Τρίτη, Ιουλίου 20, 2010

Η τρομοκρατία των τρομοκρατηθέντων

Τώρα που κοιτάζω πίσω, έχουν περάσει 20 μέρες από το τελευταίο μου ποστ της κατηγορίας «Συμβαίνουν κι αυτά» -εκεί βάζω τα κείμενα κοινωνικού σχολιασμού, ας πούμε. Και ήταν εκείνο το κείμενο μια απορία με αφορμή μια τρομοκρατική ενέργεια (τη βόμβα στο γραφείο του Χρυσοχοϊδη) –η απορία αναφερόταν στο ζόρι που τραβάει το Συγκρότημα Λαμπράκη και τρομοϋστεριάζει προβλέποντας κατάλυση του κράτους διαχρονικά. Δεν πρόλαβε να κλείσει μήνας κι έσκασε αυτή η δολοφονία του Γκιόλια. «Σικάγο γίναμε», που θα έλεγε κι ο συχωρεμένος ο παππούς μου (αν δεν ήταν συχωρεμένος). A propos, «Η Σέχτα Επαναστατών κήρυξε πόλεμο στα ΜΜΕ», γράφει το σημερινό ΒΗΜΑ –λείπει ο Μάρτης απ΄την Σαρακοστή;

Θα πρέπει, πρώτα απ΄όλα, να παραδεχτώ κάτι –δεν είμαι επαναστάτης. Εννοώ μ΄αυτό οτι νοιάζομαι πρώτα και κύρια για τα δικά μου και μετά, δευτερευόντως, για τα κοινά. Γι΄αυτό οι δυο δολοφονίες δεν μου προκάλεσαν κανένα ιδιαίτερο συναίσθημα, ούτε λυπήθηκα για τους μακαρίτες, ούτε και χάρηκα για τον θάνατό τους. Από την άλλη, ο Παναγιώτης ο Παπαδόπουλος (Κάιν) είναι συνειδητά επαναστατημένος άνθρωπος. Γι΄αυτό είχε διαμαρτυρηθεί έντονα σχετικά με την κανιβαλιστική διάθεση του Τρωκτικού, στην περίπτωση της σύλληψης του Μαζιώτη και των υπολοίπων, κι έτσι είχε γίνει στόχος του συγκεκριμένου μπλογκ. Και, παρ’ όλα αυτά, έβγαλε χτες ένα κείμενο σχετικά με τη δολοφονία του Γκιόλια –μπορείς να το διαβάσεις εδώ.

Αναφέρθηκα στην στοχοποίηση του Κάιν από το Τρωκτικό, λοιπόν είχαν έναν τρόπο σ΄εκείνο το πράγμα που ήθελε να ονομάζεται μπλογκ, τσιρίζανε κάθε λίγο, σαν τους ξεδοντιάρηδες που στήνονται στις πλατείες και περιμένουν πότε θα σκάσουν οι κάμερες του Αυτιά να τους κάνουν διάσημους. Γιατί ξεδοντιάρηδες; Επειδή γέμιζε ο τόπος σάλια στα περισσότερα ποστ του συγκεκριμένου μπλογκ. Δεν ήμουνα φανατικός του Τρωκτικού, αλλά δε νομίζω οτι κάνω μεγάλο λάθος στην εκτίμησή μου αυτή. Άλλωστε έχω και αποδείξεις: «Εκπρόσωπο της ερευνητικής δημοσιογραφίας», χαρακτήρισαν τον Γκιόλια τα κανάλια! «Διακεκριμένο μέλος της δημοσιογραφικής οικογένειας!» τον αποκάλεσε ο Πάνος Προφιτερόπουλος της ΝΔ! «Ενοχλήθηκαν από το αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ», είπε ο Καρατζαφέρης (και, μεταξύ μας, αν εννοεί οτι κάποιους εκβίαζε ο μακαρίτης κι αυτοί τον σκότωσαν, θα πω οτι συνήθως εκτιμώ τις απόψεις των έμπειρων ανθρώπων). Αμφιβάλλει κανείς περί του τι πρέσβευε ο εκλιπών;

Για να μην παιδεύουμε πολύ το ζήτημα θα σου θυμίσω οτι τα μπλογκ τύπου press-gr, Τρωκτικό, no-news και το άλλο που είχε ανοίξει ο Παπαγιάννης, αυτές λοιπόν οι διαδικτυακές χλαπάτσες ευθύνονταν για την δημοσιότητα που απέκτησε το άθλημα του μπλόγκινγκ. Ευθύνονταν για το γεγονός οτι ο χαρακτηρισμός μπλόγκερ κόντεψε να γίνει συνώνυμος του εκβιαστή, ευθύνονταν για το ότι η χρήση ψευδώνυμου κατάντησε να ερμηνεύεται σαν προσπάθεια συγκάλυψης συκοφαντών και υβριστών.... Με λίγα λόγια, η μεταπήδηση των δημοσιογράφων στο χώρο του μπλόγκινγκ υπήρξε τόσο ευεργετική όσο η επιδημία πανούκλας στην Κρήτη του 1592. Κόντεψε να προκαλέσει βίαιο θάνατο με σπασμούς και ίσως να τον προκάλεσε κιόλας. Επειδή, θυμάμαι όταν ξεκίνησα, τα ενεργά μπλογκ ήταν αξιοθαύμαστα και τώρα πλέον έχουμε καταντήσει αξιοθρήνητοι. Ποιοτικά μιλάω.

Παρ΄όλα αυτά....

Παρ΄όλο που θεωρώ τους δημοσιογράφους του τύπου Γκιόλια, Τριανταφυλλόπουλου κ.λ.π. σκέτα σιχάματα. Παρ’όλο που θεωρώ τους τηλεδικαστές δημοσιογράφους επικίνδυνους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Είμαι αντίθετος με τη μεθοδολογία ενός δήθεν αντάρτικου πόλεων η οποία προβλέπει την εκτέλεσή τους.

Να εξηγηθώ.

Δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο (είναι λίγο απάνθρωπο -παραδέχομαι) το κάθε είδους ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αποκτηνωμένων κοινωνικών νταβατζήδων. Δεν με στεναχωρεί (ούτε και με χαροποιεί βέβαια) ο σκοτωμός μεταξύ γαλονάδων, δεν με απασχόλησε η δολοφονία Φιλόπουλου (σκοτωμός μεταξύ χούλιγκαν), δεν με απασχολούν οι μπράβοι που αλληπυροβολούνται στην παραλιακή... Αρκεί να μην φάει καμιά αδέσποτη κάποιος αθώος –εντάξει; Γι΄αυτό και ήμουνα παλιότερα της άποψης «Κάνονμπολ» κι έτσι. Βάλε όλους τους μαλακοκάβληδες που φτιάχνονται με βία και αίματα σε έναν απομονωμένο στίβο κι άστους να σφαχτούν (το παρόν μήνυμα ήταν μια ακόμα κοινωνική προσφορά του παρόντος ιστολογίου, για όποιον δεν το κατάλαβε!)

Αλλά, όταν το θέμα πηγαίνει σε ένοπλη οργάνωση η οποία ασχολείται με την βελτίωση των ζωών μας (έγραψα ζωών, όχι ζώων) έχω κι εγώ άποψη. Επειδή εμπλέκεται και η δική μου ζωή και δεν έχω καμιά όρεξη να καταλήξω ζωώδης. Αναρωτιέμαι λοιπόν.

Είμαστε υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, σε όποια κράτη αυτή ισχύει ακόμα; Νομίζω πως ναι. Οι ένοπλοι ανησυχούντες για τις άθλιες συνθήκες ζωής μας στον καπιταλισμό, δεν είναι κι αυτοί υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής; Ξανανομίζω πως ξαναναί. Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα το οποίο προτάσσουμε όλοι εμείς οι κατά της θανατικής ποινής; Φυσικά, όχι το γεγονός ότι «η δικαιοσύνη μπορεί να παραπλανηθεί και να καταδικάσει κάποιον αθώο», αυτό είναι στρατήγημα και όχι επιχείρημα. Είμαστε κατά της θανατικής ποινής υποστηρίζοντας πώς, όποια κι αν είναι η πράξη του υπόδικου, όσο απάνθρωπη κι αν είναι η πράξη αυτή, δεν θα πρέπει να είναι ικανή να οδηγήσει εμάς σε κάτι εξίσου απάνθρωπο, όσο η αφαίρεση μιας ζωής. Συμφωνούμε;

Αν ναι, με ποιο δικαίωμα αυτοί εφαρμόζουν τη θανατική ποινή σε κάποιους άλλους; Με ποιο δικαίωμα εκτελούν; Πώς αμφισβητείται το δικαίωμα μιας χώρας να δολοφονεί (τη στιγμή που το συγκεκριμένο δικαίωμα απολαμβάνει μέχρι και της κοινωνικής νομιμοποίησης των δημοψηφισμάτων στις περισσότερες περιπτώσεις) την ώρα που κάποιοι άλλοι αντλούν το ίδιο δικαίωμα από κάτι τόσο αχανές και απροσδιόριστο όσο η «επαναστατική αναγκαιότητα», ή ο «κοινωνικός αγώνας»;

Δεν είμαι απόλυτος. Έχω διαβάσει για συνθήκες κοινωνικής εξέγερσης κι έχω διαβάσει για τα όσα συμβαίνουν υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων συνθηκών. Έχω διαβάσει για επαναστάσεις που βάφτηκαν στο αίμα –και ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους αποτυχίας τους, ίσως λέω... Τέλος πάντων, θα ήμουν πρόθυμος να συζητήσω την κοινωνική αναγκαιότητα των θανάτων σε τέτοιες συνθήκες –είπα, να συζητήσω, όχι να αποδεχθώ a priori. Όμως, υπάρχουν τέτοιες συνθήκες, ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; Υπάρχει γενικευμένη εξέγερση; Υπάρχει προοπτική ΑΜΕΣΗΣ ανατροπής του καθεστώτος; Αν ναι –ας μου το δείξει κάποιος επειδή εγώ βλέπω άλλο κανάλι.

Δεν είμαι απόλυτος, γι΄αυτό θα το πάρω και αλλιώς. Όταν η 17Ν σκότωνε τον Μάλλιο, θα μπορούσα να φανταστώ οτι με την πράξη της εξέφρασε ένα κοινωνικό αίσθημα αγανάκτησης. Αν η 17Ν σκότωνε τον Μελίστα, ή κάποιος άλλος σκότωνε τον Κορκονέα, θα μπορούσα να συζητήσω κάτι ανάλογο. Θα μπορούσα δηλαδή να κατανοήσω την αγανάκτηση που έσπρωξε κάποιους, θα μπορούσα να βάλω από δίπλα και την θεσμοποίηση της βίας που συνεπάγονται οι απανταχού Αστυνομίες –θα μπορούσα τελικά να συμπεράνω σχετικά με το τι ήθελαν να δείξουν, συμβολικά, οι Χ εκτελεστές και θα μπορούσα να εντοπίσω την προσπάθειά τους να εκφράσουν το κοινό αίσθημα –ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ, τέλος πάντων.

Αλλά εδώ πέρα; Τη μια με το Χρυσοχοϊδη, την άλλη με τον Γκιόλια, σε λίγο θα πυροβολήσουν και τον Λεβέντη έτσι όπως το πάνε και θα μας πουν οτι έτσι χτύπησαν τον σάπιο κοινοβουλευτισμό! Διότι, τι σκατά κοινωνικός αγώνας είναι αυτός στον οποίο προσπαθείς να σκοτώσεις ένα πρόσωπο που διαθέτει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΕΣ ΠΑΡΑ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΕΣ μέσα στη λαϊκή μάζα; Κι αν δε με πιστεύεις, ψάξε στα γκάλοπ να δεις πόσοι γουστάρουν Χρυσοχοϊδη, ψάξε να μάθεις την επισκεψιμότητα του Τρωκτικού, ψάξε σε παλιότερες εφημερίδες να βρεις πόσο δημοφιλής ήταν ο Μπακογιάννης.... Έγινα αντιληπτός νομίζω.

Και ανακεφαλαιώνω: τις δυο τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες τις θεωρώ ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών και σαν τέτοιες με αφήνουν αδιάφορο.

Αλλά η εκστρατεία των ΜΜΕ κατά της τρομοκρατίας (πιο σωστά: η τρομοκρατία των ΜΜΕ) λόγω των συγκεκριμένων γεγονότων δεν με αφήνει καθόλου αδιάφορο, εφόσον θα έχει συνέπειες στη δική μου ζωή.

Αν τα ΜΜΕ είναι διατεθειμένα να ξεκινήσουν έναν πόλεμο συμμοριών με τις Σέχτες και τους λοιπούς Πεοπαίχτες –δεν με νοιάζει. Αν θέλουν οι δημοσιογράφοι να βρίζουν τους πιστολάδες και μετά να κυκλοφορούν με άλλους πιστολάδες (τους οποίους ΟΜΩΣ θα πληρώνουν από τις τσέπες τους) ψιλοχέστηκα.

Αν όμως οι δημοσιογράφοι το παίζουν σκληρά αντράκια σε στυλ «κανένας άνανδρος τρομοκράτης δεν θα μας φιμώσει –κανένας δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να κάνουμε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη συμπεριφορά της Μαντόνας σε ψαροταβέρνα της Μυκόνου» και παράλληλα ΑΠΑΙΤΟΥΝ από εμένα να πληρώνω μπάτσους να τους φυλάνε –δηλώνω κατά. Επειδή δε νομίζω οτι κάποιος δημοσιογράφος που ασχολείται με την αποκάλυψη κρατικών αυθαιρεσιών, ή με την καταγγελία παρανομίων των οικονομικά ισχυρών έχει κάτι να φοβάται από τους «αριστερούς τρομοκράτες».

Αν οι δημοσιογράφοι με αφορμή τα παραπάνω αρχίσουν πάλι τη μίρλα για την Αθήνα που είναι κωλοχανείο λόγω έλλειψης μπάτσων, επίσης θα δηλώσω κατά. Έχει πήξει το μάτι μου να βλέπω μηχανόμπατσους από τότε που βγάλανε την Ομάδα Δ ή όπως αλλιώς τους λένε. Ο μοτοσυκλετιστικός πληθυσμός της πρωτεύουσας έχει αυξηθεί περίπου κατά 30% με την εμφάνισή τους –μπάτσοι σε V Strom, μπάτσοι σε παπιά, πάνε και δυο-δυο σαν τους Χιώτες.... Και τι έγινε; Στήνουν κάτι μπλόκα εκεί πέρα και σταματάνε άλλα μηχανάκια που δεν φοράνε κράνος (οι οδηγοί, όχι τα μηχανάκια), κάνουν τίποτα ελέγχους σε ΙΧ άμα δουν οτι τα οδηγεί καμιά μπάνικη γκομενίτσα.... Α ναι, και έχουν τσακίσει τους Βενέτηδες της κάθε συνοικίας. Δεκάδες παρκαρισμένα μηχανάκια στη σειρά, εικοσάδες οι μπάτσοι να χλαπακιάζουν τυρόπιτες και κρουασάν στη σκιά! Κι αν κάνεις να περάσεις από Αχαρνών, Ηπείρου, Φυλής κάνα βράδυ –γάμησέ τα (αν δε σε γαμήσουν!) Ούτε Δ, ούτε εθνοσωτήρες του καραγκιόζη του Παπίκιου –μόνο ο Σκορτσέζε λείπει για να γυρίσει σίκουελ τους «Κακόφημους Δρόμους». Τουτέστιν, όχι άλλοι μπάτσοι –πόσους πλέον θα μου χρεώσουν του μαλάκα φορολογούμενου; Μου φτάνουν αυτοί που ΔΕΝ κάνουν τη δουλειά τους, δεν έχω ανάγκη από άλλους, εξίσου αναποτελεσματικούς.

Άκουγα χτες τον Χατζηνικολάου να επιτίθεται στο πανεπιστημιακό άσυλο στοχοποιώντας το Ιντυμήντια, το οποίο, και καλά «έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες του Γκιόλια και άλλων δημοσιογράφων (του Χατζηπαπάρα συμπεριλαμβανομένου) και τους έχει στοχοποιήσει!» Βασικά χέστηκα (κι η βάρκα έγυρε) για το αν θα κλείσουν το Ιντυμήντια, η λογοκρισία που πέφτει εκεί μέσα έχει φτάσει σε ζηλευτά επίπεδα –ας το κλείσουν λοιπόν κι ας πάρουν τους διαχειριστές τους σε οποιοδήποτε άλλο «καθεστωτικό μέσο» -να βγάλουν και κάνα φράγκο τα παιδιά τα πολυτάλαντα. Αλλά όταν λες οτι μια ιστοσελίδα δημοσίευσε τη φωτογραφία σου ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΣ οτι χρειαζόταν να δημοσιευτεί η φωτογραφία σου εκεί για να στοχοποιηθείς ή για να γίνεις γνωστός στον κόσμο –ε, μάλλον ψάχνεις για μαλάκες κύριε Χατζητέτοιε μου! Δηλαδή οι «στυγεροί τρομοκράται» παίρνουν γραμμή από το Ιντυμήντια, δεν ανοίγουν μια τηλεόραση ν’ ακούσουν τις βλακείες σου και να ενοχληθούν από το βρισίδι που τους ρίχνεις! Και ματαδηλαδή, φταίει το Ιντυμήντια που έγινε γνωστή η μάπα του Γκιόλια –όχι ο Τριανταφυλλόπουλος που δημοσίευε αβέρτα τις φωτογραφίες του (τώρα στο τέλος μάλιστα, τον είχε ντυμένο Κολλητήρι του Καραγκιόζη!) πριν τον αναγορεύσει σε μετά θάνατον "δικό του". Το ξανάπα –αδιαφορώ για το Ιντυμήντια αλλά το πανεπιστημιακό άσυλο είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση και κάτω τα ξερά σας –είπαμε στη γρια να χέσει, έκατσε αυτή και ξεκωλιάστηκε, έτσι την είδατε δηλαδή;

Άκουγα χτες οτι η συγκεκριμένη δολοφονία θα επηρεάσει τον τουρισμό –επίσης αδιαφορώ για το πως πηγαίνουν οι δουλειές των κάθε λογής εμπόρων του τόπου. Ψέματα –θα με βόλευε να πάει κατά διαόλου ο τουρισμός φέτος, μπας και βρω κάνα φτηνό δωμάτιο τέλη Αυγούστου και πάω την κόρη μου για τίποτα μπάνια. Άρα λοιπόν ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ η πτώση του τουριστικού τζίρου δεν συνεπάγεται τίποτα έξτρα φόρους για την καμπούρα μου, καλοδεχούμενη.

Επειδή τώρα η ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα δεν διακρίνεται από την αναπτυγμένη φαντασία της βλέπω να ξαναδέχονται με θριαμβευτικές ιαχές την επόμενη σύλληψη ανθρώπων που απλώς κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και λόγω αυτού τους του κουσουριού να τους φορτώνουν ένα σωρό δολοφονίες και βόμβες! Όπως τα παιδιά με τις κατσαρόλες, όπως ο Μαζιώτης.... Κι αυτό με ενοχλεί, δεν έχω πειστεί ακόμα οτι το να ασπάζεσαι τον αναρχισμό είναι, από μόνο του, επαρκής λόγος για να σου φορτώσουν την ανατίναξη των Δίδυμων Πύργων –κάνω λάθος;

Εν κατακλείδι, αν η όποια Σέχτα θέλει να πάει στα σπίτια των δημοσιογράφων ας τους πάρει κάνα τηλέφωνο να τα κανονίσουν εκεί πέρα. Εμάς μη μας απασχολούν με τα δικά τους –έχουμε κι άλλες έγνοιες, παίζουμε και με τη Μπέσα την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών, έχουμε μετά να παίξουμε με τη Μακάμπι, δεν έχει υπογράψει κι ο Ριέρα....

Έχουμε τα δικά μας ρε παιδί μου, πηδηχτείτε μόνοι σας, πώς το λένε;

41 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

demetrat είπε...

μωρέ μαθητής κι αφεντικό,δεν χρειάζονταν το ιντυμίντια να αναγνωριστούν.Ίσως είναι αυτό το γαμώκαιδερνω ύφος που τους έκανε αξέχαστους.
μέχρι που σκέφτομαι η κακιά τώρα, μη και είχε ο σχωρεμένος όλα τα αρχεία από τους εκβιαζμούς και τις στημένες υποθέσεις του μένδορα, και τον εκβίαζε κι αυτόν..αμέ, τέτοια σκέφτομαι..
δ

trelos είπε...

μαζί σου

(αυτή είναι μια ανιδιοτελής επιδοκιμασία, δεν σκοπεύεις να κατέβεις πουθενά υποψήφιος, έτσι;)

θα μπορούσες να είχες κλείσει το θέμα σε δυο σειρές, σ' εκείνο το "τις δυο τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες τις θεωρώ ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών και σαν τέτοιες με αφήνουν αδιάφορο." -στην περίπτωση αυτή βέβαια θα στερούμασταν (το "εστερούμαστο" μου πέφτει κομματάκι βαρύ) τον αδηφάγο σαρκασμό σου τον οποίο, αν δεν στο 'χω ήδη πει, βρίσκω απολαυστικό

Кроткая είπε...

υπάρχει έστω και ένας (1) νοήμων άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να έχει χάψει τα περί σέχτας;
μαλακίες ρωτάω, βέβαια, γιατί υπάρχουν χιλιάδες άνοες που τα χάφτουν.

Όλοι αυτοί που νιώθουν την ανάγκη να έχουν φρουρό και (κρατικό) μπάτσο, έχουν αναρωτηθεί άραγε τι φταίει και είναι τόσο αγαπητοί; Σαν τους αρχηγούς κρατών που όπου μαζευτούν για να τ ακουβεντιάσουν, χρειάζονται το μισό στρατό της κάθε χώρας για να απομονώσει το μέρος όπου συνεδριάζουν.

Λαοπρόβλητοι λέμε...

Кроткая είπε...

πάρε και την σχετική είδηση -επειδή δε θες να πληρώνεις άλλους μπάτσους που τρώνε τυρόπιτες!

http://bit.ly/aDSYB8

Ανώνυμος είπε...

Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι οι αναρτήσεις σου είναι δείγματα ενός κακώς εννοούμενου και αφελούς, στιρνερικού ατομικισμού. Θυμάμαι και μια προηγούμενη στα σχόλια της οποίας πάλι δήλωνες ότι δεν σε ενδιαφέρουν οι τάδε και οι δείνα κοινωνικές ομάδες (αν θυμάμαι καλά, αναφερόσουν σε CEO, διευθυντές, εμπόρους, επιχειρηματίες κτλ). Κι αναρωτιέμαι ποιοι τελικά είναι αυτοί που σε ενδιαφέρουν. Είναι ας πούμε μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνουν σαν καλά παιδιά τους φόρους τους κι έτσι δεν σου δημιουργούν εσένα χασούρα; Μήπως είναι μόνο οι δημ. υπάλληλοι της δικής σου υπηρεσίας; Ίσως μόνο το άμεσο, οικογενειακό σου περιβάλλον; Ή τελικά μόνο ο στιρνερικός Εαυτός σου; Το πόσο θολή είναι αυτή η έννοια, ας μην το συζητήσω καλύτερα εδώ. Ο σκοπός μου δεν είναι να στην πω εδώ. Απλά σημειώνω κάτι που με ενοχλεί στον τρόπο που προσεγγίζεις ορισμένα θέματα. Λες π.χ. πάλι ότι δεν σε αφορά το indymedia. Δεν σε αφορά ένας χώρος με τον οποίο μπορεί να έχεις κάποιες ιδεολογικές συγγένειες, αλλά, κατά έναν περίεργο τρόπο, κάτι παθαίνεις με το θέμα του ασύλου. Τώρα, το πώς γίνεται να σε αφορά ένας θεσμός, όπως αυτός του πανεπιστημίου, που αποτελεί το πιο σκληρό μέσο σοβαροφανούς προπαγάνδας και πλύσης εγκεφάλου (για την "πλέμπα", υπάρχουν οι εφημερίδες και τα κανάλια), αυτό πραγματικά θα ήθελα να μου το εξηγήσεις.

Στο προκείμενο τώρα. Το επιχείρημά σου με την θανατική ποινή δεν μου στέκει και πολύ καλά. Το να συγκρίνεις μια πράξη ενός κτηνώδους κατασταλτικού μηχανισμού με την πράξη μιας "επαναστατικής" ομάδας (ή και χωρίς εισαγωγικά για κάποιους, ανάλογα με τα γούστα) πάνω στη βάση μίας αφηρημένης αντίληψης περί αυταξίας της ζωής είναι μάλλον άστοχο. Πολύ εύκολο και βολικό (φιλελεύθερο γαρ) επιχείρημα. Όχι, η ζωή ως απλή, γυμνή ύπαρξη δεν είναι το υπέρτατο αγαθό. Αυτές οι πολιτικές των ίσων αποστάσεων μού κάθονται στο λαιμό. Και δεν χρειάζεται να πω ποιους βολεύουν συνήθως. Είναι σαν να πηγαίνει ο νταής του σχολείου, να πιάνει τον γκικουλα (εκ του geek) της τάξης, να τον σαπίζει στις σφαλιάρες, να τον ξαπλώνει κάτω και αφού στρογγυλοκαθήσει πάνω του, μετά να το γυρίζει στις ευγένειες και να επιπλήττει τον άλλο όταν πάει να κουνηθεί ότι και καλά γίνεται βίαιος.


Zmith3r33n

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα του από πού αντλούν νομιμοποίηση αυτές οι ομάδες είναι σαφώς πιο σοβαρό. Λες ότι δεν υπάρχουν προοπτικές αναττροπής. Μάλιστα. Όμως θα σου θυμίσω ότι αυτές οι ομάδες συνήθως είναι πιο βολονταριστικές, ειδικά οι τελευταίες βερσιόν. Θα μπορούσαν να σου αντιγυρίσουν ότι αυτό που λες είναι μοιρολατρικό.
Και τι θα γίνει δηλαδή; Θα καθόμαστε να περιμένουμε πότε θα κατέβει, ως εκ θαύματος, ο Μωυσής-Τσε από το όρος Σινά της επανάστασης να μας φορέσει στο κεφάλι τις επαναστατικές εντολές ώστε να αρχίσει να κινείται κάτι; Ποιο είναι τελικά αυτό το ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ (ομολογώ ότι αισθάνομαι μία ανάταση όταν χρησιμοποιώ κεφαλαία) που νομιμοποιεί και καταδικάζει μία πράξη; Κάποτε λέγαν "The revolution will not be televised". Μήπως φτάσαμε στο σημείο όχι μόνο να περιμένουμε ζωντανή αναμετάδοση της επανάστασης αλλά και τον δείκτη νομιμοποίησης της από τις έγκυρες δημοσκοποήσεις, κάπου εκεί, δίπλα από τις μετρήσεις
για την εκτίμηση του κοινού στο πρόσωπο του κάθε Χρυσοχοΐδη και από τον μετρητή κλικ του τρωκτικού;

Για να χρησιμοποιήσω κι εγώ στιρνερική λογική, δεν χρειάζονται οπωσδήποτε επικλήσεις σε κοινωνικούς αγώνες και επαναστατικές αναγκαιότητες για να κατανοήσει κανείς τέτοιες πράξεις. Μπορείς να τις δεις και πιο "εγωιστικά", πέρα από το πώς οι ίδιοι κατανοούν τον εαυτό τους ή θέλουν να τον κατανοούν. Όταν ο άλλος νιώθει ότι υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός που τον έχει στη μπούκα και στο κυνηγητό, τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα αντιδράσει βίαια και ότι η μπάλα θα πάρει και τους "ταγματασφαλίτες" (επίσης γνωστοί και ως δημοσιογράφοι) της υπόθεσης.

Πάντως σαν κάτι να βρωμάει με αυτές τις τελευταίες ενέργειες. Μία ο μικρός Αφγανός, μία η Μαρφίν, μία το γράμμα, τώρα αυτό. Και πολλή μούγκα στη στρούγκα. Περίεργο.

Εσείς τα δικά σας, εμείς τα δικά μας, αυτοί τα δικά τους. Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα. Η κόλαση είναι οι άλλοι, έτσι; Μέχρι να κοιτάξεις προς τα μέσα.

Zmith3r33n cont.

The Motorcycle boy είπε...

Δήμητρα, μπααα -δε νομίζω. Ο Μάκης είναι άλλωστε πεντακάθαρος, σαν την καθάρια θάλασσα του Αργοσαρωνικού ένα πράγμα.

Τρελέ, δεν θα βάλω πουθενά υποψήφιος. Θα βάλω για σίγουρος δήμαρχος (απλά η υποψηφιότητά μου θα υπάρχει για να κλείνει τα στόματα όσων θεωρούν τη δημοκρατία αναγκαία). Ναι, θα μπορούσα να το έχω κλείσει αλλά είμαι πολυλογάς ο πούστης, αυτό είμαι.

Κρότ, υπάρχουν δυστυχώς υπάρχουν. Και μην κάνω πάλι τη σύνδεση με το Βε φορ Βεντέτα και στεναχωρήσω τους φίλους μου.

Η είδηση που μου στέλνεις με βγάζει πάλι σε μένα -είμαι καταστευαστής ειδήσεων τελικά; Ε;

The Motorcycle boy είπε...

Zmith κατ΄αρχάς αυτό με τον στιρνερικό ατομισμό το θεωρώ τιμητική διάκριση που ενδυναμώνεται από την κακή εννόηση και την αφέλεια (δηλαδή, "την υπόθεση μου θεμελίωσα στο τίποτα" αλλά με κακό και αφελή τρόπο) -μάλιστα αν τα θυμόμουν έτσι που τα έγραψες θα τα χρησιμοποιούσα για να ρίχνω γκόμενες, χεχεχεχε.

Όμως με παρεξηγείς -παρανοείς. Δεν με ενδιαφέρει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών των τάδε ομάδων μαχαιροβγαλτών, αυτό είπα. Δεν είπα οτι δεν με ενδιαφέρουν οι συγκεκριμένες ομάδες γενικότερα (του πούστη! κοινωνιολόγος είμαι!) Αυτό με τους Σέο και τους Μέο που λες, συγνώμη δεν το θυμάμαι αδερφέ μου -άρα δεν μπορώ να το εξηγήσω περαιτέρω.

Ποιος με ενδιαφέρει -ρωτάς. Γενικό ερώτημα, ας προσπαθήσω να το απαντήσω: Φιλοσοφικά με ενδιαφέρει ο άνθρωπος, κοινωνιολογικά με ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ομαδώσεις και σε επίπεδο καθημερινότητας με ενδιαφέρουν όσοι επηρεάζουν τη ζωή μου. Έδωσα άλλωστε και το παράδειγμα -σκοτωθείτε μεταξύ σας εγώ έχω να δω μπάλα. Επηρεάζει τη ζωή μου η μπάλα; Όχι. Φαντάσου λοιπόν πόσο επηρεάζουν τη ζωή μου καθεαυτές οι πράξεις που προαναφέραμε.

Ο στιρνερικός εαυτός μου τι διάολο είναι; Έχω 20 χρόνια που διάβασα τον μακαρίτη...

Το Ιντυμήντια δεν με αφορά επειδή το συγκεκριμένο μέσο έχει μονάχα στρεβλή συγγένεια με την αναρχία και τις αντιεξουσιαστικές λογικές. Για την ακρίβεια έχει τόση συγγένεια, όση είχε ο σταλινισμός με τον κομμουνισμό. Άρα, σε επίπεδο ύπαρξης του μέσου ή μη αδιαφορώ πλήρως κι αν δεν ήμουνα μαλάκας συναισθηματικός θα σου έλεγα οτι είμαι κάργα υπέρ του κλεισίματός του.
Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι η μοναδική προοπτική έκφρασης των ζωντανών τμημάτων της εκάστοτε νεολαίας -αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό λυπάμαι ειλικρινά. Από την άλλη συγχέεις το πανεπιστημιακό άσυλο με το ίδιο το πανεπιστήμιο -κυριολεκτικά τις πούτσες με τις βούρσες δηλαδή!

The Motorcycle boy είπε...

(συνεχίζω)

Με έχουν πει πολλά -τώρα με λένε και φιλελεύθερο! Σε λίγο θα κυκλοφορώ και με μπλε και πράσινους κόκκους! Σύγκριση πράξης ενός κτηνώδους κατασταλτικού μηχανισμού με την πράξη μιας επαναστατικής ομάδας, δίνω τρία παραδείγματα και πες μου τι είναι τι:
1. Εκτέλεση του Ρούντολφ Ες
2. Εκτέλεση του τρομερού παιδεραστή που κατακρεουργούσε τα θύματά του πριν τα σκοτώσει.
3. Εκτέλεση του Παύλου Μπακογιάννη.
Βάλτα σε σειρά και βγάλε άκρη. Εγώ λέω, είμαι κατά. Κατά όλων των εκτελέσεων. Και η ανθρώπινη ζωή έχει αυταξία αλλιώς τζάμπα ελπίζουμε στην επανάσταση. Τι να την κάνεις την επανάσταση αν οι άνθρωποι δεν αξίζουν καλύτερη ζωή ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ (νάτο και το κεφαλαίο!) είναι άνθρωποι;

Αφήνω τα υπέρτατα αγαθά στους παπάδες και λέω οτι όλοι μας αξίζουμε να ζούμε καλύτερα. Όλοι όμως! Θα δικαιούσουν να γράφεις περί ίσων αποστάσεων αν δεν παρέθετα τα κομμάτια περί εξεγερτικών συνθηκών -επειδή όμως τα παραθέτω είσαι κάπως αυθαίρετος.

The Motorcycle boy είπε...

(συνεχίζω ακόμα)

Νομιμοποίηση (όταν μιλάμε για ομάδες εξεγερμένων) σημαίνει με απλά λόγια (κάνε πέρα θα ρίξω κεφαλαία) ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΙΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ;
Στο όνομα του λαού; Που διαβάζει Τρωκτικό και γουστάρει Χρυσοχοιδη; Δε νομίζω! Εκτός αν θεωρείς οτι όλοι αυτοί που τα κάνουν όλα αυτά είναι αμελητέοι ή είναι για σκότωμα. Επειδή όμως εγώ δεν έχω συνηθίσει να αμελώ, λέω οτι τους συνυπολογίζω και προσπαθώ να τους μεταπείσω (ή να μεταπειστώ, αν έχουν δίκιο). Το οτι υποτιμάς ένα τόσο μεγάλο μέρος του κόσμου μου κακοφαίνεται πάντως, αν θες να ξέρεις.

Για σένα οι επαναστατικές προοπτικές είναι ή σκοτώνεται ο Γκιόλιας ή καθόμαστε και περιμένουμε να κατέβει ο Τσε από το όρος Σινά; Το έχω πει 1.000 φορές: "Πως να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίςε να πάρουμε την εξουσία", Τζον Χαλλογουέι.

Αν όσοι τα κάνουν αυτά τα κάνουν για την πάρτη τους, επειδή είναι στριμωγμένοι ή κακογάμησαν ή βγάλανε μπιμπίκι στη μύτη -ξαναγυρνάω στην αρχική μου θέση. Δε με ενδιαφέρουν, χέστηκα.
Το "η κόλασή μου είναι οι άλλοι" είναι μια από τις μεγαλύτερες μαλακίες που έχει πει φιλόσοφος ανα τους αιώνες -άποψή μου αυτό, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

1. έλεγα τα νέα της ελλάδας σε ένα φίλο εδώ στα ξένα που είμαι...ο πρωθυπουργός της χώρας είπε μπράβο που ήμασταν καλά παιδιά. ο πρώην πρόεδρος ενός αριστερού συνασπισμού έγινε πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας και το πρωι σκότωσαν έναν κίτρινο δημοσιογράφο. δηλαδή ούτε κακή λογοτεχνία δεν μου κάνει η κατάσταση
2. απορία, γιατί όχι δηλαδή τον πρετεντέρη;
3. κι άλλη απορία. υπάρχουν άνθρωποι που μιλάν για ελλειπή αστυνόμευση;;;; σε λίγο ο μισός πληθυσμός τηχ χώρας θα ναι μπάτσοι και χαφιέδες...άλλωστε στους ξένους αυτό ήδη τους κάνει τρομερή εντύπωση.
4. έχω δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι πλεον έχω παραιτηθεί να κατανοήσω με λογική την ελληνική επικαιρότητα. αλλά φαντάζομαι ότι όλος αυτός ο γλοιώδης παραλογισμός οδηγεί σε λογικά συμπεράσματα.

savon

Кроткая είπε...

ουπς, μπαρδόν!
το σωστό λινκ είναι αυτό:
http://bit.ly/boxOFC

Rodia είπε...

Ασε.. Κάτι μυρίζει πολύ άσχημα και η προέλευση της μυρωδιάς δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμη. Τόσο πολλά τα σκουπίδια γύρω μας, βλέπεις..

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι δεν τα πάω και πολύ καλά με τιμές, περηφάνειες, διακρίσεις και όλα αυτά τα χαριτωμένα, αλλά όπως τη βρίσκει κανείς.

Δεν είναι γενικό το ερώτημα και δεν με ενδιαφέρει τόσο να κάνω λόγιες συζητήσεις περί ανθρωπίνων ομάδων, κάπου εκεί ψηλά, στα υψίπεδα των θεωρητικών, φιλοσοφικών αφαιρέσεων. Καλό και αυτό το σπορ, αλλά εδώ πέρα μιλάμε για τη ζωή σου και τη ζωή μου και για το πώς επηρεάζονται από τις κάθε λογής ομάδες. Κι εδώ διαφωνώ. Μπορεί να νομίζεις ότι δεν σε επηρεάζει η μπάλα, για παράδειγμα. ΟΚ. Εμένα πάλι, που βαράω ενέσεις έτσι και με αναγκάσεις να δω ένα μισάωρο από αγώνα, μου φαίνεται ότι επηρεάζει τη ζωή μου, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Εδώ μιλάμε για το κατεξοχήν θέαμα των σημερινών κοινωνιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και η επιρροή της είναι πιο διεισδυτική, ακριβώς επειδή δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Οπότε καταλαβαίνεις ότι στην περίπτωση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ εθνικών νταβατζήδων, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα που με απασχολεί εδώ. Αναφερόμουν περισσότερο στο πού τοποθετείς τον εαυτό σου μέσα στην κοινωνική ιεραρχία. Για να το πω πιο ωμά, με ποιων τα συμφέροντα ταυτίζεις τα δικά σου συμφέροντα; Κι επομένως, πώς έχεις αυτήν την πολυτέλεια να διαγράφεις το μισό σύμπαν από τον ορίζοντα των ενδιαφερόντων σου; Αν ο κλασσικός, μαρξιστικός ορισμός της έννοιας του συμφέροντος (με βάση τη θέση κάποιου στην αλυσίδα των παραγωγικών σχέσεων) είναι χυδαία οικονομίστικος, τότε ο τρόπος με τον οποίο διαισθάνομαι ότι αντιλαμβάνεσαι εσύ αυτή την έννοια είναι μάλλον ακόμα πιο προβληματικός, όταν από τη μία εύχεσαι μία καλύτερη ζωή για όλους αλλά από την άλλη σου καλαρέσει να φάει το παλούκι ο "rooms to let", μπας και γλιτώσεις κάνα δεκάευρο.

Δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια ή ταλέντο για να "συγχύσει" κανείς το άσυλο και το πανεπιστήμιο. Αυτά τα δύο είναι ούτως ή άλλως "συγχυσμένα" από μόνα τους, τόσο με την κοινή όσο και με την ετυμολογική σημασία της λέξης. Το άσυλο, η μοναδική προοπτική έκφραση της νεολαίας; Μάλιστα. Ξέρεις πώς μου ακούγεται αυτό; Σαν να μου λες ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα ριζοσπαστικής πολιτικιποίησης. Όπως θα σου έλεγα : "Αλίμονο μας έτσι και έρθει το ΚΚΕ στην εξουσία", έτσι και σε αυτό που μου λες απαντάω : "Αλίμονό μας έτσι και η μοναδική δυνατότητα έκφρασής της νεολαίας είναι τα τελειωμένα φοιτητάκια των σχολών".

Zmith3r33n

Ανώνυμος είπε...

Κάνε κι έναν κόπο να διαβάζεις λίγο πιο προσεκτικά αυτά που γράφω, να προσπαθήσω να γράφω κι εγώ πιο καθαρά, για να αποφύγουμε να παίζουμε γύρω-γύρω όλοι με τις λέξεις και τις έννοιες. Άλλο φιλελεύθερο επιχείρημα, άλλο φιλελέυθερο άτομο. Σημαντική διαφορά, νομίζω. Μη γυρνάμε στα βασικά μιας συζήτησης.

Για τον Ες, τον ναζί μιλάμε; Τι σχέση έχει τώρα αυτός με κατασταλτικούς μηχανισμούς ή επαναστατικές ομάδες; Τέλος πάντων.
Ξέρεις, όταν πάρεις δύο ομάδες-σύνολα που συνδέονται με μία σχέση, είναι εύκολο να πας να βρεις επί τούτου κάποια ακραία στοιχεία από αυτές στα οποία η συνήθης, αρχική σχέση να αντιστρέφεται. Μην περιμένεις να πάρω πολύ στα σοβαρά παραδείγματα με κατά συρροήν δολοφόνους παιδεραστές (και κανίβαλους προσθέτω εγώ, για να το κάνουμε πιο δυνατό το μείγμα). Αν θεωρείς ότι ο κατασταλτικός μηχανισμός στοχεύει κατά βάση τέτοιες περιπτώσεις, οκ, πάω πάσο.
Ούτε εμένα μου κάθονται καλά οι εκτελέσεις (να θυμηθούμε εδώ και τις εκτελέσεις του Τσε). Αλλά επιμένω ότι υπάρχουν σημαντικές ποιοτικές διαφορές τις οποίες δεν μπορώ να παραγνωρίσω. Και το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορώ να κάνω κριτική στη βάση του δικού σου επιχειρήματος. Όταν μιλάμε για αυταξία, σημαίνει ότι κάτι έχει αξία καθεαυτό, χωρίς περαιτέρω εξωτερικές αναφορές. Για αυτό και χρησιμοποίησα τον όρο "γυμνή ύπαρξη". Σαν να λέμε ότι η ζωή έχει αξία, είτε δουλεύεις σκλάβος στις πυραμίδες, είτε σε έχουν κλεισμένο σε ένα κελί 1.5Χ1.5Χ1.5 πέντε χρόνια, είτε σε έχουν λοβοτομήσει και σε ταΐζουν ψυχοφάρμακα σε ευαγή ιδρύματα. Έτσι, άνευ όρων και προϋποθέσεων. Απλά και μόνο επειδή ζεις. Όταν λοιπόν στη μία πρόταση μιλάς για αυταξία της ζωής και στην επόμενη για "καλύτερη ζωή", ε, εκεί εγώ βλέπω μια αντίφαση. Άλλο καλύτερη ζωή, άλλο ζωή με το στανιό. Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολική λεπτολογία ή σχολαστικισμός όλο αυτό, όμως πιστεύω ότι ακριβώς αυτές οι προκείμενες στη σκέψη του καθενός είναι που μετράνε περισσότερο και όχι τόσο τα συμπεράσματα. Εξάλλου τα συμπεράσματα είναι σαν τις ... απόψεις. Όλοι έχουν από μία.

Εννόησα ή υπονόησα κάπου ότι θεωρώ αμελητέους ή για σκότωμα όσους διαβάζουν τρωκτικό ή γουστάρουν Χρυσοχοΐδη; Δεν παύουν ωστόσο να αποτελούν πρόβλημα για μένα, στο βαθμό που συντηρούν και αναπαράγουν με τις αρέσκειες και τις ανοχές τους καταστάσεις που βιώνω ως ασφυκτικές. Και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν αυτές οι καταστάσεις αρχίζουν να έχουν πολύ άμεσες και απτές επιπτώσεις πάνω μου. Αν εμένα π.χ. με σακατέψουν μερικοί μπάτσοι στο ξύλο και από δίπλα ο χρυσοχοΐδικός "πολίτης" ηδονίζεται και επιχαίρει, πόσο "αθώο", αμέτοχο και "άμαχο" τον θεωρείς εσύ;

Zmith2r22n

Ανώνυμος είπε...

"ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΟΙΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ;"
Εμ, εδώ είναι το θέμα. Ποιος εκπροσωπεί τι τελικά; Να θυμίσω ότι οι μπολσεβίκοι ήταν μειοψηφία. Να θυμίσω ότι ο Τσε και ο Κάστρο κάναν την "απόβασή" τους στην Κούβα με μια χούφτα αντάρτες. Αυτοί τι κάναν ακριβώς; Στο όνομα ποιανού κάναν ό,τι κάναν; Εκπροσωπούσαν κάνα κοινό αίσθημα μήπως;
Και όχι. Δεν παίζω ανάμεσα στο δίπολο των εκτελέσεων και της εξ' αποκαλύψεως επανάστασης. Αλλά όσο αφελείς θεωρώ τις εκτελέσεις από ομάδες που κρατάνε για τον εαυτό τους το ρόλο της επαναστατικής πρωτοπορίας, άλλο τόσο μου φαίνεται προβληματική η ρητορική που μιλάει για "ώριμες εξεγερτικές συνθήκες". Ίσως επειδή προκειταί για έναν όρο που χωράει τα πάντα και σε συνδυασμό με μία γενική και αόριστη καταδίκη της βίας μπορεί εύκολα να καταλήξει σε πασιφιστικές, οικολογικές και τελικά παραλυτικές αντιλήψεις. Οι ερωτήσεις που έκανα πριν περί του τι εστί κοινό αίσθημα δεν ήταν ρητορικές. Πραγματικά δεν έχω καμμία εύκολη απάντηση ενώ έχω πολλές εύκολες ερωτήσεις και προβλήματα με τη συνήθη χρήση του όρου. Μακάρι ο Χάλλογουέι να έχει βρει μια άκρη. Δεν έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο. Απλά, ως καχύποπτος άνθρωπος που είμαι, αυτά μου ακούγονται περισσότερο σαν ευχολόγια λίγο-πολύ βολεμένων τυπάδων. Άσε που έχω την αίσθηση ότι ο διάλογος και η συζήτηση είναι υπερεκτιμημένες πρακτικές. Μακάρι να κάνω λάθος.

Τα τελευταία που γράφεις για μπιμπίκια και στραβά γαμήσια, τα θεωρώ λίγο σοφιστείες. Πόθεν προκύπτει ότι κάποιος που αντιδρά "εγωιστικά", είναι και ψυχοπαθολογική περίπτωση; Όταν σου βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό και αντιδράς βίαια, κατά απόλυτα εγωιστικό τρόπο, αυτό το λέω ένστικτο αυτοσυντήρησης και όχι λασκαρισμένη βίδα.

Zmith1r11n

Ανώνυμος είπε...

Rodia, υποθέτω ότι το σχόλιο σου πάει σε μένα. Επειδή δεν μπορώ να το αποκρυπτογραφήσω επακριβώς (διαισθάνομαι κι ένα δεύτερο επίπεδο, ενδεχομένως ειρωνικό), το αφήνω αναπάντητο.

Zmith0r00n

Ανώνυμος είπε...

1.μιλάς για ένοπλη οργάνωση που ασχολείται με τη βελτίωση των ζωών μας. δεν είμαι πολύ σίγουρος. αν έμπαινα στο μυαλό τους, αυθαίρετα τ' ομολογώ, η πιθανή απάντηση που θα έδιναν θα ήταν "χέστηκα για τη ζωούλα σου μοτοσακέ, τη δικιά μου θέλω να καλυτερέψω". και όντως το κάνουν χωρίς αμφιβολία έστω και στο ελάχιστο.

2.ανέφερες τη θανατική ποινή ως επιχείρημα αντίφασης στις ένοπλες εκτελέσεις. πως προέκυψε αυτό; ρώτησες τους σέχτες αν ασχολούνται με τη θανατική ποινή; δεκάρα δε θα δίνουν για τα αμερικανικά διλλήματα. υποπτεύομαι όμως πως θα σου μιλούσαν για τις καθημερινές θανατικές ποινές μέσα στη μητρόπολη, στα καπνοχώραφα, μέσα στις φυλακές (που το πράγμα δε πάει άλλο), στα εργοτάξια κλπ. και βεβαίως μη ξεχνάς το αναρχικό αίσθημα της αυτοδικίας.

3.το συλλογισμός πως τα χτυπήματα αυτά επιφέρουν περισσότερη αστυνόμευση δε τον ασπάζομαι. και θα ήταν πάλι καλύτερα να ρώταγες τους κατσαρολάκηδες και τους μαζιώτηδες που είναι και οι βασικοί αποδέκτες της εκτενέστερης καταστολής του καθεστώτος αν τα ασπάζονται οι ίδιοι που τα λουζονται. δε νομίζω πως η αναρχική σκέψη έχει να φοβηθεί την αστυνόμευση όσο κι αν ξέρει πως θα αντιμετωπίσει τη δικαστική εξουσία περισσότερο απ' όλους διότι έχει γνώση της διαλεκτικής και της κοινωνικής πόλωσης. ή μήπως διακρίνεις καμία πτωτική τάση του κινήματος εξαιτίας των υπεράριθμων δυνάμεων καταστολής;

4. λες πως δε γουστάρεις να πληρώνεις εσύ τους μισθούς των μπάτσων. αυτό μη σε ανησυχεί. το κάνουνε οι siemens για σένα. επίσης, οι μεγαλοδημοσιογράφοι έχουν συνήθως δεκαμελή ιδιωτική φρουρά κι όχι δημόσια. γι' αυτό μην ανυσηχείς εις διπλούν.

5. αν υπάρχουν προοπτικές άμεσης ανατροπής; ολοφάνερα.

6. συμπαθής ο γκιόλιας; είμαστε με τα καλά μας; ή μήπως νομίζεις οτι επειδή το blog σου (και το δικό μου) έχει γύρω στις 100.000 λιγότερες επισκέψεις την ημέρα από τον μετρητή του τρωκτικού (που είναι μούφα κατά τα άλλα) είμαστε αντιπαθείς; και γιατί ζητάς να κλείσει το indymedia που είναι πιο λαοφιλές από το τρωκτικό; βλέπεις πως η ποσότητα δεν είναι και το καλύτερο κριτήριο. άσε που και η εξύμνηση της βίας που εκφράζει ένα κάποιο κοινό αίσθημα στη κοινωνία ακούγεται οπορτουνίστικο και 17νοεμβρικό.

7.τι άλλο; α. το άσυλο. τη πρεμούρα κι αυτή για το άσυλο; εκπέμπει μήπως από κει καμιά κεραία champions league; όχι, τότε τί νοιάζεσαι; και σιγά το κέντρο ελεύθερων ιδεών εκεί μέσα. όλα εκκινούν και τερματίζουν στα όρια ενός κόμματος, τα ξέρεις.

πρτφ

The Motorcycle boy είπε...

Savon,
1. Αυτό είναι το κακό. Ούτε για σενάριο ταινίας των Ρέππα -Παπαθανασίου δεν στέκει ρε γαμώτο.

2. Επειδή ο Πρετεντέρης έχει φρουρά.

3. Κάθε απόγευμα στις ειδήσεις ένα τέταρτο αφιερώνεται στις ληστείες της ημέρας και ένα τρίλεπτο σε διαμαρτυρίας κατοίκων οτι δεν υπάρχει αστυνομία.

4. Οδηγεί σε συμπεράσματα ναι. Λογικά τώρα... ε, μην είσαι κι εσύ μυστήρια!

Κροτ, εντάξει τώρα το είδα. Πρόσεξες τι λέει το άρθρο; Οι μπάτσοι περιπολούν από το πρωί ως αργά το βράδυ. Μετά σχολάνε κι αφήνουν τον κόσμο να κάνει τη δουλειά του, χαχαχαχα.

Ροδιά, μυρίζει άσχημα ναι. Αφού πρόκειται για κίτρινους τι περίμενες να μυρίζει; Γιασεμί;

The Motorcycle boy είπε...

Zmith, λέγοντας οτι δεν επηρεάζει η μπάλα την καθημερινότητά μου εννοώ προφανώς οτι όσα γκολ κι αν ρίξει η Θρυλάρα, εγώ αύξηση στη δουλειά δεν πρόκειται να δω, ούτε θα μου χαρίσει κάνα αμάξι ο Ριέρα. Από εκεί και πέρα, σαφώς η μπάλα επηρεάζει την ψυχοσύνθεση όσων την παρακολουθούν.
Όταν οι εθνικοί νταβατζήδες σφάζονται μεταξύ τους εμένα δε με νοιάζει. Όταν οι επιζήσαντες αρχίσουν να μου ξαναδείχνουν τα μαχαίρια τους, τότε ενδιαφέρομαι. Πολύ απλά -το αν αύριο ο Ζούγκλας θα κλείσει το σπίτι του Θέμου ή το ανάποδο, ποσώς με απασχολούν.

Η θέση μου στην κοινωνία ορίζεται από την σχέση μου με τα μέσα παραγωγής και από την ομάδα ενσωμάτωσής μου. Με τον ρουμτουλετά, όσο κι αν το ψάξω, δεν βρίσκω τίποτα κοινό -ούτε από οικονομικής πλευράς, ούτε από πλευράς κοινωνικής ομάδας. Αυτός έχει μια μικροϊδιοκτησία την οποία αξιοποιεί πέραν της πραγματικής της αξίας προκειμένου να αποκομίσει πλούτο κι εγώ έχω έναν έρμο μισθό που τον τραβάω από 10 πάντες για να μου φτάσει. Θες λοιπόν να συμπάσχω μαζί του; Δεν θα μπορέσω.

Το μόνο που χρειάζεται για να μην συγχέεις το άσυλο με το πανεπιστήμιο είναι να έχεις βρεθεί σε μια, έστω, κατάληψη σχολής. Αν σου έχει τύχει θα δεις οτι τις καταλήψεις τις ξεκινάνε με την συνδρομή των ανένταχτων και τις διατηρούν οι εξωπανεπιστημιακοί. Το ΚΚΕ δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το πανεπιστημιακό άσυλο, πέραν του γεγονότος οτι το σπάει με τα ΚΝΑΤ του όταν δεν το βολεύει. Άρα, ατυχής η σύγκριση.

The Motorcycle boy είπε...

(συνεχίζω)
Περί φιλελευθεριότητας έχεις δίκιο -μαλακία δικιά μου.

Τα παραδείγματά μου είχαν σκοπό να δείξουν οτι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη σχετικά με το ποιοι "πρέπει" να εκτελεστούν και ποιοι όχι -άρα, δεν θέλω να εκτελεστεί κανένας. Αυτοί που εκτέλεσε ο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκαν σε περίοδο εξέγερσης, έγραψα άλλωστε οτι αυτά γίνονται σε περιόδους εξέγερσης, δεν ξέρω ακόμα αν συμφωνώ ή αν αυτά ακριβώς συντελούν στον εκφυλισμό της επαναστατικής διαδικασίας. Είναι ένα θέμα για κουβέντα αυτό.

Μπερδευτήκαμε με τη ζωή (η Ζωή είναι ωραία, αλλά τα έχει με άλλον). Λοιπόν, όταν λέω οτι η ζωή έχει αξία καθεαυτή εννοώ στη συγκεκριμένη περίπτωση την ανθρώπινη ζωή. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι για μένα ένας βιολογικός όρος, αλλά ένας κοινωνικός προσδιορισμός -τουτέστιν αυτοί που μου περιγράφεις είναι μεν άνθρωποι αλλά δεν ζουν ανθρώπινη ζωή. Και έχουν δικαίωμα να τη ζήσουν κι αυτό τους το δικαίωμα ΑΝΑΜΕΝΩ να το διεκδικήσουν, εφόσον το κατανοούν βέβαια.

Αμφισβήτησες κάτι στην άποψή μου περί φιλοΤρωκτικών ή φιλοΧρυσοχοϊδηκών, εγώ απλώς είπα οτι αυτοί υπάρχουν και στερούν από ΤΥΧΟΝ αντάρτες πόλεων την κοινωνική νομιμοποίηση που διέθετε η 17Ν όταν έτρωγε τον Μάλλιο. Διαφωνείς;
Πέραν τούτου, η ύπαρξή τους είναι πρόβλημα, δεν διαφωνώ. Αλλά νομίζω οτι είναι χρέος κάθε ανθρώπου που ενδιαφέρεται για μια καλύτερη ζωή να προσπαθήσει να "δουλέψει" μαζί τους. Αν τώρα χαίρεται ο άλλος όταν σε σαπακιάζουν οι μπάτσοι, θύμισέ του το ξύλο στους συνταξιούχους, τα δακρυγόνα στο λιμάνι και το ξύλο που έφαγε έξω από τη Βουλή.

The Motorcycle boy είπε...

(ξαναμανά)

Οι μπολσεβίκοι ήταν μειοψηφία, αλλά προσπάθησαν (σα μια επαναστατική πρωτοπορία) να τραβήξουν μαζί τους τον λαό και δεν ξέρω ακόμα τι ακριβώς κατάφεραν.

Οι επιβάτες όμως του Γκράνμα (Φιδέλ, Ραούλ, Καμίλο, Τσε κ.λ.π.) που ξεκίνησαν (καθαρά συμβολικά και όχι πραγματικά) την Κουβανέζικη επανάσταση, μόνο μια χούφτα δεν ήταν! Είχαν τη στήριξη του Κινήματος της 26 Ιουλίου (αν δεν με απατά η ρημάδα) το οποίο είχε τρομερό έρεισμα στον κόσμο. Όταν έγινε η απόβαση του Γκράνμα, για παράδειγμα, στη χώρα είχε κηρυχτεί γενική απεργία. Άρα λοιπόν για τους μπολσεβίκους δεν είμαι πρόχειρος να πω, για τους Κουβανούς είμαι σίγουρος οτι εκπροσωπούσαν περίπου το 70% των Κουβανών ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ. Γι΄αυτό άλλωστε έπεσε ο Μπατίστα.

Πες με ότι θες (μέχρι και φιλελεύθερο) μη μου λες όμως οτι μπορώ να καταλήξω σε οικολογικές απόψεις -με τσακίζεις! Χαχαχαχα.
Ο Χαλλογουέι (ο οποίος ζει σε εξεγερσιακές συνθήκες) λέει το απλούστατο: όλοι εμείς στηρίζουμε το συγκεκριμένο κοινωνικό σύστημα, αρκεί λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε οτι το σύστημα αυτό μας δημιουργεί προβλήματα και να σταματήσουμε να το στηρίζουμε για να καταρρεύσει. Χοντρικά στο λέω -διάβασε το βιβλίο.
Κι εγώ δεν λέω κάτι φοβερό, απλώς ρωτάω τους ανθρώπους γύρω μου αν περνάνε καλά στη ζωή τους και ποιος νομίζουν οτι φταίει γι΄αυτό.

Θα συμφωνούσα με αυτά τα μαχαίρια στο λαιμό αν είχες να μου δείξεις ΕΣΤΩ ΜΙΑ περίπτωση αντάρτη πόλης, τρομοκράτη ή όπως σκατά θες πέστο, που να προέρχεται από το Ζεφύρι, το Πέραμα ή άλλη υποβαθμισμένη περιοχή της Ελλάδας ή της Ευρώπης. Όταν όμως ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι η "πρωτοπορία" αποτελείται από άτομα από τα υψηλότερα μεσαία κοινωνικά στρώματα, συγνώμη φίλε -θα το θεωρήσω ψυχοπαθολογία όλο αυτό το μανούριασμα να εκφράσουν τον λαό με τις δολοφονίες τους.

The Motorcycle boy είπε...

Σαμσών,

1. Στις προκηρύξεις τους αναφέρουν οτι ενδιαφέρονται για την βελτίωση των ζωών του λαού, γι΄αυτό και θέλουν να ρίξουν το καθεστώς. Αν ενδιαφέρονται για την πάρτη τους (βάλε και τις ληστείες που βελτιώνουν λίγο την πεζή καθημερινότητα) και όχι για το πώς θα κάνουν τη ζωή μου καλύτερη, εξίσου αδιαφορώ κι εγώ γι΄αυτούς. Άρα, χέστηκα και αν τους πιάσουν -κατάλαβες;

2. Δεν υπάρχει, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αναρχικό αίσθημα αυτοδικίας. Πού στον πούτσο το διάβασες αυτό; Μήπως μπερδεύεις την λαϊκή δικαιοσύνη με την αυτοδικία; Είναι λες αμερικάνικο δίλημμα η θανατική ποινή; Εντάξει -τότε εγώ που δηλώνω κατά θα είμαι μάλλον αμερικανάκι! Όπως επίσης αμερικανάκι είναι (ολοφάνερα) κι ο Μουμία -δεν πάει να γαμηθεί κι αυτός; Το οτι καθημερινά σκοτώνουν ανθρώπους στην πόλη και στην επαρχία δεν αποτελεί άλλοθι για τον αντιεξουσιαστή προκειμένου να κάνει το ίδιο. Η χρησιμοποίηση μεθόδων των εξουσιαστών σε κάνει εξίσου ένοχο με αυτούς. Έτσι έχω μάθει εγώ να διαβάζω την αναρχία.

3. Δεν είπα οτι τα χτυπήματα φέρνουν μεγαλύτερη αστυνόμευση, είπα απλώς οτι στις ειδήσεις ζητάνε μεγαλύτερη αστυνόμευση χρησιμοποιώντας ΚΑΙ τα χτυπήματα. Κι εγώ δεν έχω όρεξη να πληρώνω έξτρα μπάτσους. Επίσης είπα οτι τους Μαζιώτηδες και τους κατσαρολάκηδες τους πιάσανε επειδή ήταν αντιεξουσιαστές και όχι λόγω του ότι συμμετείχαν σε τρομοκρατική οργάνωση -κι αυτό, σαν άνθρωπο με ενοχλεί. Αν τώρα πιστεύεις οτι ο Μαζιώτης είναι ο Ε.Α. και τα παιδιά εκεί μέσα είναι η Πυρήνες.... έχω διαφορετική άποψη.

4. Τα ανέφερα και αυτά που λες.

5. Υπάρχουν ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ προοπτικές άμεσης ανατροπής του συστήματος; Για πες μου περισσότερα περί αυτού -δεν κάνω πλάκα!

6. Συμπαθής ο Γκιόλιας σε μια μεγάλη μερίδα κόσμου -ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ. Ας μην εθελοτυφλούμε, κοντά στο 1 μύριο διάβαζε τη σαβούρα του καθημερινά -πώς να το κάνουμε; Να πούμε οτι δεν υπήρχαν; Εγώ κι εσύ δεν ξέρω αν είμαστε αντιπαθείς, είμαστε όμως άγνωστοι (δεν εννοώ ψευδώνυμοι -εννοώ οτι είμαστε 3 κι ο κούκος). Το ιντυμήντια είναι σαφώς λιγότερο λαοφιλές από το Τρωκτικό, αλλά δεν ζητάω να κλείσει. Λέω οτι στ΄αρχίδια μου αν κλείσει έτσι που έχει καταντήσει. Δε θα το θεωρήσω φίμωση της ελεύθερης φωνής όπως δεν θεωρούσα το Τρωκτικό ελεύθερη δημοσιογραφία. Το ποσοτικό κριτήριο το χρησιμοποίησα καθαρά χρηστικά και όχι αξιολογικά.

7. Έτσι λοιπόν για το άσυλο; Έχεις δίκιο, εφόσον το ΤσουΛου δεν εκπέμπεται από εκεί μέσα ας καταργηθεί το γαμήδι. Κι εφόσον δεν είναι κέντρο ελεύθερων ιδεών, ας βάλουμε τους μπάτσους μέσα -κουνώντας κλαδιά ελιάς θα προτιμούσα. Τι δουλειά έχει το κόμμα με το άσυλο βέβαια -θέλω να μου το εξηγήσεις.
Τελικά μάλλον είχαμε καταλάβει λάθος και το '84 στο Χημείο και το '91 στο Πολυτεχνείο, άσχετα από το τι πιστεύαμε για το κόμμα φωνάζαμε! Το μάθαμε κι αυτό.

Ανώνυμος είπε...

2. αν το δίκαιο δε περνάει από μέσα σου, από τη γειτονιά σου και από τους κοντινούς συντρόφους σου παύει να είναι δίκαιο. μιλάμε για νόμους απάνθρωπους και συγκεντρωτικούς.

3. δε καταλαβαίνω. δεν ανέλαβε τη πολιτική ευθύνη για την οργάνωση ο μαζιώτης μαζί με ρούπα και γουρνά; γιατί να μην τους πιστέψεις και να επιμένεις πως οι αναρχικοί δε βάζουν βόμβες;

5. τί θεωρείς εσύ προοπτικές ανατροπής; μια κατειλημμένη βουλή που και στη πορεία της 5ης Μαΐου παιζότανε για ώρα δε το αποδεικνύει; ή μήπως έχεις συνηθίσει να το βλέπεις ως θέαμα;

6. σιγά μην ήταν ένα μύριο, κόψε κάτι. κι επιμένω, το indymedia ασκεί περισσότερη επιρροή δεδομένου του συγκροτημένου λόγου του.

7. δεν είπα να καταργηθεί το άσυλο απλά το επέκρινα επιφανειακά αλλά και την ευαισθησία σου ως προς αυτό. η μόνη ελεύθερη κυκλοφορία ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια γίνεται από εξωπανεπιστημιακούς με τις συνελεύσεις και τις δράσεις τους. άσε που δε μου αρέσει να μαντρώνεται και να τακτικοποιείται ένα κίνημα. χάνει τη φαντασία του μωρέ. καγκελάκι στο καγκελάκι πια, νισάφι. άλλωστε χώροι υπάρχουν δεκάδες, πιο αντιθεσμικοί και ανεξέλεγκτοι για να βρισκόμαστε διότι δεν είμαστε ούτε στο 84 ούτε στο 91.

πρτφ

The Motorcycle boy είπε...

Σαμσών,

2. Συμφωνώ. Αυτό είναι η λαϊκή δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη των συνελεύσεων, όπως θες πέστη. Η αυτοδικία δεν έχει καμιά σχέση με αυτό.

3. Κοίτα -δεν υπάρχει λόγος να επεκταθώ. Ας πω μόνο οτι στα χέρια της αστυνομίας ο οποιοσδήποτε αναλαμβάνει το οτιδήποτε.

5. Όχι -εσύ πρέπει να μου πεις πού τις είδες, χεχεχε, τέλος πάντων. Προοπτικές ανατροπής: ύπαρξη ικανού αριθμού ανθρώπων που δείχνει τη διάθεση να αλλάξει την υπάρχουσα καθεστωτική κατάσταση, ΕΣΤΩ και στο ελάχιστο. Τώρα, εγώ από θεάματα βλέπω μόνο μπάλα και Σουπερκρός, αλλά αν θες να μου πεις οτι οι Χ χλιμίτζουρες δημόσιοι υπάλληλοι (τους Παμίτες τους αφήνω απέξω) που φώναζαν "να καεί, να καεί" αποσκοπούσαν στην κατάλυση του καθεστώτος, συγνώμη αλλά μόλις έφαγα. "Το μισθουλάκι σας", που έλεγε και η μακαρίτισσα.

6. Ήταν γαμώ την ξεφτίλα μου μέσα -ήταν. Με κομπίνες ναι, αλλά ήταν. Αν το ιντυμήντια ασκεί περισσότερη επιρροή θα πρέπει να το κλείσουμε με τα χεράκια μας για το καλό του -αλλά νομίζω οτι το Τρωκτικό ασκούσε, συντονισμένα, ασύγκριτα μεγαλύτερη προπαγάνδα από το ίντυ. Το κύκλωμα ήταν μεγαλύτερο -ραδιόφωνο με το Σωκράτη, φυλλάδες, τηλεόραση, αλλαξοκωλιές βοθρολυμμάτων...

7. Ρε αγόρι μου, χωρίς άσυλο ξέχασε τις συνελεύσεις των εξωπανεπιστημιακών μέσα στα πανεπιστήμια και την ελεύθερη κυκλοφορία ιδεών. Απλό είναι! Δεν ξέρω, εγώ γέρασα και δεν γνωρίζω πολλά, θυμάμαι όμως οτι για να απαντήσεις θες ένα ρημαδιασμένο τοίχο πίσω από την πλάτη σου, να μη στον φορέσουν την ώρα της αγόρευσης. Πρακτικά μιλάω. Και άνευ ασύλου (πανεπιστημιακού, πολιτικού κόμματος -ας είναι καλά κάτι καλοί άνθρωποι στα γραφεία της ΕΔΑ) σήμερα θα μίλαγες με το φάντασμά μου σαν τον Άμλετ καλή ώρα. Τουτέστιν έχω μια ευαισθησία...

Ανώνυμος είπε...

Επειδή, θυμάμαι όταν ξεκίνησα, τα ενεργά μπλογκ ήταν αξιοθαύμαστα και τώρα πλέον έχουμε καταντήσει αξιοθρήνητοι. Ποιοτικά μιλάω.

Παραμύθια της χαλιμάς ήταν. Έχεις πολύ επιλεκτική μνήμη. Όταν ξεκίνησες δεν υπήρχαν ούτε 200 μπλόγκερς στο Ελλάντα, οι οποίοι για πρώτη φορά το 2006 μαζεύτηκαν σε εκείνο το περιβόητο πάρτυ που είχες πάει και εσύ και δε σου είχε αρέσει καθόλου. Τα περιεχόμενα των blogs ήταν επιεικώς {βάλε ό,τι απαξιωτικό γουστάρεις εδώ μέσα}. Παρόμοια πράγματα έβρισκε κανείς και τότε με περισσότερη αθωότητα, λόγω άγνοιας: ψέματα, σαχλαμαρίτσες, καλαμπουράκια, αποφθέγματα, τουριστικές εμπειρίες, απλοϊκές καθημερινές περιγραφές, κλάψα από τις παρθενοπιπίτσες, καταθλιπτικά παραληρήματα, μαθητευόμενους δημοσιογράφους, μουσική, μπάλα, προσωπικές αποκαλύψεις, ευθυμογραφήματα, διηγήματα, gadgetάκια, έμμεση διαφήμιση, ιστορική καταγραφή, videogames, προπαγάνδα, τσόντα, κτλ. Αν θες, μπορώ να σου τους απαριθμήσω σχεδόν όλους, έναν προς έναν. Το μόνο που έλειπε τότε ήταν οι παραπολιτικοί παπατζόνηδες.

Θα πρέπει, πρώτα απ΄όλα, να παραδεχτώ κάτι –δεν είμαι επαναστάτης. Εννοώ μ΄αυτό οτι νοιάζομαι πρώτα και κύρια για τα δικά μου και μετά, δευτερευόντως, για τα κοινά.

Ρε πως αλλάζει ο άνθρωπος μέσα σε μια 5ετία; Από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τις διακηρύξεις των Ζαπατίστας, τον ύμνο στον Φιντέλ μετά την επιστροφή από την Κούβα, το αντάρτικο πόλης, τα αναρχοαυτόνομα φυλλάδια και την -με πάση θυσία- υποστήριξη στους 15άρηδες που καίγαν την Αθήνα, φτάσαμε σήμερα σε μια ξερή δήλωση μικροαστικής νομιμοφροσύνης. Όταν στα έλεγα εγώ, έριχνες καντήλες. Κάθε πράμα στον καιρό του… οι επαναστάσεις δεν είναι για την ηλικία σου, πόσο μάλλον για τον χαρακτήρα σου.

Γι΄αυτό και ήμουνα παλιότερα της άποψης «Κάνονμπολ» κι έτσι. Βάλε όλους τους μαλακοκάβληδες που φτιάχνονται με βία και αίματα σε έναν απομονωμένο στίβο κι άστους να σφαχτούν (το παρόν μήνυμα ήταν μια ακόμα κοινωνική προσφορά του παρόντος ιστολογίου, για όποιον δεν το κατάλαβε!)
Τα ανθρωπιστικά σου αισθήματα είναι γνωστά τις πάσι, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν το έχει εμπεδώσει ακόμα. Τι λέγαμε πριν για το χαρακτήρα σου; Ακριβώς!

Ανώνυμος είπε...

Όμως, υπάρχουν τέτοιες συνθήκες, ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; Υπάρχει γενικευμένη εξέγερση; Υπάρχει προοπτική ΑΜΕΣΗΣ ανατροπής του καθεστώτος; Αν ναι –ας μου το δείξει κάποιος επειδή εγώ βλέπω άλλο κανάλι.
Το πρώτο βήμα μιας πραγματικής εξέγερσης θα άρχιζε από το μυαλό σου -και αυτό δεν αποτελεί μεταφορικό σχήμα- και ένα από τα πρώτα (συμ)πτώματα θα ήταν να μην βλέπεις τηλεόραση (συμπεριλαμβανομένου και του champion league και του ολυμπιακού) και όχι να αλλάξεις κανάλι. Να πάρεις δηλαδή το χαζοκούτι και να το δωρίσεις για ανακύκλωση και ύστερα να τρέχεις στις συνελεύσεις. Αλλά τι σου λέω τώρα, εδώ δεν πήγες να δεις τον Γ. Γούτη που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, για ουτοπίες θα μιλάμε, ξέρω σου βάζω δύσκολα, που να τρέχεις;

Βασικά χέστηκα (κι η βάρκα έγυρε) για το αν θα κλείσουν το Ιντυμήντια, η λογοκρισία που πέφτει εκεί μέσα έχει φτάσει σε ζηλευτά επίπεδα –ας το κλείσουν λοιπόν κι ας πάρουν τους διαχειριστές τους σε οποιοδήποτε άλλο «καθεστωτικό μέσο» -να βγάλουν και κάνα φράγκο τα παιδιά τα πολυτάλαντα.
Και αυτό το λες εσύ που «υμνούσες» το Ιντυμήντια! Βρε πως αλλάζει ο άνθρωπος μέσα σε μια 5ετία;

…και παράλληλα ΑΠΑΙΤΟΥΝ από εμένα να πληρώνω μπάτσους να τους φυλάνε –δηλώνω κατά. […] Τουτέστιν, όχι άλλοι μπάτσοι –πόσους πλέον θα μου χρεώσουν του μαλάκα φορολογούμενου;
Είχες δεν είχες, το έφερες από'δω, το έφερες από'κει, πάλι στο χρήμα κατέληξες. Να δεις που σε λίγο θα αρχίσεις να παραπονιέσαι και για την 500άρα που σκας κάθε μήνα στην πρώην σου για τη δεκάχρονη. Βρε πως αλλάζει ο άνθρωπος μέσα σε μια 5ετία! Αλλά έννοια σου και εγώ είμαι πολύ υπομονετικός και μεθοδικός άνθρωπος. Κάποτε θυμάμαι έσβηνες και ξανάγραφες, με προβοκατόρικες λέξεις, τα σχόλια των άλλων που δεν σου άρεσαν, τώρα τα ανέχεσαι μουρμουρίζοντας με νεύρα. Θα έρθει η ώρα που όχι μόνο θα ζητήσεις συγχώρεση, αλλά θα κάνεις και το σταυρό σου. Αργείς, αλλά σουλουπώνεσαι· βέβαια, θες δουλειά ακόμα. Εδώ είμαστε και θα το δεις. Αλλά πριν το δεις, άκου τι θα κάνεις τώρα. Πάρε μία μία κάθε φράση από αυτό το σχόλιο που μόλις διάβασες και απόδειξε ότι τα άσπρα είναι μαύρα και τα μαύρα είναι άσπρα, αν βρεις και κανένα ορθογραφικό, τόσο το καλύτερο. Παλιά σου τέχνη κόσκινο. Άντε μπράβο, γιατί πως αλλιώς θα περάσει κι η ώρα στο γραφείο -με νιώθεις;

Την καλημέρα μου και τα ρέστα χάρισμά σου.-

The Motorcycle boy είπε...

Ζητώ ταπεινά συγχώρεση και κάνω και τον σταυρό μου. Τίποτα άλλο θες;

Υ.Γ.: Δε χρειάζεται ρε κακομοίρη να αποδείξω τίποτα, τα αποδεικνύεις όλα από μόνος σου. Τράβα παραδίπλα τώρα.

bernardina είπε...

Ω, ρε πούστη μου και είπα πως αυτό το ποστ θα το νηστέψω, αφού ό,τι είχα να σχολιάσω πάνω σ' αυτό το θέμα το είχα σχολιάσει επί παλαιοτέρου και δεν έχω αλλάξει άποψη στο μεταξύ.
Για δες που θες ν' αγιάσεις και δε σ' αφήνει το λιβάνι.
Όλοι αντάμα κι ο κώλος μας στη μέση. Να εξτοξεύει πάλι ό,τι εκτοξεύει ένας κώλος με μορφή συγκαλυμένων -για την ώρα- απειλών...
Ζήτα ρε μότορα συγνώμη, υπόγραψε και μια δήλωση μετανοίας, κάνε και ένα τάμα στην Παναγία τη Μεσκαληνιώτισσα μπας και ξεσκαλώσουμε και μπορούμε να συζητάμε σαν άνθρωποι, γαμώτο!

Ανώνυμος είπε...

Πω πω, πολυ κοινωνιολογία ρεεεε...
Κι εμείς οι αμόρφωτοι, πως να παίξουμε σε τέτοια παρέα;

Μοτόρι, λάθος άποψη και ξανασκέψου το
Το "η κόλασή μου είναι οι άλλοι" είναι μια από τις μεγαλύτερες μαλακίες που έχει πει φιλόσοφος ανα τους αιώνες -άποψή μου αυτό, έτσι;

Όσον αφορά το παρακάτω
αν είχες να μου δείξεις ΕΣΤΩ ΜΙΑ περίπτωση αντάρτη πόλης, τρομοκράτη ή όπως σκατά θες πέστο, που να προέρχεται από το Ζεφύρι, το Πέραμα ή άλλη υποβαθμισμένη περιοχή της Ελλάδας ή της Ευρώπης, σου βγάζω το καπέλο.
Ο πολύς Μπαρόζο, εξεγερμένος μαοϊκός μαθητής ήταν και δες τον που κατάντησε.
Και μάλλον (δεν το ξέρω, μα μπορώ απο την εξέλιξή του να το συμπεράνω, ασφαλέστατα μάλλον), όχι γόνος απ το όποιο Ζεφύρι.
Σε τυχόν αντίλογο, κι ο Μάρξ μεγαλοαστός ήταν, να θυμίσω το σόφισμα πως οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, χώρια που τότε ήταν μια άλλη εποχή.
Για τον δε Τσέ, πιστεύω, πως αν υπάρχει Θεός, μας κάνει που και που καμμιά χάρη να μας δίνει τέτοια άτομα, για να μας θυμίζει πως, πρώτα το γενικό καλό και κοντά σ αυτό, έρχεται και το ιδιωτικό (μπηχτή στο μότορα αυτό)
Διότι μεγάλε, όσο κι αν σκεφτείς λογικά πρώτα την οικογένειά μου κι ύστερα οι άλλοι ή ας πάνε να γαμηθούνε, έρχεται μια ωραία πρωία κάποιος Γιωργάκης και βάζοντας κολοδάχτυλο σ όλους τους άλλους, στον χώνει και σε σένα.
Θυμίσου τον Μπρέχτ...

mbiker

demetrat είπε...

συγγνώμη κι από μένα ρε.
γιά ό,τι έκανα, γιά ό,τι κάνω, και γιά ό,τι βούλομαι.
επίσης έβαλα εδώ δίπλα να γονατίσουν και οι παρευρισκόμενοι τέσσερις τον αριθμόν, και ζητάνε συγγνώμη κι αυτοί.
θα καρτερέσω στό δρόμο απόξω να μάσω και κανάν ακόμα που θα περνάει.,
α,
θα βουρδουλιαστούμε κιόλας, ότι θες εσύ , τόδος υ πορ τόδος ορέ.
αρκεί να πάρεις τα κουβαδάκια σου και να πας αλλού.
Τι στο καλό ρε πούστη μου , η ζέστα τον ξύπνησε!!!!!!!!!

Μιχάλης.

The Motorcycle boy είπε...

Δήμητρα, εγώ ζήτησα συγνώμη γονυπετής, ζήτα κι εσύ, να ζητήσουν και οι υπόλοιποι -να το κάνουμε σαν εκείνη την παλιά εκπομπή. Με την Κορομηλά δεν ήταν; Καθότι κορόμηλο το καρούμπαλο του ανθρώπου -πώς να γίνει δηλαδή;

ΜΒ, θεωρείς λάθος άποψη το "η κόλασή μου είναι οι άλλοι" ή το οτι εγώ θεωρώ αυτή την άποψη μαλακία; Αν ισχύει το δεύτερο, ξανασκέψου το εσύ καλύτερα -είσαι κι αριστερός άνθρωπος νομίζω. Αν δεν το πιάσεις, ρώτα να στο εξηγήσω. Έξτρα τροφή για σκέψη: "η ελευθερία μου αρχίζει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου". Σκέψου το και εδώ είμαστε...

Τώρα, το επιχείρημα οτι όλοι αυτοί δεν ήταν από το Ζεφύρι το χρησιμοποίησα για να αντικρούσω την άποψη του Zmith ότι οι συγκεκριμένοι νιώθουν το μαχαίρι στο λαιμό τους. Εντάξει, να δεχτώ τις φωτισμένες και μορφωμένες πρωτοπορίες, να δεχτώ τους ευαισθητοποιημένους αστούς, να δεχτώ ότι σκατά θέλεις, αλλά δε δέχομαι ρε γαμώτο οτι οι φοιτητές, οι γόνοι μεγαλοαστικών οικογενειών και οι άλλοι τέτοιοι έχουν το μαχαίρι στο λαιμό περισσότερο από τους εργάτες στο Πέραμα... Ε, αυτό δεν το δέχομαι!

Όπως το λες το σκέφτομαι αλλά πάρτο ανάποδα. Πρώτα η οικογένειά μου και όποιον την επιβουλεύεται θα τον γαμήσω. Τράβα το αυτό το σκεπτικό και θα δεις οτι οδηγεί στην αντίθετη άκρη απ΄αυτό που έλεγε ο Μπρεχτ (δεν το έλεγε ο Μπρεχτ -άλλος το έλεγε αλλά τέλος πάντων).

Ανώνυμος είπε...

Η κόλαση μου κλπ, του Σάρτρ, ή του Καστοριάδη, δεν είναι;
Η διαφωνία μου είναι στο τι εννοούσε μάλλον, όποιος την είπε κι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, εννοούσε το οτι έχουμε καταντήσει να θεωρούμε κόλαση τους άλλους. Δεν έχω διαβάσει το κείμενο απο το οποίο προέρχεται, την έχω ακούσει, μα δεν θυμάμαι ποιών απ τους δυό που ανέφερα είναι.
Θεωρώ, όμως πως λέει αυτό που νομίζω.
Για το Ζεφύρι, μαζί σου είμαι, μάλλον δεν τόκανα καταννοητό γράφοντας την άποψή μου. Εξ ού και η αναφορά σ αυτό το μούτρο τον Μπαρόζο τον κάποτε μαοϊκό μη χέσω.
Κάποιος πάστορας το είχε πεί, μα αν δεν το επαναλάμβανε ο Μπρέχτ, μάλλον θάμενε αγνωστη η πιο χαρακτηριστική ρήση για τη συλλογικότητα.

mbiker

The Motorcycle boy είπε...

"Η κόλασή μου είναι οι άλλοι" το είχε πει ο Σαρτ κι ο Καστοριάδης είχε σχολιάσει: "μα κι αυτός σκέτη κόλαση ήταν για τους άλλους". Ο Σαρτ το συγκεκριμένο το εννοούσε στα πλαίσια της άποψης: "η ελευθερία μου αρχίζει εκεί που σταματά η ελευθερία του άλλου", άρα ο άλλος περιορίζει την ελευθερία μου, άρα αποτελεί την προσωπική μου κόλαση. Ο Καστοριάδης είχε αντιτάξει το "η ελευθερία μου αρχίζει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου" κι αυτό μου φαίνεται πιο ταιριαστό αν θέλουμε να μιλήσουμε για κοινωνία κι όχι για τη σπηλιά του Γκαούρ Ταρζάν ή τον πύργο του Μαρκίσιου Ντε Σκυψεπάρτον.
Εντάξει, οι πρώην Μαοϊκοί και οι πρώην Τρότσκηδες μοιάζει να κρατάνε μονάχα την ιησουίτικη στοχοπροσήλωση από τα παλιά -τι να κάνεις;
Πάστορας είναι αυτός που έχει βιοτεχνία παστών -έτσι;

Ροΐδης είπε...

έβαλες εύστοχα τις χωματερές στις θέσεις τους.

Γειά σου παλιόφιλε!

The Motorcycle boy είπε...

Χαχαχα, γειά σου και σένα πού μας έλειψες φιλαράκο. Καλοκαίριασε ε;

Ανώνυμος είπε...

Μότορα, μερικές πρόχειρες και καθυστερημένες απαντήσεις.

Δεν βρίσκεις τίποτα κοινό με τον ρουμτουλετά; Ίσως το ότι τόσο εσύ όσο και αυτός είστε κατ' ουσίαν υποτελείς; Ίσως το ότι και οι δύο δεν έχετε καμμία ουσιαστική πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων που ουσιαστικά δρομολογούν εξελίξεις και οριοθετούν και καθορίζουν τη ζωή σας; Με άλλα λόγια, μήπως χρησιμοποιείς ένα πολύ στενό κριτήριο για να καθορίσεις τις "συμμαχίες" σου; Ένα κριτήριο που δεν είναι απλά οικονομίστικο, όπως έγραψα πριν, αλλά σχεδόν μικροσυμφεροντολογικό; Σαν εκείνους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που λυσσάνε εναντίον των δημοσίων επειδή υποτίθεται δεν δουλέουν και αντί να διεκδικήσουν οι ίδιοι πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εαυτούς τους, κοιτάνε πώς θα εξαθλιώσουν και τους δημόσιους.

Όντως, ατυχής η σύγκριση με ΚΚΕ. Μόνο που δεν έκανα καμμιά σύγκριση. Το ΚΚΕ το χρησιμοποίησα απλώς επειδή χρειαζόμουν ένα παράδειγμα για να σου δείξω πόσο περίεργο και εξωπραγματικό μού φάνηκε αυτό που έγραψες για το άσυλο. Δεν επιχείρησα σύγκριση σε κανένα άλλο επίπεδο.

"Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι για μένα ένας βιολογικός όρος, αλλά ένας κοινωνικός προσδιορισμός -τουτέστιν αυτοί που μου περιγράφεις είναι μεν άνθρωποι αλλά δεν ζουν ανθρώπινη ζωή."
ΟΚ, εδώ συμφωνώ. Αυτό λέω κι εγώ. Το πρόβλημά μου είναι με τα γενικά, απόλυτα και ηθικολογικά συνθήματα του τύπου : "Όχι στις εκτελέσεις", "Σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή" κτλ. Σε ένα πρώτο επίπεδο, φαίνεται ότι δεν μπορείς να διαφωνήσεις με αυτά. Σε ένα δεύτερο όμως, σου μπαίνουν υποψίες ότι κρύβουν πολύ από αυτόν τον εύκολο φιλελευθερισμό που μπορεί να σε ξεβράσει σε "οικολογικές" αντιλήψεις (αφού δεν σου αρέσει ο χαρακτηρισμός "οικολογικός", μπορώ να σε λέω "πράσινο", χεχε). Είδες που κι εσύ κομπιάζεις λίγο όταν αναφερόμαστε στις εκτελέσεις του Τσε και δεν είσαι τόσο πρόθυμος να τις καταδικάσεις απερίφραστα;

Zmith3r33n

Ανώνυμος είπε...

Για την περίπτωση της Κούβας, το δέχομαι αυτό που λες. Έχεις ασχοληθεί περισσότερο. Ώστοσο, το πρόβλημα με την έννοια του "κοινού αισθήματος" παραμένει. Το αμερικάνικο κοινό αίσθημα π.χ., μπορεί να επιδοκιμάζει την εισβολή στο Ιράκ ή το μεξικάνικο να μην καλοβλέπει τους ζαπατίστας (αυτό το λέω έτσι, στον αέρα, δεν το έχω ψάξει). Εξαιρετικά προβληματική και "δημοσκοπική" έννοια.

Εδώ κολλάει το άλλο που με ρωτάς :
"Αμφισβήτησες κάτι στην άποψή μου περί φιλοΤρωκτικών ή φιλοΧρυσοχοϊδηκών, εγώ απλώς είπα οτι αυτοί υπάρχουν και στερούν από ΤΥΧΟΝ αντάρτες πόλεων την κοινωνική νομιμοποίηση που διέθετε η 17Ν όταν έτρωγε τον Μάλλιο. Διαφωνείς;"
Καταλαβαίνω τι λες. Το προβληματικό σημείο που συζητάμε είναι η έννοια της νομιμοποίησης. Αν το δούμε, λοιπόν, δημοσκοπικά, στη βάση ποσοστών, τότε, οκ, απλά μαθηματικά είναι, τα βάζουμε στην εξισωσή, θετική μάς βγαίνει η 17Ν, αρνητική η "Σέχτα". Τώρα καθαρίσαμε δηλαδή και μπορούμε να πάμε να κοιμηθούμε ήσυχα; Γιατί αν την προεκτείνουμε αυτή τη λογική, τότε, κάθε φορά που δεν σε πάνε τα ποσοστά, αυτό που σου μένει να κάνεις, εφόσον δεν μπορείς να αποκοπείς από την κοινωνία μέσα στην οποία ζεις, είναι απλά να υπομένεις την υφιστάμενη βία και να προσπαθείς να "δουλέψεις" (τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό;) με τους κάθε λογής φιλοτρωκτικούς. Ας θυμόμαστε όμως ότι την ίδια ώρα, από την άλλη πλευρά, μαζί τους "δουλεύει" και ένας ολόκληρος μηχανισμός προπαγάνδας και καταστολής. Προς τα πού βλέπεις να γέρνει η ζυγαριά;
Επίσης, δεν ξέρω κατά πόσον είναι θεμιτό να συγκρίνεις αυτές τις δύο πράξεις με το ίδιο κριτήριο νομιμοποίησης. Στη μία περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μία μεταχουντική πράξη εκδίκησης, στην άλλη είμαστε σε μία εντελώς ρευστή, μπαχαλοποιημένη κατάσταση, στα πλαίσια ενός χαμηλής έντασης αλλά συνεχούς κοινωνικού πολέμου. Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να προχωρήσω τον παραλληλισμό και την σύγκριση, πέρα από ένα πρώτο επίπεδο.

Zmith3r33n

Ανώνυμος είπε...

"αρκεί λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε οτι το σύστημα αυτό μας δημιουργεί προβλήματα και να σταματήσουμε να το στηρίζουμε για να καταρρεύσει."
Ααααα, τόσο απλά, δηλαδή; Όχι ότι θα φας τίποτα γκλομπιές (ή και σφαίρες) στο κεφάλι, έτσι και το επιχειρήσεις; Είμαστε λοιπόν κάπως σαν υπνωτισμένοι όλοι και αρκεί μία απλή πράξη θέλησης; Πολύ όμορφα και new age ακούγονται αυτά. Τέλος πάντων, για να μην λέω βλακείες και πετάω μομφές έτσι, άδικα, θα το κοιτάξω το βιβλίο. Το είχα στα υπόψιν, ούτως ή άλλως.

Τέλος, θεωρώ λίγο σχηματική την αντίληψη που θέλει μόνο τους εργάτες να νιώθουν το μαχαίρι στο λαιμό. Μάλιστα, σου έχω και μια έκπληξη. Ίσως ακριβώς από αυτά τα μεσαία στρώματα να είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να βγουν άτομα με αυξημένες ικανότητες αντίληψης των πραγμάτων. Όχι επειδή αποτελούν κάποια φωτισμένη πρωτοπορία ή λόγω εγγενούς ανώτερης ευφυίας ή ευαισθησίας. Όμως, από τη μία, λόγω σχετικά καλύτερων συνθηκών ζωής, δεν χρειάζεται να καταφύγουν σε μηχανισμούς έντονης αναισθητοποίησης, ενώ από την άλλη, δεν έχουν και ισχυρά επενδυμένα συμφέροντα κι επομένως βρίσκονται σε ένα προνομιακό μεταίχμιο στην κοινωνική ιεραρχία.

Άραγε, ο εξυπνακισμός είναι ενδημικό είδος στην χλωρίδα των ιστολογίων;

Zmith3r33n

The Motorcycle boy είπε...

Zmith δεν βρίσκω τίποτα κοινό (από πλευράς κοινωνικών διεκδικήσεων και στην παρούσα φάση -για να μην παρεξηγούμαστε) με τον ρουμτουλετά χρησιμοποιώντας καθαρά μαρξιστικά κριτήρια. Αν αυτό το βλέπεις μικροσυμφεροντολογικό δεν σκοπεύω να διαφωνήσω. Στη συγκεκριμένη φάση είμαι τέτοιος. Και αν το πας αναγωγικά, υποτελής είναι κι εκείνος κι εγώ και ο Βαρδινογιάννης σε ένα μεγαλύτερο κεφάλαιο. Στα κέντρα αποφάσεων εγώ δεν έχω (ιδιαίτερη) πρόσβαση, εν'ω ο ρουμτουλετάς έχει. Γι΄αυτό πήρε την άδειά του χωρίς έλεγχο, γι΄αυτό έχτισε παράνομα, κ.λ.π.

Λυπάμαι αν αυτό που έγραψα για το άσυλο σου φαίνεται εξωπραγματικό. Φαίνεται οτι έγινε καλή δουλειά τελικά και το άσυλο κατάντησε μια γραφικότητα.

Ξεκίνησες να με λες οικολόγο και, όταν σου είπα οτι ενοχλούμαι με είπες "πράσινο" ΕΜΕΝΑ γάβρο (παύλα) άνθρωπο! Χαχαχαχα. Απ΄το κακό στο χειρότερο...

Δεν καταλαβαίνω που σκαλώνεις με τα περί μη αφαίρεσης ζωής! Λέω οτι γενικά είμαι αντίθετος στην ιδέα. Ειδικότερα μπορώ να συζητήσω ΜΟΝΟ τις περιπτώσεις όπου η αφαίρεση ζωής είναι προϋπόθεση (ή έστω πιθανότητα) ενός καλύτερου αύριο για τον κόσμο. Με τον Τσε αυτό ίσχυε. Ήταν μια πιθανότητα, άρα να το συζητώ. Και να δούμε πόσες ζωές χάθηκαν τότε από νευρώσεις, ψυχώσεις κι όχι για χάρη ενός καλύτερου κόσμου. Αλλά τώρα, εδώ με τις Σέχτες τι να συζητήσω; Οτι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος μετά τον θάνατο του Γκιόλια ή ενός μπάτσου; Ε, όχι δα!

The Motorcycle boy είπε...

(λότα κοντίνουα)

Δεν με ενδιαφέρει τόσο η δημοσκοπική έννοια (η οποία είναι σαφώς ετεροπροσδιοριζόμενη) αλλά με ενδιαφέρει η λαϊκή απήχηση (ας το πούμε έτσι). Αν εγώ πάω και σκοτώσω εσένα αύριο το πρωί, οι πολίτες θα με σταυρώσουν και με το δίκιο τους. Μια χαρά παιδί είσαι! Ή δείχνεις. Αν όμως, ΠΡΙΝ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΩ έχω φροντίσει να δείξω οτι ο Κούγιας σε έχει για ίνδαλμά του, τότε ΙΣΩΣ το μήνυμα που θέλω να περάσω φτάσει παραπέρα. Γιατί; Επειδή ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ να πεθάνεις εσύ, με ενδιαφέρει να αλλάξω τον κόσμο κι αυτό θα γίνει με το μήνυμά μου (ή έτσι πιστεύω). Αν απλώς με ενδιαφέρει να πεθάνεις είμαι δολοφόνος. (Έριξα και τα κεφαλαία σαν μπολντάρισμα).

Μάλλιος και Γκιόλιας: στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πράξη απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι εκδίκησης και στη δεύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών. Έτσι τα αντιλαμβάνομαι και σε αυτό το επίπεδο τα συγκρίνω.

Ναι, είσαι λίγο απλουστευτικός στο θέμα της συνειδητοποίησης -ας μην το αναλύσουμε εδώ. Διάβασε το βιβλίο ή γκούγκλισε κάτι κείμενα που είχα κάνει στους Ανθρώπους από Καλαμπόκι που το συνόψιζαν.

Δεν είπα οτι ΜΟΝΟ οι εργάτες τρώνε το αγγούρι, είπα οτι εκείνοι (οι προλετάριοι γενικά) το τρώνε βαθύτερα. Άρα τους πονάει και περισσότερο.
Έχεις δίκιο (το έγραψα κι εγώ) οτι επαναστατικές πρακτικές αναπτύσσονται κυρίως από τους μικρο και μεγαλοαστούς για όλα αυτά που λες και για πολλούς άλλους λόγους. Αλλά εδώ αρχίζει μια διαφορετική κουβέντα: είναι ολοι αυτοί οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που θα φτιάξουν την κοινωνία του αύριο ή είναι απλώς μπουρζουάδες που επενδύουν στη βαρεμάρα και τα πτυχία τους; Ας μην την ανοίξουμε εδώ αυτή την κουβέντα, θα μας πάρει μέρες. Διάβασε Λένιν και Καταστασιακούς σχετικά κι αν βγάλεις άκρη μου τη λες κι εμένα που δεν έχω βγάλει ακόμα.

Εξυπνακισμός: αν δεν πιάσεις έστω 80% στο σχετικό τεστ του μπλόγκερ σου απαγορεύουν ν΄ανοίξεις μπλογκ, χεχεχε.

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι