Πέμπτη, Δεκεμβρίου 16, 2010

Ωδή

Το υποσχέθηκα στο προηγούμενο ποστ μου. Πρόκειται για ένα κείμενο του Αντώνη Πανούτσου που είχε δημοσιευτεί σε ΜΟΤΟ της δεκαετίας του '80 (την εποχή που ο Αντόν έφτιαχνε ιστορικά άρθρα με τίτλους όπως: "KαLάRει ο Ζέπος και βγάζει KαLαMάρια" σε συγκριτικό τεστ μοντέλων της Kawasaki) και αναδημοσιεύτηκε στο βιβλίο «Οι μηχανόβιοι» (των Ηλία Μπαρμπίκα και Κώστα Ζαχαρόπουλου, εκδόσεις Καστανιώτη). Καλή απόλαυση:

-Το συνεργείο είναι τέμενος, ο μάστορας είναι αρχιερέας και τα μαστοράκια καντηλανάφτες. Το συνεργείο έχει θαυματουργές ικανότητες, κάτι σαν την Παναγιά της Τήνου. Πάμε τη μοτοσυκλέτα μας να γίνει καλά. Όπως λοιπόν δεν διατάζουμε την Παναγιά «Κάνε το παιδί να περπατήσει και θα’ρθω το απόγευμα να το πάρω», έτσι δε λέμε στο μάστορα «Φτιάχτο και θα περάσω αύριο». Για καλύτερες μέρες, αρμονικές σχέσεις και περισσότερα χιλιόμετρα, διατυπώνουμε το αίτημα ως εξής: «Μάστορα, νομίζω οτι έχει πρόβλημα στον (στην/στο)... Θα μπορέσεις να το κοιτάξεις; Πότε να σε πάρω τηλέφωνο;» Η φράση επαναλαμβάνεται τρεις φορές σαν ινδικό μάντρα, γιατί κανένας μάστορας δεν απαντάει με την πρώτη. Αν είναι παλιός μάστορας, την επαναλαμβάνουμε πέντε φορές, γιατί μπορεί να έχει κουφαθεί από το αερόκλειδο.

-Ο μάστορας είναι φοβερός στην οργή του, μεγαλόθυμος στην εύνοιά του και συγκαταβατικός στις αδυναμίες τού ατελούς όντος που λέγεται μοτοσυκλετιστής. Κάτι σαν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Η μαγική λέξη που σας χαρίζει την εύνοιά του είναι το «νομίζω». Ποτέ δεν ξέρετε. Νομίζετε. Αν έχουν χαλάσει τα φώτα, λέτε «Νομίζω ότι δεν έχει φώτα». Αν έχει σκασμένο λάστιχο, «Νομίζω ότι έχει σκάσμενο λάστιχο». Έτσι μιλάνε.
Ποτέ δεν λέμε στο μάστορα «Το μπουζί μπαίνει στην τρύπα του κυλίνδρου» ή «Ένας φίλος μου έχει την ίδια μηχανή και την οδηγεί πάντα με τιμόνι». Αν ο μάστορας θέλει να βάλει το μπουζί κάπου αλλού ή πιστεύει οτι μπορείτε να οδηγείτε χωρίς τιμόνι, εσάς δε σας πέφτει λόγος.
Ποτέ δε ρωτάμε «Τι είναι αυτό;» και «Τι κάνει;» Σε αυτές τις ερωτήσεις ο μάστορας δεν απαντά. Στο κάτω κάτω, όλοι ξέρουμε οτι τα μικρά εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας ονομάζονται παπαράκια και για να τα έχουν βάλει στη μηχανή κάτι θα κάνουν.
Ποτέ δεν απευθύνουμε το λόγο στο μάστορα. Περιμένουμε να μας απευθύνει ΑΥΤΟΣ το λόγο. Δηλαδή νομίζετε οτι δεν σας έχει δει και δε σας μιλάει; (Ο κανόνας αυτός δεν ισχύει αν στο συνεργείο δείτε μάνιουαλ στο σύστημα μπράιγ. Τότε ο μάστορας είναι όντως τυφλός. Αν ο μάστορας είναι και τυφλός και δεν σας απαντάει, σημαίνει οτι έχει κουφαθεί από αερόκλειδο. Είναι μια σπάνια περίπτωση που χρήζει μελέτης. Έχω καταλήξει ότι σε αυτή την περίπτωση τον οδηγείτε από το μπράτσο στη μοτοσυκλέτα σας, αφού περιμένετε πρώτα να κρυώσει το μοτέρ).-Ποτέ δεν καθόμαστε στο συνεργείο. Περιμένουμε όρθιοι στη γωνία του χώρου αναμονής. Αν ο χώρος είναι τετράγωνος και οι τέσσερεις γωνίες πιασμένες από άλλους πελάτες, βγαίνουμε στο πεζοδρόμιο μέχρι ν΄αδειάσει μια γωνία. Αν το πεζοδρόμιο είναι γεμάτο, φεύγουμε.

-Ο μάστορας κατά 99% είναι τσακωμένος με τους γείτονες γιατί κάνει φασαρία. Σπρώχνουμε λοιπόν πάντα τη μοτοσυκλέτα μας τα τελευταία 100 μέτρα, με σβηστό το μοτέρ. Αν είστε πραγματικά ευγενικοί, σβήνετε το μοτέρ στα σύνορα του δήμου όπου εδρεύει το συνεργείο.

-Όποτε λείπει ο μάστορας από το συνεργείο, τον αντικαθιστά το αρχαιότερο μαστοράκι, που έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με το μάστορα. Η αρχαιότητα αναγνωρίζεται με τα στρώματα του γράσου.

-Ο μάστορας δεν κάνει λάθη. Οι εταιρείες κάνουν. «Κοίτα τούς μαλάκες τούς Γιαπωνέζους πού πήγανε και το βάλανε». Σύμφωνα με 2 στους 5 μάστορες, το φανάρι θα έπρεπε να βρίσκεται πάνω στο ρεζερβουάρ. Μπορεί να μη φωτίζει καλά αλλά λύνεται εύκολα.

-Αν η ζωή δεν έχει κανένα νόημα και θέλετε να πεθάνετε σαν μοτοσυκλετιστής, η λύση είναι απλή. Πηγαίντε στο συνεργείο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, και φωνάξτε από το πεζοδρόμιο: «Μάστορα, βγαίνεις λίγο έξω να μού αλλάξεις μια ντίζα;» Κανείς δεν έχει ζήσει για να περιγράψει τη συνέχεια!

9 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

trelos είπε...

μοτοσικλετιστής δεν έγινα ποτέ (χρόνια ονειρευόμουν ένα 250αράκι) αλλά πάνω από μια δεκαετία με το παπί τους γνώρισα καλά τους μαστόρους.. νομίζω

σωστός ο γαύρος!

The Motorcycle boy είπε...

Ο Πανούτσος είναι ο γάβρος; Χαχαχαχα

Όσα ξέρει ο Πανούτσος από μηχανές άλλα τόσα ξέρει κι από μπάλα -όμως γράφει ωραία (έγραφε ωραία) ο πούστης!

Ηλίας είπε...

Είναι παλληκάρι ο Πανούτσος.

Ηλίας είπε...

Άσχετο.
Προχθές είχε στην ΕΤ1 την εκπομπή για το ελληνικό ροκ που σχολίαζες τις προάλλες...
Καλά; Πώς έκατσες και το είδες; Εγώ το πέτυχα ενώ ετοιμαζόμουν να φύγω και στα 2' ήθελα να σπάσω την τιβι.
Ατάκα Θ.Μικρούτσικου: "Ο Καβαδίας ήταν ανατρεπτικός, άρα ροκ".
Παρακάτω μίλαγε ένας τύπος και από κάτω έγραφε "Οργανωτής Ροκ Σκηνών"!!!

The Motorcycle boy είπε...

Αρχιπαπαρολόγος είναι ο Πανούτσος αλλά γράφει (έγραφε) καλά. Ανήκει στη σχολή Αποδυτηριάκια, τουτέστιν γράφουμε εντυπωσιακά πράγματα και τα δένουμε με αληθινά γεγονότα για να τα περάσουμε για μεγάλες αλήθειες.

Έκατσα και την είδα την εκπομπή γιατί είχα περιέργεια, θυμάσαι εκείνη τη φάση από την ταινία του Βέγγου; Πού κάθεται ο Βέγγος και κοιτάζει έναν τύπο ο οποίος πετάει σκουπίδια μπροστά από την πόρτα του. Και του λέει ο τύπος: "τι κοιτάς;" κι απαντάει ο Βέγγος "κοιτάω να δω μέχρι πού θα φτάσει η γαϊδουριά σου". Ε, έτσι κι εγώ!

Οργανωτής ροκ σκηνών, δηλαδή τσιτάριζε τα σκοινιά στα κολωνάκια, έστρωνε το μουσαμά για να μην το πάρει ο αέρας το ροκ σκοινάκι -σωστά;
Η ατάκα του Μικρούτσικου ασχολίαστη

Ανώνυμος είπε...

πολυ χαβαλο ο πανουτσος...κυκλοφορουσε και ενα αλλο κειμενο του που ελεγε πως συμπεριφερομαστε στους μπατσους κλπ πολυ πλακα! για το προηγουμενο ποστ σου με το βιβλιο αν και μοιαζει μεγαλο σουργελο δεν ειπα γνωμη γιατι δεν το εχω διαβασει....
εχει κρυο στους -5 ;
ασωτος

The Motorcycle boy είπε...

Και να μην το διαβάσεις -θα σιχτιρίσεις την ώρα και τη στιγμή!

Είχε πλάκα ο Πανούτσος, αλλά μετά το γύρίσε στη μουσική και τώρα στα αθλητικά και το έχασε εντελώς. Και η ειρωνία της υπόθεσης είναι οτι κοροϊδεύει τους μπλόγκερς για άσχετους ενώ ο τύπος πουλάει σχετικιλίκι ΚΑΙ στις μηχανές ΚΑΙ στη μουσική ΚΑΙ ΣΤΗ μπάλα! Και στο γκολφ νομίζω!

Υ.Γ.: Μαλακίες, έπρεπε να είμαστε 14 βαθμούς πάνω, να το έχουμε τελειώσει το όλο θέμα και στον δεύτερο γύρο να ετοιμάζουμε τον Ολυμπιακό του 2015 δίνοντας χρόνο συμμετοχής στον Ποτουρίδη, τον Βάντερσον, τον Φέτφα και τους άλλους της ομάδας νέων. Για όνομα δηλαδή! Μόνοι μας παίζουμε!

Marly είπε...

Είναι και ο Βόλος.

The Motorcycle boy είπε...

Σωστός -πώς τα ξέχασα τα αδέρφια! Χαχαχαχα

Υ.Γ.1: Μόνο μη μας κάνουν καμιά κασκαρίκα στο μεταξύ μας και γελάει ο κάθε πικραμένος. Έχουμε και ντερμπάρα αύριο με Τρίπολη!
Υ.Γ.2: Πάει σε λύση πρωτοδικείου ο βάζελος -πού είσαι ρε Κόκαλη να τους αγοράσεις με 30 ευρώ και να τους ρίξεις κατηγορία, χαχαχαχα.

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι