Τρίτη, Μαρτίου 08, 2011

"Καπνός μπαίνει στα μάτια σου"

Ήταν ο τίτλος της ταινίας –Blue Valentine –δε σε στέλνει κιόλας στο ταμείο να περιμένεις ουρά για εισιτήριο. Εμένα τουλάχιστον. Ήτανε και ψιλομάπα το σχετικό άλμπουμ του Τομ Γουέιτς, τι τα θες, τι τα γυρεύεις... Ρεζουμέ, όταν βγήκε η ταινία καταχωρήθηκε αυτομάτως στην κατηγορία «άμα τη φέρει το Nova θα τη δω». Μαλακία μου.

Έτυχε μετά μια κουβέντα που ξεκίνησε «γνωριμίας» και κατέληξε να «κατουράμε μπύρες δυο μέρες μετά» (όπως είπε ένας από τους σημαίνοντες συμμετέχοντες) –εκεί αναφέρθηκε η ταινία. «Μια κατουρημένη γκόμενα που γκαστρώθηκε από ένα μαλάκα και παντρεύτηκε κάποιον άλλο κι ο άλλος που παλεύει να στρώσει την κατάσταση μαζί της γαμημένος απ΄όλες τις πάντες», κάτι τέτοια ειπώθηκαν, μπορεί να φταίγανε οι μπύρες και η ατμόσφαιρα στο καταραμένο ODEON –πάντως ψήθηκα να τη δω την ταινία.

Και πώς να τη δω που δεν παιζόταν πουθενά πλέον;

Με πήρε μετά από κάνα δυο μέρες το παιδί που «κατούραγε μπύρες» να με ειδοποιήσει: «δες την ταινία –θα καταλάβεις».

Χτες αξιώθηκα να τη βρω και να την δω. Σπίτι, μαζί με την Tomboy η οποία τυγχάνει 13 συναπτά έτη μικρότερή μου, έχει τη σημασία του αυτό.

Η ταινία έχει να κάνει με τη σχέση ενός ζευγαριού η οποία παρουσιάζεται σε δυο επίπεδα:
-Το παρόν όπου διαδραματίζεται η κατάρρευση της σχέσης.
-Το παρελθόν όπου ο έρωτας του ζευγαριού είναι μια μπερδεμένη εξίσωση κάλυψης αναγκών και υποχρεώσεων.

Όταν τελείωσε η ταινία δεν ένιωθα καθόλου καλά. Ποιος ήταν αυτός ο πούστης και με ποιο δικαίωμα έβγαζε φόρα-παρτίδα τη μιζέρια της νεότητάς μας; Αυτή ήταν η βασική μου απορία. –ρώτησα την Tomboy, πώς της φάνηκε. «Δε μου άρεσε», απάντησε. Φυσικά –τι να της αρέσει; Είναι σα να βλέπεις μια εγχείριση σκωληκοειδίτιδας σε βίντεο –αν είναι η δικιά σου εγχείριση νιώθεις κάπως περίεργα μαγνητισμένος, αν είναι αλλουνού η εγχείριση νιώθεις απλώς αηδία.

Για να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα, είναι αναμφισβήτητα πολύ καλή η σκηνοθεσία του Ντέρεκ Σίανφρανς, επιτέλους κάποιος κάνει ντοκυμαντερίστικο γύρισμα χωρίς να κουνάει την κάμερα σαν παραπληγικός και χωρίς να τα έχει περιλούσει όλα με άσπρο φως σα να πρόκειται για σφαγείο (οι αναφορές των κριτικών στον Κασσαβέτη έχουν βάση –αν και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο Σίανφρανς είναι σκηνοθετικά πιο άρτιος). Οι δυο πρωταγωνιστές ζωγραφίζουν κανονικότατα –κι εδώ βέβαια υπάρχει μια μικρή πουστιά. Δηλαδή, επειδή η Μισέλ Γουίλιαμς ήταν η γκόμενα του συχωρεμένου του Χηθ Λέτζερ πέσανε πάνω της τα φώτα, τσίμπησε και μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ (σιγά μην το έπαιρνε κιόλας –αφού είπαμε, η κοπέλα ζωγράφιζε κανονικά!) Όμως ο ρόλος της στην ταινία είναι κάπως μονοδιάστατος («κατουρημένη γκόμενα», που έλεγε κι ο δικός μου) σε αντίθεση με τον ρόλο του Ράιαν Γκόσλιν που ξεκινάει από «όλα χύμα», περνάει στο «ίσα μωρή χαμούρα», κοντοστέκεται στο «ας ρομαντσάρουμε» και καταλήγει σε πολλαπλές εκρήξεις. Αλλά επειδή είναι κι αχώνευτος αυτός ο Γκόσλιν χάθηκε κάτω από τη Γουίλιαμς –εντάξει, μικρό το κακό.
Αυτά άρεσαν και στην Tomboy αλλά η ταινία συνολικά –τα είπαμε. Σα να βλέπεις εγχείριση σκωληκοειδίτιδας.

Όπου εγχείριση σκωληκοειδίτιδας ονομάζω την συναισθηματική αναπαράσταση της δεκαετίας του ’80, αν θες να γίνω και πιο συγκεκριμένος. Έχω ακούσει πολλά παιδιά να θαυμάζουν τη δεκαετία του ’80, να θεωρούν τυχερούς όσους από εμάς τη ζήσαμε –κάποιοι ρωτάνε κιόλας πώς ήταν τα πράγματα τότε. Χαίρομαι λοιπόν που βγήκε αυτή η ταινία γιατί όποιος με ξαναρωτήσει θα μπορώ πλέον να του απαντήσω: «δες το Blue Valentine, έτσι ήταν τα πράγματα τότε». Κι έχω την υποψία οτι αυτό το κλίμα το βγάζει ακούσια ο σκηνοθέτης -δεν το επεδίωξε, απλώς το έζησε και το έχει.

Με γκόμενες που τις ερωτευόμασταν επειδή θέλαμε να νιώσουμε αυτό το πράγμα που είχαμε μάθει από τα βιβλία κι έτσι τις θεοποιούσαμε τις γκόμενες, επιλέγαμε να πάθουμε στραβισμό για να τις βλέπουμε όπως θα θέλαμε και όχι όπως ήταν. Λέει ο πρωταγωνιστής: «Νομίζω πως οι άντρες είναι πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες. Όταν παντρευόμαστε, παντρευόμαστε ας πούμε ένα κορίτσι επειδή μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιστεκόμασταν στην ιδέα του γάμου, αλλά είδαμε εκείνο το κορίτσι και σκεφτήκαμε ξαφνικά ‘θα είμαι ηλίθιος αν δεν την παντρευτώ, επειδή είναι τόσο υπέροχη’. Αλλά μοιάζει σαν τα κορίτσια να φτάνουν σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να διαλέξουν την καλύτερη περίπτωση... ‘Ω, έχει μια καλή δουλειά’. Εννοώ οτι περνάνε όλη τους τη ζωή ψάχνοντας για τον Ωραίο Πρίγκιπα και μετά παντρεύονται τον τύπο που έχει μια καλή δουλειά και θα μείνει μαζί τους»

Με γκόμενες που πατάγανε γερά στη γη και έρχονταν μαζί μας λόγω των συνθηκών αλλά (θες επειδή το παραμύθιασμα είναι κολλητικό; θες επειδή είχαν κι αυτές ανάγκες;) στο τέλος συμμετείχαν εξίσου (μη σου πω και περισσότερο) στην ψευδαίσθηση.

Όπου ψευδαίσθηση ήταν φυσικά ο αψεγάδιαστος έρωτάς μας, οι δήθεν κεραυνοβόλες μας επιλογές, οι στίχοι του «You and me» που διαλέγει ο πρωταγωνιστής: «Κανένας άλλος μωρό μου/ εκτός από μένα και σένα», παπάρια –μάντολες. «Κανένας άλλος εκτός από μένα και σένα» και τον καργιόλη που σε γκάστρωσε και τον αφεντικό που θέλει να σου πιάσει τον κώλο, και τον πατέρα σου που δε με γουστάρει και τις ξεκωλιάρες τις φιλενάδες σου... Κανένας άλλος εκτός από τους άλλους –τελικά.

Και μια μιζέρια στον αέρα –η γκόμενα που θέλει να γίνει γιατρός αλλά καταλήγει νοσοκόμα, ο τυπάκος που έχει τόσο άδεια ζωή ώστε διακοσμεί δωμάτια άγνωστων γέρων στο γηροκομείο, η γκόμενα που τον παίρνει αφειδώς και γκαστρώνεται στο χαλαρό επειδή ο άλλος βαριέται να τραβηχτεί, η έκτρωση (αυτός ο εφιάλτης της γενιάς μου) και η αναμονή του άσχετου μαλάκα έξω από την αίθουσα, οι απεγνωσμένες φιγούρες του, όση ώρα προσπαθεί να ζωντανέψει το παραμύθι... Η μιζέρια της δικής μας εποχής.

Και μετά αυτό το πράγμα που θέλουμε να πιστεύουμε οτι είναι ακόμα έρωτας, αλλά μπορεί να είναι και σκέτες κάβλες –η μοναξιά του μεροκαματιάρη σε αντίστιξη με την αποβλάκωση της διαλυμένης, από την πολλή δουλειά, γυναίκας, ο «πουλάω τρέλα» πατέρας και η «χάλια θα μου κάνετε το σπίτι» μητέρα, ο γκρινιάρης πεθερός που έχουμε πέσει στην ανάγκη του μπας και κρατήσει λίγο το παιδί ...

Ο τυπάκος προσπαθεί να ξαναζήσουν τον έρωτά τους μέσα από μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο-γαμηστρώνα (τύπου ΧΧΧ) κι εδώ εμφανίζεται, νομίζω, το μαχαίρι που σου καρφώνει η ταινία στα γεμάτα. 12 χρόνια έγραφαν, λέει, ο σκηνοθέτης με τους φίλους του το σενάριο και στο τέλος είπαν στους πρωταγωνιστές να αυτοσχεδιάσουν σε κάποια σημεία. Δεν ξέρω σε ποια, ποιος και γιατί.
Όμως η φράση του τυπάκου: «Έχω αυτό το κουπόνι προσφοράς για μια νύχτα στο ξενοδοχείο και τους έχουν μείνει δυο δωμάτια, ο Ναός του Έρωτα και το Δωμάτιο του Μέλλοντος –ποιο προτιμάς;» φτάνει για να καταλάβεις πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα για κάποιους ανθρώπους (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και μεγάλο μέρος της γενιάς μου).

Διάβασα διάφορες κριτικές της ταινίας –οι κριτικοί κάπου ψυλλιάστηκαν οτι είναι δυνατή η ταινία και γράφουν παπαριές ακουμπώντας το θέμα εντελώς επιφανειακά. Οι θεατές, από την άλλη, σχολιάζουν οτι πρόκειται περί ανούσιας και βαρετής ταινίας –δίκιο έχουν, δεν τους αφορά η ταινία, δεν είναι γι΄αυτούς και κακώς δεν γράφουν απέξω οι σινεμάδες που την προβάλλουν «ακατάλληλη για νέους κάθε ηλικίας».

Επειδή αυτή είναι μια ταινία που μιλάει για τη ζωή που μόνο σαν τέτοια δε μοιάζει –θυμάσαι εκείνη την ερώτηση των τοίχων: «υπάρχει ζωή πριν από τον θάνατο;» Αν ξέρεις την απάντηση μη δεις την ταινία.

16 γκολ αυτοί, σέντρα εμείς.:

Marlafekas-Balourdos reunion. είπε...

Εφιαλτης η εκτρωση? Υπαρχουν και χειροτερα. Δικος μου εφιαλτης ηταν το διλλημα "να βρω γκομενα παρθενα και να με κυνηγανε ή καμμια ξεπετα και να κοροιδευει εμενα τον παρθενο?" Σκεψου μπελας και δεν ειχα βρει ακομη γκομενα. Βλεπεις συμφωνα με τους πιο περπατημενους (στον υπνο τους) συμμαθητες δεν επρεπε να το κανεις επ' ουδενι με παρθενα -κι εγω μικρος κι αμαθος τους πιστεψα. Παραδοξως δεν πιστεψα ποτε στον Αη Βασιλη, τωρα που νομιζα οτι θα βρω παρθενα δεν ξερω. Ημουνα μικρος ξαναλεω.
Θα δω τη ταινια καθοτι εχω επιτελους παψει να αισθανομαι νεος και μπορει ως εκ τουτου να τη καταλαβω και θα επανελθω ριχνοντας στη συζητηση ολο το βαρος της μυθικης σοφιας μου.

The Motorcycle boy είπε...

Τώρα που θα έρθει κι ο Καραμαζώφ να δεις!

Καλά -όταν θα δεις την ταινία θα καταλάβεις πόσο εφιαλτική είναι η σκηνή της έκτρωσης ΚΑΙ για τον τύπο που περιμένει απέξω -δε στο λέω από τώρα μη στο χαλάσω.

Παρθένα γκόμενα ε; Υπήρχε (είχα ακούσει) μία Παρθένα, το επίθετο Φουντουκίδου -αλλά έγινε βουλευτής νομίζω.

Να τη δεις την ταινία -να γίνεις χάλια, να καλοπεράσεις.

Кроткая είπε...

γιατί αλήθεια νομίζεις πως αυτά έπαψαν να υπάρχουν μετά τα 80s? και στα 90s έτσι περίπου ήταν πάντως -απλά με λιγότερο ρομαντισμό και περισσότερο κυνισμό.
νομιζω δλδ, εκτός κι αν δεν το πιάνω, εγώ στα 80s πήγαινα δημοτικό.

The Motorcycle boy είπε...

Καλό μου κορίτσι επειδή στα 90ς το πήδημα ήταν πιο εύκολο. Χονδροειδής εξήγηση αλλά αν έχεις δει την ταινία θα καταλάβεις οτι είναι ένα ιδιαίτερα μίζερο κλίμα που δεν νομίζω οτι υπήρχε το 90. Μπορεί και να κάνω λάθος, εύχομαι όμως να έχω δίκιο.

DimosK. είπε...

Tην ταινια την εχω προσπερασει απο τα υποψη για ..κοιταγμα, καμια 10 φορες.
Οσες γκομενες την ειδαν μου ειπαν τα καλυτερα(και εγω φιαλρακο,για ταινιες ΔΕΝ εμπιστευμαι τις γκομενες).
Μια μαυριλα την ψιλοκαταλαβα απο το τρειλερ αλλα λεω μερες που ειναι ειπα να δω πρωτα το "Room in Rome" ,ετσι επειδη ειμαι του αρτιστικ και μου αρεσουν τα δραματα κλειστου χωρου!
(..και επειδη παιζουν 2 γυμνες ΜΟΝΟ).
Λοιπον εγω ενα εχω να πω: το sex στα 90`s ΔΕΝ ηταν ευκολο!!
Δηλαδη μιλαμε ειχα(με) ριξει πολλα χιλιομετρα μπας και ερθει το Μαρακι σπιτι(υπογα ανηλιαγη γαμω το φοιτηταριο μου),αλλα τελικα η Σοφια ηρθε και εφυγε και απογοητευμενη!
Στα 80`s δεν ηταν πιο ευκολο(μιλαω για τα σωσματα 80`s τωρα,οταν πηγαινανε με γυρισμενο σε ρεζερβα και με οτι βενζινη ειχε στο σωληνακι).
Ειδικα αν εισουν σε μικρη(μικροτατη) επαρχιακη πολη και ολες θελανε τον Γκαλη η στην χειροτερη τον Simon LeBon απο τους Duran Duran!
Εμεις τοτε απο μπασκετ Αργ.Καμπουρης ενω απο μαλλι και φατσα, Λυπηριδης με ακμη!
Kαι εχτρα bonus την ειχα δει και αμφισβητηση,με 2(δυο) τσιτατα απο Μαρξ και 0,003681 απο Μορισον/Κερουακ-Δημητρη Κολατο
(την γλυτωσα γιατι οι υπολοιποι ηξεραν ακομα πιο λιγα!)
Ωραια χρονια ομως!!
Θα την δω την ταινια,αλλα αμα μου βγει "500 days of summer"(αυτην μου εκθειαζαν οι εν λογω γκομενες),θα ξαναδω το "Ψυχη στο Στομα" για να ηρεμησω!

ps:To μαρακι μας ειχε ψησει οτι ηταν παρθενα,ενω η Σοφια οχι..
Τελικα καταλαβαμε πως στο μονο που διαφερανε ειναι στο ποτο πριν..Η μια ηταν οκ με μπυρα/παγκακι.διεθνη επαναστα, η αλλη ηθελε μπουκαλι/λουλουδοπολεμο και ησυχια να μην μας παρουν χαμπαρι!

Ο Καλος Λυκος είπε...

Ακούγεται τρομακτικό. Δεν το έχω δει ακόμα. Θα κάνεις προβολή άμα γυρίσω, να το δούμε με τις γυναίκες μας;

The Motorcycle boy είπε...

Δήμο (καλώς την τρίτη Παραλλαγή, χαχαχαχα) -ήταν το γαμημένο, ήταν πιο εύκολο. Και στις αρχές του '80 ήταν πιο δύσκολο από τα τέλη του '80 και το '90 ήταν παιχνιδάκι και το '00 την πέφτανε οι γκόμενες και τα αγοράκια λέγανε "άσε με, είμαι με τους φίλους μου τώρα". Τέλος πάντων -ωραίες εποχές δεν υπάρχουν ή μάλλον υπάρχουν, όσες δεν ζήσαμε.

Ο Σάιμον ΧλεΜπόν με τους Ντούρεξ Ντούρεξ δεν μου έφαγαν προσωπικώς γκόμενα αλλά οι επαναστάτες των ρετιρέ με θέα την Ακρόπολη όλο και κάπως με γαμήσανε.

Οι 500 μέρες με τη Σάμερ ήταν απλώς 170 χαμένα λεπτά από τη ζωή μας -μεγαλύτερη φλαταδούρα δεν έχω δει τελευταία.
Το Μπλου Βαλεντάιν είναι άλλη κατάσταση, απορώ σε τι διάολο γκόμενες άρεσε!
Και η Ψυχή στο Στόμα είναι ο ορισμός του αίσχους.

Λύκε, η δικιά μου γυναίκα αποκλείεται να κάτσει να το ξαναδεί και τη δικιά σου λυπήσου την -μην την υποβάλλεις σε τέτοιο μαρτύριο. Μόνοι μας.

DimosK. είπε...

..τριτη παραλαγη εκ του Τριτος Δρομος προς τον Σοσιαλισμο ενα πραμα ε?

The Motorcycle boy είπε...

Ναι, έτσι! Περπατήσαμε τους δύο κι έπρεπε να μας δείξει τον Τρίτο τον μακρύτερο ο μαλακΑντρέας, τρομάρα μας. Πού το θυμήθηκες;

Ο Καλος Λυκος είπε...

your place or mine?

The Motorcycle boy είπε...

Θα βρεθεί άκρη.

DimosK. είπε...

εγω?ο γιος του το θυμηθηκε, γιατι κατι ειπε ως προεδρος της Σοσιαλιστικης Διεθνους,για αλλη πορεια προς τον σοσιαλισμο και τετοια!!
Κοινως μας δουλευει ο Τζεφρυ,ψιλο γαζι!!
(καλημερα)

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα μέγιστε, σου άρεσε τελικά η ταινία ή όχι.
Τα λές μορφωμένα και με μπερδεύεις.

Ανώνυμος είπε...

13 χρονια διαφορα!!!...αυτο το καταλαβα και μονο αυτο...

Dani είπε...

περνουσα τυχαια, και ειδα τον τιτλο της ταινιας, και δεν κρατηθηκα,ειπα να πεταξω και γω την αποψαρα μου...

ετυχε να την δω χτες (!) μετα απο συμβουλες φιλων, κι ενω δεν την ειχα σε καθολου εκτιμηση, εμεινα μαλακας.

η ταινια εκανε πραγματικοτητα ολους τους φοβους μου,μετα απο μια ωρα ακομη εκλαιγα.


χαρηκα για την γνωριμια;)

The Motorcycle boy είπε...

Δήμο μου, το να λες κάποιον Τζέφρι και να αναφέρεις στην ίδια πρόταση οτι μας δουλεύει είναι κάπως υποτιμητικό για μας. Χαχαχαχαχα.
Καλημέρα.

Ανώνυμε, βασικά με έκανε χάλια η ταινία, τουτέστιν κατά την ταπεινή μου γνώμη πρόκεται περί ταινιάρας. Τώρα για το αν μου άρεσε... Ξέρω γω; Να σου πω οτι μου άρεσε να ξεμπερδεύουμε -τα 13 χρόνια διαφορά σηματοδοτούν διαφορετική γενιά, τίποτα άλλο.

Dani, κι εγώ χάρηκα για τη γνωριμία -έτσι όπως τα λες είναι κι ακόμα χειρότερα για κάποιους από μας.

Δημοσίευση σχολίου

Άσε κάτι για το γκαρσόνι ρε!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Tomboy | Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες και οι άλλοι