί (ας πούμε στην Αμερική) η χρήση μετά την απαγόρευση. Αν έχει αυξηθεί (που έχει) δικαιούμαι να υποθέσω οτι σε αυτό συνέβαλλε ΚΑΙ η απαγόρευση του τσιγάρου.

3. Ωραίο το παράδειγμα με τους φίλους σου τους αναρχοχαρνταληταράδες. Όταν εγώ σου έγραφα για απομυθοποίηση του τσιγάρου στους πιτσιρικάδες μου έλεγες "που το είδες;" Στο παράδειγμά σου το είδα! Παρένθεση, αναρχοτέτοιοι υπέρ οποιασδήποτε απαγόρευσης σαν γιαλαντζί μου κάνουν...

4. Πες μου ρε φίλε μια ασθένεια που οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο κάπνισμα κι εγώ σου υπόσχομαι να την κολλήσω και να πεθάνω αύριο πρωί κιόλας!

5. Δηλαδή επειδή μέχρι σήμερα οι ασφαλιστικές κάλυπταν κι εμάς τα φουγάρα τώρα μας ρίξανε την απαγόρευση για να μας φύγουν τα καρκίνια και να μη μας πληρώνουν! Έλα ρε φίλε -δεν στέκει αυτό που λες. Άμα εγώ έχω γίνει πνευμόνι Χαλυβουργική και γενικότερα σαγρέ εσωτερικώς δε με σώζει το οτι καπνίζω έξω και από τα 20 τσιγάρα της δουλειάς έπεσα στα 5 ας πούμε. Και για τους νέους συντρόφους καπνιστές, τα' παμε, οι ασφαλιστικές δεν καλύπτουν.

marquee de mud είπε...

1. καμια 30αρια οπως και με τα τσιγαρα.

3 νομιζα οτι εννοουσες μειωση λογω της αρνητικης διαφημισης. οι συγκεκριμενοι στην καλυτερη διαβαζαν κανα φανζινακι. δεν ξερω αν ηταν γιαλαντζι παντως παιζαν το κεφαλι τους καθε μερα. πολυ φυλακη φαγανε.

4 σιγουρα δημιουργει παπαρηνση εγκεφαλου την οποια ομως την εχεις ηδη μπολικη γιάυτο σε εχουμε και φιλο

5 απαντηση στο υγ2 παραπανω. ατοφια.

The Motorcycle boy είπε...

1. Γιατί; Αφού έχουν βγει ήδη οι έρευνες. Κι όπως ξέρεις, οι έρευνες δεν είναι Ευαγγέλια ούτε Κοράνια, σου λένε "αυτό κάνει εκείνο το κακό κι έτσι μπορεί κόσμος να πεθάνει". Σε 30 χρόνια δηλαδή (ας πούμε οτι θα ισχύει ακόμα η απαγόρευση) τα κρούσματα καρκίνου θα τα αποδίδουν στα κινητά και θα τα απαγορεύσουν; Και σ΄άλλα 30 θα τα αποδώσουν στην αμόλυβδη ας πούμε; Ε μα τότε το ρεζουμέ είναι οτι ο καρκίνος μονίμως (νομίμως) θα θερίζει κι εμείς θα μασσάμε κάθε φορά τη βρούβα της μόδας.

3. Μίλησα για απομυθοποίηση του τσιγάρου αδερφέ μου -το ίδιο λες κι εσύ. Παιδιά που τα μπαφιάσανε οι γέροι τους στον καπνό και σιχάθηκαν το τσιγάρο, παιδιά που δεν γνώρισαν αλάνες και έπαιξαν μπάλα-μπάσκετ σε συλλόγους από 5 χρονών, άρα απομακρύνθηκαν από το τσιγάρο... Τέτοια πράγματα.

4. Ναι, αλλά από παπαρεγκεφαλίαση δεν πέθανε κανένας! Φαντάσου να μην ήμουν καπνιστής και να έκανα τώρα πάρτι που απαγορεύτηκε το τσιγάρο -θα γινόταν αυτή η κουβέντα; Αμ θα γινόταν, επειδή αν δεν τα έλεγα εγώ θα τα έλεγες εσύ γεροστριμμένε.

marquee de mud είπε...

4. απο παπαρεγκεφαλίαση δεν πεθανε κανεις αλλα οι παθητικοι παπαρεγκεφαλιστες την βγαζουν δεν την βγαζουν, παλιογρια.

1. τωρα κανεις οτι δεν ξερεις γιατι. γιατι μεχρι στιγμης καμια ερευνα δεν λεει οτι "σιγουρα τα κινητα σκοτωνουν" και επισης οτι δεν υπαρχει αρκετο δειγμα απο αυτους που παραπονουνται για προβληματα. αγγλικουλια ξερεις διαβασε καμια ερευνα.

The Motorcycle boy είπε...

4. Ωραία! Τώρα δηλαδή εκτός από το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος είσαι και υπέρ του νόμου Σανιδά για τα μπλογκς! Χαχαχαχα

1. Και οι έρευνες για το τσιγάρο δεν λένε οτι σίγουρα το τσιγάρο σκοτώνει. Λένε οτι επιβαρύνει την υγεία και επιταχύνει τα χιψί προβλήματα. Τι να το κάνεις το δείγμα; Αφού οι έρευνες λένε οτι η τάδε ακτινοβολία των κινητών είναι καρκινογόνα πρέπει δηλαδή πρώτα να πεθάνει η μισή υφήλιος; Τα κινητά έχουν πιο άμεση δράση από το τσιγάρο φίλε -δεν χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε μετά από 100 χρόνια.

Bloody Foreigner είπε...

Δεν σε περνάω για μαλάκα. ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ! Και βάλε το τσιγάρο σου εκεί που ξέρεις(Αναμμένο φυσικά)

The Motorcycle boy είπε...

Foreigner το ξέρεις το Double Vision; Μπα δε νομίζω.

Καλά, μαλάκας είμαι, αλλά αυτό δε σημαίνει οτι επειδή εσύ γουστάρεις να σου βάζουν αναμμένα τσιγάρα στο κώλο -εγώ θα πρέπει να το κάνω κιόλας! Νομίζω;

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι