Το πανάρχαιο τεστ προκειμένου να ξεσκεπάσεις έναν Ιησουίτη υπήρξε η ερώτηση σχετικά με το εάν «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» -γνωστό αυτό. Βέβαια, στο άκουσμα του προσδιορισμού «Ιησουίτης» στραβώνουν πολλά μούτρα –επειδή ο Ιησουιτισμός είναι συνώνυμος της υποκρισίας. Ακόμα πιο βέβαια, προκειμένου να παγιωθεί το αρνητικό στερεότυπο του Ιησουίτη, χρησιμοποιήθηκε αυτή ακριβώς η μέθοδος του «σκοπού που αγιάζει τα μέσα» -αποσιωπήθηκε δηλαδή το κομμάτι της ιστορίας που μνημόνευε την άνευ όρων αφοσίωση του συγκεκριμένου Τάγματος στον Παπισμό και υπερφωτίστηκαν τα (πλάγια) μέσα που χρησιμοποιούσαν οι συγκεκριμένοι φανατικοί προκειμένου να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους. Με αυτό τον τρόπο, ένα Τάγμα φανατικών παρουσιάστηκε σαν μια ομάδα υποκριτών –πάει καλά....
Αν όμως ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα (κι αυτό το θυμούνται οι εκάστοτε ηττημένοι των κοινωνικών συγκρούσεων) –τότε μπορούμε να συμπεράνουμε οτι «τα μέσα αγιάζουν τον σκοπό»; Κάτσε να το δούμε αυτό, αλλά πρώτα ας ξεκαθαρίσω...
«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», μόνο ΕΦΟΣΟΝ επιτευχθεί. Αλλιώς σου φορτώνουν ένα κάρο ταπεινά ελατήρια κι επιδιώξεις -βρίσκεσαι καπακοειδώς στο εδώλιο με την ρετσέτα του ανθρωπόμορφου κτήνους στο τσεπάκι επειδή τάιζες σοκολατάκια τις πάπιες στον Εθνικό Κήπο αδιαφορώντας για το κακό που κάνει η ζάχαρη στα ζώα –ζώο, ε ζώο! Δύο παραδείγματα:
1. Είσαι προπονητής και βγάζεις τη βεντέτα που περπατάει στο γήπεδο σαν Κοκκινοσκουφίτσα, βάζοντας στη θέση του φέρελπη νεανία ποδοσφαιριστή. Αν ο φέρελπης σκοράρει το νικητήριο γκολ –η διορατικότητά σου αποθεώνεται. Αν ο φέρελπης τα κάνει μαντάρα –κατηγορείσαι για υπέρμετρο εγωισμό ο οποίος δεν ανέχτηκε τη λατρεία του κόσμου προς τον Κοκκινοσκουφίτσα εξ ου και τον υπονόμευσες πούστικα.
2. Είσαι ο ΤσεΓκουεβάρας και, ως κομαντάντε, αποφασίζεις να αφήσεις τον πιτσιρικά αντάρτη της ομάδας σου χωρίς όπλο στην επικείμενη μάχη, επειδή το δικό του κάπου το έχασε απρόσεκτα. Αν κερδίσετε τη μάχη και σου΄ρθει ο πιτσιρικάς με καινούργιο τσίλικο όπλο το οποίο βούτηξε από τον εχθρό –αυτομάτως χαρακτηρίζεσαι εμπνευσμένος ηγέτης. Αν χάσετε τη μάχη και σου φέρουν τον πιτσιρικά στο ντορβά –είσαι ένας ακόμα παρανοϊκός δικτατορίσκος με μικροφαλία.
Και τελικά μην ξεχνάς πως, όσο οι Ιησουίτες του Ιγνάσιο Λιγιόλα έκαναν απανωτά χιτ στον πίνακα επιτυχιών της εποχής, ο Ιησουιτισμός ήταν κολακευτικός προσδιορισμός –κάτι σαν το σημερινό «Semper Fidelis» των βατραχομούρηδων για τους κατοίκους της Ηνωμενοπολιτιακής ενδοχώρας.
Επιστρέφω στην ερώτηση περί του αν «τα μέσα αγιάζουν τον σκοπό». Ας πούμε, θέλω να φάω τα λεφτά ευκολόπιστων συνανθρώπων μου κι έτσι να πλουτίσω. Δεν είναι κακός αυτός ο σκοπός; Απ΄όπου κι αν τον πιάσεις βρωμάει! Αν όμως εγώ βρω αυτόν τον καταπληκτικό τρόπο σύμφωνα με τον οποίο θα κάνω ευτυχισμένους τους ευκολόπιστους συναθρώπους μου; Αν τους απαλλάξω από τα άγχη, τις στεναχώριες και τη δυσκοιλιότητα –πως σου φαίνεται αυτό; Μήπως αγιάστηκε κάπως ο σκοπός μου; Σαφώς και όχι, θα απαντήσεις, καθότι παραμένεις βουτήχτρας, ψεύτης και απατεώνας. Ωραία!
Θα συμπεράνω λοιπόν οτι «τα μέσα αγιάζουν τον σκοπό», μόνο ΕΦΟΣΟΝ αυτός δεν επιτευχθεί. Αν δηλαδή δώσω χαρά και ευτυχία στους συνανθρώπους, αλλά στο τέλος (είτε επειδή την είδα απατεώνας ταινίας του Χόλυγουντ, είτε επειδή με πήραν πρέφα μέσω της αυτογνωσίας που τους παρείχα) εγώ δεν πάρω δεκάρα τσακιστή. Είμαστε σύμφωνοι; Δεν βλέπω γιατί όχι.
Τσάκω τώρα τα παραπάνω εργαλεία και πάμε να ξεκοιλιάσουμε ένα ζήτημα της σύγχρονης πραγματικότητας:
Είναι χρόνιος ο θαυμασμός των πιτσιρικάδων για τους διαβόητους παραβατικούς κι αυτό έχει την εξήγησή του. Διότι ο πιτσιρικάς αν δεν αμφισβητήσει τον «νόμο και την τάξη» πρέπει οι γονείς του να τον πάνε γραμμή στο πλησιέστερο ψυχιατρείο και να τον αφήσουν εκεί για πειραματόζωο. Φυσικά, το στερεότυπο του «αντισυμβατικού νέου» αντικαθίσταται με το εξίσου στερεότυπο του «συμβιβασμένου μεσήλικα», επειδή το πλησιέστερο ψυχιατρείο παραμονεύει και δεν κάνουν εκεί μέσα ηλικιακές διακρίσεις.
Να σημειωθεί πως, με το πέρασμα των χρόνων και την κυριαρχία της υπερκατανάλωσης, τα παραπάνω στερεότυπα μεταβλήθηκαν αισθητά και εξηγώ:
-Τις εποχές της ψωμόλυσσας που οι πιτσιρικάδες δεν είχαν ούτε δεύτερη τσίχλα να μασήσουν, ο μύθος του Ρομπέν των Δασών έκοβε εισιτήρια με το σκεπτικό οτι «ακόμα κι ένα μεταχειρισμένο, ‘αλλοτριωμένο’, σώβρακο είναι καλύτερο από το δικό μου το τρύπιο». Όταν όμως ήρθε η υπερκατοχή σαβούρας τα σώβρακα σταμάτησαν να προκαλούν δάκρυα ευγνωμοσύνης στους πιτσιρικάδες. Κι ο ρόλος του Ρομπέν θόλωσε κάπως –οι καινούργιοι Ρομπέν δεν μοίραζαν πλέον απτά καρβέλια ψωμί, αλλά χτυπούσαν κατευθείαν «το σύστημα». Πως; Γιατί; Με τι; Γενικά ρε παιδί μου!
-Η εποχή της υπερκατανάλωσης ήρθε αγκαζέ με την υπερχρέωση και λογιστικά υπεύθυνος για τα οικονομικά της «Οικογένειας Ο.Ε.» είναι μονίμως κάποιος «συμβιβασμένος μεσήλικας». Αυτός που αντιπαθούσε παλιότερα τους κλέφτες επειδή ένα ρημαδοαυτοκίνητο είχε αξιωθεί ν΄αγοράσει κι αν το έχανε –χέσε μέσα. Αυτός λοιπόν τώρα καλοβλέπει τους σύγχρονους Ρομπέν των Δασών που χτυπάνε «το σύστημα», επειδή «μπορεί να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και στην επόμενη μπούκα σε τράπεζα να μπουρλοτιάσουν η βάση δεδομένων και να διαγραφούν τα χρέη μου». Το σύστημα γενικά ρε παιδί μου!
Τουτέστιν είμαστε πολλοί αυτοί που συμπαθούμε τους παραβατικούς πλέον –αρκεί βέβαια να μην παραβούν το νόμο πάνω μας. Επειδή τότε υπεισέρχεται, ας πούμε, ο καταραμένος υποκειμενισμός και θολώνει η περίφημη αντικειμενική μας κρίση –κατάλαβες;
Κι ανάλογα με την κοσμοθεωρία μας, εφαρμόζουμε κάποιο από τα παραπάνω δυο αξιώματα για να «αγιάσουμε» τη δράση των παραβατικών (με τις σχετικές επεξηγήσεις μου, μην το ξεχάσεις!)
Αν, ας πούμε, εγώ είμαι δεξιόστροφος και διαβάσω περί της παραβατικής συμπεριφοράς του επιτυχημένου επιχειρηματία ονόματι Βούτακα, θα αποφανθώ: «εφόσον είχεν θάρρος ο άθρωπος δεν τρέχει τίποτις δηλαδή –κάντο κι εσύ άμα μπορείς, αλλά δε μπορείς, γι΄αυτό μια ζωή θα μείνεις τσανακογλύφτης!» Αυτό στην περίπτωση όπου ο Βούτακας θα καταλήξει επιτυχημένος επιχειρηματίας (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα) βεβαίως! Επειδή, άμα τον βουτήξουνε τον Βούτακα στην πρώτη μπούκα που θα κάνει σε βίλα στο Ψυχικό, θα αγανακτήσω: «εχτέλεσις τους χρειάζεται σε κάτι τοιούτους –σήμερα μπαίνουν στας βίλας, αύριο θα μπουν και στα δικά μας σπίτια!»
Αν τώρα είμαι αριστερόστροφος και διαβάσω περί της συλλήψεως ληστού, θα αποφανθώ: «κι εσύ δεν θα λήστευες μια τράπεζα αν ήσουνα αόρατος;» Άμα τον πιάσουν τον ληστή (τα μέσα αγιάζουν τον σκοπό) –έτσι; Επειδή, άμα δεν τον πιάσουν και επενδύσει τα κλεμμένα από την τράπεζα σε καμιά επιχείρηση εισαγωγών –εξαγωγών θα διαδηλώσω εξοργισμένος: «κάτω οι αιμορουφήχτρες, κάτω το κεφάλαιο!»
Λοιπόν –καιρός να αφήσουμε στην άκρη την Ιησουίτικη βρωμοπαγίδα, επειδή νομίζω οτι αυτό το τρυκ περί σκοπού και μέσων το έφτιαξαν οι ίδιοι οι Ιησουίτες για να ξεφορτωθούν τους ενοχλητικούς και να δουλεύουν με την ησυχία τους. Γιατί ο σκοπός και τα μέσα είναι κολοκύθια με τη ρίγανη –όπως κολοκύθια με τη ρίγανη είναι και κάθε προσπάθεια να αποφανθείς για μια κοινωνική ενέργεια ξεκομμένη από το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο παρατηρήθηκε.
Ξέρουμε (αυτό έλειπε άλλωστε!) οτι τα αίτια της παραβατικότητας είναι αμιγώς κοινωνικά. Ο παραβατικός ωθείται στην πράξη του είτε από την ανάγκη της επιβίωσης (με λένε Γιάννη Αγιάννη και βούτηξα μια φραντζόλα επειδή πεινούσα), είτε από την ανάγκη της εκπλήρωσης πλαστών αναγκών κοινωνικής ανέλιξης.
Ξέρουμε (ή μήπως όχι;) οτι η παραβατικότητα ενισχύει την κρατική δομή εφόσον:
1. Ο «κινγκ σάιζ» παραβατικός δεν αμφισβητεί την κυρίαρχη τάξη, απλώς προσπαθεί να εισχωρήσει σε αυτή με ριφιφί.
2. Η ύπαρξη του «φτωχοδιάβολου» παραβατικού δικαιολογεί την ύπαρξη των κατασταλτικών μηχανισμών (αστυνομία, δικαστήρια) στα μάτια των πολιτών και φέρνει έξτρα κέρδη στις εταιρείες πώλησης ασφάλειας (θωρακισμού σπιτιών, σεκιούριτι, συναγερμών κ.λ.π.)
Γνωρίζουμε τέλος (κι ας προτιμούμε να το αγνοούμε) οτι η παραβατικότητα αποτελεί συνεκτικό παράγοντα ομαδοποίησης και, άρα, διαφοροποίησης από τις υπόλοιπες (ας τις πούμε) «κοινωνικές τάξεις». Η «κάστα των παραβατικών» έχει δική της συνοχή, δικό της ηθικό κώδικα και δικό της αξιακό σύστημα. Η συγκεκριμένη κάστα μπορεί να συμπορευτεί (ατομικά ή/και ομαδικά) με τους κεφαλαιοκράτες όταν τα συμφέροντά τους συναντιούνται αλλά δύσκολα θα αφομοιωθεί πλήρως από αυτούς. Η συγκεκριμένη κάστα μπορεί να συμπορευτεί (κυρίως σε ατομικό επίπεδο) με τους «αντισυμβατικούς» όταν το συμφέρον το απαιτεί, αλλά η συγκεκριμένη συμπόρευση θα είναι, χρονικά, περιορισμένη και θα καθορίζεται από την αποτυχία του εγχειρήματος. Στην επόμενη «πετυχημένη μπάζα» ο παραβατικός θα πάρει τα λεφτά και θα τρέξει. Κι αλίμονο αν κανένας ηλίθιος προσπαθήσει να του σταθεί εμπόδιο!
Έχω μεγαλώσει με τις Αμερικάνικες ταινίες αποθέωσης της ατομικής πρωτοβουλίας. Έχω μεγαλώσει με τις ταινίες όπου ο ήρωας και ο αντι-ήρωας είναι υπεράνθρωποι.
Λατρεύω το «Μπόνι και Κλάιντ», το «Δημόσιος Κίνδυνος», την «Τρομερή Συμμορία» -έχω ξεκοκαλίσει το βιβλίο του Ζακ Μεσρίν, τα κόμιξ της Μάρβελ και τις περιπέτειες του «Λωποδύτη Φάντασμα». Όταν ήμουνα πιτσιρικάς η ομάδα μου στο Σουμπούτεο ήταν η Νότιγχαμ Φόρεστ επειδή μου θύμιζε τον Ρομπέν των Δασών.
Αλλά όταν θέλω να διαβάσω σχετικά με τις κοινωνικές θεωρίες δεν ξεφυλλίζω ούτε τον Πρίτσερ, ούτε τον Κάπτεν Αμέρικα, ούτε κάποιο βιβλίο του Ντάσιελ Χάμετ –εντάξει; Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν θεωρώ νίκη της κοινωνικής επανάστασης τα τρία γκολ που έριξε μέσα στη Βρέμη ο Ολυμπιακός πριν δυο χρόνια.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά από μια κουβέντα που είχα τώρα τελευταία και είπα να τα σημειώσω επειδή φοβήθηκα οτι, έτσι όπως πάει το πράγμα, θα ξεχάσω και πως με λένε –κάποια αδυναμία συγκέντρωσης, αν με καταλαβαίνεις....
Πολλοί κατακλυσμοί
-
Ας αποφαίνονται κάποιοι κριτικοί, για το πολυκαιρισμένο του συμβόλου. Από
μόνο του τίποτα δεν είναι εξαντλημένο όσες φορές κι αν επανέρχεται στο...
Πριν από 4 εβδομάδες
22 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:
Ο Preacher είναι αντισυμβατικός, αλλά κοινωνικός επαναστάτης δεν είναι, μάγκα μου. Επαναστάτης που έχει γιά ήρωα και φωνή της συνείδησης του τον John Wayne και εμπνέεται από τον πόλεμο του Vietnam; Αντισυμβατικός κάργα ωστόσο - μέχρι τον θεό τον ίδιο γάμησε...
Από την άλλη, αν θέλω πιό αντισυμβατικούς και από τον Cassidy τον βρυκόλακα, δεν πάω μακριά. Υπάρχει και ο John Constantine. Μέχρι κωλοδάχτυλο στον Σατανά έχει κάνει, ξέροντας πως δεν θα του γλυτώσει στο τέλος. Αυτός έχει εφαρμόσει το τσιτάτο περί μέσων και σκοπών, και έχει καταγαμηθεί σε κάθε περίσταση - αλλά δεν το βάζει κάτω. Και ήταν και πάνκης όταν ήταν παλικάρι!
Εν ολίγοις, αντισυμβατικούς όσους θέλεις - επαναστάτες όμως...;
Τα έχουμε ξαναπεί αυτά όμως, δεν είναι έτσι;
Υ.Γ. Τον Saint of Killers τον γούσταρα πολύ πάντως.
Σαιντ οφ Κίλερς -τι Κονσταντίν και ιστορίες τώρα! Αυτός που πάγωσε την κόλαση και σκότωσε το διάβολο, χεχεχεχε.
Έχεις δίκιο -αντισυμβατικοί είναι πολλοί. Ακόμα κι ο Μήτσος που είχε υπογράψει σύμβαση να παραδώσει 10 πισιά και έδωσε άδεια τα κουτιά, αντισυμβατικός είναι.
Περί επαναστατών, αυτοί γεννιούνται όταν είναι ώριμες οι επαναστατικές συνθήκες δεν ξεφυτρώνουν από το πουθενά σαν τσουτσούδες σε αμερικάνικη ταινία.
Το θέμα όμως ήταν οι "επαναστάτες" ή εν δυνάμει επαναστάτες ληστές -λοιπόν, έχεις δίκιο -τα έχει ξαναπεί αυτά κάποιος καλύτερα από μένα. Τα έχει πει ο Τζον Μπούρμαν στο Στρατηγό.
Kαλημέρα ωρέ δάσκαλε!!
Καλημέρα αλλά μη με διαολίζεις με τα "δάσκαλε"! Οι μόνοι δάσκαλοι που θυμάμαι ήταν κάτι μαλάκες σκατόγεροι με φαλάκρα και μουστάκι που λέγανε "θα σι βγάλω τ΄αυτί τημπέλη -ε, τημπέλη!"
Ε άμα είναι να πάθεις τίποτα δε θα το ξανακάνω.Αλλά δεν είναι όλοι όπως λες,εγώ έχω φίλο δάσκαλο που είναι παληκάρι.(έχουμε νεύρα η μου φαίνεται)
Καλά -κι εγώ ξέρω δασκάλους που είναι μια χαρά παιδιά, αλλά ο τίτλος εξακολουθεί να μου ακούγεται άσχημος. Γενικά δεν έχω σε υπόληψη αυτούς που την έχουν δει "ο διδάσκων τους ανθρώπους" -γκρίνια, της ηλικίας είναι, μη δίνεις σημασία, χαχαχα.
Όλα καλά κι όλα ωραία, αλλά καλούς σκοπούς ποιος έχει;
Μα εκεί ακριβώς είναι το θέμα (ή τα θέματα):
1. Οι καλοί ή οι κακοί σκοποί εξαρτούνται απόλυτα από την κοινωνική συγκυρία. Τραβάω, ας πούμε, μια σφαλιάρα σ΄ένα μπάτσο επειδή μου κλείνει το δρόμο και θέλω να περάσω. Αν ο δρόμος που μου κλείνει είναι μπροστά από τη Βουλή, π.χ. κι εγώ θέλω να ωθήσω την διαδήλωση στην οποία συμμετέχω, έχω καλό σκοπό. Αν ο δρόμος είναι σκέτος διάδρομος υπηρεσίας και μου τον κλείνει λέγοντας "περιμένετε στην ουρά σας κύριε", κι εγώ θέλω να μπω πρώτος παρακάμπτοντας όσους ήδη περιμένουν -έχω κακό σκοπό. Χοντρικά τα λέω, χοντρικά και σχηματικά.
2. Οι καλοί ή οι κακοί σκοποί, εξαρτώνται επίσης από το "για ποιον". Η ρύπανση ενός ποταμού έχει κακό σκοπό για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά καλό σκοπό για τον βιομήχανο -αφού έτσι πλουτίζει.
3. Οι καλοί ή οι κακοί σκοποί θα ήταν λογικό να καθορίζονται ως τέτοιοι -εφόσον έχουμε κατανοήσει την πραγματική τους υπόσταση, κι εδώ δεν θα φέρω παράδειγμα επειδή δεν θέλω να το κάνω.
Βάλτα αυτά σε διάφορα γεγονότα της καθημερινότητας και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Βέβαια θα μπορούσε κάποιος εδώ να ισχυριστεί ότι έτσι χάνουμε την ουσία. Γιατί το βασικό θέμα δεν είναι Ποιος κάνει/δεν κάνει κάτι, ούτε Γιατί κάνει/δεν κάνει (τα περί σκοπών και μέσων), ούτε Πώς κάνει/δεν κάνει κάτι, αλλά τελικά Τι σκ... κάνει/δεν κάνει.
Σαφώς και γι΄αυτό έγραψα οτι τα περί σκοπών και μέσων (ξεκομμένα) είναι κολοκύθια με τη ρίγανη.
Αναφορικά με το τι κάνει ή τι δεν κάνει κάποιος... εκεί θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο μπέρδεμα, αν το δούμε εξίσου ξεκομμένα (ή αποστασιοποιημένα, αν θες). Ας πούμε: ο Α πυροβολεί τον Β και τον σκοτώνει. Να μια πράξη -κάτι που κάποιος έκανε. Τι είναι αυτό; Καλό ή κακό;
Χαχαχα, εσύ που αφήνεις τόσα στον αέρα να ίπτανται, περιμένεις να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι;
Απλώς το μόνο στο οποίο καταλήγω (κι αν καταλήγω) είναι ότι τις περισσότερες φτάνουμε στην κότα και το αυγό.
Είδες λοιπόν που τίποτα δεν είναι πάντα ίδιο; Πάντως, στην συγκεκριμένη ερώτηση εγώ θα μπορούσα να απαντήσω οτι ο οποιοασδήποτε σκοτώνει τον οποιονδήποτε κάνει κάτι απάνθρωπο και εν πολλοίς κακό. Όπως βλέπεις εκεί βάζω τελεία και δεν προχωράω στην εξέταση του ζητήματος, επειδή θα πρέπει να ξαναγυρίσω στο "ποιος κάνει τι" και "γιατί το κάνει".
Δεν νομίζω οτι είναι το αυγό με την κότα εδώ πέρα -πιο πιθανό μου φαίνεται οτι είναι κάτι σαν την απάντηση του Μεγάλου Υπερυπολογιστή στο "Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ": "Η απάντηση για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα είναι 42. Αν θέσεις σωστά την ερώτηση θα καταλάβεις και την απάντηση".
Πριν λίγες μέρες έκανε κρύο είχανε τελειώσει και τα ξύλα... το βράδυ τα παιδάκια μου τουρτουρίζανε μέχρι το πρωί.Την άλλη μέρα μιάς και δεν είχα λεφτά ν'αγοράσω ξύλα κατέβηκα στο ρέμα και έκοψα ένα δέντρο.Την ώρα που το κουβαλούσα με βλέπει ο γείτονας και άρχισε να μου φωνάζει "γιατί κόβεις τα δέντρα ρε παλιομαλάκα".
Ωραία! Κοίτα τώρα πως πάει το κόλπο:
1. Αν ο φωνακλάς γείτονας είναι ένας καργιολοφασιστοδεξιός π.χ. θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αναμενόμενη συμπεριφορά.
2. Αν ο φωνακλάς γείτονας ήταν υποστηρικτής της Αριστεράς, της Προόδου και της Οικολογίας θα είχαμε κάποιο πρόβλημα ταυτοποίησης (κι εκείνος κάποιο πρόβλημα ταυτότητας).
3. Αν τώρα εσένα σε ανακηρύξουν απόγονο του Ρομπέν των Δασών επειδή έκοψες ένα κούτσουρο για να ζεστάνεις τα παιδιά σου, θα έχουμε μέγα πρόβλημα εικονικής πραγματικότητας.
Aρα εξαρτάται σε ποιά καρέκλα κάθεσαι.
Σαφώς! Η πραγματικότητα ορίζεται ανάλογα με τη θέση από την οποία τη βλέπεις κι έτσι πρέπει να είναι.
Από την άλλη, αν κάνουμε το λάθος να δούμε την πραγματικότητα από διαφορετική θέση απ΄αυτή που καθόμαστε τότε κινδυνεύουμε σοβαρά να πάθουμε αλληθωρισμό.
Και φαντάζομαι το θέμα είναι,ότι επειδή τώρα έχουν σκοπό να μας γαμήσουν με τα νέα μέτρα,πρέπει να καθήσουμε στη σωστή καρέκλα ώστε να μην αλληθωρίσουμε κιόλας συν τοις άλλοις.
Ναι, τα νέα μέτρα...
Λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση όπου και να καθίσουμε το αγγούρι θα το φάμε -επειδή ανήκουμε στην κατηγορία "το τρώω και ζορίζομαι" όσο κάποιοι άλλοι ανήκουν στην απέναντι κατηγορία την επονομαζόμενη "το τρώω και δροσίζομαι". Και επειδή είναι, απ΄ότι θυμάμαι, η μοναδική φορά που τόσ ξεδιάντροπα μας λένε οτι δεν έχουμε επιλογές. Όχι οτι ποτέ είχαμε πολλές από δαύτες, αλλά πρώτη φορά μας το λένε φάτσα-κάρτα.
Ακριβώς, τώρα εγκαταλείψαν τελείως και τα προσχήματα.
(πάω τώρα κι εγώ ν'αλλάξω ένα τρύπιο σωληνάκι στο τρακτέρ να ρίξω αύριο λίπασμα,γιατι νύχτωσε χαχα)
Ναι σωστά και αν με ρωτήσεις τι προτιμώ, με προσχήματα ή άνευ, δεν έχω απάντηση. Πάντως το αστείο είναι οτι αύριο έχει απεργία κι αν πιάσει κάποιος τους συνδιαλιστές κομματικούς διοργανωτές και τους ρωτήσει "αφού ρε παλουκάρια είπε η κυβέρνηση οτι δεν έχει φράγκο -γιατί απεργείτε;" πάλι θα ψάχνονται οι συνδικαλιστές για να βρουν αναφορές του τύπου "αυτοί που τα ΄φαγαν, αυτοί να πληρώσουν" (ξέρω και το ανέκδοτο με το Χριστό που περπάταγε στο νερό -μη νομίζεις!) Και πάλι δεν θα πουν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ οτι ο βασικός σκοπός της αυριανής απεργίας (την οποία διοργανώνουν Πασοκοσωματεία) είναι να εξοικονομήσει ένα ΠΛΗΡΕΣ ημερομίσθιο το κράτος και να χαλαρώσει λίγο οικονομικά.
Μάλλον δεν διάβασες καλά όλες τις ανακοινώσεις: συμμετέχουμε όλοι στην αυριανή απεργία γιατί πλέον έχουν κεφαλαιοποιηθεί τα κέρδη από προηγούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις!
Δίκιο έχεις ρε γαμώτο δεν το είδα αυτό! Εμ, αφού έχουμε κεφαλαιοποιήσει να πάμε αύριο να επενδύσουμε!
Υ.Γ.: Καλά, αυτοί που τα γράφουν τόσο ξεδιάντροποι είναι τελικά; Δηλαδή, οι "κουμπάροι", οι "δομημένοι" και οι "φούσκοι" του χρηματιστηρίου μας καλούν στην αυριανή απεργία; Θα μοιράσουν και κόλλυβα;
Δημοσίευση σχολίου
Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!